Eneco: Locatiebonussen voor nettarieven essentieel voor investeringen in energietransitie
Door locatiebonussen te geven aan stroomafnemers, kan de sterke stijging van nettarieven in Nederland worden gedempt en worden optimale locatiekeuzes voor duurzame energieprojecten gestimuleerd. Door de hoge nettarieven voor bedrijven komen belangrijke investeringen in de energietransitie momenteel niet van de grond, zoals het ontwikkelen van batterijen, groene waterstofproductie en de elektrificatie van industriële processen.
Om het stilvallen van de energietransitie te vermijden, bepleit Eneco snelle besluitvorming door minister Sophie Hermans en de Autoriteit Consument & Markt (ACM) om een locatiebonus in te voeren.
De locatiebonus zorgt enerzijds dat batterijen en electrolysers op de juiste plek gebouwd worden. Daarmee wordt het net efficiënter gebruikt en minder duur. Anderzijds wordt door de locatiebonus de ontwikkeling van nieuwe projecten direct gestimuleerd.
De nettarieven voor bedrijven zijn de afgelopen jaren flink gestegen in Nederland. Volgens een prognose van TenneT[1] gaan deze tarieven de komende jaren alleen maar meer omhoog, omdat er grote investeringen nodig zijn voor het uitbreiden van het stroomnet en het oplossen van netcongestie. Tegelijkertijd worden batterijen en groene waterstofproductie in België en Duitsland grotendeels vrijgesteld van nettarieven, zodat er internationaal een ongelijk speelveld is gecreëerd en de Nederlandse industrie achterblijft.
Volgens Eneco is het alsmaar verhogen van de nettarieven niet de enige (juiste) oplossing om de investeringen in het net te financieren. Als bijvoorbeeld elektrolyzers en batterijen dicht bij de bron wordt geplaatst, zoals een aanlandingspunt van stroom uit wind op zee, dan is er minder transport van stroom nodig. Zo wordt het net minder belast, waardoor de kosten van het net minder stijgen of zelfs lager worden.
Daarnaast draagt Eneco nog twee oplossingen aan voor het verlagen van de nettarieven:
Neem gerichte aanvullende maatregelen via subsidieregelingen voor groene waterstof, batterijen en elektrificatie, zodat investeringen in deze projecten meer gestimuleerd worden. Door bijvoorbeeld een nieuwe categorie toe te voegen aan de SDE++regeling, kunnen bestaande elektrische boilers subsidie krijgen voor hun operationele kosten, die door de nettarieven aanzienlijk hoger zijn geworden.
Overweeg het inzetten van andere middelen dan de inkomsten van de netbeheerders via de nettarieven, zoals het inzetten van een deel van de Nederlandse veilingopbrengsten van de Europese emissiehandel en het gebruik van Europese fondsen. Hiermee kunnen nettarieven voor alle stroomafnemers structureel worden verlaagd en wordt een meer gelijk speelveld met onze buurlanden gecreëerd.
Geen opmerkingen: