Pagina's

vrijdag 29 september 2023

PowerGo plaatst snelladers voor Intratuin

PowerGo en Intratuin zijn een samenwerking aangegaan voor het realiseren van laadoplossingen bij vestigingen van Intratuin. Bij Intratuin in Lochem, Apeldoorn en Almelo plaatst PowerGo snellaadpalen van 120 kilowatt.
 
Bij de laadpalen van PowerGo laden bestuurders van elektrische voertuigen (EV's) in korte tijd op met zonne-energie van Nederlandse bodem. De winkels van Intratuin krijgen ieder twee snelladers met een vermogen van maximaal 120 kilowatt, waardoor vier auto's tegelijkertijd kunnen opladen. Intratuin Lochem is de eerste locatie die voorzien is van deze snelladers. Volgens de huidige planning kan er vanaf 1 oktober ook worden opgeladen in Apeldoorn. Intratuin Almelo volgt begin 2024.

De snelladers zijn voorzien van LCD-schermen, waarop de gebruiker gemakkelijk toegang heeft tot informatie over laden en betalen. Daarbij bieden deze laadpalen extra communicatie- en advertentiemogelijkheden voor Intratuin.   
 

NAM dient Winningsplan Norg in

De NAM heeft het Winningsplan Norg ingediend bij het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) voor beoordeling en besluitvorming. Met het indienen van dit Winningsplan vraagt de NAM instemming voor het in productie nemen van het Norg gasveld als regulier gasveld en de gasopslagfunctie te stoppen.

Het winningsplan gaat uit van een fasering, waarbij in de opslagfunctie wordt afgebouwd door het stoppen van injectie van aardgas in de zomer. Vervolgens wordt het opgeslagen aardgas, ook wel werkvolume genoemd, geproduceerd. Dit valt onder het huidige opslag plan. Hierna kan het kussengas worden geproduceerd. Dit is het aardgas wat overblijft nadat het werkvolume is geproduceerd.

Om de winning van het kussengas mogelijk te maken heeft de NAM een winningsplan voor het Norg gasveld ingediend. Naast het winningsplan is de Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) ingediend. Dit in voorbereiding op het Milieu Effect Rapport (MER).

Het in productie nemen van het Norg gasveld is na de conversie van de ondergrondse gasopslag in Grijpskerk van hoog- naar laagcalorisch gas en het sluiten van het Groningen Gasveld, de volgende fase in het afbouwtraject van laagcalorische (L-gas) middelen. Dit afbouwtraject streeft naar een doelmatige inzet van deze middelen.

Parallel aan dit afbouwplan is in 2021 het omgevingstraject Norg/Grijpskerk gestart. In dit omgevingstraject onder leiding van onafhankelijk projectbegeleider Leendert Klaassen zoeken het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK), de gemeente Noordenveld, de gemeente Westerkwartier en de NAM samen met de omgeving naar een geaccepteerde uitvoering van het afbouwtraject.

RWE en Kitepower starten nieuwe testlocatie voor Airborne Wind in Ierland

RWE heeft zijn nieuwe innovatieve testfaciliteit voor Airborne Wind in Ierland voor het eerst in gebruik genomen. Dit maakte de eerste vlucht van een nieuwe kitetechnologie van de Nederlandse startup Kitepower in Bangor Erris, County Mayo, Ierland mogelijk.

RWE is toegewijd aan het verkennen en ondersteunen van innovatie in de sector en technologische vooruitgang op alle terreinen van windenergie. Airborne Wind Energy is een nieuw type windenergie technologie dat RWE in Ierland test in samenwerking met technologiepartner Kitepower en met ondersteuning van Interreg Noord-West Europa.

De locatie in Bangor Erris werd geselecteerd na een uitgebreide wereldwijde zoektocht naar een geschikte locatie om deze technologie verder te ontwikkelen. De locatie verkreeg eerder dit jaar de benodigde vergunningen om het Kitepower-systeem te laten vliegen.

Kitepower gebruikt een Kite Control Unit (KCU) die aan de kabel is bevestigd om de richting waarin de vlieger vliegt te regelen. De Dyneema-kabel (een ultrasterk touw dat sterker is dan staaldraad van dezelfde afmeting, maar minder dan een tiende van het gewicht) is bevestigd aan een grondstation, gehuisvest in een conventionele 20-voet container. Het grondstation heeft een generator die de mechanische energie van de vlieger omzet in elektriciteit.

Elektriciteit wordt geproduceerd in de Reel Out Phase wanneer de vlieger in een achtvormig patroon tegen de wind in wordt gevlogen en een hoge trekkracht bereikt die de kabel uit de lier in het grondstation trekt. Tijdens deze Reel Out fase produceert de Kitepower Falcon elektriciteit. Wanneer de kabel zijn maximum bereikt, wordt de vlieger door de KCU terug naar direct boven het grondstation gestuurd en wordt de kabel opgerold met een kleine hoeveelheid energie. Dit staat bekend als de Reel In Phase. Zodra de Reel In fase is voltooid, begint de Reel Out fase opnieuw. Normaal gesproken duren deze twee fases 100 seconden, 80 seconden voor Reel Out en 20 seconden voor Reel In.

RWE heeft één onshore windpark in Kerry en twee batterijopslagfaciliteiten, in Monaghan en Dublin. Het doel van RWE voor Ierland is om zijn hernieuwbare energiebedrijf te laten groeien, waarbij RWE een langetermijnenergiepartner voor Ierland zal zijn tijdens de energietransitie van het land naar 2030 en daarna. RWE heeft meer dan 2 gigawatt (GW) aan projecten in ontwikkeling, waaronder twee offshore windparken (1.750 MW) en tien onshore windparken (520 MW) met hybride technologieën.

Zonnepark Wanneperveen geopend

Op donderdag 28 september vond de opening van Zonnepark Wanneperveen plaats. Samen met betrokkenen heeft PowerField het zonnepark geopend. Het project heeft een capaciteit van 28 megawattpiek en kan hiermee ongeveer 8.000 huishoudens jaarlijks van duurzame energie voorzien. Daarbij wordt het zonnepark aangevuld met een energieopslagsysteem van 52 megawattuur.
 
PowerField, ontwikkelaar en eigenaar van Zonnepark Wanneperveen, organiseerde de opening van het project. Dorpsbelang Wanneperveen, Stichting Omgevingsfonds Wanneperveen, grondeigenaren, gemeente Steenwijkerland en andere betrokken partijen kregen via een rondleiding informatie over het zonnepark.
 
Het openingswoord werd gegeven door Marcel Scheringa, wethouder duurzaamheid van de gemeente Steenwijkerland, en Jeffrey Janssen, Project Manager van PowerField.

Om het zonnepark landschappelijk in te passen, zijn watergangen verbreed en voorzien van natuurvriendelijke oevers. Er is ruimte gemaakt voor wateropslag en het kenmerkende slotenpatroon is behouden gebleven. Hier worden geen zonnepanelen geplaatst, zodat de watergangen als zichtlijnen dienen. Het aansluitende weiland wordt extensief beheerd, om de biodiversiteit te vergroten. Tot slot blijft het gebied toegankelijk voor diverse diersoorten.
 
Zonnepark Wanneperveen wordt aangevuld met een batterij van 52 megawattuur (MWh) om duurzame energie in op te slaan. Dit is het eerste project waarbij PowerField de opwek van duurzame energie combineert met opslag.

In 2022 hebben netbeheerder Enexis en PowerField een nieuw soort overeenkomst afgesloten. Dit geeft PowerField flexibele toegang tot het elektriciteitsnet wanneer de transportcapaciteit beschikbaar is. Op momenten dat er onvoldoende netcapaciteit beschikbaar is, slaat de batterij de opgewekte stroom op. De capaciteit die vrijkomt kan netbeheerder Enexis gebruiken voor andere duurzame energieprojecten. Op deze manier worden capaciteitsproblemen binnen het Nederlandse elektriciteitsnetwerk verminderd. Volgens de huidige planning wordt het energieopslagsysteem eind dit jaar in gebruik genomen.

donderdag 28 september 2023

Madurodam en Essent zetten samen een grote stap met kleine laadpalen

Madurodam ontwikkelde samen met Essent een miniatuurversie van de Essent laadpaal en plaatst er twintig in de straten van Madurodam.  

Het initiatief is onderdeel van een grotere campagne van het energiemerk, ontwikkeld door Accenture Song, waarin de dochter van Freek haar buurman aan een laadpaal helpt tijdens een ‘heitje voor een karweitje’. Met een beetje hulp van een de Essent Laadpaal-adviseur. 

'De Laadpaal-adviseurs van Essent, begeleiden je van A tot Z. Zo is je eigen laadpaal zo geregeld’ luidt de boodschap.

Ingelmunster en Fluvius starten piloot-plan voor upgrade lokale elektriciteitsnet

De gemeente Ingelmunster en netbedrijf Fluvius zijn gestart met de eerste werken in het kader van hun ‘laagspanningsplan’. Dat mikt op een proactieve upgrade van het lokale elektriciteitsnet. In de Hinnebilkstraat is Fluvius intussen gestart met de aanleg van future-proof 400 volt-netten, en later dit jaar volgen ook de Brigandstraat en de Lammekensknokstraat.

