Ads Top

Zeewolde energiezuinigste gemeente, Rijswijk slechtste

Zeewolde is op dit moment de meest energiezuinige gemeente van Nederland met een gemiddeld energielabel B. Rijswijk staat op de 393ste en laatste plaats met een gemiddeld energielabel E. Bij de provincies voert Flevoland de ranglijst aan en sluit Zuid-Holland de rij. Samen betalen Nederlanders jaarlijks 2,8 miljard aan verspilde energiekosten die ze hadden kunnen besparen.

Dat blijkt uit het energie dashboard dat de website BespaarNu.nl heeft gemaakt voor alle Nederlandse provincies, gemeente en straten. Daarop is tot op woningniveau te zien hoeveel energiekosten ze betalen en wat hun energie-index is. Elke Nederlander kan zijn eigen woning opzoeken en zien hoe en hoeveel energiekosten hij kan besparen.

De website is een reactie op het voorlopige energielabel dat de overheid naar alle huiseigenaren heeft gestuurd. Dat is volgens BespaarNu.nl slechts een papieren maatregel om te voldoen aan EU-regels die echter niet tot daadwerkelijke energiebesparing leidt. De nieuwe website helpt gemeenten en woningeigenaren om wel specifieke besparingsmaatregelen te nemen en zo de energierekening fors te verlagen.

De ranglijsten op de website worden bepaald door de gemiddelde energie-index (EI) die ook het energielabel bepaalt. Flevoland zit op energie-index 1,49 (energielabel B) , Zuid Holland op 1,76 (energielabel C). De gemeente Zeewolde (EI 1,25) zit op B, de rest van de top 5 met gemeenten als Borne (EI 1,31), Dronten (EI 1,31), Eersel (EI 1,32) en Heusden (EI 1,36) scoort gemiddeld energielabel C. In een stad als Amsterdam - 280ste op de ranglijst - is de Wilhelminastraat (EI 0,29) het energiezuinigst en in Rotterdam - 261ste - de Bergweg (EI 0,17). Samen kunnen beide steden 830 miljoen euro energie besparen.

BespaarNu.nl heeft drie jaar aan de database gewerkt. Daarin zijn van alle woningen openbare gegevens gestopt als het energielabel, energiekosten en energieverbruik. Huiseigenaren die hun gegevens aanvullen krijgen een persoonlijk besparingsadvies, inzicht in de terugverdientijd van maatregelen en een gratis berekening van hun energielabel. Door de mogelijkheid om straten en gemeentes met elkaar te vergelijken ontstaat er een wedstrijdelement, dat een gemeente kan gebruiken om bewoners maximaal te stimuleren zo zuinig mogelijk om te gaan met energie. Woningeigenaren kunnen zich ook aansluiten bij lokale projecten om energiebesparende maatregelen te treffen en krijgen advies vanuit het energieloket over de technische uitvoerbaarheid van gemaakte plannen.

,,We hebben als marktpartij lang meegewerkt aan de totstandkoming van het energielabel, maar de overheid is een compleet andere weg ingeslagen," stelt Chris Vuijk van BespaarNu.nl. ,,Die koers is gericht op het voldoen aan de verplichtingen vanuit Brussel en niet meer op de bespaarmogelijkheden voor de woningeigenaren. BespaarNu.nl heeft nu gedaan wat de overheid heeft verzuimd, namelijk een website opzetten met het doel waar het uiteindelijk om zou moeten gaan: besparen."

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.