Ads Top

Bioboxx BV duurzaamste bedrijf in Drenthe

Bioboxx BV uit Hoogeveen is winnaar van de Drentse Duurzame Dates. Het bedrijf mag zich Duurzaamste Drentse Bedrijf in 2015 noemen. Ook twee scholen vielen in de prijzen. Basisschool PCBS Het Mozaïek in Hollandscheveld en een combi van het Nassaucollege en Drenthe College in Assen werden uitgeroepen tot duurzaamste scholen in Drenthe. Gedeputeerde Henk van de Boer (VVD) reikte vanmiddag de prijzen uit. De scholen ontvingen een cheque van 5000 euro die ze mogen gebruiken voor een duurzame investering.

Bioboxx BV maakt kartonnen boxen om organisch afval te scheiden en eenvoudig te vervoeren en verwerken in een vergister. De jury was unaniem in haar oordeel en stelt vast dat Bioboxx in alle opzichten voldoet aan de beoordelingscriteria en daarom de winnaar is van de bedrijfsinzendingen Duurzame Dates 2015.

Van de basisscholen is PCBS Het Mozaïek in Hollandscheveld de winnaar. De jury vond vooral het afvalproject bijzonder door de eenvoud. Leerlingen krijgen hun afval, zoals melkverpakkingen weer mee terug naar huis. Het creëert hiermee een belangrijke gedragsverandering, ook buiten de school, en een besparing op kosten voor containerhuur.

De combinatie van Drenthe College en Dr. Nassau College is uitgeroepen tot de duurzaamste middelbare school 2015. De scholen verdienen de titel, omdat ze gezamenlijk duurzaamheidsadviezen gaan geven aan bedrijven. Derdejaars leerlingen van het Dr. Nassaucollege gaan met eerstejaars leerlingen van het Drenthe college projecten uitvoeren. De jury vindt het heel origineel om jongeren al zo vroeg in hun schoolloopbaan te koppelen aan ondernemers.

De Duurzame Dates, voor de derde keer georganiseerd door het IVN, de Kamer van Koophandel en de provincie Drenthe stond bol van inspirerende pitches en toespraken.

Zo vertelde Ellen van Acht, directeur van KUUB en Duurzame Bouwvrouw 2014 in haar inleiding dat we de tijd van transitie, overleg en platforms achter ons moeten laten, maar snelheid moeten maken. De aanpak van haar bedrijf bestaat uit participatie en klantgerichtheid en een duidelijke visie op duurzaamheid op lange termijn.

Christian Zuidema, Universitair Docent Ruimtelijke Planning aan de Rijks Universiteit in Groningen en Docent van het Jaar 2013, gaf in zijn presentatie een beeld op de duurzaamheid van scholen. “Benut wat er is, voeg toe wat zin heeft!” was zijn credo.

Op de DatePlaza was ruimte voor deelnemende organisaties, scholen en initiatieven om zich te presenteren. Gedeputeerde Henk van de Boer noemt dit de kracht van de bijeenkomst. “De aanwezigen zitten vol ideeën en energie. Die ‘besmetten’ elkaar op een hele positieve manier. Ondernemers ontmoeten elkaar, leggen makkelijk contact en zien producten en noviteiten uit andere sectoren van de markt. De Drentse Duurzame Dates leveren organisaties hiermee een schat aan en contacten op,” aldus Van de Boer.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.