Via zo’n laagspanningsplan, dat er op termijn komt voor elke stad en gemeente in Vlaanderen, bereidt Fluvius de lokale elektriciteitsnetten voor op de energietransitie. ​

In heel Vlaanderen staan we voor zeer grote uitdagingen om de energietransitie samen tijdig te realiseren. Ook Ingelmunster wil hier werk van maken, zegt Jan Rosseel schepen van nutsvoorzieningen. 'Dat zal jammer genoeg wel wat graafwerken en hinder met zich meebrengen, maar die willen we zo gericht en slim mogelijk aanpakken. We streven naar zoveel mogelijk synergie met alle mogelijke partners. En daarom ben ik erg blij met de gemeentelijke aanpak van Fluvius. Als lokaal bestuur kunnen we hen ondersteunen en lokale accenten leggen, in onze eigen maatschappelijke context. Het is trouwens niet de eerste keer dat we op deze manier werken. Eerder gebeurde hetzelfde voor de ombouw van onze openbare verlichting naar interactieve leds en onze droogte- en hemelwaterplannen.'

Op naar een nationale doelstelling: meer energie besparen met LED-verlichting

Een delegatie van Fedet | NLA heeft de petitie met LED kan het aan de Tweede Kamercommissie van Binnenlandse Zaken overhandigd. Peter de Groot (VVD), Derk Boswijk (CDA), Joris Thijssen (PvdA/Groen Links) en voorzitter van de vaste Kamercommissie BZK Kiki Hagen (D66) namen de petitie in ontvangst. Het doel van deze petitie is het onder de aandacht brengen van de rol van LED-verlichting om energie te besparen.
 
Fedet | NLA levert een bijdrage aan de energietransitie door de boodschap Met LED kan het breed te verkondigen. Op die manier heeft én neemt het branche-brede initiatief de verantwoordelijkheid om impact te maken. Energie besparen met behulp van LED-verlichting is een relatief eenvoudige oplossing die een aanzienlijke bijdrage levert aan de klimaatambities van (politiek) Nederland.

De petitie omvat een aantal praktijkvoorbeelden van energiebesparende verduurzamingsprojecten bij vooraanstaande bedrijven zoals BOL.com, KNMI, Schiphol, EDGE Amsterdam West en Nedcargo. Ook een peiling onder werkend Nederland en de gewenste actieve rol van de overheid omtrent verduurzaming zijn in de petitie opgenomen.

woensdag 27 september 2023

Hybride warmtepomp: bekendheid én zorgen over geluid nemen toe

De bekendheid van hybride warmtepompen stijgt. Ook de zorgen erover. Ongeveer een derde van de woningeigenaren denkt dat een hybride warmtepomp veel geluid maakt en voor overlast zorgt. Dat is meer dan in 2022. Dat blijkt uit een onderzoek van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal, uitgevoerd door onderzoeksbureau Motivaction. Er is meer voorlichting nodig, zegt Milieu Centraal.

De warmtepomp is aan een opmars bezig. Door de energiecrisis is de vraag naar warmtepompen door het dak gegaan en zijn er meer warmtepompen dan ooit geïnstalleerd. Het aandeel woningeigenaren dat zegt te weten wat een hybride warmtepomp is, stijgt van 49 procent in 2022 naar 67 procent. Nog maar 8 procent heeft er nooit van gehoord, tegenover 22 procent een jaar eerder. Tegelijkertijd groeien ook de zorgen, onder andere over het geluid (van 23 naar 35 procent).

De buitenunit van een warmtepomp maakt geluid als de ventilator aangaat om lucht aan te trekken. Uit eerder onderzoek van Milieu Centraal onder huishoudens die een warmtepomp hebben, blijkt dat in slechts 16% van de gevallen er overlast ervaren wordt. En slechts in 7 procent van de gevallen hebben buren last van het geluid. Overlast is te voorkomen door een stillere buitenunit te kiezen, de buitenunit op voldoende afstand te plaatsen, hem niet onder een slaapkamerraam of op een dak dat gevoelig is voor trillingen te zetten of er een geluidsdempende kast omheen te plaatsen. In de meeste gevallen is een buitenunit zo te plaatsen dat er geen overlast ontstaat. Denk bijvoorbeeld aan de voortuin, het dak en de zijkant van een woning.

Sinds april 2021 geldt een geluidsnorm voor warmtepompen en airco’s. Op de erfscheiding mag hooguit 40 dB te horen zijn en onder bepaalde omstandigheden hooguit 45 dB. Daarmee wordt overlast voorkomen.

Er zijn ook andere typen warmtepompen die helemaal geen geluid maken. Zo kan je met PVT-panelen op het dak zowel stroom als warmte opwekken. Een bodemwarmtepomp haalt de warmte uit de bodem en heeft daarom geen unit met ventilator.

NS sluit kortlopend contract voor zon en windenergie

PZEM en Shell gaan NS vanaf 1 januari 2025 voorzien van de levering van duurzame elektriciteit voor het rijden van treinen. Dat is de uitkomst van een recente aanbesteding die NS namens de spoorsector (onder de naam coöperatie VIVENS) heeft uitgevraagd.

NS rijdt klimaatneutraal door op jaarbasis evenveel GVO's (Garanties van Oorsprong) in te kopen als dat NS stroom verbruikt. In de afspraken is vastgelegd dat PZEM de elektriciteit levert en dat Shell de certificaten - zogenaamde GVO’s die laten zien waar de stroom vandaan komt. Hiermee wordt gegarandeerd dat er op jaarbasis in Europa net zoveel elektriciteit via zon en wind wordt opgewekt als NS verbruikt voor het rijden van treinen.

De kosten voor energie zullen voor NS de komende jaren hoger zijn dan onder het huidige energiecontract. Dat heeft geen directe impact voor de reiziger. De prijs van een treinkaartje kan jaarlijks verhoogd worden met de inflatie en daar zit de hogere energieprijs voor een deel al in verwerkt. De prijs van een treinkaartje is gebonden aan strenge regels. Alleen als in de toekomst de prijs van energie hoger of veel lager uitvalt dan de inflatie, dan kan de prijs van het treinkaartje daarop naar boven of naar beneden worden bijgesteld.

NS verbruikt op jaarbasis 1,2 TWh per jaar. Dat is circa 1 procent van het totale Nederlandse energieverbruik en evenveel als de hele stad Amsterdam. NS heeft de afgelopen jaren het energieverbruik op verschillende manieren teruggedrongen. Machinisten worden getraind volgens het principe van energiezuinig rijden. Daarnaast stelt NS bij de aanschaf van treinen hoge eisen aan het energieverbruik.

dinsdag 26 september 2023

'Hybride warmtepomp voor meeste huishoudens wel degelijk in zeven jaar terug te verdienen'

De investering in een hybride warmtepomp is voor de meeste woningeigenaren binnen zeven jaar terug te verdienen, schrijft het AD. Zij baseren dit op cijfers van Milieu Centraal.

In het artikel wordt uitgegaan van een gasbesparing van 60 tot 75 procent, terwijl Nefit Bosch uit meerdere praktijkonderzoeken van de afgelopen jaren weet dat met een hybride warmtepomp hogere besparingen mogelijk zijn voor veel woningen. Tot wel 80 procent of meer.

Daarnaast is het aannemelijker dat de gasprijzen op langere termijn relatief hoog blijven, dan dat ze blijvend dalen. Dat is een realistisch scenario als je kijkt naar wereldwijde ontwikkelingen, verstoringen in de markt en regulering vanuit de overheid. Het verschil tussen de gasprijs en de stroomprijs is bovendien relatief groot. Al met al zal de terugverdientijd voor veel huiseigenaren dus echt binnen de door de minister gehanteerde grens van 7 jaar vallen.

Een verplichting is nooit sympathiek, maar als huiseigenaar moet je je niet rijk rekenen, zegt
Martine Straver, Marketing Director, Bosch Thermotechniek B.V. 'Ik denk dat het te optimistisch is om te stellen dat deze voor ‘veruit de meeste mensen’ niet zou gelden.

Een langere terugverdientijd is alleen aannemelijk als je nu al weinig gas verbruikt, bijvoorbeeld als je een kleine of optimaal geïsoleerde woning hebt. Voor een groot deel van de woningeigenaren is dit niet van toepassing.

Zo weten we uit het demonstratieproject hybride warmtepompen dat het gemiddelde gasverbruik van 1850 m3 terugging naar 475 m3, oftewel een gemiddelde gasbesparing van 75 procent. Dus niet maximaal 75 procent. Het stroomverbruik van de warmtepomp was gemiddeld 2360 kWh. Bij de huidige prijzen resulteert dat in een netto jaarlijkse besparing van rond de 1000 euro per woning. Dan is de aanschaf van een hybride warmtepomp van rond de 3000 euro na aftrek van de subsidie in 3 à 4 jaar terugverdiend. Heb je zonnepanelen op het dak liggen, dan gaat dit nog sneller.

