Ads Top

Mobiele ijsbanen wereldwijd op windmolens


De mobiele ijsbanen van het Nederlandse bedrijf Ice-World worden per 1 november wereldwijd gekoeld met behulp van groene stroom. Het bedrijf koopt hiervoor jaarlijks 3 gigawatt stroom in van Nederlandse windmolens van de Windunie. Via het wereldwijde elektriciteitsnet wordt de energie naar de ijsbanen getransporteerd.
Ice-World - onder meer bekend van de grootste schaatsbaan ter wereld bij FlevOnice in Biddinghuizen - verhuurt jaarlijks rond de 600 mobiele schaatsbanen via haar dealernetwerk in z'n 20 landen in Europa en daar buiten. Niet alleen in de winter, maar ook 's zomers worden de banen steeds populairder. In zuidelijker landen als Frankrijk, Italië, Spanje, Griekenland, Roemenië of Bulgarije is het belangrijk dat het energieverbruik van de banen zo laag mogelijk gehouden wordt.
Uit onderzoek van TNO en zijn Duitse evenknie TÃœV blijkt dat de Ice-World banen qua energieverbruik tot 40 procent zuiniger zijn dan traditionele ijsbanen die met rubber of polyethyleen werken. Dat is mogelijk dankzij het gepatenteerde systeem, waarbij de ijsvloer met behulp van aluminium buizen wordt bevroren. Dat metaal geleidt beter, waardoor minder energie nodig is. Bovendien liggen de buizen in het water, zodat er geen energie wegvloeit via de koude bodem. Voor het koelen gebruikt Ice-World het duurdere, maar milieuvriendelijke polypropyleen glycol, dat voor bijna 100 procent hergebruikt wordt. Verder volgen de Ice-World-dealers regelmatig cursussen in Nederland, niet alleen om het ijs optimaal te prepareren, maar ook om de ijsbaan zo energiezuinig mogelijk te houden. Bijvoorbeeld door de koelmachine af te zetten als het vriest of - in warmere landen - door de ijsvloer 's nachts af te dekken, zodat ook daar de koelmachine meestal uitgezet kan worden. ,,Je hoort vaak dat kunstijsbanen energievreters zijn, maar bij Ice-World proberen we alles op duurzame wijze te doen,"  zegt woordvoerster Anne Hoekstra. ,,Vanaf 1 november kan op alle continenten geschaatst worden op Hollandse windenergie. Daarvoor staan een aantal windmolens een heel jaar voor onze ijsbanen te draaien. Ook werd eraan getwijfeld of onze banen wel tot 40 procent zuiniger zijn dan andere. Daarom hebben we dat door TNO en TÃœV laten doorrekenen en testen."

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.