Ads Top

Enexis kiest definitief voor inzet speurhonden bij opsporing storingen

Netbeheerder Enexis laat in 2015 speurhonden definitief een bijdrage leveren aan de opsporing van netwerkstoringen, te beginnen in Noord-Brabant en Limburg. Verwacht wordt dat daarmee in 2015 tussen 150 en 200 laagspanningsstoringen sneller kunnen worden verholpen dan nu. In 2016 volgen naar verwachting de andere voorzieningsgebieden van Enexis in Oost- en Noord-Nederland. De inzet van de honden verkort de opsporingstijd omdat met een getrainde speurhond een storing vaak sneller kan worden gelokaliseerd dan met de huidige technische middelen. Ook wordt daardoor het uitschakelen van de hoofdzekering in alle bij de storing betrokken woningen overbodig zodat klanten niet zonder stroom komen te zitten. Bovendien blijkt dat honden zelfs toekomstige storingen kunnen helpen traceren.

Het besluit is het gevolg van een gezamenlijk ontwikkel- en testprogramma van ca. twee jaar van Enexis met honden en begeleiders van het Belgische bedrijf The Sniffers. Hierbij is gebleken dat getrainde Mechelse en Duitse herders via hun neus tot 1000x beter waarnemen dan de huidige technische apparatuur voor het opsporen van storingen. Rond 1 op de 10 geteste honden is geschikt als stroomspeurhond. Gebleken is verder dat deze honden, na een intensieve (belonings-)training van 1,5 jaar, de verbrandingsgassen van een storing tot op 70cm diepte kunnen waarnemen (de reguliere stroom-kabeldiepte). Zelfs tot drie dagen na een storing kan een getrainde hond aangeven waar de storing plaatsvond.

Dit betekent een ingrijpende verkorting van de zoektijd, en dus van de doorlooptijd van storing. Normaliter duurt opsporen en repareren gemiddeld zo'n 6 uur. Opsporen van een laagspannings-storing kan door een meetwagen een verhoogde spanning of een elektrische puls door het gestoorde net te laten sturen. Omdat die te hoog is voor de elektrische apparaten in huis, vereist de veiligheid dat deze woningen van het net worden afgeschakeld. Indien een of meerdere bewoners niet thuis zijn, moet de (aansluit)kabel worden geknipt. Een gerichte inzet van een speurhond maakt deze tijdrovende activiteiten overbodig. Honden leveren zo een bijdrage aan zowel het terugdringen van storingsminuten als aan het verhogen van de klanttevredenheid.
Aanvulling op de vertrouwde meetapparatuur.

De honden vormen geen vervanging maar een aanvulling op de bestaande meetapparatuur. Die blijft, naast voor een aantal andere essentiële taken, ook nodig voor het snel verkleinen van het storingszoekgebied. Ook storingen onder gesloten wegdek en bij een hoge waterstand blijven vragen om de inzet van meetapparatuur.

Wel is gebleken dat de honden ook nog incidenteel inzetbaar zijn bij een lastige soort storing: de sluimerende storing. Daarbij zorgt vocht voor wisseling van de kwaliteit in de verbinding tussen twee kabels. Tijdens het testprogramma werd duidelijk dat honden ook hierbij al gassen kunnen vernemen terwijl van een echte storing geen sprake is en de meetwagens geen metingen doen. Hiermee kunnen preventief storingen worden voorkomen. 

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.