Pagina's

donderdag 1 mei 2025

Nationaal Warmtefonds publiceert jaarverslag 2024: recordgroei in financiering voor energiezuinig wonen

Het Nationaal Warmtefonds kijkt terug op een uitzonderlijk jaar. In 2024 verstrekte het fonds een recordbedrag van 426 miljoen euro aan leningen, waarmee bijna 30.000 huishoudens stappen hebben gezet naar een energiezuinige en comfortabele woning. Dit bedrag ligt ruim 150 miljoen euro hoger dan in 2023 en laat een sterke groei zien, vooral bij huishoudens met een lager en middeninkomen en bij Verenigingen van Eigenaren (VvE’s).

In 2024 groeide het aantal renteloze leningen aan huishoudens met een verzamelinkomen tot 60.000 euro. In 2024 verstrekte Nationaal Warmtefonds 58 procent van de leningen aan particulieren huiseigenaren tegen 0% rente. In 2023 lag dit percentage nog op 54 procent. Daarnaast hebben 121 woningeigenaren met een negatieve BKR-registratie een lening afgesloten bij Nationaal Warmtefonds, een verdubbeling van het voorgaande jaar. Ook het aantal leningen aan 75+-ers nam toe van 724 in 2023 naar 826 in 2024. Door de steun van Nationaal Warmtefonds krijgen steeds meer mensen, die via reguliere mogelijkheden niet in aanmerking komen voor een lening, de kans om energiebesparende maatregelen te nemen in hun huis. Landelijke en regionale rentekortingsregelingen hebben in 2024 een extra stimulans gegeven om te verduurzamen.

Niet alleen particuliere huiseigenaren, maar ook VvE’s maakten in 2024 vaker gebruik van de financieringsmogelijkheden van Nationaal Warmtefonds. In totaal verstrekte het fonds leningen aan 235 VvE’s voor een totaalbedrag van €172 miljoen. Dit is een verdubbeling ten opzichte van 2023, zowel in aantallen als in euro’s. Van deze VvE’s waren er 175 ‘grote VvE’s’ met meer dan zeven wooneenheden en 60 ‘kleine VvE’s’ met twee tot zeven wooneenheden. In totaal werden ruim 8.000 huishoudens binnen VvE’s geholpen, met een gemiddeld leenbedrag van €21.000 per appartement.

Vooruitkijkend naar 2025 ontwikkelt Nationaal Warmtefonds nieuwe financieringsmogelijkheden om verduurzaming voor iedereen nog toegankelijker te maken. Zo werkt het fonds aan een draagkrachtregeling om VvE-leden met minder financiĆ«le ruimte tegemoet te komen. De verwachting is dat deze regeling in 2025 beschikbaar komt. Daarnaast onderzoekt Nationaal Warmtefonds mogelijkheden om financiering voor groot onderhoud in combinatie met energiebesparende maatregelen aan te bieden aan VvE’s. Zo kunnen VvE’s onderhoudswerkzaamheden die noodzakelijk zijn voor verduurzaming tegelijk met verduurzamingsmaatregelen financieren. Verder loopt in Groningen en in Twente een ‘one-stop-shop’-pilot voor particuliere huiseigenaren, waarin naast financiering ook advies en begeleiding bij de uitvoering van verduurzamingsmaatregelen wordt geboden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten