Pagina's

vrijdag 30 december 2022

'Prijsdaling gastarieven leidt mogelijk tot woekerwinsten voor energieleveranciers'

De energietarieven daalden de afgelopen week flink. Het zachte winterweer en het lage energieverbruik zorgden ervoor dat de vraag naar gas sterk afnam. De inkoopprijzen zijn laag. Directeur Dirk-Jan Wolfert van consumentenorganisatie de Vastelastenbond maakt zich zorgen over deze gang van zaken: 'Ik ben bang dat de mogelijkheid geschapen wordt voor energiebedrijven om woekerwinsten te incasseren'.

Wanneer er sprake is van stijgende inkoopprijzen worden deze doorberekend aan klanten. Als er echter een inkoopdaling ingezet wordt, kan dat een ander verhaal zijn. De mogelijkheid bestaat dat energieleveranciers de lagere inkoopkosten niet 1 op 1 doorberekenen aan hun klanten of dit op een later moment doen waardoor energieleveranciers profiteren van lage kosten en tijdelijk meer winst incasseren. Omdat er op dit moment nauwelijks aanbiedingen zijn, kunnen consumenten ook niet overstappen naar een voordeliger aanbod.

Een soortgelijke situatie vond ook plaats in de bankwereld. Geldverstrekkers en banken hebben de rente op leningen verhoogd op het moment dat de marktrente steeg maar op het moment dat de rente daalde, hebben ze dit voordeel niet doorberekend aan hun klanten. Hierdoor hebben consumenten jarenlang honderden miljoenen euro’s teveel betaald aan rente. Door massaclaims van onder andere de Consumentenbond hebben de meeste banken hun klanten gedeeltelijk gecompenseerd. Volgens Adriaan de Gier van Qollect, een organisatie gespecialiseerd in massaclaims, moesten zij hun klanten miljarden euro’s terug betalen.

Hopelijk hoeft het in de energiemarkt niet tot massaclaims te komen. Wolfert pleit voor streng toezicht vanuit toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM).

De ACM liet in maart dit jaar weten scherper toezicht op de energiemarkt te gaan houden. Wolfert hoopt dat de toezichthouder de daad bij het woord voegt en daadwerkelijk strenger gaat controleren en handhaven: 'Deze tijd vraagt om een proactieve houding van de toezichthouder en een eerlijke marktwerking. De toezichthouder moet goed doorberekenen of de tarieven kloppen en monitoren hoe de tarieven tot stand komen. Het doel moet zijn dat er voorkomen wordt dat er woekerwinsten gemaakt worden. Consumenten moeten beschermd worden tegen de onvoorspelbare energiemarkt.'

Netbeheerders willen meedenken over inzet waterstof en groen gas

Door de inzet van waterstof en groen gas kan veel extra CO2 bespaard worden. Dit is nodig om de klimaatdoelen te halen. jjjNetbeheer Nederland doet een aantal voorstellen om waterstof en groen gas op korte termijn zo efficiënt mogelijk in te kunnen zetten in ons energiesysteem.

Allereerst roepen de netbeheerders op om grootschalige strategische locaties voor elektrolyse te ontwikkelen en netbeheerders een rol te geven in de locatiekeuze. Om elektrolysers een positieve bijdrage te laten leveren aan de energietransitie en ze een rol te kunnen laten spelen in de systeemintegratie van het toekomstig energiesysteem, is het noodzakelijk dat elektrolysers op de juiste locaties worden geplaatst. Netbeheerders kennen het energienetwerk en kunnen die kennis inzetten voor het adviseren van de juiste locaties.

Daarnaast is het van belang dat de elektriciteitsvraag van de elektrolysers en industrie aan de kust meegroeit met het aanbod van wind op zee. Voor een stabiel energiesysteem is het essentieel dat vraag en aanbod zich gelijktijdig ontwikkelen, zodat de netten niet onnodig belast worden.

Ook voor waterstof geldt dat een duidelijke roadmap over waar, wanneer, welke volumes aan waterstof beschikbaar komen voor de industriële clusters ontbreekt. Beschikbaarheid hiervan zou kunnen helpen voor afnemers om hun keuze te maken in hun verduurzamingsroute en daarmee dus ook meer zekerheid kunnen opleveren aan de vraagzijde.


donderdag 29 december 2022

Start haalbaarheidsonderzoek Energy Hub Kempisch Bedrijvenpark

Diverse bedrijven op het Kempisch Bedrijvenpark in Hapert zijn samen met de Kempengemeenten, Enexis en Brainport Development gestart met een haalbaarheidsonderzoek naar het ontwikkelen van een Energy Hub.

Een dergelijk lokaal energienetwerk moet de bedrijven minder afhankelijk maken van de momenteel nog beperkte capaciteit van het elektriciteitsnet. Het haalbaarheidsonderzoek wordt mede mogelijk gemaakt door de Metropoolregio Eindhoven.

Het Kempisch Bedrijvenpark heeft veel potentie voor een dergelijke hub. Er zijn namelijk diverse bedrijven gevestigd met een groot energieverbruik. Deze maakbedrijven groeien door en investeren in automatisering en robotisering. De gevestigde transportbedrijven en het woon-werk verkeer zal in de toekomst (verder) elektrificeren. Daarnaast zijn er grote dakoppervlakten beschikbaar voor zonnepanelen en zijn er ver gevorderde plannen in de nabijheid van het bedrijvenpark voor windmolens aan de A67.

De studie wordt uitgevoerd door Firan. Door middel van energiescans wordt het verbruiksprofiel en de opwek van energie in kaart gebracht en worden de knelpunten geanalyseerd. Daaruit volgt een concept energyhub en een businesscase. Dit concept moet later ook toegepast kunnen worden op andere bedrijvenparken. Enexis heeft ook veel interesse in het onderzoek omdat hiermee het netwerk kan worden ontlast.

Vlaming verbruikte minder elektriciteit en gas

Gezinnen in Vlaanderen blijven hun elektriciteits- en gasverbruik in 2022 flink bijsturen ten opzichte van vorig jaar.  Dat meldt Flivius.

Voor aardgas gaat het gemiddeld om 14 procent minder verbruik per maand, temperatuurverschillen uitgevlakt. Voor elektriciteit gaat het gemiddeld om 12 procent minder. Gezinnen mét zonnepanelen bespaarden iets meer: -13 procent ten opzichte van -11,5 procent voor gezinnen zonder panelen. Via twee dagvergelijkingen met digitale gasmeters kon Fluvius ook vaststellen dat de recentste ijsdagen het besparingstempo niet doen minderen.

De cijfers komen uit een interne en anonieme data-analyse van Fluvius bij digitale energiemeters opgesteld bij gezinnen over heel Vlaanderen. Alle gezinnen die al meer dan een jaar over digitale energiemeters beschikken werden meegenomen.

Vorige maand passeerde Vlaanderen de kaap van 2 miljoen digitale meters voor elektriciteit en gas, opgesteld bij ongeveer 1.250.000 gezinnen. Eén op 3 gezinnen beschikt er dus al over. De digitale meters laten hen toe om hun energieverbruik in detail op te volgen. Liefst 333.000 gezinnen doen dat vandaag al gratis via mijn.fluvius.be, het klantenportaal van Fluvius. In 68.000 gevallen werden ‘slimme apps’ of toestellen gekoppeld met de digitale elektriciteitsmeter om het energieverbruik in detail op te volgen of aan te sturen.

De digitale elektriciteitsmeters bij Vlaamse gezinnen zonder zonnepanelen registreerden een structurele daling van het elektriciteitsverbruik. Voor elk van de voorbije 11 maanden is die daling gemiddeld 11,5% ten opzichte van dezelfde periode in 2021. Opvallend: in de maanden oktober en november was de besparing het grootst (respectievelijk 19 en 17%), vermoedelijk getriggerd door de pieken in de energieprijzen in augustus en september.

woensdag 28 december 2022

Gemeenten: Energiearmoedebeleid in stroomversnelling

Gemeenten zetten alle zeilen bij in de aanpak van energiearmoede om huishoudens bij te staan maar ervaren daarbij ook veel knelpunten, zo blijkt uit een enquête van TNO.

