Pagina's
maandag 30 september 2024
Lightyear haalt meer dan 10 miljoen euro op voor zonnesystemen op voertuigen
De huidige financiering voor de on-board zonnesystemen is strategisch en versterkt de commerciële positionering van Lightyear ten opzichte van automotive bedrijven. Het is de eerste van vele gepatenteerde technologieën voor mobiliteit op zonne-energie die Lightyear op de markt zal brengen. Deze technologieën hebben zich al bewezen en worden nu en in de nabije toekomst beschikbaar voor andere bedrijven.
In het afgelopen jaar zijn er veel waardevolle lessen geleerd die hebben geholpen bij de beslissingen om Lightyear te hervormen en te brengen waar het nu is: van het bouwen van een elektrisch voertuig op zonne-energie tot het breed beschikbaar maken van de technologie voor elektrische voertuigen op zonne-energie. Het nieuwe management onder leiding van CEO Bonna Newman is erop gericht om wereldwijd een toonaangevende leverancier van zonnesystemen voor voertuigen te worden.
Bonna Newman werd in december 2023 aangesteld als CEO van Lightyear.
Essent geeft klanten meer inzicht via app
Het energieverbruik van klanten wordt uitgesplitst naar verschillende apparaatgroepen, zoals verwarming, koeling en sluipverbruik. Klanten ontvangen op basis van die inzichten gepersonaliseerde bespaartips.
Door meer inzicht in het energieverbruik kun je door slimme en eenvoudige bespaartips meer grip krijgen op je energieverbruik en uiteindelijk op de energierekening.
Door bijvoorbeeld te zien hoeveel sluipverbruik er is, kunnen klanten ook gericht stappen zetten om energieverspilling te verminderen.
De resultaten van de app zijn gebaseerd op een eerdere casestudy van Eliq onder 450 huishoudens in Zwitserland via CKW Energie Tracker. Binnen een paar weken realiseerden gebruikers volgens Essent besparingen van drie tot vijf procent. In de loop van maanden steeg de gemiddelde besparing naar acht procent ten opzichte van een controlegroep.
TenneT: overvol stroomnet boven Noordzeekanaal
Zonneparken en windmolens leveren zoveel energie dat de maximale capaciteit van het hoogspanningsnet is bereikt.
De noodzaak om met oplossingen voor netcongestie te komen wordt hierdoor duidelijk onderstreept. Het is vooral heel vervelend voor bedrijven en initiatiefnemers die (willen) investeren in de opwekking van duurzame energie en hierdoor vertraging oplopen.
De provincie Noord-Holland werkt samen met TenneT aan slimme oplossingen en kijkt hoe er versneld maatregelen genomen kunnen worden. Daarnaast stelt het ons voor de vraag wat voor invloed dit heeft op onze duurzaamheidsambities uit de Regionale Energiestrategie.
De provincie Noord-Holland is benieuwd naar de uitkomsten van het congestieonderzoek dat TenneT doet naar oplossingen en maatregelen. De resultaten worden over 6 maanden verwacht.
vrijdag 27 september 2024
Return neemt meerderheidsbelang in J&P voor versnelling Europese energieopslag
Energieopslag vormt momenteel het knelpunt van de energietransitie. Om energienetwerken efficiënter te laten werken, is voldoende capaciteit essentieel. Deze uitdaging biedt kansen voor ontwikkelaars en investeerders en is van belang om de Europese doelstelling voor net-zero uitstoot in 2050 te kunnen behalen.
Return en J&P willen gezamenlijk een sterke projectportefeuille ontwikkelen, financieren en exploiteren. De ervaring van Return, dat momenteel 70 MW (150 MWh) aan operationele en 450 MW (1.700 MWh) aan ready-to-build-projecten exploiteert, vormt daar een sterke basis voor. Dit nieuwe partnerschap versterkt Return’s vooraanstaande positie op het gebied van energieopslag binnen Europa.
Return heeft recent zijn eerste Duitse kantoor in München opgericht via SemperPower, dat volledig eigendom is van Return. Momenteel heeft SemperPower meer dan 3 Gigawatt aan projecten in ontwikkeling in Duitsland, verspreid over meerdere (soorten) netbeheerders. De samenwerking tussen de twee bedrijven zal de komende jaren resulteren in een snellere groei van capaciteit in Duitsland.
Meer dan de helft van elektriciteitsproductie komt uit hernieuwbare bronnen
De productie is in dezelfde periode met 1 procent gestegen naar 60,5 miljard kWh. Voor het eerst is er in de eerste 6 maanden van een jaar met 53 procent, meer elektriciteit geproduceerd met hernieuwbare bronnen dan met fossiele bronnen. Het verbruik van elektriciteit is in de eerste helft van 2024 met 5 procent gestegen naar 55,8 miljard kWh. Dit is iets onder het niveau van voor corona.
De elektriciteitsproductie uit wind is gestegen naar 17,4 miljard kWh in de eerste helft van 2024. Dit is een toename van 4,4 miljard kWh. Ruim twee derde van deze stijging vond plaats op zee. De belangrijkste oorzaak van de gestegen elektriciteitsproductie uit wind is de toename van het vermogen zowel op zee als op land. Op zee hadden vooral de nieuwe windparken Hollandse Kust Zuid (I t/m IV) en Hollandse Kust Noord (V) hier een aanzienlijke bijdrage aan het vermogen van wind op zee. Ook het vermogen op land nam toe, met name in Flevoland, waar vorig jaar al meerdere oude kleinere windmolens zijn vervangen door grotere en nieuwe windmolens met meer vermogen. Alleen al in deze provincie steeg het vermogen gedurende 2023 al met 0,4 GW. In heel Nederland is dit vermogen met 2,0 GW (0,6 GW op land en 1,4 GW op zee) toegenomen in 2023.
De elektriciteitsproductie uit zon steeg naar 11,7 miljard kWh. Dit is een toename van 0,8 miljard kWh. Dit werd veroorzaakt doordat er meer vermogen is bijgeplaatst, terwijl de hoeveelheid zonnestraling juist minder was dan in de eerste helft van vorig jaar.
De elektriciteitsproductie uit biomassa is afgenomen met 16 procent, met name als gevolg van minder bijstook in de kolencentrales, die ook minder hebben gedraaid in de eerste helft van 2024.
De elektriciteitsproductie uit kolen is gedaald naar 3,9 miljard kWh. Doordat er veel meer goedkopere elektriciteit uit zon en wind beschikbaar was, konden kolencentrales minder concurrerend elektriciteit produceren.
Ook de elektriciteitsproductie uit aardgas is gedaald, naar 21,3 miljard kWh, met name bij elektriciteitscentrales, ondanks gedaalde prijzen voor aardgas en CO2-emissies in 2024.
Waterschappen wekken meer energie op, maar bereiken energieneutraliteit later
Dat blijkt uit de ‘Klimaatmonitor Waterschappen’. Het rapport geeft inzicht in de voortgang van de ambities van de waterschappen op het gebied van energie, klimaat en duurzaamheid.
Er zijn steeds meer ontwikkelingen die de realisatie van klimaatambities beïnvloeden. Denk aan netcongestie, striktere waterkwaliteitseisen, stijgende kosten en politieke discussies in de regio over bijvoorbeeld locaties voor zon- en windenergieprojecten. Den Hertog: “Nieuwe energieprojecten lopen daardoor vertraging op. Waterschappen gaan het doel van energieneutraliteit sowieso halen, maar waarschijnlijk wel iets later dan de huidige ambitie van 2025.”
In de Klimaatmonitor staan kaarten, die laten zien waar waterschappen in Nederland al aquathermie- en zon-op-waterprojecten hebben gerealiseerd. En waar elektriciteit wordt opgewekt en teruggeleverd.
De uiteindelijke ambitie van de waterschappen is om in 2035 klimaatneutraal te zijn. Ook willen de waterschappen in 2050 volledig circulair zijn, met als tussenstap een vermindering van 50% in het gebruik van primaire grondstoffen in 2030.
