Pagina's

donderdag 31 december 2009

Duurzame-energiesector India opengesteld voor buitenlandse investeringen



De Indiase regering heeft de sector voor duurzame energie volledig opengesteld voor buitenlandse investeringen. Tegelijkertijd heeft zij een speciaal op buitenlandse investeerders gericht stimuleringsprogramma voor de opwekking van windenergie op gezet, omdat buitenlandse investeerders in tegenstelling tot Indiase investeerders, geen gebruik kunnen maken van de voordelen van vervroegde afschrijving. Ook de toepassing van zonne-energie wordt door de regering gestimuleerd in het besef dat de toepassing van deze vorm van energie anders door de hoge aanloopkosten niet commercieel haalbaar zou zijn.

Vergaderen op windenergie


De Van Nelle Ontwerpfabriek, het prestigieuze Rotterdamse rijksmonument, wil vergaderen op windenergie mogelijk maken. Op het dak van de Rotterdamse congres- en evenementenlocatie komt dan een windturbine te staan, die genoeg stroom opwekt om alle vergaderfaciliteiten van energie te voorzien. Het rijksmonument is al eerder bekroond met het hoogste milieukeurmerk, de Golden Green Key.
De turbine die wordt geplaatst is van het type donQi Urban Windmill. De stille en compacte windturbine is speciaal ontworpen om in een bebouwde omgeving energie te winnen. De windmolen komt op het dak van de 'tearoom' van het complex te staan.
Bij een windsnelheid van 4,5 m/s, de gemiddelde windsnelheid in Nederland, is het mogelijk 1.400 kWh per jaar op te wekken. Bovenop de Van Nelle Ontwerpfabriek is de windsnelheid hoger, waardoor de verwachte opbrengst 4000 kWh per jaar is - ongeveer wat de Van Nelle Ontwerpfabriek aan stroom verbruikt in de vergaderzalen.
"Het waait hier altijd hard", zegt Henk van Maanen, directeur Van Nelle Ontwerpfabriek Exploitatie BV. "Keer op keer waaide de vlag op het dak kapot. Zo ontstond het plan voor een windmolen." Mededirecteur Hans Baggerman: "Vergaderen op de wind, dat is toch prachtig?"
De Van Nelle fabriek, gebouwd tussen 1926 en 1930, wordt gezien als het meest toonaangevende gebouw uit de stroming 'Het Nieuwe Bouwen'. Sinds 1983 is het gebouw een rijksmonument: dat betekent dat elke uiterlijke ingreep aan strenge eisen moet voldoen, bijvoorbeeld die van de welstandscommissie.
De plaatsing van een turbine stuit echter niet op problemen: de geruisloze installatie staat uit het zicht bovenop het gebouw, is neutraal van kleur en vorm en is niet groter dan de vlaggenmast die nu op het dak staat. Daarmee laat de Van Nelle Ontwerpfabriek zien dat moderne energieoplossingen ook in een monumentale omgeving toepasbaar zijn.
Naast windenergie ziet de Van Nelle Ontwerpfabriek perspectief in energieopwekking door zonne-energie. De directie van de Van Nelle Ontwerpfabriek studeert op de mogelijkheden om op het dak zonnepanelen aan te brengen.
"De uitreiking van de Golden Green Key werkt motiverend", aldus Hans Baggerman. "Wie voor het keurmerk in aanmerking wil komen, moet voldoen aan tientallen voorwaarden. Wij kopen groene stroom in, spoelen toiletten door met water uit de rivier De Schie, de catering maakt gebruik van fair trade, biologische en streekproducten, enzovoorts. Maar ook op het gebied van energiezuinigheid willen we de beschikbare mogelijkheden benutten."
Het Rotterdamse donQi is een onderneming met veel ambities op het gebied van schone, duurzame en decentrale energieopwekking. Samen met de TU Delft en het Nationaal Lucht- en Ruimtevaart Laboratorium heeft donQi de compacte en stormbestendige Urban Windmill ontwikkeld. Deze geruis- en trillingsloze windturbine is inmiddels op meerdere plekken in Nederland toegepast. De terugverdientijd van de donQi Urban Windmill is tien jaar, de levensduur vijftien tot twintig jaar.

woensdag 30 december 2009

Zeeland zet hoog in bij klimaat- en energieplan


Meer windmolens op het land, meer biomassa in de kolencentrale, ontwikkeling van getijdenenergie, duurzame scheepvaart, biodiesel uit algen en duurzame innovatieve chemie. Zeeland legt de lat hoog in het Uitvoeringsprogramma energie- en klimaatbeleid voor de komende jaren. Het doel is een versnelling tot stand brengen bij projecten die gericht zijn op vermindering van de uitstoot van broeikasgassen. Het streven is dat Zeeland een voorloper wordt op klimaat- en energiegebied. Het provinciaal bestuur denkt dat Zeeland vooral op het gebied van zon, wind, water en biomassa kan uitblinken.