Voor de terugverdientijd maakt het wel uit hoe de installatie is ingeregeld en hoe de gebruiker omgaat met zijn warmtepomp. Als je vooral optimaliseert op comfort, en dus de warmtepomp instelt op een hogere temperatuur, zullen de besparingen lager uitvallen. Let je in de eerste plaats op de efficiëntie van het verwarmingssysteem als geheel, dan is met relatief kleine verbeteringen een hogere besparing te realiseren. Ook de kwaliteit van de cv-installatie, meestal radiatoren en/of vloerverwarming, is van belang om tot goede prestaties en dus een korte terugverdientijd te komen.

210 miljoen extra voor isolatie en warmtepompen


Het budget van de ISDE, de subsidieregeling voor isolatiemaatregelen, (hybride) warmtepompen, zonneboilers en aansluitingen op een warmtenet, is in verband met het grote aantal aanvragen dit jaar tussentijds met 210 miljoen euro verhoogd. Daarmee is er in totaal 560 miljoen beschikbaar in 2023.

De ISDE-subsidie wordt jaarlijks beschikbaar gesteld en loopt door tot 2030. Zowel huiseigenaren, VvE’s als bedrijven kunnen in aanmerking komen voor de regeling. De hoogte van het subsidiebedrag hangt af van het soort zonneboiler, warmtepomp of isolatiemaatregel. En de energieprestatie daarvan. Op de website van RVO staan de indicatieve bedragen. Voor de aansluiting op een warmtenet geldt een vast bedrag van 3.325 euro en voor een elektrische kookplaat 400 euro.

Het aantal aanvragen voor 2023 is fors hoger dan begin 2023 werd verwacht. Vooral het aantal aanvragen voor subsidie voor warmtepompen is groter dan verwacht. Dit jaar zijn tot nu toe bijna 180.000 aanvragen gedaan. Vorig jaar bedroeg het totaal aantal aanvragen over het hele jaar 100.000 (budget 2022: 325 miljoen). In 2023 is al meer dan € 333 miljoen aangevraagd. Bij particulieren zijn isolerende maatregelen (€ 144 miljoen aangevraagd in 2023) en (hybride) warmtepompen (142 miljoen aangevraagd in 2023) populair.

Na de verhoging van het budget is er tot en met eind dit jaar nog 226 miljoen beschikbaar voor huishoudens en zakelijke gebruikers. Daarnaast is er binnen de ISDE specifiek voor zakelijke gebruikers in 2023 30 miljoen beschikbaar voor kleinschalige windturbines en zonnepanelen.

Alliander lanceert grote werkgeverscampagne

Netwerkbedrijf Alliander staat voor een enorme opgave. Alleen al in 2024 verwacht Alliander meer dan 2.100 nieuwe collega’s aan te nemen. Zonder aanpakkers, innovators en doorzetters is de energietransitie namelijk simpelweg onmogelijk. 

Om te laten zien hoe groots de uitdaging is en wie daarvoor allemaal nodig zijn heeft Alliander op 23 september haar eerste werkgeverscampagne gelanceerd met het appel: de energietransitie in onmogelijk, zonder jou.  

Nederland is volop aan het verduurzamen. Er wordt steeds meer elektriciteit opgewekt en gebruikt en aardgas maakt plaats voor duurzame gassen. Daardoor moet de komende jaren 1 op de 3 straten open, bestaande energie-infrastructuur moet onderhouden en uitgebreid worden en worden er ruim 25.000 elektriciteitshuisjes gebouwd. Om dit allemaal mogelijk te maken zoekt Alliander, moederbedrijf van onder andere netbeheerder Liander, de komende jaren duizenden nieuwe collega’s.

Nederland staat voor de grootste verbouwing ooit van het energiesysteem. Dat gaat niet zonder slag of stoot. Bij Alliander werken ruim 8.000 medewerkers elke dag aan het verduurzamen van Nederland, om zo een bijdrage te leveren aan de energietransitie. De nieuwe werkgeverscampagne van Alliander legt de nadruk op de grootsheid van deze uitdaging. Met statements als ’9 miljoen auto’s aan de laadpaal is onmogelijk zonder jou’ en ‘De industrie CO2-neutraal maken is onmogelijk zonder jou’ wil Alliander potentiële kandidaten triggeren om het netwerkbedrijf te overwegen als werkgever. Daarbij is ook aandacht voor de vele verschillende functies: ‘De energietransitie is ook onmogelijk ‘zonder omgevingsmanagers’, ‘zonder teamleiders’, ‘zonder juristen’ etc.  

De campagne ‘De energietransitie is onmogelijk, zonder jou’ is op zaterdag 23 september live gegaan, en maakt gebruik van de inzet van massamedia om zo op te vallen bij een groot deel van de Nederlandse beroepsbevolking. Denk hierbij aan een onder andere een paginagroot artikel in een landelijke krant, een radiocampagne, (digital) out of home-uitingen langs diverse snelwegen en OV-locaties, advertenties op de bekende social mediakanalen, maar ook aan posters op de campussen van technische universiteiten. De campagne zal minimaal gedurende 2,5 jaar lopen.

ACM: Verwachting dat tarieven netbeheerders stijgen

Huishoudens moeten er rekening mee houden dat zij in 2024 naar verwachting circa 8 euro per maand meer zullen betalen voor het transport van gas en elektriciteit naar hun huis.

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) moet de jaartarieven voor netbeheerders nog vaststellen. Netbeheerders dienen hun tariefvoorstellen daarvoor binnenkort in bij de ACM. De ACM publiceert deze voorstellen begin oktober op de website en neemt hier eind november 2023 een besluit over.

Vanwege de omschakeling van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energie wordt er steeds minder aardgas gebruikt en moet er steeds meer (duurzame) elektriciteit getransporteerd worden. Om dat mogelijk te maken moeten netbeheerders de komende jaren vele miljarden euro’s investeren in de uitbreiding en aanpassing van netten. Deze kosten voor de energietransitie moeten door alle gebruikers van de netten (huishoudens en bedrijven) gezamenlijk worden betaald uit de transporttarieven. De ACM moet de netbeheerders voldoende financiële ruimte geven om alle noodzakelijke investeringen te doen.

In 2023 betaalden alle gebruikers van de regionale elektriciteits- en gasnetten in totaal circa 6 miljard euro aan transportkosten. Dit zal in 2024 naar verwachting oplopen tot 7 miljard. Gebruikers van het hoogspannings- en extrahoogspanningsnet van TenneT betaalden in 2023 1,3 miljard aan transportkosten. Dit zal in 2024 naar verwachting oplopen tot ca. 2,6 miljard.

De verwachte tariefstijgingen in 2024 worden voor een groot deel veroorzaakt door de hogere energieprijzen. Bij het transport van elektriciteit en bij het omzetten van bijvoorbeeld hoogspanning naar laagspanning gaat energie verloren. Ook bij het transport van gas ontstaan netverliezen. Netbeheerders zijn hiervoor verantwoordelijk en berekenen deze kosten vervolgens door in hun tarieven.

maandag 25 september 2023

Aanvraagtermijn tegemoetkoming hoge energieprijzen voor huishoudens met blokaansluiting verlengd

De aanvraagperiode voor de Tijdelijke Tegemoetkoming Blokaansluitingen wordt met één maand verlengd tot en met 31 oktober 2023. Deze regeling is bedoeld om huishoudens met een collectieve warmte- of elektriciteitsaansluiting (blokaansluiting) te helpen met de hoge energiekosten in 2023.

Deze huishoudens profiteren vaak niet of onvoldoende van het prijsplafond voor energie. Met de verlenging wil het kabinet zoveel mogelijk mensen in staat stellen om van de regeling gebruik te maken.

De regeling geldt zowel voor zelfstandige wooneenheden, zoals een appartement dat gebruik maakt van collectieve warmte via een Vereniging van Eigenaren (VVE), als onzelfstandige wooneenheden, zoals een kamer in een studentenhuis of woonzorginitiatief.

Huishoudens met een blokaansluiting vragen de steun niet zelf aan. Dit doet diegene die het contract met de energieleverancier heeft afgesloten. In veel gevallen is dit de verhuurder of de VvE. De aanvrager verrekent de tegemoetkoming vervolgens met de energiekosten van bewoners. De definitieve verlenging van de aanvraagtermijn wordt voor 30 september gepubliceerd in de Staatscourant.

Rotterdam The Hague Airport gaat proeven met vliegen op waterstof faciliteren

Rotterdam The Hague Airport (RTHA) bereidt zich voor op de toekomst en zet in op het faciliteren van duurzamere vormen van vliegen. De luchthaven richt zich de komende jaren onder andere op het faciliteren van proeven op het gebied van waterstof aangedreven luchtvaart.

Om deze proeven te kunnen faciliteren zal RTHA een waterstof opslagfaciliteit ontwikkelen waarvoor een vergunning zal worden aangevraagd. Deze vergunning zal een onderdeel zijn van de bestaande milieuvergunning.