Belangrijkste cijfers uit de Klimaatmonitor over 2023:
Opwekking duurzame energie
• Stijging eigen opwekking van duurzame energie met 343 TJ (8,2%) tot 4.505 TJ (met name door nieuwe windturbines).
• Biogas uit rioolwaterslib blijft de grootste bron van duurzame energie, met 66% van de eigen opwekking. In totaal is 33 miljoen m³ biogas opgewaardeerd tot 22,5 miljoen m³ groen gas.
Emissies en energieverbruik
• De waterschappen hebben CO2-emissies verlaagd, zowel voor scope 1 (eigen activiteiten) als scope 2 (indirecte emissies voor energie die is ingekocht). De totale CO2-uitstoot verminderde met ruim 14% tot 684 kton. Hiermee zijn de waterschappen op weg naar klimaatneutraliteit.
• Scope 2-emissies daalden met 56%, met name doordat waterschappen meer Nederlandse groen stroom zijn gaan inkopen in plaats van Europese groene stroom.
• Stijging totale energieverbruik met bijna 8%, grotendeels door het intensievere gebruik van gemalen vanwege de vele neerslag.
• Waterschappen zetten ook steeds meer in op het verminderen van broeikasgassen zoals lachgas en methaan.
Duurzaam opdrachtgeverschap en circulariteit
• De waterschappen verbeteren hun inzicht in de milieu-impact van ingekochte grondstoffen. Driekwart van de waterschappen heeft een nulmeting uitgevoerd om inzicht te krijgen in hun materiaalgebruik en een kwart monitort op circulariteit.
• De åçO2-Prestatieladder is een belangrijke tool geworden om duurzaamheid te structureren, met 12 gecertificeerde waterschappen en nog vijf in de planning.
• Er zijn verdere åçstappen gezet in CO2-beprijzing, met elf waterschappen die dit intern toepassen en twee die het gebruiken in aanbestedingen.
• Er is steeds meer aandacht voor biodiversiteit; zes waterschappen nemen biodiversiteit en natuur inclusief bouwen structureel mee in bouwprojecten.
Vervoer en mobiliteit
• Na de tijdelijke verlaging in de coronapandemie is in 2023 het zakelijk verkeer met personenauto’s weer op het niveau van 2019.
• Woon-werkverkeer met een privéauto is in 2023 terug naar 65% van het pre-coronaniveau.
• Het brandstofverbruik van het eigen wagenpark van waterschappen daalde in 2023 met 11% en de daaraan verbonden CO2-uitstoot verminderde met 16%, dankzij vergroening van het wagenpark.
• Het aantal elektrische auto's steeg met 56%, met als resultaat een jaarlijkse besparing van 500 tot 1000 ton CO2.
Dynamische gasprijzen nooit meer door het dak, NextEnergy introduceert prijsplafond
In 2023 introduceerde de overheid een tijdelijk prijsplafond om huishoudens te beschermen tegen de snel stijgende energieprijzen. Dit bood veel gezinnen financiële zekerheid, maar het nationale prijsplafond werd in 2024 stopgezet. NextEnergy speelt in op de behoefte van klanten die ondanks hun voorkeur voor dynamische energiecontracten, toch meer stabiliteit willen. Het plafond van NextEnergy betreft hetzelfde tarief als ingesteld door de overheid gecorrigeerd voor de inmiddels aangepaste belastingtarieven.
Het prijsplafond is reeds beschikbaar voor een deel van de klanten van NextEnergy en vanaf 1 oktober kunnen alle klanten het prijsplafond eenvoudig instellen via de NextEnergy app. Hierdoor zijn zij beschermd tegen extreme prijsstijgingen, terwijl ze onverminderd blijven profiteren van prijsdalingen in de markt. Voor een gemiddeld huishouden bedraagt de toeslag voor het prijsplafond minder dan 6 euro per maand en in tegenstelling tot het prijsplafond van de overheid geldt er geen maximum aantal m3.
donderdag 26 september 2024
Kitepower en Beyond the Sea versterken en breiden hun samenwerking uit
De samenwerking richt zich op drie strategische gebieden: geavanceerd kite-ontwerp en -ontwikkeling, academisch onderzoek, en systeemmodellering & mechatronica. Deze gezamenlijke inspanning zal naar verwachting de technologische capaciteiten van beide bedrijven aanzienlijk vergroten, waardoor zij zich kunnen positioneren als leiders in hun vakgebied. De samenwerking zal de uitwisseling van gedetailleerde plannen en constructiemethodologieën voor kites en hun lijnen bevorderen. Gezamenlijk ontwikkelde simulatie-algoritmes zullen het ontwerp van kites verfijnen, terwijl innovatieve methoden, sensoren en algoritmes de prestaties van de kites valideren en verbeteren. Doorlopende uitwisseling van experimentele data zal dit iteratieve proces stimuleren.
Kitepower ontwikkelt innovatieve en kosteneffectieve alternatieven voor bestaande windturbines. De gepatenteerde technologie van Kitepower is een doorbraak in de windenergiesector: Kitepower gebruikt tot 90% minder materiaal en heeft het potentieel om tweemaal zo efficiënt te zijn als conventionele windturbines met hetzelfde vermogen.
Eerste energiehub in provincie Utrecht een feit: zo kunnen bedrijven toch uitbreiden
Een e-hub is een lokale samenwerking tussen meerdere partijen op het gebied van energie. Opwekkers én verbruikers werken samen bij het opwekken, verhandelen, consumeren en/of opslaan van energie en zorgen hiermee dat het lokale energienet efficiënter wordt benut. Zij halen hiermee een economisch of sociaal rendement. Door de vraag naar en het aanbod van energie lokaal af te stemmen, is er minder transportcapaciteit van het elektriciteitsnet nodig. Dit zorgt voor minder belasting van het net en kan ruimte vrijmaken voor groei of verduurzaming.
Zo klinkt het misschien als een relatief eenvoudig proces, maar om met elkaar tot een e-hub te komen is veel visie, doorzettingsvermogen en lef nodig. Het is echt pionieren en het is heel goed samenwerken.
Het groepscontract tussen e-hub EMCU en netbeheerder Stedin, met een gezamenlijk gecontracteerd transportvermogen, levert heel veel voordelen op, zowel voor de deelnemende bedrijven als voor de netbeheerder. Het biedt de ondernemers nieuwe kansen en mogelijkheden:
• De mogelijkheid tot verduurzaming van hun bedrijf en de uitbreiding van mogelijkheden binnen hun individuele transportvermogen (onder voorwaarden).
• De mogelijkheid tot het gezamenlijke gebruik en de gezamenlijke inkoop van energie en flexibele ‘assets’, waarbij de koel-vriesinstallatie van ondernemer Van Heezik werkt als een buffer om energie op te slaan. Daarnaast zijn er stuurbare assets in de vorm van zonnepanelen en ‘Zero Emissie truck laadpalen (laadpalen voor vrachtwagens)’ van De Stiho Groep om op of af te schalen binnen de grenzen van de coöperatie capaciteit.
• Gedeelde kosten voor het gezamenlijk verwerven van energiemanagement en expertise op het gebied van energie en verduurzaming.
De vijf ondernemers – C. van Heezik Vrieslogistiek, De Stiho Groep, Platra, IJsselfoort en Picnic – hebben samen dit lokale energiesysteem opgezet met het doel om de ruimte op het lokale elektriciteitsnet efficiënter te gebruiken. Hierbij hebben de ondernemers energiepartner Groendus in de arm genomen om alle energiestromen in kaart te brengen, de meerwaarde inzichtelijk te maken en het energiesturingssyteem te leveren en te beheren.
Naast deze contractvorm blijft Stedin partijen nadrukkelijk oproepen om flexibel vermogen aan te bieden, onder andere om tekorten te voorkomen in de verwachtte groei van kleinverbruik klanten. Op de website van de netbeheerder is meer informatie te vinden over de kansen en mogelijkheden van flexibel elektriciteitsvermogen. Daar zijn ook de flexcontracten te vinden.
