Ads Top

Afvalwater bron van energie


Afvalwater is geen nutteloos restproduct maar een bron van waardevolle grondstoffen en energie. Vooral ontwikkelingslanden kunnen van die nieuwe visie profiteren. Dat stelt prof.dr.ir. Jules van Lier in zijn intreerede aan de TU Delft op woensdag 18 november.  Afvalwater wordt doorgaans gezien als een gevaarlijk restproduct dat wordt opgevangen in buizen en goten, aflopend naar 'de afvalwaterput'. Deze put is de laatste decennia dan ook verbonden met steeds betere zuiveringstechnologieën voor het verwijderen van de kwalijke bestanddelen. 'Maar goed beschouwd is afvalwater een mengstroom met waardevolle grondstoffen uit de voorafgaande economische en/of huishoudelijke activiteit', stelt professor Jules van Lier in zijn intreerede.
Afvalwaterzuiveringen zullen daarom op termijn veranderen in opwerkinstallaties die waterstromen produceren voor hergebruik. Het resultaat is het sluiten van proceswater-kringlopen in de industrie, het terugwinnen van meststoffen, vooral fosfaten, uit huishoudelijk water en het omzetten van organische vervuiling in bruikbare energie. Dit is volgens Van Lier een geheel nieuwe drijfveer die kan leiden tot het toepassen van de juiste, nieuwe opwerktechnologieën, vooral ook in gebieden waar afvalwaterzuivering nog wordt gezien als een 'Westerse luxe'.

2 opmerkingen:

  1. man dit is zo'n zalig artikel! LOVE IT

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuk artikel beheerder afvalwater.
    Dit heeft een gevoelige snaar in mijn gedachtegoed geraakt
    Dank namens mezelf en virie voor deze geweldige visie en innovatief inzicht in de wonderbaarlijke, maar toch zo liefdevolle, drukbewoonde, biotoop van de mensheid. xoxo gossip girl

    BeantwoordenVerwijderen

Mogelijk gemaakt door Blogger.