Pagina's

donderdag 31 augustus 2023

Ondernemers weten weg naar elektrische bestelbus te vinden

Het aantal elektrische bestelwagens stijgt stevig door. Dit jaar komen er, met subsidie, ruim 7.500 elektrische bestelbussen bij. Dat betekent dat het aantal elektrische bestelbussen in één klap met de helft gaat stijgen.

Elektrische bestelbussen zijn goedkoper in onderhoud en brandstof, maar duurder in de aanschaf. Daarom kunnen ondernemers tot en met volgend jaar subsidie krijgen als ze er eentje kopen. Het gemiddelde subsidiebedrag per bestelbus dit jaar ligt op 4500 euro. Kleinere ondernemers krijgen meer subsidie dan grotere. Daarnaast kunnen ondernemers belastingvoordelen krijgen bij de aanschaf van een elektrische bestelbus.

De verwachting is dat de aanschafprijs van een elektrische bestelbus in 2025 concurrerend is met die van een bestelbus op diesel of benzine. Daarom is 2024 het laatste jaar waarin ondernemers subsidie kunnen krijgen. Hoeveel subsidiebudget er in 2024 is wordt later dit jaar bekend, naar verwachting is dat meer dan het totale budget van 2023.

De subsidiepot voor ondernemers die over willen stappen op een elektrische bestelbus is helaas al leeg. Omdat er meer subsidie was ligt het aantal toegekende aanvragen ruim een derde hoger dan in 2022. Er zat dit jaar 33 miljoen euro in de pot.

Vanaf 2025 mogen gemeenten een zero-emissie zone invoeren. In deze zone worden op termijn alleen bestelwagens en vrachtwagens toegelaten die geen uitlaatgassen uitstoten tijdens het rijden. Bijvoorbeeld elektrisch of op waterstof. Vanaf 2025 moeten alle nieuwe bestelbussen en vrachtwagens in deze zones schoon rijden, en eind 2030 allemaal.

Er zijn overgangsregelingen voor de nieuwere bestelbussen op diesel of benzine. Ook zijn er uitzonderingen voor voertuigen waarvoor nog geen elektrische of waterstofvariant bestaat, zoals marktkramen en circuswagens. Daarnaast heeft het kabinet met de deelnemende gemeenten afgesproken geen onmogelijke zaken te vragen van ondernemers. Gemeenten kunnen ondernemers die met een goede reden worstelen met de overstap naar een schone bus of vrachtwagen daarom een ontheffing geven.

Inmiddels hebben 29 gemeenten aangekondigd een zero-emissiezone in te voeren en de verwachting is dat er meer zullen volgen. Op dit moment rijden er ruim 18.000 elektrische bestelwagens rond in Nederland. Met deze 7.500 nieuwe komt daar een flinke schep bovenop richting de ambitie om in 2025 50.000 bestelauto’s geëlektrificeerd te hebben.

Verdere afname winbare aardgasreserves

 

De omvang van de Nederlandse aardgasreserves nam in 2022 verder af door winning en verminderde winbaarheid van het Groningenveld. Tegelijkertijd stegen de gasprijzen sterk, waardoor de waarde van de aardgasreserves in 2022 uitkwam op 71 miljard euro, tegenover bijna 16 miljard euro een jaar eerder. Bij een gelijkblijvende winning is er voor minder dan 9 jaar aan Nederlands aardgas winbaar, meldt het CBS.

Eind 2022 bevond zich nog 142 miljard Sm3 maatschappelijk winbaar gas in de Nederlandse bodem. Hier maakt het Groningenveld nog maar een klein deel van uit: 2 miljard Sm3. Vanwege aardbevingen werd een aantal jaren geleden besloten om de gaswinning in Groningen op termijn te stoppen. In 2022 was de aardgasproductie in Groningen minder dan een vijfde van de totale gaswinning in Nederland.

De resterende kleine reserve in Groningen wordt nog even aangehouden door het Kabinet vanwege leveringszekerheid. In juni 2023 heeft het Kabinet bekendgemaakt dat de winning in het Groningenveld in principe stopt per 1 oktober 2023, en het veld definitief sluit in oktober 2024. Wat zal resteren van de Nederlandse aardgasreserves zijn de kleinere gasvelden op land en onder de Noordzee.

Met het recente winningsniveau (16,1 miljard Sm3 in 2022) zouden de Nederlandse aardgasreserves over minder dan 9 jaar uitgeput zijn. Nederland kan echter niet volledig en onmiddellijk over alle beschikbare reserves aardgas beschikken om meerdere redenen: vanwege handelscontracten met het buitenland; en omdat een deel van de aangetoonde velden nog niet in productie is genomen. De kleine reserve in Groningen wordt alleen aangesproken in geval van nood, al staan er locaties op de waakvlam, met een minimale winning.

VEH: zonder ingrijpen forse stijging energierekening

Vereniging Eigen Huis waarschuwt voor hoge energierekeningen als het demissionaire kabinet op Prinsjesdag geen maatregelen aankondigt. De energielasten zullen sterk toenemen omdat de netbeheerkosten en de energiebelasting volgend jaar fors omhooggaan en de compensatie van het energieprijsplafond verdwijnt. Vooral kwetsbare huishoudens zullen hierdoor worden getroffen.

Zonder nieuwe overheidsmaatregelen wordt de energierekening voor mensen die het financieel moeilijk hebben al snel onbetaalbaar. Daarbij horen ook huiseigenaren met een klein inkomen die geen geld hebben om hun woning energiezuiniger te maken, zegt Cindy Kremer, algemeen directeur van Vereniging Eigen Huis.

Het demissionair kabinet werkt deze dagen aan de begroting voor volgend jaar. Kremer vindt dat de energiebelasting voor huishoudens omlaag moet. Daarnaast kan het kabinet bijvoorbeeld het Tijdelijk Noodfonds Energie weer terugbrengen.

De energierekening gaat in 2024 flink omhoog door een optelsom van factoren. Allereerst eindigen per 1 januari verschillende compensatiemaatregelen voor de hoge energieprijzen, zoals het prijsplafond en de gemeentelijke energietoeslag. Eerder al stopte het Tijdelijk Noodfonds Energie voor huishoudens met een hoge energierekening en laag inkomen. Daarnaast stijgt de energiebelasting volgend jaar met 218 procent ten opzichte van 2022. Dit jaar steeg de energiebelasting nog sterker, maar die werd grotendeels gecompenseerd door het energieprijsplafond. Tot slot gaan huishoudens volgend jaar gemiddeld 600 euro betalen aan vaste netbeheerkosten, dat is 40 euro meer dan dit jaar. Sinds 2020 gingen deze kosten al met 42 procent omhoog.

Vereniging Eigen Huis roept het demissionair kabinet op om een noodplan op te stellen als de energieprijzen weer extreem gaan stijgen. Ongeveer 65 procent van de huishoudens heeft een variabel of dynamisch energiecontract, blijkt uit de laatste Monitor Consumentenmarkt Energie van de ACM. Een deel van deze groep is financieel kwetsbaar bij dergelijke prijsstijgingen. Ook kunnen consumenten zich beschermen tegen eventueel stijgende energieprijzen door over te stappen naar een vast contract en hun huis te verduurzamen.

woensdag 30 augustus 2023

Pro­vin­cie Noord-Hol­land moet als­nog mi­li­eu­ef­fec­ten on­der­zoe­ken voor bi­o­mas­sa­cen­tra­le in Die­men

Het college van gedeputeerde staten van Noord-Holland moet alsnog uitgebreid onderzoek laten doen naar de milieugevolgen van een nieuwe biomassacentrale in Diemen.

De provincie heeft Vattenfall in 2019 een omgevingsvergunning verleend voor die centrale, zonder dat daarvoor een zogenoemd milieueffectrapport was opgesteld. Dat had in dit geval wel gemoeten, oordeelt de Afdeling bestuursrechtspraak in een uitspraak van 30 augustus 2023. Daarom heeft zij de omgevingsvergunning vernietigd.

De omgevingsvergunning maakt de bouw van een biomassacentrale mogelijk op het terrein van Vattenfall in Diemen. Vattenfall exploiteert daar al twee gascentrales en een hulpwarmtecentrale. Het is de bedoeling dat de biomassacentrale jaarlijks maximaal 212 kiloton aan houtpellets zal verbranden. De warmte die daarbij vrijkomt, zal gebruikt worden om huishoudens in de gemeenten Amsterdam, Diemen en Almere van warmte te voorzien.

De centrale vraag in deze zaak was of voor de biomassacentrale een milieueffectrapport opgesteld had moeten worden. Milieuregels schrijven zo’n uitgebreid onderzoek naar de milieueffecten voor als in de centrale meer dan 100 ton niet-gevaarlijke afvalstoffen per dag worden verbrand. Volgens de provincie zijn de houtpellets die Vattenfall wil verbranden geen afvalstof. De Afdeling bestuursrechtspraak oordeelt dat de houtpellets in dit geval wél als afvalstof moeten worden beschouwd. Daarmee moet de centrale als een afvalverbrandingsinstallatie worden aangemerkt en had de provincie de vergunning niet mogen verlenen zonder een milieueffectrapport.