Zonnedimmer biedt oplossing voor hoge terugleverkosten
De Zonnedimmer, een klein apparaatje bij de slimme meter en bijbehorende app, dimt de zonnepanelen wanneer terugleveren geld kost en voorkomt hiermee dat eigenaren moeten betalen voor het terugleveren van stroom. Huishoudens met een dynamisch contract kunnen als eerste de Zonnedimmer aanvragen om hun opwekking tijdelijk uit te schakelen bij negatieve uurprijzen.
Op zonnige dagen ontstaat steeds vaker een overschot aan elektriciteit, omdat inmiddels ruim 2,6 miljoen huizen zonnepanelen hebben. De kosten van deze piekmomenten brengen energieleveranciers sinds kort in rekening bij de eigenaren van zonnepanelen, via terugleverheffingen en boetes die per leverancier verschillen. Dat is slecht nieuws voor eigenaren van zonnepanelen en voor de installatiebranche, waar het aantal faillissementen van installateurs van zonnepanelen toeneemt.
De Zonnedimmer is eenvoudig in te pluggen op de slimme meter en vanaf vandaag beschikbaar voor mensen met een dynamisch contract. Vanaf begin 2025 kunnen ook huishoudens met een variabel of vast contract de Zonnedimmer gebruiken. Zij kunnen dan hun terugleverkosten verlagen door de panelen tijdelijk uit te schakelen op de momenten dat dit het grootste verschil maakt.
Essent en Bosch Thermotechniek tekenen overeenkomst: 100 ton groene waterstof per jaar
De groene waterstof wordt in de eerste fase in Duitsland geproduceerd middels elektrolyse en vanuit daar in tubetrailers vervoerd naar Deventer. Voor de import en het distribueren werkt Essent nauw samen met moederbedrijf E.ON.
In de tweede fase van de samenwerking wordt Bosch Thermotechniek voorzien van lokaal geproduceerde waterstof. Hiervoor werkt Essent aan de ontwikkeling van een 2,5 megawatt elektrolyser op het terrein van Bosch Thermotechniek in Deventer. In het najaar van 2024 start Essent met het bouwen van het waterstofstation dat naar verwachting in januari 2025 wordt opgeleverd. Na een laatste controle kan vanaf februari de groene waterstof geleverd worden.
De overeenkomst tussen Essent en Bosch Thermotechniek is onderdeel van het samenwerkingsverband GROHW (Green Oxygen, Hydrogen and Wasteheat) tussen bedrijven, overheid en kennisinstellingen uit Deventer. Samen werken we aan het ontwikkelen van ’s werelds eerste lokale waterstofnetwerk op megawatt-niveau voor industriële toepassingen. Het produceren van groene waterstof op lokale schaal en het direct benutten ervan om congestie op het stroomnet te verminderen zijn hierbij belangrijke uitgangspunten.
woensdag 25 september 2024
EU zegt €682 miljoen toe aan België als staatssteun voor offshore windindustrie
De Commissie concludeerde dat de Belgische regeling noodzakelijk, passend en evenredig is om de groene transitie te versnellen en de ontwikkeling van bepaalde economische activiteiten te vergemakkelijken die van belang zijn voor de uitvoering van de Green Deal Industrial Plan.
De steun zal worden toegekend op basis van een transparante en niet-discriminerende biedprocedure. De steun zal worden verleend in de vorm van een maandelijkse variabele premie in het kader van een two-way contract for difference (CfD). De prijspremie wordt uitbetaald over een periode van 20 jaar.
De goedkeuring van de Europese Commissie - die moet oordelen of landen niet aan concurrentievervalsing doen - geldt voorlopig alleen voor de eerste van drie nieuwe kavels in de Noordzee. België diende daarvoor een versnelde goedkeuringsaanvraag in binnen het tijdelijke crisisraamwerk dat de Commissie invoerde na de Russische invasie in Oekraïne.
België loopt momenteel achter qua windproductie in vergelijking met andere Europese landen. Volgens GlobalData, registreerde België in 2023 7,77 TWh aan totale offshore windopwekkingscapaciteit. Duitsland, Spanje en het VK waren in 2023 de belangrijkste windenergieproducenten op het continent, met respectievelijk 125,64 TWh, 30,9 TWh en 29,83 TWh aan geregistreerde capaciteit.
Nederlandse startup Planetpod installeert eerste AI-thuisbatterij pilot
Met de pilot testen zij het zelflerende algoritme in de praktijk. Dit gebeurt door zonne-energie op te slaan en te leveren aan het huis wanneer dat nodig is. Wat overblijft, verkoopt de batterij met winst.
De Utrechtse onderneming verwacht volgend jaar de eerste honderden Planetpods te leveren.
De thuisbatterij van Planetpod voorspelt de hoeveelheid zonne-energie, het weer, de energieprijzen en het energieverbruik om te bepalen wanneer de batterij stroom oplaadt, aanbiedt voor thuisgebruik of verkoopt.
De broers hebben een Plug & Play-ophangsysteem ontwikkeld waarmee de thuisaccu eenvoudig aan de muur kan worden bevestigd. Dit heeft als voordeel dat de installatie in 1 tot 3 uur is voltooid. Daardoor zullen de installatiekosten lager zijn.
Afgelopen april heeft de startup hun thuisbatterij onthuld.
dinsdag 24 september 2024
Netbeheerders willen andere regeling netkosten
De Nederlandse netbeheerders zetten zich volop in om nieuwe netinfrastructuur te ontwikkelen tegen de laagst mogelijke maatschappelijke kosten. Maar feit is dat de overgang naar een duurzaam, toekomstbestendig energiesysteem de komende twee decennia nog netinvesteringen vergt ter waarde van vele miljarden euro’s. Daarom wordt de vraag wie deze rekening gaat betalen steeds prominenter gesteld.
Investeringen in en onderhoud van de Nederlandse energie-infrastructuur worden bekostigd via de netkosten, waarbij het totale bedrag wordt verdeeld over alle (binnenlandse) afnemers van energie. Toezichthouder ACM bepaalt hoe hoog de nettarieven mogen zijn, rekening houdend met de investeringen die de netbeheerders hebben gedaan.
De gestegen en fluctuerende energieprijzen en de stijgende netinvesteringen van de laatste jaren resulteren in hogere elektriciteitskosten. In combinatie met veranderingen in financieel en fiscaal energiebeleid leidt dat in toenemende mate tot zorgen over de betaalbaarheid van de energierekening.
De netbeheerders benadrukken dat het geen optie is om te beknibbelen op de investeringen in het energienet. De sociale en economische kosten van het níet hebben van (duurzame) elektriciteit zijn namelijk veel hoger dan de vereiste netinvesteringen. De investering die we nú doen, zijn ook van belang voor vele generaties na ons. Daar in snijden zou verkeerde zuinigheid zijn – juist in dit geval gaan de kosten voor de baten uit. Maar er zijn wel andere stappen die Nederland kan zetten.
Nederland moet alles doen om onnodige netinvesteringen te voorkomen. Bijvoorbeeld door steeds het maximale te halen uit bestaande en nieuwe energie-infrastructuren, onder meer door uit te gaan van de beste mix tussen elektriciteit, warmte en duurzame gassen. Ook is het zaak dat Nederland de (groeiende) vraag naar transportcapaciteit significant vermindert, bijvoorbeeld door vraag en aanbod van energie te flexibiliseren zodat drukke momenten vermeden kunnen worden én door meer in te zetten op energiebesparing. Netbeheerders zetten, samen met bouw- en installatiebedrijven, maximaal in om het werk zo efficiënt mogelijk te organiseren, zodat de overlast en de kosten waar het kan te minimaliseren.
Een andere manier om de netkosten beheersbaar te houden, is door de kosten te verdelen over iedereen die er gebruik van maakt. Momenteel betalen alleen de afnemers van elektriciteit transportkosten. Introductie van een invoedingstarief zou er niet alleen voor zorgen dat ook de grootschalige opwekkers meebetalen, maar geeft ook de mogelijkheid om (prijs)prikkels in te voeren voor netbewust gedrag – bijvoorbeeld om pieken te voorkomen.
