Ads Top

Doorbraak in China: kernfusie behaald in compact apparaat – geen grootschalige reactor nodig

Onderzoekers in China hebben een baanbrekende stap gezet door kernfusie te realiseren in een relatief compact apparaat, zonder de noodzaak voor een immense installatie zoals ITER. Het resultaat markeert een belangrijke mijlpaal in de race naar duurzame, schone energie.

In de Experimental Advanced Superconducting Tokamak (EAST) in Hefei is een fusiereactie succesvol in stand gehouden voor ruim 1.066 seconden (~18 minuten) bij temperaturen tot 100 miljoen °C, waarmee het vorige record van circa 403 seconden werd geëvenaard én verbeterd.

De suste prestatie is het resultaat van krachtige, vernieuwde verwarmingssystemen – vergelijkbaar met 140.000 magnetrons tegelijk – waarmee plasma efficiënt en langdurig beheerst wordt.

EAST is relatief klein in vergelijking met grote internationale projecten zoals ITER, maar door technische vooruitgang is deze compacte tokamak nu in staat om plasma langere tijd stabiel te houden, zonder gigareactor.

De succesvolle verhoging van zowel temperatuur als stabiliteit in plasma toont aan dat er geen gigantische infrastructuur nodig is om kernfusie op een significante schaal uit te voeren.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.