Ads Top

Wetterskip Fryslan gaat nieuwbouw WaterCampus voorzien van biogas

Wetterskip Fryslan gaat in de loop van 2015 biogas leveren aan de nieuwbouw WaterCampus. Op woensdag 18 februari 2015 werd de overeenkomst ondertekend in het gloednieuwe hoofdkantoor van Wetsus.

De overeenkomst is onderdeel van een pilotproject tussen de gemeente Leeuwarden en Wetterskip Fryslan. In de pilot worden twee gebouwen voor een periode van 15 jaar volledig voorzien van biogas geproduceerd uit het slib van de rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) van Wetterskip Fryslan. Naast de nieuwbouw WaterCampus is ook het CKM van Fier Fryslan onderdeel van de pilot. Doel van het pilotproject is om ervaring op te doen voor een maximale verduurzaming van de energievoorziening in de gemeente Leeuwarden.

Jaarlijks levert Wetterskip Fryslan 90.000 kuub biogas (gelijk aan het aardgasverbruik van 38 huishoudens) via een zeshonderd meter lange biogasleiding naar de WaterCampus en het CKM. Door de levering van biogas zet Wetterskip Fryslan een stap op de weg naar het uiteindelijk realiseren van een eigen grondstoffenfabriek. "De inzet is om van een afvalproduct als slib, een grondstof te maken. Dat kan wellicht over een paar jaar al resulteren in de realisatie van een grondstoffenfabriek. De lijn die Wetterskip Fryslan een aantal jaren geleden heeft ingezet op het gebied van innovatief
denken en het daarna uitvoeren binnen de watersector, wordt onder meer door een initiatief als dit, vormgegeven", aldus Wietze de Haan, lid van het dagelijks bestuur van Wetterskip Fryslan. "Met dit initiatief dragen Fier Fryslan, de gemeente Leeuwarden en Wetterskip Fryslan bij aan een
duurzamere wereld. Van een afvalproduct maken we groene energie die terecht komt bij een organisatie die onze steun verdient."

De nieuwbouw WaterCampus Leeuwarden betreft voor ongeveer 80% de nieuwe huisvesting van Wetsus. Bij de bouw is gebruikgemaakt van de nieuwste technieken op het gebied van duurzaam bouwen. De aansluiting op het biogas van Wetterskip Fryslan sluit aan bij de duurzaamheidsdoelstellingen voor het  gebouw. Eind 2014 ontving de uitbreiding WaterCampus al het BREEAM-NL excellent ontwerpcertificaat.

Met de uitbreiding op de WaterCampus maakt Leeuwarden een nieuwe grote stap als 'Capital of Watertechnology. Water en duurzaamheid spelen daarbij een bepalende rol. "Het is geweldig om te zien hoe nu in samenwerking met Wetterskip Fryslan deze pilot kan worden gestart." Aldus een trotse
burgemeester Ferd Crone, "Ik teken vandaag dit contract zodat dit nieuwe hoofdkwartier van Wetsus de komende jaren volledig wordt voorzien van biogas uit het slib van de rioolwaterzuivering in Fryslan. Een overeenkomst waar duurzaamheid en watertechnologie in optimale vorm samenkomen."

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.