Er is op dit moment een ongelijk speelveld in Europa, waarbij nationale kortingen, kostencompensaties en vrijstellingen ertoe leiden dat lidstaten elkaar beconcurreren via de prijs die hun industrie voor elektriciteit betaalt en die producenten betalen. De netbeheerders roepen het kabinet op om hier het gesprek in Europa over aan te gaan.
Daarnaast zou een tarief voor onze buurlanden ook een goede optie zijn, om zo de kosten te verdelen. Via internationale verbindingspunten maken zij immers ook gebruik van ons elektriciteitsnetwerk. Denk aan de op zee opgewekte stroom, die ook gebruikt wordt in Groot-Brittannië, België en Duitsland. Het lijkt logisch dat deze landen een deel van de netkosten voor hun rekening nemen.
Subsidie voor onderzoek naar energiepositieve zone rond A9 in Amstelveen
Het DUT-programma stimuleert onderzoek en innovatie gericht op het oplossen van stedelijke uitdagingen. Eén van de onderzoeksthema’s is Positive Energy Districts (PED): stedelijke zones die meer energie opwekken dan ze gebruiken. Dit kan onder meer bereikt worden door lokale opwek van energie te stimuleren en deze vervolgens zo efficiënt mogelijk lokaal te gebruiken. Ook effectief gebruik van overige energiebronnen zoals restwarmte van gebouwen maakt hier een belangrijk onderdeel van uit. Daarnaast is betrokkenheid van bewoners en bedrijven van groot belang om te zorgen voor oplossingen die passen en bijdragen aan een gebied waarin het fijn wonen, werken en recreëren is.
Het internationale consortium, bestaande uit de Hogeschool van Amsterdam en steden in Finland, Duitsland, Italië en hun hogescholen heeft een voorstel ingediend van €1.5 miljoen euro waarvan 250.000 euro dus bestemd is voor onderzoek in Amstelveen.
Na een korte voorstudie is het gebied rondom de A9-snelweg in Amstelveen aangewezen als potentieel Positive Energy District. De komende drie jaar doen bestaande partners en lokale stakeholders gezamenlijk onderzoek naar de potentie en het in gang zetten van projecten om de A9-zone daadwerkelijk te transformeren tot een energiepositief gebied.
Bouw Zonnepark Zevent in volle gang
De vergunning voor Zonnepark Zevent is in 2021 afgegeven door de gemeente Druten. In juni zijn de eerste werkzaamheden gestart. Naar verwachting is de bouw eind 2024 afgerond.
Zonnepark Zevent wordt op twee percelen ten zuidwesten van Puiflijk langs de N322 gebouwd. Het zonnepark grenst aan de Maas- en Waalweg aan de noordzijde en Rijksche Wetering aan de zuidzijde. Voor de landschappelijke inpassing van het zonnepark onderneemt PowerField een aantal stappen. Er worden ten oosten en westen van het zonnepark groensingels aangelegd. Hier zorgt beplanting ervoor dat het zonnepark aan het zicht van de omgeving wordt onttrokken, terwijl het open karakter van het landschap behouden blijft.
Langs de Rijksche Wetering ten zuiden van het zonnepark wordt de bestaande ecologische zone met zeven meter uitgebreid. Verder liggen bij Zonnepark Zevent natuurvriendelijke oevers. De oever is afgevlakt en uitgegraven, waardoor dieren makkelijker in en uit het water kunnen komen. Ook wordt er een wandelpad aangelegd.
Na de oplevering krijgen inwoners van de gemeente Druten de mogelijkheid om te investeren in het zonnepark. Daarnaast levert PowerField jaarlijks een bijdrage aan het lokale gebiedsfonds. Hiermee kunnen duurzame en maatschappelijke doelen in de gemeente Druten gestimuleerd worden.
maandag 23 september 2024
Vier miljoen voor onderzoek naar toekomstige energiemarkt
Om tot een klimaatneutraal energiesysteem te komen in 2050 is een nieuwe marktordening nodig. Die moet er onder andere voor zorgen dat het variabele aanbod van hernieuwbare energie wordt afgestemd op de energievraag zodat er altijd voldoende energie is. Maar hoe kan de weg naar de ontwikkeling van een nieuwe energiemarkt eruit zien en welke vorm van marktsturing is nodig tijdens en na de transitie naar een klimaatneutraal energiesysteem?
Een breed consortium van Nederlandse kennisinstellingen gaat zich richten op de vraag hoe de Nederlandse energiesector tijdens en na de energietransitie georganiseerd kan worden. Het interdisciplinaire team ontwikkelt hiervoor samen met een grote groep stakeholders, waaronder de overheid, industrie, netwerkbedrijven, consumentenorganisaties en energiecoöperaties, oplossingen. Die oplossingen moeten bijdragen aan een nieuwe balans tussen markt, overheid, en samenleving in het energiesysteem, en tussen de lokale en mondiale aspecten van het systeem.
Tilburg University draagt bij aan het consortium door onderzoek naar de rol van de overheid in de ontwikkeling van een nieuwe energiemarkt. Wat voor soort sturing van de markt is er vanuit de overheid nodig? Hoe moeten rollen en verantwoordelijkheden van de overheid, en relaties tussen de overheid en andere partijen worden georganiseerd? Het onderzoek moet onder andere leiden tot kaders die helpen bij het maken van afwegingen, nemen van beslissingen, en het bepalen van interventies.
Het onderzoek zal plaatsvinden bij het Departement Public Law and Governance van Tilburg Law School, en in de context van de Academische Werkplaats Klimaat en Energie, waarin onderzoekers vanuit verschillende disciplines in nauwe samenwerking met praktijkpartners de maatschappelijke dimensie van klimaatverandering en de energietransitie bestuderen. Het onderzoek wordt geleid door Martijn Groenleer, hoogleraar bestuurskunde bij het Departement Public Law en Governance en academische trekker van de werkplaats.
1 op 4 zonnepaneelinstallaties te laat aangemeld
Fluvius stelt vast dat sinds het begin van het jaar het percentage laattijdige aanmelders fors gestegen is. Tot begin dit jaar liepen de aanmeldingen van nieuwe PV-installaties nog vlot binnen. Maar sinds februari merkt Fluvius dat meer en meer klanten de aanmelding over het hoofd zien. De afgelopen maanden werd gemiddeld één op de vier installaties te laat aangemeld. Mogelijk is het wegvallen van de premie voor zonnepanelen sinds dit jaar een van de oorzaken.
Nochtans is de aanmelding van de zonnepanelen verplicht binnen de dertig dagen na de keuring ervan. Het is immers belangrijk voor Fluvius om exact te weten waar en hoeveel zonnepanelen er in Vlaanderen liggen. Enkel op die manier kan het netbedrijf kwaliteit en veiligheid van het elektriciteitsnetwerk garanderen én de netwerken voor morgen optimaal uitbouwen. Hoe meer zonnepanelen er in een straat geïnstalleerd worden, hoe zwaarder het elektriciteitsnet er op zonnige dagen wordt belast. Als Fluvius dus niet tijdig weet hoeveel zonnepalen er in een buurt geïnstalleerd zijn, kan het ook niet proactief reageren om het elektriciteitsnet er indien nodig te versterken. Hetzelfde geldt overigens voor laadpalen voor elektrische wagens en thuisbatterijen. Ook die moet je om die redenen tijdig aanmelden.
Maar ook de eigenaars van de zonnepanelen hebben er alle baat bij om hun installatie tijdig aan te melden. Wanneer zonnepanelen niet of laattijdig gemeld worden rekent Fluvius een extra administratieve kost aan aan de netgebruiker. Bovendien kan je zolang je zonnepanelen niet zijn aangemeld ook geen aanspraak maken op een terugleververgoeding voor de opgewekte stroom die je niet zelf verbruikt.
Terminals van ECT gaan over op walstroom: CO2-uitstoot vermindert met zo’n 35.000 ton per jaar
RSP zal de walstroomvoorzieningen aanleggen en exploiteren, terwijl ECT en Havenbedrijf Rotterdam zorgdragen voor de civiele inpassing van de faciliteiten op kade en terminalterrein. De projecten behoren tot de grootste walstroomprojecten in Europa en omvatten gezamenlijk zo’n 5 kilometer aan kade.