Uit de peiling onder 201 beleidsmedewerkers uit 149 gemeenten wordt duidelijk hoe zij vinden dat het gaat met de aanpak van energiearmoede, waar ze tegen aanlopen en wat er beter kan.

Gemeenten hebben een belangrijke rol in de uitvoering van het energiearmoedebeleid om de effecten van de huidige energiecrisis te dempen. Ze verrichten grote inspanningen om huishoudens te ondersteunen met bijvoorbeeld energiecoaches en kleine besparende maatregelen. In korte tijd is veel ervaring opgedaan en zijn er aanzienlijk meer middelen beschikbaar dan voorheen. In de uitvoering lopen gemeenten echter ook tegen obstakels  aan waardoor ze het gevoel hebben dat ze niet het maximaal mogelijke kunnen doen. Bovendien maken zowel gemeentebestuurders als beleidsmedewerkers zich grote zorgen dat ze niet al ‘hun’ inwoners voor onheil kunnen behoeden.

Voor een aantal knelpunten geven respondenten aan dat ondersteuning vanuit het Rijk al op korte termijn kan bijdragen aan een versnelling van de uitvoering van maatregelen om huishoudens te ondersteunen:

·      Substantiële aanvulling van financiële middelen, zowel voor het opschalen van de uitvoering alsook voor het ondersteunen van kwetsbare huishoudens.
·      De vrijheid die gemeenten krijgen bij het vormgeven van hun aanpak komt alleen goed uit de verf met meer regie, structuur, en ondersteuning vanuit het Rijk. Zo is er op korte termijn behoefte aan gedetailleerde informatie om beleid te sturen en makkelijk kopieerbare voorbeeldaanpakken.
·      De rijksoverheid kan onduidelijkheid wegnemen over regelgeving die nu een snelle aanpak van energiearmoede in de weg zit, bijvoorbeeld rondom de AVG, het verbod op staatssteun, aanbestedingstrajecten, en de inzet van bijzondere bijstand.

Voor de middellange termijn is er vooral behoefte aan duidelijkheid hoe energiearmoede wordt verankerd in de nationale strategieën voor de energietransitie. Veel gemeenten focussen zich vooral op de korte termijn, terwijl de aansluiting op een aanpak voor de middellange termijn ontbreekt. Dit is deels het gevolg van de noodzaak om snel tot oplossingen te komen voor zo veel mogelijk mensen, maar komt ook door gebrek aan landelijke doelen en beleid.

Einde opsporing gas en olie in groot deel provincie Utrecht

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) heeft de verlenging van de opsporingsvergunning naar olie en gas voor het gebied Utrecht afgewezen. Hiermee is de opsporingsvergunning verlopen en kan er in een groot gedeelte van de provincie niet langer gezocht worden naar olie en gas.

Het gevolg van dit besluit is dat de opsporing van gas en olie onder een gebied van 1144 km2 stopt. In het gebied dat zich uitstrekt van Mijdrecht tot Hedel heeft Vermilion Energy geen recht meer om op zoek te gaan naar gas- en olievelden.

Eerder besloot het ministerie van EZK nog om de opsporingsvergunning te verlengen. Het provinciebestuur heeft samen met tien Utrechtse gemeenten een bezwaar- en beroepsprocedure tegen dit besluit aangetekend. Het belangrijkste bezwaar was hierbij dat op grond van de Mijnbouwwet de opsporingsvergunning niet verlengd had mogen worden, omdat de opsporingsvergunning op het moment van het besluit tot verlengen al verlopen was.

Het herziene besluit van EZK is nog niet onherroepelijk. Vermilion kan binnen zes weken beroep instellen tegen dit besluit. Vermilion gaat al in hoger beroep bij de Raad van State tegen de uitspraak van de rechtbank dat provincie en gemeenten belanghebbenden zijn bij een besluit tot verlenging van de opsporingsvergunning.  De provincie Utrecht ziet een eventuele hoger beroepsprocedure met vertrouwen tegemoet.

