Ads Top

Nederlanders schatten terugverdientijd HR-ketel te hoog in

Centrale verwarming is in Nederland het meest gebruikte verwarmingssysteem. Hoewel een op de twaalf huishoudens tijdens de wintermaanden ook de open haard nog opstookt, vertrouwt 85% van de Nederlandse huishoudens op zijn eigen CV-ketel. Het merendeel (70%) daarvan is een Hoog Rendement (HR)-ketel, die gemiddeld E 1.000 duurder is dan een VR (Verbeterd Rendement) of conventionele ketel. Opmerkelijk genoeg vergissen Nederlanders zich alleen nog wel vaak in de terugverdientijd van deze investering. Deze is namelijk bijna twee keer zo kort als men verwacht. Dat blijkt uit de WoonOmnibus, een maandelijks onderzoek van USP Marketing Consultancy, in opdracht van UNETO-VNI.
Uit de resultaten van het oktoberonderzoek blijkt dat bijna ieder huishouden in het bezit is van een eigen CV- ketel. Wel maken sommige Nederlanders gebruik van meerdere verwarmingsystemen naast elkaar. Het meest populair is in dit geval de behaaglijke warmte van de open haard (8%), gevolgd door stadsverwarming (6%) en de ouderwetse gaskachel (4%). In enkele gevallen maken consumenten gebruik van zonnecollectoren (2%). 
Nederlandse huishoudens die een nieuwe CV-ketel kopen, hebben de keuze tussen een VR-ketel met gaskeur van gemiddeld E2.500 en een HR-ketel met gaskeur van gemiddeld E3.500. Dat prijsverschil blijkt geen belemmering om voor de HR-ketel te kiezen: tweederde van alle huishoudens (66%) kiest voor de duurdere HR-ketel. Slechts 5% voor de VR-ketel. Dit geldt zowel voor bewoners van koop- als huurwoningen.
De consument is niet bekend met de snelle terugverdientijd van de HR-ketel. Die verdient zich al in vier jaar terug, maar liefst 88% van de Nederlanders (7 op de 8 huishoudens) schat deze terugverdientijd hoger in. Gemiddeld wordt deze zelfs ingeschat op 7,4 jaar, dat is bijna twee maal zo hoog als de werkelijke terugverdientijd.

1 opmerking:

  1. Mijn man en ik hebben laatst ook een HR-ketel aangeschaft via: http://www.cvketel-weetjes.nl/artikelen/vergelijken/beste-cv-ketel-2010.html Hij is uitgeroepen tot de beste ketel van 2010. Tot nu toe bevalt hij ons prima, dus zeker een aanrader voor de mensen die een nieuwe nodig hebben!

    BeantwoordenVerwijderen

Mogelijk gemaakt door Blogger.