dinsdag 29 december 2009

Warmtekrachtcentrale Heineken op halve kracht


Bier brouwen kost warmte. Handig dus om pal naast de brouwerij van Heineken in Den Bosch een warmtekrachtcentrale neer te zetten. Maar de centrale, op gas gestookt, kwam bijna stil te vallen. Energie werd elders goedkoper opgewekt door de lage steenkoolprijzen. Inmiddels draait de centrale op halve kracht en liggen er plannen om de capaciteit weer volledig te benutten. Daarvoor is samenwerking nodig met andere ondernemingen op het bedrijventerrein. Anders lukt het niet lokaal opgewekte energie zo rendabel mogelijk te gebruiken.

Minder elektriciteitsverbruik door energiezuinige elektronica


Tegen 2020 zal België tot 8,5 procent minder elektriciteit verbruiken dankzij energiezuinige elektronica. Dat zegt Agoria, de federatie van de technologische industrie. De afname zal te danken zijn aan de toegenomen energie-efficiëntie van tal van apparatuur bij gezinnen, kantoren en industrie. Bij de gezinnen gaat het onder meer om tv-toestellen, koelkasten, verlichting of de circulatoren van de verwarming; bij bedrijven om motoren.

maandag 28 december 2009

Aarde warmt wissels


Alle nieuwe wissels in het Nederlandse spoorwegennet, te beginnen met de Hanzelijn, worden voorzien van aardwarmtesystemen om ze te beschermen tegen de vrieskou. Het scheelt tachtig procent in energie vergeleken met aardgas en elektrische varianten. De verwarming van spoorwissels vergt twee derde van de totale energiebehoefte van het spoor, afgezien van het verbruik van de treinen. Bij de Hanzelijn, die van Zwolle naar Lelystad loopt, worden komende maanden voor het eerst alle circa zestig wissels met deze vorm van antivries aangelegd.

Proef met alternatieve energie in Noordoostpolder


Gemeente Noordoostpolder heeft in principe tijdelijke ontheffing verleend om op een perceel aan de Mammouthweg in Kraggenburg een grondstation voor het opwekken van 'windenergie' te bouwen Een vliegtuig aan een kabel moet, aangedreven door de wind en op de automatische piloot, patronen vliegen. Het vliegen van patronen zorgt dat er getrokken wordt aan de kabel, die op de grond van een drum wordt afgerold. Door de draaiing van de drum wordt er een generator aangedreven die energie op moet wekken.

donderdag 24 december 2009

Afvalverwerker levert restwarmte


Warmte-koudeopslag, geothermie en lagetemperatuur warmtetransport zijn 'duurzaamheidsitems' waarop Stallingsbedrijf Glastuinbouw Nederland (SGN) zich bij het gebied PrimAviera bij Aalsmeer richt. Met vuilverwerkingsbedrijf De Meerlanden is een pilotproject opgezet. Laagwaardige restwarmte uit de navergisting van GFT in tunnels wordt gebruikt voor verwarming van rozenkassen. Daar komt later CO2-levering bij. De pilot moet uitwijzen of warmtetransport rendabel is en of de geproduceerde CO2 zuiver genoeg is.

Duidelijke regels voor geluid windmolens


Minister Jacqueline Cramer van Milieu werkt aan een wetsvoorstel met duidelijke regels voor het geluid van windmolens. Nu zijn er aparte regels voor kleine en grote windparken en gelden voor grote windmolens andere normen dan voor kleine. Vanaf volgend jaar moet er één norm gelden, die is gebaseerd op Europese richtlijnen. Volgens Cramer kunnen gemeenten daardoor makkelijker besluiten over windmolens nemen.

woensdag 23 december 2009

Bouwvergunning kolencentrale ingetrokken

Milieuorganisatie Greenpeace heeft juridisch succes geboekt in haar strijd tegen de plannen van het Duitse energiebedrijf. E.ON om zijn kolencentrale op de Maasvlakte in Rotterdam uit te breiden met een derde productie-eenheid. De rechtbank in Rotterdam heeft beslist dat de vergunning die de gemeente Rotterdam verleende voor de bouw van de productie-eenheid in strijd is met het bestemmingsplan.

