Ads Top

EuroLoop eind maart geopend

Op 24 maart zal 's werelds grootste testfaciliteit voor olie- en gasmeters worden geopend door de Nederlandse Minister van Economische Zaken: Mevrouw Maria van der Hoeven. De afgelopen maanden is in de internationale olie- en gaswereld uitgekeken naar de ingebruikname van EuroLoop. Dankzij het doordachte design van de loop en een aantal technische hoogstandjes is met EuroLoop een grote stap voorwaarts gezet in de nauwkeurigheid waarmee grote vloeistof en gasstromen zijn te meten. Uiteindelijk draait alles om vertrouwen: hoe weet je als consument dat je de hoeveelheid benzine betaalt die ook echt je benzinetank in is gegaan? Als je dat doorvertaalt naar de grote pijpleidingen in de industrie wordt duidelijk dat er heel veel geld (in de vorm van olie of gas) door de meters stroomt en dat dit uiteindelijk ook bij de consument komt.
Met de stijgende olie- en gasprijzen wordt het belang bij het afrekenen van hoeveelheden op verschillende plaatsen in de verkooplijn van steeds groter belang. Bij een verbetering van de meetnauwkeurigheid (meetonzekerheid zoals het in deze markt wordt genoemd) met 0,1% spreken we voor één meter in grote pijpleidingen over een economisch belang van miljoenen Euros per jaar. De vraag naar meters waarvan de nauwkeurigheid met een zo klein mogelijke onzekerheid is vastgesteld, is dan ook groot. Met de kalibratiefaciliteit EuroLoop heeft NMi een belangrijke stap gezet om te kunnen bewijzen hoe nauwkeurig een meter meet.
Om de meetonzekerheden verder naar beneden te krijgen, heeft NMi voor het ontwerp van EuroLoop gebruik gemaakt van pragmatische oplossingen en de laatste technieken. De piston provers, die zorgen voor de herleidbaarheid van de metingen naar de hoogste internationale standaarden, worden in tegenstelling tot bestaande provers iedere keer dat ze gebruikt worden met sensoren opnieuw gemeten. Door gebruik en door het eigen gewicht, kan de inhoud van de buis namelijk kleine afwijkingen vertonen die meespelen in de meetonzekerheid. Doordat NMi bij elke kalibratie precies weet wat er gebeurt in de buis, kan die onzekerheid worden weggenomen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.