Ads Top

Bespaartest: Met gemak de energierekening omlaag

Makkelijke maatregelen, zoals de verwarming lager zetten, een waterbesparende douchekop gebruiken of naden en kieren dichten, kunnen een huishouden jaarlijks flink wat geld besparen. 500 tot 600 euro per jaar is mogelijk als huishoudens in de dagelijkse praktijk met besparingstips aan de slag te gaan. Om deze huishoudens te helpen lanceren voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal en het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) de Bespaartest. Deze Bespaartest (www.bespaartest.nl) helpt consumenten met concrete, praktische adviezen om hun goede voornemens in de praktijk te brengen.
Energiekosten vormen vooral voor mensen met weinig inkomen een flink deel van hun maandelijkse lasten. Tegelijk blijkt uit cijfers van Milieu Centraal dat de helft van de mensen nog geen gebruik maakt van bijvoorbeeld radiatorfolie of een spaardouchekop. Praktische aanwijzingen om dagelijks minder energie te gebruiken leveren een belangrijke bijdrage aan minder woonkosten en meer woonplezier. De Bespaartest is hiervoor een ideaal hulpmiddel.
De Bespaartest richt zich specifiek op huishoudens met een lager inkomen en op huurders. Zij hebben vaak niet de mogelijkheid te investeren in energiebesparende maatregelen aan hun woning. De tips variëren van het lager zetten van de verwarming, wassen op lagere temperaturen, radiatorfolie aanbrengen tot en met het dichten van naden en kieren en het kopen van een spaardouchekop. Het dichten van naden en kieren levert bijvoorbeeld naast minder tocht, 45 euro per jaar aan besparing op.
Gebruikers van de Bespaartest doorlopen twaalf cartoons met tips. Nadat alle tips zijn doorlopen en de gebruiker de tips heeft geselecteerd die hij op wil volgen, ontvangt hij een handig Bespaarplan in de vorm van een checklist. Het Bespaarplan is te downloaden als PDF. Daarin staat per tip een kort stappenplan voor uitvoering. Zo heeft de gebruiker adviezen mét uitwerking altijd bij de hand en kan op ieder gewenst moment met besparen aan de slag gaan. Alle tips in de Bespaartest laten grote investeringen in het huis links liggen. Ook met weinig investeringsruimte is het namelijk goed mogelijk om de energierekening omlaag te brengen.
De Bespaartest is getest onder een diverse groep gebruikers. Zij geven aan dat de site snel, prettig en gemakkelijk is te doorlopen. "Veel tips ken ik wel, maar nu heb ik de handvatten om ze ook echt uit te voeren. Ik print 'm ook meteen voor mijn zus uit!" Herinnerd worden om zo dagelijkse patronen te doorbreken is een belangrijk onderdeel van de test. Dat kan door het gebruik van hulpmiddelen zoals een klokthermostaat of douchecoach, maar ook door simpelweg een herinnering in de telefoon of elektronische agenda te zetten.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.