Doordat de omgevingsvergunning voor de biomassacentrale is vernietigd, zal de provincie Noord-Holland een nieuwe beslissing moeten nemen op de vergunningaanvraag van Vattenfall. Als de provincie de vergunning opnieuw wil verlenen, zal eerst een milieueffectrapport moeten worden opgesteld.

Staats­se­cre­ta­ris mocht in­stem­men met waak­vlam gas­win­ning Gro­nin­gen

De staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat mocht instemmen met de winning van maximaal 2,8 miljard kubieke meter gas uit het Groningenveld voor het jaar 2022-2023. De Afdeling bestuursrechtspraak oordeelde vandaag in een uitspraak dat de staatssecretaris de veiligheidsrisico’s voor omwonenden op juiste wijze heeft beoordeeld. Groninger Bodem Beweging en een aantal bewoners van het aardbevingsgebied waren het niet eens met het vaststellingsbesluit van de staatssecretaris en waren daartegen in beroep gekomen.

De Afdeling bestuursrechtspraak oordeelt verder dat de staatssecretaris deugdelijk heeft gemotiveerd waarom dit winningsniveau nodig is om de leveringszekerheid te borgen. Verder heeft hij voldoende maatregelen genomen om de vraag naar gas uit Groningen zo snel mogelijk af te bouwen, met als uitgangspunt dat de gaswinning volgend jaar wordt beëindigd.
Belangenafweging

Na afweging van alle belangen heeft de staatssecretaris redelijkerwijs het winningsniveau kunnen vaststellen op 2,8 miljard kubieke meter gas. De staatssecretaris heeft een afweging gemaakt met aan de ene kant de belangen van de bewoners van het aardbevingsgebied en aan de andere kant de belangen van bedrijven en het kunnen blijven verwarmen van woningen in de winter. De Afdeling bestuursrechtspraak is van oordeel dat de staatssecretaris de belangen van de bewoners terecht zwaar heeft laten wegen.

Dit is de zevende keer in zeven jaar tijd dat de Afdeling bestuursrechtspraak zich heeft gebogen over de gaswinning in Groningen. In 2019, 2017 en 2015 vernietigde zij eerdere instemmingsbesluiten van de minister over de hoeveelheid gas die gewonnen mocht worden uit het Groningenveld.

Consumentenbond: Grote prijsverschillen laadpalen

Binnen steden en zelfs in dezelfde straat kunnen tarieven van openbare laadpalen enorm verschillen. Dit blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. De Consumentenbond pleit voor meer transparantie, zodat consumenten de laadprijzen kunnen vergelijken en weten waar ze aan toe zijn.

De Consumentenbond peilde de laadtarieven in alle Nederlandse steden. In Amsterdam verschilt het tarief binnen sommige straten €0,09 per kWh, in Maastricht €0,17 en in Hoofddorp zelfs €0,28, op een stukje van 200 meter. Dat scheelt €14 op een laadsessie van 50 kWh. Ook tussen steden lopen de tarieven enorm uiteen. In goedkope steden zoals Amsterdam, Den Haag en Nijmegen is het openbare laadtarief gemiddeld €0,33 per kWh. In dure steden zoals Almere en Haarlem betalen consumenten gemiddeld €0,61.

Exploitanten van laadpalen zijn wettelijk verplicht om transparant te zijn over hun prijzen, via een sticker of een QR-code op de laadpaal, maar QR-codes blijken lang niet altijd te werken.

Consumenten kunnen als alternatief voor dure openbare laadtarieven kiezen voor een laadpas met een lager vast tarief. Maar dat vraagt veel uitzoekwerk. Er zijn honderden laadpassen met elk een eigen kostenstructuur en voorwaarden.

PowerField neemt ontwikkeling drijvend zonnepark Raalte over van Sunrock

PowerField heeft het project voor een drijvend zonnepark in de gemeente Raalte overgenomen van Sunrock. Het zonnepark wordt gerealiseerd op de Rekoplas, een voormalige zandwinplas gelegen tussen Raalte en Lemelerveld.

De bouw van het zonnepark start naar verwachting in het eerste kwartaal van 2024. Het drijvende zonnepark krijgt een vermogen van ongeveer dertien megawattpiek, waarbij de zonnepanelen in een oost-west opstelling worden geplaatst. Hierdoor kunnen circa 3.750 gemiddelde Nederlandse huishoudens van duurzame stroom worden voorzien. In het tweede kwartaal van 2024 staat de oplevering gepland.

Er wordt op diverse manieren rekening gehouden met de inpassing in de omgeving. Langs de oevers worden meerdere verbeteringen toegepast om de biodiversiteit van de plas te stimuleren. Daarnaast blijft er langs de randen van het park een brede strook open water. Hierdoor blijven de natuurwaarden behouden en worden deze versterkt.

Dit project is na Zonnepark Hattemerbroek het tweede drijvende zonnepark dat PowerField realiseert.

dinsdag 29 augustus 2023

Recordaantal warmtepompen verwacht

Op dit moment staat het aantal dit jaar geplaatste warmtepompen in Nederland op circa 110.000. Daarmee heeft de techniekbranche nu al evenveel warmtepompen geïnstalleerd als in heel 2022.

Uiteindelijk denkt de branche dit jaar in totaal 170.000 warmtepompen te plaatsen blijkt uit een prognose van Vereniging Warmtepompen. Daarvan komen er naar verwachting 120.000 in bestaande woningen.

Voorzitter Doekle Terpstra van Techniek Nederland ziet dat de interesse voor duurzame verwarming snel toeneemt. Sinds de inval van Rusland in Oekraïne en de stijging van de gasprijzen is er vooral veel vraag naar hybride warmtepompen. En de subsidie die de overheid geeft op de aanschaf van een warmtepomp helpt natuurlijk ook.

Een hybride warmtepomp is bij uitstek geschikt voor de bestaande bouw. Het systeem werkt in combinatie met een cv-ketel en bespaart zo’n zestig procent op het gasverbruik.

Het afgelopen jaar waren warmtepompen moeilijk leverbaar. Dat kwam onder meer door het wereldwijde tekort aan microchips en door corona-lockdowns in Azië.

Of installateurs dit jaar inderdaad 170.000 warmtepompen gaan plaatsen is afhankelijk van diverse factoren. Zo is nog niet duidelijk welk effect het prijsplafond voor gas zal hebben dat het kabinet heeft ingesteld. Hetzelfde geldt voor de gevolgen van de oplopende rente. Ook de stikstofcrisis speelt een rol. Als er minder nieuwbouwwoningen worden gebouwd, zal met name het aantal geïnstalleerde all-electric warmtepompen achterblijven bij de verwachtingen.

De technieksector is volop bezig om warmtepompmonteurs op te leiden om aan de snel toenemende vraag te kunnen voldoen. Zowel cv-monteurs als zij-instromers worden opgeleid. Ze kunnen nu zelfs binnen zes maanden (420 uur) het mbo-deelcertificaat ‘Installeren en in bedrijf stellen van hybride warmtepompen’ behalen, maar er zijn ook andere opleidingsmogelijkheden.

Herstellen verbinding Lelystad-Dronten Olsterpad begonnen

1

In de week van 21 augustus is begonnen met het vervangen van de kapotte geleiders van de 150 kV-verbinding Lelystad-Dronten Olsterpad.

Vorig jaar september was er door een samenloop van omstandigheden op Dronten Olsterpad kortsluiting en brand ontstaan op de stations. Gevolg: oververhitte (en daardoor doorhangende) lijnen die de bovenleiding van het spoor beschadigden en een urenlange storing in een groot deel van de provincie. Door de beschadigde bovenleiding van het spoor was langere tijd geen treinverkeer mogelijk.

In opdracht van TenneT vervangt Qirion over de gehele lengte van de verbinding (20 km) de geleiders, inclusief afspan- en ophangkoppelingen. Totaal trekt Qirion 126 kilometer nieuwe geleiders in. De lijn is dubbel uitgevoerd, in 3 fasen en dit is gerekend inclusief doorhang.  

Komende maanden voert Qirion de werkzaamheden uit richting Dronten. Planning is om de herstelwerkzaamheden volgend jaar zomer af te ronden.

Post settings Labels No matching suggestions Published on 8/29/23 12:00 AM Permalink Location Options Loaded more posts.

ACM stelt rendementstoets warmte vast

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft de regels voor de rendementstoets warmte vastgesteld. Met de rendementstoets kan de ACM de komende jaren controleren of een warmteleverancier een onredelijk rendement behaalt.

Omdat de ACM het maximale leveringstarief voor warmte vast moet stellen op basis van de gasprijs en niet op basis van de werkelijke kosten van warmteleveranciers, kan het voorkomen dat een leverancier een onredelijk rendement behaalt. Dit is onwenselijk omdat warmteverbruikers niet kunnen kiezen van welke leverancier zij hun warmte afnemen. Daarom heeft de wetgever de rendementstoets ingevoerd. De ACM heeft regels voor het uitvoeren van de rendementstoets en het normrendement (WACC) vastgesteld en gepubliceerd op de website.
 
Warmteleveranciers moeten hier rekening mee houden bij het vaststellen van hun tarieven vanaf het jaar 2024. De uitkomsten van de rendementsmonitor, maar ook signalen, kunnen aanleiding vormen voor het uitvoeren van een rendementstoets. De ACM verwacht begin 2024 weer een rendementsmonitor uit te voeren.

Met de rendementstoets kan de ACM de komen de jaren in individuele gevallen toetsen of het rendement van een warmteleverancier hoger is dan het normrendement (WACC) dat de ACM heeft vastgesteld. In dat geval kan de ACM de warmteleverancier dwingen om het teveel behaalde rendement het jaar daarna terug te betalen aan de afnemers. De rendementstoets biedt daarmee consumenten een extra bescherming tegen te hoge tarieven.

De ACM stelt jaarlijks het maximale leveringstarief voor warmte vast op basis van de gasprijs. Omdat de gasprijs hoog was op het moment dat de ACM de maximumtarieven voor 2023 vaststelde, stegen deze automatisch mee. Warmteleveranciers moeten altijd onder het door de ACM vastgestelde tariefplafond blijven. Uit een analyse van de warmtetarieven blijkt dat 4 van de 31 vergunninghoudende warmteleveranciers het maximumtarief hanteren. Op verzoek van de ACM hebben deze bedrijven uitleg gegeven over de reden voor het hanteren van het maximumtarief. De warmtebedrijven konden de ACM een acceptabele uitleg geven.
 
Warmteleveranciers hebben hun tarieven voor consumenten in 2023 aanzienlijk verhoogd, met name als gevolg van de fors gestegen gasprijs. Gas wordt nog steeds vaak gebruikt om warmte op te wekken. De warmtebedrijven geven aan dat hun rendement ondanks het hanteren van het maximumtarief onder druk staat. Aangezien de warmtebedrijven een jaar lang dezelfde tarieven hanteren (vergelijkbaar met een jaarcontract), kopen ze vaak vooraf energie in. Deze inkoopkosten verwerken zij vervolgens in het tarief. In 2022 hebben warmteklanten daarom geen last gehad van de stijging van de groothandelsprijzen voor gas in dat jaar, omdat hun tarief eind 2021 al vast stond. In 2023 doet zich het omgekeerde voor. De daling van de groothandelsprijs voor gas, die zich voordeed in de loop van 2023, leidt niet tot een daling van het tarief, omdat dat tarief eind 2022 al is bepaald. Belangrijk voor huishoudens is dat zij in 2023 tot een verbruik van 37 GJ zijn beschermd door het prijsplafond.
 
De Wet Collectieve Warmte (WCW) gaat op termijn de huidige Warmtewet vervangen. De ACM heeft als beoogd toezichthouder onlangs een uitvoerings- en handhavingstoets gedaan op het wetsvoorstel (+link). In de nieuwe wet zijn de maximum warmtetarieven niet langer gekoppeld aan de gasprijs, maar worden de prijzen gebaseerd op de werkelijke kosten die warmteleveranciers maken. Daarbij geldt dan wel een maximaal rendement (WACC).

maandag 28 augustus 2023

Veel energiearmoede onder chronisch zieken ondanks maatregelen overheid

Mensen met een heel kwetsbare gezondheid die afhankelijk zijn van elektrische hulpmiddelen of vanwege hun aandoening het huis warm moeten stoken, komen vanwege de hoge energierekening in de financiële problemen. Zelfs met de maatregelen van de overheid. Dit blijkt uit onderzoek van Ieder(in), waaraan ruim 500 mensen met een chronische aandoening of beperking hebben meegedaan.

Veel mensen met ernstige chronische aandoeningen, zoals een spierziekte of vaataandoening, verbruiken veel meer energie dan de gemiddelde Nederlander. Ze hebben een hoog energiegebruik waar ze niet op kunnen bezuinigen en daardoor veel extra kosten. Hierdoor kunnen ze vaak niet of nauwelijks meer rondkomen.

Het onderzoek laat ook zien dat de energiemaatregelen van de overheid deze kwetsbare groep onvoldoende helpen. Mensen met meerdere elektrische hulpmiddelen komen sowieso uit boven het energieplafond voor elektriciteit. En voor de energietoeslag komen velen niet in aanmerking, ook al is hun besteedbaar inkomen - mede door de toegenomen energiekosten - vaak heel laag.

Bijna 15 procent van de mensen met een hoog energieverbruik door hun aandoening, komt helemaal niet meer rond en 60 procent zit op het randje van de armoede. Zo blijkt uit het onderzoek.

Het onderzoek is gedaan onder ruim 500 mensen. Maar in werkelijkheid gaat het om tienduizenden mensen in Nederland die vanwege hun ziekte extra energie verbruiken, variërend van spierziekten, vaataandoeningen, reumatische aandoeningen tot en met COPD.

Markante verschillen in klanttevredenheid energieleveranciers

De klanttevredenheid onder energieleveranciers loopt sterk uiteen, zo wijst een analyse van energievergelijk.nl uit. Het onderzoek, dat bijna 6.000 reviews van 50 energieleveranciers omvat, onthult aanzienlijke verschillen in de rapportcijfers, variërend van uitmuntend tot benedenmaats.

Het algemene beeld toont een gemiddelde score van 6,9 voor klantenservice onder alle onderzochte energiebedrijven. Het is duidelijk dat er zowel toppresteerders als achterblijvers zijn.

De grote verschillen in klantenservice worden meteen duidelijk bij het bekijken van de scores. Energie-aanbieder United Consumers spant de kroon met een cijfer van 9,0 uit 170 beoordelingen. En ook energiemaatschappijen Pure Energie en Engie gooien hoge ogen met een 8,9 en 8,6.

Aan de andere kant van het spectrum bevinden zich DGB Energie en de Hollandse Energie Maatschappij (HEM), met teleurstellende scores van respectievelijk 3,4 (uit 318 reviews) en 4,0 (uit 33 reviews).

Binnen het Nederlandse energielandschap zijn er zes dominante bedrijven. Essent, de marktleider met 2,5 miljoen klanten, voert de lijst aan met een tevredenheidsscore van 8,3, gebaseerd op 579 beoordelingen. Energiedirect, met een klantenbestand van 0,7 miljoen, volgt nauwgezet met een score van 8,2 uit 357 reviews. Budget Energie, die een miljoen klanten bedient, staat op de derde plaats met een score van 8,1, gebaseerd op 355 beoordelingen.

Eneco (7,6) en Vattenfall (7,5), met gezamenlijk meer dan 4 miljoen klanten, zitten hier iets onder, maar scoren nog altijd ruim boven het gemiddelde.

De opkomst van dynamische energieleveranciers, die werken met fluctuerende inkoopprijzen, voegt een extra dimensie toe aan de markt. Ook binnen deze categorie lopen de beoordelingen sterk uiteen, met Tibber aan top met een 9,7 en Frank Energie die aanzienlijk lager scoort met een 4,9.

vrijdag 25 augustus 2023

ASN Bank financiert duurzame laadinstallatie voor E-trucks

ASN Bank heeft een financiering verstrekt voor het project Duurzaam Laden Oegema, waarmee een duurzaam oplaadsysteem voor E-trucks gerealiseerd wordt op het terrein van Transportbedrijf Oegema. Het project bestaat uit een slim batterij-systeem, zonne-energie installatie en laadstations. Zonnegilde B.V. is in juni gestart met de bouw van de laadinstallatie.

Met zonnepanelen op eigen dak gaat Transportbedrijf Oegema zonne-energie opwekken om elektrische trucks op te laden. De gewonnen zonne-energie wordt opgeslagen in een batterijopslagsysteem van Iwell . Wanneer de energie van de batterij niet gebruikt wordt voor het laden van E-trucks, gaat Eneco de batterij inzetten op de balanceringsmarkten. Dit zorgt voor een stabieler elektriciteitsnetwerk. Het laadplein zal niet alleen beschikbaar zijn voor Oegema Transport, maar is ook toegankelijk voor bezoekers van het bedrijfsterrein. De realisatie van de zonnestroom installatie door Zonnegilde B.V. is in volle gang. Naar verwachting zal medio oktober het laadplein overdag beschikbaar zijn voor derden.

Het project draagt bij aan de stimulering van elektrisch vervoer in de sector en moedigt duurzame mobiliteit aan. Er zijn nog weinig E-trucks en de combinatie met een batterij-opslagsysteem is uniek.

Op het elektriciteitsnet in Friesland, Gelderland en Noord-Holland zijn nieuwe knelpunten ontstaan

Op het elektriciteitsnet in Friesland, Gelderland en Noord-Holland zijn nieuwe knelpunten ontstaan. Op deze punten is de maximale capaciteit van het net bereikt.

