Ads Top

Hoe bewijs je de herkomst van duurzame energie?

Stel dat je wel groene stroom wilt produceren en gebruiken, maar zelf niet de mogelijkheid hebt om een windmolen in je tuin te plaatsen of zonnepanelen op je dak te leggen. Wat moet je dan doen? Tot voor kort kon je hier eigenlijk niet veel aan doen. Ja, je kan duurzaam geproduceerde stroom ‘inkopen’ bij je energieleverancier, maar dat is eigenlijk alleen een boekhoudkundige truc. Dat heeft de Arnhemse elektriciteitsdeskundige Egbert Bouwhuis altijd dwars gezeten. Hij ging op zoek naar het antwoord op de vraag: hoe bewijs je de herkomst van duurzaam geproduceerde energie?

3 opmerkingen:

  1. Interessante vraag, lijkt me inderdaad nogal moeilijk. Biogas wordt ook gezien als duurzaam, maar vaak worden de "duurzame brandstoffen" elders uit de wereld gehaald waardoor het ecologysch effect voornamelijk verschoven wordt....

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het is een interessante vraag, maar volgens mij geeft Bouwhuis en zijn product GPX hier geen antwoord op. Ze maken een koppeling tussen Garantie van Oorsprong-certificaten en het energieverbruik thuis (aka de meter). De smartcard in je meter heeft een bepaald 'saldo' van groene energie (gekoppeld aan die GvO's), wanneer je energie verbruikt, vermindert je saldo. Maar nog steeds is je stroom zo anoniem als het maar zijn kan. Het enige verschil is dat je het kloppend maken van de groene stroom / GvO-balans nu niet bij de energieleveranciers laat, maar zichtbaar maakt aan de consument.

    Ik vind het bijzonder veel geblaat om weinig wol. Daarnaast is de website van het product (www.gpx.nl) vreselijk amateuristisch, wat een heldere uitleg over hun product (en de vele, slecht onderbouwde, claims die ze maken) niet ten goede komt.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik zie trouwens nu pas dat mijn collega ook al op dit artikel heeft gereageerd :)

    BeantwoordenVerwijderen

Mogelijk gemaakt door Blogger.