Pagina's

donderdag 1 mei 2025

Nationaal Warmtefonds publiceert jaarverslag 2024: recordgroei in financiering voor energiezuinig wonen

Het Nationaal Warmtefonds kijkt terug op een uitzonderlijk jaar. In 2024 verstrekte het fonds een recordbedrag van 426 miljoen euro aan leningen, waarmee bijna 30.000 huishoudens stappen hebben gezet naar een energiezuinige en comfortabele woning. Dit bedrag ligt ruim 150 miljoen euro hoger dan in 2023 en laat een sterke groei zien, vooral bij huishoudens met een lager en middeninkomen en bij Verenigingen van Eigenaren (VvE’s).

In 2024 groeide het aantal renteloze leningen aan huishoudens met een verzamelinkomen tot 60.000 euro. In 2024 verstrekte Nationaal Warmtefonds 58 procent van de leningen aan particulieren huiseigenaren tegen 0% rente. In 2023 lag dit percentage nog op 54 procent. Daarnaast hebben 121 woningeigenaren met een negatieve BKR-registratie een lening afgesloten bij Nationaal Warmtefonds, een verdubbeling van het voorgaande jaar. Ook het aantal leningen aan 75+-ers nam toe van 724 in 2023 naar 826 in 2024. Door de steun van Nationaal Warmtefonds krijgen steeds meer mensen, die via reguliere mogelijkheden niet in aanmerking komen voor een lening, de kans om energiebesparende maatregelen te nemen in hun huis. Landelijke en regionale rentekortingsregelingen hebben in 2024 een extra stimulans gegeven om te verduurzamen.

Niet alleen particuliere huiseigenaren, maar ook VvE’s maakten in 2024 vaker gebruik van de financieringsmogelijkheden van Nationaal Warmtefonds. In totaal verstrekte het fonds leningen aan 235 VvE’s voor een totaalbedrag van €172 miljoen. Dit is een verdubbeling ten opzichte van 2023, zowel in aantallen als in euro’s. Van deze VvE’s waren er 175 ‘grote VvE’s’ met meer dan zeven wooneenheden en 60 ‘kleine VvE’s’ met twee tot zeven wooneenheden. In totaal werden ruim 8.000 huishoudens binnen VvE’s geholpen, met een gemiddeld leenbedrag van €21.000 per appartement.

Vooruitkijkend naar 2025 ontwikkelt Nationaal Warmtefonds nieuwe financieringsmogelijkheden om verduurzaming voor iedereen nog toegankelijker te maken. Zo werkt het fonds aan een draagkrachtregeling om VvE-leden met minder financiële ruimte tegemoet te komen. De verwachting is dat deze regeling in 2025 beschikbaar komt. Daarnaast onderzoekt Nationaal Warmtefonds mogelijkheden om financiering voor groot onderhoud in combinatie met energiebesparende maatregelen aan te bieden aan VvE’s. Zo kunnen VvE’s onderhoudswerkzaamheden die noodzakelijk zijn voor verduurzaming tegelijk met verduurzamingsmaatregelen financieren. Verder loopt in Groningen en in Twente een ‘one-stop-shop’-pilot voor particuliere huiseigenaren, waarin naast financiering ook advies en begeleiding bij de uitvoering van verduurzamingsmaatregelen wordt geboden.

Steeds meer woningen hebben energielabel A

Inmiddels hebben bijna 1,8 miljoen Nederlandse woningen energielabel A of hoger. Dit komt neer op zo’n 21,5% van het totale woningaanbod. Vijf jaar geleden was dat nog ‘maar’ 10,9%. Dit blijkt uit onderzoek van Independer op basis van de energielabelregistratie van de RVO. Almere is koploper, de gemeenten Westerwolde, Simpelveld en Beekdaelen sluiten de rij.   
 
Koploper is Almere, hier heeft zelfs 41,9% van de woningen het duurzaamste energielabel. Ook het Zuid-Hollandse Lansingerland scoort goed qua duurzaamheid. De top 10 gemeenten met de meeste energiezuinige huizen in Nederland:
 
Almere (Flevoland): 41,9% van de woningen heeft energielabel A
Lansingerland (Zuid-Holland): 38,6% van de woningen heeft energielabel A
Zeewolde (Flevoland): 36,9% van de woningen heeft energielabel A
Diemen (Noord-Holland): 35,1% van de woningen heeft energielabel A
Vlieland (Friesland): 35% van de woningen heeft energielabel A
Purmerend (Noord-Holland): 34,8% van de woningen heeft energielabel A
Pijnacker-Nootdorp (Zuid-Holland): 34,2% van de woningen heeft energielabel A
Hendrik-Ido-Ambacht (Zuid-Holland): 33% van de woningen heeft energielabel A
Dijk en Waard (Noord-Holland): 32,9% van de woningen heeft energielabel A
Harlingen (Friesland): 32,3% van de woningen heeft energielabel A
 
In Westerwolde, Simpelveld en Beekdaelen staan juist naar verhouding de minste energiezuinige woningen. In deze drie gemeenten heeft minder dan 1 op de 10 huizen momenteel een A-label (9,8%).
 
Ondanks dat steeds meer woningen een gunstig energielabel hebben, is er nog veel vooruitgang te boeken. Zo heeft vandaag de dag nog steeds 4,8% van de huizen energielabel F of G. Deze woningen zijn vaak slecht geïsoleerd en hebben verouderde verwarmingssystemen, echte energieslurpers dus. In de provincies Groningen (6,3%), Friesland (6,2%) en Zeeland (6%) is het aandeel milieubelastende woningen het grootst.
 

Nobian eerste Europese grote producent (>100 MW) RFNBO-gecertificeerde groene waterstof

Met het verkrijgen van de International Sustainability and Carbon (ISCC) EU-certificering voldoet Nobian's groene waterstof aan de EU-criteria voor hernieuwbare brandstoffen van niet-biologische oorsprong (RFNBO). Gecertificeerde groene waterstof is geproduceerd met hernieuwbare energie en voldoet aan strikte CO2-eisen, wat bijdraagt aan transparantie en vertrouwen in de markt.   

Nobian’s aanvraag voor de ISCC EU certificering is grondig gecontroleerd door Normec QS. Brandstofleveranciers en industriële waterstofgebruikers, zoals raffinaderijen, kunnen RFNBO gebruiken om te voldoen aan de EU 2030 CO₂-reductiedoelstellingen. Tegen 2030 moet 1% van alle transportbrandstoffen en 42% van alle industriële waterstof in de EU afkomstig zijn van RFNBO.

De productie van groene waterstof stoot tien keer minder CO2 uit dan de productie van grijze waterstof en is daardoor beter voor het milieu. Het wordt geproduceerd met hernieuwbare energiebronnen zoals wind, zon of waterkracht. Bij het chlooralkali elektrolyse productieproces worden zout en water gebruikt om essentiële chemicaliën te maken, waaronder waterstof. Als dit proces met hernieuwbare energie wordt uitgevoerd, is er geen CO₂-uitstoot, waardoor de groene waterstof een schone en duurzame energiedrager is.

woensdag 30 april 2025

Raad van State oordeelt over verzoeken om plannen en vergunningen voor zes windparken in te trekken

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft vandaag negen uitspraken gedaan over verzoeken om plannen voor enkele windparken en de bijbehorende vergunningen voor de windparken in te trekken. In de kern komen alle uitspraken erop neer dat de al definitieve plannen en vergunningen voor de windparken niet op grond van het Europese recht hoeven te worden ingetrokken.
 
De uitspraken gaan over de plannen en vergunningen voor Windpark De Drentse Monden – Oostermoer, Windturbinepark Noord-Beveland, Windpark Jacobahaven, Windpark Bommelerwaard A-2, Windpark Galder en Windpark Den Tol Netterden.

In alle gevallen voerden bezwaarmakers aan dat de bestuursorganen de plannen en de vergunningen hadden moeten intrekken als gevolg van het zogenoemde Nevele-arrest van het Europese Hof van Justitie in Luxemburg van juni 2020. In een uitspraak van juni 2021 heeft de Afdeling bestuursrechtspraak naar aanleiding van dit Europese arrest geoordeeld dat voor de “algemene normen voor geluid, slagschaduw en veiligheid die in Nederland gelden voor de bouw en het gebruik van windturbines op grond van het Europese recht een beoordeling moet worden gemaakt van de gevolgen voor het milieu.” Over de plannen en omgevingsvergunningen voor de windparken in deze zaken werd al vóór de Nevele-uitspraak van juni 2021 een uitspraak gedaan door de Afdeling bestuursrechtspraak. De plannen en omgevingsvergunningen zijn daarmee definitief geworden. De bezwaarmakers vinden echter dat die plannen en vergunningen moeten worden ingetrokken, omdat die in strijd met het Europese recht zouden zijn verleend, omdat voor die algemene normen geen milieubeoordeling is gemaakt.

Het is niet de eerste keer dat de Afdeling bestuursrechtspraak zich buigt over zulke intrekkingsverzoeken voor windparken. In 2024 deed zij al uitspraken over intrekkingsverzoeken voor windpark De Rietvelden en windpark Blauw. Bezwaarmakers voerden echter aan dat het beoordelingskader dat de Afdeling bestuursrechtspraak in die uitspraken hanteerde, niet juist is. Daarover voeren zij meerdere bezwaren aan. De Afdeling bestuursrechtspraak gaat er in de uitspraak over Windpark Drentse Monden -  Oostermoer uitgebreid op in, maar komt tot de conclusie dat die bezwaren geen aanleiding zijn om haar toetsingskader aan te passen.  