De Rotterdamse haven heeft de ambitie om klimaatneutraal te worden in 2050 en tegelijkertijd vitaal en concurrerend te blijven. Tevens voldoet de Rotterdamse haven hiermee aan Europese richtlijnen, die onderdeel zijn van de Europese Green Deal.
vrijdag 20 september 2024
Draaiing van moleculen kan productie van waterstof aan en uit zetten
Fotoelektrochemische cellen zijn veelbelovend voor de productie van duurzame brandstoffen, bijvoorbeeld de omzetting van water in waterstof of CO2 in organische moleculen. Helaas beperken de prestaties van de fotokathode in deze cellen nog vaak de efficiëntie. Het huidige onderzoek richtte zich op het manipuleren van het gedrag van de moleculen op het oppervlak van de fotokathode gemaakt van nikkeloxide (NiO).
Wanneer licht wordt geabsorbeerd door de kleurstofmoleculen op het NiO-oppervlak, draaien ze om de scheiding van positieve en negatieve ladingen te bevorderen. Een belangrijke vraag was hoe deze draaiing de prestaties van de fotokathode beïnvloedt. Zhu's onderzoek toonde aan dat door dit draaiingsproces te sturen, de productie van waterstof onder belichting aan of uit kan worden gezet.
Door myristinezuur aan het NiO-oppervlak toe te voegen, konden de onderzoekers de mate van verdraaiing van de kleurstofmoleculen na lichtabsorptie controleren en verminderen. Interessant genoeg maakte de toevoeging van het myristinezuur lichtgeïnduceerde waterstofproductie in water mogelijk, zelfs zonder een waterstofevolutiekatalysator. “Het genereren van waterstof is waarschijnlijk een synergetisch effect van verminderde draaiing van het kleurstof radicaal anion, dat het elektrochemische potentiaal verhoogt. Dit gecombineerd met ladingsoverdracht en reductie van protonen aan het gehydroxyleerde NiO-oppervlak maakt de waterstofproductie mogelijk”, zegt Annemarie Huijser, de corresponderende auteur van dit werk.
Het onderzoek illustreert het belang van het begrijpen van de effecten van lichtgeïnduceerde intramoleculaire draaiing en toont aan dat controle hiervan een eenvoudige ontwerpbenadering mogelijk maakt voor efficiënte fotokatalyse.
Open Energiedag 21 september: Ga langs bij een locatie in jouw buurt!
Met duurzame energie van eigen bodem wordt Nederland minder afhankelijk van onbetrouwbare landen en krijg je meer grip op je energierekening. Er is volop innovatie in windturbines, zonnepanelen, aardwarmte, warmtepompen en energie uit water. En in huizen, bedrijven en auto’s wordt meer en meer groene stroom gebruikt, in plaats van geïmporteerd aardgas of benzine. Maar hoe werkt de wereld achter je stopcontact en thermostaat?
Tijdens de Open Energiedag kan iedereen zelf komen kijken en ervaren hoe dit werkt. Bezoek een duurzaam energieproject bij jou in de buurt en ontmoet de mensen die de energietransitie tot een succes maken.
Olof van der Gaag, voorzitter van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) opent de landelijke Open Energiedag én het innovatieve zon- en landbouwproject Symbizon van oa Vattenfall in Almere. Wijnand van Hooff (Holland Solar) en Annemarie Schouten (Vattenfall) gaan met hem in gesprek. De opening vindt plaats van 11u tot 12u, Daniel Goedkoopstraat, hoek Kievitsweg, Almere.
De Open Energiedag is een initiatief van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE), samen met zes branche-organisaties: NedZero, Holland Solar, EnergieSamen, Vereniging Warmtepompen, Branchevereniging Bodemenergie en Geothermie Nederland.
Nederlanders verbranden ruim 10 miljard euro door gebruik cv-ketel
Een gemiddeld huishouden in Nederland verbruikt ongeveer 1.140 kubieke meter gas per jaar. Ruim 80 procent daarvan wordt gebruikt voor verwarming. Het overige deel is nodig om te douchen of te koken. Met de huidige gasprijzen kost verwarming alleen al ongeveer 1.100 tot 1.250 per jaar. Naarmate het huis groter is en de isolatie minder goed is, neemt dit bedrag toe.
Uit onderzoek van Quatt naar het gebruik en de prestaties van de hybride warmtepomp Quatt Hybrid onder de ruim 8.500 installaties in Nederland blijkt dat gedurende het jaar de hybride warmtepomp zo’n 90 procent van de vraag naar verwarming kan realiseren, zonder ondersteuning van de cv-ketel. Zou heel Nederland een hybride warmtepomp nemen, dan bespaart dat 5,8 miljard kuub gas (zo’n 7,5 miljard) en ruim 10 megaton aan CO2-uitstoot. Zelfs met het hogere elektriciteitsverbruik van warmtepompen blijft er een grote besparing over. Dat komt door de hoge efficiëntie van een warmtepomp. Voor eenzelfde hoeveelheid energie besparen huishoudens met een warmtepomp ruim veertig procent ten opzichte van huishoudens met een cv-ketel.
De zeven miljoen huishoudens met een cv-ketel stoten gezamenlijk ook nog eens ruim 11,4 megaton CO2 uit. Daarmee zorgen cv-ketels voor bijna 8 procent van de totale CO2-uitstoot in Nederland.
De cv-ketels en warmtepompen gaan dit jaar veel vroeger aan dan normaal. In 2023 duurde het tot halverwege oktober voordat de temperatuur dezelfde waardes als nu bereikte. Op 15 oktober was toen ongeveer driekwart van alle Quatt warmtepompen actief. Nu verwacht het Amsterdamse bedrijf dat voor het eind van deze week al ongeveer de helft van de pompen actief zal zijn.
donderdag 19 september 2024
'Consumenten dreigen door kabinetsplannen massaal af te haken van zonne-energie'
Het wetsvoorstel biedt slechts een zekerheid: de salderingsregeling voor zonne-energie wordt per 1 januari 2027 in 1 keer afgeschaft. In plaats daarvan krijgen zonnepaneelhouders een zogenoemde ‘redelijke terugleververgoeding’ voor de zonnestroom die zij aan het net leveren. De hoogte van die vergoeding staat echter niet vast.
In het plan staat dat de vergoeding een ‘afspiegeling moet zijn van de marktwaarde van hernieuwbare elektriciteit’. Voor de gemiddelde consument is het onmogelijk om in te schatten hoeveel dat dan is. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) moet volgens het voorstel toezien op de ‘redelijkheid’, maar zonder kaders kan dat niet. We zien nu ook al dat de ACM nauwelijks ingrijpt bij energieleveranciers die een veel te lage terugleververgoeding bieden.’
In het wetsvoorstel staat ook geen verbod op het in rekening brengen van andere kosten, zoals bijvoorbeeld de terugleverkosten. Deze worden nu door bijna alle energieleveranciers aan zonnepaneelbezitters gerekend. Die kosten kunnen hoger zijn dan de vergoeding die consumenten krijgen voor teruggeleverde stroom.
Leveranciers hebben die kosten ingevoerd om de verliezen die ze leden door salderen, te compenseren. Als er geen salderingsregeling meer is, moeten dergelijke kosten ook meteen verdwijnen. En dat moet wettelijk worden vastgelegd. Nu worden consumenten slecht beschermd tegen een willekeur aan kosten en zijn ze in feite overgeleverd aan de grillen van de markt.
De Consumentenbond vindt dat er de komende jaren maatregelen van de overheid nodig blijven om het installeren van zonnepanelen aantrekkelijk te houden voor consumenten. Dat geldt voor consumenten met een koopwoning én voor huurders. ‘Dit wetsvoorstel beëindigt in één keer een belangrijke maatregel die zonnepanelen interessant maken, de salderingsregeling. Zonder dat er vanuit de overheid een andersoortige financiële regeling wordt aangeboden. Dat is ronduit teleurstellend. De uitrol van zonnepanelen dreigt hierdoor compleet stil te vallen. Dat is slecht voor consumenten, maar ook voor het klimaat en het vertrouwen van consumenten in de energietransitie.’
