Ads Top

MKB kan 300 miljoen euro besparen op kostbare energie weglekkers


Het Energiecentrum heeft recentelijk berekend dat het MKB jaarlijks veel energie laat weglekken. Volgens directeur Martin Kloet betreft het een bedrag van circa 300 miljoen euro, waar vaak op een eenvoudige manier op kan worden bespaard. Dat heeft het Energiecentrum vandaag bekend gemaakt bij de start van de Energie 10-daagse. Een campagne om ondernemers in het midden- en kleinbedrijf  te attenderen op belangrijke energie weglekkers, bijvoorbeeld op het gebied van verlichting, airco, koeling en perslucht. Vandaag werd het officiële startsein gegeven door Loek Hermans, voorzitter van MKB-Nederland,  die een speciaal weglekteam het land in stuurde met de opdracht om veelvoorkomende energie weglekkers op te sporen.
Elk jaar bezoekt het Energiecentrum tijdens de Energie 10-daagse een groot aantal bedrijven. Dit jaar met een speciaal 'Weglekteam'. Kloet: "Het Weglekteam gaat samen met de MKB-ondernemer door zijn bedrijf, kantoor of winkelpand om de weglekkers op te sporen. Deze worden vervolgens op een checklist aangevinkt. Na afloop ontvangen zij de checklist en een bespaarbox met daarin tips en inspirerende verhalen van collega-ondernemers. Hiermee kan de ondernemer zelf aan de slag!
Kostenbesparing is - zeker in deze tijd - een belangrijke thema voor ondernemers. "Dat is dan ook precies waar we dit jaar op ingaan met de Energie 10-daagse. Wij willen de ondernemers aan de hand van praktijkvoorbeelden wijzen op de mogelijkheden om op een relatief gemakkelijke manier duizenden euro's te besparen", aldus Kloet. "Daarnaast heeft de totale energiebesparing die het MKB kan bewerkstelligen een gunstig effect op het milieu. We zien een duidelijke trend dat bedrijven in het MKB op zoek zijn naar duurzame oplossingen. Dat we ondernemers bewust maken van de grootste weglekkers is dan een eerste stap in de goede richting".
"Tl-verlichting is bij veel bedrijven een treffend voorbeeld. In veel kantoren, winkels, bedrijfshallen, magazijnen en werkplaatsen wordt nog conventionele tl-verlichting gebruikt. Toch zijn er al lange tijd moderne, energiezuinige varianten op de markt. Die hebben meer lichtopbrengst, een langere levensduur en een lager energieverbruik. Ondernemers die overschakelen besparen al snel meer dan 40 procent op de energiekosten. En dankzij de langere levensduur van de lampen ook nog eens op de vervangingskosten. En dan heb ik het nog niet eens over de lichtkwaliteit, de verbeterde uitstraling, de dimbaarheid en dus het lichtcomfort", aldus Kloet.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.