Met het verlopen van de opsporingsvergunning olie en gas gebied Utrecht is er in de provincie Utrecht nog één lopende vergunning voor olie en gas. Dit is de winningsvergunning voor het gebied Papekop. Om olie en gas te mogen winnen in dit gebied moeten er nog meerdere vergunningen verleend worden door EZK.

dinsdag 27 december 2022

Noord-Holland trekt 8 miljoen uit voor aanvullend onderzoek aardwarmte

De provincie Noord-Holland investeert 8 miljoen euro om onderzoek te laten doen naar de potentie van aardwarmte in de diepe ondergrond. Hiermee zet de provincie in op aardwarmte als alternatieve verwarmingsbron voor aardgas om woningen te verwarmen.

Doordat in de provincie weinig is geboord naar aardolie of aardgas is het voor een groot gedeelte nog een ‘witte vlek’ qua informatie over de potentie van aardwarmte in de diepe ondergrond. Er gebeurt desondanks al veel op het gebied van aardwarmte. Binnen de Metropoolregio Amsterdam wordt aardwarmte gewonnen bij Heemskerk. Buiten de MRA-regio zijn twee locaties waar aardwarmte gewonnen wordt: Andijk en Middenmeer. Daarnaast voeren EBN en TNO het aardwarmte-onderzoeksprogramma SCAN in de provincie uit.

Met de beschikbare SCAN-data is de afgelopen maanden een potentieonderzoek voor aardwarmte uitgevoerd. IF Technology heeft daarbij een rapport opgesteld waaruit een aantal kansrijke gebieden uit Noord-Holland en Flevoland naar voren zijn gekomen. Hieruit blijkt ook dat er met name in de metropoolregio rond Amsterdam meer onderzoek nodig is. Om dit mogelijk te maken slaan EBN (een beleidsdeelneming van de Nederlandse Staat) en de provincie de handen ineen.

Gemeenten kunnen de kosten van het benodigde type seismische onderzoeken niet (volledig) dragen. Datzelfde geldt voor marktpartijen op het gebied van geothermie. Om te voorkomen dat de ontwikkeling naar aardwarmte hierdoor in een impasse raakt, heeft provincie Noord-Holland een nieuwe subsidieregeling voor seismisch onderzoek in het leven geroepen. EBN vervult op haar beurt een belangrijke rol richting gemeenten met inhoudelijke begeleiding van de door provincie gesubsidieerde onderzoeksprojecten.

Grolsch neemt nieuwe warmteleiding Twence in gebruik

Sinds vorige week maakt de Grolsche bierbrouwerij gebruik van duurzame warmte van Twence. Een primeur, want het is het eerste bedrijf dat rechtstreeks duurzame warmte van Twence ontvangt in de vorm van warm water en dit inzet voor industriële processen, zoals het opwarmen van pasteurs en spoelmachines.

Vanuit de al bestaande warmteleiding vanuit Twence naar Enschede is een uitkoppeling gerealiseerd naar de bierbrouwerij. De daadwerkelijke aanleg van deze aftakkende warmteleidingen is in negen maanden gerealiseerd. Bijzonder was het doortrekken van de 550 meter lange leiding van de Marssteden naar Grolsch-zijde onder de A35 door. Deze warme groene band tussen Grolsch en Twence, verbonden door twee warmteleidingen van ongeveer 1,3 km lang, zorgt voor duurzame warmte en is toekomstbestendig.



vrijdag 23 december 2022

ACM intensiveert toezicht op energietarieven consumenten

De ACM heeft de energieleveranciers onlangs een brief gestuurd om gegevens op te vragen over de onderbouwing van hun tarieven voor de ‘modelcontracten’ in de periode van 1 januari tot 1 februari 2023. Leveranciers zijn verplicht deze gegevens met de ACM te delen. Ook worden zij verplicht alle tariefswijzigingen minimaal vier weken voor wijziging aan de ACM te melden. Om het inzicht in de ontwikkelingen in de markt te vergroten publiceert de ACM met ingang van februari 2023 maandelijks een marktmonitor.

