Ads Top

Huishoudens met zonnepanelen vanaf 2027 honderden euro’s duurder uit

De Eerste Kamer stemt 17 december naar verwachting voor het afschaffen van de salderingsregeling. Independer berekent dat een huishouden met gemiddeld gebruik en 10 zonnepanelen hierdoor 65 procent meer kwijt is aan stroomkosten. Dit komt neer op 204 euro per jaar. Ondanks de stijgende kosten blijven zonnepanelen interessant.
 
Door de salderingsregeling mogen huishoudens zonnestroom die ze zelf niet gebruiken nu nog terugleveren aan het net. Dit wordt aan het einde van het jaar weggestreept tegen stroom die je op andere momenten van het net haalt. Als gevolg hiervan gaan de stroomkosten omlaag. Per 1 januari 2027 vervalt de regeling definitief als de Eerste Kamer daarmee instemt.
 
Voor een huishouden met zonnepanelen betekent het dat de stroomkosten stijgen. Per 1 januari 2027 gaat het om een bedrag van gemiddeld 204 euro per jaar bij een verbruik van 3.500 kWh met 10 panelen met een eigen verbruik van 30%, blijkt uit berekeningen van Independer. Dit is gebaseerd op de minimale terugleververgoeding over de eerste drie jaar van 50%, zoals bepaald door de Tweede Kamer.
 
Niet alleen de stroomkosten nemen toe. Ook de terugverdientijd van zonnepanelen. Koop je begin 2025 zonnepanelen? Dan kun je nog twee jaar salderen. Vergeleken met een huishouden die jarenlang heeft mogen salderen is je terugverdientijd in dat geval tussen de 4 en 8 jaar langer. Koop je in 2027 zonnepanelen? Dan bedraagt de terugverdientijd ongeveer 16 jaar.
 
Independer berekende de terugverdientijd voor zonnepanelen aan de hand van verschillende aanschafmomenten. Klik hier voor een volledig overzicht.
 
Zonnepanelen gaan in de regel 25 jaar mee. Ook zonder salderen loont het dus om panelen te kopen, zegt Independer energie-expert Joris Kerkhof. Daarnaast kun je de terugverdientijd zelf verder inkorten door je eigen opgewekte energie zoveel mogelijk te gebruiken. En je eigen energie gebruiken wordt steeds belangrijker.
 
In het rekenvoorbeeld gaat Independer uit van een eigen energieverbruik van 30%. Dit kun je eenvoudig verhogen door bijvoorbeeld de wasmachine en vaatwasser aan te zetten wanneer de zon schijnt. Hierdoor kun je jaarlijks ongeveer 70 euro besparen, berekent Independer.
 
Daarnaast ben je met zonnepanelen nog altijd veel goedkoper uit dan zonder. Zo betaalt een gemiddeld huishouden zonder zonnepanelen ongeveer 850 euro per jaar aan stroom. Hetzelfde huishouden met zonnepanelen betaalt vanaf 2027 ongeveer 350 euro minder aan stroomkosten, blijkt uit berekeningen van Independer.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.