Ads Top

Energie Koepel: Minister maakt stemming en mist kansen

De recente uitspraak van  Minister Van der Hoeven over de 50 miljard kosten voor duurzame energie voor de komende 10 jaar ziet de Duurzame Energie Koepel als ongefundeerde stemmingmakerij. De uitgangspunten die aan een dergelijke berekening ten grondslag liggen gaan uit van een  lage fossiele energieprijs over langere tijd en nemen geen van de maatschappelijke kosten in aanmerking die onze fossiele energievoorziening de samenleving jaarlijks kost. Daarnaast zijn de economische baten bij een verdere verduurzaming van de energievoorziening niet meegeteld, waardoor dit soort uitspraken zeer suggestief zijn en meer lijken ingegeven om de bestaande structuren niet te veranderen.
De Duurzame energie koepel, waarin ruim 350 bedrijven in de duurzame energiesector samenwerken, plaatst deze opmerking van de minister tegen de achtergrond dat Nederland nog steeds in Europa ver achter ligt bij de toepassing van duurzame energie. Een schamele 23ste plaats van de 27 lidstaten zou eerder een signaal moeten zijn om de inspanningen te verhogen. Recent heeft het Regieorgaan Energietransitie een rapport laten opstellen door het SEO waarin wordt aangetoond dat een keuze voor een versnelling van de transitie naar duurzame energie, waarin alle opties worden ingezet, de Nederlandse economie op termijn meer profijt biedt. Natuurlijk zijn de kosten van duurzame energie nu iets duurder dan (vaak gesubsidieerde) fossiele energie, maar op middenlange termijn zullen de energiekosten beduidend lager uitvallen en zal de energievoorziening minder afhankelijk zijn van kwetsbare buitenlandse import. Daarnaast is het - in tegenstelling tot duurzame energie- nog volstrekt onzeker hoe hoog de kosten voor CO2 opslag en kernenergie zullen uitvallen als daar sterk op wordt ingezet. Verder lijkt het huidige beleid erg sterk gericht op de elektriciteitsvoorziening terwijl een verduurzaming van de warmte en koude voorziening nu al vaak zonder financiĆ«le ondersteuning rendabel is door bijvoorbeeld slim en goed te bouwen en de energie innovatief en duurzaam te transporteren. De warmtevoorziening is in Nederland voor 40% verantwoordelijk voor het energieverbruik en de verduurzaming daarvan is weinig  risicovol.  Dit vergt een decentrale energievoorziening in plaats van inflexibele grootschalige productie en natuurlijk goede wet- en regelgeving maar vooral ook een positieve grondhouding ten aanzien van duurzame energie.
De Duurzame Energie Koepel roept de onderhandelaars van een nieuw kabinet op om vooral oog te hebben voor de enorme kansen van een verduurzaming van de energievoorziening voor de economie en de samenleving in het algemeen. De Nederlandse kennisinstituten en de industrie staan klaar om snel weer aansluiting te vinden bij de rest van Europa.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.