De verduurzaming van de luchtvaart kent een drietal richtingen. Ten eerste duurzame luchtvaartbrandstoffen (SAF) - brandstoffen die bijgemengd kunnen worden in bestaande vliegtuigen. Ten tweede batterij-elektrisch vliegen - waarbij accu's als energiedrager in het vliegtuig gebruikt worden. En ten derde groene waterstof - een duurzamere energiedrager waar vliegtuigontwikkeling op inzet. Voor RTHA zijn alle drie de richtingen relevant, echter de focus is op waterstof aangezien dit een belangrijk speerpunt is in de regio Rotterdam. Zo zet de Rotterdamse haven bijvoorbeeld vol in op het produceren en importeren van waterstof.

Om de waterstof-aangedreven vliegtuigen in de toekomst te kunnen faciliteren op luchthavens zijn aanpassingen aan de infrastructuur en operatie op de luchthaven noodzakelijk.

RTHA start dit jaar met de ontwikkeling van een opslagfaciliteit en bijbehorende tank voor 125L vloeibare waterstof. Vervolgens komt er een proef waarbij de HYDRA-II drone van het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium (NLR) zal vliegen op waterstof. De HYDRA-II drone wordt gebruikt als test platform voor vliegen op waterstof. De drone wordt in dit onderzoekstraject gezien als ‘vliegtuig’ om te ervaren welke operationele aspecten er komen kijken bij waterstof-aangedreven vliegtuigen en bij het opslaan van waterstof op het luchthaventerrein. In een latere fase kan de opslagfaciliteit gebruikt worden door andere partijen die vliegtuigen ombouwen naar waterstof-aangedreven vliegtuigen, zoals het NLR, AeroDelft en de TU Delft. De eerste proef maakt onderdeel uit van het Europese Green Deal programma TULIPS.

Oplossing voor probleem elektriciteitsnet voor bedrijventerrein Steenakker

De gemeente Breda en bedrijventerrein Steenakker hebben een oplossing gevonden voor het probleem rond de capaciteit van het elektriciteitsnet. Vijftien bedrijven vormen sinds kort een eigen ‘energie-hub’. De stroom die het ene bedrijf opwekt en niet gebruikt, kan rechtstreeks doorgeleverd worden aan een ander bedrijf dat aangesloten is. Hierdoor wordt de stroom niet terug geleverd aan het elektriciteitsnet.

TenneT liet weten dat bedrijven die veel elektriciteit verbruiken, geen extra capaciteit krijgen op het elektriciteitsnetwerk. Dit omdat er te weinig ruimte is. Hierdoor heeft onder andere het plaatsen van zonnepanelen geen zin voor deze bedrijven. Dit was slecht nieuws voor het bestuur van de Bedrijfsinvesteringszone (BIZ) Steenakker, want die wilde juist sneller gaan verduurzamen. In 2025 wilden ze dat Bedrijventerrein Steenakker voor het elektrisch energieverbruik energieneutraal zou zijn, met behulp van zonnepanelen.

Tijdens de proefperiode worden er veel metingen uitgevoerd. Hiermee wordt het verbruik nauwkeurig in beeld gebracht. Op dit moment wordt het project betaald door de BIZ Steenakker. Het idee is om dit verder uit te rollen in Breda. Eerst voor bedrijventerreinen, maar later wellicht ook voor woonwijken.

vrijdag 22 september 2023

Gaswinning Groningen stopt definitief

De gaswinning in Groningen stopt per 1 oktober dit jaar. Na 60 jaar komt daarmee een einde aan de gaswinning uit het Groningenveld. Ook wil het kabinet in de wet regelen dat vanaf oktober 2024 alle winningslocaties afgebroken worden zodat opnieuw opstarten niet meer mogelijk is. Na het ontwerpbesluit in juni, heeft de ministerraad daar nu definitief mee ingestemd.

Slechts in bijzondere situaties, zoals extreme kou, is het komende winter mogelijk om tijdelijk en beperkt gas te winnen. Maar het uitgangspunt is nul winning. Het gaat in die bijzondere situaties om het tijdelijk opstarten van een of meerdere productielocaties tot waakvlamniveau als zeer strenge kou voorspeld is. Zeer strenge kou is bijvoorbeeld meerdere dagen -6,5 graden overdag. Doordat een of meerdere locaties dan op de waakvlam worden gezet, kan er snel gereageerd worden als in die omstandigheden bijvoorbeeld een gasopslag uitvalt.

Hoewel de onzekerheid op de gasmarkt ook na 1 oktober 2024 naar verwachting nog niet volledig weg zal zijn, en mogelijk zelfs weer toeneemt, wordt het Groningenveld per 1 oktober 2024 gesloten. Na de komende winter zal worden bezien of er aanvullende maatregelen nodig zijn om de leveringszekerheid te borgen als het veld gesloten is.

Sharp introduceert volledig zwarte 420W M10 zonnepaneel

Sharp heeft de nieuwste toevoeging aan zijn half-cut cell portfolio onthuld, de geheel zwarte NU-JC420B, een 420W n-Type TOPCon monokristallijn silicium fotovoltaïsch paneel. Het paneel heeft een zwarte backsheet en een zwarte frame, waardoor het ideaal is voor zowel lange als korte frameklemming. Het paneel is speciaal ontworpen voor residentiële, kleinschalige commerciële en industriële dak installaties.  

De NU-JC420B heeft een efficiëntie van 21,51%. Daarnaast garandeert de lage temperatuurcoëfficiënt van -0.300%/°C verbeterde prestaties bij hoge omgevingstemperaturen, wat vanwege de klimaatopwarming steeds belangrijker wordt.   
De nieuwe module is gebouwd met M10 wafer (182 mm) halve cellen.  Bovendien maakt het nieuwe paneel gebruik van de 16-busbartechnologie met ronde linten waardoor elke cel nog meer vermogen krijgt en minder gevoelig is voor microscheurtjes, hetgeen resulteert in verbeterde modulebetrouwbaarheid.  

Net als alle Sharp halve-cel-modules, is de NU-JC420B uitgerust met drie kleine aansluitdozen, elk uitgerust met een bypass-diode. Deze ontwerpkeuze vermindert de warmteoverdracht naar de cellen erboven, wat de levensduur van het paneel en de algehele systeemprestaties ten goede komt.
 
Het paneel wordt geleverd met de authentieke MC4-connector, waardoor het compatibel is met standaard optimizers, omvormers en montagesystemen. 

Grote batterijen kunnen Nederlandse samenleving 2 miljard euro per jaar besparen

In een recente publicatie geeft TenneT aan dat, om de leveringszekerheid te garanderen, zij een behoefte ziet aan 9 gigawatt energieopslag in 2030. Volgens een recent onderzoek van het economisch adviesbureau Ecorys kunnen dergelijke batterijsystemen jaarlijks tot wel 2 miljard Euro schade door stroomuitval besparen voor Nederland.

Eerder dit jaar waarschuwde de landelijke netbeheerder TenneT dat, zonder adequate energieopslag, Nederlanders te maken kunnen krijgen met frequente stroomuitval. Ecorys stelt in een eerdere studie in opdracht van de ACM welke waarde het voorkomen van leveringsonderbrekingen kan hebben. Grootschalige batterijsystemen kunnen deze onderbrekingen minimaliseren en daarmee belangrijke maatschappelijke waarde toevoegen.
 
In opdracht van zes grote batterij-ondernemers, allen lid van Energy Storage Nederland (ESNL), de brancheorganisatie voor de Nederlandse energieopslagsector, heeft Ecorys deze vervolgstudie uitgevoerd. De opdracht was te onderzoeken hoeveel maatschappelijke waarde batterijen zouden toevoegen aan het elektriciteitssysteem. Ecorys concludeert dat alleen al de maatschappelijke waarde kan oplopen tot wel 2 miljard Euro per jaar. Zij schrijft hierover: “Onderbreking in de levering van elektriciteit heeft verlies van welvaart tot gevolg. Bedrijven kunnen minder produceren en hun apparatuur lijdt mogelijk schade, terwijl huishoudens hun consumptiegedrag moeten aanpassen. Grootschalige batterijsystemen aangesloten op het elektriciteitsnet kunnen op momenten van schaarste elektriciteit leveren en zo maatschappelijke waarde creëren door de leveringszekerheid te vergroten.”
 
Huidige transporttarieven maken grote batterijprojecten financieel onhaalbaar.
Hoge Nederlandse tarieven leiden tot een ongelijk speelveld met buurlanden, waardoor investeerders bij voorkeur investeren in het buitenland.
 
Het onderzoek is tot stand gekomen in opdracht van de zes grootste onafhankelijke batterijontwikkelaars van Nederland (Lion Storage, GIGA Storage, NOVAR, Semper Power, Dispatch Grid Services en LC Energy), allen lid van ESNL (Energy Storage Nederland). ESNL is de brancheorganisatie van de Nederlandse energieopslagsector. Samen met technologiebedrijven, kennisinstellingen, netbeheerders en financiers werkt ESNL aan een stabiele, onafhankelijke en duurzame energievoorziening. Energy Storage NL is daarmee de belangenbehartiger, netwerker en het kenniscentrum voor Nederlandse energieopslagsector.

Extreme stroomprijzen in avondpieken

Het begin van vorige week werd ingeluid door extreme prijzen in de avondpieken. Zo schoot op maandagavond de prijs in Duitsland tot boven de 500 €/MWh en in Nederland sloot uur 19 op 463 €/MWh.

In bijna alle landen in Noordwest-Europa was er weinig tot geen windopwek. Na het weekend moesten er hierdoor een hoop gas- en kolencentrales opstarten en dit zorgde onder andere voor een flinke toename in prijzen.

Op dinsdag was er een vergelijkbare situatie maar mede door het feit dat er al een hoop centrales op maandag aanstonden was het effect beperkt. Desondanks schoot de stroomprijs op dinsdagavond eveneens naar 260 €/MWh. Gedurende de week bleven de clean spark spreads positief en was de gemiddelde stroomprijs 112,4 €/MWh ten opzichte van 99,4 €/MWh een week eerder. De gemiddelde gasprijs was 35,5 €/MWh.

De gasprijzen voor de komende maanden liepen iets op. Oktober werd 2 euro duurder en sloot op 36,5 €/MWh. November en december werden met 70 eurocent iets duurder en sloten op respectievelijk 45 en 50,4 €/MWh. CO2 werd 80 eurocent duurder en sloot op 82,3 €/EUA.

Voor oktober werd het Nederlandse stroomcontract zo’n 30 eurocent goedkoper en sloot deze op 92,4 €/MWh. De clean spark spread verslechterde met bijna 5 euro en zakte weg naar -6,5 €/MWh. De spark spread voor december verbeterde met anderhalve euro maar bleef negatief op -0,6 €/MWh.

donderdag 21 september 2023

Energie-Nederland: snelheid en concrete plannen nodig om doelen te halen

De energiesector wil voortgang maken maar mist de focus op haalbare uitvoeringsplannen die snel veel CO2 uitstoot reduceren. De klimaatdoelen van 2030 staan voor de deur, snelheid is hard nodig, stelt Energie Nederland naar aanleiding van de Miljoenennota.

Dus versnel vergunningprocedures, verzwaar infrastructuren (elektriciteitsnetten, waterstof, opslag voor CO2), benut de bestaande elektriciteitsnetten slim, schaf de salderingsregeling af, versnel de gaswinning op de Noordzee en stel een concreet doel vast voor elektrificatie in de industrie. Zorg dat wetten worden geschreven én vastgesteld zodat infrastructuur snel wordt aangelegd. Dat is de belangrijkste boodschap vanuit de energiebranche voor Den Haag.

Energie-Nederland, branchevereniging van energiebedrijven, is verheugd dat het kabinethet Noodfonds voortzet. De energiesector heeft eerder dit jaar hiervoor gepleit. Het kabinet legt 40 miljoen bij de al toegezegde 20 miljoen euro vanuit een aantal energieleveranciers.

Zij zijn wederom bereid om hun maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen. Op dit Noodfonds kunnen huishoudens met een hoog energieverbruik en een laag inkomen volgend jaar een beroep doen. Het dempende effect van het prijsplafond dat op 1 januari 2024 eindigt, is dan immers voorbij.

Netcongestie is dé bottleneck voor de energietransitie. Het elektriciteitsnet zit overvol. Het ontbreekt al geruime tijd aan resultaatafspraken als het gaat om de benodigde netverzwaring en uitbreiding. Er is een concreet aanvalsplan nodig. De situatie vereist onorthodoxe maatregelen, zoals een radicale herziening van procedures en vergunningstrajecten en het opzetten van een crisisteam met mandaat om het aanvalsplan uit te (laten) voeren. Tegelijkertijd moet de bestaande netinfrastructuur zo slim mogelijk worden benut en het beheer ervan intelligenter worden gedaan. En: gebruikers willen best helpen om het net te ontlasten, maar dan moeten ze wel de juiste contracten en voorwaarden aangeboden krijgen.

Waterstof is de toekomst. Energie-Nederland roept de rijksoverheid op om naast het toekennen van extra budgetten de stap te zetten naar het maken van concrete plannen met focus op uitvoering. Het Rijk moet duidelijkheid bieden over de planning en omvang van tenders, inclusief locaties, de benodigde vergunningen en aansluitingen op elektriciteit- en waterstofinfrastructuur. De overheid moet de regie nemen en de kip-ei impasse doorbreken: leg infrastructuur aan en wacht niet tot gebruikers er klaar voor zijn. 

De energiebelasting voor 2024 op elektriciteit is ongeveer een factor 2 hoger dan die op aardgas. Dat is onwenselijk. Energie-Nederland roept op om dit verder gelijk te trekken om daarmee het overstappen op een (hybride) warmtepomp en/of warmtenet te stimuleren.

Helaas ziet Energie-Nederland dat het kabinet dubbele belasting op elektriciteit wil heffen. Het gaat om belasting op het gas dat een gascentrale in gaat maar ook op de elektriciteit die de centrale uitgaat. Deze dubbele belasting zal onbedoelde effecten hebben: Nederlandse gascentrales worden op deze manier achtergesteld op, vaak minder duurzame, centrales in het buitenland. Daar schiet het klimaat niks mee op. Energie-Nederland roept op om ondoelmatige dubbele belastingen op energie te voorkomen door de inputvrijstelling te behouden. 

NXT50five opent nieuwe snellaadlocatie bij winkelcentrum Middenwaard, Heerhugowaard

NXT50five heeft een nieuwe snellaadlocatie geopend bij het winkelcentrum Middenwaard in Heerhugowaard. De locatie is voorzien van de NXT ChargePost. Dit snellaadsysteem maakt snelladen bij het winkelcentrum mogelijk, ondanks dat het zich bevindt in een netcongestiegebied. Naast deze locatie openen NXT50five en NXT Mobility de komende maanden nog veel meer locaties, waardoor het netwerk doorgroeit naar nu al zo’n 20 openbare snellaadlocaties.

Bij NXT50five Middenwaard kan één auto met een laadcapaciteit van 300 kW of kunnen twee auto’s tegelijkertijd 150 kW opladen. De meeste gangbare laadpassen worden geaccepteerd, waaronder de NXT Mobility Card en de 50five laadpas.

De vraag naar nieuwe (snel)laadpunten stijgt dan ook snel. Helaas kan door de beperkte capaciteit op het stroomnet aan deze vraag op veel locaties niet worden voldaan. De snellader maakt – zonder aanpassingen aan het stroomnet – snelladen op iedere locatie mogelijk. De NXT ChargePost werkt als een powerbank. Het systeem gebruikt in de basis het beschikbare vermogen van het elektriciteitsnetwerk en vult dit waar nodig aan met opgeslagen energie.

Repowering van windmolens noodzakelijk

De windparken van de eerste generatie zijn aan vervanging toe. Na 20 jaar zijn er drie mogelijkheden voor een windmolen: langer laten draaien, afbreken of vernieuwen. Vernieuwen houdt in dat de oude turbines worden vervangen door sterkere en zuinigere modellen die de nieuwste technologie gebruiken. Zo kan de opwekcapaciteit (in MW) van een windpark meer dan verdubbelen en de elektriciteitsproductie verdrievoudigen. Dat komt omdat de nieuwe turbines meer stroom per capaciteitseenheid leveren: je hebt minder turbines nodig om meer elektriciteit te maken.

Er zijn al een paar vernieuwingsprojecten klaar en er worden nu turbines vervangen. Een voorbeeld van een geslaagd project is het windpark Slufterdam. Hier werden 17 windturbines van 25,5 MW vervangen door 14 windturbines van 50,4 MW. Een ander geslaagd project is Windplan Groen in Flevoland. Hier stonden vroeger 98 turbines met een totaal vermogen van 168 MW. Die worden nu vervangen door 90 sterkere turbines. Dit brengt het totale vermogen van het windpark op ongeveer 500 MW – genoeg om de hele provincie van stroom te voorzien.

Ook de 27 windmolens op land van het oudste Windpark Irene Vorrink, gebouwd in 1997, langs de IJsselmeerdijk tussen Lelystad en de Ketelbrug worden vervangen door 24 nieuwe en sterkere molens. Drie nieuwe turbines zijn even sterk als 27 oude turbines. Het nieuwe park gaat dus veel meer stroom maken.

Mogelijk zonnepark bij Noordhorn

Het Groningse bedrijf Novar wil bij Noordhorn een zonnepark aanleggen met in totaal 17.360 zonnepanelen.

De projectontwikkelaar heeft een perceel op het oog aan het Hoendiep Oostzijde, tussen de spoorbaan en het Van Starkenborghkanaal nabij de Bert Swartbrug. Het park kan stroom opwekken voor 3730 huishoudens.

Volgens David de Jong van Novar wil het bedrijf peilen hoe in Noordhorn tegen een zonnepark wordt aangekeken en of er belangstelling is van inwoners of lokale partijen om in het park te participeren.

'Opvolger Noodfonds nodig in strijd tegen energiearmoede'

Om ervoor te zorgen dat bij ongeveer 1 miljoen huishoudens het komend jaar de armoede niet toeneemt, is een opvolger voor het Noodfonds noodzakelijk. Dit stelt Energie-Nederland, de branchevereniging van energiebedrijven.

Eind dit jaar loopt het prijsplafond af; een generieke maatregel die ook de energiekosten verlaagt bij huishoudens die het eigenlijk niet nodig hebben. En alhoewel de energieprijzen iets gestabiliseerd zijn, is de energiecrisis nog niet voorbij. De energieprijzen zullen, zo is de verwachting, niet op het niveau van voor de crisis terugkomen en daarom is gerichte ondersteuning van de meest kwetsbare huishoudens onontkoombaar.   

Een aantal energieleveranciers heeft het afgelopen jaar het “Tijdelijk Noodfonds Energie” opgericht en samen met de Rijksoverheid gefinancierd. Het Rijk droeg € 30 miljoen bij en een groep energieleveranciers hetzelfde bedrag. Het Noodfonds was een succes: ruim 84.000 huishoudens hebben 167.000 aanvragen ingediend. De verwerking van aanvragen loopt nog. Circa 41 miljoen euro is inmiddels uitgekeerd. Het Noodfonds hield bij de beoordeling van aanvragen rekening met het inkomen en de hoogte van de energierekening in de periode oktober-december 2022 en januari-maart 2023. Energie-Nederland dringt er bij het kabinet op aan dat het Rijk de uitvoeringsorganisatie van het Noodfonds overneemt.  

Isolatie van woningen is – net als besparen – de belangrijkste maatregel tegen energiearmoede. Het isoleren van (huur)woningen dempt de energierekening voor de bewoner(s) én zorgt voor minder uitstoot van CO2. Het duurt alleen te lang voordat dit voor iedereen geregeld is. Daarnaast is het verlagen van de energiebelasting op aardgas geen gerichte maatregel en remt het ook nog eens de energietransitie: het maakt isoleren en de overstap naar een duurzamer alternatief minder aantrekkelijk.

De oorlog in Oekraïne zorgde de afgelopen 1,5 jaar voor zeer hoge energieprijzen. Op dit moment zijn de energieprijzen enigszins gestabiliseerd maar deze kunnen deze winter weer stijgen. Het Centraal Planbureau (CPB) constateerde vorige week dat 4,8 procent van de bevolking in armoede leeft. Zonder verdere maatregelen stijgt dat naar 5,7 procent in 2024. Deze stijging komt volgens het CPB deels door het nog steeds hoge niveau van de energieprijzen. 

Foto Anefo

woensdag 20 september 2023

VEH: Verlaag belasting om energielasten betaalbaar te houden

In reactie op de op Prinsjesdag gepresenteerde plannen roept Vereniging Eigen Huis het kabinet op om de energiebelasting te verlagen en een noodplan te maken voor het geval de energieprijzen weer stijgen. De energierekening dreigt voor veel mensen met een middeninkomen onbetaalbaar te worden door de sterke verhoging van de energiebelasting en de dreiging van hogere energieprijzen in de winter.  

Iedereen gaat volgend jaar een fors hogere energierekening betalen omdat de energiebelasting en netbeheerkosten stijgen, terwijl tegelijkertijd het prijsplafond en diverse compensatiemaatregelen vervallen. Voortzetting van het Tijdelijk Noodfonds Energie voor lagere inkomens is goed, maar het ontbreekt aan een noodplan voor middeninkomens als de energieprijzen weer flink gaan stijgen, stelt de vereniging. Nu kunnen zij nergens een beroep op doen terwijl de nood daar ook hoog is.

Bijna helft elektriciteitsproductie uit hernieuwbare bronnen

De elektriciteitsproductie uit hernieuwbare bronnen is in de eerste helft van 2023 gestegen naar 27,6 miljard kWh, 14 procent meer dan een jaar eerder. Hiermee kwam het aandeel hernieuwbare elektriciteit op 46 procent van de totale elektriciteitsproductie. De productie uit zon en wind namen het eerste half jaar toe, die uit fossiele bronnen daalde juist. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

De invoer van elektriciteit is in de eerste helft van 2023 ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar gedaald met 3 procent naar 9 miljard kWh. De invoer uit Denemarken en het Verenigd Koninkrijk nam af, terwijl de invoer uit Noorwegen steeg.

De uitvoer van elektriciteit is het eerste half jaar gestegen met 17 procent naar 14 miljard kWh. Vooral de uitvoer naar Duitsland nam toe, met name omdat in Duitsland de elektriciteitsproductie daalde, onder andere door een lagere productie van Duitse kolen- en kerncentrales. Hiermee is dit het zevende kwartaal op rij dat Nederland per saldo meer elektriciteit uitvoert dan invoert.

'Gebrek aan kennis over Garanties van Oorsprong (GvO's) remt duurzame energiegroei'

In een recent onderzoek uitgevoerd door NLgroen blijkt dat een aanzienlijk deel van de agrarische ondernemers niet volledig op de hoogte is van de financiële kansen die gepaard gaan met duurzame energieproductie.

Slechts 16 procent van de respondenten gaf aan te weten wat een Garantie van Oorsprong (GvO) is, terwijl maar 11 procent bekend was met de term "groencertificaat," een synoniem voor GvO. Opmerkelijk genoeg wekt 76 procent van de ondervraagden groene stroom op, wat aantoont dat er nog aanzienlijke onbekendheid heerst over de mogelijkheid om zelf opgewekte groene energie te verhandelen.

Dit gebrek aan bewustzijn binnen de agrarische sector is niet nieuw. In een eerder onderzoek uit 2019, eveneens uitgevoerd door NLgroen, bleek dat 59% van de respondenten niet wist wat een GvO was, en maar liefst 88% niet op de hoogte was van de mogelijkheid om geld te verdienen met de verkoop van GvO's. Het benadrukt de noodzaak van bewustwording en educatie binnen de sector.

Het onderzoek onthult tevens een gebrek aan begrip over de waarde van een GvO, schattingen variëren tussen 2 en 85 euro. Aangezien dit niet overeenkomt met de werkelijkheid, wijst het erop dat velen binnen de sector geen duidelijk beeld hebben van het verdienmodel dat schuilgaat achter duurzame energieproductie.

Het systeem van GvO's is bedoeld om de groei van duurzame energie te stimuleren. Het zijn digitale certificaten die bewijzen dat een bepaalde hoeveelheid elektriciteit is opgewekt uit hernieuwbare energiebronnen zoals zonne-energie, windenergie of biomassa. Elke keer dat een ondernemer 1 megawattuur (MWh) duurzame energie produceert en in het elektriciteitsnetwerk injecteert, wordt er één GvO gegenereerd. Deze certificaten worden vervolgens verhandeld op de markt. Dit zou investeringen in hernieuwbare energiebronnen aan moeten moedigen, aangezien het financiële voordelen biedt voor producenten van groene stroom.

Zuid-Holland neemt regie bij ontwikkeling windenergie in Katwijk en Lansingerland

In het Klimaatakkoord heeft de provincie Zuid-Holland afspraken gemaakt met het Rijk en gemeenten om zich in te zetten voor het opwekken van duurzame energie. Een belangrijk onderdeel daarvan is windenergie. In het nieuwe coalitieakkoord ‘Krachtig Zuid-Holland 2023-2027’ hebben de coalitiepartijen opgenomen dat de provincie meer regie neemt op de ontwikkelingen rond windenergie. Dat is hard nodig, omdat de klimaatverandering steeds ernstiger vormen aanneemt, het energienet volloopt en de energiekosten oplopen.

Om uitvoering te geven aan het nieuwe coalitieakkoord ‘Krachtig Zuid-Holland 2023-2027’ worden dit najaar verkennende onderzoeken uitgevoerd naar mogelijke locaties voor windenergie, onder andere in de gemeente Lansingerland en bij het Valkenburgse Meer in Katwijk. In Lansingerland worden de kansrijke zoekgebieden uit het haalbaarheidsonderzoek van de gemeente onderzocht. Er wordt onder andere gekeken naar technische belemmeringen en effecten op natuur, landschap, cultuurhistorie en recreatie. Bij het Valkenburgse Meer gaat de provincie een onafhankelijk haalbaarheidsonderzoek laten uitvoeren.

dinsdag 19 september 2023

Rijopleiding voor Fluvius-technici bij Ford Lommel

Fluvius organiseert een rijopleiding voor zijn technisch personeel. Het netbedrijf slaat hiervoor de handen in elkaar met Ford Lommel Proving Ground. Op een enorme testbaan zetten de technici de theorie onmiddellijk om in de praktijk. Veiligheid en duurzaamheid zijn de twee belangrijkste hoofdstukken van de opleiding.

Veiligheid primeert niet alleen op de werf, maar ook op de weg ernaartoe. Fluvius en Ford Lommel ontwikkelden daarom samen een uniek traject, om Fluvius-technici een veilige en doordachte rijstijl aan te leren. De opleiding vindt plaats op en naast de testbaan van Ford Lommel.

De interactieve opleiding behandelt basisvaardigheden zoals zithouding, onderstuur en overstuur. Ook topics zoals orde en ladingzekerheid komen aan bod, met demonstraties aan de hand van een Fluvius-dienstvoertuig. Op de enorme testbaan zetten de cursisten de theorie om in de praktijk met voertuigen van Ford Lommel zelf.

Windturbine-inspecties met autonome drones en digital twin modelling

Inspecties van windturbinebladen kunnen sneller, goedkoper en veiliger. TNO en SpectX bundelen het komende jaar hun expertises in het IBIS-project (Increased Blade Inspection Safety). Binnen IBIS maken de inspectieteams gebruik van geavanceerde autonome drone-technologie en digital twin modellen, zodat het minder vaak nodig is de inspecties fysiek op grote hoogte uit te voeren. De eerste proeven op een turbineblad op de grond waren succesvol; binnenkort zullen de eerste proef-inspecties in de praktijk plaatsvinden.

Het inspecteren en onderhouden van windturbines neemt een groot deel van de operationele kosten in beslag. Onderhoudsmonteurs moeten de windturbine beklimmen en elk blad handmatig controleren op beschadigingen, scheuren en andere oorzaken die de levensduur in gevaar kunnen brengen. SpectX is expert in het ontwikkelen van autonome drones en ontwikkelt speciaal voor dit project een geavanceerd nieuw systeem. Twee onbemande en synchroon vliegende drones scannen, gebruikmakend van röntgentechnologie, elke centimeter van een windturbineblad. De radiografische beelden van de scan worden vervolgens geanalyseerd met behulp van AI-codering.

Dit is waar TNO haar kennis van zogeheten digital twin modelling inzet. Het team van TNO maakt een volledig digitale replica van het turbineblad, waarbij ze rekening houden met alle factoren van het fysieke blad. De replica weet bijvoorbeeld aan welke omgevingsbelastingen het blad wordt blootgesteld, zoals windvlagen en andere natuurkrachten. Door de gegevens van de radiografische scans met behulp van een AI-algoritme te importeren en te interpreteren in combinatie met de belastingsgegevens, kan TNO de levensduur van het blad veel nauwkeuriger voorspellen, en zo de prestaties van de windturbine over de jaren maximaliseren.

Het IBIS-project belooft in de nabije toekomst verschillende voordelen te bieden aan windparkbeheerders. Naast de aanzienlijke besparingen in kosten en tijd, worden ook de veiligheidsrisico's drastisch verminderd omdat fysieke handmatige inspecties met tijdrovende en complexe technieken op hoogte vaker kunnen worden vermeden.

maandag 18 september 2023

Forse energiebesparing in de Rotterdamse haven

Bij de productie van PVC kan het energiegebruik met ten minste 30 procent terug worden gebracht. Dat blijkt uit de Energie Innovatie Studie, die het Rotterdamse chemiebedrijf Shin-Etsu heeft laten uitvoeren.

Shin-Etsu is een bedrijf dat ‘wereldberoemd is in heel Japan’, aldus sustainability manager Albert Keukens. Het chemiebedrijf heeft meer dan 22.000 werknemers in twintig landen. En twee fabrieken in het Rotterdamse havengebied. Het bedrijf produceert onder meer PVC, een kunststof dat bekend is vanwege z’n hoge duurzaamheid en - daardoor - erg lange levensduur. PVC-buizen blijven gemakkelijk 70 jaar in gebruik.

Uit de Energie Innovatie Studie werd duidelijk dat er vooral in het drogingsproces veel energie te besparen viel. Door bijvoorbeeld in plaats van een snelle “flashdroger” gebruik te maken van een geoptimaliseerde “fluid bed droger”, ontstaat een continu droogproces.

Behalve het gebruik van een ander droogproces, leverde de Energie Innovatie Studie nog een lijst met andere besparingsmogelijkheden op. Een bijkomend voordeel van de studie is dat het bedrijf bij de netbeheerder tijdig een aanvraag kon doen voor uitbreiding van het elektriciteitsnet wat nodig is om warmtepompen te kunnen gebruiken.

De Energie Innovatie Studies worden uitgevoerd door de Groningse startup Water & Energy Solutions. De no-cure-no-pay-regeling, die door de provincie Zuid-Holland wordt gefinancierd, wordt uitgevoerd door de Rotterdamse ondernemersvereniging Deltalinqs en geldt vooralsnog voor bedrijven in het havengebied. Wegens het succes van studies, wil de provincie Zuid-Holland de regeling binnenkort ook uitbreiden naar industriële bedrijven die buiten het havengebied liggen.

VEH stopt met spouwmuurisolatie door vleermuizenproblematiek

Vereniging Eigen Huis stopt met haar ledendienst voor spouwmuurisolatie vanwege de vleermuizenproblematiek. Ter bescherming van vleermuizen moeten huiseigenaren eerst een kostbaar ecologisch onderzoek laten verrichten als ze hun spouwmuur willen isoleren. Doen ze dat niet, overtreden ze de wet en riskeren ze een boete.

Totdat het demissionair kabinet duidelijkheid geeft over hoe spouwmuren op korte termijn natuurvriendelijk te isoleren, vinden wij het niet verantwoord om huiseigenaren nog langer deze isolatiedienst aan te bieden,  aldus Cindy Kremer, directeur van Vereniging Eigen Huis.

Een ecologisch onderzoek naar de aanwezigheid van vleermuizen die in de gevel van een woning nestelen kost vijf- tot zesduizend euro. Spouwmuurisolatie wordt hierdoor vier keer zo duur en dat is voor de individuele huiseigenaar niet meer te betalen. Bovendien duurt zo’n onderzoek minimaal een jaar wat nog verder kan oplopen door het grote tekort aan ecologen. Dat betekent ook dat de verduurzaming van slecht geïsoleerde woningen flink zal vertragen en het energieverbruik – en dus de rekening - niet omlaag zal gaan.

Het demissionair kabinet wil gemeenten stimuleren ecologisch onderzoek te doen voor hun hele grondgebied en maatregelen te nemen ter bescherming van vleermuizen. Maar dat geeft niet de garantie dat elke gemeente zo’n onderzoek uitvoert waardoor individuele huiseigenaren toch weer opdraaien voor de kosten.

Bovendien wil de vereniging dat in korte tijd landelijke afspraken worden gemaakt over natuurvriendelijk isoleren. 'Het is belangrijk dat deze afspraken samen met ecologen en isolatiebedrijven worden gemaakt. Deze situatie heeft niet alleen grote gevolgen voor huiseigenaren, het is ook funest voor de isolatiebranche,' aldus Kremer. 

Elektriciteitsnet Lansingerland en Pijnacker-Nootdorp is op een viertal plekken nagenoeg vol

Het elektriciteitsnet in de gemeenten Lansingerland en Pijnacker-Nootdorp is op een viertal plekken nagenoeg vol. De huidige infrastructuur is niet opgewassen tegen het stijgend aantal terugleverpieken, dat wordt veroorzaakt door het gelijktijdig terugleveren door grootschalige zonnedaken en warmtekrachtkoppelingen, en het toenemend gebruik van e-boilers.

Netbeheerder Stedin werkt zodoende hard aan het uitbreiden van de netcapaciteit. Naar verwachting zijn de meest urgente knelpunten tussen 2027 en 2029 hiermee opgelost. Nieuwe aanvragen van grote bedrijven komen nu op een wachtlijst terecht; in ieder geval tot samen met huidige klanten die een grote aansluiting hebben is onderzocht of en hoe het net op piekmomenten kan worden ontlast. Stedin verwacht ondernemers op de wachtlijst vanaf het tweede kwartaal van 2024 meer duidelijkheid te kunnen bieden.

In en om het glastuinbouwgebied Kleihoogt en het noordelijk deel van het centrum van Berkel en Rodenrijs gaat het om zowel het terugleveren als de afname van elektriciteit. In de glastuinbouwgebieden Overbuurtse polder in Bleiswijk, Schreyacker in Bergschenhoek en Noordeinde in Berkel en Rodenrijs en op industrieterrein De Boezem in Pijnacker gaat het om alleen het terugleveren van elektriciteit. Deze aankondiging geldt voor grootverbruik klanten en heeft geen gevolgen voor kleinverbruikers en huishoudens.

vrijdag 15 september 2023

Vliegtuig op vloeibare waterstof

Een Duits bedrijf, H2fly, heeft een vliegtuig ontwikkeld dat op vloeibare waterstof vliegt. Het vliegtuig kan een afstand van 1.500 kilometer afleggen, twee keer zoveel als op gasvormige waterstof.

Het vliegtuig heeft vorige week vier testvluchten gemaakt, waarvan één drie uur duurde4. Het vliegtuig toonde aan dat het een lage elektrische weerstand en het Meissner-effect had, wat wijst op supergeleiding.

Vloeibare waterstof heeft een hogere energiedichtheid dan gasvormige waterstof, maar vereist ook een sterke koeling en een speciale techniek om het te vervoeren. Het project wil aantonen dat vloeibare waterstof geschikt is voor de commerciële luchtvaart.