Hans Vijlbrief wordt hoofd van Energie en Telecom

De ministerraad draagt prof. dr. J.A. (Hans) Vijlbrief voor als directeur-generaal Energie en Telecom bij het ministerie van Economische Zaken. Vijlbrief is sinds juli 2004 directeur-generaal Economische Politiek bij EZ. Dat ministerie zal het aantal directoraten-generaal in de beleidskern terugbrengen van vier naar drie.

dinsdag 22 december 2009

Groen tanken


In Rotterdam kan sinds kort aardgas worden getankt. De eerste pomp waar deze milieuvriendelijke brandstof te verkrijgen is, staat op Rotterdam Airport. Daarmee krijgt duurzaam rijden in de stad meer voet aan de grond. Onlangs werden er nog twee nieuwe stations met biodiesel geopend. De komst van de ARGOS-aardgas/biogaspomp maakt de weg vrij voor de komst van tientallen nieuwe taxi's van de Rotterdamse Taxicentrale (RTC). Die zegde afgelopen zomer toe om met nieuwe wagens op aardgas te gaan rijden als er tankfaciliteiten waren.

Gaswinning rond Ameland van de baan


De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) heeft de plannen voor gaswinning rond Ameland uitgesteld. Dat heeft het bedrijf vorige week bekendgemaakt. De NAM wilde gas winnen uit drie kleine gasvelden in de omgeving van het Waddeneiland, maar uit seismische gegevens blijkt volgens de onderneming dat maar een van de velden een redelijke hoeveelheid aardgas bevat.

maandag 21 december 2009

Boete voor Centrica Energy Netherlands


De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft aan Centrica Energy Netherlands B.V. (Centrica), leverancier van elektriciteit en gas aan kleinverbruikers, een boete opgelegd van in totaal EUR 74.000. Centrica heeft de energiewetten overtreden door niet tijdig haar gewijzigde leveringstarieven voor elektriciteit en gas door te geven aan de NMa. Tijdig aanleveren is noodzakelijk, zodat de NMa kan ingrijpen indien de tarieven onredelijk blijken te zijn.
Sinds de liberalisering van de energiemarkt heeft de NMa op basis van de Elektriciteits- en Gaswet de taak om toezicht te houden op de redelijkheid van de leveringstarieven aan kleinverbruikers. Reden om de consument op deze wijze te beschermen is dat de vrije markt voor levering nog niet volledig werkt. Indien de tarieven onredelijk hoog zijn, kan de NMa ingrijpen door een maximumtarief op te leggen. Om de toezichtstaak goed te kunnen uitvoeren, hebben leveranciers de wettelijke plicht om tariefwijzigingen vier weken vooraf kenbaar te maken aan de NMa. Centrica heeft eerder bij een niet tijdige melding al een waarschuwing van de NMa gekregen. Omdat Centrica de tariefwijziging nu wederom te laat heeft gemeld, heeft de NMa besloten om een boete op te leggen.

GasTerra en Distrigas verlengen langetermijncontract


GasTerra en Distrigas hebben vorige week definitieve overeenstemming bereikt over voortzetting van de leveringen van aardgas tot 2030.  Met deze verlenging wordt Distrigas in staat gesteld zijn klanten tot ver in de toekomst van Nederlands laagcalorisch aardgas te voorzien.  De overeenkomst onderstreept de belangrijke rol die aardgas blijft spelen in de transitie naar een duurzame energievoorziening.
Erwin Van Bruysel, CEO van Distrigas, zei in een reactie op de overeenkomst : "De verlenging van ons langetermijncontract met GasTerra verzekert de continuïteit van de levering van laagcalorisch gas aan België en stelt de belangen van de klanten van Distrigas centraal.  Door dit akkoord kunnen de zware ombouwkosten verbonden aan een omschakeling van laag- naar hoogcalorisch gas voor de Belgische klanten vermeden worden, terwijl zij blijven genieten van de leveringszekerheid en -flexibiliteit van het nabije Slochteren-veld. In een context van toenemend belang van leveringszekerheid verzekert dit akkoord bovendien de levering van aardgas dat niet enkel afkomstig is van binnen de Europese Unie maar zelfs van binnen de Benelux."

