Ads Top

Milieuorganisaties eisen bouwstop kolencentrale

Greenpeace en Natuur & Milieu eisen dat de bouw van de mega-kolencentrale van Essent per direct wordt stilgelegd. Ze dienen daartoe vanmiddag een handhavingsverzoek in bij de provincie.  Het doorbouwen aan een centrale waarvan de benodigde vergunningen ontbreken is illegaal. De milieuorganisaties roepen daarom de provincie op Essent te dwingen de bouw te staken. Als de provincie niet voor dinsdag ingrijpt, zullen Natuur & Milieu en Greenpeace de bouwstop via de rechter afdwingen.
De provincie Groningen kondigde vandaag aan dat ze ondanks de vernietiging van de natuurvergunning de bouw wil laten doorgaan. Het doorbouwen, ook als er een gedoogvergunning zou worden afgegeven, is echter onacceptabel. Ten eerste omdat al tijdens de bouwfase de natuur wordt geschaad. En ten tweede omdat het zeer onzeker is of een nieuwe vergunning na het nieuw uit te voeren natuuronderzoek kan worden afgegeven. Als dat niet het geval is, mag de centrale nooit in gebruik genomen worden. Bovendien is het sowieso beter als de centrale niet wordt gebouwd vanwege de enorme CO2-uitsoot die een ouderwetse poederkoolcentrale veroorzaakt.
Rolf Schipper, campagneleider klimaat & energie bij Greenpeace: “Behalve Essent heeft niemand baat bij deze vervuilende centrale. Voor de Nederlandse stroomvoorziening is de centrale niet nodig.” Uit een inventarisatie van Greenpeace blijkt dat Nederland in 2020 zelfs bij sluiting van alle bestaande kolen- en kerncentrales nog meer stroom produceert dan het nodig heeft. De productie van stroom uit gas en schone energie is dan 168 TWh, ruim meer dan de vraag, die in 2020 140 TWh bedraagt.
Ron Wit, hoofd klimaat bij Natuur & Milieu: “Door te suggereren dat de uitspraak van de Raad van State slechts over vormfouten of ingewikkelde vergunningen gaat verdoezelen Essent en minister Verhagen het grote maatschappelijke belang van deze beslissing: voorkomen dat grote schade wordt toegebracht aan een beschermd natuurgebied met de status van werelderfgoed. Vanuit economisch perspectief geldt beter ten halve gekeerd, dan ten hele gedwaald.”

1 opmerking:

 1. Greenpeace is een bedriegers en leugen bende .
  Regelmatig verdraaien ze met opzet de waarheid .
  Beste voorbeeld was de super leugen aangaande de ..brentspar ...
  Deze boortoren , die gereinigd was !
  zou volgens greenpeace , meer afval inzitten ,
  als het totale bruto volume van die toren !
  Nadien bekenden ze dit opzettelijke bedrog .
  Ze hadden dit gedaan , om snel hun gelijk te krijgen . SCHANDE !!!
  En zo een boevenbende krijgt subsidie
  en wordt door velen gesteund .

  BeantwoordenVerwijderen

Mogelijk gemaakt door Blogger.