De Afdeling bestuursrechtspraak komt voor alle plannen en vergunningen tot het oordeel dat die “niet verenigbaar zijn met het Europese recht”. Ze zijn namelijk gebaseerd op de algemene normen voor geluid, slagschaduw en veiligheid waarvoor, zoals uit de Nevele-uitspraak van 2021 volgt, geen milieubeoordeling is verricht terwijl het Europese recht daartoe wel verplicht. Maar dat betekent niet dat de bestuursorganen nu verplicht zijn om die plannen voor de windparken aan te passen en de omgevingsvergunningen in te trekken. Zo’n verplichting volgt in deze gevallen namelijk niet uit het Europese recht.

PreZero levert bijdrage aan flexibiliteit en stabiliteit elektriciteitsnet

PreZero krijgt een nieuw batterijsysteem dat een bijdrage zal leveren aan de flexibiliteit en stabiliteit van het elektriciteitsnet. Het nieuwe systeem, Battery Energy Storage System (BESS), komt op het terrein van PreZero in Roosendaal te staan en heeft een capaciteit van 10MW/20MWh.

Energie die vrijkomt uit de verbranding van restafval wordt tijdelijk opgeslagen en op een later tijdstip aan het elektriciteitsnet geleverd. Naar verwachting wordt BESS in het najaar van 2026 in gebruik genomen.

PreZero streeft naar Zero Waste door afval te voorkomen, hergebruik te stimuleren of grondstoffen een nieuw leven te geven. Als afval echt niet voorkomen kan worden, haalt PreZero er zoveel mogelijk herbruikbare materialen uit. Wat dan nog overblijft, wordt verbrand. “Maar wel op de meest duurzame manier. Met maximale energieterugwinning en CO2-afvang, licht Nout van Kempen, Chief Material Officer bij PreZero toe. 'We focussen ons binnen PreZero op Zero Waste. En daar hoort het zo duurzaam mogelijk omgaan met restafval ook bij. Onze locatie in Roosendaal speelt daarbij een belangrijke rol.'


Netbeheerders blij met stap naar een bijmengverplichting voor groen gas

Het kabinet heeft besloten dat de bijmengverplichting voor groen gas vanaf 1 januari 2027 in zal gaan. Om een duurzaam energiesysteem ook betrouwbaar en betaalbaar te houden, is een breed, integraal aanbod van energiebronnen essentieel. Groen gas is hier een belangrijk onderdeel van. De netbeheerders zijn dan ook blij met deze stap, die aan de noodzakelijke opschaling van groen gas zal bijdragen. Het kabinet onderstreept het belang van groen gas in het integrale energiesysteem door de bijmengverplichting per 1 januari 2027 in te voeren.  

Groen gas wordt gemaakt van opgewaardeerd biogas, dat weer wordt geproduceerd uit afval- en reststromen van onder meer de landbouw, de voedingsindustrie en rioolwaterzuivering. Groen gas wordt ingevoed in het bestaande gasnetwerk en is zo één-op-één inzetbaar als vervanging van fossiel aardgas. Hierdoor speelt de komst van de bijmengverplichting een belangrijke rol in het realiseren van verschillende Nederlandse klimaatambities. De bijmengverplichting zorgt ervoor dat energieleveranciers verplicht een aandeel van hun geleverde gas groen is. Dit speelt een belangrijke rol in het realiseren van verschillende Nederlandse klimaatambities.  

In 2024 is er 294 miljoen kubieke meter groen gas geproduceerd, slechts 5 procent meer dan in 2023. Om het nationale productiedoel van 2 miljard kubieke meter groen gas in 2030 te halen, moet de productie vanaf nu ieder jaar met 37 procent groeien*.

Langlopende en onzekere vergunningverleningstrajecten en onduidelijkheid over de bijmengverplichting hebben lang geleid tot investeringsonzekerheid bij potentiële producenten, waardoor er relatief weinig nieuwe producenten bijkwamen. Met dit besluit van het kabinet wordt een belangrijke stap gezet in het wegnemen van de onzekerheid over de bijmengverplichting en daarmee is een significante barrière voor investeringsbesluiten van groen gasproducenten weggenomen.

Voor het gebruik van groen gas zijn geen aanpassingen nodig aan het gasnetwerk, bij huishoudens, bedrijven of industrie. Daarnaast maakt extra groen gas-invoeding Nederland minder afhankelijk van de import van aardgas. In een wereld met groeiende geopolitieke spanningen is het cruciaal om de afhankelijkheid van geïmporteerd gas te verminderen. Groen gas is daarom cruciaal voor een duurzaam, betaalbaar en betrouwbaar energiesysteem en het vergroten van de strategische autonomie van Nederland.

ENGIE investeert fors in waterstof en batterijopslag bij Maxima-centrale

Energiebedrijf ENGIE steekt ruim 40 miljoen euro in de ombouw van een tweede turbine van de Maxima-centrale in Lelystad. Hierdoor wordt de centrale de eerste in Nederland die op termijn tot 50 procent waterstof kan bijstoken voor de productie van elektriciteit.

De eerste turbine werd al in 2023 geschikt gemaakt voor waterstofbijmenging. Met de aanpassing van de tweede turbine, gepland in 2027, is de hele centrale voorbereid op deze schonere vorm van energieopwekking. ENGIE streeft ernaar om wereldwijd in 2045 CO₂-neutraal te zijn en zegt een voortrekkersrol te willen spelen in de Nederlandse energietransitie.

Hoewel de techniek straks klaar is, ontbreekt de benodigde infrastructuur nog. Zo moet de waterstofpijpleiding naar Flevoland nog worden aangelegd. De investering is daarmee vooral een stap richting de toekomst.

Naast de waterstofplannen bouwt ENGIE ook een groot batterijpark op het terrein van de Maxima-centrale. Daarvoor wordt bijna 50 miljoen euro extra geïnvesteerd. De batterij, met een opslagcapaciteit van 100 megawatt en een vermogen van 35 megawatt, moet in 2026 operationeel zijn. Omgerekend kan die drie uur lang stroom leveren aan ongeveer 35.000 huishoudens.

Met het batterijpark wil ENGIE flexibeler inspelen op wisselende vraag naar elektriciteit. Energie die wordt opgewekt door de centrale en het zonnepark op het terrein kan worden opgeslagen en op een later moment gebruikt. Dat is essentieel nu het elektriciteitsnet in Flevoland steeds voller raakt. Volgens ENGIE is het terrein van de Maxima-centrale ideaal voor deze uitbreiding, dankzij de bestaande energie-infrastructuur.

dinsdag 29 april 2025

Luminus dient een officiële vergunningsaanvraag in voor voor de bouw van 11 windturbines in Florinchamps

Luminus heeft vergunningsaanvraag ingediend voor de bouw van 11 nieuwe windturbines in Wallonië, meer bepaald op de vlakte van Florinchamps tussen de gemeenten Thuin en Ham-sur-Heure-Nalinnes. Het project heeft ook positieve gevolgen voor de omwonenden.
​​
​Het windpark, waarvan de turbines tussen 230 en 250 meter hoog zullen zijn (afhankelijk van de luchtvaartbeperkingen), zal elk jaar ongeveer 220 GWh groene elektriciteit produceren, hetzij bijna 9% van de huidige jaarlijkse windenergieproductie van Wallonië. Daarmee wordt ieder jaar 94.000 ton CO₂ vermeden - een actieve bijdrage aan de decarbonisatie van de energiemix! - en worden 60.000 gezinnen van groene stroom voorzien.

De ontwikkeling van dit park verloopt volgens een strikt stappenplan, overeenkomstig de van kracht zijnde regelgeving. Een overzicht van de belangrijkste fasen van het project:
​​​​
​Dit project is cruciaal voor de energietransitie om het Waals Gewest op weg te helpen naar koolstofneutraliteit in 2050. Sinds 2005 werden hiervoor reeds verschillende vergunningsaanvragen ingediend. Het Waals Gewest had al twee keer een ‘permis unique’ voor het project toegekend. Dankzij de technologische vooruitgang in de onshore-windenergiesector en op basis van zijn expertise als nummer 1 op het vlak van onshore windenergie in Wallonië en België heeft Luminus rekening gehouden met de opmerkingen van de geraadpleegde instanties en burgers en zijn project aangepast aan de stedenbouwkundige en milieuaanbevelingen. Het openbaar onderzoek gaat op 14 april 2025 van start.

AI: sleutel tot energiezekerheid in de windsector

Artificial intelligence (AI) is niet langer een hype, maar een technologie met grote impact op de energietransitie en onze energiezekerheid. Van onderhoud tot netintegratie en veiligheid: AI kan een sleutelrol spelen in het slimmer, sneller en veiliger maken van windparken. De potentie wordt echter nog onvoldoende benut.

Volgens het 10 april verschenen IEA-rapport: 'Energy & AI' blijft het gebruik van AI in de energiesector, en ook in de windindustrie, achter op andere sectoren. Dat is zorgwekkend, want AI biedt concrete oplossingen voor urgente uitdagingen rond netcapaciteit, onderhoud en veiligheid, waarschuwt de IEA. Ook in Nederland is het tijd voor actie. In dit artikel geven we een aantal concrete aanbevelingen voor beleidsmakers en belanghebbenden ondersteund door experts uit binnen- en buitenland. [Noot van de redactie: dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met ChatGPT- Open AI.]

AI wordt steeds vaker ingezet om de prestaties van windturbines te optimaliseren. Door real-time data-analyse op basis van sensoren in turbines, kunnen algoritmes slijtage herkennen voordat die leidt tot storingen. Dit maakt voorspellend onderhoud mogelijk en vermindert ongeplande stilstand. Het rapport wijst erop dat dit niet alleen de beschikbaarheid verhoogt, maar ook de levensduur van installaties verlengt.

AI helpt operators bovendien om hun onderhoudsstrategie continu bij te stellen op basis van veranderende omstandigheden, bijvoorbeeld extreme weersomstandigheden.

