Pagina's

maandag 31 juli 2023

Resultaat heronderzoek Dordtse Kil: flexibel elektriciteitsvermogen hard nodig

Op bedrijventerreinen Dordtse Kil III en IV kunnen nu ook klanten van Stedin die in de wachtrij stonden stroom terugleveren. Dit is het resultaat van een ‘heronderzoek naar congestiemanagement’, waarbij is gekeken hoe het bestaande lokale elektriciteitsnet optimaal kan worden benut.

Hierna zit het net helaas vol totdat het is uitgebreid. Flexibel elektriciteitsvermogen voor congestiemanagement blijft zodoende hard nodig om een nieuwe wachtrij, voor de teruglevering van stroom door klanten met (grootschalige) duurzame initiatieven, te voorkomen.

Netbeheerder Stedin heeft in haar heronderzoek geconcludeerd dat in dit specifieke gebied tijdelijk de ‘spitsstrook’ van het elektriciteitsnet verantwoord en veilig kan worden ingezet om de huidige wachtrij van transportvermogen te kunnen voorzien. Maar dat is geen vanzelfsprekende oplossing, dit kan niet overal.

Sinds september 2021 kunnen door congestie – filevorming op het elektriciteitsnet – nieuwe duurzame projecten op bedrijventerreinen Dordtse Kil III en IV hun opgewekte energie niet terugleveren aan het elektriciteitsnet. Om hier iets aan te doen, breidt Stedin de capaciteit van het lokale net uit met een nieuw transportstation op Dordtse Kil, aan de Heliotroopring in Dordrecht. Dit nieuwe station levert 50 megawatt extra transportcapaciteit op. Dat is te vergelijken met de capaciteit die nodig is om 12.500 huishoudens van stroom voorzien. Deze extra capaciteit is echter naar verwachting pas eind 2025 beschikbaar.

Stedin doet een blijvende oproep aan partijen in het gebied om, tegen een vergoeding, flexibiliteit aan te bieden – zowel voor de afname als voor de teruglevering van elektriciteit. Dit kan onder meer door het, op verzoek van de netbeheerder, tijdelijk afschakelen van een elektriciteitsproductie-installatie, zoals een windpark, zonnepark of warmtekrachtkoppeling (WKK) op momenten dat er veel zon of wind is. Op die manier komt er ruimte vrij op het net voor andere klanten.

Flexibel elektriciteitsvermogen inzetten is niet alleen maatschappelijk relevant, het bevordert ook de (lokale) energietransitie. Daar tegenover ontvangt de ondernemer een vergoeding voor het geleverde flexvermogen, voor gemiste energieopbrengsten.

Zonnepanelen van Luminus op het dak van het AFAS stadion van KV Mechelen

In samenwerking met Insaver, dat deel uitmaakt van de Groep Luminus, plaatst voetbalclub KV Mechelen de komende weken 565 zonnepanelen op het dak van het AFAS Stadion.

Deze zonne-installatie zal ieder jaar 282.153 kWh groene energie produceren, waarmee KV Mechelen elk jaar 63 ton CO2 vermijdt. De club zet zo alweer een belangrijke stap naar een duurzame toekomst.

De 565 zonnepanelen hebben een totaal vermogen van 310,75 kWp en produceren samen elk jaar 282.153 kWh groene energie. Ruim 94 procent van de groene stroom wordt door KV Mechelen zelf verbruikt. De rest wordt op het net geïnjecteerd.

De club plaatse in 2020 al 213 panelen op het dak van het AFAS Stadion. 

Verduurzaming boerenbedrijf door gebruik waterstof

Het bedrijf HYGRO zal binnen Fieldlab Waterstof onderzoek doen naar het produceren en toepassen van groene waterstof op basis van zonne- en windenergie bij agrarische ondernemingen.

Daarnaast onderzoekt HYGRO de mogelijkheid tot het opslaan van de waterstof en aansluiting op het door HYGRO ontwikkelende distributienetwerk van waterstof in Nederland. De haalbaarheid zal worden getest middels een energiestudie bij agrariërs, het maken van een basisontwerp en het uitwerken van een business case.

Veel agrarische bedrijven hebben de wens om zelf energie op te wekken, en hebben vaak veel ruimte voor zonnepanelen. Ze hebben niet altijd de mogelijkheid om de elektriciteit terug te leveren. Waterstof biedt hier kansen. In Agri Fieldlab gaat men aan de slag om de haalbaarheid van waterstofproductie, opslag en leveringssysteem bij agrarische bedrijven te onderzoeken. Hierbij is opslag en matchen van vraag- en aanbod cruciaal. Om op het juiste moment de juiste hoeveelheid waterstof beschikbaar te hebben, en overschotten kwijt te kunnen.

HYGRO produceert hoogwaardige, betaalbare en groene waterstof, die wordt gewonnen uit wind- en/of zonne-energie. Daarnaast ontwikkelt HYGRO ook de distributieketen voor transport van waterstof.

Het EFRO project Fieldlab Waterstof in Agri NHN is een publiek-private samenwerking waarbij niet voor, maar juist met ondernemers wordt samengewerkt. Het project wordt medegefinancierd door de Rabobank, New Energy Coalition, Kansen voor West en de Europese Unie.

vrijdag 28 juli 2023

Grolsch gaat gebruik maken van zonne-energie uit nieuw te bouwen zonneparken

Brouwerij Grolsch gaat voor een meerjarige periode elektriciteit afnemen van nieuw te bouwen zonneparken. AMPYR Solar Europe en Asahi Europa & International (AEI) - waar Grolsch deel van uitmaakt -  hebben hun handtekening gezet onder een overeenkomst voor de levering van zonne-energie.

Deze zonneparken worden gebouwd op verschillende plekken in Nederland en hebben een capaciteit van meer dan 22 MWp. Grolsch gaat deze zonne-energie gebruiken voor de productie van haar bier.

De overeenkomst ondersteunt AEI in haar bredere duurzaamheidsambitie om in 2030 volledig CO2-neutraal te zijn in al haar Europese brouwerijen.

Bouw Zonnepark Wolvega van start gegaan

PowerField heeft de eerste paal geslagen voor Zonnepark Wolvega, gelegen in de Friese gemeente Weststellingwerf. Naar verwachting wordt de bouw in het najaar van 2023 afgerond, waarna het zonnepark ongeveer 1.500 gemiddelde Nederlandse huishoudens van duurzame stroom kan voorzien.

In 2018 is PowerField begonnen met de ontwikkeling van Zonnepark Wolvega. Het zonnepark krijgt een opgesteld vermogen van ongeveer vijf megawattpiek waarbij de zonnepanelen in een oost-west opstelling worden geplaatst.

Met de komst van Zonnepark Wolvega krijgt de locatie een nieuwe, duurzame bestemming. Het zonnepark wordt gebouwd op een voormalige paardenrenbaan, welke niet meer in gebruik is. Voorafgaand aan de bouw is het terrein volledig opgeruimd en opgeknapt. De locatie is omringd door bedrijventerreinen Noord-West en Schipsloot. De omliggende groensingels worden verjongd en aangevuld met extra beplanting, waardoor er relatief weinig zicht is op de panelen.

Sinds haar bestaan heeft PowerField meer dan 1000 MWp aan zonneparken ontwikkeld. Daarnaast houdt PowerField zich bezig met de ontwikkeling van energieopslag in batterijen. Met dochteronderneming PowerGo is PowerField een sterk opkomende speler in de Europese (snel)laadindustrie voor elektrische voertuigen. De laadpunten worden voorzien van zonne-energie van Nederlandse bodem.

Minder winst voor Enexis

De nettowinst van Enexis over de eerste helft van 2023 bedraagt 15 miljoen euro. Dit is 74 miljoen minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Hoewel de omzet toenam met 135 miljoen, stegen de kosten van transportdiensten en van distributieverliezen van elektriciteit en gas met maar liefst 227 miljoen.

De trend van langere wachttijden voor grootzakelijke klanten die een nieuwe of zwaardere aansluiting willen, zette het afgelopen halfjaar door. Het aantal aanvragen is verdrievoudigd ten opzichte van vorig jaar, constateert netbeheerder Enexis.

Ook het aantal spanningsklachten door tijdelijk afschakelende omvormers van zonnepanelen bij consumenten is bijna drie keer zo groot als in de eerste helft van 2022.

In de eerste helft van 2023 gaf Enexis 556 miljoen (1e half jaar 2022: 462 miljoen) uit aan de verbetering van het netwerk. Dat leverde 1.250 megawatt aan extra capaciteit op.

De gemiddelde uitvalduur van elektriciteit bedroeg in de afgelopen zes maanden 11,2 minuten (eerste helft 2022: 7,8 minuten). De gemiddelde uitvalduur van gas was 104 seconden (eerste helft 2022: 101 seconden).

Enexis ontving bijna drie keer zo veel klachten van consumenten, zogeheten spanningsklachten, over tijdelijk afschakelende omvormers als in de eerste helft van 2022. Door de enorme hoeveelheid opgewekte elektriciteit die door consumenten wordt teruggeleverd, zag Enexis op steeds meer plekken in dorpen, wijken en buurten in de lokale laagspanningsnetten overbelasting optreden. De eerste helft van 2023 waren er rond de 500 laagspanningsstoringen door overbelasting van de transformatoren, de meeste in Groningen en Drenthe. In heel 2022 waren dit er in het verzorgingsgebied 267.

Om de komende jaren op grote schaal onze laagspanningsnetten in dorpen en steden te verzwaren zijn duidelijke keuzes, creatieve oplossingen en vernieuwde werkwijzen nodig.


donderdag 27 juli 2023

TenneT sluit raamovereenkomst met Prysmian en N-Sea voor service en onderhoud van offshore kabelsystemen


Hoogspanningsnetbeheerder TenneT heeft een samenwerkingsovereenkomst gesloten met Prysmian en N-Sea voor het onderhoud en de service van TenneT-kabelsystemen in de Duitse en Nederlandse Noordzee. De overeenkomst geldt voor het onderhoud van ongeveer 3.400 kilometer aan offshore kabels en 800 kilometer aan nearshore kabels. De samenwerkingsovereenkomst tussen de bedrijven contract heeft een looptijd van drie jaar.

Met Prysmian en N-Sea heeft TenneT twee toonaangevende leveranciers van offshore kabeloplossingen aan zich weten te binden. Concreet voorziet het contract in de monitoring, het regelmatige onderhoud en, indien nodig, het herstel van de offshore kabels die TenneT beheert. Prysmian, dat in deze overeenkomst optreedt als hoofdaannemer in samenwerking met N-SEA, zal verantwoordelijk zijn voor het dekken van de mogelijke werkgebieden in de offshore en nearshore gebieden van de Duitse en Nederlandse Noordzee, door gebruik te maken van de modernste middelen.

Beide bedrijven kunnen putten uit jarenlange ervaring en een groot portfolio van verschillende kabelleg- en reparatie-eenheden, zodat ze flexibel en snel kunnen reageren in het geval van bijvoorbeeld een incident. In de samenwerkingsovereenkomst zijn vaste garantietermijnen vastgelegd waarbinnen eventuele onderhouds-, service- of reparatiewerkzaamheden aan de kabelsystemen moeten worden uitgevoerd en afgerond.

Nieuwkomer Hegg Energy bouwt mét gebruikers het energiesysteem van de toekomst

Hegg, dat staat voor Home Energy for a Greener Grid, wil zoveel mogelijk energiegebruikers die eigen stroom opwekken mobiliseren om samen het energiesysteem van de toekomst te bouwen. Met veel meer gebruik van eigen zonnestroom, eigen opslag en daarmee een groener energienet. Vanaf vandaag biedt de nieuwkomer de eerste twee concrete oplossingen aan: een dynamisch energiecontract en een slimme thuisbatterij.

De energiewereld verandert razendsnel. Consumenten wekken zelf op, gaan binnenkort zelf opslaan en in de toekomst zelf distribueren. The Heggers Project gaat consumenten helpen op die reis. In eerste instantie door hun zelf opgewekte zonne-energie beter te benutten en daarnaast door al een rol te spelen op de energiemarkt.

Door thuis opgewekte energie slimmer te gebruiken met een dynamisch energiecontract en een slimme thuisbatterij van Hegg kunnen huishoudens opgewekte zonnestroom niet voor 30 procent, maar tot wel 70 procent zelf gebruiken.

De batterij kan door slimme aansturing opgeladen worden met zelf opgewekte zonne-energie óf met dynamische energie; op de momenten dat stroom het goedkoopst is. Daarnaast zorgt de slimme aansturing van Hegg ervoor dat de stroom die je niet gebruikt, teruggeleverd wordt tegen de beste prijs. Zo optimaliseren Heggers automatisch hun energierekening in real-time.”  
 
Hegg Energy is een initiatief van The Sharing Group, een snel groeiende familie van ‘Good Sharing’ techbedrijven met dezelfde missie: meer sociale impact, minder impact op het milieu. Naast MyWheels, zijn ook Mijndomein Energie en EnergyZero onderdeel van The Sharing Group. Met Hegg Energy wil The Sharing Group de energietransitie helpen versnellen door het toevoegen van energieopslag op een community gedreven manier.

woensdag 26 juli 2023

Delftse startup Kitepower gaat samenwerking aan met Ecospeed voor meten CO2-voetafdruk

De Nederlandse startup Kitepower heeft een grote vlieger ontwikkeld die elektriciteit kan genereren voor ongeveer 100 huishoudens. Dit kan worden bereikt met aanzienlijk minder bouw-en constructiekosten dan bij een conventionele windturbine, en met een veel kleinere C02-voetafdruk. Die kleinere voetafdruk (“Product Carbon Footprint”) kan worden gemeten met de software van het Zwitserse bedrijf Ecospeed.

In plaats van een traditionele windturbine, met een toren, een cabine en drie rotoren, heeft deze Nederlandse startup een compleet andere benadering gekozen voor het opwekken van windenergie. Het feit dat een van de oprichters een gepassioneerde kitesurfer is, geeft al een hint over het nieuwe concept, dat ook tot uiting komt in de bedrijfsnaam "Kitepower".

Het idee is als volgt: een grondstation, ondergebracht in een 20-voets container, is verbonden met een lijn waaraan een robot is bevestigd die een vlieger van ongeveer 60 m2 bestuurt. De vlieger wordt zo gestuurd dat hij acht lusvormige bewegingen maakt tot aan het uiteinde van het touw. Eenmaal daar aangekomen, wordt de vlieger binnengehaald door een lier om daarna weer in lusvormige bewegingen terug te gaan naar het hoogste punt. Deze cyclus duurt ongeveer 100 seconden, waarbij de motor/generator ongeveer 20% van de opgewekte energie verbruikt om de vlieger terug te halen. De overige 80% kan als elektriciteit aan het net worden geleverd of ter plaatse worden verbruikt.

Op deze manier genereert één Falcon-vlieger ongeveer 450 MWh aan energie per jaar. Dit is voldoende om ongeveer honderd huishoudens continu van stroom te voorzien, met minimaal gebruik van grondoppervlakte en impact op het uitzicht in het landschap. Een Kitepower systeem gebruikt ook 90% minder materiaal dan een traditionele windmolen.

Het concept om energie op te wekken met vliegers is gebaseerd op het principe dat op grotere hoogte (350 tot 1000 meter) meer en meer constante wind is. Bovendien biedt het nog andere voordelen.

De functionaliteit van het concept is aangetoond tijdens de eerste tests op het Caribische eiland Aruba. Hierdoor zijn eind 2022 ook andere investeerders ingestapt voor een nieuwe financieringsronde bij Kitepower.

Ruime belangstelling voor waterstofopslag eerste zoutcaverne HyStock

Meerdere marktpartijen hebben tijdens het Open Season van HyStock, een dochteronderneming van Gasunie, capaciteit gereserveerd in de eerste zoutcaverne voor grootschalige waterstofopslag bij het Groningse Zuidwending.

Daarmee is de aangeboden opslagcapaciteit van 216 GWH ruimschoots overboden. Een veiling zal de beschikbare capaciteit eerlijk en transparant toewijzen aan deze marktpartijen. Met deze ruime belangstelling mag deze Open Season, die van 15 Juni tot en met 14 juli liep, een succes genoemd worden.

Een Open Season is een objectieve, transparante en non-discriminatoire manier om partijen de mogelijkheid te bieden opslagcapaciteit te reserveren. Marktpartijen konden afgelopen periode opslagcapaciteit reserveren in de eerste opslagcaverne, die momenteel wordt ontwikkeld voor waterstof bij het Groningse Zuidwending.
 
HyStock werkt in Zuidwending (nabij Veendam) aan de ontwikkeling van een viertal zoutcavernes voor grootschalige waterstofopslag. De eerste waterstofcaverne zal naar verwachting in 2028 in gebruik worden genomen. De andere drie cavernes zullen na 2030 worden gerealiseerd. Naar verwachting zal de vraag naar grootschalige opslag van waterstof de komende jaren toenemen als buffer om de uiteenlopende vraag en aanbod van hernieuwbare energie te overbruggen.