KEMA neemt kortsluitlaboratorium in Tsjechië over


Energieadvies- en test- en certificatiebedrijf KEMA neemt het Tsjechische Zkusebnictvi (Zku) over van OEZ, een dochteronderneming van het Duitse concern Siemens. Het in Praag gevestigde bedrijf is gespecialiseerd in kortsluittesten van elektriciteitstransmissie- en distributiecomponenten op middenspanningsniveau. Zku bedient met zijn kortsluitlaboratorium klanten uit Europa en groeilanden als Turkije, Rusland, Zuid-Afrika en Brazilië. Met de overname verstevigt KEMA zijn wereldmarktleiderschap in kortsluitbeproevingen en krijgt directe toegang tot de Centraal- en Oost-Europese markt.
Wereldwijd neemt de vraag naar testdiensten op midden- en (ultra)hoogspanningsniveau toe. Dit hangt samen met de grotere aandacht voor de betrouwbaarheid van de energievoorziening. KEMA heeft met een hoogspanningslaboratorium in Arnhem en kortsluitlaboratoria in, wederom, Arnhem maar ook Chalfont in de VS een leidende positie in deze markt. De overname van Zku past in de strategie van KEMA om gericht te groeien in zijn kernactiviteiten in de energiewaardeketen. De afgelopen tijd heeft KEMA flink geïnvesteerd in de uitbreiding van zijn laboratoria. Zo heeft het eerder dit jaar in Arnhem het wereldwijd grootste commercieel opererend hoogspanningslaboratorium in gebruik genomen. Bovendien heeft KEMA het spanningsniveau van zijn kortsluitlaboratorium in Nederland, eveneens het grootste wereldwijd, verhoogd tot 1,100 kilovolt (1,1 miljoen volt). Dit, in antwoord op de trend in onder meer China om meer ultrahoogspanningslijnen toe te passen. Bij Zku werken 31 mensen.

zaterdag 19 december 2009

Nuon verlaagt elektriciteitsprijs


Nuon verlaagt vanaf januari de prijs voor elektriciteit met 23 procent. Gas wordt ongeveer één procent duurder. Volgens de energieleverancier betaalt de consument daardoor volgend jaar gemiddeld 64 euro minder. Nuon wijst er op dat de prijsverlaging alleen geldt voor mensen die hun elektriciteitstarieven niet voor langere tijd hebben vastgezet. De lagere prijs voor stroom is te danken aan de dalende olieprijs.

Energieveilig tijdens Kerst


Nederlanders denken over het algemeen veilig om te gaan met gas en elektriciteit. Toch zijn bij meer dan de helft de stoppen wel eens doorgeslagen. Dat stelt Energieveilig.nl, die het sinds kort mogelijk maakt om te testen hoe veilig jouw huis is.

Zon belangrijkste alternatieve energiebron Vlaanderen


Zonnekracht is sinds eind november de belangrijkste duurzame energiebron van Vlaanderen geworden. Dat blijkt uit cijfers van de Vlaamse Regulator voor Elektriciteit en Gas (VREG). Zonnekracht vertegenwoordigde eind november 7,5  procent van de totale duurzame energieproductie in Vlaanderen, tegenover 1,7 procent één jaar geleden.

vrijdag 18 december 2009

Waterschap en Essent in duurzame ‘rioolwaterenergie’


Het Waterschap Groot Salland en energiebedrijf Essent gaan samenwerken op het terrein van duurzame lokale energiebenutting. Om deze afspraak te bekrachtigen ondertekenden dijkgraaf Sybe Schaap (Waterschap Groot Salland) en directeur Toegevoegde Waarde Diensten Berend Jan Taken (Essent) een intentieovereenkomst. Het samenwerkingsverband moet leiden tot levering van duurzame energie vanuit de rioolwaterzuiveringsinstallatie Deventer aan Park Zandweerd, een nabijgelegen nieuwbouwproject.

Rotterdam wil windenergie verdubbelen


Rotterdam wil de omvang van windenergie in de stad de komende jaren verdubbelen. Het is een van de maatregelen die Rotterdam wil nemen om de CO2-uitstoot terug te brengen tot wat het was in 1990. Dat heeft burgemeester Aboutaleb gezegd in Kopenhagen.

NAVO test zonne-energie


In de Afghaanse hoofdstad Kaboel bouwt de internationale troepenmacht aan een eerste kazerne met hernieuwbare energie. Op termijn moet zo het aantal brandstoftransporten naar beneden. Afghanistan is een logistieke nachtmerrie, en dat geldt met name voor het transport van brandstof. Het kost 55 tot 70 euro om één liter brandstof tot bij de troepen ter plaatse te krijgen. Een enorme kost, want de troepen verbruiken gemiddeld tachtig liter brandstof per soldaat per dag.

donderdag 17 december 2009

Duurzame energie lijdt door hype-cultuur


Haast is een slechte raadgever bij de omslag naar een schonere energiehuishouding. Want op korte termijn zijn er nog geen duurzame en betaalbare alternatieven voor fossiele brandstoffen, stelt Shell-directeur Peter de Wit. Wereldleiders broeden dezer dagen in de Deense hoofdstad Kopenhagen op een mondiaal klimaatakkoord. Het terugdringen van de uitstoot van broeikasgas CO2 staat daarbij hoog op het verlanglijstje. Fors investeren in duurzame alternatieven voor fossiele brandstoffen geldt als belangrijke voorwaarde.

woensdag 16 december 2009

Prepaid energie in Almere?

