Pagina's
woensdag 31 mei 2023
Stichting OPEN kondigt zichtbare afvalbeheerbijdrage aan
Dit heeft als doel meer bewustwording te creëren over de kosten van recycling en freeriders te voorkomen. Holland Solar is blij dat de kosten van recycling op deze manier inzichtelijk worden gemaakt, omdat we zien dat dit een stap is in de richting van bewuster omgaan met materialen die we gebruiken voor onze zonne-energiesystemen.
De verhoogde bijdrage is een eerste stap naar hoogwaardige recycling van zonnepanelen in de toekomst. OPEN heeft eerder aangegeven met de bijdragen voor recycling een buffer op te bouwen voor de verwachtte exponentiele groei van het volume aan zonnepanelen dat gerecycled moet worden.
De inzameling en recycling van omvormers kent een andere kostenstructuur dan die van zonnepanelen. Daarom geldt er vanaf 1 juli voor omvormers een ander tarief dan voor zonnepanelen. Het omvormertarief wordt per 1 juli 30 euro per ton voor apparaten kleiner dan 50 centimeter en 20 euro per ton voor apparaten groter dan 50 centimeter. Tot 1 juli 2023 geldt voor omvormers hetzelfde lage tarief als voor zonnepanelen.
TotalEnergies rolt slimme laadpalen uit
Nederland kent al de term slim laden voor elektrische auto’s. De vraag naar stroom is namelijk niet op elk moment van de dag gelijk. Om ’s avonds tijdens piekuren de vraag naar elektriciteit op te vangen, is nu nog fossiele stroom uit gas- en kolencentrales nodig. Tegelijkertijd is de vraag naar stroom tijdens daluren in de middag of het weekend soms zo laag, dat wind- en zonne-installaties meer opwekken dan nodig is.
TotalEnergies gebruikt deze methode en voegt daar een slim algoritme aan toe, dat rekening houdt met wat er daadwerkelijk bij een laadpunt gebeurt. De nieuwe manier die de TotalEnergies introduceert houdt met alle omstandigheden rekening. Zowel met het aantal auto’s dat gelijktijdig laadt, hoe lang iemand al is aangesloten, hoeveel stroom een auto daadwerkelijk nodig heeft, de beschikbaarheid van groene stroom en de belasting van het net. Wanneer er veel stroom uit zon en wind beschikbaar is, verhoogt de beheerder het vermogen van de laadpalen. Daardoor kunnen elektrische auto’s meer en sneller laden. Slimme techniek zorgt ervoor dat a
TotalEnergies is de eerste aanbieder in Nederland die dit op het hele openbare netwerk gaat doen. De beheerder beschikt hier over een snelgroeiend netwerk van 13.000 laadpunten, waarvan het grootste deel in de regio Noordwest (Noord-Holland, Flevoland, Utrecht, projectbureau MRA-Elektrisch) en de provincie Friesland. De implementatie gaat in goed overleg met deze regio’s.
dinsdag 30 mei 2023
Omvormers kunnen storing veroorzaken en zijn vaak makkelijk te hacken
Uit onderzoek van de RDI blijkt namelijk dat veel omvormers niet voldoen aan de eisen. Daardoor kunnen ze storing veroorzaken op andere draadloze apparaten, of gehackt worden.
De RDI startte in 2021 een onderzoek om te kijken of de omvormers van zonnepaneelinstallaties wel voldoen aan de wettelijke eisen. Dat onderzoek richtte zich zowel op de mogelijkheid dat ze storing op andere toepassingen veroorzaken, als op de cyberveiligheid. Daarvoor werden negen omvormers onderzocht.
Het onderzoek laat zien dat geen enkele onderzochte omvormer aan alle eisen voldoet. Vijf van de negen omvormers blijken storing te kunnen veroorzaken. Alledaagse toepassingen, zoals radio of draadloze tags om deuren te openen, kunnen er last van hebben en mogelijk minder goed of niet functioneren. Zelfs de lucht- en scheepvaart kan er hinder van ondervinden.
De resultaten op gebied van cyberveiligheid lieten een nog teleurstellender beeld zien: geen enkele van de negen onderzochte omvormers voldoet aan de norm. Ze zijn daardoor eenvoudig te hacken, van afstand uit te schakelen of in te zetten voor DDoS-aanvallen. Ook kunnen er via de omvormers persoons- en gebruiksgegevens worden gestolen.
Van de onderzochte omvormers voldoet geen enkele aan de administratieve eisen. Die schrijven onder andere voor dat er een handleiding bij zit, zodat consumenten het product correct kunnen gebruiken. Ook moet de fabrikant zijn adresgegevens beschikbaar stellen, zodat de consument bij vragen of problemen contact op kan nemen.
'Strafheffing op gas rijdt nationale verduurzaming in de wielen'
‘Dit is niet alleen onrechtvaardig, het zorgt er in de praktijk ook voor dat veel maakbedrijven in veelal kwetsbare regio’s verder onder druk komen, en bijbehorende productie en CO2-emissies alleen maar verschuiven naar andere landen. Op die manier onze klimaatdoelen halen kán niet de bedoeling zijn. We willen groen hier in plaats van grijs elders.’
Bij de brief hebben de ondernemersorganisaties een selectie van zo’n 30 voorbeelden gevoegd uit de vele duizenden voorbeelden uit hun achterban van ondernemers die willen verduurzamen, maar klem zitten door o.a. de problemen op het elektriciteitsnet. Zij krijgen ondertussen wel met een hogere energiebelasting op gas van meer dan een miljard euro te maken vanaf komend jaar. ‘Dit ondermijnt -als we niks doen- volledig het draagvlak onder de energietransitie en voelt zeer onrechtvaardig zo lang er geen enkel handelingsperspectief is voor veel ondernemers. Dit kan het toch al negatieve sentiment over het beleid vanuit Den Haag alleen maar verder versterken.’
100 jaar warmtenetten in Nederland
100 jaar geleden was het gebruikelijk om een kolenkachel te plaatsen in de ruimtes die je wilde verwarmen. Met de komst van het warmtenet veranderde dit. De elektriciteitscentrale leverde voortaan de restwarmte aan het warmtenet. Zo werd warmte efficiënter ingezet, nam het gebruik van kolen af en was er sprake van een sterke afname van de rookoverlast. Het begin van de warmtetransitie die nog steeds voortduurt; nu met als doel vergroening.
Een eeuw na de aanleg van het eerste warmtenet maken we de overstap naar duurzame warmtebronnen. Er liggen kansen bijvoorbeeld door de inzet van restwarmte van het Rotterdamse havengebied uit te breiden in de Randstad. Zo werkt Eneco momenteel aan de bouw van een nieuwe aquathermie-installatie in Utrecht. Hiermee kan Eneco straks warmte halen uit het gezuiverde afvalwater van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden voor het warmtenet van Utrecht en Nieuwegein.
Binnen de huidige plannen van de nieuwe warmtewet moet een nieuw evenwicht gevonden worden tussen ontwikkeling van warmtenetten en -bronnen. Samenwerking tussen alle partijen is daarbij van groot belang.
Topfund CO2-Fonds officieel gelanceerd
Het Topfund CO2-Fonds handelt en belegt in wereldwijde CO2-emissierechten, waarbij emissiehandel bedrijven een keuze geeft: betalen voor rechten om CO2 uit te stoten (waarbij 1 emissierecht een bedrijf het recht geeft om 1 ton CO2 uit te stoten) of dat geld investeren in schonere productiemethoden zodat de CO2-uitstoot – blijvend – omlaag gaat.