HeatTransformers opent regiovestiging Zwolle

HeatTransformers opent per direct de deuren van haar regiovestiging op bedrijventerrein de Vrolijkheid in Zwolle. De leverancier van warmtepompen vergroot hiermee haar servicegebied.

De uitbreiding naar Zwolle is een logische stap voor HeatTransformers, mede door de groeiende vraag rondom de Overijsselse hoofdstad. De vraag naar warmtepompen is namelijk ruim verdubbeld tussen het laatste kwartaal van 2022 en nu, met een groei van 127%.

De uitbreiding naar Zwolle ligt in lijn met de grote ambities van de warmtepompspecialist, die zich niet alleen richt op de installatie van de warmtepompen maar haar klanten ook begeleidt in het beslissingsproces.

NAM herziet bestaande winningsplan Hardenberg

De NAM heeft bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat een zogenoemde actualisatie van het bestaande winningsplan Hardenberg aangevraagd. Reden hiervoor  is het voornemen om een extra put vanaf locatie Collendoornerveen-1 te boren.

Bij het boren van deze gasput zal het gaan om een boring schuin vanaf de bestaande locatie Collendoornerveen-1 naar een mogelijk nog niet geproduceerd gedeelte van het Hardenberg gasveld. Het kan daarbij gaan om ongeveer 800 miljoen m3 gas.

NAM wil in gesprek met omwonenden, vertegenwoordigers van de bewoners en de bestuurders om te luisteren naar hun inzichten en zorgen.

Onder de gemeente Hardenberg wordt al meer dan 70 jaar via het Coevorden veld gas gewonnen. Het winningsplan Hardenberg betreft het gasveld ‘Hardenberg’, in het winningsplan ook wel het voorkomen ‘Hardenberg’ genoemd. Gasproductie uit dit gebied vindt al sinds 1974 plaats. Het gewonnen gas wordt via bestaande infrastructuur naar het landelijke Gasunie netwerk getransporteerd. Tot 1 januari 2023 is 9,4 miljard m3 gas geproduceerd uit het veld. Dat is in de afgelopen 50 jaar gemiddeld 188 miljoen m3 gas per jaar; daarmee zouden elk jaar weer ongeveer 150.000 huishoudens van gas voorzien kunnen worden.

dinsdag 25 juli 2023

PowerGo opent eerste locatie in Spanje

Op 6 juli 2023 is de snelste laadpaal voor elektrische voertuigen in Sueca (Valencia) geopend. De snellader van 120 kilowatt van PowerGo bevindt zich bij het tankstation van +B Energías. Samen met de manager van +B Energías, de burgemeester van Sueca en PowerGo werd het laadstation officieel geopend en in gebruik genomen.

De lader in Sueca is niet alleen de snelste lader in de omgeving, maar ook een van PowerGo’s eerste laders in Spanje. PowerGo is een groeiende Charge Point Operator (CPO) met de ambitie om een groot (snel)laadnetwerk uit te rollen in Europa.

De lader werd officieel geopend door Dimas Vázquez, burgemeester van de gemeente Sueca.

Enexis Netbeheer start met wijkgerichte aanpak om laagspanningsnetten te verzwaren

De komende jaren moeten er alleen al in het verzorgingsgebied van netbeheerder Enexis duizenden nieuwe transformatoren in woonwijken worden geplaatst, moeten eveneens vele duizenden transformatoren worden verzwaard en in totaal maar liefst 16.000 km kabel van de zwaarste soort worden gelegd.

Enexis kiest voor een pro-actieve, wijkgerichte aanpak voor het  verzwaren van de laagspanningsnetten. Deze nieuwe werkwijze, waarbij de aannemers verantwoordelijk zijn voor de uitvoering, maar ook de engineering en voorbereiding voor hun rekening nemen, is dinsdag 11 juli van start gegaan in Sappemeer.

Cruciaal bij de uitvoering van alle plannen met het laagspanningsnetwerk is nauwe samenwerking met aannemers. In de wijkaanpak maakt Enexis vooraf lange termijn afspraken met aannemers, zodat de regionale netbeheerder extra uitvoeringscapaciteit beschikbaar krijgt. Door op te schuiven in de keten kunnen aannemers de projecten om de netten te verzwaren zo zelfstandig mogelijk realiseren. Dit levert meer slagkracht op voor het uitvoeren van grote verzwaringsprojecten.

De voorbereidingen voor de grotere, wijkgerichte verzwaringen in buurten en wijken van 1000 tot 3000 woningen zijn in volle gang. Meerdere projecten starten later dit jaar en volgend jaar in zowel de noordelijke als de zuidelijke provincies van het verzorgingsgebied van netbeheerder Enexis.

maandag 24 juli 2023

FNV: energietoeslag ruimhartiger toekennen

De uitbetaling van de energietoeslag 2023 mag door de val van het Kabinet niet in gevaar worden gebracht, zegt FNV. Ook pleit de vakbond voor een ruimhartiger beleid.

De FNV heeft daarover een brief gestuurd aan de minister van armoede en aan de vaste Kamercommissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Een meer ruimhartige uitvoering van de energietoeslag door de inkomensgrens te verhogen naar 150 procent van het sociaal minimum en willekeur in de uitvoering van de energietoeslag tussen gemeenten tegen te gaan. Ook zouden jongeren onder de 21 met een laag inkomen die niet financieel ondersteund kunnen worden door hun ouders recht moeten hebben op de energietoeslag.

De nieuwe regeling voor studenten maakt volgens de FNV en FNV Young & United nog steeds onrechtvaardig onderscheid tussen studenten en niet-studenten. Studenten met een laag inkomen zouden net als andere burgers met een laag inkomen recht moeten hebben op een volledige energietoeslag
Aanvullende maatregelen zijn nodig om te voorkomen dat in 2024 1 miljoen mensen in armoede leven.

Vergunning voor zonnepark Panderweg Oost

Vattenfall mag een zonnepark bouwen in de gemeente Buren. De gemeenteraad ging onlangs akkoord met het verlenen van de benodigde vergunningen. Daarmee is de komst van het zonnepark een stap dichterbij gekomen.

Het zonnepark moet komen aan de noordkant van de A15 en ten zuiden van de Zilverlandseweg. Zonnepark Panderweg-Oost heeft een omvang van 35 hectare, waarvan 23,5 hectare bestemd is voor zonnepanelen. De overige 11,5 hectare wordt landschappelijk ingericht. Zo wordt het zonnepark omgeven door een blauwgroene zone. Hier past men een brede watergang met natuurvriendelijke oevers toe en maken we een kruidenrijke zone. Deze kruidenrijke zone zaaien we in met een mengsel dat veevriendelijk is, zodat het geen risico’s vormt voor omliggende agrarische percelen en het juist een kans is voor bijvoorbeeld schapenbegrazing.

Nu de vergunningen zijn afgegeven, kan Vattenfall subsidie gaan aanvragen voor het park. Daarna wordt begonnen met de aanbesteding voor de bouw. Wanneer beide succesvol zijn afgerond, kan daarmee worden begonnen. Volgend jaar moeten de eerste werkzaamheden plaatsvinden. De eerste stroom wordt in het voorjaar van 2025 geproduceerd.

Bij uitschakelende omvormers geldt daarom ook ‘voorkomen is beter dan genezen’. Het is slim om zonnestroom direct te gebruiken wanneer deze wordt opgewekt. Dit wordt extra relevant bij de afbouw van de salderingsregeling in 2025. Zet daarom overdag - als de zon volop schijnt - apparaten die veel energie verbruiken aan, zoals de wasmachine, de droger of vaatwasser. Of maak gebruik van slimme apparaten. Die kunnen geprogrammeerd worden om op piekmomenten aan te gaan. Zo wordt opgewekte stroom direct verbruikt, vermindert de druk op het stroomnet en is de kans kleiner dat zonnepanelen uitschakelen. Daarmee halen huishoudens meer rendement uit hun panelen.

Bouw nieuwe vergistingsinstallatie Venlo

In Venlo is de gaskraan van de huidige vergister dichtgedraaid en de installatie stilgezet. Dit jaar start men met de bouw van een nieuwe installatie.

Het project Groen gas Venlo heeft als doel om het afval op een effectievere manier te vergisten. En om meer biogas te maken dat omgezet zal worden in groen gas. Daarnaast wordt de verwerkingscapaciteit voor het gft vergroot.