Almere wil dat er prepaid energiemeters gebruikt worden om te voorkomen dat gezinnen met een minimuminkomen deze winter worden afgesloten. Dat zei een woordvoerder van de gemeente Almere woensdag. De gemeente is momenteel druk in gesprek met energieleverancier Nuon, onder meer om te kijken of het haalbaar is om inwoners energie vooraf te laten inkopen.

Amsterdam daagt bewoners uit


Amsterdam mag momenteel geteisterd worden door de (bestuurlijke) ellende van de Noord Zuid metrolijn, het is ook de stad die bewoners uitdaagt mee te denken over de toekomst. Hoe ziet een duurzame toekomst eruit? Hoe ziet Amsterdam er uit over zo’n dertig jaar? Welke nieuwe en duurzame energievormen moet de stad ontwikkelen?

Bussen Den Haag rijden op groen gas


Terwijl de wereldleiders in Kopenhagen vergaderen over het terugdringen van de CO2-uitstoot, geeft de gemeente Den Haag alvast het goede voorbeeld. Sinds maandag 14 december rijden alle aardgasbussen in het politieke centrum van Nederland op Groen gas, dat gewonnen wordt uit vergist afval. Daarmee neemt de CO2-uitstoot van de gasbusvloot in één klap af met zeventig procent.
Nu al rijden 45 van de in totaal voorziene 135 stadsbussen op aardgas en vervangen ze de oude vuile dieselbussen. Het gebruik van Groen gas in alle aardgasbussen past in de ambitie om van Den Haag een klimaatneutrale stad te maken. Omdat Groen gas gewonnen wordt uit restafval, is deze brandstof vrijwel CO2-neutraal en heeft het als een van de weinige biobrandstoffen geen effect op de voedselketen. Daarnaast hebben de gasvoertuigen een positief effect op de luchtkwaliteit. Zij stoten aanzienlijk minder stikstofoxiden uit dan dieselvoertuigen en vrijwel geen fijnstof. Tevens zijn de aardgasbussen een stuk stiller.
In Nederland rijden steeds meer voertuigen op Groen gas en (de fossiele variant) aardgas. Verspreid over het hele land zijn er nu ongeveer vijftig aardgas-/Groen gastankstations, een aantal dat mede door overheidssubsidies snel zal oplopen. Onlangs verlaagde de overheid de BPM op aardgasvoertuigen met 500 euro om deze schone en klimaatvriendelijke manier van vervoer te stimuleren. In Groningen en Zeeland rijden al langer bussen op Groen gas.
Voor de certificering van Groen gas in Haaglanden werkt HTM samen met energiebedrijf Essent. Ook het Klimaatfonds Den Haag leverde een bijdrage om  Groen gas dat wordt gewonnen uit GFT-afval, mest en rioolslib, aan de Haagse bussen te koppelen.

dinsdag 15 december 2009

'Markt duurzame energie China vrij'


Wanneer China het principe van de marktwerking loslaat op de opwekking van duurzame energie, kan het land veel sneller dan nu voorloper worden op dit gebied. Ook zou China een ministerie van energie in het leven moeten roepen. Dat stelt de Chinese beleidsonderzoeker Jingyi Han die aan de Wageningen Universiteit op het onderwerp is gepromoveerd.

maandag 14 december 2009

Innovatieprijs voor ECN

De unit zonne-energie van Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) heeft een Europese innovatieprijs gewonnen. De onderscheiding is afkomstig van de Europese belangenvereniging van kenniscentra. De unit zonne-energie heeft roem en eer verworven met een nieuw type zonnecel, die 16,4 procent van het opgevangen (zon)licht direct omzet in elektriciteit.

Draaiend zonnepaneel op dak hogeschool


Het Labo Lemcko plaatste een dezer dagen een draaiend zonnepaneel op het dak van de hogeschool Howest in de Graaf Karel de Goedelaan in Kortrijk. Het zonnepaneel, dat geplaatst wordt op een voet en meedraait met de zon is de kers op de taart van het zonnepanelenproefveld van Howest. Het veld fungeert als een soort Testaankoop voor zonnepanelen.

zaterdag 12 december 2009

Veendam gaat zelf energie opwekken


Het CDA in Veendam wil dat de gemeente Veendam in de toekomst zelf energie gaat opwekken. Op die manier kan Veendam in 2043 energieneutraal zijn, volgens de partij. Vrijdagavond organiseerde de partij een symposium over duurzame energie. De eerste stap moet zijn dat alle huidige initiatieven, zoals mestvergisters, worden gebundeld in een coörporatie.

