Ads Top

Eerste praktijkproef voor Solar Team Twente

Het schaalmodel van de nieuwe zonneauto van Solar Team Twente wordt voor het eerst op de proef gesteld in een windtunnel. De eerste testen laten zien hoe de luchtstromingen zich om de zonneauto heen bewegen.

Op maandag 19 en dinsdag 20 januari 2015 staat het schaalmodel van de nieuwe zonneauto van Solar Team Twente in de windtunnel van partner Stichting Duits Nederlandse Wintunnels (DNW) in Marknesse. Na vijf maanden ontwerpen wordt het nieuwe ontwerp van de zonneauto in de windtunnel gezet om te bekijken hoe de wind zich in de praktijk om de zonneauto heen beweegt. “We hebben maanden aan het ontwerp gewerkt en nu zullen we zien waar de theorie afwijkt van de praktijk”, vertelt Lars van der Aa van Solar Team Twente. “Het worden twee spannende dagen waarin duidelijk wordt hoe goed ons ontwerp is.”

Vijf maanden lang hebben Lars van der Aa en teamleden Julian Biesheuvel en Coen Hartjes ontwerpen gemaakt van de nieuwe zonneauto. “We hebben met zijn drieën uren en uren aan het ontwerp gewerkt. Het is spannend om te zien hoe het ontwerp in de praktijk presteert”, vindt Coen Hartjes. “Het aerodynamisch ontwerp is een belangrijk onderdeel voor de zonneauto . De energie moet zo efficiënt mogelijk omgezet worden, anders hebben we geen kans om te winnen. Wanneer de zonneauto weinig luchtweerstand heeft, blijft er veel energie bespaard. Alle kleine beetjes helpen.”

Het doel van het technisch team was om een lagere luchtweerstand te krijgen dan die van The RED Engine, de vorige zonneauto, die slechts de luchtweerstand van een a4’tje had. In de windtunnel is te meten hoe de wind zich in de praktijk om de auto heen beweegt. Aan de hand van de resultaten van de twee dagen gaan de jongens aan de slag om het ontwerp te optimaliseren.

Solar Team Twente bestaat uit negentien ambitieuze studenten van Saxion en Universiteit Twente met één droom: met de snelste zonneauto als eerste over de finish tijdens de World Solar Challenge in oktober 2015 te Australië, een race van 3000 kilometer dwars door de outback van Australië.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.