Uit een onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat het zwalkende overheidsbeleid voor veel onzekerheid zorgt. De Consumentenbond ondervroeg ruim 10.000 consumenten met en zonder zonnepanelen. Ruim 70% van alle ondervraagden geeft aan dat het wisselende overheidsbeleid zonnepanelen onaantrekkelijk maken. Consumenten die al zonnepanelen hebben, verwachten er langer over te doen voordat zij hun investering hebben terugverdiend. Voor wie nu zonnepanelen aanschaft, verwachten de respondenten een terugverdientijd van gemiddeld 9,5 jaar. Dat is voor de meesten onacceptabel. De Consumentenbond heeft de onderzoeksresultaten gedeeld met de Tweede Kamer.
Nieuwe oplossing voor kapitaalbehoefte TenneT
Het kabinet wil voor het Duitse deel in beginsel geen Nederlands belastinggeld gebruiken. De deelname van private investeerders in TenneT Duitsland wordt op dit moment gezien als de beste structurele oplossing voor de kapitaalbehoefte van TenneT Duitsland. Zo’n deelname zou kunnen via een onderhandse uitgifte van aandelen of een beursgang. De komende maanden worden hierover gesprekken gevoerd.
Dit schrijven minister Heinen (Financiën) en minister Hermans (Klimaat en Groene Groei) vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. Eerder dit jaar werd bekend dat een deal voor de volledige verkoop van Tennet Duitsland aan de Duitse staat geen optie meer was nadat Duitsland aangaf daar van af te willen zien. Het kabinet is voornemens om zelf zorg te blijven dragen voor de financiering van TenneT Nederland en over de vorm hiervan in het voorjaar van 2025 een besluit te nemen.
Om de periode tot aan de implementatie van structurele oplossingen te overbruggen, verstrekt het kabinet het bedrijf een aanvullende lening van 2 miljard euro voor 2025 en 17 miljard euro voor 2026. Voor 2024 en 2025 waren al bedragen van respectievelijk 13 en 12 miljard euro beschikbaar gesteld.
Deze lening is nodig om TenneT en de markt zekerheid te geven om verder te gaan met de noodzakelijke investeringen in het elektriciteitsnetwerk, waardoor plannen de komende twee jaar uitgevoerd kunnen worden. Deze zekerheid is ook belangrijk om een succesvolle transitie te realiseren. TenneT zal uiteindelijk geen gebruik hoeven te maken van de aanvullende lening als structurele oplossingen voor de financieringsbehoefte tijdig worden geïmplementeerd.
woensdag 18 september 2024
Prinsjesdag 2024: Investeren in een schoon en welvarend Nederland
Het kabinet werkt aan de betaalbaarheid van energie voor mensen thuis en reserveert 60 miljoen euro per jaar voor 2025 en 2026 om kwetsbare huishoudens te helpen die de energierekening niet kunnen betalen. Deze aanpak wordt de komende periode verder uitgewerkt. De energiebelasting op gas wordt verlaagd met 2,8 cent per kuub voor de eerste 2 schijven. Om mensen te helpen met verduurzaming van hun woning, zoals isolatie, de aanschaf van een warmtepomp of zonneboiler en daarmee hun energierekening structureel te verlagen, is komend jaar € 578 miljoen beschikbaar voor de ISDE regeling. Voor huishoudens die zijn aangesloten op een warmtenet wordt gewerkt aan een maatregelenpakket.
Het aanpakken van het volle stroomnet is een belangrijke prioriteit van het kabinet. Met het Landelijk Actieprogramma Netcongestie werkt de overheid onder meer met de netbeheerders samen om het stoomnet sneller uit te breiden en slimmer te gebruiken. Het ministerie onderzoekt bijvoorbeeld of (een deel van) de maatregelen die eerder zijn aangekondigd voor Flevoland, Gelderland en Utrecht ook voor andere regio’s kunnen helpen. Er is € 65 miljoen beschikbaar om bedrijven te helpen met het doorvoeren van slimme oplossingen om het stroomnet tijdens de drukste momenten te ontlasten.
Het kabinet werkt voortvarend door aan de voorbereiding van de bouw van twee nieuwe kerncentrales. In totaal is er 14,1 miljard euro beschikbaar voor kernenergie vanuit het Klimaatfonds. Komende jaren investeert het kabinet onder meer in de voorbereiding van de bouw van nieuwe kerncentrales, de bedrijfsduurverlenging van de bestaande kerncentrale in Borssele, het versterken van de kennisinfrastructuur rond kernenergie en het faciliteren van de ontwikkeling van kleine kerncentrales (Small Modular Reactors). Naar verwachting neemt het kabinet komend jaar een besluit over de locatie voor 2 nieuwe kerncentrales.
Met onder andere het Klimaatfonds en de SDE-regeling blijft het kabinet investeren in de energietransitie. Voor het stimuleren van de productie en importmogelijkheden van waterstof is komend jaar 354 miljoen euro beschikbaar. Komend jaar worden de eerste elektrolysers (waterstoffabrieken) naar verwachting in gebruik genomen, die elektriciteit van windmolens op zee omzetten in duurzame waterstof.
'Kabinetsplannen voor klimaat en groene groei zijn niet duidelijk genoeg'
Techniek Nederland heeft waardering voor het uitgangspunt van het kabinet om groene groei te realiseren en de klimaatdoelstellingen te handhaven. Tegelijkertijd treft de ondernemersorganisatie in het regeerprogramma en de Miljoenennota op dit gebied te weinig concrete plannen aan. Terpstra: ‘Door duurzame energie te stimuleren, versterken we het verdienvermogen van ons land en de bestaanszekerheid van mensen. Bovendien geven we een impuls aan onze eigen maakindustrie en maken we ons minder afhankelijk van onbetrouwbare buitenlandse energieleveranciers. Techniek Nederland heeft concrete ideeën om de vaart energietransitie te versnellen en de klimaatdoelen binnen bereik te houden. Daarover willen we graag in gesprek met het kabinet.’
Deze zomer kondigden de formerende partijen aan dat de salderingsregeling in 2027 verdwijnt. Installateurs van zonnepanelen zitten sindsdien in zwaar weer. Terpstra: ‘Voor consumenten én installateurs was het beter geweest om de salderingsregeling geleidelijk af te schaffen. Techniek Nederland vindt dat volstrekt onduidelijk is welk perspectief het kabinet de sector gaat bieden. Daar is dringend behoefte aan.’ De brancheorganisatie vindt dat het kabinet nu in ieder geval met concrete stimuleringsvoorstellen zou moeten komen om opgewekte zonnestroom zelf te gebruiken en zo min mogelijk terug te leveren aan het net. Dat kan bijvoorbeeld met behulp van een zonnestroomboiler, een slimme thuisbatterij of de accu van de elektrische auto.
Techniek Nederland vindt het een gemiste kans dat circulariteit in de plannen van het kabinet nauwelijks voorkomt. Volgens Terpstra liggen de mogelijkheden voor het oprapen: ‘Als we méér elektronica en witgoed repareren, refurbishen en hergebruiken zetten we een flinke stap richting een circulaire economie. Zo dringen we de CO2-uitstoot terug, we hebben minder kostbare metalen nodig en we putten de aarde minder uit. Het kabinet moet uitdragen dat repareren en hergebruik de norm zouden moeten zijn.’
Er is een tekort van 30.000 technische vakmensen in de technieksector. Daarom is Techniek Nederland tevreden met het voornemen van het kabinet om méér vakmensen op te leiden voor de energietransitie en te streven naar méér zij-instromers en vrouwen in de techniek. Ook over het kabinetsplan om arbeidsbesparende innovaties te stimuleren, is de brancheorganisatie positief. Terpstra: ‘Met AI, robots, industriële productie en verregaande digitalisering kunnen we méér doen met hetzelfde aantal mensen.’ Verder streeft het kabinet naar een gerichter arbeidsmigratiebeleid. De technieksector ziet dat als een hoopvol signaal; Techniek Nederland pleit ervoor dat het makkelijker wordt om tijdelijk technici van buiten Europa aan te trekken.