Het project Groen gas Venlo komt voort uit de strategische doelstellingen van Attero. Attero wil meer groen gas produceren. Dit wordt vanuit de overheid gestimuleerd, omdat zij het aardgasverbruik wil verminderen. Tot nu toe produceerde men in Venlo ook al biogas.

Naast meer groen gas levert een nieuwe vergistingsinstallatie ook nog andere voordelen op. De nieuwe installatie zal zodanig worden uitgerust dat men de hoogste kwaliteit compost uit de biomassa zal overhouden, zodat men deze ook aan de oppotgrondsector kunnen afzetten.
Planning

De bouw start later dit jaar. Eerst zal de huidige vergistingsinstallatie gesloopt worden, daarna kunnen we beginnen aan de nieuwbouw. De planning is dat we in de loop van 2025 in productie kunnen gaan.

vrijdag 21 juli 2023

''Fossielvrije voedingsindustrie 2035 niet haalbaar'

Een recent rapport van het onderzoeks- en adviesbureau CE Delft geeft aan dat de voedingsindustrie in 2035 volledig kan draaien op duurzame brandstoffen. Dat is helaas een te optimistische verwachting. Een fossielvrije voedingssector in 2035 is met het huidige verduurzamingstempo onrealistisch. Toch hebben voedingsbedrijven wel de mogelijkheid om de energietransitie te versnellen, zegt Ceel Elemans, Sector specialist Food, ING Sector Banking.

Tot nu toe stokt de CO2-reductie in de voedingssector bij een lichte stijging van het productievolume. Uit ING-onderzoek blijkt dat het aardgasgebruik in de voedingsindustrie al vier jaar op rij niet daalt. Aardgas levert daarbij op dit moment bijna 75 procent van de benodigde energie aan voedingsbedrijven.

Voor voedingsbedrijven is het verminderen van de CO2-uitstoot een uitdaging. Bedrijven hikken aan tegen de kostbare CO2-reductie investeringen vanwege de lange terugverdientijd. Deze lange terugverdientijd wordt mede veroorzaakt doordat afnemers doorgaans niet bereid zijn extra te betalen voor verduurzaming. Daarnaast zijn er belemmerende problemen met het elektriciteitsnetwerk, zoals lange wachttijden voor het krijgen van meer capaciteit.

Toch zijn er zeker goede mogelijkheden. Naar schatting investeert de voedingssector jaarlijks twee miljard euro tot 2030 in de eigen bedrijfsvoering. Er liggen daarbij kansen voor voedingsbedrijven om hun bijdrage aan de verduurzaming van de sector te vergroten. Bijvoorbeeld door koel- en vriescellen te laten draaien op momenten van overschot aan elektriciteit, waardoor het elektriciteitsnet wordt ontlast. Duurzame besparingen zijn ook mogelijk met warmtepompen die restwarmte uit het productieproces of koelinstallaties hergebruiken. Industriële bakkerijen kunnen investeren in zuinigere gasovens en deze later ombouwen naar elektriciteit of waterstof.

VEH in beroep tegen besluit ACM om verlengen aansluittermijn elektriciteit

Vereniging Eigen Huis gaat in beroep tegen het besluit van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) om de aansluittermijn bij een overbelast elektriciteitsnet te verlengen naar maximaal 52 weken. De vereniging ziet deze verlenging als belemmering voor huiseigenaren om hun woning verder te verduurzamen.

Bij de aanschaf van zonnepanelen is de kans groot dat daarvoor een zwaardere elektriciteitsaansluiting nodig is. Voor deze uitbreiding moet het elektriciteitsnet in de wijk wel plaats hebben. Als meer energie wordt opgewekt dan het elektranet aan kan, is er sprake van netcongestie en moet het netwerk worden uitgebreid. In dat geval mag de netbeheerder nu 52 weken de tijd nemen om aansluitingen te verzwaren in plaats van 12 weken.

Voor nieuwbouwwijken geldt een maximale aansluittermijn op het elektranet van 18 weken. Door ook deze termijn op te rekken naar 52 weken kan de oplevering van nieuwbouwwoningen vertraging oplopen. Zonder werkende elektra is een nieuwbouwwoning niet gereed voor bewoning en kan deze niet worden opgeleverd. 'Elektrische apparatuur zoals warmtepompen en luchtinstallaties moeten werken als de koper de sleutel van het nieuwe huis krijgt,' legt Kremer uit.

Uit gegevens van de ACM blijkt dat het na het indienen van de aanvraag gemiddeld 10 weken duurt voordat bestaande woningen een verzwaarde elektriciteitsaansluiting krijgen. Voor nieuwe aansluitingen is dit gemiddeld 21 weken, waarbij de langste aansluiting na 28 weken plaatsvond.

De termijn van 52 weken die de ACM acceptabel vindt, is onnodig lang, stelt de vereniging. De noodzaak van zo’n lange wachttijd is niet uit te leggen aan consumenten en heeft flinke gevolgen voor de verduurzamingsopgave.

Vijftig bedrijven hebben interesse om flexibel met elektriciteit om te gaan

De zoektocht naar bedrijven in de regio’s Flevopolder, Utrecht en Gelderland die flexibel met hun elektriciteitsvermogen kunnen omgaan heeft circa 50 geïnteresseerde bedrijven opgeleverd. Deze bedrijven meldden zich na een brede oproep om mee te helpen om het elektriciteitsnet flexibel te gebruiken, zodat er meer ruimte ontstaat voor nieuwe aanvragers.

Onder de geïnteresseerde bedrijven zitten onder meer tuinders en kleinere industrieën. Een eerste inschatting is dat deze bedrijven samen een beperkte hoeveelheid aan flexpotentieel voor de hele regio meebrengen. De vraag naar flexibel vermogen in het gebied is momenteel groter. Wanneer het flexaanbod niet voldoende is, blijven veel partijen op de wachtlijst staan.

De netbeheerders analyseren momenteel in hoeverre de aangeboden hoeveelheid flexibel vermogen een oplossing biedt voor het congestievraagstuk. De conclusies worden verwerkt in een eindrapport, dat in september/oktober zal verschijnen.

In 2022 kondigde TenneT aan dat de grenzen van de capaciteit van het elektriciteitsnet in zicht kwamen. Grootverbruikers die zich wilden vestigen of hun bestaande aansluiting wilden verzwaren zijn op een wachtlijst terecht gekomen.  

Recent kondigde demissionair minister Jetten al aan dat hij op zoek gaat naar een speciale coördinator om flexibel gebruik van het stroomnet door ondernemers verder te ontwikkelen. Binnen het landelijke actieprogramma netcongestie is inmiddels ook een platform opgericht om ondernemers hiermee op weg te helpen. Flexibiliteit in een belangrijke sleutel in de omschakeling naar een duurzaam energiesysteem.

Friesland wil meer inzicht in energiesysteem van de toekomst

De provincie Fryslân werkt, in samenwerking met partners van de Friese Energietafel, aan een nieuw instrument voor de aanpak van de energietransitie. Het gaat om een programma met projecten van regionaal (gemeentegrens overschrijdend) belang. Door de huidige problemen met congestie op het elektriciteitsnet ligt de focus op de onderstations in dit net. Provincies stellen dit vast en dat hoort bij de nieuwe regierol van provincies in de ontwikkeling van de energie-infrastructuur.

Het PMIEK Fryslân 2023-2025 geeft inzicht in hoe het energiesysteem zich in de toekomst gaat ontwikkelen; het bevat een lijst met projecten waar netbeheerders Liander en TenneT aan werken om in de toekomst de elektriciteitsvraag te faciliteren. Gedeputeerde Staten stellen iedere twee jaar een PMIEK vast. In Fryslân gaat dit in samenwerking met alle deelnemers van de Friese Energietafel. Het volgende PMIEK zal een uitgebreidere lijst krijgen en prioriteit aan projecten geven.

Het rijk, de provincies, gemeenten en netbeheerders hebben met elkaar afspraken gemaakt hoe samen te werken. Het PMIEK is daar een onderdeel van. Het doel van de samenwerking is: de transitie naar het Energiesysteem 2050(externe link). De komende tijd werken we met de deelnemers van de Friese Energietafel met drie instrumenten werken we aan de inrichting van het Energiesysteem 2050 in Fryslân:

Voor een Energiesysteem 2050 werken de Friese overheden en Liander en de Friese Energie Alliantie samen aan de zogenaamde Friese Energietafel (FET). Dit is een ambtelijk en bestuurlijk overleg. De Friese Energie Alliantie bestaat uit 11 maatschappelijke organisaties die actief betrokken zijn bij de energietransitie in Fryslân.