Een van de uitdagingen van windenergie is de variabele opbrengst. AI biedt hierin volgens het IEA veelbelovende oplossingen. Met verbeterde weersvoorspellingen en real-time aansturing kan het opwekprofiel van windparken nauwkeuriger worden ingeschat. Dit helpt netbeheerders bij het balanceren van vraag en aanbod, en vermindert het risico op curtailment. Ook kan AI bijdragen aan een betere inzet van opslag- en regelbare capaciteit.

Daarnaast laat het rapport zien dat AI bestaande netwerken slimmer kan benutten. AI-gestuurde foutdetectie verkort storingen met 30 tot 50 procent.

maandag 28 april 2025

Overheid start nieuwe campagne: oproep om tussen 16.00 en 21.00 minder stroom te gebruiken

Vandaag start de vernieuwde campagne van het ministerie van Klimaat en Groene Groei over omgaan met de drukte op het stroomnet. De campagne roept mensen in heel Nederland op om tussen 16.00 en 21.00 uur zo min mogelijk stroom te gebruiken zover dat kan.

Tijdens deze piekuren, als veel mensen thuis komen, ligt het stroomverbruik over het algemeen het hoogst. Het stroomnet wordt fors uitgebreid door de netbeheerders, maar het helpt ook als we minder stroom gebruiken tijdens de drukste uren. Door bijvoorbeeld de wasmachine of vaatwasser op een ander moment aan te zetten of het opladen van een elektrische auto of fiets uit te stellen, helpen we samen om het stroomnet te ontlasten.

Het stroomnet loopt op steeds meer plekken tegen de grenzen aan. Dat komt omdat we steeds meer stroom op hetzelfde moment gebruiken of produceren, bijvoorbeeld met zonnepanelen. De netbeheerders zijn druk bezig met het uitbreiden van het stroomnet, bijvoorbeeld door dikkere kabels in de grond te leggen, maar dat kost tijd. Om storingen te voorkomen is het belangrijk dat we het stroomnet niet overbelasten, vandaar de oproep om tijdens de drukste momenten minder stroom te gebruiken waar dat kan.

Hoewel de meeste mensen thuis nog geen directe gevolgen merken, is de impact in de samenleving groot. Als we niks doen neemt de kans op stroomstoringen toe, nieuwe woonwijken kunnen dan soms niet worden aangesloten, en bedrijven staan al op een wachtlijst voor een nieuwe of zwaardere stroomaansluiting. Daardoor kunnen zij niet verder verduurzamen of groeien. Dat heeft effect op de economie en de banen in Nederland.

De overheid en netbeheerders werken op volle kracht aan de uitbreiding en verzwaring van het stroomnet. Maar dat is complex en kost tijd. Tot die tijd is het cruciaal dat we het bestaande net slimmer gaan gebruiken. Buiten de piekuren, met name overdag, is er vaak nog wél voldoende ruimte op het stroomnet. Die ruimte kunnen we beter benutten, zowel mensen thuis als bij bedrijven.

Wie bijvoorbeeld zonnepanelen heeft, kan zijn eigen opgewekte stroom gebruiken wanneer de zon schijnt — dat is duurzaam én efficiënt. Ook zonder panelen loont het om stroom te gebruiken op momenten dat het net minder belast is. Waar het om gaat, is bewuste keuzes maken.

Het betekent niet dat er helemaal geen stroom gebruikt mag worden tussen 16.00 en 21.00 uur. Sommige apparaten, zoals laadpalen voor elektrische of hybride auto’s en warmtepompen, gebruiken veel stroom maar kunnen in veel gevallen eenvoudig later worden aangezet. Apparaten zoals wasmachines, drogers en vaatwassers zijn goed te plannen met een timer of app. Ze drukken niet zwaar op het net, maar het verplaatsen van het gebruik ervan is makkelijk en helpt wél. Voor andere apparaten, zoals ledverlichting, televisies of laptops, is verbruik in de avonduren geen probleem. En koken op een elektrische kookplaat vraagt redelijk wat vermogen, maar het gebruik is doorgaans van korte duur.

‘Zet Ook De Knop Om’ is een brede bewustwordingscampagne gericht op alle Nederlanders tussen de 18 en 59 jaar, met extra aandacht voor jongeren via social content. De campagne bestaat uit tv- en radiocommercials, buitenreclame, online video’s, banners en social media. De looptijd is van 28 april tot en met 22 juni 2025.

Nieuwe general manager Shell Chemicals Park Moerdijk

Sinds 1 april 2025 heeft Shell Chemicals Park Moerdijk een nieuwe general manager: Antoinet van Schaijk. Daarmee is zij eindverantwoordelijke geworden van een van de grootste chemische complexen in Nederland en in Europa.

Van Schaijk begon haar loopbaan bij Shell als technoloog op de Shell-raffinaderij in Pernis, na een studie Chemische technologie. Later werd ze ook Production Unit Manager op Pernis.

Diverse productie- en technologiebanen brachten haar voor Shell naar Nieuw-Zeeland, Singapore, Canada en het Midden-Oosten. Tot haar komst naar Moerdijk was zij technologiemanager en vice-president van het Qatar Shell Research and Technology Centre voor het Pearl GTL-project in Doha (Qatar).

Antoinet van Schaijk volgt Richard Zwinkels op, die de nieuwe general manager van Shell Energy and Chemicals Park Rotterdam (Pernis) is.

Tijdelijk Noodfonds Energie vanaf vandaag open

Sinds  dinsdag 22 april, kunnen huishoudens met een lager inkomen en een hoge energierekening opnieuw terecht bij het Tijdelijk Noodfonds Energie.

Nieuw dit jaar is dat ook huishoudens met een blokverwarming een aanvraag kunnen indienen. Het Noodfonds betaalt voor huishoudens die in aanmerking komen een deel van de energierekening gedurende de zes maanden na hun aanvraag. De uitbetaling loopt via de energieleverancier of bij blokverwarming: rechtstreeks op de bankrekening van het huishouden.

Energieleveranciers zoals Essent, netbeheerders en de Rijksoverheid hebben het Noodfonds mogelijk gemaakt. Hierdoor kunnen we ook in 2025 tienduizenden huishoudens te ondersteunen. In 2023 en 2024 hebben in totaal ruim 160.000 huishoudens gebruik gemaakt van het Noodfonds. Daarmee zijn geldzorgen, oplopende schulden en afsluitingen voorkomen.

Het Noodfonds kijkt naar de verhouding tussen de energierekening en het gezamenlijk bruto-inkomen. Als de energielasten meer dan 8% (bij inkomens tot 130% van het sociaal minimum) of meer dan 10% (bij inkomens tussen 130 en 200%) van het inkomen bedragen, springt het Noodfonds bij. Het maakt niet uit bij welke energieleverancier het huishouden zit.

De volgende huishoudens kunnen in aanmerking komen:

Het huishouden heeft een bruto-inkomen tot 200% van het sociaal minimum: dat is maximaal € 3.400 voor alleenstaanden en € 4.740 voor samenwonenden (inclusief 8% vakantiegeld, exclusief toeslagen).
De energierekening is (afhankelijk van het inkomen) hoger dan 8 tot 10% van het gezamenlijk bruto-inkomen.
Het huishouden heeft zelf een energiecontract of betaalt via de huur/servicekosten (zoals bij blokverwarming).
Het Noodfonds betaalt het deel van de energierekening dat boven de genoemde inkomenspercentages uitkomt.
Hoe werkt de aanvraag?

Aanvragen kunnen ingediend worden via www.noodfondsenergie.nl of via de app. Ook familieleden, vrienden of hulpverleners kunnen via een machtiging, een aanvraag voor iemand anders doen. Voor mensen met een blokverwarming is het aanvraagproces aangepast: zij kunnen via een bewijsstuk aantonen wat hun maandelijkse energiekosten zijn.

ACM: Onduidelijkheid over wederverkopers en opzegvergoedingen bemoeilijkt goed geïnformeerde keuze voor nieuw energiecontract

Het is voor huishoudens vaak lastig om de juiste keuze te maken bij het afsluiten van een nieuw energiecontract. Deze keuze wordt onder andere bemoeilijkt door onduidelijkheid over wederverkopers, volmachten en opzegvergoedingen. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) adviseert consumenten om nooit tijdens een ongevraagd telefoontje akkoord te gaan met een nieuw energiecontract en nooit zomaar een (digitale) handtekening te zetten voor een volmacht. Wilt u een energiecontact afsluiten via een wederverkoper? Doe dit dan alleen als je weet namens welke leverancier de wederverkoper het aanbod doet en wat de voorwaarden zijn.

Veel energieleveranciers werken om klanten te werven samen met zogenoemde ‘wederverkopers’. Wederverkopers zijn bedrijven die namens een energieleverancier contracten verkopen aan consumenten en andere kleinverbruikers. Wederverkopers mogen niet doen alsof zij zelf energieleverancier zijn en het moet voor klanten altijd duidelijk zijn dat zij te maken hebben met een wederverkoper. Dit betekent dat de naam van de vergunninghoudende leverancier duidelijk op het contract en op de website moet staan en dat de wederverkoper hier ook duidelijk over moet zijn in alle communicatie met een (potentiële) klant. Uit onderzoek van de ACM blijkt dat wederverkopers vaak niet duidelijk maken voor welke energieleverancier zij werken. Hierdoor weten klanten niet bij welke vergunninghoudende leverancier zij eigenlijk een contract hebben.