Het aantal beschikbare emissierechten - dat voor een groot deel wordt bepaald door de Europese Unie - is beperkt en gaat elk jaar omlaag. Topfund speelt met de lancering van het CO2-Fonds in op dit afnemende aanbod van emissierechten, waarbij in- en uitstapmomenten worden bepaald aan de hand van de verhouding tussen vraag naar en aanbod.
Het fonds wordt actief beheerd, waarbij wereldwijd CO2-certificaten worden gekocht en verkocht via emissiehandelsregelingen. Daarnaast kan er ook worden gehandeld in andere aan CO2 gelieerde producten en/of worden geparticipeerd in professionele aan CO2 gelieerde fondsen.
vrijdag 26 mei 2023
Energy board Provincie Utrecht pakt netcongestie aan
Om de file op het stroomnet op te lossen is uitbreiding of verzwaring noodzakelijk. TenneT en Stedin investeren de komende jaren dan ook fors in het elektriciteitsnet. In de provincie Utrecht wordt tot 2030 een bedrag van 740 miljoen euro geïnvesteerd.
In de ‘Energy Board provincie Utrecht’ komen de plannen van de netbeheerders, marktpartijen en overheden samen, zodat onder meer ruimtelijke planprocessen en vergunningsprocedures eerder en beter op elkaar afgestemd worden. Zo is bijvoorbeeld de uitbreiding van het bestaande hoogspanningsstation Breukelen-Kortrijk in de gemeente Stichtse Vecht van cruciaal belang voor de hele energievoorziening in de provincie Utrecht.
Op verzoek van TenneT, in samenwerking met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en de gemeente Stichtse Vecht, wordt daarom door de provincie Utrecht een provinciaal inpassingsplan voorbereid. De verwachting is dat de uitbreiding van dit hoogspanningsstation in 2029 klaar is. Om tot die periode toch handelingsperspectief te bieden aan klanten op de wachtlijst zijn slimme oplossingen op de korte termijn nodig.
De Energy Board zoekt op korte termijn naar oplossingen om het elektriciteitsnet flexibeler en slimmer te benutten, zodat extra ruimte – ofwel transportcapaciteit – ontstaat. De focus ligt daarbij op nieuwbouwprojecten en bestaande bedrijventerreinen waarbij zowel naar technologische, organisatorische, juridische als financiële oplossingen wordt gekeken. Van nieuwe contractvormen tot innovatieve batterijsystemen en van het beter afstemmen van vraag en aanbod tot ‘energy hubs’. Ook hierbij is samenwerking essentieel.
Ten slotte worden de investeringsplannen voor de periode na 2030 elke twee jaar vastgelegd in een zogenaamd ‘provinciaal Meerjarenprogramma Infrastructuur Energie en Klimaat’ (p-MIEK) vastgelegd. Belangrijkste doel is om investeringsplannen van de provincie na 2030 te bepalen, zodat congestie in de toekomst kan worden voorkomen.
Subsidietraject verzuurzamen woning is doolhof
De investeringssubsidie moet huiseigenaren financieel ondersteunen bij verduurzamingsmaatregelen zoals dak-, vloer of glasisolatie of de aanschaf van een warmtepomp of zonneboiler.
Uit het meldpunt van de vereniging blijkt dat huiseigenaren tegen allerlei obstakels aanlopen in het aanvraagproces. Zo zijn de subsidievoorwaarden en vereiste meetmethodes niet duidelijk – meet je bijvoorbeeld het raam met of zonder kozijn. Is de aanvraag online lastig te vinden, worden DigiD’s niet geaccepteerd en ontstaat veel frustratie over alle bewijslast die aanvragers moeten aanleveren. 'Ik kwam er pas na de aanvraag achter dat ik foto’s had moeten maken van de oude staat van mijn woning,' schrijft een van de huiseigenaren.
Daar komt bij dat per verduurzamingsmaatregel een formulier moet worden ingevuld met de juiste meldcode. 'Als aanvrager kom je in een doolhof terecht aan meldcodes. Als de code niet correspondeert met de factuur van je aannemer, moet je daar weer achteraan. Dat zijn vreselijk tijdrovende klussen waar je als consument niet op zit te wachten,' zegt Cindy Kremer, directeur van Vereniging Eigen Huis.
Huiseigenaren geven aan minder subsidie te ontvangen dan verwacht, dat geldt met name voor glasisolatie. Waar de overheid spreekt van een subsidiebedrag van ongeveer 15 of 30 procent – afhankelijk van het aantal uitgevoerde maatregelen - blijkt in sommige gevallen zelfs minder dan 5 procent te worden uitgekeerd. Kremer: 'Dat vinden wij een kwalijke zaak. Als je je ramen gaat vervangen, investeer je al snel tienduizenden euro's. Als dan blijkt dat je een veel kleiner deel ervan terugkrijgt, komen mensen al gauw financieel in de knel.' Vereniging Eigen Huis wil dat ook de raamkozijnen worden gesubsidieerd, iets wat nu niet het geval is.
Marinka Nooteboom nieuwe commissaris voor Alliander
Nooteboom vult de vacature in die is ontstaan door het aftreden van Bert Roetert als commissaris na een periode van acht jaar.
De Raad van Commissarissen van Alliander bestaat nu uit: Annemarie Jorritsma (voorzitter), Frits Eulderink, Thessa Menssen, Gerard Penning en Marinka Nooteboom.
donderdag 25 mei 2023
Project emissievrije vaart met Condor H2 gestart
Condor H2 zal waterstofopslag en brandstofcellen met een batterijpakket leveren op basis van pay-per-use, zodat schepen emissievrij gemaakt kunnen worden met beperkte investeringen vooraf voor scheepseigenaren. De waterstof wordt geleverd in ‘tanktainers’ die makkelijk aan boord gebracht en snel gewisseld kunnen worden, waarmee ook langere vaarten goed mogelijk blijven.
Om dit te realiseren brengt het project zes havens en meer dan 40 partners samen, verspreid over de hele waardeketen van waterstofleveranciers en distributeurs tot technologieleveranciers en scheepseigenaren. Het doel is om in 2025 de eerste schepen met het Condor H2-systeem op de route te laten varen.
Het Condor H2 project maakt deel uit van het RH2INE-netwerk, een samenwerking tussen havens, regionale overheden en marktpartijen langs de Rijn, van België en Nederland tot aan Zwitserland.
De stuurgroep van Condor H2 bestaat uit provincie Zuid-Holland, Havenbedrijf Rotterdam, WaterstofNet en Rabobank. Het project wordt daarnaast ondersteund door een reeks partners uit de industrie en de scheepvaart.
Helft Nederlanders wil een vast energiecontract
Het onderzoek laat zien dat 56 procent van de Nederlanders een vast energiecontract wil. Een klein deel van de bevolking (14 procent) heeft hier geen behoefte aan en 30 procent weet het nog niet.
Een derde (32 procent) van de Nederlanders die een vast energiecontract wil, zou een langere looptijd van drie jaar willen. 14 procent heeft liever een looptijd van twee jaar en 23 procent heeft liever een looptijd van een jaar.
