Ads Top

Voorgestelde sancties energielabel maakt woning onverkoopbaar

Vereniging Eigen Huis vindt de sanctioneringsplannen van de Ministerraad voor het niet hebben van een energielabel bij verkoop of verhuur van de woning buitenproportioneel. Bewustwording ten aanzien van de energiezuinigheid van de woning is heel goed, maar een woning zonder energielabel onverkoopbaar maken gaat veel te ver en kan een hele verhuisketen verstoren.

Begin 2013 dient Nederland op grond van Europese Richtlijnen sancties in te stellen op het niet hebben van een energielabel bij verkoop of verhuur van een woning. Als een eigenaar niet kan voldoen aan de labelplicht wordt de woning niet ingeschreven bij het Kadaster en kan de verkoop niet doorgaan. De Ministerraad is voornemens om dit plan per juli 2012 in te voeren. Vereniging Eigen Huis vindt deze sanctie buitensporig, niet in verhouding met de ernst van het feit en bovendien gevaarlijk, aangezien zij een hele verhuisketen kan onderbreken. In de huidige fragiele situatie op de woningmarkt is een zware sanctie als deze volgens de vereniging bijzonder onverstandig.

Er zijn genoeg alternatieven die tot het doel van energiebewustwording leiden en die niet de gehele verhuisketen verstoren. In België bijvoorbeeld wordt de aanwezigheid van het energielabel steeksproefgewijs gecontroleerd met als sanctie een boete. Maar er zijn meer mogelijkheden.

Zo heeft Vereniging Eigen Huis begin dit jaar al aan de Tweede Kamer geopperd om met een basislabel te komen, waarbij alle woningen op basis van standaardkenmerken zoals bouwjaar, een minimaal energielabel ontvangen. Naar aanleiding daarvan zou sanctioneren zelfs overbodig worden. Dit voorstel is door de minister Donner blijkbaar genegeerd en bijna ongemerkt voert hij zijn sanctioneringsplannen gewoon door, die inmiddels bij de Raad van State liggen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.