Vanwege de komst van het prijsplafond per 1 januari 2023 heeft de ACM de leveranciers van gas en elektriciteit gewezen op hun verantwoordelijkheid om de meterstand per 1 januari 2023 op te nemen. Zij moeten consumenten die geen slimme meter hebben of een slimme meter die geen standen doorgeeft vragen hun meterstand per 1 januari 2023 te melden. Alleen dan kunnen de leveranciers op basis van de juiste meterstanden de maatregelen van het prijsplafond verwerken. Dit zorgt ervoor dat zij worden afgerekend op basis van hun werkelijke verbruik. Alleen bij consumenten die hun meterstanden niet tijdig doorgeven, mag de leverancier deze stand schatten.

De ACM heeft de afgelopen periode gecontroleerd of de energieleveranciers op hun website wel het verplichte modelcontract aanboden. De ACM had signalen ontvangen dat niet alle leveranciers dit deden. Inderdaad bleek dat niet alle leveranciers een modelcontract op hun website aanboden, terwijl de wet dit voorschrijft. Dit maakt de onderlinge vergelijking eenvoudiger. De ACM heeft de leveranciers die geen modelcontract aanboden hierop aangesproken. Zij hebben inmiddels een modelcontract op een goed vindbare plaats op hun website staan.

Eerste batterijcontainer met ingebouwde fast charger gelanceerd door Nederlands bedrijf

Big Ass Battery, de Nederlandse bouwer van LFP batterijsystemen voor industrieel gebruik, lanceert als eerste een batterijcontainer met geïntegreerde fast charger voor het super snel en off-grid laden van onder andere elektrische voertuigen en (zwaar) bouwmaterieel. De Big Ass Battery Fast Charger wordt volledig in Nederland geproduceerd en zal vanaf mei 2023 ingezet worden bij een dijkverzwaringsproject van Van Oord.

Het bedrijf biedt als eerste een fast charger met accu op batterijen, waardoor gebruikers onafhankelijk zijn van het elektriciteitsnet. Hiermee wil Big Ass Battery tegemoet komen aan de groeiende duurzame elektriciteitsbehoefte in onder andere de bouwsector en bij bedrijven met een elektrisch wagenpark. De Big Ass Battery Fast Charger kan worden opgeladen met zonne- en windenergie en kan met een AC uitgang ook ingezet worden als batterijcontainer voor andere toepassingen.
 
Zwaar elektrisch materieel en voertuigen, zoals graafwerktuigen, kunnen met de Big Ass Battery Fast Charger op vol vermogen worden opgeladen tijdens een korte pauze. De snelle oplader kan ook ingezet worden als tijdelijke voorziening, bijvoorbeeld langs de snelweg, als er nog geen vaste aansluiting gerealiseerd is.

Big Ass Battery werd twee jaar geleden in Nederland bekend met haar compacte batterijcontainers.

Zeven grote waterstofprojecten in Nederland krijgen subsidie voor elektrolyse

Met een totaal beschikbaar budget van bijna 800 miljoen euro worden zeven Nederlandse impactvolle projecten voor waterstofproductie gesubsidieerd. De projecten krijgen subsidie uit de zogenoemde tweede golf van het IPCEI-waterstof: onder deze golf vallen projecten die gericht zijn op de verduurzaming van de industrie. Als alle projecten volgens planning zijn gerealiseerd, zorgen ze samen voor een vermogen van 1.150 Megawatt aan elektrolyse om waterstof te maken. Dat is ruim een kwart van het doel voor 2030 uit het Klimaatakkoord.

De bedrijven die zich hadden aangemeld voor de financiële steun zijn afgelopen maanden uitvoerig door RVO beoordeeld. Zeven projecten zijn goedgekeurd en ontvangen samen €783,5 miljoen subsidie. Een dezer dagen zijn de projecten die door de beoordeling heen zijn gekomen geïnformeerd. Het gaat om de bedrijven Rotterdam Hydrogen Company B.V. (Shell), H2ermes B.V., Air Liquide Industrie B.V., HyCC / H2-Fifty B.V., Air Liquide Industrie B.V., Ørsted Hydrogen Netherlands Holding B.V. en Engie Energie Nederland N.V.. De bedrijven hebben plannen om de hernieuwbare waterstof in te zetten voor bijvoorbeeld de verduurzaming van staalproductie, voor gebruik in raffinaderijen, of voor de productie van kunstmest.

Een IPCEI (Important Project of Common European Interest) is een Europees project dat bestaat uit meerdere nationale projecten van bedrijven of onderzoeksinstellingen uit diverse EU-lidstaten. De projecten zijn complementair, hebben synergie met elkaar en dragen bij aan strategische Europese doelen op het terrein van waterstof. In totaal zijn er vier ‘golven’ met IPCEI-waterstofsubsidies, met een totaal beschikbaar budget in Nederland van €1,6 miljard. Eerder dit jaar is bekend gemaakt welk bedrijf subsidie ontvangt onder de eerste golf (technologie). Voor de derde golf, die zich richt op opslag- en importinfrastructuur, is 595 miljoen beschikbaar. De subsidieregeling voor deze golf stond afgelopen maand open voor inschrijving. RVO beoordeelt momenteel de aanmeldingen. Voor golf 4 is een bedrag van €199 miljoen beschikbaar voor waterstof in de mobiliteit en het transport. De subsidieregeling voor de vierde golf wordt in 2023 gepubliceerd.

Klusbus helpt ondernemers bij besparen energie

 

Ondernemers aan de Schiedamseweg en Binnenban (Hoogvliet) krijgen hulp van een energie klus- en coachteam voor energiebesparende adviezen en gratis maatregelen zoals bijvoorbeeld tochtstrips, deurdrangers en LED-verlichting. Een klusbus komt van deur tot deur langs bij de detail- of horecaondernemers. Maar ook kappers en schoonheidssalons kunnen gebruikmaken van het aanbod van de gemeente.

De gemeente Rotterdam wil de ondernemers in wijken die naar verwachting het hardst geraakt worden door hoge energieprijzen extra ondersteuning bieden. Niet met een bijdrage in de kosten maar door te helpen bij het isoleren van hun pand zodat er structureel bespaard kan worden op de energierekening.

Een energieadviseur van Klimaatroute voert een gratis energiescan uit. Klimaatroute is een onafhankelijk energieadviesbureau met ruime ervaring op het gebied van het verduurzamen van mkb-bedrijven.  Alle mogelijkheden voor het besparen van energie worden opgenomen in een helder en vrijblijvend adviesrapport. Hiermee heeft de ondernemer inzichtelijk wat verdere verduurzaming kost én wat het oplevert. Er wordt direct een gratis op maat gemaakt pakket ter waarde van maximaal € 500 samengesteld met de meest effectieve energiebesparende maatregelen. Binnen één week na het bezoek komen ervaren installateurs langs om de producten kosteloos in het pand te installeren. Voor ondernemers die hun pand nóg verder willen verduurzamen kan de adviseur van Klimaatroute offertes opvragen bij leveranciers en deze beoordelen. Als de ondernemer in aanmerking komt voor subsidie kan Klimaatroute ook de aanvraag verzorgen.

De pilot duurt tot en met februari 2023. Als de pilot succesvol blijkt komen de energieadviseur en de Klusbus komend jaar ook in andere winkelstraten langs.

donderdag 22 december 2022

Combinatie van factoren veroorzaakte stroomstoring Flevoland

Een groot deel van de schadeclaims die zijn ingediend na de stroomstoring in Flevoland van 2 september wordt vervroegd afgehandeld. Claims tot een bedrag van 3.500 euro, die zijn ingediend door consumenten en bedrijven met een kleinverbruikaansluiting, worden op korte termijn verwerkt door netbeheerder Liander. 

Op vrijdagmiddag 2 september ontstond er rond 15.00 uur op een hoogspanningsstation in Dronten brand na een kortsluiting met als gevolg een stroomstoring in een deel van Flevoland. Een deel van de bovengrondse hoogspanningslijn tussen het station en schakelstation Lelystad raakte overbelast, begon te smeulen en zakte door de hitte naar beneden. Daarbij werd een spoorverbinding (de Hanzelijn) van ProRail getroffen en die raakte zwaar beschadigd.