Ondanks dat ruim de helft wel een vast energiecontract zou willen, wil 65 procent hier niet extra voor betalen. Ruim een kwart van de Nederlanders wil tussen de 1 en 50,00 euro per maand extra betalen.
Een laag maandbedrag (65 procent) en zekerheid op het tarief (64 procent) zijn voor de meeste Nederlanders belangrijke punten aan een energiecontract. Daarna komen punten als duurzaamheid (25 procent) en voorkeur voor leverancier (16 procent).
Uitgebreid bodemonderzoek en windmetingen op de Noordzee
Windparkontwikkelaars kunnen met behulp van de verzamelde gegevens uit de bodem-, wind- en wateronderzoeken plannen en ontwerpen maken voor offshore windparken. Rijksoverheid laat de onderzoeken centraal uitvoeren.
Afgelopen jaren zijn er verschillende offshore windparken gebouwd en de komende jaren volgen er meer. Dit komt doordat de doelstellingen voor windenergie op zee zijn verhoogd. Tegen 2030/2031 streeft Nederland naar een geïnstalleerd vermogen van 21 gigawatt (GW) aan offshore windenergie.
Vanaf mei 2023 zijn er in opdracht van RVO vier schepen van Fugro actief op de Noordzee. Deze schepen doen onderzoek naar de samenstelling en condities van de bodem. Na het verzamelen van ondiepe bodemmonsters door deze schepen, neemt een ander schip diepere monsters af, vanaf een diepte van 60 meter.
woensdag 24 mei 2023
HeatTransformers stelt voormalig Coolblue-er Remco de Jong aan als COO
In de afgelopen tien jaar bij Coolblue bouwde De Jomng met zijn teams aan de meest klantvriendelijke bezorg- en installatieservice. Hij startte met een idee, twee teamleden, drie laptops en veel support. In minder dan acht jaar bouwde hij dit uit tot een organisatie met een record NPS, waar 1.750 mensen, op 33 locaties in drie landen werkten.
Voor zijn overstap naar HeatTransformers noemt Remco meerdere redenen: een nieuwe uitdaging, een bijdrage aan de energietransitie en medeondernemerschap. Hij stapt bij het warmtepompplatform in als ondernemend directielid.
HeatTransformers is in 2018 opgericht in Nederland om Europa gasvrij te maken. HeatTransformers heeft duizenden warmtepompen geïnstalleerd. Het is het eerste digitale bedrijf dat zich volledig richt op de verkoop, advisering, installatie en service met betrekking tot warmtepompen. Het bedrijf heeft een tweezijdig, digitaal platform ontwikkeld dat het volledige consumentenproces van interesse tot installatie faciliteert.
PowerField en GroenLeven realiseren drijvend zonnepark Hattemerbroek
Het zonnepark is ontwikkeld door en in eigendom van PowerField. Niet de gehele zandwinningsplas wordt benut voor het zonnepark. Rondom het zonnepark worden stroken open water aangehouden, om natuurwaarden te behouden en te versterken. Daarnaast wordt hiermee voldoende open water behouden voor de bevers, die leven in de noordzijde van het gebied. Naar verwachting wordt het zonnepark voor de zomer in gebruik genomen.
PowerField plaatst batterijen om optimaal gebruik te maken van de netcapaciteit in Nederland. Energie die wordt geproduceerd door een zonnepark wordt opgeslagen in een batterij. Op de tijdstippen wanneer veel vraag is naar energie kan via de batterij in de behoefte worden voorzien van duurzame stroom. Op deze manier worden de capaciteitsproblemen binnen het Nederlandse elektriciteitsnetwerk verminderd. Ook bij Zonnepark Hattemerbroek is ruimte opgenomen voor het plaatsen van een batterij. PowerField gaat de plaatsing hiervan in de komende periode nader uitwerken.
Het zonnepark staat de verdere ontwikkeling van landgoed Noorderhoek niet in de weg. Zo laat het bestemmingsplan de bouw van een viertal woningen toe. PowerField gaat onderzoeken of de bouwkavels worden verkocht, of dat er een alternatieve ontwikkeling mogelijk is.
GroenLeven bouwt het drijvende zonnepark en maakt gebruik van een uniek eigen systeem voor de drijvende zonnepanelen. De zonnepanelen worden niet op het water geplaatst, maar erboven op speciale zonnebootjes. Dit creëert licht- en luchtstraten, zodat licht en lucht het water kunnen blijven raken. Ook de transformatorhuizen drijven. Hierdoor gaat er maar één elektriciteitskabel naar het land, waardoor er minimale belasting is in de vaak ecologisch rijke oevers van zandwinplassen. Ook de verankering is daarop ingericht, doordat dit gebeurt in de bodem van de plas en niet in de oevers.
Fluvius en W-technics zetten sterk in op circulariteit
Bij W-technics ligt de focus niet alleen op circulaire projecten, vertelt An Vermeulen, Account Manager bij W-technics, 'maar ook op sociale tewerkstelling. Er komt namelijk heel wat manuele arbeid te pas bij de demontage van de verschillende producten die het netbedrijf ons aanbiedt. Dat zijn trouwens niet enkel verlichtingsarmaturen. Ook oude voetpadkasten verwerken we voor hen op dezelfde manier.'
In de praktijk overstijgen de volumes van de voetpadkasten zelfs die van de openbare verlichting. Zo’n kast is dan ook omvangrijker dan een straatlamp. Concreet heeft W-technics in het afgelopen jaar al ongeveer 20 containers met voetpadkasten verwerkt, goed voor ongeveer 35 ton. Daartegenover staan 5 containers met OV-armaturen of ongeveer 15 ton. Wat betreft tewerkstelling komt dat alles samen neer op de te werkstelling van 6 voltijdse personen.
Ammoniak-kraker realistisch en veilige methode voor grootschalige waterstofimporten
Een groot deel van de waterstof voor Noordwest-Europa zal worden geïmporteerd, onder andere in de vorm van ammoniak, dat makkelijker verscheept kan worden dan waterstof. In de regel kan een miljoen ton groene waterstof ongeveer 10 miljoen ton CO2-reductie opleveren.
In de studie is een inventarisatie gemaakt van beschikbare, bewezen technologieën voor het omzetten van (geïmporteerde) ammoniak naar waterstof en een analyse gemaakt van de veiligheid, benodigde ruimte, kosten, logistieke implicaties en verwachte emissies van een grootschalige ammoniak-kraker.
Fluor verwacht dat een centrale grootschalige kraker in lagere kosten resulteert dan een decentrale aanpak, met name dankzij schaalvoordelen en efficiëntere opslag en transport van de waterstof.
Een ammoniak-kraker stoot geen broeikasgassen uit en slechts minimale hoeveelheden stikstofoxiden. De inzet van waterstof in industrie en transport resulteert netto in grote reducties in emissies van CO2 en stikstofoxiden.
dinsdag 23 mei 2023
Van Gog Kwekerijen kijkt naar waterstof
Van Gog Kwekerijen is op zoek naar nieuwe vormen van energie. Waterstof kan een mogelijke (deel)oplossing zijn.
Het doel van het onderzoek was om de haalbaarheid van een waterstofvoorziening te onderzoeken voor de locatie Helmond op het gebied van techniek, financiën, regelgeving en realisatie.
De telers delen dat het adviesrapport m.b.t. het haalbaarheidsonderzoek voor waterstofvoorziening inmiddels in hun bezit is en dat zij het zullen meenemen in hun energiestrategie voor de komende jaren.