Er zijn wederverkopers die klanten direct benaderen namens een specifieke leverancier, maar er zijn ook wederverkopers die gebruik maken van volmachten. De consument wordt dan bijvoorbeeld in een telefoongesprek gevraagd een volmacht te tekenen. Met deze volmacht kan de wederverkoper zonder verder overleg namens de consument een energiecontract afsluiten bij een vergunninghoudende energieleverancier. Hierdoor kan het gebeuren dat een consument bij het tekenen van de volmacht niet weet bij welke vergunninghoudende leverancier hij een contract krijgt. Ook kunnen consumenten na het tekenen van de volmacht ongevraagd overgezet worden naar een andere leverancier. Consumenten die een volmacht hebben getekend kunnen deze op ieder moment weer intrekken. Na intrekking mogen consumenten weer zelf bepalen bij welke energieleverancier zij een contract afsluiten.

De ACM heeft onderzoek gedaan naar de opzegvergoedingen die klanten met een contract met een vaste prijs en vaste looptijd moeten betalen als zij een energiecontract voor het einde van die looptijd opzeggen. Uit dit onderzoek blijkt dat het voor consumenten vaak niet duidelijk is hoe hun energieleverancier de opzegvergoeding berekent. Consumenten kunnen de hoogte van de opzegvergoeding hierdoor niet goed controleren en kunnen geen weloverwogen keuze maken over het voortijdig beëindigen van hun contract. Uit het onderzoek blijkt ook dat consumenten bij telefonische verkoop van energiecontracten vaak verkeerd worden voorgelicht over opzegvergoedingen. Bedrijven die een nieuw contract willen verkopen waarschuwen dan bijvoorbeeld niet dat een klant mogelijk een opzegvergoeding moet betalen. Aan de andere kant zijn er ook leveranciers die hun klanten willen behouden en daarom dreigen met hoge opzegvergoedingen of onjuiste informatie.

Energieleveranciers moeten klanten goed en tijdig informeren over de hoogte van de opzegvergoeding als zij overstappen door een contract met een met een vaste prijs en een vast looptijd vroegtijdig op te zeggen. De ACM zet het onderzoek naar opzegvergoedingen de komende tijd voort en zal maatregelen nemen als blijkt dat energieleveranciers de regels niet naleven. Daarnaast heeft de ACM energieleveranciers er op gewezen dat zij ervoor verantwoordelijk zijn dat het voor klanten duidelijk is bij welke energieleverancier zij een contract afsluiten. De ACM ziet hier op toe.

vrijdag 25 april 2025

Bijna driekwart Nederlanders maakt zich zorgen over energiekosten

Zeven op de tien huishoudens maken zich zorgen over de hoogte van hun energierekening, nu en in de toekomst. Eenzelfde aantal huishoudens verwacht dat de energierekening, met name voor gas, de komende jaren zal stijgen.​ Eén op de vijf Nederlanders ligt hier momenteel al wakker van. Dit blijkt uit onderzoek van Markteffect onder Nederlandse huishoudens, in opdracht van Vattenfall.  

Het verduurzamen van de woning wordt in het marktonderzoek genoemd als een van de top drie oplossingen om de energierekening betaalbaar te houden, naast het verlagen van energiebelasting en netbeheerkosten. Een derde van de ondervraagden wil graag verduurzamen om de rekening onder controle te houden, maar kan dit niet betalen. Daarom zal Vattenfall tijdens het rondetafelgesprek ‘Betaalbare energierekening’ op 9 april in de Tweede Kamer aandacht vragen voor steun bij verduurzaming en elektrificatie van huishoudens.  

Vattenfall stelt concrete maatregelen voor, zoals het verlagen van energiebelasting op elektriciteit naar nul euro, zodat het elektriciteitsverbruik van warmtepompen goedkoper wordt. Ook wil Vattenfall dat energieopslag, zoals zonnestroomboilers en thuisbatterijen, gestimuleerd wordt. Hiermee kunnen huishoudens meer van hun eigen opgewekte zonnestroom verbruiken. Deze maatregelen maken investeren in een gasvrije woning aantrekkelijker en verlagen de energierekening structureel. Daarnaast pleit Vattenfall ook voor een publiek gefinancierd Energiefonds, dat verduurzamingsmaatregelen kan bekostigen voor de meest kwetsbare huishoudens.  

Een andere belangrijke kostenpost op de toekomstige energierekening zijn de netbeheerkosten die de netbeheerder rekent. Deze stijgen door de hoge kosten voor netuitbreidingen en worden via nettarieven door consumenten betaald. Het is een kostenpost op de energierekening die niet kan worden verlaagd door besparingen of verduurzaming. De extra investeringen in het net moeten niet nu al volledig voor rekening komen van de huidige gebruikers, maar over een langere periode worden gespreid.  

Extra onderzoeken naar maatregelen om overbelasting van het net in Noord-Holland te voorkomen

Liander is samen met landelijk netbeheerder TenneT in december 2024 extra onderzoeken gestart naar het volle hoogspanningsnet in Noord-Holland. Dit is nodig om te bepalen welke maatregelen netbeheerders, overheden en andere betrokken partijen kunnen treffen om overbelasting van het provinciale elektriciteitsnet te voorkomen.

TenneT kondigde vorig jaar aan dat het Noord-Hollandse elektriciteitsnet zijn maximale capaciteit had bereikt voor grootverbruikers. Sindsdien komen aanvragen van grote bedrijven voor een nieuwe of zwaardere aansluiting op een wachtlijst. Liander en TenneT werken samen in de provincie aan de uitbreiding en verzwaring van het elektriciteitsnet.

Het bouwen van nieuwe hoogspanningsstations- en verbindingen kost alleen meer tijd, dan dat de overbelasting van het elektriciteitsnet naar verwachting kan worden opgelost. Daarom zijn er maatregelen nodig om op korte termijn het net te ontlasten, het afschakelen van grootverbruikers te vermijden en kleinverbruikers niet te raken.

Met deze onderzoeken bepaalt Liander welke gerichte stappen zij kan treffen om overbelastingen te voorkomen. Voorbeelden hiervan zijn deelnameverplichting aan spitsmijden, slim laden, netbewuste woningbouw en waar mogelijk de inzet van generatoren. Deze maatregelen kunnen de netbeheerders vaak niet alleen invoeren. Hiervoor is de hulp van- en samenwerking met gemeenten, provincie en andere partijen hard nodig. Liander en TenneT stellen de maatregelen daarom samen met deze partijen op.

Hoewel we de mogelijke maatregelen in alle deelnetten tegelijk onderzoeken, hebben de problemen in deelnetten Vijfhuizen en Noord-Holland Noord voorrang. Hier zijn de netcongestieproblemen het grootst. De maatregelen voor deelnetten Oostzaan en Diemen volgen later. Met de uitkomsten van de extra onderzoeken maken de netbeheerders, overheden en andere partijen een actieplan waarin alle maatregelen staan beschreven. Het plan wordt in juni bekend.

Woning in VvE heeft vaker een geldig energielabel

Woningen in beheer van een Vereniging van Eigenaren (VvE) hadden op 1 januari 2023 vaker een geldig energielabel dan woningen die geen onderdeel uitmaakten van een VvE. 66 procent van alle woningen in beheer van een VvE had een geldig energielabel. Bij woningen die geen onderdeel waren van een VvE was dat 57 procent. Woningen in een VvE hebben vaker een geldig energielabel in de A- of B-klasse. Dit meldt het CBS op basis van onderzoek in samenwerking met het Kadaster.

Op 1 januari 2023 had 51 procent van de woningen in beheer van een VvE, waarvan bekend is dat ze in het bezit zijn van een geldig energielabel, een energiezuinig A- of B-label. De woningen in een VvE hadden daarmee iets vaker een A- of B-label dan woningen die niet tot een VvE behoren; daarvan had 49 procent een geldig A- of B-label. Het deel van de gelabelde woningen met een E-, F- of G-energielabel is echter ook groter binnen een VvE.

Een VvE kan bestaan uit woningen maar bijvoorbeeld ook uit winkels, garages, tuinen of een mix daarvan. In dit bericht worden alleen de 144 duizend VvE’s genoemd met minimaal één woning in beheer, meestal zijn dit appartementen.

Van de woningen in VvE’s met alleen huurwoningen had twee derde een A- of B-label. Daarmee hadden deze VvE’ de meeste woningen met de energiezuinigste labels.

In VvE’s bestaande uit alleen koopwoningen had 49 procent van de gelabelde koopwoningen een A- of B-label. Woningen in VvE’s bestaande uit zowel koop- als huurwoningen hadden het minst vaak de energiezuinigste labels; 45 procent.

donderdag 24 april 2025

Akkoord voor verantwoorde winning van laatste Nederlandse aardgas op zee

Het kabinet, Energie Beheer Nederland (EBN) en branchevereniging Element NL hebben een gezamenlijk akkoord gesloten om het resterende (potentiële) aardgas op de Noordzee verantwoord te winnen. Minister Sophie Hermans van Klimaat en Groene Groei ondertekende woensdag, met uitzicht op de Noordzee, het ‘Sectorakkoord gaswinning in de energietransitie’.

 Met dit akkoord wordt ingezet op efficiëntere gaswinning uit gasvelden op de Noordzee. Hoewel we steeds minder gas verbruiken, is het gas uit de Noordzee voorlopig nog nodig voor onze energievoorziening. Dit maakt Nederland minder afhankelijk van andere landen en heeft minder impact op het klimaat dan geïmporteerd gas.

Minister Sophie Hermans: 'In een wereld die steeds instabieler wordt, is het belangrijk dat we zelf verantwoordelijkheid nemen voor onze energievoorziening. Dit akkoord helpt ons vooruit: met minder buitenlandse afhankelijkheid, minder uitstoot én met oog voor de toekomst. We benutten wat er nog is, met oog voor het klimaat en toekomstige generaties.'

Er wordt hard gewerkt aan een toekomstbestendig en schoon energiesysteem. 'Toch blijft gas voorlopig nog nodig in de overgang naar een klimaatneutraal energiesysteem. Al jaren importeert Nederland meer gas dan we zelf produceren. Een groot deel daarvan komt van ver, wat leidt tot extra uitstoot bij de winning, transport en verwerking. Daarom wil het kabinet het benodigde gas zoveel mogelijk eigen bodem halen, omdat het ons minder afhankelijk maakt én het beter is voor het klimaat', aldus minister Hermans.  

Om dit gas veilig en efficiënt te kunnen winnen, is afgesproken dat bedrijven in de sector nauwer gaan samenwerken. Er komt één gezamenlijke aanpak per regio in de Noordzee, waardoor projecten slimmer kunnen worden gepland en uitgevoerd. Ook wordt het aantrekkelijker en eenvoudiger voor bedrijven om te investeren in de ontwikkeling van nieuwe gaswinningsprojecten.

De eerste ervaringen met produceren buiten de piektijden: 'We kunnen weer volop vooruit'

Newasco De Hoop textielreiniging in Amersfoort bestaat 125 jaar. Het is een familiebedrijf waar inmiddels de vierde en vijfde generatie werken. Er wordt wekelijks 120.000 kilo textiel gereinigd. Daarmee is Newasco De Hoop een van de grotere reinigingslocaties in Nederland. Het bedrijf is in juli 2024 verhuisd naar een nieuwe locatie om de nieuwste technieken toe te kunnen passen en om ook de bedrijfsvoering te verduurzamen.

Directeur Marc Nieuwland vertelt bevlogen over de verduurzaming in het nieuwe pand. 'In het gebouw passen we warmtewinning toe doordat koud water verwarmd wordt door restwarmte. Daarnaast wordt water hergebruikt. Een huishouden gebruikt 25 tot 32 liter schoon water per kilo wasgoed. Wij gebruiken 2,8 liter schoon water per kilo. Dat maakt nogal wat uit. Wij vinden het belangrijk verstandig met onze bronnen om te gaan. Water, stroom en gas zijn componenten die niet meer vanzelfsprekend zijn.'

''Wij zijn akkoord gegaan met het voorstel buiten de piek te produceren. Als je buiten die uren blijft, is het congestieprobleem er niet en kun je aangesloten worden. In het samenstellen van het leveringscontract zijn samen heel wat uren en besprekingen gaan zitten om het af te stemmen aangezien dit de eerste keer was dat buiten de piek produceren in de praktijk werd gedaan. Juridisch komt er wel wat bij kijken. Wat wil je samen vast leggen en wat juist niet? Stedin wilde graag iets op de rit zetten dat daarna volledig uitgerold kan worden. De afspraak werd dat wij tussen 16:00 en 20:00 geen productie gaan draaien. Dat is werkbaar voor ons.'

Een extra uitdaging was de afspraak dat men tijdens de piek helemaal geen stroom zou afnemen. Daar moest een oplossing voor worden bedacht aangezien een aantal systemen doordraaien. Denk aan het brand- en inbraakalarm, servers en ijskasten. Stedin gaf aan dat het lastig is om per regio en bedrijf af te spreken hoeveel er tijdens de piek nog wel gebruikt mag worden. De oplossing werd het installeren van een eigen accu van 150 kilowatt.

Gemiddeld een derde van de energierekening bestaat uit belastingen


Terwijl de gasprijzen bij sommige leveranciers boven het voormalige prijsplafond van 1,45 euro per kuub uitstijgen, blijkt dat in 2025 gemiddeld 32,8 procent van de energierekening opgaat aan belastingen. Deze conclusie komt voort uit een analyse van Energievergelijk.nl.

Voor een huishouden met een typisch verbruik van 2.479 kWh stroom en 1.169 m3 gas resulteert dit in een jaarlijkse belastingafdracht van 853 euro.

De belastingdruk op energie varieert sterk per verbruiksniveau. Zo betaalt een zuinig huishouden met een jaarlijks verbruik van 1.500 kWh stroom en 400 m3 gas slechts 6 procent belasting (75 euro per jaar). Dat komt mede dankzij de vaste vermindering energiebelasting van circa 635 euro.

Aan de andere kant lopen ‘grootverbruikers’ (4.000 kWh/1.800 m3) op tegen een belastingaandeel van 40,9 procent, goed voor 1.599 euro op jaarbasis.

Opvallend is dat gasgebruik zwaarder wordt belast dan stroom, waarbij 59 procent van de gasprijs uit belastingen en btw bestaat. Veel meer dan in de rest van Europa, blijkt uit onderzoek.

Duurzame investeringen blijken een grote rol te spelen in de hoogte van de belastingen. Zo zien huishoudens met zonnepanelen, die netto geen stroom afnemen, hun belastingdruk dalen naar 25,3 procent (482 euro per jaar).

Bij een hybride warmtepomp met een typisch verbruik van 4.500 kWh en 400 m3 gas bedraagt de belasting 527 euro (25,2 procent), terwijl huishoudens die volledig van het gas af zijn tussen de 214 en 363 euro (16,1 tot 22,6 procent) betalen.

De hoge belastingen zetten veel Nederlanders onder druk. Energievergelijk.nl ontvangt dagelijks berichten, e-mails en telefoontjes van huishoudens die moeite hebben hun energierekening te betalen.

Energie-expert Koen Kuijper is dan ook kritisch op de hoge belastingen: 'De energiebelasting is in feite een vorm van accijns om energieverbruik te ontmoedigen en woningen te verduurzamen.'

De overheid rechtvaardigt de hoge belastingen als middel om CO2-reductie aan te moedigen en duurzame energieprojecten te financieren, zoals windparken. Ook wordt de energiebelasting gebruikt voor het subsidiëren van duurzame oplossingen voor huishoudens, zoals zonnepanelen, isolatie en warmtepompen.

Energie van slib uit rioolwater

Waterschap Amstel, Gooi en Vecht en Waterschap Zuiderzeeland spreken af dat een deel van het slib uit Amsterdam naar de waterzuivering in Almere gaat.

Bij rioolwaterzuivering Amsterdam-West wordt nu ongeveer 65 miljard liter rioolwater per jaar schoongemaakt. Dat wordt steeds meer, omdat er steeds meer mensen in Amsterdam wonen. In 2050 komt waarschijnlijk 85 miljard liter water binnen.

Als het water schoon is, blijft er slib over. Daarvan wordt biologisch gas gemaakt. Men verwerkt nu ongeveer 700.000 ton slib per jaar. Dit wordt in 2050 waarschijnlijk 870.000 ton slib. De rioolwaterzuivering in Almere wordt groter. Zo kan meer slib energiezuiniger verwerkt worden tot biogas.

woensdag 23 april 2025

Auto thuis opladen buiten de spits geeft 68% meer ruimte op het stroomnet

Bezitters van elektrische auto’s zijn bereid om thuis hun auto op andere tijden op te laden, als zij daar zelf geen ongemak van ondervinden en een vergoeding ontvangen. Dit blijkt uit een pilot van netbeheerders Liander en Enexis en laadaanbieders ANWB, Vattenfall en Eneco eMobility. 

De pilot laat een zichtbare verplaatsing zien van laadsessies naar momenten buiten de piekuren op het elektriciteitsnet. Tijdens deze piekuren, in de namiddag en in het begin van de avond, werd het stroomgebruik gemiddeld maar liefst twee derde verlaagd. Die vermindering is gunstig voor de belasting van het steeds vollere elektriciteitsnet. Om die reden wordt op dit moment ook met netbeheerder Stedin en energieleverancier Essent verkend hoe netbewust thuisladen de komende winter kan worden opgeschaald in Nederland.

In de pilot ‘netbewust thuisladen’ is onderzocht hoe bezitters van een elektrische auto, die deze thuis opladen, kunnen worden gestimuleerd om hun auto op andere tijden te laden. Het thuis laden van de auto heeft namelijk grote impact op het elektriciteitsnet en raakt daardoor steeds voller. Dit is vooral het geval in de wintermaanden als mensen thuis komen van hun werk. Er ontstaat dan een piek in het stroomverbruik omdat warmtepompen aan staan, er elektrisch wordt gekookt en auto’s op volle snelheid laden.

Van oktober 2024 tot en met afgelopen januari is bij 330 huishoudens de laadsessie van de auto automatisch aangestuurd en werden auto’s tijdens het piekmoment niet of minder snel geladen. Hierdoor duurde het langer voor de accu volledig was opgeladen. Voor het merendeel van de huishoudens was dit geen enkel probleem omdat de auto pas de volgende ochtend weer nodig was. Voorwaarde is wel dat autobezitters zelf niet hoeven na te denken over wanneer zij de stekker in de auto moeten stoppen en de accu vol is op het gewenste tijdstip.

Door de laadsessies van elektrische auto's slim aan te sturen, worden deze opgeladen op momenten dat er voldoende ruimte is op het elektriciteitsnet. Dat kan door de laadpaal of de elektrische auto met behulp van een app zo aan te sturen dat er tijdens de piekmomenten minder stroom naar de auto gaat. Bestuurders die tijdens de piekmomenten toch een volle accu nodig hebben, kunnen dit aangeven zodat de auto alsnog op vol vermogen laadt. Deelnemers aan de pilot hebben aangegeven dat dit een belangrijke randvoorwaarde is om mee te doen met netbewust thuisladen.

De grootste verschuiving van het stroomgebruik werd behaald bij huishoudens met een vast stroomtarief. Tijdens de pilot werd hun stroomgebruik tijdens de avondpiek met gemiddeld 68% verminderd. Voor deze groep is het belangrijk om een financiële vergoeding te ontvangen als zij bereid zijn hun laadsessies te verplaatsen.