Uit het onderzoek komt naar voren dat een unieke samenloop van omstandigheden de gebeurtenissen heeft veroorzaakt. Op het hoogspanningsstation in Dronten dat een dag eerder gedeeltelijk was opgeleverd, vonden restwerkzaamheden plaats. Daar werd aan het eind van de dag een schakelhandeling verricht met als doel een veilige situatie te creëren. De  werknemers ter plekke waren zich niet bewust dat de betreffende verbinding onder spanning stond vanuit Lelystad. Hierdoor ontstond kortsluiting.

De kortsluiting kon niet, zoals standaard is, automatisch of op afstand worden gestopt. De installatie die dit had moeten doen, was kort daarvoor op ‘lokaal’ gezet tijdens andere werkzaamheden in Lelystad. Een back-up-voorziening werkte ook niet, vermoedelijk als gevolg van een bedradingsfout tijdens een ombouwproject.

Bij Liander zijn sinds de storing ruim 800 claims binnengekomen van consumenten en bedrijven met een kleinverbruikaansluiting. Het gaat daarbij voornamelijk om apparaten in huis die kapot zijn gegaan.

Een op de vier ondernemers vreest betaalbaarheid van brandstof voor vervoer

Ondernemers zien de betaalbaarheid van brandstof als de grootste uitdaging in mobiliteit op dit moment. Dit blijkt uit recent onderzoek van ANWB Zakelijk naar de grootste mobiliteitsuitdagingen voor ondernemers. Grote uitdagingen voor in de toekomst zien ondernemers in het vervangen (elektrificeren) van het wagenpark, de bereikbaarheid van de steden en parkeren in de binnenstad.
 
Dit jaar zijn brandstofprijzen tot recordhoogte gestegen en ondanks de accijnsverlagingen blijven de prijzen per liter enorm hoog. Elektrisch opladen is niet (veel) goedkoper midden in de energiecrisis. Ondernemers zijn in veel gevallen afhankelijk van transport. In totaal geven 26 procent van de ondervraagde ondernemers dan ook aan dat de betaalbaarheid van brandstofkosten als de grootste uitdaging wordt gezien van het moment. Ook voor de toekomst blijft dit een onzekere factor.

De uitdaging die op de tweede plaats als grootst wordt gezien, is de elektrificatie van het wagenpark. Zo geeft vijftien procent van de ondernemers uit het onderzoek aan.

EIB steunt Renewi; €40 miljoen voor nieuwe afvalsorteer- en biogasinstallaties

De Europese Investeringsbank (EIB) heeft, om de nieuwe investeringen van Renewi in Nederland en België gedeeltelijk te bekostigen, een leenovereenkomst ter waarde van 40 miljoen euro gesloten met het recyclingbedrijf.

De lening is bestemd voor drie centrale projecten; Allereerst de bouw van drie nieuwe high-tech-verwerkingslijnen voor restafval, bedrijfsafval en industrieel afval in Vlaanderen, waarmee er meer grondstoffen herwonnen en gerecycleerd worden en er minder afval wordt verbrand.

Ten tweede, de bouw van een nieuwe sorteerinstallatie voor harde plastics op de Nederlandse locatie Acht, dat hoogwaardige secundaire plastics gaat produceren.

Tenslotte financiert het in een upgrade van Renewi’s biogasproductie, waar biologisch afbreekbaar materiaal door micro-organismen wordt afgebroken tot biogas zonder dat hier zuurstof voor nodig is. Dankzij de geproduceerde secundaire grondstoffen zijn fossiele brandstoffen onnodig, wordt het gebruik van nieuwe grondstoffen beperkt en de CO2-uitstoot verder gereduceerd.
 
Met de lening zorgt de EIB ervoor dat de herwinnings- en recyclingpercentages van het verwerkte afval worden verhoogd. Concreet worden er dankzij de nieuwe sorteerinstallatie voor harde plastics meer plastics gescheiden, zodat Renewi hoogwaardigere secundaire grondstoffen kan extraheren. In de biogasinstallatie van Renewi komt er nieuwe en betere apparatuur waarmee 60% van het biogas in biomethaan wordt omgezet. Dit kan op zijn beurt zonder verdere verwerking aan het nationale gasnet worden toegevoegd, terwijl de andere 40% in de bestaande bio-LNG-installatie wordt gebracht.
 