In Friesland gaat netbeheerder Liander in vier gebieden onderzoek doen naar de mogelijke toepassing van congestiemanagement, namelijk in:

Heerenveen (verbruik)
Kollum (verbruik en teruglevering)
Oldeberkoop (verbruik en teruglevering)
Oosterwolde (verbruik)
Gelderland  

In Gelderland volgt onderzoek naar de mogelijke toepassing van congestiemanagement, namelijk in:

Angerlo (verbruik en teruglevering)
Apeldoorn (verdeelstation Woudhuis, teruglevering)
Arnhem (verdeelstation HVS D, teruglevering)
Bemmel (verbruik en teruglevering)
Beuningen (verdeelstation Schoenaker, verbruik en teruglevering)
Nijmegen (verdeelstation Vinkegas, verbruik)
Varsseveld (verdeelstation Wisch, verbruik en teruglevering)
Winterswijk (verbruik)
Zevenaar (verbruik)
Zutphen (verbruik en teruglevering)
Noord-Holland

In Noord-Holland bekijkt Liander de mogelijke toepassing van congestiemanagement. Dat is in Heerhugowaard voor verbruik.

De volgende congestiemanagementonderzoeken zijn afgerond:

Den Helder (verdeelstation Den Helder de Schooten, teruglevering)
Wieringerwerf (teruglevering)
In beide gevalen kan het knelpunt hiermee niet volledig worden opgelost.

donderdag 24 augustus 2023

Essent neemt klimaatinstallateur Mampaey over

Essent neemt klimaatinstallateur Mampaey over. De overname van het bedrijf past bij de ambities van Essent om haar dekking en competenties te vergroten in de Randstad.

Mampaey is een onafhankelijke klimaatinstallateur die technische installaties realiseert en onderhoudt voor zowel de renovatie- en vervangingsmarkt als de onderhoudsmarkt en is in 1940 opgericht. Mampaey is gevestigd in Dordrecht en Haarlem.

Met deze overname verstevigt Essent haar positie in de Randstad. Essent wil daarnaast haar product- en dienstaanbod en capaciteiten landelijk verder uitbreiden, met name op het gebied van installatie, elektrificatie en duurzaamheid, om zo door heel Nederland klanten van een totaaloplossing voor energie te kunnen voorzien en een stap verder te helpen in de energietransitie.

Essent brengt Mampaey onder in haar netwerk van servicepartners die huizen energiezuiniger en duurzamer moeten maken door bijvoorbeeld isolatie, zonnepanelen of warmtepompen aan te leggen. Ook merken als Energiewacht, EnergieWonen, Kemkens, Klimaatroute en Nederland Isoleert zijn hier onderdeel van.

Gasverbruik 10 procent lager in eerste halfjaar 2023

In het eerste halfjaar van 2023 is er 15,7 miljard kubieke meter aardgas gebruikt. Dat is 10 procent minder dan in het eerste halfjaar van 2022. 

Met name de industrie, elektriciteitscentrales en huishoudens verbruikten minder aardgas. De invoer van vloeibaar aardgas (LNG) was bijna 50 procent hoger, maar er werd minder gasvormig aardgas ingevoerd. De gasopslagen waren eind juni 2023 voor 78 procent gevuld.

De invoer van vloeibaar aardgas (LNG) was bijna 50 procent hoger dan in het eerste halfjaar van 2022. In de afgelopen jaren is het aandeel LNG steeds groter geworden; in de eerste helft van 2023 was dit 42 procent van het totaal geïmporteerde aardgas. In september 2022 werd een nieuwe LNG-terminal geopend, en de capaciteit van de bestaande terminal op de Maasvlakte werd uitgebreid.

Het ingevoerde LNG komt voornamelijk uit de Verenigde Staten, Rusland en Noorwegen. Het aandeel LNG afkomstig uit de Verenigde Staten was ongeveer 63 procent van de totale invoer LNG. Daarmee komt ongeveer 25 procent van de totale gasinvoer uit de VS. De invoer van Russisch LNG was 58 procent lager dan een jaar eerder. In het eerste halfjaar van 2023 kwam ongeveer 8 procent van het ingevoerde LNG uit Rusland.

Evert den Boer legt zijn functie neer als CEO bij Enexis

Evert den Boer vertrekt als CEO van Enexis Groep. Hij was sinds april van dit jaar niet meer aan het werk als gevolg van gezondheidsklachten. 

Als gevolg legt Evert den Boer daarmee ook zijn rol als Voorzitter van de Ledenraad van Netbeheer Nederland neer.

Dick Weiffenbach, Algemeen Directeur Netbeheer Nederland: 'Met zijn aimabele en inspirerende persoonlijkheid heeft hij een enorm verbindende rol gespeeld binnen onze vereniging. Samenwerking en onderlinge afstemming zijn cruciaal voor de fase waarin we met de energietransitie zitten. Niet alleen tussen de netbeheerders onderling, maar ook met alle betrokken stakeholders.'

Warmtecongres in Apeldoorn

Gemeente Apeldoorn zet grote stappen in de warmtetransitie, zodat heel Apeldoorn in 2050 over is van aardgas naar duurzame warmte. Met 72.000 woningen en 9.200 gebouwen in Apeldoorn, is dat een opgave van formaat.

De ambities worden nader besproken op het warmtecongres op 12 oktober 2023 in Apeldoorn. Hier komen alle spelers van dit deel van de energietransitie elkaar tegen.

Het thema van de 16de editie van het warmtecongres is ‘verbinden en samenwerken”. Iets wat aansluit bij onze aanpak voor de warmtetransitie. Dit is geschreven met partners (de Woonmensen, Ons Huis, De Goede Woning, Mooiland, Veluwonen, Liander, energiecoöperatie deA) en met inwoners. Per buurt bekijken we welke soort duurzame warmte het beste past.

Dit kan per woning verschillen, bijvoorbeeld met een warmtepomp, of per buurt, zoals een warmtenet. Er is geen enkele oplossing die voor heel Apeldoorn werkt, omdat elke wijk anders is.

Op 12 oktober openen wethouder Danny Huizer (klimaat en energie) en Jeroen Joon (economie) het programma. In dit filmpje, te vinden op deze pagina, nemen ze je alvast mee in de Apeldoornse aanpak. Sprekers zijn onder andere Reinier Koppelaar (plv. Directeur Energiemarkt, van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat) en Ferdi Licher (Directeur Bouwen en Energie, van het Ministerie van Binnenlandse Zaken). Onderwerpen die tijdens kennissessies op tafel komen, zijn bijvoorbeeld de (on)mogelijkheden in de financiering van de warmtetransitie (Triodos bank), tariefregulering (ACM) en cyberuitdagingen in de warmtetransitie (Hudson Cybertec). Ook collega’s van gemeente Apeldoorn delen kennis en ervaringen, zoals over de rol en oprichting van het WarmteNetwerk Apeldoorn en de optimale benutting van beperkte duurzame bronnen. Voor woningcorporaties zijn er aparte sessies met relevante onderwerpen.

woensdag 23 augustus 2023

'Spraakverwarring in berichtgeving over Vandebron'

Vorige week kondigde Vandebron een heffing aan voor klanten die zonnestroom terugleveren. Dit leverde een storm aan reacties op. Hierbij ontstond veel spraakverwarring, omdat kreten als netcongestie, salderen en terugleververgoeding dwars door elkaar werden gebruikt.

In veel reacties werd het besluit van Vandebron gekoppeld aan netcongestie. Netcongestie gaat over drukte op het elektriciteitsnet. Het zorgt ervoor dat bedrijven hun aansluiting soms niet meer mogen verzwaren. Hierdoor kunnen zij niet uitbreiden, niet overstappen op elektrisch verwarmen en geen oplaadpunten voor elektrische voertuigen plaatsen. Ook het terugleveren van stroom aan het net is niet altijd mogelijk.

De netbeheerder beheert het elektriciteitsnet. Een energieleverancier zoals Vandebron heeft daar weinig mee te maken, verduidelijkt Stefan Romijn, Adviseur duurzaam ondernemen, Stichting Stimular.

De heffing die Vandebron oplegt komt dan ook niet ten goede aan de verzwaring van het net. De heffing is dus geen gevolg van netcongestie.

Op bepaalde tijdstippen wordt veel zonnestroom teruggeleverd aan het net. De waarde van zonnestroom is dan soms zelfs negatief. Dat wordt duidelijk als je een dynamische prijs betaalt: betalen als je teruglevert en geld verdienen als je stroom inkoopt. Wie een contract met vaste prijzen heeft merkt daar nu niets van. De energieleverancier draait op voor die negatieve kosten. Vandebron legt die kosten nu bij de opwekker.

In meerdere berichten werd genoemd dat Vandebron op eigen houtje stopt met salderen. Dat klopt niet. Vandebron legt een heffing op voor teruglevering, maar blijft salderen. Salderen is een overheidsmaatregel. Salderen houdt in dat teruggeleverde stroom verrekend wordt met de zelf verbruikte stroom. Dit levert vooral een voordeel op, omdat de zonnepaneelbezitter hierdoor geen energiebelasting betaalt. Ook klanten van Vandebron houden dus voorlopig dat belastingvoordeel.