Fryslân zet voor de toekomst in op een brede energiemix. Elektriciteit uit zon en wind en warmte uit geothermie, aquathermie, bodemenergie groen gas en waterstof. Op kleine schaal zien wij ook mogelijkheden voor blue energy en getijdenenergie.

donderdag 20 juli 2023

Werkgeversorganisaties positief over activiteiten die stroomnet ontlasten

Het is goed dat de ACM het mogelijk wil maken om projecten, die het overbelaste stroomnet ontlasten, voorrang te geven bij een aansluiting. Dat zeggen MKB-Nederland en VNO-NCW in een eerste reactie op een nieuw prioriteringskader dat de marktautoriteit heeft opgesteld en waar bedrijven en overheden op kunnen reageren komende maanden.

Bedrijven kunnen op verschillende manieren het stroomnet ontlasten. Zo kunnen bedrijven onderling bijvoorbeeld meer stroom gaan uitwisselen (op bedrijventerreinen). Ook kunnen bedrijven werken met batterijen en kunnen ze duurzaam opgewekte stroom zelf inzetten zonder dat dat perse het net op hoeft. ‘Hiermee ontstaat ruimte, zodat anderen weer sneller het overbelaste net op kunnen en dat is wenselijk voor de hele samenleving,’ aldus de ondernemersorganisaties.

Belangrijk is volgens de ondernemersorganisaties wel dat slimme oplossingen dan ook snel duidelijkheid krijgen of én wanneer zij precies in de categorie vallen die voorrang kunnen krijgen. De categorie die het verduurzamen van bedrijven prioriteert lijkt namelijk vrij beperkt vormgegeven.

Toekomstig elektriciteitsnet 'grootste verbouwing van Nederland'

Minister Jetten heeft een dezer dagen Tweede Kamer een update gestuurd over de situatie op het elektriciteitsnet en over de inspanningen die via het Landelijk Actieplan Netcongestie (LAN) worden geleverd om de schaarste aan transportcapaciteit te verminderen.

In het LAN werken de overheden, belangenorganisaties en netbeheerders intensief samen om het elektriciteitsnet toegankelijk te houden. Dit vraagt naast netuitbreidingen ook om flexibel gebruik. Netbeheerders zien de integrale samenwerking die in het LAN plaatsvindt als een essentieel onderdeel van de energietransitie.

In 2035 moet het elektriciteitssysteem nagenoeg CO2-neutraal zijn. En al in 2030 zal ongeveer 85 procent van onze elektriciteit van hernieuwbare bronnen zoals wind en zon komen. Om dit mogelijk te maken moet ons elektriciteitsnet de komende jaren flink op de schop.

De netbeheerders zien veel belangstelling voor flexibiliteit maar in de praktijk komt er nog weinig flexibel vermogen beschikbaar. De netbeheerders juichen het voornemen van minister Jetten om een speciaal coördinator flexibiliteit aan te stellen dan ook toe.

In het Landelijke Actieprogramma Netcapaciteit (LAN) is afgelopen periode aan een nieuw platform gewerkt, waarin verhalen, tips en ervaringen bij elkaar komen hoe flexibel met elektriciteit kan worden omgegaan. De website SlimMetStroom.com is nog volop in ontwikkeling en wordt komende periode verder aangevuld. Slimmer met stroom omgaan is één van de oplossingen op weg naar een duurzaam, betaalbaar en betrouwbaar elektriciteitssysteem.

Energierekening 37 procent hoger

Met de energieprijzen van juni 2023 betaalde een huishouden met een gemiddeld energieverbruik 2 320 euro per jaar aan energie, 630 euro (of 37 procent) meer dan in juni 2022. De hogere energieprijzen en hogere belasting voor energie maakten de rekening 670 euro hoger ten opzichte van juni 2022. Dit meldt het CBS over de energierekening van juni 2023.

Een iets lager gemiddeld verbruik dan een jaar eerder drukte de energierekening met 40 euro. De totale energierekening verschilt per huishouden, door verschillen in het verbruik en in de afgesloten contractvormen.

De gemiddelde energierekening in juni 2023 <link> ligt wel een stuk lager dan in november en december 2022, toen deze rond de 3 000 euro per jaar uitkwam. Door de invoering van het prijsplafond in januari 2023 en de dalende variabele leveringstarieven vanaf februari is de gemiddelde energierekening in 2023 elke maand gedaald. De prijzen van de vaste en variabele leveringstarieven zijn bepaald op basis van energiecontracten van circa 82 procent van de Nederlandse huishoudens.

woensdag 19 juli 2023

Stedin: hoogspanningsnet in de provincie Zeeland vol

Het hoogspanningsnet in de provincie Zeeland zit nagenoeg aan de maximale capaciteit voor grootverbruikers. Dit komt door de snelgroeiende vraag van onder meer waterstoffabrieken, grote batterijen en de verduurzaming van industriële processen.

In totaal ligt er een aanvraag van 3,5 gigawatt aan extra vermogen, vergelijkbaar met 8 keer het huidige verbruik en drie keer het huidige vermogen van de provincie Zeeland.

TenneT, de landelijke netbeheerder verantwoordelijk voor het hoogspanningsnet, heeft daarom vandaag een formele melding gedaan bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM), de toezichthouder op de energiemarkt. Bedrijven die bij Stedin een aansluiting aanvragen die groter is dan 3x80 ampère kunnen wij niet direct een aansluiting met transportcapaciteit bieden. De netbeheerder plaatst hen daarvoor op een wachtlijst.   

Omdat de uitbreidingen langere tijd in beslag nemen, wordt (dus) ook gezocht naar andere oplossingen – voor de kortere termijn. TenneT start in nauwe samenwerking met Stedin een zogenaamd congestieonderzoek om te kijken of het elektriciteitsnet op drukke momenten kan worden ontlast. Partijen worden benaderd of ze tegen een vergoeding hun vraag naar of aanbod van elektriciteit op de piekmomenten (in de ‘spits’) kunnen verschuiven.

Utrecht brengt toekomstige energieprogrammering en slimme oplossingen in beeld

De afgelopen jaren is er groeiende schaarste op het elektriciteitsnetwerk in de provincie Utrecht: vraag en aanbod van elektriciteit stijgen harder dan de beschikbare netcapaciteit. Dat betekent dat een aansluiting op het elektriciteitsnetwerk voor bijvoorbeeld bedrijven, woonwijken of laadpleinen de komende jaren niet meer vanzelfsprekend is.

Daarom werken netbeheerder, provincie Utrecht en regio’s samen om te kijken wat wel mogelijk is op de korte termijn, door het toepassen van slimme oplossingen of het zoeken naar flexcapaciteit.

Onlangs heeft het College van Gedeputeerde Staten daarover de eerste stap genomen. De P-MIEK is vastgesteld; dit is het integraal programmeren van het Utrechtse energiesysteem van de toekomst.

Het P-MIEK (Provinciaal Meerjarenprogramma Infrastructuur Energie en Klimaat) is een vooruitblik op het benodigde Utrechtse energiesysteem van de toekomst. De provincie werkt samen met netbeheerders Stedin en TenneT, de regio's U10, Amersfoort en Food Valley en de 26 Utrechtse gemeenten om de ambities op het gebied van o.a. wonen, werken en mobiliteit voor de periode 2030-2050 in beeld te brengen. Daarnaast wordt er gekeken welke energie (infrastructuur) er nodig is om deze ambities te realiseren.

Veranderde energiemarkt zorgt voor omzetgroei bij Gasunie

De omzet van Gasunie over het eerste halfjaar van 2023 is uitgekomen op 1,1 miljard euro, 23 procent hoger dan een jaar eerder. Een groot deel van deze stijging is het gevolg van de nieuwe EemsEnergyTerminal. Deze was nog niet in bedrijf in het eerste halfjaar van 2022.

Bij de gereguleerde netwerkbedrijven van Gasunie in Nederland (GTS) en Duitsland (GUD) nam de omzet met respectievelijk 9 en 14 procent toe. Tegelijkertijd heeft Gasunie te maken met gestegen kosten. Door de komst van de EemsEnergyTerminal en de vele energietransitieprojecten waar Gasunie aan werkt, lopen de energiekosten en de operationele kosten op. Hierdoor steeg de nettowinst minder dan de omzet (een plus van 17% naar 266 miljoen).

