In 2018 zijn in Utrecht en Zuid-Holland 49 procent meer zonnepanelen bijgeplaatst op daken van huishoudens en bedrijven. Een nieuw record. In 2017 was de groei nog 38 procent. In totaal is voor een vermogen van 541 megawatt aan zonnestroom bij netbeheerder Stedin geregistreerd. Niet alleen bij consumenten, maar ook de groei van het vermogen van zonnepanelen op stallen en loodsen gaat hard. In 2018 verdubbelde de groei bijna van deze installaties. Belangrijkste reden voor de groei blijft de voorspoedige economie.
Ruim 30.000 huishoudens gaven het afgelopen jaar aan Stedin door zonnepanelen op hun dak geïnstalleerd te hebben. Hiermee kom het totaal op ruim 122.000 zonnedaken. Gemiddeld heeft een zonnedak een vermogen van 3,5 kilowatt (kW). Zeven jaar geleden was dat nog 2,6 kW. De ‘sterkte’ van het particuliere zonnedak is met een derde toegenomen. Dit kan twee oorzaken hebben. Zonnepanelen worden steeds beter en krachtiger. Anderzijds kan dit betekenen dat er gemiddeld meer zonnepanelen op een dak worden gelegd, omdat de aanschaf van zonnepanelen de afgelopen jaren goedkoper is geworden.
Utrecht is al jaren de gemeente met het meeste geregistreerde vermogen zonne-energie op consumentendaken in Stedin-gebied. Amersfoort, Den Haag, Rotterdam en Goeree-Overflakkee volgen in de top 5 op gepaste afstand. De procentuele groei van het vermogen in Utrecht, bleef in 2018 met 32,1% achter bij de andere gemeenten in de top 5. In Rotterdam groeide het vermogen met ruim 40% en in Amersfoort ruim 50%. De grootste groeier in heel Stedin-gebied was de gemeente Gouda (niet in de top 5). Hier groeide het vermogen in 2018 met 69%. Vermoedelijk door de oplevering van veel nieuwbouwwoningen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten