Ads Top

Gemeente Breda neemt twee wagens op aardgas in gebruik

Eind mei is het wagenpark van de Gemeente Breda uitgebreid met een bestelwagen en een lichte vrachtwagen op aardgas. De wagens zijn geleverd door Iveco dealer DEBA in Etten-leur en worden gebruikt door Afvalservice. Wethouder Wilbert Willems: “Wagens die op aardgas rijden leveren een flinke bijdrage aan verbetering van de luchtkwaliteit. We willen daarmee het goede voorbeeld geven aan bedrijven in onze stad en regio. We kiezen ook voor het rijden op aardgas omdat dat de overschakeling naar het rijden op biogas over enige tijd mogelijk maakt en aardgas in het transport veiliger is dan lpg.”
Iveco is één van de weinige bedrijfswagenfabrikanten die voertuigen levert met een motor die op samengeperst aardgas (‘Compressed Natural Gas’, oftewel CNG) loopt. De CNG-motor van Iveco is rechtstreeks afgeleid van de dieselversie, wat een optimale betrouwbaarheid en lange levensduur garandeert. Een grote zekerheid biedt de bi-fuel uitvoering: zodra de gastanks leeg zijn, schakelt de elektronica automatisch over op benzine. Op deze manier is het altijd mogelijk de dichtstbijzijnde aardgaspomp te bereiken, waardoor de bedrijfszekerheid is gewaarborgd.
Aardgasvoertuigen dragen bij aan het terugdringen van de luchtverontreiniging. Aardgas is een bijzonder schone brandstof. Bij de verbranding komt géén rook, fijnstof of stank vrij, terwijl de geluidsemissie op een lager niveau ligt dan bij een vergelijkbare dieselmotor. Daardoor blijven de uitstoot en het geluidsniveau ruimschoots onder de limieten die door de Euro 4- en Euro 5-normen zijn voorgeschreven. De bestelwagen met CNG-motor is daarom een ecologisch verantwoord voertuig dat volgens de Europese milieuwetgeving voldoet aan de classificatie EEV (Enhanced Environmental Vehicle).

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.