CO2-vreter Olivijn duurzamer en goedkoper dan opslag


Toevoeging van fijngemalen olivijn aan tuinaarde, potgrond, weg- en dakbedekking, is simpeler, duurzamer en op termijn ook goedkoper dan opslag van CO2 in de grond. Dit zegt Eddy Wijnker van Olivine Group. Zaterdagmiddag deelde hij duizend zakjes greenSand (groenkleurig Olivijngruis) uit aan de Nederlandse delegatie voor de klimaatconferentie in Kopenhagen. De delegatie met onder meer minister Jacqueline Cramer van VROM vertrok met een speciale Kopenhagen Express vanuit Utrecht naar de Deense hoofdstad. 'Opname van een ton CO2 door fijngemalen Olivijn kost ons momenteel 65 euro,' rekent Wijnker voor. 'Naarmate méér Olivijn wordt gebruikt voor de wegenbouw, dakbedekking en de tuin, gaat die  prijs met sprongen omlaag.' Een mening die wordt gedeeld door Professor Olaf Schuiling van de Universiteit van Utrecht, die de CO2-reducerende werking van Olivijn als eerste heeft aangetoond en die al jaren pleit voor het grootschalig gebruik ervan. Eddy Wijnker, die olivijn wil verbreiden door er een merkproduct (greenSand) van te maken, betwijfelt of het afvangen en in de bodem opslaan van CO2 op dit moment goedkoper is dan Olivijn. Een studie van DHV kwam eerder dit jaar uit op een kostenpost van 8 euro per ton CO2 voor het opslaan in lege aardgasvelden op zee. Volgens Wijnker zijn de kosten van de installatie niet meegenomen in die berekening. Hij schat de kosten van afvangen en opslaan op 70 à 100 euro per ton CO2. Volgens Wijnker is Olivijn ook duurzamer dan opslag in de bodem. 'Kernafval lekt weg uit zoutkoepels. Waarom zou iets soortgelijks niet gebeuren met CO2,' aldus de Noord-Hollandse ondernemer.  
Met de uitdelen van zakjes fijngemalen rotsblokken uit Noorwegen en Turkije wil Olivine Group het groenkleurige mineraal onder de aandacht brengen van politici, burgers en ondernemers. Met het uitstrooien van 640.800 ton Olivijn kan de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer met 0,8 Megaton gereduceerd worden. Dat is evenveel als de hoeveelheid CO2 die de overheid en Shell bij Barendrecht in de grond willen stoppen. Dit komt neer op het uitstrooien van 0.2 mm greenSand over een oppervlak van 1.068 km2 (eenderde van de provincie Zuid-Holland).

vrijdag 11 december 2009

Eneco naar klimaattop


Eneco reist zaterdag 12 december als enig Nederlands energiebedrijf met de Kopenhagen Express naar de klimaattop in Kopenhagen. Tegen de achtergrond van de COP 15 gaat Eneco met haar meegereisde partners aan de slag met de vraag: "Welke bijdrage kan het energiebedrijf van de toekomst leveren aan een beter klimaat en wat is het klimaat voor dit energiebedrijf van de toekomst?"
Voor Eneco zaterdag met de Kopenhagen Express afreist naar de klimaattop geeft ambassadrice Leontien van Moorsel de aftrap tijdens het klimaatevenement Beat the Heat Now. Op een speciaal spinfiets, van Remi Veenman, die energie terug geeft aan het net fietst Leontien als fan van duurzaam de elektriciteit van het evenement aan. Als partner van Beat the Heat verzorgt Eneco de groene energie van het evenement. Aan het eind van het nationale evenement stapt Eneco samen met haar partners op de Kopenhagen Express richting de de klimaattop.
Zoals bekend stapt ook minister Cramer in deze trein. In Kopenhagen wil Eneco een bijdrage leveren aan een beter klimaat door te verkennen wat een energiebedrijf zelf kan bijdragen vanuit het perspectief van ondernemerschap. Tegelijk wil Eneco met haar partners een visie creëren voor het beste overheidsklimaat voor het energiebedrijf van de toekomst.

Energievergelijker op de vingers getikt

De Reclame Code Commissie (RCC) heeft een aanbieder van een vergelijkinssite voor energietarieven op de vingers getikt. Het bedrijf zou geen objectieve prijsvergelijking bieden in reclame-uitingen. Dat blijkt uit een uitspraak van de RCC die in handen is van deze krant. De RCC stelt dat de eigenaar van die site, Hypotheeklead Marketing Solutions (HMS), niet heeft weersproken dat de genoemde aanbieders van energie allen een vergoeding hebben betaald om hun naam in de weergegeven vergelijking te laten opnemen.

