Ads Top

Participatie in windenergie is altijd maatwerk

De voordelen van (financiƫle) participatie in windenergieprojecten zijn al lange tijd bekend. Maar wat is het optimale model en hoe draagt participatie bij aan de ontwikkeling van draagvlak? Deze en andere vragen kwamen dit voorjaar aan bod tijdens een expertmeeting over diverse windenergieprojecten. De eerste bevindingen zijn nu openbaar. Belangrijkste conclusie: maatwerk is de sleutel tot succes.
Deelname in windenergieprojecten wordt gezien als een effectieve methode om het draagvlak voor concrete windparken te versterken. Financiƫle deelname is mogelijk op verschillende manieren, van deelname aan een coƶperatie tot beleggen in obligaties. Maar niet alle vormen van participatie zijn even succesvol. Wanneer veel participanten zeggenschap hebben (o.a. bij coƶperatie of vof), kan dit leiden tot vertragingen. Ook voor de projectontwikkelaar zorgen bepaalde modellen voor veel extra organisatie.
Maar wat is dan wel een goed model? Op grond van ervaringen uit de praktijk kan zo'n `ideaal' model niet worden vastgesteld, aldus de experts uit het veld. Elke situatie is uniek door verschil in initiƫrende partijen, windopbrengsten, politieke inbedding en sociale en fysieke kenmerken van de omgeving. Daarom is bij elk project maatwerk vereist. Voor het specifiek bereiken van draagvlak moet participatie zicht richten op de direct omwonenden. Het zogenoemde Lochtmodel (vernoemd naar windmolenpark De Locht in Kerkrade) is daar een goed voorbeeld van. Dit park wordt geƫxploiteerd door een maatschap van 600, voornamelijk particuliere, deelnemers.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.