Huishoudens met een dynamisch stroomtarief laten sowieso al veel netbewuster laadgedrag zien dan huishoudens met een vast stroomtarief. Zij profiteren immers al van lagere stroomprijzen door hun laadsessies te verplaatsen naar prijsgunstige tijdstippen. Die komen meestal overeen met de momenten waarop het niet druk is op het elektriciteitsnet. Bij de thuislaadsessies die puur werden geoptimaliseerd op basis van dynamische stroomtarieven werd het stroomverbruik bij één van de laadaanbieders zelfs tot 88% verlaagd in de avondpiek.

De pilot laat zien dat netbewust thuisladen echt helpt om de druk op het elektriciteitsnet te verlagen in een tijd waar de vraag naar stroom steeds verder stijgt. Door de groei van het aantal elektrische auto’s, warmtepompen en zonnepanelen loopt het elektriciteitsnet in woonwijken steeds vaker tegen de grenzen van de belastbaarheid aan. Netbeheerders werken hard aan het uitbreiden van het elektriciteitsnet. Maar ook bewuster stroomgebruik is nodig om de druk op het net te verlagen. Met bijna 400.000 thuislaadpunten, biedt netbewust thuisladen daar een veelbelovende oplossing voor.

De komende maanden werken netbeheerders samen met de laadaanbieders aan een verdere uitrol van netbewust thuisladen. Het is de ambitie dat netbewust thuisladen de norm wordt in de gebieden waar het te druk is op het elektriciteitsnet. De komende maanden wordt uitgezocht hoe dit kan worden ingericht, rekening houdend met regelgeving en vergoedingen. Stedin heeft de pilot actief gevolgd en is samen met Essent nauw betrokken bij de verdere opschaling.

Europese Rekenkamer: ‘Krachtige inspanningen nodig om het elektriciteitsnet te verbeteren’

In een recent rapport roept de Europese Rekenkamer de Europese lidstaten op om zich krachtig in te spannen om het elektriciteitsnet te verbeteren. Het tempo van de geplande investeringen moet omhoog en flexibiliteit is essentieel om de beschikbare netcapaciteit beter te benutten. Het rapport is dan ook een steun in de rug van de netbeheerders, dat de Nederlandse aanpak met transparante netcapaciteitskaarten en nettarieven als voorbeelden noemt.

Het is cruciaal om grootschalig te investeren in het verouderde Europese elektriciteitsnet, stelt de Europese Rekenkamer. Dit is nodig om de energietransitie te ondersteunen, het concurrentievermogen en de energieonafhankelijkheid van de EU te vergroten, klimaatverandering tegen te gaan en aan de groeiende vraag naar elektriciteit tegemoet te komen.

De investeringen moeten niet alleen in een hoger tempo gebeuren, maar ook meer in slimmere technologie, flexibelere netten en een grotere rol voor consumenten. De Europese Rekenkamer erkent de moeilijkheid om een balans te vinden tussen investeringen en betaalbare rekeningen, en legt daarom extra nadruk op een modern, flexibel elektriciteitsnet. Dit kan de investeringsbehoefte immers verminderen.

De Europese Rekenkamer ziet ook dat de modernisering van het elektriciteitsnet belemmerd wordt door langdurige vergunningsprocedures, een beperkt maatschappelijk draagvlak en tekorten aan apparatuur, materiaal en geschoolde arbeidskrachten.

Hiervoor kunnen beter gecoördineerde en geïntegreerde netplanningspraktijken, het stroomlijnen van vergunningen, meer verbindingen met het buitenland, meer lokaal verbruik, betere wet- en regelgeving, meer gerichte financiële ondersteuning, meer dynamische nettarieven en het gebruik van moderne technologie eveneens helpen om de investeringsbehoefte te verminderen.

De netbeheerders onderschrijven de conclusies van de Europese Rekenkamer in sterke mate. Eerder rekende BCG, in opdracht van Netbeheer Nederland, al uit dat het mogelijk is om tot 30 miljard euro aan investeringen te besparen door efficiënt gebruik te maken van het elektriciteitsnet. Ook werken netbeheerders samen met het kabinet honderd maatregelen uit om het volle elektriciteitsnet aan te pakken, onder andere met aandacht voor flexibele oplossingen.

dinsdag 22 april 2025

Miljoenen voor batterijreparateur NOWOS om circulaire economie te versnellen

NOWOS, Europees marktleider in reparatie en onderhoud van lithium-ion batterijen, kondigt vandaag aan nieuwe funding ter waarde van €6 miljoen te hebben opgehaald. De investeringsronde werd geleid door Impact Venture Fund Shift4Good, met deelname van de Nederlandse investeerders Fair Capital Impact Fund en Goeie Grutten Impact Fonds. Er wordt momenteel nog eens €3 miljoen aan financiering opgehaald.

De financiering markeert een belangrijke mijlpaal voor CEO en serie ondernemer Prins Doornekamp, ​​die NOWOS vijf jaar geleden oprichtte. Alleen al in 2024 heeft het bedrijf 310.000 kilo aan 98 verschillende modellen batterijen gerepareerd, wat neerkomt op 90.000 batterijen. Doornekamp licht toe: "Deze financiering onderstreept niet alleen ons werk tot nu toe, het geeft ons ook de middelen om onze missie te versnellen: batterijreparatie en -hergebruik de standaard maken in heel Europa. We zijn onze klanten bijzonder dankbaar voor hun vertrouwen sinds het begin, en de voortdurende samenwerking met hen in deze complexe en snel veranderende sector."

Sinds de oprichting in 2019 richtte NOWOS zich aanvankelijk op micromobiliteit: het repareren van batterijen voor e-bikes, e-bromfietsen en kick-scooters voor vooruitstrevende klanten in heel Europa, zoals voertuigfabrikanten en vlootbeheerders. Klanten van NOWOS zijn onder andere Swapfiets, Dott, Felyx en Qwic uit Nederland, Voi uit Zweden, Dance uit Duitsland en Frankrijk, en Fifteen uit Frankrijk. Daarnaast werken ook Chinese fabrikanten zoals NIU, Phylion, TWS en Segway-Ninebot samen met NOWOS voor batterijreparaties, wat de toewijding aan duurzaamheid en samenwerking onderstreept.

NOWOS is inmiddels uitgegroeid tot een toonaangevende specialist in de reparatie en het onderhoud van lithium-ionbatterijen. Met de nieuwe financiering zal het bedrijf zich verder uitbreiden naar aanvullende sectoren, zoals materiaalbehandelingsapparatuur (bijv. heftrucks en AGV's), energieopslagsystemen (ESS), elektrisch gereedschap en tuinapparatuur, geautomatiseerde drones, robotica en medische apparatuur.

NOWOS heeft inmiddels hubs in Nederland, Frankrijk en een partner in de UK. Met de nieuwe financiering zal het bedrijf in 2025 een reparatiehub openen in Polen en in 2026 in Duitsland, om zo de groeiende vraag naar reparaties in heel Europa te ondersteunen. Daarnaast wordt geïnvesteerd in de verdere ontwikkeling van een Battery Passport-systeem en in het opschalen van reparatieprotocollen om meer batterijtypes en toepassingen te bedienen.Uiteindelijk ondersteunt de financiering de ambitie van NOWOS om een ​​Europese infrastructuur te bouwen voor batterijreparatie, tracking en hergebruik.

Provincie: 'Eemshaven is geen optie voor nieuwe kerncentrale'

De provincie Groningen roept het Rijk op de Eemshaven niet op te nemen in het onderzoek 'Notitie Reikwijdte en Detailniveau ten behoeve van de besluitvorming rondom de kerncentrales'. Dit doet het college in een brief aan minister Hermans van Klimaat en Groene Groei. De provincie vraagt dit op basis van een zelf ingewonnen juridisch advies over de Eemshaven in relatie tot het onderzoek naar de bouw van twee nieuwe kerncentrales in Nederland.

Het vorige kabinet heeft het besluit genomen om twee nieuwe kerncentrales te bouwen in Nederland. Om dit besluit uit te voeren wordt vanaf februari 2024 onderzocht welke locaties geschikt zijn. In november 2024 liet Minister Hermans weten van plan te zijn om de Eemshaven mee te nemen in het ruimtelijk onderzoek. Via dit onderzoek wordt bepaald wat de beste locatie is om twee nieuwe kerncentrales in Nederland te bouwen.

De minister heeft de Eemshaven als optie met juridische argumenten laten onderbouwen door de landsadvocaat. Terwijl de minister in overleggen met de provincie steeds heeft aangegeven de Eemshaven eigenlijk niet mee te willen nemen. Daarom heeft de provincie zelf juridisch advies ingewonnen waaruit blijkt dat de minister de Eemshaven buiten het onderzoek kan houden. Deze argumentatie is per brief naar de minister gestuurd. Voor de provincie Groningen is het duidelijk: de Eemshaven wordt niet opgenomen in de Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD).

Zonneplan introduceert nieuwe thuisbatterij voor 1-fasewoningen

Energiebedrijf Zonneplan breidt haar thuisbatterij-aanbod uit met een kleinere en goedkopere variant. Deze is speciaal ontwikkeld voor huishoudens met een 1-fase aansluiting. De nieuwe batterij, met een opslagcapaciteit van 10 kWh en een 4,4 kW omvormer, biedt uitkomst voor mensen die wel aan de slag willen met energieopslag, maar bij wie een 3-fasenaansluiting (nog) niet mogelijk of gewenst is.

Voor sommige huishoudens vormt de huidige netaansluiting een drempel om te investeren in een thuisbatterij. Zo is verzwaring naar 3-fasen niet altijd direct mogelijk vanwege wachttijden bij de netbeheerder of brengt het hoge kosten en ingrijpende aanpassingen aan de meterkast met zich mee. De nieuwe 1-fase batterij van Zonneplan speelt in op die realiteit: het systeem werkt op de bestaande aansluiting en komt met een lagere prijs dan grotere systemen. De batterij is - na btw-teruggave, wat in veel gevallen mogelijk is - beschikbaar voor 3990 euro.