HYGRO betrekt nieuw kantoor dat zelfvoorzienend moet worden door waterstof
Het zelfvoorzienende energiesysteem voor innovatiehub Titaan moet mogelijk worden door gebruik te maken van waterstofproductie via elektrolyse, gevoed door de zonnepanelen op het dak. De opslag van de waterstof gebeurt in drukvaten, vervolgens wordt deze op de noodzakelijke momenten omgezet naar elektriciteit en warmte door gebruik te maken van een brandstofcel. Onderzocht wordt of eventuele overschot aan energie teruggeleverd kan worden aan het BinckNet. De elektrolyse testopstelling bedoeld voor onderzoek & ontwikkeling zou eind 2023, begin 2024 gereed moeten zijn.
De ambitie is om Titaan het eerste kantoorpand te maken dat, door middel van waterstof, zelfvoorzienend is in zijn energievoorziening. Het te ontwerpen energieopslagsysteem zal onder andere waterstofproductie, -opslag en -gebruik combineren voor de voorziening van elektriciteit en
HYGRO Technology is binnen het project verantwoordelijk voor de simulatie en ontwerp van het energiesysteem en de elektrolyser testopstelling. Huygens Engineers levert een bijdrage aan de ontwikkeling en realisatie van de test opstelling en aanpassing van de vermogens elektronica van de elektrolyser
maandag 22 mei 2023
HyStock start ‘Open Season’ voor de grootschalige opslag van waterstof
Naar verwachting zal de vraag naar grootschalige opslag van waterstof de komende jaren toenemen als buffer om de uiteenlopende vraag en aanbod van hernieuwbare energie te overbruggen.
Nederland moet verduurzamen en waterstof gaat hier een belangrijke rol in spelen. Zowel als grondstof maar ook als energiedrager. HyStock werkt in Zuidwending (nabij Veendam) aan de ontwikkeling van een aantal zoutcavernes voor grootschalige waterstofopslag. Volgens de huidige planning zal de eerste caverne in 2028 operationeel zijn. De andere drie cavernes zullen snel na 2030 worden gerealiseerd. Met behulp van het open season,kan HyStock deze marktpartijen zekerheid bieden voor hun beschikbare capaciteit. Bovendien heeft HyStock het commitment nodig om investeringsbeslissingen te kunnen nemen die aansluiten bij de vraag uit de markt.
Een open season is een objectieve, transparante en non-discriminatoire manier om opslagcapaciteit aan de markt aan te bieden. De capaciteit bestaat uit een bundel met drie onderdelen: een vaste samenstelling van injectie-, uitzend- en opslagcapaciteit. HyStock vraagt hierbij om financiële garantstelling van de marktpartijen, met de intentie tot een bindend contract.
HyStock is van plan om 15 juni het ‘Open Season’ te starten. De eerste resultaten worden dan deze zomer bekend gemaakt.
vrijdag 19 mei 2023
AGC Glass Europe neemt groene stroom af van 14 Luminus windturbines
De onlangs afgesloten stroomafnameovereenkomst, een zogenaamde Corporate Power Purchase Agreement (CPPA), heeft betrekking op de volledige productie van veertien Luminus windturbines in Ciney en Dinant en omvat de jaarlijkse aankoop en levering van ± 67 GWh windenergie aan AGC Glass gedurende de komende jaren.
Deze langdurige overeenkomst zal een belangrijke bijdrage leveren aan de routekaart van AGC Glass Europe op weg naar CO2-neutraliteit. Door het aandeel hernieuwbare energie in het totale energieverbruik van haar Belgische productiefaciliteiten te verhogen, komt AGC weer een stap dichter bij het streven om haar vlakglasproductie voor de bouw, de auto-industrie en verschillende andere sectoren nog duurzamer te maken.
AGC zet ook zelf in op lokaal geproduceerde groene stroom op haar productiesites. Luminus bouwde hiervoor al in 2021 een windturbine op de site van AGC in Seneffe, wat de eerste windturbine wereldwijd was voor de glasproducent, en wat ook kaderde binnen het beleid van AGC Glass Europe om koolstofneutraliteit te bereiken. Dankzij deze windturbine wordt ieder jaar 1.350 ton CO2 vermeden.
Limburgs bedrijf wil als eerste in België vloeibaar biogas produceren
De vergunning voor de installatie is rond, Biogas Bree verwacht dat ze in september 2024 klaar zal zijn. Het gaat om een investering van 11 miljoen euro.
In de installatie zal biogas eerst worden omgezet naar biomethaan en vervolgens vloeibaar worden gemaakt, wat dan tot bio-lng leidt. Er zal ook CO2 opgevangen en opgeslagen worden.
Biogas Bree startte een tiental jaar geleden met een biogascentrale. Daarin worden resten van voedingsbedrijven en mestoverschotten in reactors vergist tot biogas.
500 huizen in Helmond CO²-neutraal verwarmd
In dit geval werd de Iron Fuel Boiler installatie van 1 MW aangesloten op het warmtenet van energieleverancier Ennatuurlijk om zo 500 huishoudens in Helmond van warmte te voorzien. Met deze wereldwijde primeur biedt RIFT een CO²-neutraal alternatief voor met name energie-intensieve industrieën.
De test duurde in totaal 40 uur. In die tijd is 5 ton minder aan CO² en 66 procent minder aan stikstofemissies uitgestoten dan normaal.
Op 19 augustus 2022 worden de huizen van 500 huishoudens in Helmond voor het eerst verwarmd, zonder enige uitstoot van CO². De roest, het enige restproduct van dat proces, werd vervolgens in de productieopstelling succesvol omgezet in ijzerpoeder. De meest cruciale beginselen van de Iron Fuel Technology zijn daarmee succesvol en reproduceerbaar bewezen in een industriële omgeving. Dat betekent dat keer op keer een stabiele vlam gecreëerd kon worden, met minimale uitstoot van CO² en stikstof. En ook in de omzetting van roest naar ijzerpoeder kon de productkwaliteit gewaarborgd worden. De eerste van drie ontwikkelingsfasen richting commerciële implementatie is daarmee afgerond.
Met de succesvolle afronding van deze eerste fase is RIFT een stap dichter bij het op de markt brengen van de technologie. In de volgende fase zal RIFT de tweede generatie van zijn systemen bouwen en testen, waarbij gefocust wordt op massa-terugwinning, energie-efficiëntie en circulariteit. Twee van RIFT's belangrijkste partners, Ennatuurlijk en Veolia Nederland, hebben het partnerschap ook voor de volgende fase toegezegd.
De startup heeft inmiddels al zo'n 11 miljoen euro aan financiering binnengehaald voor de volgende ontwikkelingsfase, op basis van behaalde resultaten.
donderdag 18 mei 2023
'Opzegboete energie kan fiks stijgen, maar veel Nederlanders weten dat niet'
De ACM (Autoriteit Consument en & Markt) heeft deze nieuwe regels opgesteld omdat energieleveranciers aangaven bij de huidige boete een te groot risico te lopen dat ze met te duur ingekochte energie blijven zitten. Op deze manier wil de ACM stimuleren dat er weer meer vaste contracten worden aangeboden. Dan heeft de consument dus weer meer te kiezen.