De aangekondigde afbouw van salderen vanaf 2025 heft dat belastingvoordeel op. Het kan ook voordelen voor energieleveranciers opleveren, maar dat hangt af van hoe de afbouw wordt opgezet. Als de overheid een minimum terugleververgoeding eist, dan is dit fijn voor de zonnepaneelbezitter maar niet voor de energieleverancier. Want die zit nog steeds met de negatieve prijzen voor zonnestroom.

Door de snelle stijging van het aantal zonnepanelen op daken wordt ook steeds meer teruggeleverd. Dit zorgt voor problemen en daarom is het belangrijk om te kijken naar oplossingen.

De beste oplossing is zorgen dat opgewekte stroom zoveel mogelijk gelijk wordt gebruikt, bijvoorbeeld door apparaten aan te zetten en elektrische auto’s op te laden als de zon schijnt. En lukt dat niet, dan komt opslag in beeld.

Essent: variabele tarieven dalen

Essent kondigt opnieuw een tariefverlaging aan. Het nieuwe tarief voor stroom (€0,39042/kWh) en gas (€1,32713/m3) gaat in per 1 oktober en geldt voor alle 1,2 miljoen huishoudens met een variabel energiecontract.

Voor een klant met een gemiddeld verbruik levert dit een besparing op van 118 euro op jaarbasis.

Ondanks dat het variabele gastarief per 1 oktober meer dan 10 procent daalt, blijft het besparen op energie belangrijk voor een blijvend lage energierekening. Bijna alle Nederlandse huishoudens besparen energie door slimme gedragsaanpassingen, blijkt uit onderzoek van Essent. Daarnaast kunnen extra maatregelen deze winter direct een maandelijkse besparing opleveren. Veel huishoudens kiezen voor praktische aanpassingen, zoals het plaatsen van ledlampen en tochtstrips. Daarnaast is voor grote investeringen zoals isolatie nu subsidie beschikbaar.  
 
De tarieven zijn inclusief 21 procent BTW en energiebelasting. De tariefverlaging levert de klant bij een gemiddeld verbruik van 2900 kWh en 1200 m3 een besparing op van 118 euro op jaarbasis.

Docu over bouw zonne-auto Nuna 11

Eind oktober doet het Brunel Solar Team, het studententeam van de TU, mee aan de World Solar Challenge in Australië. Dat is het tweejaarlijkse wereldkampioenschap zonneauto-racen. Als voorproefje wordt op woensdagmiddag 23 augustus de film Dansen in de woestijn op groot scherm vertoond op de Markt. De zonne-auto Nuna 11 is die middag ook live te zien.

De film volgt een aantal jonge, Delftse ingenieurs die zich een jaar lang vol overgave wijden aan de bouw van hun zonne-auto Nuna 11. Dat is de voorganger van de Nuna 12 waarmee het team in oktober aan de race meedoet. De film is gemaakt door een groep jonge filmmakers en met de bekende documentairemaker Bram van Splunteren als co-regisseur. De Nuna 11 is op 23 augustus ook live te bewonderen op de Markt. Het model is voor een groot deel identiek aan de Nuna 12.

Het TU-team doet van 22 tot 29 oktober voor de 11e keer mee aan de Bridgestone World Solar Challenge in Australië. Het traject telt meer dan 3000 kilometer en gaat dwars door de outback naar het zuidelijke Adelaide.

De film is gratis te zien en start om 15.30 en eindigt rond 17.00. De organisatie van de middag is in handen van de TU Delft, de gemeente en het Brunel Solar Team. Dansen in de woestijn is ook nog te zien op zondag 27 augustus en woensdag 30 augustus in Filmhuis Lumen.

dinsdag 22 augustus 2023

Zeeuwse ondernemers kunnen in gesprek met netbeheerders

Vorige maand maakten netbeheerders TenneT en Stedin bekend dat het hoogspanningsnet in Zeeland de maximale capaciteit heeft bereikt voor grootgebruikers en welke gevolgen dit met zich meebrengt.

Vanuit alle hoeken in Zeeland kwamen reacties van bezorgde ondernemers, geschrokken werkgeversorganisaties en boze volksvertegenwoordigers. De netbeheerders hebben toegezegd op 26 september met deze organisaties om tafel te gaan en over het probleem te spreken.

Zeeuwse mkb'ers kunnen tijdens de informatiemiddag aan tafel met TenneT en Stedin. De bedrijven krijgen dan informatie over de netcongestie en innovatieve mogelijkheden rondom onder andere smart energy hubs en energieopslag. Ook is de bijeenkomst bedoeld om bij bedrijven op te halen tegen welke problemen zij denken aan te lopen. Impuls Zeeland, VNO-NCW Zeeland en Provincie Zeeland organiseren de informatiemiddag.

Werkgeversvereniging VNO-NCW Zeeland heeft een enquête onder ondernemers uitgezet en heeft de afgelopen weken veel bezorgde ondernemers gesproken die zich afvragen hoe zij hun toekomstplannen kunnen realiseren zonder een adequate aansluiting op het elektriciteitsnet.

Naast de bijeenkomst op 26 september vinden meer gesprekken plaats over netcongestie in Zeeland. VNO-NCW, Impuls Zeeland en Provincie Zeeland hebben de handen ineengeslagen. Binnenkort komen de partijen, waar nodig samen met netbeheerders, bijeen om een goede oplossing te vinden voor dit probleem. Vandaag werden onderling de resultaten van een enquête onder de leden van VNO-NCW en de meldingen van het meldpunt uitgewisseld. Er staat nog meer op de rol.

Op 1 september komt de Energieraad weer bijeen. In deze raad komen vertegenwoordigers van bedrijfsleven, overheid en leveranciers van elektriciteit en gas samen om grote vraagstukken te bespreken. Op donderdagavond 7 september staat een online sessie voor Raadsleden en Statenleden gepland. Opvolgend vindt op woensdag 13 september een overleg plaats met de wethouders van de Zeeuwse gemeenten.

ERC Advanced Grant voor onderzoek naar efficiëntere zonnecellen

René Janssen, hoogleraar aan de faculteiten Chemical Engineering and Chemistry en Applied Physics, ontvangt een ERC Advanced Grant voor zijn onderzoek naar perovskiet zonnecellen. Hij wil zonnecellen met dit materiaal tot twee keer efficiënter maken vergeleken met de huidige zonnepanelen van silicium. Janssen zoekt vijf promovendi en 1 postdoc om hem te helpen met het onderzoek.

De subsidie van 3,0 miljoen euro wordt toegekend door de European Research Council (ERC). Het is bedoelt voor gevestigde wetenschappers met een baanbrekend, risicovol onderzoeksvoorstel. De prijs is persoonlijk, en de onderzoeker kan de financiering gebruiken voor zijn of haar onderzoek in de komende vijf jaar.

Janssen ontvangt voor de tweede keer een ERC Advanced Grant. In 2013 onderzocht hij met de subsidie hoe je organische halfgeleiders kunt gebruiken in zonnecellen. Hij keek toen hoe de cellen zo efficiënt mogelijk water in waterstof en zuurstof kunnen splitsen en hoe kooldioxide gereduceerd kan worden.

Nu kijkt Janssen naar het materiaal perovskiet. Dit is een veelbelovend materiaal voor zonnepanelen. De huidige panelen met silicium kennen een maximale efficiëntie van zo’n 27 procent. Perovskiet zou die efficiëntiewaarde moeten kunnen evenaren. Janssens doel is zonnecellen te ontwikkelen die twee keer zoveel energie kunnen produceren vergeleken met silicium zonnepanelen.

En dat is belangrijk, want wereldwijd wekken we nog maar 2 terawatt van de in totaal benodigde 19 terawatt aan vermogen op met zonnepanelen en windturbines. Als we al onze energie wereldwijd groen willen opwekken, hebben we dus nog tien keer zoveel nodig.


maandag 21 augustus 2023

Vattenfall verlaagt variabele tarieven

Klanten met een variabel energiecontract betalen per 1 oktober lagere tarieven voor elektriciteit en gas bij Vattenfall. Ook Essent zegt nog deze week lagere tarieven voor gas en stroom bekend te zullen maken, meldt RTL Nieuws.

De variabele leveringskosten bij Vattenfall gaan voor klanten met een variabel contract per 1 oktober omlaag. Voor stroom betaal je 0,3463 euro. Voor gas daalt de prijs van 1,33 euro per kubieke meter naar 1,2975 euro.

De wijziging geldt overigens niet voor alle klanten, maar voor ongeveer de helft van de klanten met een variabel contract.

In tegenstelling tot de variabele leveringskosten gaan de vaste leveringskosten bij Vattenfall, eveneens per 1 oktober, wél omhoog, in ieder geval voor elektriciteit.