Kabinet wil definitief af van salderingsregeling, terugverdientijd zonnepanelen mogelijk twee keer zo lang
Het kabinet zet een streep door de salderingsregeling. Dat blijkt uit de Miljoenennota die dinsdag is gepresenteerd. Hierdoor stijgt de verwachte terugverdientijd van zonnepanelen naar 10 jaar. Dat blijkt uit berekeningen van Independer. Nu bedraagt de gemiddelde verwachte terugverdientijd nog 5 à 6 jaar. Dit zou zomaar kunnen verdubbelen.
Huishoudens met zonnepanelen leveren de energie die ze zelf niet gebruiken terug aan het elektriciteitsnet. Dankzij de salderingsregeling mogen ze dat deel ieder jaar aftrekken van de afgenomen stroom bij de leverancier. Per 1 januari 2027 wil het kabinet dat stopzetten. Hierdoor wordt de terugverdientijd langer. Het kabinet schrijft dat consumenten vanaf 2027 een ‘redelijke vergoeding’ krijgen voor teruggeleverde energie’. Maar een exact bedrag is nog niet bekend.
Door het afschaffen van de salderingsregeling verandert de terugverdientijd van zonnepanelen voor iedereen die deze nog niet volledig heeft terugverdiend. Independer energie-expert Joris Kerkhof laat met een berekening zien wat de impact is voor een zonnepanelenbezitter. Stel dat je nu besluit om zonnepanelen te kopen. Wat betekent dat voor de portemonnee? In het onderstaande rekenvoorbeeld gaat Independer uit van een energietarief rond de 25 cent per kWh. Daarnaast blijft de gemiddelde terugleververgoeding 8 cent en vervallen de terugleverkosten. 35% van de opgewekte stroom wordt zelf gebruikt.
\Stel dat je jaarlijks 2.500 kWh stroom verbruikt. Begin volgend jaar koop je acht zonnepanelen voor bijna 3.600 euro. De komende twee jaar profiteer je nog van de salderingsregeling”, zegt Independer energie-expert Joris Kerkhof. “In bovenstaand scenario verdien je de zonnepanelen in circa 10 jaar terug. Dat is twee keer langer dan tijdens de energiecrisis, dat komt vooral omdat op dat moment de stroomkosten torenhoog waren en je 100% mocht salderen. Vergeleken met dit scenario is de terugverdientijd dan verdubbeld. Maar vergeet niet dat zonnepanelen minstens 25 jaar meegaan. Ook zonder de salderingsregeling kan het een goede investering zijn. Want na 25 jaar bedraagt je totale opbrengst in deze berekening een kleine 8.000 euro. Een ruime verdubbeling van het aankoopbedrag in 2025.'
In geen enkel land ter wereld liggen er meer zonnepanelen op de daken per inwoner dan in Nederland. Een groot deel van de opgewekte stroom wordt momenteel niet gebruikt door de huishoudens. Een direct gevolg daarvan is dat het stroomnet overbelast raakt. Omdat huishoudens mogen salderen, kunnen ze nu zelf opgewekte stroom in de zomer afstrepen tegen het verbruik in de winter. En dat stimuleert niet om eigen opgewekte stroom te gebruiken. Terwijl dat juist wel belangrijk is.
Gebruik je zo veel mogelijk eigen stroom? Dan is de kans op een overbelast stroomnet kleiner. Maar dat is niet alles. Want het is ook positief voor de terugverdientijd. Uit onderzoek van onderzoeksbureaus CE Delft en TNO blijkt namelijk dat ook zonder salderingsregeling de terugverdientijd nagenoeg gelijk kan blijven. De voorwaarde hiervoor is dat huishoudens 60 procent eigen opgewekte stroom gebruiken. Nu is dat nog 30 procent.
In hun onderzoek noemen CE Delft en TNO onder andere het slim opladen van de elektrische auto en het goedkope gebruik van een warmtepomp als manieren om meer eigen stroom te gebruiken. Niet iedereen heeft een warmtepomp of elektrische auto. Maar er zijn ook andere manieren om meer eigen opgewekte stroom te gebruiken. Volgens Independer-expert Joris Kerkhof is daar wel een gedragsverandering voor nodig. 'Veel mensen zetten bijvoorbeeld de vaatwasser nog altijd in de nacht aan, omdat nachtstroom in het verleden goedkoper was. Dat is een beetje een achterhaald idee. Want het is nog veel goedkoper om je eigen stroom te gebruiken. Zo betaal je niets voor een schone vaat. Hetzelfde kun je doen met bijvoorbeeld de droger, wasmachine en andere apparaten.'
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) constateert dat het begrip ‘redelijke terugleververgoeding’ niet in het wetsvoorstel wordt gedefinieerd. De ACM adviseert daarom om in het wetsvoorstel toe te lichten wat een redelijke terugleververgoeding is, zodat dit voor iedereen duidelijk is. Om daadkrachtig op te kunnen treden tegen onredelijk lage terugleververgoedingen moet de ACM de bevoegdheid krijgen om een minimale terugleververgoeding te kunnen opleggen aan leveranciers.
Daarnaast pleit de ACM er voor dat het ministerie in de wet duidelijkheid geeft over langlopende contracten die vóór 2027 zijn afgesloten en die tot na het afschaffen van de salderingsregeling in 2027 doorlopen. Huishoudens met zo’n contract moeten duidelijkheid krijgen over wat de afschaffing van de salderingsregeling voor hen betekent. De ACM verzoekt daarbij ook te regelen dat de consumenten de mogelijkheid hebben om hun overeenkomst kosteloos op te zeggen als de leverancier de voorwaarden eenzijdig aanpast naar aanleiding van de afschaffing van de salderingsregeling.
Netbeheerders opnieuw met ACM in gesprek over aansluittermijnen
De ACM had op 9 juni 2023 bepaald dat de netbeheerders kleine aansluitingen binnen 18 weken dienen te realiseren. Als voor de aansluiting geen graafwerkzaamheden nodig zijn, dan is de termijn 12 weken. Als er sprake is van congestie dan bedraagt de aansluittermijn 52 weken, of korter als er eerder transportcapaciteit beschikbaar is. Zie Codebesluit aansluittermijnen elektriciteit kleine aansluitingen | ACM.nl
Netbeheer Nederland kon zich niet vinden in de aansluittermijnen die door de ACM zijn vastgelegd en had daarom namens alle netbeheerders tegen het besluit beroep ingesteld bij het CBb. Netbeheer Nederland is van mening dat bij het bepalen van de aansluittermijn onvoldoende rekening is gehouden met:
De netbeheerders zijn tevreden met de uitspraak, omdat deze de complexiteit van het werkveld van de netbeheerders onderkent. De realiteit is momenteel dat het aansluiten van klanten binnen de door de ACM gestelde termijnen niet in alle gevallen mogelijk is. De maatschappelijke uitdaging waar we voor staan is groot en de nieuwe aansluittermijnen gingen hieraan voorbij. Dit neemt vanzelfsprekend niet weg dat netbeheerders altijd alles op alles zetten om elke aanvraag voor een aansluiting zo snel mogelijk te behandelen, ongeacht de wettelijke aansluittermijn. Met deze uitspraak is de procedure rondom het codebesluit afgerond. Er kan geen hoger beroep worden ingesteld.
Netbeheer Nederland gaat met ACM en de overige stakeholders in gesprek om te komen tot aansluittermijnen die recht doen aan de veelheid aan verzoeken en de complexiteit van de opgave waar de netbeheerders voor staan.
dinsdag 17 september 2024
Noord-Holland adviseert tegen windturbines Noorder IJ-plas
Nieuwe onderzoeksresultaten over gebieds- en soortenbescherming en een negatief advies van Rijkswaterstaat over de verkeersveiligheid zijn de reden dat GS nu negatief adviseren.