De nieuwe batterij is evenals zijn grotere broers geschikt om te handelen op energiemarkten en te helpen bij het beter benutten van zelfopgewekte zonnestroom. Jochem van Vuren, Managing Director van Zonneplan, verwacht dat geïnteresseerden in de Nexus 1-fase vooral dit laatste belangrijk vinden, met het oog op de aflopende salderingsregeling. 'De aanvullende Powerplay-inkomsten zorgen er daarbij voor dat de batterij ook nu al financieel voordelig is. Daarmee is het de enige batterij in dit prijssegment die over dergelijke ingebouwde aansturing beschikt.'

zaterdag 19 april 2025

Belastingverlaging energie biedt weinig besparing

Uit de gepubliceerde voorjaarsnota blijkt dat het kabinet van plan is de energiebelasting op stroom te verlagen. Maar de belasting op gas gaat juist omhoog, stelt Independer.

De energierekening blijft voor de meeste mensen hoog. Daarom zoekt het kabinet naar oplossingen om huishoudens te helpen de energierekening te kunnen dragen. Met een verlaging van de energiebelasting op stroom (-1,24 eurocent per kWh) zullen huishoudens in Nederland er iets op vooruitgaan. Kanttekening is wel dat de energiebelasting op gas met 2,5 eurocent per kuub omhooggaat. Zo blijft er een lichte stimulans om over te stappen van gas naar stroom.  
De afgesproken 200 miljoen energielastenverlichting komt mondjesmaat bij huishoudens terecht. Eerder werd 20 euro per huis per jaar geraamd, maar in de praktijk valt dat tegen.
 
Kleine (nieuwere) aardgaswoningen profiteren het meest van de nieuwe belastingen. Een bewoner in een nieuw, klein appartement gaat 22 procent minder energiebelasting op hun rekening terugzien in 2026.  

Een bewoner in een oud, klein appartement betaalt 9 procent minder, wat neerkomt op een besparing van ruim 5 euro per jaar. Bewoners in een oud klein of middelgroot rijtjeshuis hebben bijna geen verlaging (1 procent) van de energiebelastingen.

Voor een gezin met een jaarverbruik 2000 kWh stroom en 1000 m3 gas is het belastingvoordeel per saldo bijna nihil. Huishoudens die veel of alleen stroom verbruiken, profiteren relatief meer, omdat de energiebelasting op stroom lager en op gas juist hoger komt te liggen in 2026. Het blijft daarmee lonen om je woning goed te isoleren en zo min mogelijk gas te verbruiken.”

Woon je met twee of meer personen in een klein oud appartement dan ga je 4 procent minder energiebelastingen betalen in 2026. Dat komt neer op 10 euro per jaar. Wie in een middelgroot, nieuw rijtjeshuis woont gaat ook 4 procent minder energiebelasting betalen, dus dat levert dan 18 euro op, omdat het stroomverbruik hoger ligt. Gezinnen in een grote vrijstaande woning besparen niets met deze nieuwe regeling.  

Huishoudens die voornamelijk gebruik maken van stroom in plaats van gas profiteren het meeste van de verlaging van belasting op stroom tezamen met extra vermindering energiebelasting op hun rekening.  

Huishoudens met zonnepanelen zullen over twee jaar het afschaffen van de salderingsregeling iets minder in de portemonnee voelen met deze verlaging. De belasting op stroom daalt met 10 procent, als dat in 2027 zo blijft, heft dat het salderingsnadeel een klein beetje op.

vrijdag 18 april 2025

Eneco, Woonplus en gemeente Schiedam sluiten de eerste 900 woningen aan op nieuw warmtenet

De gemeente Schiedam, Woonplus en Eneco maken bekend dat er al 900 woningen zijn aangesloten op een nieuw warmtenet in de wijk Groenoord in Schiedam. De woningen van huurders van Woonplus zijn verduurzaamd, aardgasvrij gemaakt en aangesloten op een nieuw aangelegd warmtenet van Eneco.

Voor het eind van het jaar volgen er naar verwachting nog circa 300. Een belangrijke stap in de warmtetransitie in Nederland, want het project is een van de grootste warmtetransitieprojecten in uitvoering in de bestaande bouw in Nederland. De komende jaren kunnen volgens de overeenkomst tussen de partijen (de ‘concessie’) tot zo’n 6.000 woningequivalenten[1] in de wijk aangesloten worden op het warmtenet in Groenoord.

Eneco, Woonplus en de gemeente Schiedam hebben er middels toezeggingen voor gezorgd dat er warmte aan bewoners geboden kon worden als betaalbaar alternatief op aardgas. De aansluiting op het warmtenet is ook een verbetering op het gebied van duurzaamheid. Bewoners van Groenoord die zijn aangesloten op het warmtenet kunnen tot 68% CO2 besparen ten opzichte van een gemiddelde woning op aardgas. In de toekomst neemt de CO2-besparing nog meer toe door verdere verduurzaming van de warmtebronnen.

Voor het aardgasvrij maken van de vve’s is al veel voorwerk gedaan rondom het proces van het aanpassen van de splitsingsaktes en het maken van een wijkbreed SoortenManagementPlan.[2] Ervaringen waar straks alle vve’s en gemeentes in Nederland gebruik van kunnen maken.

De komende maanden gaan de drie partijen door met het voorbereiden en aansluiten van panden van Woonplus en gemeentelijke panden op het warmtenet. Ook wordt er gesproken met verschillende vve’s en particuliere eigenaren in de wijk over de verduurzaming van hun panden en eventuele aansluiting op het warmtenet.

De bouw van het warmtestation is op dit moment bijna klaar voor definitieve oplevering. In juni wordt dit station officieel geopend, waarbij bewoners en andere geïnteresseerden een kijkje kunnen nemen.

Consumentenorganisaties in actie tegen onjuiste energietarieven

Vereniging Eigen Huis en de Consumentenbond roepen consumenten met variabele energiecontracten op zich te melden bij een van de twee meldpunten van de consumentenorganisaties. Huishoudens hebben de afgelopen jaren mogelijk enkele honderden tot wel duizenden euro’s te veel betaald voor gas en elektra.

De Consumentenbond en Vereniging Eigen Huis inventariseren de schade die huishoudens hebben opgelopen door ongeoorloofde tussentijdse tariefverhogingen. De meldpunten staan open voor alle huishoudens die vanaf 1 april 2017 een variabel energiecontract hadden met hun energieleverancier.

Het Gerechtshof Amsterdam heeft eind maart een uitspraak gedaan over de manier waarop energieleveranciers tussentijds hun tarieven bij variabele contracten wijzigden. Daaruit bleek dat het prijswijzigingsbeding in hun algemene voorwaarden oneerlijk en daarmee ongeldig is. Vereniging Eigen Huis en de Consumentenbond waarschuwden in 2017 al voor deze voorwaarden. Naar schatting hebben miljoenen consumenten hierdoor jarenlang te veel betaald voor gas en elektra.
De consumentenorganisaties gaan in gesprek met de energieleveranciers en de branchevereniging Energie Nederland en willen dat de leveranciers gedupeerden compenseren voor de onterecht geïnde geldbedragen.

Structurele oplossingen financiering TenneT

Het kabinet gaat een garantie afgeven aan TenneT Nederland. Op die manier kan de hoogspanningsnetbeheerder via voordelige leningen blijven investeren in het Nederlandse elektriciteitsnetwerk. Voor de financiering van de Duitse tak van TenneT zijn er twee opties in beeld: de onderhandse uitgifte van aandelen of een beursgang. Hiermee liggen er structurele oplossingen voor de financieringsbehoefte van TenneT Nederland en Duitsland, zo schrijven de ministers Heinen (Financiën) en Hermans (Klimaat en Groene Groei) in een brief aan de Tweede Kamer. Alle financiële aspecten zijn verwerkt in de Voorjaarsnota.

Een goed werkend stroomnet en toegang tot elektriciteit zijn essentieel voor Nederlandse huishoudens en het bedrijfsleven. Uitbreiding en verzwaring van het elektriciteitsnet zijn nodig om in de groeiende vraag te kunnen voorzien. Dit vergt grote investeringen; naar verwachting zo’n 90 miljard euro door TenneT Nederland in de komende tien jaar. Om te zorgen dat TenneT Nederland deze investeringsopgave kan financieren heeft het kabinet besloten een garantie af te geven. Daarmee kan TenneT Nederland leningen aantrekken met dezelfde kredietwaardigheid als de Nederlandse staat (AAA). Dit betekent dat er tegen betere voorwaarden – en dus goedkoper – kan worden geleend op de kapitaalmarkt. Via deze route zijn er geen aanvullende kapitaalstortingen vanuit de staat nodig. Het voornemen om een garantie te verstrekken is opgenomen in de Voorjaarsnota 2025. Dit wordt voorgelegd aan het parlement.

Voor TenneT Duitsland, waar de komende jaren ook forse investeringen nodig zijn, kiest het kabinet voor private financiering. Een beursgang of onderhandse uitgifte van aandelen zijn daarbij de twee opties die op tafel liggen. De komende maanden wordt de interesse onder private investeerders gepeild en voor de zomer wordt besloten welke optie verder zal worden geïmplementeerd.

Door de voorgenomen structurele oplossingen verandert de financieringsstructuur van TenneT. Op dit moment haalt TenneT haar schuld op via TenneT Holding en leent het door aan TenneT Nederland en TenneT Duitsland. In de toekomst zal de schuld apart worden opgehaald door TenneT Nederland en TenneT Duitsland. Alle bestaande obligatiehouders zullen worden gevraagd om tegen een eenmalige compensatie akkoord te gaan met het verplaatsen van de schuld naar TenneT Nederland. Hiermee werkt TenneT aan een toekomstbestendige financieringsstructuur.