De opzegvergoeding, vaak ook wel aangeduid met overstapboete, mag een energieleverancier in rekening brengen wanneer de klant tussentijds een vast energiecontract opzegt om over te kunnen stappen naar een andere leverancier. De huidige leverancier mag dit in rekening brengen om de gemiste inkomsten te compenseren. Wanneer je een contract met een vaste looptijd afsluit, koopt de energieleverancier namelijk op basis van het met jou afgesproken verbruik elektriciteit en gas in. Zeg je je contract op, dan mist hij de inkomsten en vraagt daar een vergoeding voor.
Nu is de vergoeding nog een vast bedrag, met ingang van 1 juni 2023 komt daar een individuele vergoeding voor in de plaats. Met een vastgestelde formule kan de consument vooraf berekenen hoeveel hij kwijt is bij overstappen. Het is echter de taak van de energieleverancier om de definitieve opzegvergoeding te berekenen en aan de klant voor te leggen. Deze kan dus lager zijn dan nu, maar ook hoger uitvallen.
De opzegvergoeding heeft lang boven de markt gezweefd. Aanvankelijk zou hij 1 januari 2023 van kracht zijn, toen werd het 1 april en uiteindelijk is het dus 1 juni geworden. Het voordeel van de nieuwe methode is dat de consument een vergoeding op maat betaalt in plaats van een vastgesteld bedrag. Hopelijk geeft het meer rust in de markt, in de vorm van langlopende vaste contracten. De energiemaatschappij kan dan voor de langere termijn inkopen. Het biedt ze meer zekerheid wat de prijzen kan drukken.
De formule voor het berekenen van de overstapvergoeding voor stroom luidt:
(contract prijs huidige leverancier – referentietarief) x (nog de resterende kWh binnen het lopende contract). Voor het referentietarief wordt gekeken naar het tarief dat je huidige leverancier vraagt aan klanten die op dat moment overstappen en hetzelfde product afsluiten dat jij toen hebt gekozen.
Voor gas is de formule hetzelfde, alleen kijk je dan naar het gastarief per m³ en het verbruik van gas binnen het lopende contract. Het kan je dus meer geld kosten dan de huidige boete van 50 euro voor energie en 50 voor gas, tot maximaal 250 euro bij een meerjarig contract. Maar het kan ook uiteindelijk minder zijn.
Stel, je hebt destijds een vast stroomcontract voor 1.600 kWh tegen een tarief van € 0,40 per kWh afgesloten. Na een half jaar heb je daarvan 750 kWh gebruikt. Je wilt tussentijds overstappen naar een andere leverancier. Je bestaande contractvorm kost bij je huidige leverancier inmiddels nog maar € 0,30 per kWh voor nieuwe contracten. De berekening van je opzegvergoeding is dan: (€ 0,40 - € 0,30) x (1600-750) = € 0,10 x 850 = € 85. Daar komen de kosten van het gascontract dan nog bij.
woensdag 17 mei 2023
HVC kan starten met bouw van zonnepark van 74.000 zonnepanelen
Dat betekent dat HVC kan starten met de aanleg van het zonnepark. Vanaf het voorjaar van 2024 wekken de 74.000 zonnepanelen met een vermogen van 46 MWp jaarlijks circa 43 miljoen kilowattuur groene zonnestroom op. Dat is genoeg om 17.000 huishoudens van duurzame stroom te voorzien. Wat het zonnepark uniek maakt, is dat het gebruikmaakt van de bestaande netaansluiting op het terrein van het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR).
Zonnepark Sunspace is een initiatief van Stichting Energieneutraal Noordelijk Flevoland (SENF) en energie- en grondstoffenbedrijf HVC. Het is het grootste zonnepark van HVC tot nu toe. Het zonnepark wordt aangelegd op het terrein van NLR, het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum, in Marknesse. Het zonnepark Sunspace levert een belangrijke bijdrage aan een energieneutrale gemeente Noordoostpolder.
Het zonnepark wordt op het elektriciteitsnet aangesloten via de bestaande netaansluiting op het bedrijventerrein van NLR. De netaansluiting wordt op deze manier gedeeld met meerdere gebruikers. Zo maken we slim gebruik van bestaande netinfrastructuur. Hierdoor wordt er minder beslag gelegd op de beperkte capaciteit bij de netbeheerders.
NAVO: Rusland saboteert mogelijk onderzeese kabels
Ze patrouilleren niet alleen meer in de Atlantische Oceaan, maar ze hebben ook in hun activiteiten in de Noordzee en Oostzee opgevoerd.”
Sinds september 2022 zijn bedreigingen voor onderzeese infrastructuur een punt van publieke aandacht. Er waren toen explosies die de pijpleidingen Nord Stream 1 en 2 lamlegden. Er is nog niet duidelijk wie er achter die ontploffingen zat, dit wordt nog onderzocht.
NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg sprak in een rondetafelgesprek met marktleiders uit de industrie over het veilig houden van deze infrastructuur. Bij het gesprek waren ook civiele en militaire experts aanwezig. Het doel van de gesprekken was een beter begrip van bedreigingen voor kritieke onderzeese infrastructuur en het delen van best practices op het gebied van samenwerking en coördinatie.
Stoltenberg geeft aan dat bescherming van kritieke onderzeese infrastructuur belangrijk is voor de NAVO. 'Het is essentieel voor de veiligheid en welvaart van onze samenlevingen.' De secretaris-generaal benadrukt het belang van samenwerking met de industrie die deze infrastructuur bouwt, exploiteert en onderhoudt om de veiligheid ervan te verbeteren.
De NAVO werkt al jaren aan de bescherming van kritieke infrastructuur. Na de sabotage van de Nord Stream-pijpleiding is de militaire aanwezigheid in de regio opgevoerd. De NAVO heeft onlangs ook een ‘undersea infrastructure coordination cel’ opgericht om kwetsbaarheden in kaart te brengen en de inspanningen tussen NAVO-bondgenoten, partners en de particuliere sector te coördineren. Er is ook een nieuwe NAVO-EU-taskforce voor weerbaarheid en bescherming van kritieke infrastructuur opgericht.
Doorbraak maakt zonnepanelen beter
De nieuwe zonnecel is gemaakt van hetzelfde materiaal als 95% van alle huidige zonnecellen, maar presteert veel beter, met een efficiëntie van 26,81 procent. Deze innovatie onderbouwt de cruciale rol van zonnecellen in de energietransitie.
Het rapport over deze doorbraak is het resultaat van een unieke internationale samenwerking tussen LONGi –één van 's werelds meest toonaangevende producenten van hoogwaardige zonnecellen- in samenwerking met de Sun Yat-Sen University (SYSU) en de Technische Universiteit Delft (TU Delft). Het team optimaliseerde het ontwerp van de zonnecel door gebruik te maken van een sterk verbeterde 'nanokristallijn-silicium gatencontactlaag'. Zo'n nieuwe laag was al langer bekend als een theoretische mogelijkheid, maar werd nooit eerder succesvol in de praktijk gebracht.
Deze nieuwe laag zorgt voor veel minder weerstand in de geleiding van elektriciteit en dit resulteert in een hoger stroomomzettingsrendement dan alle andere soorten zonnecellen op basis van kristallijn-silicium. Onderzoekers van LONGi ontwikkelden deze nieuwe technologie op standaard siliciumwafers van industriële kwaliteit, waardoor de technologie vrijwel onmiddellijk toepasbaar is bij de productie van zonnepanelen. De verbeterde prestaties van deze cel zijn significant in vergelijking met vorige technologieën, en dit zorgt voor een enorme stap vooruit in de omzettingsefficiëntie, van maar liefst 1,5 procent.