Netbeheerders willen alternatieve contractvormen voor gebruik van het elektriciteitsnet

Netbeheer Nederland heeft twee position papers gepubliceerd, waarin de netbeheerders pleiten voor de introductie van nieuwe contractvormen om het elektriciteitsnet beter te benutten. Het gaat om alternatieve transportrechten, waarbij (een deel van) de transportcapaciteit voor netgebruikers niet gegarandeerd is, en groeps-transportovereenkomsten, waarin netgebruikers gezamenlijk een overeenkomst met de netbeheerder afsluiten om zo slimmer capaciteit te gebruiken.

De contractvormen bieden de mogelijkheid om meer netgebruikers op het net aan te sluiten, waardoor netbeheerders minder investeringen in de netten hoeven te doen. Dit houdt de netkosten laag en verlicht de druk op de openbare ruimte. Bovendien betalen netgebruikers die gebruik van maken van alternatieve transportrechten een lager nettarief t.o.v. het reguliere transportrechttarief. In dit kader publiceren de netbeheerders de twee position papers.

De eerste position paper gaat over alternatieve transportrechten (ATR), ook wel non-firm ATO’s (NFA) genoemd. Dit is een nieuwe contractvorm die als doel heeft om de restcapaciteit in het net te benutten. Het komt erop neer dat klanten met een ATR alleen gebruik kunnen maken van het net op de momenten dat er restcapaciteit beschikbaar is, of op de momenten waarvoor afspraken zijn gemaakt. In de position paper worden vier varianten beschreven.

Ten eerste zijn er de tijdsgebonden contracten, waarin de netgebruiker transportcapaciteit contracteert in vooraf bepaalde tijdsvensters. Wanneer een bus alleen in de nacht hoeft te laden, kan dus specifiek daarvoor capaciteit op het net geclaimd worden.

Ten tweede is er de gelimiteerde beschikbaarheid. Bij deze variant bieden flexibele netgebruikers de netbeheerder de mogelijkheid om de klant, gedurende een maximum aantal uur per jaar, (een gedeelte van) de transportcapaciteit te beperken. Bijvoorbeeld in het geval van een storing of voor onderhoud. Zo kunnen klanten in de ‘vluchtstrook’ worden aangesloten.

Ten derde beschrijven de netbeheerders flexibel transportvermogen met kWh garantie, waarin een netgebruiker een transportrecht met een af te nemen energievolume (kWh) contracteert. Zo kan een elektrische boiler de dagelijks benodigde energie afnemen, rekening houdend met de capaciteit in het net.

Als laatste kunnen netgebruikers volledig flexibel transportrecht contracteren, waarbij er vooraf geen zekerheid is of het gewenste vermogen beschikbaar is. Voor deze laatste variant hebben de netbeheerders vorig jaar al een codewijzigingsvoorstel ingediend.

Bij een zogeheten groeps-transportovereenkomst (groeps-TO) delen netgebruikers onderling transportcapaciteit. Door fysieke aansluitingen die gekoppeld zijn aan hetzelfde netdeel virtueel aan elkaar te koppelen, kunnen netgebruikers vraag en aanbod lokaal beter op elkaar afstemmen en daarmee de belasting op het net verminderen. Het voordeel voor de netbeheerder is dat hierdoor meer zekerheid ontstaat over het gebruik van het net binnen de lokale fysieke netgrenzen.

Bolt en Wallbox kondigen partnerschap aan om EV-adoptie in Nederland te versnellen

Bolt, een wereldwijde mobiliteitsapp voor on-demand transport, en Wallbox, aanbieder van laders voor elektrische voertuigen (“EV’s”) en energiemanagementsystemen, maken hun partnerschap bekend.

Vanaf dit moment kunnen Bolt-chauffeurs in Nederland exclusief een EV-lader voor thuis aanschaffen en laten installeren met korting. De samenwerking is onderdeel van de missies van beide bedrijven om de adoptie van duurzaam transport te accelereren.

Inmiddels is Bolt actief in 500+ steden wereldwijd waarbij miljoenen chauffeurs ruim 150 miljoen personen vervoeren. Het doel is om zo veel mogelijk van deze chauffeurs te laten kiezen voor een EV, startend in Nederland. Waar het gebrek aan laadmogelijkheden nog altijd een grote reden is die hen weerhoudt van de aanschaf, zo blijkt uit de ANWB Elektrisch Rijden Monitor 2022, biedt het partnerschap met Wallbox een oplossing. Daarbij komt dat het overgrote deel van het laden thuis plaatsvindt en goedkoper is dan op publieke locaties.

Bolt-chauffeurs krijgen door de samenwerking de mogelijkheid om met een exclusieve korting de populaire Pulsar Max thuislader van het merk aan te schaffen, inclusief installatie, via de Wallbox website of de Bolt app. Op deze wijze wordt duurzaam vervoer in Nederland gestimuleerd.

vrijdag 18 augustus 2023

ACM adviseert over wetsvoorstel Wet Collectieve Warmte

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) is positief over het wetsvoorstel Collectieve Warmte (WCW). De wet draagt bij aan de energietransitie en biedt betere bescherming voor warmteverbruikers dan de huidige Warmtewet. Wel moeten volgens de ACM belangrijke onderdelen worden aangepast om de uitvoerbaarheid te verbeteren.

Op basis van het wetsvoorstelstel hoeft de ACM de maximumtarieven voor warmte niet langer op basis van de gasprijs vast te stellen, maar worden de tarieven gebaseerd op de daadwerkelijke kosten die warmteleveranciers maken. Dit vindt de ACM een goede zaak omdat het logischer is en beter is uit te leggen aan warmteverbruikers.

De ACM vindt het wel belangrijk dat consumenten ook bij deze kostengebaseerde systematiek beschermd worden tegen extreem hoge tarieven. De ACM adviseert de wetgever daarvoor aanvullende maatregelen te nemen.

Om te zorgen dat warmteverbruikers altijd en onder alle omstandigheden warmte geleverd krijgen, moet er een Besluit leveringszekerheid warmte komen. Daarin wordt geregeld welke stappen gezet moeten worden als een warmtebedrijf (bijna) failliet gaat.

De ACM moet alle warmtebedrijven kunnen toetsen voordat zij actief worden als warmtebedrijf. Zo wordt voorkomen dat warmtebedrijven actief worden die hun bedrijfsvoering niet op orde hebben. Het huidige wetsvoorstel bevat alleen een dergelijke toets voor grote warmtebedrijven. De ACM adviseert de mogelijkheid op te nemen om ook aanbieders met kleine warmtenetten vooraf te laten toetsen door de ACM.

FNV: Gemeente Goeree-Overflakkee overtreedt wet bij regels energietoeslag

De gemeente Goeree-Overflakkee heeft de regels voor toekenning van de energietoeslag volgens vakbond FNV strenger gemaakt dan wettelijk is toegestaan. Door de strenge regels zijn inwoners van de gemeente die het al lastig hebben de dupe: zij krijgen geen energietoeslag.

Om de stijging van de gestegen energiekosten te compenseren heeft het Rijk de energietoeslag in het leven geroepen. Ook hebben gemeentes een handleiding gekregen voor het toekennen van de toeslag. Gemeentes krijgen de kosten gecompenseerd vanuit het Rijk en lopen hierbij zelf geen financieel risico.

Om voor de aanvraag voor de energietoeslag in aanmerking te komen, moet de aanvrager minder dan 120 procent van het sociale minimum verdienen. De gemeente Goeree-Overflakkee rekent daarbij onterecht de verhoging van het kind gebonden budget voor alleenstaanden als inkomen mee. Hierdoor vallen sommige mensen net buiten de boot.  

Dit leidt volgens de FNV tot onaanvaardbare verschillen, niet alleen voor bijstandsgerechtigden maar ook voor alleenstaande werkende ouders met kinderen die een inkomen uit werk hebben en geen beroep doen op bijstand of bijzondere bijstand. 'De minister heeft duidelijk aangegeven dat deze berekening niet deugt en zelfs tegen de wet in gaat.’

TenneT gunt megacontract voor hoogspanningskabels in Nederland en Duitsland aan acht partners

TenneT heeft na een aanbestedingsprocedure een meerjarig contract gesloten (Corporate Framework Agreement) met een achttal contractpartners. Deze partijen leveren en installeren de komende jaren in opdracht van TenneT de wisselstroomkabels voor de 110, 150, 220 en 380 kV onshore hoogspanningsverbindingen in Duitsland en Nederland.

Dit zogenaamde Corporate Framework Agreement verzekert de beschikbaarheid van materialen en montagepersoneel om de geplande hoogspanningsprojecten op tijd te realiseren.

De komende jaren leggen we in Duitsland zo’n 900 km aan hoogspanningsverbindingen aan en in Nederland realiseert TenneT zo’n 4.000 km aan hoogspanningskabels. De totale geschatte contractwaarde van deze omvangrijke gunning is 1.5 miljard euro, waarvan de helft bestemd is voor investeringen in Duitsland en de andere helft voor Nederland.

