Ads Top

Nieuwe technologie droogt biomassa met minimaal energieverbruik

Onder leiding van BioValor Europe BV investeert een consortium van toonaangevende bedrijven in de innovatieve Pulverizing Air Dryer technologie. De PAD technologie droogt natte biomassastromen met laag energieverbruik. Biomassa wordt onder meer gebruikt voor de productie van groene energie en biologische meststoffen. Biomassa bevat echter veel water en is daardoor vaak onrendabel inzetbaar als toepassing voor energie- en meststoffenproductie. Gemiddeld bespaart de PAD technologie 75-85% van de energie ten opzichte van de huidige standaard van drogen. Producenten van energie en meststoffen en afvalverwerkers kunnen met de PAD technologie een grote hoeveelheid aanvullende biomassa rendabel inzetten.
De industrie is voortdurend op zoek naar droogtechnieken om natte biomassastromen om te zetten in duurzame energie en meststoffen. Kleine verbeteringen zijn al gerealiseerd, maar de lang verwachte doorbraak is tot nu toe uitgebleven. BioValor Europe BV introduceert een nieuwe niet-thermische droogtechnologie, de zogenaamde Pulverizing Air Dryer (PAD). Deze technologie is met recht een doorbraak te noemen. De techniek is eenvoudig, effectief en rendabel. De PAD technologie slingert met hoge luchtsnelheid het water uit de biomassa. Naast de energiebesparing op het drogen heeft deze technologie een aantal bijkomende voordelen: lokale verwerking van biomassa is mogelijk waardoor minder transport; de kwaliteit van de gedroogde biomassa is hoog; de maling van de biomassa is bij veel toepassingen noodzakelijk en gebeurt intrinsiek tijdens het PAD-droogproces; de milieubelasting van de technologie is minimaal.
Voor de introductie en verdere ontwikkeling voor de Europese markt heeft BioValor Europe BV de samenwerking gezocht met toonaangevende bedrijven en kennisinstellingen: SPIE Industrie (Arnhem), Atlas Copco (Zwijndrecht), Technische Universiteit Twente, HOWA (Susteren). Voor de realisatie van de doelstellingen investeert het consortium bijna €1.4 miljoen in een demonstratiefabriek in Arnhem. Het Rijk en de Europese Unie steunen het programma met bijna €0,7 miljoen uit het stimuleringsprogramma "GO Gebundelde Innovatiekracht" in het kader van het Operationele Programma Oost-Nederland EFRO.

1 opmerking:

  1. betreft dat het drogen van mest?
    mest en duurzame energie... gaat dat samen?
    even nadenken, kappen regenwoud, planten soja, verlies biodiversiteit, megastallen, ammoniakuitstoot, dierenleed, mestafval...

    BeantwoordenVerwijderen

Mogelijk gemaakt door Blogger.