Ads Top

Uitstel voor biogas in Bergentheim


Binnenkort besluit de gemeente Bergentheim of een milieuvergunning wordt afgegeven voor de bouw van een biogasinstallatie aan de Brinkweg in Bergentheim, aldus wethouder Jannes Janssen. Buurtgenoten zijn tegen de plannen. Het bedrijf Biogas International dreigde al eerder met een claim van minimaal 13,5 miljoen euro omdat de bouwvergunning na een faillissement is overgeschreven naar een andere maatschap.

10 opmerkingen:

  1. jammer voor oud bergentheim,ALS die erkomt

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Zoiets hoort niet thuis in een historische buurtschap waar net voor miljoenen subsisiegelden ingestoken zijn om de Vecht weer haar natuurlijk loop terug te geven.
    Duurzame energie: Prima, maar als het in dit geval betekent dat het aantal varkens van de initatiefnemer wordt verdubbeld om aan de hoeveelheid mest te kunnen voldoen en er overal vandaag tonnen mais aangevoerd moet worden over kleine binnenweggetjes dan is dat de wereld op zijn kop Dan begin je geen biogasinstallatie om wat je hebt te kunnen verwerken maar dan neem je meer varkens om aan de vraag van je biogasinstallatie te voldoen. Praten we hier dan nog over duurzaamheid?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dit lijkt mij niet het geval, we praten hier namelijk zeker wel over duurzaamheid. Stimulatie van de bouw van dit soort biogasinstallatie zorgt ervoor dat er over twaalf jaar 8 tot 12 procent van het nederlandse aardgas kan worden vervangen door 'groen gas'. Nu al kan een biogasinstallatie bij een boerenbedrijf 300 tot 500 gezinnen voorzien van elektriciteit. We praten dan nog eens over het inzetten van 'groen gas' om voertuigen te laten rijden in de buurt van de biogas. Hoezo geen duurzaamheid??
    Mest hoeft trouwens ook niet alleen uit de schuur van de initatiefnemer te komen, de installatie staat tevens op het platteland waar voldoende mest wordt geproduceerd.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Weg met die zooi, wat nou duurzaamheid. Weet je eigenlijk wel hoeveel fossiele brandstof er nodig is om zo'n fabriek te voeden? 't is enkel dat er miljoenen aan subsidiegeld ingegooid wordt , ander begon er niemand aan.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Zooi? Biogas is 100% duurzaamheid. Net als andere fossiele brandstoffen is aardgas niet oneindig beschikbaar... Biogas is dus een vervanging voor deze aardgas (ofwel fossiele brandstof!!)
    Door die subsidiegelden stimuleerd de overheid de bouw van deze installaties, dat lijkt me nogal logisch niet? In 2050 zal misschien wel 50% van Nederland van groene elektriciteit worden voorzien. Goede zaak toch?

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Duidelijk , U bent begaan met het milieu. Ik kan daar wel in meegaan. Groene energie niks mis mee. Wat ik alleen niet kan volgen is het feit dat Bieleveld schermt met duurzaamheid dmv groene energie en tegelijktijdig dit wil gaan doen in Oud Bergentheim. Kijk ik begrijp wel dat dit voor U de beste plek is, maar voor de bewoners en bezoekers is dit de slechtste plek. Als U inderdaad de evenementenhal en andere grote bedrijven wilt voorzien van Uw restwarmte MOET U naar het industrieterrein, dan bent U echt besparend[duurzaam] bezig. De infrastuctuur is daar op uitgelegd, U tast geen historische buurtschap aan etc. etc. Biogas op industrieterrein is voor een ieder voordelig. Of is de eigenlijke reden financieel gewin?

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Aanleg op een industrieterrein is eveneens geen optie. Wat te denken van de hoeveelheid kilometers welke gemaakt moeten worden in tractoren met mesttanks om de mest naar een bedrijventerrein te brengen. Dan is het geheel nog meer CO2 verslindend. En dan praten we nog niet eens over de overlast voor de omgeving van deze ritten. Bovendien levert het bedrijf in kwestie voldoende mest om een dergelijke installatie op die plaats te laten draaien. Een installatie op een bedrijventerrein is dan voor een ondernemer (boer) economisch niet interessant. Daarnaast wordt geschermd met vervuiling van de omgeving, maar als ik de plannen zo zie op een youtube filmpje zal zo'n beetje de gehele installatie schuil gaan achter de bestaande varkensschuren. Het geheel wordt een beetje opgedikt door bepaalde typen buurtbewoners welke overdag bij huis lopen te pensioneren en het denken het voor het zeggen te hebben in hun straat. Beetje triest naar mijn mening.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Zou u het adres van dat YouTube filmpje kunnen vermelden? Ik ben namelijk zeer benieuwd geworden naar een filmpje dat laat zien dat de installatie achter de schuren niet zichtbaar meer zal zijn....

    Mvg "een bepaald type (niet gepensioneerde) voormalige buurtbewoner"

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Anoniem zegt:
    "Stimulatie van de bouw van dit soort biogasinstallatie zorgt ervoor dat er over twaalf jaar 8 tot 12 procent van het nederlandse aardgas kan worden vervangen door 'groen gas'". Helaas zal over 8 to 12 jaar ook heel veel landbouwgrond gebruikt worden voor het telen van gewassen voor die installaties. Niet alleen in Nederland maar overal in de Wereld. En wat dat voor gevolgen heeft voor de voedselproduktie? Kijk maar wat er nu al gebeurd in ZUid Amerika. Duurzame energie is heel goed, mindeer c02 uitstoot, minder gebruik van fossiele brandstoffen. Maar om kostbare landbouwgrond te gebruiken om ons comfort terwijl grote delen van de mensheid honger lijden vind ik een kwalijke ontwikkeling.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Vind ik een goede opmerking! Maar denk wel dat je deze discussie nu naar een heel ander punt brengt.. Wat opzich niet verkeerd is. Met grote ogen kijk ik dan naar progamma's op televisie voor Haiti! Als elke welvarende aardbewoner nou een 10tje neerlegd, zijn we er ook! Maar goed..
    De installaties kunnen uiteraard ook werkgelegenheid opleveren voor deze mensen. Volgens mij is er momenteel een overvloed aan producten die voor deze installaties gebruikt worden, dus denk niet dat dit een kwalijke ontwikkeling zal zijn.

    BeantwoordenVerwijderen

Mogelijk gemaakt door Blogger.