Wetenschappers van SYSU ontdekten dat de cellen met de nieuwe lagen beter elektriciteit geleiden omdat zij een lage activeringsenergie hebben als zij precies goed zijn geplaatst. Zij onthulden dat het bulk-Augerproces steeds belangrijker wordt naarmate de oppervlakte-recombinatie afneemt in sterk gepassiveerde silicium heterojunctie zonnecellen. Met andere woorden, de bereikte kwaliteit van de oppervlaktepassivering is zo groot dat de vulfactor en het omzettingsrendement kunnen worden verbeterd
Geavanceerde modellering, uitgevoerd door onderzoekers van de TU Delft, speelde een centrale rol bij het realiseren van de innovatie. Met nieuwe modellen kon het team de energiebarrières op de interfaces -die de achterste verbinding van de LONGi-zonnecel vormen-, gedetailleerd in kaart brengen. Op deze manier kon het verzamelpad van gaten over de interfaces worden geanalyseerd, wat de uitstekende prestaties van het apparaat verklaart.
dinsdag 16 mei 2023
Windparken op zee voor het eerst stilgezet om trekvogels te beschermen
Om de vogels een veilige doortocht te geven, brengen windparkeigenaren voortaan tijdens de voorspelde nachtelijke piekmigratie de snelheid van de windturbines terug tot maximaal twee rotaties per minuut.
Eind 2022 heeft een PhD student aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) een vogeltrek voorspellingsmodel opgeleverd dat de vogeltrek twee dagen van tevoren voorspelt. Het model maakt gebruik van weerdata en diverse vogelradars op de Noordzee. Ook een groep trekvogelexperts voorspelt twee dagen van tevoren de kans op grote vogeltrek. De tijdsspanne van twee dagen geeft netbeheerder TenneT de tijd om de stabiliteit van het hoogspanningsnet te garanderen. Ook wordt die tijd gebruikt om alle betrokkenen te informeren en om het stilzetten van de turbines zorgvuldig in gang te zetten.
Rijkswaterstaat heeft de procedure ontwikkeld in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat met onder andere de windparkeigenaren, netbeheerder TenneT, het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, de Vogelbescherming en Stichting de Noordzee.
Creatieve bureaus lanceren verdrag tegen fossiele reclame
Het initiatief nodigt alle reclame-, PR-, media-, design-, en andere communicatiebureaus van Nederland uit om ook te ondertekenen en hun expertise in gedragsbeïnvloeding enkel te gebruiken voor producten en diensten die positieve impact hebben. In elk geval niet voor producten en diensten die aantoonbaar schadelijk of misleidend zijn.
De ondertekenaars van het verdrag ‘Fossiel? No Deal!’ maken geen promotie meer voor fossiel personenvervoer en de fossiele industrie. Dat betekent bijvoorbeeld wél promotie van de Thalys naar Parijs, elektrische mobiliteit en deelvervoer, maar geen communicatie over een vliegretourtje Barcelona voor 60 euro of een gratis kopje koffie bij een volle tank. Onder ‘fossiel personenvervoer’ verstaat het verdrag auto’s (met uitzondering van deelauto’s), vliegreizen, bussen, boten en cruiseschepen op fossiele brandstof. Onder de ‘fossiele industrie’ vallen bedrijven met als primaire activiteit het delven, transporteren, verkopen, leveren of promoten van olie, gas, bruinkool en steenkool. Voor energieleveranciers hanteert het verdrag een cijfer van 9 of hoger in de groene stroom ranglijst van De Consumentenbond, Natuur & Milieu en WISE.
maandag 15 mei 2023
Nieuwe regels opzegvergoedingen vaste energiecontracten
Met de nieuwe regels is een vast contract ook echt een vast contract. Consumenten die willen overstappen kunnen bij hun oude leverancier vragen naar de voorwaarden en de hoogte van de opzegvergoeding en dan een beslissing nemen. De ACM adviseert consumenten nooit zomaar akkoord te gaan met een ongevraagd aanbod, bijvoorbeeld via de telefoon.
Bij een vast contract zijn de prijs en contractperiode vooraf afgesproken. De energieleverancier is verplicht om gedurende de hele contractperiode energie te leveren voor deze prijs. Dit geeft consumenten zekerheid en beschermt hen tegen eventuele prijsstijgingen op de energiemarkt. Als consumenten een vast contract voortijdig opzeggen, moeten ze daarvoor een vergoeding betalen aan de leverancier.
De leverancier moet de energie die de consument zou afnemen dan namelijk aan een ander verkopen. Mogelijk tegen een lagere prijs dan in het opgezegde contract. De hoogte van de opzegvergoeding is in het nieuwe systeem maximaal gelijk aan het bedrag van het verlies dat de energieleverancier lijdt door de voortijdige opzegging.
Doordat dit verlies bij opzegging vergoed wordt, worden leveranciers gestimuleerd om weer meer vaste contracten aan te bieden. Niet alleen voor 1 jaar, maar ook voor een langere periode. Consumenten kunnen dan weer kiezen voor zekerheid op langere termijn.
Om te voorkomen dat consumenten bij een overstap naar een nieuwe leverancier verrast worden door een hoge opzegvergoeding, is geregeld dat de consument bij een overstap binnen enkele dagen een bericht van de leverancier krijgt over de hoogte van de opzegvergoeding. Bij een nieuw contract is er altijd 14 dagen bedenktijd.
De ACM roept consumenten extra goed op te letten bij het aangaan van een nieuw vast contract. Een vast contract is vanaf 1 juni ook echt een vast contract en de opzegvergoeding kan hoog zijn als het prijsverschil tussen het oude en nieuwe contract groot is en een consument volgens het oude contract nog veel energie zou afnemen. Consumenten moeten dan goed berekenen of de overstap naar een goedkopere overeenkomst loont en of ze de vergoeding kunnen betalen.
Zonneparken Fluitenberg en Pesse geopend
Met een geïnstalleerd vermogen van 65 megawattpiek kunnen zonneparken Fluitenberg en Pesse samen ongeveer 21.000 huishoudens voorzien van groene stroom. De landschappelijke inpassing van beide zonneparken verschilt en is gebaseerd op kenmerken van het omliggende landschap en wensen vanuit de omgeving. In Pesse worden natuurstroken aangelegd aan de noord- en westzijde, en een haag aan de zuidzijde. In Fluitenberg wordt een losse haag rondom het zonnepark aangeplant om de panelen aan het zicht te onttrekken.
De plannen voor beide zonneprojecten werden door PowerField geïnitieerd en ontwikkeld. Chint Solar nam daarna de realisatie als hoofdaannemer op zich. De bouw van de parken werd afgerond aan het einde van 2022.
Nederlandse scale-up Greener Power Solutions breidt uit naar het Verenigd Koninkrijk
Greener start in het Verenigd Koninkrijk met een capaciteit van ongeveer 6 MWh aan mobiele batterijcapaciteit. Het streeft ernaar om eind dit jaar op te schalen naar 20 MWh en in 2025 een capaciteit van 60 MWh te hebben bereikt.
