Ads Top

Verzet tegen verkoop energiebedrijven


Steeds meer gemeenten zijn tegen de verkoop van de aandelen Essent en Nuon. Woensdag schaarde de gemeente Waalwijk zich bij een lijst van acht gemeenten die niets zien in de verkoop van Essent.

Daarnaast is woensdag in de gemeenteraad van Haarlem een meerderheid tegen de verkoop van de aandelen Nuon ontstaan. De Haarlemse PvdA heeft namelijk aangegeven tegen de verkoop van het energiebedrijf te zijn.

Inmiddels hebben Heerlen, Oss, Helden, Brunssum, Zwolle, Dalfsen, Staphorst, Zwartewaterland en Waalwijk besloten de aandelen in Essent niet te willen verkopen. Ook in Den Bosch lijkt een meerderheid van de gemeenteraad tegen de verkoop van Essent te zijn. De CDA-fractie in Den Bosch maakte maandag een opmerkelijke ommezwaai en heeft zich volledig tegen het verkoopvoorstel gekeerd. Den Bosch heeft 3,5% van de aandelen in Essent en is één van de grootste gemeentelijke aandeelhouders.

Vrijdag nemen de Provinciale Staten van Brabant een besluit over de verkoop van Essent. De uitkomst van het debat is zeer onzeker. Als Brabant tegen de verkoop stemt, gaat de verkoop niet door.
Ook onder de aandeelhouders van Nuon groeit het verzet, vooral in de provincie Noord-Holland. De Provinciale Staten hebben enkele maanden geleden al aangegeven dat zij helemaal niets ziet in de verkoop van het energiebedrijf. Zij worden hierin gesteund door de gemeenten Alkmaar en Heerhugowaard. Inmiddels lijkt de gemeente Haarlem zich dus ook onder de tegenstanders te scharen.

Komend weekend gaat SP-Kamerlid Paulus Jansen met enkele Gelderse SP-statenleden op bezoek in Cottbus, Oost-Duitsland. Hij bezoekt daar enkele bruinkoolmijnen van Vattenfall en spreekt daar met vertegenwoordigers van de milieubeweging en bewoners van door de bruinkoolwinning bedreigde dorpen. Volgens Jansen bewijzen de grote problemen rondom Cottbus dat Vattenfall niet zo duurzaam is als de bestuurlijke elite willen doen geloven.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.