Mocht er onvoldoende interesse zijn onder private investeerders voor deelname in TenneT Duitsland of de schuldherstructurering niet slagen dan zal de Nederlandse staat zelf in de kapitaalbehoefte van TenneT Duitsland voorzien. Daarom is een reservering opgenomen in de Rijksbegroting. De Nederlandse staat stelt zich hiermee op als een verantwoordelijke aandeelhouder.


donderdag 17 april 2025

Pure Energie investeert tientallen miljoenen in megabatterij

Met de bouw van een 31,6 megawatt (MW) batterij bij haar drie windparken in Oostelijk Flevoland completeert Pure Energie het systeem van duurzame energie. De opwek van duurzame energie kan nu gebufferd worden waardoor overschotten worden opgeslagen en duurzame stroom geleverd wordt als er vraag naar is. Daarnaast kan het overvolle stroomnet ontlast worden en zo efficiënt mogelijk gebruikt worden, van groot belang voor de netbeheerders en daarmee de Nederlandse samenleving..

De batterij van Pure Energie wordt onderdeel van Dronter Energie Opslag (DEO), een samenwerking van drie bedrijven (waaronder Pure Energie) waarin ze alle drie een batterij realiseren van ruim 31,6 megawatt. De batterijen blijven wel aangestuurd worden door de respectievelijke eigenaren. Gezamenlijk is het vermogen 95 megawatt en daarmee wordt DEO een van de allergrootste batterij-locaties van Nederland. De locatie is niet willekeurig: DEO wordt aangesloten op het Gesloten Distributie Systeem (GDS) behorend bij Windplan Groen. Het GDS is een privaat netwerk dat rechtstreeks is aangesloten op het hoogspanningsnet van Tennet. Windplan Groen is het grootste windplan op land met een totaal vermogen van zo’n 500 MW. Op het GDS netwerk zijn 8 van de 11 windparken van Windplan Groen aansloten en een aanliggend zonnepark..

Tennet en Pure Energie hebben een van de allereerste tijdsduurgebonden transportovereenkomst gesloten. Daarnaast is ook een congestiecontract afgesloten. Deze contractvormen dragen bij aan een zo efficiënt mogelijk gebruik van het net en zorgen ervoor dat de lokale duurzame opwek op de juiste momenten op het net wordt gebracht..

De batterij van Pure Energie zal een investering vergen van enkele tientallen miljoenen. Het grondwerk en de aanleg van de gemeenschappelijke voorzieningen voor de drie batterijen zoals infrastructuur is al afgerond. De batterij van Pure Energie heeft een vermogen van 31,6 MW en de opslagcapaciteit is zo’n 65 MWh. Naar verwachting zal de batterij in maart 2026 in gebruik worden genomen. De afgelopen jaren heeft Pure Energie volop ervaring opgedaan met het zo functioneel mogelijk inzetten van een kleinere batterij (1 MW, 3 MWh) bij het pand van Pure Energie in Enschede..

Het afgelopen jaar is meer dan de helft van de stroom die in Nederland is gebruikt duurzaam opgewekt. Door netcongestie wordt er soms bewust minder of geen stroom opgewekt omdat er geen mogelijkheid is om het bij de klant te krijgen. Het ‘dimmen’ van de opwek van duurzame stroom heet curtailment. De integratie van batterijopslag in het energiesysteem zal ervoor zorgen dat duurzame energie nog vaker beschikbaar is waardoor er steeds minder gebruik zal worden gemaakt van fossiele opwek van energie. Dat is goed voor het klimaat en goed voor de energierekening van al onze klanten.


Isolatie wint terrein als topprioriteit voor consumenten

Isolatie is de populairste maatregel voor woningverduurzaming. Nederlanders besteden de werkzaamheden daarvoor meestal uit. Bijna één op de acht is van plan om de woning in de komende twaalf maanden te verduurzamen door middel van isolatie. Dit blijkt uit de vijfde editie van Duurzaam Wonen, een grootschalig onderzoek van Multiscope onder ruim 4.400 Nederlanders.

Nederlandse huishoudens gaven het afgelopen jaar 4,9 miljard euro uit aan woningisolatie. De investering in zonne- en windenergie bedraagt 3 miljard (28%). Verder gaat 2,1 miljard (20%) naar verduurzamingen op het gebied van verwarming. In 2023 had zonne- en windenergie nog het grootste aandeel (39%). Nederlanders kiezen dus vaker voor isolatie boven zonnepanelen.

Van de totale uitgaven aan isolatie gaat 89 procent naar aanpassingen die de huishoudens tegen betaling laten uitvoeren. Huishoudens die dit laten uitvoeren, geven gemiddeld 2.359 euro per aanpassing uit. Huishoudens die aanpassingen zelf uitvoeren betalen beduidend minder (€317) per aanpassing.

Naar verwachting gaat 12% van de Nederlandse huishoudens in de komende twaalf maanden verduurzamen op het gebied van isolatie. Dat zijn 993.000 huishoudens. Daarnaast wil 10 procent de verwarming verduurzamen. Slechts 6% kiest voor zonne- en windenergie, terwijl 5% aanpassingen wil doorvoeren op het gebied van verlichting of waterbesparing. Bijna 4 procent wil de ventilatie verduurzamen.

Massey Ferguson ontwikkelt hogedruk-waterstoftanks voor waterstoftrekker

Trekkerfabrikant Massey Ferguson werkt aan de ontwikkeling van een waterstoftrekker en richt zich daarbij op de opslag van waterstof onder hoge druk. Het prototype moet in 2026 gereed zijn.

Als onderdeel van moederbedrijf Agco, waar ook Fendt en Valtra onder vallen, ontwikkelt Massey Ferguson in Beauvais (Frankrijk) een waterstoftrekker als schoner alternatief voor de traditionele dieselmotor. De opslag van waterstof speelt hierin een cruciale rol, aangezien waterstof onder hoge druk samengeperst moet worden om voldoende brandstof mee te kunnen nemen.

Voor het efficiënt en veilig opslaan van waterstof werkt Massey Ferguson aan speciale opslagtanks die bestand zijn tegen drukken tot 700 bar. Dit brengt technische uitdagingen met zich mee, zoals de keuze van materialen, het gewicht van de tanks en de veiligheid bij gebruik. Traditionele brandstoftanks zijn hiervoor niet geschikt, omdat waterstof in gasvorm onder hoge druk bewaard moet worden.

Om deze technologie te ontwikkelen, neemt Massey Ferguson deel aan het Franse samenwerkingsverband Arhystote. Dit project heeft € 4,4 miljoen ontvangen van de Franse overheid als onderdeel van een energietransitieprogramma.

Het prototype van de waterstoftrekker is gebaseerd op het ontwerp van een conventionele dieseltractor uit het middensegment, zoals de MF 6S. Volgens Frédéric Cavoleau, vicepresident Engineering bij Agco in Beauvais, verlaagt dit de ontwikkelingskosten aanzienlijk. “Door een vertrouwd ontwerp als basis te nemen, kunnen we bestaande systemen zoals koeling, transmissie en hydraulica grotendeels behouden, terwijl de nieuwe waterstoftanks naadloos onder de cabine worden geïntegreerd.”

Gratis zonnepanelen voor Amsterdammers met ‘energiearmoede’

Amsterdammers met een kleine beurs kunnen gratis tweedehands zonnepanelen krijgen. De komende twee jaar wil de Energiebank van de gemeente Amsterdam bij 800 tot 1000 huishoudens hergebruikte zonnepanelen plaatsen. De kwaliteit van de hergebruikte zonnepanelen is goed en ze gaan nog minimaal 15 jaar mee.

Veel zonnepanelen worden verwijderd ver voordat ze niet meer goed zijn: nieuwe panelen leveren hogere opbrengsten op, of daken worden vernieuwd. De oude zonnepanelen zijn nog goed te gebruiken, maar worden nu vaak vernietigd. Energiebank Zon Amsterdam gaat deze zonnepanelen schoonmaken en testen, zodat ze op andere daken kunnen worden geïnstalleerd. Door zonnepanelen te hergebruiken wordt er minder CO2 uitgestoten en worden er minder kostbare materialen gebruikt. In verschillende stappen binnen de keten worden de werkzaamheden uitgevoerd door mensen met een afstand tot arbeidsmarkt.

In Amsterdam hebben tienduizenden huishoudens te maken met ‘energiearmoede’: een te groot deel van hun inkomen besteden ze aan hun energierekening. Woningisolatie en zonnepanelen kunnen bijdragen aan een structurele verlaging van de energielasten van deze huishoudens.

De gemeente Amsterdam zoekt op verschillende manieren naar geschikte daken en projecten zodat bewoners die moeite hebben met het betalen van de energierekening kunnen profiteren. Bijvoorbeeld door aan te sluiten bij een vervolg op de Energiebespaarservice en de samenwerking te zoeken met woningcorporaties en stadsdelen.

Voor de financiering van Energiebank Zon Amsterdam wil de gemeente in eerste instantie gebruik maken van het Klimaatfonds. Tegelijkertijd wordt gekeken hoe de financiering structureel kan worden georganiseerd.

woensdag 16 april 2025

Anne Schaars nieuwe directeur kleinverbruik bij Alliander

 

Op 17 april 2025 start Anne Schaars als directeur kleinverbruik bij netwerkbedrijf Alliander. Anne volgt Charlotte Sanders op die als COO Networks toetreedt tot het Executive Committee (ExCo) van Alliander.

Anne Schaars vervulde verschillende rollen binnen Alliander. Begonnen als management trainee heeft zij de afgelopen jaren diverse leidinggevende functies doorlopen. In de laatste drie jaar als manager Grootverbruik, Reconstructie en Netten voor de regio Gelderland.