Greener is in 2018 in Amsterdam opgericht en biedt duurzame mobiele energieoplossingen door de verhuur van mobiele batterijen en hoogwaardige besturingssoftware. Oprichters Dieter Castelein (CEO) en Klaas Akkerman (COO) geloven dat tijdelijke energievoorzieningen een belangrijke rol kunnen spelen in de cruciale transitie van fossiele naar duurzame energie.
De zelfontwikkelde software van het Energie Management Systeem (EMS) dat de batterijen aanstuurt, helpt klanten bovendien om slimmer en efficiënter met hun energieverbruik om te gaan. Om de impact op het milieu verder te verminderen, combineert het bedrijf haar batterijen met andere schone energiebronnen, zoals mobiele zonne-energie en waterstof.
Om de ambitieuze groeidoelstellingen te realiseren en op te schalen van een capaciteit van 20MWh in 2023 naar 60MWh eind 2025, richt Greener zich op opkomende markten zoals de EV-laadmarkt en het energiegrid. Het team van Greener UK opereert vanuit het kantoor in Bristol.
De totale vloot van het bedrijf bestaat nu uit ongeveer 100 batterijen met een totale capaciteit van 42MWh, die in heel Europa actief zijn. Het is het streven om deze capaciteit aan het einde van 2023 te hebben verdubbeld. Doordat Greener met haar batterijen vervuilende dieselgeneratoren vervangt, is sinds de oprichting bijna 4 miljoen liter diesel en 12 miljoen kg aan CO2-uitstoot bespaard.
Driekwart Nederlandse bedrijven gaat binnenkort volledig elektrisch rijden
De meeste bedrijven noemen maatschappelijke verantwoordelijkheid en een verbetering van hun CO2-balans als belangrijkste reden om af te stappen van voertuigen met verbrandingsmotoren.
Beschikbaarheid van laadpalen speelt een doorslaggevende rol in het besluit om elektrische voertuigen aan te schaffen. Het is zelfs belangrijker bij het nemen van een aankoopbeslissing dan de actieradius in kilometers of kostenaspecten (77% vs. 75%, 70%). N
ederlandse bedrijven investeren meer in de verschillende soorten laadinfrastructuur dan hun collega’s in Duitsland en Zweden. De meeste bedrijven hebben laadpalen in hun garages voor de bedrijfsvoertuigen. De helft van de werknemers kan er ook zijn of haar privévoertuig opladen. Om thuisladen gemakkelijker te maken voorziet 43 procent van de bedrijven de eigen werknemers van thuislaadpunten. De helft van de bedrijven biedt zijn werknemers bedrijfslaadkaarten aan voor openbare laadstations als ze buiten het bedrijfsterrein moeten laden.
Provincie investeert 1,5 miljoen in ’slimme oplossingen’ voor elektriciteitsnet
Dat geldt ook voor bewonerscollectieven die samen energie willen opslaan of voor andere slimme oplossingen die het elektriciteitsnetwerk ontlasten. De provincie investeert ook in 2023 in totaal € 1,5 miljoen in een subsidie die deze oplossingen mogelijk maakt.
Dit is de tweede openstelling van de subsidie-oplossingen bij netcongestie (SON). De regeling werd in 2022 binnen 10 dagen overschreven. De grote belangstelling maakt duidelijk dat de subsidieregeling in een behoefte voorziet en bedrijven hiermee aan de slag willen.
Er zijn uiteenlopende alternatieve oplossingen die efficiënt of beperkt gebruikmaken van het elektriciteitsnet. Dergelijke slimme energieoplossingen zijn in veel gevallen sneller te realiseren dan netuitbreidingen. Soms zijn het tijdelijke oplossingen, totdat de uitbreidingen van het elektriciteitsnetwerk klaar zijn. Vaak zijn het ook duurzame oplossingen voor de toekomst.
De subsidie kan worden gebruikt om een haalbaarheidsstudie uit te voeren en voor het daadwerkelijk realiseren van oplossingen.
vrijdag 12 mei 2023
Ook in Zelzate komt een fabriek voor groene waterstof
Het gaat om een relatief kleine electrolysefabriek met een vermogen van 2,5 megawatt die wordt gebouwd op een voormalige gipsstort.
Achter het plan zitten Luminus, Terranova en Nippon Gases. Ze hebben hun krachten gebundeld in het nieuwe bedrijf Terranova Hydrogen NV.
Er liggen plannen van VoltH2 om in de havengebieden van Vlissingen en Terneuzen twee waterstoffabrieken neer te zetten met elk een vermogen van 25 megawatt.
Subsidie voor 35.000 extra zonnepanelen op huurwoningen in Amsterdam
Amsterdam zet vol in op het verduurzamen van woningen. Vooral bij oudere woningen is veel winst te behalen. Huurwoningen met zonnepanelen zijn zuiniger en comfortabeler.
De subsidie uit de eerste ronde is goed besteed. Corporaties konden hiermee bijvoorbeeld zonnepaneelprojecten opzetten die onder aan de streep wat minder opbrengen. Ook heeft het hen gestimuleerd om hun plannen voor zonnepanelen goed door te zetten. Zo geven de corporaties aan dat zonnepanelen nu een standaard onderdeel van plannen en budgetten zijn geworden. Als daken aan renovatie toe zijn, kijken onderhoudsteams voortaan ook of er dan meteen panelen geplaatst kunnen worden. Soms komen er dan problemen naar boven. Dit zorgt voor veel maat- en uitzoekwerk. Maar met behulp van deze subsidie kunnen de corporaties deze projecten toch oppakken.
'Bloemendaal, Laren en Heemstede hebben slechtst geïsoleerde huizen'
Als we kijken per provincie dan staat vooral Zeeland vol met slecht geïsoleerde woningen. In deze provincie heeft 10,8 procent van de huizen de laagste energielabels F of G. Ook in Friesland (10,7%) en Limburg (10,6%) is dit percentage hoog. Flevoland doet het vooralsnog het best. Hier is slechts 0,8 procent van de huizen energie slurpend. Het landelijk gemiddelde komt neer op 8,2%, dat komt neer op ruim één op de twaalf woningen.
Lokaal zijn de uitschieters groter. Zo heeft op Terschelling zelfs ruim een kwart van de woningen energielabel F of G. In geen enkele gemeente is dit percentage zo hoog. De gemeenten met het hoogste percentage slecht geïsoleerde huizen zijn:
Terschelling (Friesland): 25,5% van de woningen is slecht geïsoleerd
Westerwolde (Groningen): 21,7% van de woningen is slecht geïsoleerd
Bloemendaal (Noord-Holland): 20,8% van de woningen is slecht geïsoleerd
Laren (Noord-Holland): 20,2% van de woningen is slecht geïsoleerd
Heemstede (Noord-Holland): 19,7% van de woningen is slecht geïsoleerd
Pekela (Groningen): 17,7% van de woningen is slecht geïsoleerd
Er is ook beter nieuws. 48,7 procent van de Nederlandse woningen heeft momenteel het groene energielabel A of B. Deze huizen zijn juist wel erg goed geïsoleerd, hebben zonnepanelen en gebruiken meestal een duurzame energiebron. Koploper is Almere: hier is momenteel al 86,8 procent van de woningen voorzien van een duurzaam label. Ook in Lansingerland (74,4%) en Pijnacker-Nootdorp (74,2%) wonen veel mensen in een energiezuinig huis.
donderdag 11 mei 2023
Zonnefietspad langs N285 bij Wagenberg
Dit project is vooral bedoeld om meer ervaring op te doen met de techniek van zonnecellen op fietspaden. Er ligt ook al een klein stukje ‘zonnefietspad’ langs de N395 bij Oirschot en langs de N324 ter hoogte van Grave. Zonnefietspaden zorgen er ervoor dat de beschikbare ruimte optimaal wordt gebruikt en tegelijkertijd levert het duurzame energie op. Daarmee draagt het bij aan de klimaatdoelstellingen.