Gasunie transporteerde in de eerste helft van 2023 in totaal 516 TWh aardgas; 10% minder dan in dezelfde periode een jaar eerder. In Nederland vervoerde dochter GTS in de eerste helft van 2023 377 TWh aardgas. Dit is 3 procent minder dan in de eerste helft van 2022 en het laagste volume ooit vervoerd door GTS in een eerste helft van een jaar. Door de hoge gasprijzen en de milde winter was er minder vraag naar gas bij burgers en bedrijven. Daardoor bleven bovendien de gasbergingen relatief goed gevuld, waardoor er minder aan deze opslagfaciliteiten werd geleverd. In Duitsland vervoerde dochterbedrijf GUD in de eerste zes maanden van 2023 139 TWh aardgas; een afname van 24% ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

Nederland leverde het afgelopen halfjaar 94 procent meer hoogcalorisch gas (H-gas) aan het buitenland dan in de eerste helft van 2022. Dit komt geheel op het conto van Duitsland, dat het gas nodig heeft ter vervanging van de weggevallen import uit Rusland. De H-gas uitvoer naar België en het Verenigd Koninkrijk daalde juist sterk. In de eerste zes maanden van 2023 maakte gas uit het Groningenveld nog maar 4 procent uit van alle aardgas dat door het GTS-net stroomde tegen 12% een jaar eerder. Om de sluiting van het Groningenveld te ondersteunen, werkt Gasunie aan de bouw van een nieuwe stikstoffabriek in Zuidbroek die buitenlands gas kan omzetten naar gas van ‘Groningen-kwaliteit’. Dankzij nieuwe afspraken met de hoofdaannemer is de verwachting dat deze fabriek in oktober operationeel wordt.

Alliander wil Kenter verkopen aan ABP en OMERS Infrastructure

Alliander is van plan om dochterbedrijf Kenter te verkopen aan een consortium bestaande uit ABP en OMERS Infrastructure. Daarover hebben Alliander, ABP en OMERS Infrastructure overeenstemming bereikt. De investering namens ABP wordt gedaan door APG Asset Management. Komende periode worden de gebruikelijke advies- en goedkeuringstrajecten met o.a. de mededingingsautoriteiten en aandeelhouders van Alliander doorlopen. Het streven is om de komende maanden de transactie af te ronden.

Eind 2022 kondigde Alliander aan op zoek te gaan naar een andere eigenaar voor Kenter. Afgelopen maanden is een zorgvuldig verkoopproces doorlopen met aandacht voor de belangen van alle stakeholders. Daarbij is gekozen voor een gecontroleerde veiling, waarbij – voorafgaand aan het verkoopproces en in samenspraak met de aandeelhouders en de medezeggenschap – kwaliteitseisen en beoordelingscriteria zijn geformuleerd. Bij de uiteindelijke keuze voor een nieuwe eigenaar is goed gekeken naar de mate waarin invulling is gegeven aan de beoordelingscriteria en de wijze waarop deze zijn geborgd.

Het werk dat Kenter doet, nu en in de toekomst, is zeer relevant voor de energietransitie. Die relevantie komt buiten Alliander beter tot zijn recht, omdat Alliander als netwerkbedrijf te maken heeft met beperkende wet- en regelgeving. De beperkingen zullen de komende jaren naar verwachting verder toenemen en een steeds grotere belemmering vormen voor het werk van Kenter en haar medewerkers.

Mega aanbesteding netbeheerders

Netbeheerders Enexis, Coteq, Rendo, Vitens, Waterbedrijf Groningen, WMD en VodafoneZiggo gaan een nieuwe en langdurige samenwerkingsvorm van acht jaar aan met aannemers voor de uitvoering van energie-, drinkwater- en telecommunicatie-werkzaamheden voor de ondergrondse infrastructuur in Noord-Oost Nederland.

GROND'G heeft namens de diverse netbeheerders de aanbesteding uitgezet, die aan meerdere aannemers is gegund. De zeven netbeheerders willen door deze samenwerking met aannemers beter toegerust zijn op hun uitbreidings- en onderhoudsopgave aan hun netten en deze efficiënt en klantgericht te kunnen uitvoeren. De aanbesteding omvat zowel gecombineerde werkzaamheden voor netbeheerders vanuit de Stichting GROND’G als eigen werk vanuit Enexis met als ingangsdatum 1 november 2023.

Voor de energietransitie alleen al moet aan een op de drie straten in de toekomst worden gewerkt om het elektriciteitsnetwerk te verzwaren of uit te breiden. De samenwerking binnen GROND’G is erop gericht om werkzaamheden van de zeven netbeheerders zoveel mogelijk samen te voegen zodat straten maar een keer opgebroken hoeven en klanten zo weinig mogelijk overlast ervaren. De netbeheerders en de aannemerij zetten daarnaast in op innovatie en procesverbetering zodat ze in staat zijn meer werk efficiënter te verrichten.

dinsdag 18 juli 2023

Nieuw hoogspanningsstation maakt verdere elektrificatie Schiphol mogelijk

Schiphol werkt samen met netbeheerder Liander om een nieuw hoogspanningsstation te realiseren. Hierdoor krijgt Schiphol meer capaciteit op het net. Het nieuw te bouwen hoogspanningsstation gaat in 2027 onder andere de terminal en kantoren van stroom voorzien en draagt bij aan de verduurzaming van de terminal.

De ambitie van Schiphol is dat in 2030 alle eigen gebouwen op de luchthaven van het gas af zijn. Schiphol en Liander hebben op 13 juli een samenwerkingsovereenkomst getekend voor de bouw en het beheer van het nieuwe station.

De gebouwen worden ingepast in de omgeving door ze te overkappen met een groene koepel waarop een mix van bomen, struiken en kruiden groeit. In combinatie met de naastgelegen waterberging wordt hiermee ruimte gegeven aan biodiversiteit en natuur. Door deze afwerking gaat het station als een heuvel op in de omgeving. Het is een robuuste toekomstbestendige stroombron die 40 tot 60 jaar meegaat. Start van de bouw staat gepland voor begin 2024.

FC Utrecht stapt over op duurzame LED-verlichting

In navolging van de grasmat in de thuishaven van FC Utrecht, die sinds maandag 12 juni volledig onder handen wordt genomen, kan de Utrechtse FC in het nieuwe Eredivisieseizoen ook beschikken over gloednieuwe en duurzame LED-verlichting tijdens thuiswedstrijden.

De nieuwe lichtinstallatie wordt geplaatst onder de daken van de vier tribunes van Stadion Galgenwaard.

Het energieverbruik op de stadionlampen in Stadion Galgenwaard brengt men door de aanbreng van de nieuwe lichtinstallatie omlaag met vijftig procent. Met deze nieuwe duurzame LED-verlichting voldoet Stadion Galgenwaard tevens aan de UEFA Level B normering.

Plannen voor groot zonneveld in Bunnik

De Universiteit Utrecht (UU) wil in 2030 CO2-neutraal zijn. Daarom voert de UU gesprekken met zonneparkontwikkelaar IX Zon over de rechten om 50 procent van een groot zonneveld in Bunnik te bouwen en 30 jaar te exploiteren.

De energievoorziening van de UU beslaat 65 procent van de totale CO2-footprint van de universiteit. Verduurzaming kan voor een deel met zonne-energie: zo zijn er al veel zonnepanelen op daken en carports aangebracht.

Zonneparkontwikkelaar IX Zon (IX Zonnig BV) biedt na vier jaar ontwikkeling een ready to build zonnepark aan op ruim twee kilometer afstand van het USP. Dit zonnepark kan via een directe verbinding worden aangesloten op het elektriciteit netwerk van het USP. Daarmee wordt een financieel interessante zonne-energieproductie-installatie toegevoegd aan de duurzame energieproductie van de UU, vergelijkbaar met een zonnepark ontwikkeld op eigen terrein.

Hiermee zou het aandeel eigen zonne-energie in één stap stijgen van ca. 3 naar ca. 20 procent van de huidige elektriciteitsvraag van de UU. Er is berekend dat het UU-deel van de zonneweide circa 8 miljoen kilowattuur per jaar opwekt.

Als alles volgens planning verloopt, gaat het zonnepark begin 2025 duurzame energie opwekken. Er kan dan met het gehele zonnepark – waarvan de UU dus de helft gaat exploiteren - ruim 16 GWh aan duurzame energie worden opgewekt. Dat is voldoende om ruim 4200 huishoudens van stroom te voorzien.

Definitieve gunning grootste aanbesteding Alliander rond

De definitieve gunning voor het grootste aanbestedingstraject van Alliander ooit is rond. Op 23 juni ondertekenden vijf aannemers het contract. Netbeheerder Liander, dochteronderneming van Alliander, verzwaart en breidt de komende jaren het elektriciteitsnet in Gelderland en Noord-Holland uit. Een enorme klus, met een investering van meer dan 1,5 miljard euro.

