Ads Top

Paushuize op nummer 1 als duurzaam monument

Paushuize staat op de landelijke DuMo (Duurzame Monumenten)-prestatiekaart op de 1e plaats. Het historische gebouw in de Utrechtse binnenstad is in 2010-2011 volledig gerestaureerd met duurzame maatregelen zoals isolatie, ledlampen en een energiezuinig ventilatiesysteem.

Het DuMo-rekenmodel brengt de duurzaamheid in combinatie met de monumentale waarde van een gebouw in kaart. Op de DuMo-prestatiekaart staan alle door het NIBE (Nederlands Instituut voor Bouwbiologie en Ecologie) onderzochte monumenten. Deze kaart staat nu online op www.dumoprestatie.nl. Hier is ook veel gedetailleerde informatie te vinden over het onderzoek en de bevindingen.

Tijdens de restauratie van Paushuize is bijvoorbeeld de kap van buitenaf geïsoleerd. Hierdoor is de bijzondere, uit de bouwtijd stammende, kapconstructie zichtbaar gebleven. De wanden zijn van binnenuit geïsoleerd. Het klimaat is per ruimte regelbaar dankzij een centrale lucht- en warmtepomp. En overal zijn ledlampen geplaatst, die veelal ook nog eens met bewegingssensoren werken. Verder zijn er energiezuinige liften, waterbesparende toiletten en een energiezuinig ventilatiesysteem. Op de beletage zijn de binnenluiken weer in ere hersteld, waardoor de warmte en/of koelte binnen blijft.

Wat de balans tussen behoud en herstel van cultuurhistorische waarden en duurzaamheid betreft is Paushuize de 'topper', gevolgd door de Potgieterschool in Amsterdam en Villa Het Hoogeland in Utrecht. Bijzonder is dat na de renovatie van Paushuize de Mo-score is verhoogd: er zijn cultuurhistorische waarden behouden én hersteld. Tegelijk is de duurzaamheidsprestatie aanzienlijk verbeterd, ondanks het feit dat de zolderverdieping in gebruik werd genomen als verblijfsruimte en daardoor het te verwarmen volume aanzienlijk toenam.

Wat betreft alleen de cultuurhistorische waarden staat Landgoed Oud Amelisweerd aan de top: er is daar onder meer nog historisch Chinese papierbehang aanwezig en een historische lift.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.