Groene autorevolutie nog ver weg


Woensdag was het ProRail dat ambitieuze plannen ontvouwde om elektrische auto’s te kunnen voeden. De spoorbeheerder gaat vanaf januari oplaadpalen in de buurt van Nederlandse stations plaatsen. Voor de verdere toekomst heeft Prorail nog ambitieuzere plannen. Het wil inductiestroom gaan leveren via het wegdek van de snelweg. Zo kan een auto worden opgeladen terwijl hij rijdt. Nu is het alleen nog wachten op de elektrische auto’s.

donderdag 10 december 2009

'Eerste' paal elektriciteitscentrale Nuon Magnum


De bouw van de multi-fuel elektriciteitscentrale Nuon Magnum in de Groningse Eemshaven, die in de toekomst 2 miljoen huishoudens van energie zal voorzien, is sinds september weer in volle gang. Met het slaan van deze reeds 2460e paal werd deze herstart symbolisch gevierd.

Huizenkoper vindt groene woning duur


De Nederlandse huizenkopers vinden groene woningen te duur. Dat blijkt uit onderzoek van Bouwfonds Ontwikkeling. Volgens Bas van de Griendt, milieumanager bij Bouwfonds, willen de meeste huizenkopers de extra kosten die met de bouw van een groen huis gepaard gaan niet betalen. Het gaat in de meeste gevallen om 7 tot 10 procent extra kosten in vergelijking met een normaal huis.

woensdag 9 december 2009

Zonne-energie uit de ruimte


Een Amerikaans energiebedrijf heeft een vergunning gekregen om energie via ruimtecollectoren te verzamelen en naar de aarde te stralen. De opbrengst van een rij satellieten zou voldoende zijn om duizenden huishoudens van energie te voorzien. Het Amerikaanse energiebedrijf Pacific Gas & Electric kreeg van de Californische instanties een vergunning om gedurende vijftien jaar 1700 gigawattuur per jaar van Solaren te betrekken. De overeenkomst tussen Solaren en PG&E werd overigens al in april van dit jaar gesloten.

dinsdag 8 december 2009

Quiz rond energie besparen


Enige honderden mensen maakten woensdagmiddag in Utrecht voor het eerst kennis met de EnergieBespaarWijzer. Na het draaien aan een rad van fortuin konden met een quizvraag een energiebesparende prijs winnen, zoals een douchetimer, of een bandenspanningsmeter. Voorlichtingorganisatie Milieu Centraal zegt dat consumenten verder kunnen gaan dan alleen een spaarlamp indraaien, of de verwarming een graadje lager zetten, maar vaak slechts enkele mogelijkheden kennen. Een langdurige campagne rond de EnergieBespaarWijzer gaat daarin hulp bieden. Ongeveer de helft van de quizdeelnemers wist een vraag juist te beantwoorden.

Duurzame ondernemer verwacht weinig van klimaattop


Duurzame ondernemers hebben geen hoge verwachtingen van de klimaattop in Kopenhagen, zo blijkt uit de jongste Duurzaamheidbarometer van accountants- en adviesorganisatie PricewaterhouseCoopers (PwC) onder 207 Nederlandse spelmakers op het terrein van duurzaam ondernemen. Driekwart van respondenten hecht met name veel belang aan heldere en ambitieuze CO2 reductiedoelen voor geïndustrialiseerde landen en duidelijkheid wat grote opkomende economieën gaan doen om hun uitstoot te beperken.

Eandis wil slimme energiemeters in 2014


Energiedistributeur Eandis wil vanaf 2014 slimme elektriciteits- en gasmeters installeren bij zijn klanten. Deze meters sturen verbruiksgegevens over het elektriciteitsnet naar Eandis. Dat meldt De Morgen. De slimme meters staan zelfs toe dat Eandis op afstand ingrijpt om het energieverbruik te verminderen. Ook de toevoer van groene energie, gemaakt bij de klanten, kan beter geregeld worden met slimme meters. Nu is de aanlevering van stroom uit zonnepanelen te onvoorspelbaar.

Buurtenergie nog onbekend fenomeen

Energiebedrijf Essent is enige tijd geleden gestart met een zogenoemde dialoogcampagne over lokale energieoplossingen onder de noemer ‘buurtenergie’. Via een speciaal voor dit doel geopende website kon iedereen zijn of haar mening geven over energievoorzieningen die zich dichtbij de woning bevinden. De stellingen in de campagne leverden een aantal interessante reacties op.

maandag 7 december 2009

Rotterdam wil collectief stroom inkopen voor minima


Rotterdam wil energie collectief inkopen voor mensen met een laag inkomen. Dan zouden ze goedkoper uit zijn.  Door de collectieve inkoop kan de gemeente wanbetalers ook eerder aanspreken. Op deze manier wil wethouder Jantine Kriens (PvdA, volksgezondheid) voorkomen dat schulden te hoog oplopen.