Amsterdam Wind en NDSM Energie zijn energiecoöperaties die samen drie windturbines willen plaatsen in en bij de Noorder IJplas. Op 31 maart 2023 hebben zij de omgevingsvergunning aangevraagd die nodig is om af te wijken van het geldende bestemmingsplan. Binnen dat plan is het niet mogelijk 3 windturbines te plaatsen. Voorwaarde voor Gedeputeerde Staten van Noord-Holland om deze vergunning te kunnen verlenen is dat PS eerst een verklaring van geen bedenkingen (VVGB) afgeven. PS hebben op 13 november besloten voornemens te zijn om geen verklaring van geen bedenkingen af te geven. Tegen dit voornemen kon iedereen een zienswijze indienen.
Op het moment dat PS op 13 november 2023 het besluit namen, liepen er nog onderzoeken voor de vergunningen die nodig zijn vanwege gebieds- en soortenbescherming. De verwachting was dat deze vergunningen verleend konden worden en de bouw van windmolens niet in de weg zouden staan. Echter, nu de onderzoeken gepubliceerd zijn blijkt dat de bouw van windmolens de instandhouding van vogelsoorten kan schaden. Ook blijken er risico’s te bestaan voor het voortleven van vleermuissoorten in hun natuurlijke verspreidingsgebied. Daarnaast is ook de ontwerpvergunning gebiedsbescherming geweigerd, omdat niet kan worden uitgesloten dat door het project de natuurlijke kenmerken van onder meer Natura 2000-gebied ‘Ilperveld, Varkensland, Oostzanerveld & Twiske’ zullen worden aangetast. Ook blijkt uit onderzoek van Rijkswaterstaat dat de bouw van windturbines zou leiden tot een onaanvaardbaar risico voor de verkeersveiligheid aan het nabijgelegen Coenplein.
Na het besluit van Provinciale Staten over de VVGB, zullen Gedeputeerde Staten een beslissing nemen over de omgevingsvergunning. Als PS besluiten de VVGB definitief te weigeren kunnen GS niet anders dan de omgevingsvergunning ook weigeren.
Spanning op de speelplaats in Halle
Omdat het historische stadhuis van Halle binnenkort wordt verbouwd, had de elektriciteitscabine in de kelder van het gebouw een nieuw onderkomen nodig. Hoewel een geschikte locatie voor zo’n cruciale infrastructuur niet makkelijk te vinden is in het hart van de stad, bood een ongebruikt stukje speelplaats van het Heilig-Hart & College Halle het gepaste antwoord. Van daaruit zal de cabine de komende jaren de Grote Markt, de Basiliekstraat en de omliggende straten voorzien van elektriciteit.
Om twee vliegen in één klap te slaan, versterkt netbeheerder Fluvius meteen ook het omliggende laagspanningsnet. Dat gebeurt door ongeveer 2 kilometer van de aanwezige 230V-kabels te versterken naar 400V. De bouw van de cabine is al gestart vlak na het bouwverlof, maar de werken zullen nog wel enkele weken in beslag nemen.
Tijdens de werkzaamheden zal het centrum van Halle onvermijdelijk enige hinder ondervinden. Samen met de stad doet Fluvius er alles aan om die tot een minimum te beperken. Zo vermijden we grote ingrepen tijdens de wekelijkse markt en ook rond de septemberkermis werd niet gewerkt. De “overkoppelingen”, wanneer we klanten aansluiten op de nieuwe kabels, worden ook pas gepland na het aankomende WK gravel op 5 en 6 oktober. Omwonenden brengen we zo goed mogelijk op de hoogte van wat we wanneer doen.
TNO brengt ernst en verschillen in energiearmoede in kaart
Bij een midden energieprijs (ongeveer de huidige energieprijs) en zonder compensatiemaatregelen bedraagt de gemiddelde energiearmoedekloof per energiearm huishouden in Nederland 472 euro per jaar (€39 per maand). Dit betekent dat een energiearm huishouden bij een midden energieprijs gemiddeld 472 euro per jaar nodig heeft om boven de energiearmoededrempel uit te komen. Bij een lage energieprijs (niveau 2019) daalt dit bedrag naar ruim 230 euro (€19 per maand), terwijl het bij een hoge energieprijs (ongeveer de piek van eind 2022) oploopt naar ruim 1100 euro (€92 per maand). Deze bedragen tellen op tot een totale kloof van ongeveer 250 miljoen per jaar voor alle energiearme huishoudens samen bij een midden energieprijs Bij een lage energieprijs is dit €117 miljoen, en bij een hoge energieprijs (ongeveer zoals in de piek van eind 2022) loopt dit op naar ongeveer €678 miljoen per jaar.
Bij een midden energieprijs en zonder compensatie heeft ongeveer 10% van de energiearme huishoudens (ongeveer 54 duizend huishoudens) een energiearmoedekloof van ten minste €1000 per jaar (€83 per maand). Daarnaast heeft 1,7% (ongeveer 9 duizend huishoudens) zelfs een kloof van ten minste €2000 per jaar (€167 per maand).
image
De gemiddelde energiearmoedekloof per huishouden verschilt nauwelijks tussen huur- en koopwoningen. Maar het onderzoek laat zien dat in woningen met een zeer lage energetische kwaliteit de energiearmoedekloof duidelijk hoger is dan in woningen met een gemiddelde of goede energetische kwaliteit. Bovendien is de variatie in de energiearmoedekloof het hoogst onder huishouden in woningen met een zeer lage energetische kwaliteit, met uitschieters tot boven de €3000 per jaar. Van de ongeveer 54 duizend energiearme huishoudens met een kloof van meer dan €1.000 euro per jaar (bij een midden energieprijs) woont ruim 30% – ongeveer 16 duizend huishoudens – in een woning met zeer lage energetische kwaliteit.
Het meten van de energiearmoedekloof kan van nut zijn bij het ontwerpen en evalueren van energiearmoedebeleid. De methode van de energiearmoedekloof stelt beleidsmakers bijvoorbeeld in staat om de jaarlijkse kosten van een eventuele energietoeslag af te wegen tegen de eenmalige kosten van het verduurzamen van de energetisch meest slechte woningen.
Energiebedrijf en installateur bieden zonnepanelen met contract zonder terugleverboete
Klanten die zonnepanelen aanschaffen via SolarNRG mogen bij Innova Energie per jaar 3000 kilowattuur stroom terugleveren aan het net, zonder dat ze daar extra kosten over betalen. Het contract duurt drie jaar en is tussen 2 september en 31 december aan te vragen.
Bezitters van zonnepanelen mogen de stroom die ze terugleveren aftrekken van hun verbruik. Dat heet salderen, maar die regeling wil het nieuwe kabinet in 2027 afschaffen. Nu al maken energiebedrijven extra kosten voor zonnestroom, omdat die vaak op momenten geleverd wordt dat het aanbod van elektriciteit te groot is en de prijs laag. Dat leidt tot netcongestie en onbalans. De kosten die energiebedrijven hiervoor maken rekenen ze door aan klanten met zonnepanelen. Gemiddeld bedragen die een paar honderd euro per jaar. Dat en de dreigende afschaffing van de salderingsregeling heeft ertoe geleid dat de aankoop van zonnepanelen met 95 procent is teruggelopen en diverse installateurs van zonne-installaties failliet zijn gegaan.
Door gezamenlijk een contract aan te bieden zonder terugleverkosten, nemen Innova Energie en SolarNRG de onzekerheid weg die mensen nu voelen bij de aanschaf van zonnepanelen. Volgens Achmed Badloe, commercieel manager bij Innova Energie, is de samenwerking uniek.
Installateur SolarNRG zag de verkoop van zonnepanelen aan particulieren vorig jaar met 85 procent teruglopen. ,,Iedereen begon zich zorgen te maken of zonnepanelen nog wel rendabel zijn als er een terugleverboete gerekend zou worden. Dankzij de geboden zekerheid zonder terugleverboete, kunnen huishoudens met een gerust hart hun woning verduurzamen door middel van zonnepanelen. Naast dat je optimaal gebruik maakt van je zonnestroom, verdien je ze ook nog eens sneller terug, zo rond de vier jaar”, zegt CEO Marco van Veen van SolarNRG.