Ads Top

Bermen voor energie-opwekking


Op maandag 28 september begint in Groningen een proef om het gras van provinciale bermen te gebruiken voor energie-opwekking. Daartoe wordt het bermmaaisel samen met dierlijke mest en enkele andere materialen vergist. Bij dat proces komt biogas vrij, en blijft ‘digestaat’ (een potentiële meststof) over. Op die manier kunnen wegbermen duurzamer worden beheerd en zelfs energieleveranciers worden. Samen met de provincie onderzoekt Alterra, onderdeel van Wageningen UR, de duurzaamheid en haalbaarheid van dit plan.
Op dit moment verwerkt de provincie Groningen het maaisel uit haar bermen voornamelijk tot compost. Een beperkt deel wordt bestemd tot veevoer of wordt direct in de nabije omgeving op bouwland ondergewerkt. Langs de Groningse provinciale wegen groeit jaarlijks 10.000 ton aan gras en andere planten. Het beheer en de verwerking tot compost brengt kosten met zich mee. Vergisting van bermmaaisel levert milieuvoordeel op door een lagere emissie van broeikasgassen. Bij het vergistingsproces komt biogas (methaan en koolzuur) vrij, dat benut kan worden voor de opwekking van elektriciteit. Het restant van de vergisting, digestaat genoemd, kan als meststof worden gebruikt. Deze alternatieve vorm van verwerking kan bijdragen aan een duurzamere vorm van bermbeheer en lagere verwerkingskosten.

3 opmerkingen:

  1. Wanneer dat werkelijkheid wordt zullen we toch weer energie moeten vergelijken.
    Allemaal dieven.

    Ik keek op http://www.123vergelijkenergie.nl Ik betaal voor mijn huidige energieleveranciers anderhalf keer zoveel dan de goedkoopste energieleverancier.

    Ook die lui van http://www.energie-vergelijken.nl hebben mij ook helemaal overtuigd.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. of http://www.energie-vergelijken.nl energie vergelijken

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik ben ook erg overtuigd door http://www.energie-vergelijken.nl/energie-vergelijken

    BeantwoordenVerwijderen

Mogelijk gemaakt door Blogger.