Google in groene energie


Zoekgigant Google gaat zelf aan de slag met groene energie. Dat heeft Dan Reicher, manager van klimaatverandering en energie-initiatieven van het bedrijf bekendgemaakt. Hiertoe is Reichner bezig met het opzetten van een onderzoekstraject binnen het bedrijf. "Dit traject begint bij algemeen onderzoek, gaat naar toegepast onderzoek en demonstratieprojecten en vanaf daar naar commercieel haalbare projecten," aldus de milieugoeroe van Google tegenover tijdschrift Wired.

zaterdag 5 december 2009

Uitstel voor biogas in Bergentheim


Binnenkort besluit de gemeente Bergentheim of een milieuvergunning wordt afgegeven voor de bouw van een biogasinstallatie aan de Brinkweg in Bergentheim, aldus wethouder Jannes Janssen. Buurtgenoten zijn tegen de plannen. Het bedrijf Biogas International dreigde al eerder met een claim van minimaal 13,5 miljoen euro omdat de bouwvergunning na een faillissement is overgeschreven naar een andere maatschap.

Vliegtuig op zonne-energie maakt testvlucht


Een vliegtuig op zonne-energie heeft in Zwitserland een geslaagde proefvlucht gemaakt. Er werd op een hoogte van één meter een afstand van 350 meter overbrugd. Het is de bedoeling dat het vliegtuig, 'Solar Impulse' genaamd, het eerste lange-afstandsvliegtuig wordt dat geheel op zonne-energie vliegt.

Doe de energiescan


Steeds meer instanties bieden gratis energiescans aan. Een energieteam keert gratis uw huis ondersteboven en zoekt naar pijnpunten. Zelfs kleine ingrepen kunnen veel energie én geld besparen. Het ‘proefkonijn' voor deze energiescan is ons oude rijhuis in Gent. Het verbruik is er niet min. Gemiddeld pompen we er 2.153 liter stookolie per jaar door, gevolgd door 2.455 Kilowatt uur elektriciteit. Ons waterverbruik valt mee. Met twee personen zitten we aan 65 kubieke meter per jaar.

vrijdag 4 december 2009

Hoe groen is Kopenhagen?


Vanaf maandag is Kopenhagen de klimaathoofdstad van de wereld. Maar hoe groen is de hoofdstad van Denemarken zelf? Dat gaat behoorlijk de goede kant op. En de ambities zijn torenhoog: in 2015 wil Kopenhagen de beste stedelijke omgeving ter wereld zijn. De Denen waren van bij het begin de pioniers van de windenergie, maar met het aantreden van de conservatieve regering van Anders Fogh Rasmussen, ondertussen secretaris-generaal van de Navo, acht jaar geleden werd de milieuvriendelijke energie plots iets minder prioritair. Maar nu zijn de windmolens weer helemaal terug.

Groot windmolenpark in Wales


Het Duitse energieconcern RWE, dat eerder dit jaar Essent overnam, heeft een groot windmolenpark in Wales, Groot-Brittannië, geopend. Het park, met 25 windmolens en een capaciteit van 90 megawatt, levert voldoende energie om 61.000 huishoudens van stroom te voorzien.

donderdag 3 december 2009

Noord Nederland investeert fors in energie


Het bedrijfsleven, provinciale en lokale overheden in het Noorden van Nederland hebben elkaar gevonden in een plan van aanpak om gezamenlijk werk te maken van uitbouw van de energieactiviteiten. Met de oprichting van de stichting Energy Valley – inmiddels alweer zes jaar geleden – moeten economie en werkgelegenheid  versterkt worden door energieactiviteiten in het Noorden verder te stimuleren. Rond de 22 miljard euro is inmiddels in de regio geïnvesteerd in energie gerelateerde projecten.

Corus wordt zuiniger


Corus gaat in IJmuiden een proefinstallatie bouwen die naar eigen zeggen een doorbraak kan betekenen in de technologie van de ijzerproductie. Mocht de proef slagen, dan wordt het productieproces van ijzer schoner en energiezuiniger. Hierdoor daalt het energieverbruik met 20 procent en vermindert dit ook de CO2-uitstoot met 20 procent. Corus zelf spreekt van een reductie van 'mogelijk meer dan 50 procent, maar hierin is wel de mogelijkheid van opslag van CO2 opgenomen.