Door met acht contractpartners een duurzame relatie op te bouwen, verwacht TenneT samen met de partijen te investeren in slimme manieren van werken en betrouwbare leveringen.

donderdag 17 augustus 2023

Esther Alarcón Lladó benoemd tot bijzonder hoogleraar Nano-electrochemistry and Renewable Energy Materials

Esther Alarcón Lladó (1982) is benoemd tot bijzonder hoogleraar Nano-electrochemistry and Renewable Energy Materials aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de Universiteit van Amsterdam (UvA). De leerstoel is ingesteld vanwege de Stichting tot bevordering van de Atoom- en Molecuulfysica bij het Van't Hoff Institute for Molecular Sciences (HIMS) van de UvA.

Esther Alarcón Lladó is groepsleider 3D Photovoltaics bij AMOLF, waar ze zich richt op verschijnselen op de nanoschaal aan vast-vloeibaar grensvlakken, met name onder invloed van elektriciteit. Ook onderzoekt ze nieuwe materialen en nieuwe principes voor energieconversie gericht op de opwekking van duurzame energie.

Als bijzonder hoogleraar aan de UvA zal ze fundamenteel onderzoek uitvoeren op het gebied van materiaalkunde, elektrochemie en energieomzetting, vanuit een toegepast perspectief. Het gaat daarbij onder andere om het verbeteren van de duurzame opwekking van elektriciteit uit zonlicht. Het onderzoek legt de fundamenten voor nieuwe materialen met een hogere efficiëntie en/of bredere toepassingsmogelijkheden dan huidige generaties zonnecellen.

Daarnaast richt Alarcón Lladó zich op de verbetering van de opslag van 'groene stroom' met behulp van elektrolyse. Dit proces benut elektriciteit voor de synthese van energierijke chemische verbindingen op basis van water en CO2. Effectief slaat het elektrische energie op in stoffen zoals waterstof, methaan of alcohol, die vervolgens zijn te benutten als brandstof of chemische grondstof. Huidige elektrolysers bevatten echter schaarse en dure elementen zoals platina en iridium. Fundamenteel onderzoek geeft richting aan het ontwikkelen van nieuwe, alternatieve elektrolysertechnologie die op grote schaal toepasbaar zal zijn.

Als UvA-hoogleraar is Alarcón Lladó ook in een goede positie om studenten en onderzoekers van de UvA in contact te brengen met de expertise en faciliteiten van AMOLF. Daarnaast zal zij bijdragen aan het hoogwaardige onderwijs van de UvA, in het bijzonder binnen de mastertrack Advanced Matter and Energy Physics, een gezamenlijke opleiding (joint degree) met de Vrije Universiteit Amsterdam.

Zonnecellen: nieuw materiaalinzicht toont de weg naar hoger rendement

Een nieuwe grootschalige studie van tien onderzoeksinstituten in Europa en China, waaronder het UHasselt-Instituut voor Materiaalonderzoek imo-imomec en EnergyVille, biedt nieuwe inzichten om organische zonnecellen te verbeteren.

De studie biedt chemici en fysici duidelijke richtlijnen om het volledige potentieel van dit type zonnecel op een veel kortere tijd te kunnen benutten.

De markt van organische zonnecellen is groeiende. Deze dunne zonnecellen, gemaakt uit verschillende polymeren en pigmenten, zijn heel licht van gewicht, erg soepel en oprolbaar, hebben een korte terugverdientijd en een ultralage co²-voetafdruk. Ze kunnen op grote schaal worden ingebouwd in gevels van gebouwen of op specifieke oppervlakken zoals de toren van windturbines of de buitenmuur van biogasinstallaties.

Gelet op het grote commerciële potentieel van organische zonnecellen, springen meer en meer Europese bedrijven op de kar. Zo kondigden al meerdere bedrijven massaproductie aan van een jaarlijks volume van 1 miljoen vierkante meter. Maar tegelijk is er nog veel wetenschappelijk onderzoek nodig om de kloof tussen de testen in het lab en de traditionele zonnecellen die massaal op de markt beschikbaar zijn, te verkleinen.

De studie biedt namelijk een nieuw, veel uitgebreider beeld van de fysica van ternaire zonnecellen. Via heel wat spectroscopische experimenten en chemische simulaties via kwantumberekeningen konden de onderzoekers het gedrag van de organische zonnecellen voorspellen wanneer er een derde absorber werd toegevoegd. Dit zorgt voor een veel betere kennis over hoe de organische zonnecellen opgebouwd kunnen worden.

woensdag 16 augustus 2023

Upgrades bij AMS-IX zorgen voor 85% stroomreductie

Internetknooppunt AMS-IX maakt bekend dat het al zijn switches heeft vervangen bij Equinix AM5, een van zijn datacenterlocaties in Amsterdam. Door de upgrades beschikt het platform bij AM5 over meer poortcapaciteit en is het stroomverbruik op die locatie met maar liefst 85% afgenomen.  

Sinds vorig jaar gebruikt AMS-IX Juniper als nieuwe switchleverancier en neemt AMS-IX stappen om geleidelijk alle switches van het platform te vervangen voor nieuwere modellen. Het AM5 datacenter van Equinix is de eerste van de zestien locaties van de Internet Exchange waar apparatuur is vernieuwd. Later dit jaar staan Nikhef/ DRT AMS9, Global Switch en de DRT datatower op de planning.

De datacenterlocatie bij Equinix heeft na de migratie meer poortcapaciteit, ondersteunt de 100G LR-1 standaard en beschikt nu ook over 400G poorten. Naast capaciteitsvoordelen, is ook het stroomverbruik van de locatie fors verminderd. Het totale vermogen van de klantswitches bij Equinix AM5 werd door de upgrades teruggebracht van 52,8KWatt naar 8,2KWatt, een daling van 85%. 

“Het is altijd lastig om vooraf te bepalen wat voor energiereductie je kan realiseren door introductie van nieuwe technologie, maar dit resultaat was boven verwachting”, aldus Ruben van den Brink, CTO van AMS-IX. “We willen duurzaamheid een prominentere plek geven bij de keuzes die we maken. De industrie kijkt vooral naar wat iets kan, kost en of het veilig is. Duurzaamheid moet ook mee gaan wegen in afwegingen over de groei van de digitale sector.”

De oude MLX-switches die bij Equinix AM5 werden vervangen hebben zo’n twaalf jaar gefunctioneerd. Verwachting is dat de nieuwe Juniper switches een vergelijkbare periode meegaan.  

AMS-IX wil al zijn locaties ook gaan uitrusten met meetapparatuur zodat duidelijk is hoeveel stroom iedere locatie precies verbruikt. Equinix AM5 is de eerste locatie waar dit is uitgevoerd.  

Elektrische (les)vluchten op Rotterdam The Hague Airport

Rotterdam The Hague Airport (RTHA) start in samenwerking met de Rotterdamsche Aero Club (RAC) en het Koninklijk Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR) een initiatief om elektrische (les)vluchten vanaf de luchthaven te promoten en om kennis op dit gebied te vergroten.

Op de luchthaven is een elektrische laadvoorziening gerealiseerd die het mogelijk maakt om het eerste volledig elektrische vliegtuig, de Velis Electro van de Sloveense vliegtuigfabrikant Pipistrel, op te laden. NLR heeft zijn elektrische Pipistrel Velis Electro beschikbaar gesteld aan de RAC om vliegers ervaring op te laten doen met elektrisch vliegen. Voor NLR biedt deze samenwerking tevens de gelegenheid om data te verzamelen ten behoeve van onderzoek naar elektrisch vliegen. Daarnaast willen RTHA en NLR de kleine luchtvaart stimuleren om elektrisch te gaan vliegen.

Om het elektrisch vliegen te stimuleren zal RTHA tot 1 januari 2025 geen landingsgelden in rekening brengen voor vluchten die volledig elektrisch worden uitgevoerd.

Voor RTHA is de realisatie van de laadvoorziening onderdeel van een grotere ambitie. In het jaar 2022 waren er op de luchthaven 17.863 vliegtuigbewegingen in de categorie lesvluchten. Deze vluchten betreffen kleinere vliegtuigen met een relatief korte vluchtduur. Dat zijn bij uitstek vluchten die op termijn geëlektrificeerd kunnen worden op RTHA. “De realisatie van de laadvoorziening bij de RAC is het startpunt. We zien elektrisch vliegen als één van de verduurzamingsoplossingen voor de luchtvaart. Als luchthaven leren we wat er nodig is op het gebied van infrastructuur, brandveiligheid en operatie. Dit om invulling te geven aan de transitieperiode waar we inzitten en om klaar te zijn voor andere type elektrische vliegtuigen, zoals de elektrische variant van de Diamond DA40 die recent in Oostenrijk haar eerste vlucht heeft gemaakt”, aldus Daan van Dijk, Innovator op RTHA.

De RAC hoopt dat eind 2024 meer nieuwe types elektrische lesvliegtuigen ingezet kunnen als de certificeringen van de luchtvaartauthoriteiten rond zijn.

dinsdag 15 augustus 2023

Klanten Vandebron betalen voortaan vaste terugleveringskosten

Vandebron gaat een maandelijks bedrag berekenen aan klanten met zonnepanelen. Het betreft een variabel tarief dat vtussen de 10 en 20 euro komt te liggen. Vandebron zegt dat dat nodig is om de energietransitie eerlijker te verdelen.

