Ads Top

Slimme energiemeter toch snel ingevoerd

De Slimme Energiemeter wordt naar alle waarschijnlijkheid binnenkort toch landelijk ingevoerd. Dat blijkt uit een wetsvoorstel van verantwoordelijk minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken), die ze volgende week naar de Kamer stuurt. Van der Hoeven liet aan VARA Kassa weten het wetsvoorstel aangepast te hebben, nadat de Eerste Kamer haar voorstel, om de meter landelijk in te voeren, vorig jaar verwierp. Het zou een inbreuk op de privacy zijn vond de Senaat, omdat de meters op afstand af te lezen zijn door het energiebedrijf. In de nieuwe wet kan de eindgebruiker een slimme meter weigeren, en ook zelf kiezen hoe vaak de meter wordt uitgelezen. Van der Hoeven reageerde op de uitzending van Kassa, waarin bleek dat er nog steeds veel fouten worden gemaakt met de meterstanden, vooral wanneer mensen overstappen naar een ander energiebedrijf. Die fouten hebben te maken met het systeem waarmee meterstanden worden doorgegeven. Een klant moet aan het nieuwe energiebedrijf de meterstand sturen, waarna deze het doorstuurt naar de netbeheerder, die het weer terugstuurt aan het oude energiebedrijf. In die keten wordt nogal eens een fout gemaakt, waardoor consumenten nogal eens foute eindafrekeningen krijgen.
Het wetsvoorstel dat Van der Hoeven de komende week indient, moet ook een oplossing bieden voor het feit dat de huidige slimme meters van Oxxio niet worden uitgelezen door de netbeheerders. Mensen met zo'n Oxxio-meter denken geen probleem meer te hebben met foute meterstanden, maar dat blijkt niet zo te zijn. Wanneer de klant geen stroom meer afneemt bij Oxxio, is de slimme meter nutteloos geworden, omdat andere energiebedrijven weigeren de standen op te vragen bij Oxxio. Ook dat wordt in het nieuwe wetsvoorstel gerepareerd.

1 opmerking:

  1. Ligt het aan de meter dat de processen van de energiebedrijven niet op elkaar aansluiten? Los je dat dan op met slimme meters?

    BeantwoordenVerwijderen

Mogelijk gemaakt door Blogger.