Hét voordeel van deze nieuwe techniek is dubbel ruimtegebruik: gebruik van dezelfde ruimte voor zowel mobiliteit als energieopwekking. Door op deze manier schone energie op te wekken bespaar je ruimte die bijvoorbeeld bij windmolens of zonneweides wel nodig is.
De aanleg van het zonnefietspad bij Wagenberg is onderdeel van een groter project met de naam ‘Zon op Infra’. De provincie Noord-Brabant werkt hierin samen met de provincies Noord- en Zuid-Holland. Door de krachten te bundelen en een groter aantal vierkante meters tegelijk aan te besteden wordt het voor marktpartijen mogelijk te investeren in de techniek. Er wordt ook een traject aangelegd in de provincie Noord-Holland, langs de N232 bij Vijfhuizen.
Sint Laurens volledig over op LED verlichting
De gemeente Middelburg heeft alle 200 straatlantaarns binnen het dorp uitgerust met LED verlichting. Het heeft meerdere voordelen om de conventionele lampen in de straatlantaarns te vervangen door LED. Ten eerste gaan de lampen veel langer mee.
De levensduur van een LED lamp is 20 jaar, terwijl de conventionele lampen een gemiddelde levensduur hebben van slechts 6 jaar. Door de langere levensduur hoeft er dus veel minder vaak een lamp vervangen te worden.
Binnenkort worden de laatste twee lampen in Sint Laurens vervangen door LED. Het gaat om de twee nostalgische armaturen die voor de dorpskerk in Sint Laurens staan. De armaturen blijven qua uiterlijk in takt, maar het binnenwerk wordt geschikt gemaakt voor de nieuwe vorm van verlichting.
Niet alleen in Sint Laurens pakt de gemeente de verlichting aan. Ook de openbare verlichting in Nieuw- en Sint Joosland krijgt LED verlichting. Met het gebruik van LED verlichting in de openbare ruimte zetten zowel Sint Laurens als Nieuw- en Sint Joosland weer een duurzame stap in de toekomst.
woensdag 10 mei 2023
Groen licht voor warmtetransportleiding WarmtelinQ tussen Vlaardingen en Den Haag
Het inpassingsplan en de omgevingsvergunning maken de aanleg mogelijk van een warmtetransportleiding tussen Vlaardingen en Den Haag. Het project wordt WarmtelinQ genoemd. De leiding transporteert restwarmte uit de Rotterdamse haven naar het stedelijk gebied in de regio Vlaardingen-Den Haag. Het beginpunt van de warmtetransportleiding ligt in Vlaardingen. Het eindpunt is de Uniper-centrale in Den Haag. Daar zal de warmtetransportleiding aansluiten op het bestaande warmtenet van Den Haag. De lengte van de leiding is ruim 23 kilometer. De leiding doorkruist zes gemeenten: Vlaardingen, Schiedam, Midden-Delfland, Delft, Rijswijk en Den Haag.
Onder meer de gemeente Den Haag, Stichting Den Haag Fossielvrij, de Bomenstichting en Stichting Gemeente Belangen Energievoorziening zijn bij de Afdeling bestuursrechtspraak in beroep gekomen tegen de aanleg. Zij zijn tegen het gebruik van restwarmte die afkomstig is van fossiele bronnen uit de Rotterdamse haven. Zij vinden dit niet duurzaam. De gemeente Den Haag is bang dat het plan (toekomstige) lokale warmtenetprojecten in Den Haag belemmert. De Bomenstichting vreest dat de verhoging van de bodemtemperatuur negatieve gevolgen heeft voor de bomen in de omgeving van het tracé. De Afdeling bestuursrechtspraak heeft alle bezwaren tegen het inpassingsplan en de vergunningen inhoudelijk beoordeeld en ongegrond verklaard.
Eén van de bezwaren was dat er binnen de gemeente Den Haag geen draagvlak is voor de warmtetransportleiding. Volgens de bezwaarmakers had de provincie om die reden moeten afzien van het plan. De Afdeling bestuursrechtspraak legt in de uitspraak uit dat er geen regel is die bepaalt dat de overheid pas een besluit mag nemen als daarvoor draagvlak bestaat. In dit geval moest de provincie een afweging maken tussen aan de ene kant het provinciale belang van een regionale energievoorziening en aan de andere kant de belangen van de gemeente. Dat er binnen de gemeente Den Haag geen draagvlak zou zijn, is binnen deze belangenafweging niet doorslaggevend, aldus de Afdeling bestuursrechtspraak.
Informatiebijeenkomsten kernenergie in Zeeland
Geïnteresseerden kunnen tijdens deze informatieavonden in gesprek met de ministeries over leefbaarheid, veiligheid en andere vragen die er leven. De informatiebijeenkomsten worden gehouden op woensdag 10 mei in Heinkenszand, dinsdag 15 mei in Terneuzen en woensdag 16 mei op Walcheren.
Voorafgaand aan de informatieavonden vindt ook een digitale informatiesessie plaats over kernenergie. Op dinsdag 9 mei 2023 van 20.00 tot 20.45 uur kunt u digitaal aansluiten bij dit webinar over kernenergie. De link naar de webinar volgt binnenkort.
Bijna helft Nederlanders liet verwarming uit om te besparen
In de winter gebruikt een huishouden gemiddeld 75 procent van het jaarverbruik gas, wat de energierekening flink opdrijft. Dit is in te perken door de verwarming iets lager te zetten, Bijna de helft van de Nederlanders heeft de verwarming nauwelijks aangezet om zo energie te besparen.
Extreem hoge energierekeningen zorgden ervoor dat mensen resoluut de verwarmingsknop dichtdraaiden en een warmte trui aantrokken. Vooral de jongere generatie, blijkt uit het onderzoek. Er werd zelfs gesproken over meer op kantoor werken, vaker naar de sportschool gaan of zelfs overwinteren in Spanje om maar niet te hoeven stoken. Niet gek want een koud huis is natuurlijk oncomfortabel. Niet alleen de gasprijzen lagen op absurde niveaus, ook de stroomprijs was hoog.
Naast het rigoureus uitzetten van de verwarming, zijn er ook andere manieren om gas en stroom te besparen. Zo heeft 45 procent van de Nederlanders kleine maatregelen genomen, zoals het plaatsen van ledverlichting, radiatorfolie en een slimme thermostaat, om de rekening te drukken. Ook heeft 18 procent grote maatregelen genomen om te besparen, zoals de aanschaf van een zonneboiler, warmtepomp of zonnepanelen.
Koud douchen leek populair, toch geeft maar 10 procent van de Nederlanders aan dit ook daadwerkelijk gedaan te hebben. Verder heeft 6 procent vaker op kantoor gewerkt om de energiekosten thuis te verlagen en is 4 procent naar een warm land gegaan om een koud huis en een hoge energierekening te vermijden.