Binnen de programma’s Helix NHN en NuGelre wordt circa 4500 kilometer aan nieuwe kabels gelegd en worden ongeveer 1600 nieuwe transformatorhuisjes geplaatst. De werkzaamheden starten in september.

In Noord-Holland wordt het programma Helix NHN uitgevoerd door aannemers Visser & Smit Hanab B.V. (perceel Alkmaar), A. HAK B.V. (perceel Kop van Noord-Holland en West-Friesland) en Van Gelder Kabel-, Leiding- en Montagewerken B.V. (perceel Waterland en Zaanstreek).

In Gelderland werken de aannemers Van den Heuvel aannemingsbedrijf B.V (perceel Achterhoek), Visser & Smit Hanab B.V. (perceel Rivierenland) en Van Voskuilen Infratechniek B.V. (perceel Arnhem/Nijmegen) voor programma NuGelre.

De werkzaamheden in beide regio’s zijn zo goed als identiek. Daarom zijn deze gecombineerd in één Europese aanbesteding.

Open Innovatie Programma: N-SIDE nieuwe partner voor TenneT

Onlangs vond het ‘revealing event’ plaats van het Open Innovatie Programma van TenneT. De drie partijen die uit eerdere selectierondes zijn gekozen, presenteerden voor het aanwezige publiek en een jury hun oplossing. De oplossing van N-SIDE is al zo concreet dat er direct wordt gestart met een samenwerking.

N-SIDE heeft een methodologie ontwikkeld die de bestaande knooppuntprognoses versterkt en rekening houdt met alle onzekerheden op de knooppunten bij de berekening van potentiële congesties op het volledige netwerk. Dit maakt een goed geïnformeerde, op risico gebaseerde beslissing mogelijk over de door de planners en exploitanten te nemen acties.

Veel gebieden in Nederland lopen op dit moment tegen de maximale capaciteit van het elektriciteitsnet aan. Uitbreiding van onze elektriciteitsnetten is in volle gang, maar duurt tegelijkertijd lang. Daarom wordt ook gezocht naar innovaties en nieuwe werkwijze om het huidige net te ontlasten. Het Open Innovatie Programma waarin bedrijven zijn uitgedaagd een oplossing te bedenken op de vraag 'Hoe kunnen we optimaal gebruik maken van de transportcapaciteit en de aansluitpunten op het net?'

maandag 17 juli 2023

ING: Hausse van vraag naar zonnepanelen lijkt voorbij

De enorme interesse in zonnepanelen is met de daling van de elektriciteitsprijzen weer afgenomen. De vraag blijft nog op peil, maar de hausse lijkt over.

De installatiebranche zag de omzetten in de eerste maanden van dit jaar nog met bijna 20 procent toenemen, door energie-efficiency maatregelen van consumenten en bedrijven als gevolg van hoge energieprijzen. ING Research verwacht echter dat de groei zal afnemen, ook doordat de vraag voor installatiewerkzaamheden voor nieuwbouwwoningen daalt.

Door de sterk gestegen prijzen voor energie nam vorig jaar de interesse in maatregelen om de energiekosten te drukken enorm toe. Zo steeg het opgesteld vermogen van zonnepanelen op woningen in 2022 met een derde. Uit geregistreerde zoekopdrachten op internet naar zonnepanelen blijkt echter dat de interesse daarin sinds de herfst van 2022 afneemt.
Minder zoeken betekent vaak ook minder k

De interesse neemt niet alleen af voor zonnepanelen, ook daalt de belangstelling voor andere energiebesparende maatregelen zoals woningisolatie en de plaatsing van (hybride) warmtepompen. Ook hier lijkt de consument erg gevoelig voor zijn eigen portemonnee en lijkt de wegvallende prijsprikkel door de gedaalde gasprijs de reden te zijn. Vanaf 2026 zal de vraag naar (hybride) warmtepompen sowieso wel weer flink toenemen, want dan wordt deze verplicht bij vervanging van een CV-ketel.

Ook al daalt de interesse voor verschillende verduurzamingsmaatregelen, de interesse is nog steeds structureel hoger dan voor de energiecrisis. Energieprijzen zijn ook wel gedaald maar zijn nog steeds flink hoger dan voor de energiecrisis. Daarbij heeft de piek in energieprijzen vorig jaar gezorgd voor meer bewustzijn van energiekosten en zorgt voor angst voor eventuele nieuwe prijsverhogingen. De komende jaren zal de vraag naar verduurzaming van woningen en andere gebouwen ook hoog blijven om de uiteindelijke doelstelling te halen van energieneutraliteit in 2050.

Door de enorme vraag van energiebesparende maatregelen heeft de installatiebranche enkele kwartalen hoge omzetgroeicijfers laten zien van tussen de 10 en 20 procent. In het grootste bouwsegment, de B&U sector (woningbouw & bedrijfsgebouwen), lag de groei veel lager en ondertussen neemt deze daar al flink af. Ook de omzetgroei in de installatiebranche lijkt nu over zijn top heen.

7,6 miljoen woningen hebben een slimme meter

Elk van de ongeveer 8,5 miljoen woningen in ons land heeft een energiemeter waarop wordt bijgehouden hoeveel gas of elektriciteit er wordt verbruikt. Zo’n 7,6 miljoen woningen hebben een slimme meter, oftewel een digitale meter met een eigen communicatiemogelijkheid.

Ook in 2022 heeft Kiwa Technology in opdracht van Netbeheer Nederland statistisch onderzoek uitgevoerd naar de in gebruik zijnde kWh-meters. Er zijn 92 populaties, oftewel 92 typen meters, met in totaal 1.448.343 kWh-meters gecontroleerd. Dit is 17 procent van het totale meterbestand.

Van die 92 typen meters zijn van 7758 meters de meetresultaten gecontroleerd. Geen enkele van deze meters gaf een afwijking die groter is dan de norm. Deze populaties werken zoals ze horen en hoeven daarom niet te worden vervangen.

Netbeheerders vervangen echter wel meters; zo’n 23.000 meters worden door de netbeheerders proactief vervangen omdat ze verouderd zijn en niet voldoen aan de eisen. Deze meters geven op dit moment overigens nog wel de juiste standen door. Netbeheerders hebben zichzelf ten doel gesteld deze meters voor eind 2024 te vervangen.

Naast de elektriciteitsmeters, worden door Kiwa ook de gasmeters gecontroleerd. In controlejaar 2022 zijn 115 populaties met in totaal 1.583.773 gasmeters gecontroleerd. Dit is 22 procent van het totale meterbestand van circa 7,2 miljoen gasmeters.

Amstelveense isolatieaanpak voor koopwoningen met lage energielabels

De gemeente Amstelveen heeft een lokale isolatieaanpak ontwikkeld om woningeigenaren en Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) te helpen bij het isoleren van woningen met energielabels D, E, F en G en een WOZ-waarde onder het gemiddelde van Amstelveen.

Ongeveer een kwart van de woningen in Amstelveen valt in deze categorie. De gemeente maakt daarbij gebruik van een uitkering van het Rijk in het kader van het Nationaal Isolatieprogramma.

Het Nationaal Isolatieprogramma heeft als doel om in Nederland tot 2030 2,5 miljoen huizen te isoleren met nadruk op 1,5 miljoen slecht geïsoleerde woningen en huishoudens die bij het isoleren het hardst ondersteuning nodig hebben. De belangrijkste isolatieopgave in Amstelveen ligt bij ruim 14.000 woningen met energielabels E, F en G, waaronder circa 8.500 slecht geïsoleerde koopwoningen: zo’n 5.700 eengezinswoningen en ongeveer 2.800 VvE woningen. Ook woningeigenaren met energielabel D worden benaderd door de gemeente.

Gemeenten kunnen bij het Rijk in drie delen subsidie aanvragen binnen het Nationaal Isolatieprogramma. Voor Amstelveen is er in de eerste tranche van 2023 ongeveer 575.970 euro beschikbaar gesteld. Voor de tweede en derde deel in 2024 en 2025 is een vergelijkbaar bedrag toegezegd door het ministerie van BZK.

vrijdag 14 juli 2023

'Energieleveranciers zaaien verwarring met terugleververgoeding vast contract'

Energiebedrijven DGB, Energiedirect en Essent hanteren ten onrechte variabele vergoedingen voor teruggeleverde stroom van zonnepanelen bij klanten met een vast contract. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond.