De kosten worden worden berekend op basis van het jaarverbruik en dan specifiek het aantal kWh dat klanten jaarlijks terugleveren aan de provider.

Bovengenoemde kosten werden voorheen verrekend in de stroomprijs. De kosten voor het terugleveren van zonne-energie werden op die manier verdeeld over de energierekening van alle klanten. Dus klanten met en zonder zonnepanelen.

Vanwege de explosieve toename van zonne-energie (en teruglevering) lopen de kosten steeds verder op. Vandebron heeft daarom besloten om dit eerlijker te verdelen en de kosten in rekening te brengen bij degenen die ze veroorzaken.

De eerste 5kWh die klanten terugleveren, kosten niets, maar klanten die jaarlijks tussen de 5 en 1000kWh terugleveren, moeten betalen vanaf 4 euro per maand. Dat bedrag loopt vervolgens per 1000kWh op tot maximaal 46 euro per maand voor mensen die meer dan 5000kWh terugleveren.

De veranderingen gaan per direct in voor nieuwe klanten. Klanten met een variabel contract gaan de leveringskosten per 1 oktober betalen.

Bijna helft energieleveranciers verhoogt vaste leveringskosten

De variabele energietarieven dalen, maar de vaste leveringskosten stijgen bij vier van de tien onderzochte energieleveranciers. Bij deze energieleveranciers stijgt de energierekening gemiddeld met zo’n 40 euro per jaar.

De vaste leveringskosten van variabele energiecontracten zijn – net als de tarieven – aan verandering onderhevig en mogen elk moment aangepast worden. Deze administratieve kosten betalen consumenten maandelijks voor hun energieverbruik.

De Vastelastenbond onderzocht de leveringskosten van energieleveranciers en ontdekte prijsstijgingen (zie tabel). ENGIE is van 6,79 euro naar 8,81 euro gegaan. Op jaarbasis betalen klanten van deze energieleverancier 48,48 euro meer. Delta verhoogde het vaste leveringstarief van 5,41 euro naar 6,54 euro. Per jaar zijn klanten 27,12 euro meer kwijt voor de vaste leveringskosten. OXXIO ging van 4,99 naar 5,99 euro (klanten betalen jaarlijks 24 euro meer voor deze kosten). Consumenten betalen twee keer vaste leveringskosten: één keer voor stroom en één keer voor gas.

De zes overige energiebedrijven hebben geen wijzigingen doorgevoerd. Opvallend is dat deze tariefverhogingen afgelopen maand zijn ingegaan.

In juni waren de vaste leveringskosten lager. Uitzondering is United Consumers. Deze partij koos er juist om de kosten voor vastrecht te verlagen. In plaats van 12 euro betalen klanten nu 9,1 euro en dat betekent dat klanten jaarlijks bijna 70 euro minder hoeven te betalen voor deze kosten. Ondanks deze prijsverlaging zijn de vastrechtkosten van United Consumers nog steeds de hoogste van alle energieleveranciers.

Hoewel de inkoopprijzen voor energie laag liggen, is dat niet bij elke leverancier zichtbaar. De tarieven voor stroom liggen allemaal (net) onder het prijsplafond. De variabele tarieven voor gas liggen op twee uitzonderingen na allemaal onder prijsplafond. Alleen Eneco en OXXIO bieden tarieven aan die hoger liggen dan het prijsplafond. Voor een kuub gas betaal je bij Eneco 1,50 euro en bij OXXIO ben je voor je voor dezelfde hoeveelheid 1,49 euro kwijt.

Start procedure ondergronds kabeltracé tussen Wijster, Hoogeveen en Dedemsvaart

Netbeheerder TenneT is bezig met het versterken van het hoogspanningsnetwerk voor de energietransitie. Hiervoor bouwt zij in Zuidwest-Drenthe nieuwe hoogspanningstations die ingepast worden in het elektriciteitsnetwerk.

Onderdeel van dit project (Drents Overijsselse Netversterking) zijn twee nieuwe ondergrondse (kabel) verbindingen tussen Wijster Scheidingsweg en Hoogeveen Riegmeer en vanaf hoogspanningsstation Dedemsvaart naar de bestaande masten.

Om dit ruimtelijk mogelijk te maken heeft TenneT de provincie Drenthe gevraagd een procedure te doorlopen met de hierbij behorende stappen voor een milieueffectrapportage. Gedeputeerde Staten hebben hiermee ingestemd en starten een projectbesluit onder de nieuwe Omgevingswet. Het gaat concreet om nieuwe ondergrondse elektriciteitskabels.

In het projectbesluit wordt uiteindelijk het tracé (de route) van de ondergrondse verbinding vastgelegd. Het projectbesluit is de opvolger van het huidige provinciaal inpassingsplan. TenneT en de provincie kiezen voor deze procedure, omdat het ondergrondse kabeltracé meerdere gemeenten doorkruist en definitieve besluitvorming naar verwachting valt onder de nieuwe Omgevingswet. Gedeputeerde Staten zijn bevoegd gezag voor het projectbesluit en met de instemming voor deze procedure is de eerste stap in dit proces gezet. Het gaat om het publiceren van een kennisgeving met het ‘Participatieplan’ en de Notitie Reikwijdte en Detailniveau’. Deze documenten liggen vanaf 23 juni 2023, 6 weken voor iedereen ter inzage.

maandag 14 augustus 2023

Enexis Netbeheer heeft 1 miljoen klanten met een kleine zonnepaneleninstallatie

Enexis Netbeheer heeft 1 miljoen klanten met een kleine zonnepaneleninstallatie (<15kW ≈ 50 panelen). Opgeteld ligt er inmiddels voor zo’n 4,3 gigawatt aan zonnepanelen op (vooral) woningen van particulieren. Ter indicatie: dat is ruim tien keer het vermogen van een stad als Eindhoven.

Het aantal klanten met zonnepanelen op hun dak neemt al jaren flink toe, maar sinds vorig jaar is de stijging geëxplodeerd. In 2022 steeg het aantal installaties met bijna 30 procent. Dit jaar komt de stijging – met het huidige tempo – zelfs op 45 procent uit. In de eerste helft van dit jaar werden er dagelijks zo’n 1500 nieuwe zonne-installaties geïnstalleerd.

Wel steeg het aantal storingen als gevolg van overbelasting aanzienlijk. De eerste helft van 2023 waren er rond de vijfhonderd storingen lokale storingen op het laagspanningsnet in de wijk door overbelasting van onze transformatoren. In heel 2022 waren dit er in ons verzorgingsgebied 267.

Om deze problemen te voorkomen en te verhelpen zet Enexis in op een nieuwe, pro-actieve aanpak. In wijken of gemeenten waar we problemen voorzien, pakken we nu – samen met onze aannemers – het laagspanningsnet in een gebied in één keer aan. We verzwaren de kabels en plaatsen waar nodig nieuwe transformatorstations.

Holland Solar tegen politieke partijen: neem zon mee in je programma!

Zonne-energie was enkele jaren terug nog een niche, maar verzorgt momenteel reeds 10 procent van ons stroomverbruik. Bij de ambitie om in 2050 klimaatneutraal te zijn zal zonnewarmte en zonnestroom een enorme pijler onder ons energiesysteem zijn.

Holland Solar roept aan de hand van zes belangrijke speerpunten politieke partijen op om voldoende aandacht hieraan te besteden in de partijprogramma’s.

De elektriciteitsvraag zal door klimaatbeleid volgens alle studies het komende decennium grofweg verdubbelen. Om het proces van elektrificatie te versnellen moet de energiebelasting op elektriciteit lager worden dan die op aardgas, moet het elektriciteitsnet flink verzwaard worden en is er steun nodig voor elektrisch rijden, warmtepompen en elektrificatie van de industrie.

De ambitie om in 2035 de snel stijgende elektriciteitsvraag volledig CO2-vrij en hernieuwbaar te bedienen is nodig en prima realiseerbaar. Het is goed mogelijk om jaarrond met zon en wind te zorgen voor voldoende energie, bijvoorbeeld via opslag of via grotere parken die ook voldoende elektriciteit leveren op minder zonnige dagen. Deze volledig hernieuwbare ‘flex’-oplossingen verdienen steun, in een eerlijk techniekneutraal speelveld naast eventuele steun voor CO2-vrije gas- en kerncentrales.

Geef ruimte aan zonnestroom: op gebouwen, water en multifunctioneel op land
De bovengenoemde duurzame elektrificatie van onze energievoorziening vraagt wel op een plek voor de opweksystemen. Allereerst op alle geschikte daken, inclusief steun voor panelen boven parkeerplaatsen. Maar er is ook een noodzaak om zon op land en op zee te plaatsen. Op land moeten multifunctionele zonneparken de norm zijn; goed ingepast met meerwaarde voor omwonenden en in combinatie met natuur, waterberging en agrarische medegebruik.