Ads Top

Gasprijzen opnieuw duurder in juni

De gasprijzen zijn gestegen vanwege de oorlogsdreiging in het Midden-Oosten. Voor wie nog een variabel energiecontract heeft kan het lonen om de prijzen vast te zetten, want voor stroom steeg alleen de variabele prijs. Dat blijkt uit de Barometer Energie van Pricewise. 

De stroomprijzen gingen in juni flink op en neer, maar per saldo daalden ze. De vaste en variabele stroomprijzen liggen de laatste maanden dicht bij elkaar. Toch verschillen ze in hun ontwikkeling. De variabele stroomprijs steeg in juni met 5 procent. De vaste stroomprijs voor een jaar daalde licht, net als die voor 3 jaar.  

De stroomprijzen per kWh liggen dicht bij elkaar. Daar komt bij dat de terugleverkosten voor zonnepanelen en vooral bonussen bij het overstappen het verschil kunnen maken op de jaarnota, ofwel niet alleen de kWh prijs telt.  
 
De gasprijzen voor consumenten zijn sinds begin juni aan het stijgen, onder andere vanwege de eerdere dreiging van Iran om het transport van olie en gas te belemmeren na de aanval van Israël op Iraanse nucleaire faciliteiten. 

De Europese groothandelsprijzen voor gas daalden, nadat er een staakt-het-vuren was tussen Israël en Iran. De TTF-markt, de belangrijkste handelsbeurs voor aardgas in Europa, sloot die dag met een prijs van 35,615 euro per MWh voor het maand-vooruit-contract. Dit is flink lager dan de prijs van 40,522 euro per MWh de dag ervoor. De groothandelsprijs kan snel weer oplopen bij nieuwe ontwikkelingen in het conflict tussen Iran, Israël en de VS alsook de oorlog in Oekraïne. 

De gasprijs voor consumenten voor een contract van een jaar vast steeg in juni met 3 procent, voor een 3-jarig energiecontract met 2 procent. De variabele gasprijs steeg ook met 2 procent. De gasprijs voor een éénjarig contract is momenteel de laagste van de gasprijzen en is daarmee het meest aantrekkelijk.  
 
Een stel in een tussenwoning in Amsterdam betaalt circa 1900 euro per jaar aan elektriciteit en gas. Als ze overstappen van energiecontract kunnen ze tot 400 euro besparen. Een gezin in een vrijstaande woning met zonnepanelen betaalt circa 2.750 euro per jaar voor stroom en gas. Bij een overstap kan het gezin 200 tot 400 euro besparen.

Huishoudens kunnen vanaf 2027 veel minder profiteren van hun zonnepanelen. Meerdere leveranciers (waaronder Greenchoice, Innova Energie, Eneco en Vattenfall) hebben hun tarieven voor teruglevering vanaf 2027 al bekendgemaakt bij 3-jarige contracten. Met de effectieve teruglevertarieven houden zonnepaneelbezitters per jaar hooguit enkele tientjes over voor het terugleveren van zonnestroom, waar dat nu in de honderden euro's per jaar beloopt.  

De terugverdientijd van zonnepanelen zal dan ook langer worden. Dit komt in de eerste plaats doordat zonnepanelenbezitters hun teruggeleverde energie niet meer kunnen salderen in de vorm van energiebelasting (en btw daarop). Dat scheelt per 1.000 kWh 123 euro per jaar. Advies is daarom om zoveel mogelijk zonnestroom zelf te verbruiken in plaats van terug te leveren. Daarmee mijd je én het moeten betalen voor stroomlevering én in 2025/2026 hoge terugleverkosten óf vanaf 2027 veel lager belastingvoordeel.
 

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.