Wanneer consumenten een vast energiecontract hebben, wil dat zeggen dat zij gedurende een afgesproken periode een vast tarief betalen voor stroom en gas. Die vaste tarieven gelden niet alleen voor de geleverde energie, maar ook voor de teruggeleverde, zo stelt de Consumentenbond in een brief aan de DGB, Energiedirect en Essent.

De Consumentenbond wijst daarbij op de algemene voorwaarden Levering van elektriciteit en gas aan kleinverbruikers (2017). Daarin staat dat als er vaste leveringstarieven zijn afgesproken, deze tijdens de looptijd van de overeenkomst niet gewijzigd mogen worden. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen tarieven voor verbruik en tarieven voor teruglevering.

Vast is vast, en niet een beetje vast, zegt de bond. Dat deze leveranciers in hun algemene voorwaarden zetten dat terugleververgodingen bij een vast contract kunnen wijzigen, is onrechtmatig.

De Consumentenbond startte een onderzoek naar terugleververgoedingen, nadat consumenten klaagden over onduidelijkheden daarover bij vaste contracten. Van de 31 onderzochte energieleveranciers, hanteert het merendeel bij een vast contract zowel voor geleverde als teruggeleverde stroom vaste prijzen. Een paar leveranciers zijn daar minder duidelijk over. Zo staat in de productvoorwaarden van Delta energie dat het bedrijf de hoogte van de terugleververgoeding kan aanpassen. En ook klanten van Eneco kregen eerder te horen dat de tarieven voor teruglevering konden wijzigen gedurende de looptijd van het contract.

Willemien Terpstra benoemd als nieuwe CEO van Gasunie

De minister van Financiën heeft, op voordracht van de raad van commissarissen en na een positief advies van de ondernemingsraad, Willemien Terpstra benoemd als CEO en voorzitter van de raad van bestuur van de N.V. Nederlandse Gasunie.

De benoeming per 1 maart 2024 geldt voor een periode van vier jaar. Willemien Terpstra is op dit moment Global Vice President Decarbonization bij het internationale chemieconcern LyondellBasell, waar zij verantwoordelijk is voor CO2-reductie van de wereldwijde activiteiten van het concern. Zij volgt Han Fennema op, die eerder dit jaar zijn voornemen bekend maakte om na bijna tien jaar terug te willen treden als CEO van Gasunie. Fennema treedt per 1 november 2023 terug als CEO.

Willemien Terpstra (Hallum, 1970), studeerde bedrijfskunde aan Nyenrode Business Universiteit en haalde haar MBA aan Emory University in Atlanta (Verenigde Staten). Ze begon haar loopbaan bij Arco Chemical (een voorloper van LyondellBasell) in Rotterdam en vervulde een groot aantal senior management functies bij diverse business units binnen het internationale concern. In haar huidige functie is ze als Global Vice President Decarbonization verantwoordelijk voor verduurzaming, energiebesparing en CO2-reductie van de wereldwijde activiteiten van LyondellBasell. Willemien is getrouwd en heeft vier kinderen.

'Ban op zonnevelden op landbouwgrond is slecht voor boer, natuur en klimaat'

De ‘zonnebrief’ die minister van Klimaat en Energie op 6 juli aan de Kamer uitstuurde, maakt het onmogelijk zonneparken op landbouwgrond te ontwikkelen. Het is onduidelijk wat deze ‘ban’ moet opleveren. Dat zegt Holland Solar.

De landelijke ban doet geen recht aan de boeren die hun bedrijf met een zonneveld duurzaam willen veranderen, aan de kansen om met zonneparken ook natuur te ontwikkelen, aan de initiatieven van lokale burgercoöperaties en aan de noodzaak om veel meer hernieuwbare elektriciteit te produceren om zo klimaatverandering te stoppen.  

Ook doet de ban geen recht aan het participatieve proces in de RES-regio’s en aan de afspraken uit het Klimaatakkoord over hoe zonnevelden samen met omwonenden ontwikkeld moeten worden.

De vraag naar duurzame elektriciteit neemt in rap tempo toe. Het kabinet besloot onlangs dat de elektriciteitsvoorziening in 2035 volledig CO2-vrij moet zijn.

De zonsector, natuur-, bewoners- en milieuorganisaties die de gedragscode zon op land eerder tekenden, roepen het kabinet op om de keuze over wel of geen zonnepark op landbouwgrond, een lokaal besluit te laten zijn. Gemeenten kunnen de situatie ter plekke goed beoordelen, met landelijke steun voor zonne-energie, bescherming van bestaande natuurwaarden op landbouwgrond en kaders voor de natuurinclusieve ontwikkeling van duurzame energie en voor combinaties tussen zon en landbouw (agri-pv).

Alliander benoemt twee nieuwe directeuren

Joep Weerts wordt directeur GV/R&N van Alliander, Willeke van Dam begint op 1 juli als directeur van de realisatieketen met de werktitel ‘Grote Werkpakketten’.

Willeke van Dam heeft ruime ervaring met veranderprocessen in de data- en telecomsector. Ze vervulde diverse rollen binnen KPN en werkte de laatste jaren bij Allinq als directeur aan het bovengrondse en ondergrondse werkpakket in zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Dit werkpakket omvatte onder meer de grootschalige uitrol van Fiber To The Home (glasvezel).

Joep Weerts is benoemd als directeur GV/R&N en wordt verantwoordelijk voor de aansturing van deze realisatieketen.

donderdag 13 juli 2023

Studenten TU Eindhoven ontwikkelen snelst ladende elektrische raceauto ter wereld

Studententeam InMotion van de TU Eindhoven heeft een racemonster ontwikkeld dat in staat is om in minder dan vier minuten volledig op te laden, en is daarmee voor zover bekend de snelst ladende elektrische raceauto voor langeafstandsraces ter wereld.

InMotion startte in november 2022 met meer dan 30 studenten met het ontwerpen en produceren van het nieuwe batterijpakket in de raceauto. Bijzonder is dat dit batterijpakket in slechts 3 minuten en 56 seconden oplaadt, met 322 kW laadvermogen, een totale capaciteit van 29,2 kWh en een actieradius van ongeveer 250 kilometer.

De laadtijd omlaag brengen voor elektrische auto’s is belangrijk om het elektrisch rijden gemakkelijker en daarmee toegankelijker te maken voor de consument. InMotion pakt die handschoen op en komt nu daadwerkelijk dicht in de buurt van een pitstopwaardige laadtijd.

Tijdens snelladen komt er veel warmte vrij en dat zorgt voor versnelde degradatie van de batterijcellen, legt teammanager Julia Niemeijer uit. In het verleden is een innovatieve koeltechnologie ontwikkeld op module niveau, waarbij koelplaten gevuld met koelvloeistof tussen de modules met cellen zijn geplaatst. Hierdoor kon men al veel warmte uit het pakket krijgen. Als je de warmte zo goed mogelijk uit het batterijpakket wilt halen, dan wil je dat je zo dicht mogelijk bij de batterijcellen gaat koelen.

Het doel van InMotion is aantonen dat het wel degelijk mogelijk is om de laadtijd van een elektrische auto omlaag te brengen, tot een niveau vergelijkbaar met een tankbeurt van benzineauto’s. Hierdoor hopen ze elektrisch rijden aantrekkelijker te maken voor de consument en de industrie uit te dagen om de wereld groener te maken. Als een groep extreem gemotiveerde studenten dit kan neerzetten, dan kan de industrie natuurlijk niet achterblijven.

De technologie is getest bij onderzoeksinstelling TNO en Prodrive Technologies.

Afbouw van GasTerra verlengd

Als gevolg van de beëindiging van de Groningenproductie heeft gashandelsbedrijf GasTerra in 2020 bekend gemaakt zijn activiteiten op termijn te beëindigen. De onderneming voorzag destijds dat de afbouw van de activiteiten zou eindigen op 31 december 2024.

Hoewel de afbouw van veel bedrijfsprocessen volgens plan verloopt, heeft GasTerra voor de volledige afbouw meer tijd nodig. De einddatum van het bedrijf is daarom gewijzigd en vastgelegd op 31 december 2026.

GasTerra zal ook in de extra afbouwjaren geen in- of verkoopcontracten afsluiten of verlengen of nieuwe activiteiten ontplooien, tenzij noodzakelijk voor de balancering van de gasportefeuille. Het doel van het kabinet is om de Groningenproductie in 2023 of uiterlijk 2024 te beëindigen. De besluitvorming hierover heeft geen relatie met de verlengde afbouw van GasTerra. Verder blijft in de verlengde afbouw de aandeelhoudersstructuur ongewijzigd en de financiële robuustheid van GasTerra onaangetast.