'Met beëindiging prijsplafond in 2024 zet regering miljoenen Nederlanders in de kou'

Door het prijsplafond per 2024 volledig stop te zetten, belanden miljoenen Nederlanders hartje winter letterlijk in de kou. Zonder passende oplossing zijn consumenten met een variabel contract niet beschermd tegen mogelijk oplopende energiekosten in de wintermaanden stelt directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond. 'Als de regering niet te hulp schiet, kunnen deze winter honderdduizenden Nederlanders in de financiële problemen komen, omdat ze hun energierekening niet meer kunnen betalen.'

Volgens de Energiemonitor van toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft 60 procent van de Nederlandse huishoudens nog een variabel contract. Het gaat hier om 4,6 miljoen huishoudens. Volgens Haagse bronnen is het demissionaire kabinet niet van plan om de regeling voor een energietoeslag van 1.300 euro voor mensen met een inkomen rond het sociaal minimum te verlengen. Ook de verhoging van de zorgtoeslag staat niet op de agenda en dat betekent dat 2024 afgetrapt wordt met extra lastenverhogingen. Het CPB waarschuwde recent nog dat er zonder steunmaatregelen nog eens tot 1 miljoen mensen in de armoede terecht kunnen komen.

De directeur van de consumentenorganisatie wijst de overheid op hun plicht om burgers te beschermen. Er moet wat gebeuren om consumenten op een verantwoorde wijze de winter door te laten komen: 'Mensen met een variabel of dynamisch contract betalen zonder overheidsbescherming in 2024 mogelijk fors hogere energietarieven. Nu de overheid zo hamert op armoedebestrijding, is het midden in de winterperiode afbreken van het prijsplafond ronduit onverantwoord .'

Met het oog op het onvoorspelbare verloop van de energiemarkt adviseert de consumentenorganisatie om een jaarcontract te kiezen. 'Hoe langer er gewacht wordt met overstappen, des te hoger de gasprijzen kunnen worden omdat de inkoopprijzen stijgen', verduidelijkt Wolfert.

'Combinatie terugleverheffing en afbouw saldering maakt zonnepanelen fors minder rendabel'

De combinatie van de terugleverheffing die energiebedrijf Vandebron gaat rekenen voor haar klanten met zonnepanelen en het afbouwen van de saldering zal de terugverdientijd van zonnepanelen verlengen naar meer dan 25 jaar. Met alleen het afbouwen van de saldering is de terugverdientijd zo’n 8 jaar (voor panelen aangeschaft begin 2023). Dit blijkt uit berekeningen van Milieu Centraal. De combinatie maakt zonnepanelen onaantrekkelijk en dat is niet wenselijk, zegt de voorlichtingsorganisatie. Er is immers nog veel duurzame energie nodig.
 
De Tweede kamer heeft besloten de salderingsregeling stap voor stap af te bouwen. De Eerste Kamer moet hier nog over besluiten. Het is onduidelijk of Vandebron de terugleververgoeding doorzet als de afbouw van de saldering van kracht gaat.
 
Eigenaren van zonnepanelen maken nu nog gebruik van de salderingsregeling. Dit houdt in dat de hoeveelheid stroom die zij aan het net leveren zonder extra kosten later ook van het net mogen gebruiken. Deze regeling is voordelig voor mensen met zonnepanelen, en is effectief. Inmiddels heeft ongeveer een kwart van de huishoudens zonnepanelen op het dak. Ze leveren daarmee een flinke bijdrage aan de vergroening van de stroomvoorziening.
 
Voor energiebedrijven levert het salderen kosten op: klanten met zonnepanelen leveren veel stroom op het moment dat de prijs laag is. En de klanten nemen stroom af op het moment dat de prijs van stroom hoger is. Deze kosten rekenen energiebedrijven door in een hogere prijs voor stroom of in vaste leveringskosten, ook voor mensen zonder zonnepanelen. Bij Vandebron, waar in verhouding veel klanten zonnepanelen hebben, werden deze kosten naar hun zeggen onhoudbaar nu zoveel mensen zonnepanelen hebben. Vandaar dat het energiebedrijf een terugleverheffing voor zonnestroom invoert en tegelijkertijd de stroomprijs voor alle klanten iets verlaagt.

Voor het berekenen van de terugverdientijd van zonnepanelen zijn veel aannames nodig. Milieu Centraal rekent met een prijs van 7.500 euro voor 10 panelen, gekocht begin 2023. De opbrengst hiervan is per jaar 3.500 kWh, waarvan 1.000 kWh meteen zelf wordt gebruikt, 2.000 kWh wordt gesaldeerd en 500 kWh op het net wordt gezet tegen een terugleververgoeding. De aannames voor de stroomprijs zijn 35 en 33 cent per kWh in 2023 en 2024 (de stroomprijs bij Vandebron) en vanaf 2025 geldt een stroomprijs van 30 cent per kWh, die stapsgewijs wordt afgebouwd naar een prijs van 25 cent per kWh in2030 en daarna constant blijft. Ook gaat Milieu Centraal er van uit dat de salderingsregeling vanaf 2025 wordt afgebouwd. De terugleververgoeding is in 2023 13 cent, en loopt af naar 9 cent in 2030. Daarnaast rekent Milieu Centraal met een terugleverheffing van 250 euro per jaar bij 10 panelen en gemiddeld stroomverbruik (3.255 h/jaar). Milieu Centraal gaat ervan uit dat deze heffing gedurende de levensduur van de zonnepanelen blijft gelden.

donderdag 14 september 2023

Studenten presenteren ‘s werelds eerste offroad zonneauto: Stella Terra

Studententeam Solar Team Eindhoven van de Technische Universiteit Eindhoven heeft de eerste offroad auto ontwikkeld die rijdt op energie van de zon. De zonnewagen is niet afhankelijk van laadpalen. Stella Terra is robuust genoeg om behalve op verharde wegen ook uit de voeten te kunnen op onverhard terrein.

De zonne-energie voor Stella Terra wordt opgevangen door zonnepanelen op het dak. Door deze zonnepanelen en de robuuste bouw heeft Stella Terra volledige onafhankelijkheid op een duurzame manier, waar dan ook ter wereld. De zonneauto – die mag rijden op de openbare weg – heeft een begrensde topsnelheid van 145 kilometer per uur, weegt slechts 1200 kilogram en heeft op een zonnige dag een actieradius van 630 kilometer.

Het bouwen van een zelfvoorzienende offroad wagen brengt nieuwe uitdagingen met zich mee, omdat het voor zover bekend de eerste ter wereld is. “Stella Terra moet de zware omstandigheden van het offroaden aankunnen, maar ook efficiënt en licht genoeg blijven om door de zon aangedreven te worden. Daarom hebben wij bijna alles van Stella Terra zelf moeten ontwerpen, van de ophanging tot de omvormers voor de zonnepanelen”, aldus Wisse Bos, teammanager van Solar Team Eindhoven.

Topside ‘west Alpha’ voor stopcontact TenneT veilig en succesvol op jacket geplaatst

Met behulp van het kraanschip Thialf is de bovenbouw (topside) voor het offshore transformatorplatform Hollandse Kust (west Alpha) onlangs succesvol op het onderstel (jacket) geplaatst. Deze nieuwe mijlpaal voor de aansluiting van wind op zee vond plaats op zo’n 50 kilometer voor de kust van Egmond aan Zee. Vanaf 2026 brengt netbeheerder TenneT via dit ‘stopcontact’ duurzame windenergie aan land.

Op een drijvend ponton verliet de kant-en-klare topside maandag de haven van Antwerpen. Vervolgens werd de constructie via de Schelde naar de Nederlandse wateren gesleept om bij Vlissingen de Noordzee op te varen. De topside is in België gebouwd door de aannemerscombinatie Equans/Smulders en bijna twee jaar na de first steel cut was de grote stalen doos (ruim 3.600 ton) deze week klaar voor de sail out.

Sinds vorig jaar staat het onderstel al stevig op de zeebodem verankerd voor de kust van Egmond aan Zee. Voor de plaatsing van de bovenbouw zette het kraanschip Thialf (Heerema Marine Contractors) tegelijk met de topside koers naar de jacket vanuit de Noorse haven van Stavanger. Nadat beide vaartuigen elkaar op zee troffen, meerde het ponton af tegen de Thialf.

Eneco introduceert dynamisch energiecontract

Direct meebewegen met de prijsontwikkelingen op de energiemarkt, dat kan voortaan bij Eneco met het contract Eneco Dynamisch. Klanten betalen tarieven gebaseerd op de actuele uurprijzen voor stroom en de actuele dagprijs voor gas. Hiermee krijgen huishoudens meer controle over de kosten.

De toenemende beschikbaarheid van duurzame stroom beïnvloedt de actuele marktprijzen. Op momenten dat er veel zonne- en windenergie beschikbaar is, liggen de stroomprijzen lager dan op momenten dat dit niet het geval is.

Een bijkomend voordeel is dat de beschikbare stroom beter wordt ingezet, namelijk op momenten dat er veel duurzame stroom beschikbaar is.

Eneco Dynamisch is nu beschikbaar voor consumenten zonder zonnepanelen. De verwachting is dat consumenten met zonnepanelen in oktober ook gebruik kunnen maken van het contract. Hiervoor zijn nog een paar laatste aanpassingen in de systemen nodig.