Ads Top

Campagne rond zuinig licht

Het vervangen van een lamp in huis wordt een zeldzame handeling. Moderne, zuinige lampen gaan zo lang mee, dat je maar af en toe naar de winkel hoeft voor een nieuwe. Maar als het zover is, is het even opletten om de juiste vervanger te kopen. Dan helpt het 'Advies op maat zuinige lamp kopen' van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal.
Het Advies geeft raad voor het vervangen van alle (gloei)lampen met een grote of kleine schroeffitting. Na het invullen van zes vragen is een boodschappenlijstje uit te printen met eigenschappen waar men op moet letten. Dit kan mee naar de winkel. Het Advies vertelt ook wat de nieuwe lamp kost voor elke duizend uur dat hij brandt en hoeveel dat scheelt met de gloeilamp.
Bij de gloeilamp was het gemakkelijk kiezen: even naar het wattage kijken en een nieuwe kopen. Maar het kiezen van een energiezuinige lamp kan lastig zijn. Veel consumenten staan lang te twijfelen in de winkel, en komen dan nog thuis met de verkeerde lichtkleur, de verkeerde lichtsterkte of een verkeerd formaat lamp. En dan zijn er nog andere eigenschappen waar men op kan letten, zoals de dimbaarheid en het aantal aan/uitschakelingen dat de lamp kan hebben.
Gloeilampen gebruiken onnodig veel stroom en zorgen voor meer CO2 dan nodig. Om deze reden verdwijnen de oude peertjes. Vanaf 1 september dit jaar geldt het verbod van de EU op het in de handel brengen van heldere gloeilampen van 60 Watt. Dit zijn typen die in het verleden veel zijn verkocht en deze fase van het verbod is dan ook een mijlpaal. Alle matte gloeilampen en lampen met een hoger wattage zijn er al eerder uit gegaan.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.