Duurzame energie opwekken langs Noord-Hollandse snelwegen

Rijk, provincie en gemeenten willen graag duurzame energie opwekken langs snelwegen in Noord-Holland. Het gaat om de A9, A5, A22 en noordelijke gedeelten van de A1 en A2. Komend jaar onderzoeken Rijkswaterstaat, provincie Noord-Holland, 12 omliggende gemeenten* en Liander gezamenlijk welke mogelijkheden hiervoor zijn. Dat hebben de publieke partijen afgesproken in de intentieverklaring die zij hebben ondertekend.

Afgelopen voorjaar is een voorverkenning gedaan naar geschiktheid van ruimte langs snelwegen in Noord-Holland. Hieruit bleek zo’n 694 hectare potentieel beschikbaar voor het opwekken van energie. Het gaat dan om zijbermen en aansluitingen, geluidsschermen en naastgelegen open stukken grond. De volgende stap is dat kansrijke locaties nader worden onderzocht, waarbij goede communicatie en participatie met omwonenden een grote rol gaan spelen.

Het onderzoek naar de locaties valt onder het programma Opwekken van Energie op Rijksvastgoed (OER). Naar verwachting is het onderzoek eind 2023 afgerond. Met het OER-programma stelt de rijksoverheid haar vastgoed ter beschikking voor de ontwikkeling van hernieuwbare energie. Gemeenten en provincies kunnen hiervoor een verzoek neerleggen. Er lopen al een aantal pilotprojecten in Nederland.

woensdag 21 december 2022

Actieplan vol stroomnet: sneller bouwen, slimmer gebruiken en flexibeler afnemen

De netbeheerders, landelijke en regionale overheden, ACM en marktpartijen presenteren het Landelijke Actieprogramma Netcongestie om op alle mogelijke manieren meer ruimte op het stroomnet te creëren. Door het elektriciteitsnet sneller te verzwaren, met nieuwe regelgeving slimmer gebruik van het stroomnet te stimuleren en aan te zetten tot meer flexibel energieverbruik.

Het zo snel mogelijk uitbreiden van het elektriciteitsnet blijft de grootste prioriteit. De netbeheerders investeren op dit moment jaarlijks 3,9 miljard euro in het elektriciteitsnet, dit is een verdubbeling ten opzichte van 2019. De praktijk heeft laten zien dat de doorlooptijd om het stroomnet uit te breiden met meerdere jaren teruggebracht kan worden als netbeheerders, overheden en marktpartijen hun plannen beter op elkaar afstemmen en procedures parallel en sneller doorlopen.

Iedere provincie gaat zorgen voor bestuurlijke coördinatie, bijvoorbeeld in de vorm van een ‘energyboard’ waar overheden met netbeheerders en industrieclusters projecten per gebied gebundeld en integraal aanpakken. Dit zorgt ervoor dat vergunningprocedures sneller kunnen worden doorlopen. Netbeheerders en marktpartijen gaan elkaar eerder in het proces betrekken bij geplande investeringen. Daarmee zorgen betrokken partijen dat uitbreidingen van het stroomnet en de bouw- en verduurzamingsplannen beter op elkaar aansluiten.

Naast het uitbreiden van het net is het belangrijk om de ruimte díe er is zo efficiënt mogelijk te gebruiken. Door ruimte op het net flexibel in te zetten en het net minder te gebruiken op piekmomenten kunnen meer partijen aangesloten worden.

Arnhem krijgt er 150 laadlantaarnpalen bij

Arnhem krijgt er vanaf 2023 zo’n 150 laadlantaarnpalen bij. Alle nieuwe buurten van Schuytgraaf, het Stadhouderskwartier en de Blauwe Golven, krijgen standaard laadpunten voor elektrische auto’s, die in een lantaarnpaal geïntegreerd zijn. De aanbesteding voor de aanleg van de circa 150 laadlantaarnpalen wordt gegund aan een consortium van Dutch Charge, Heijmans Emobility en Primevest Capital Partners.

Enkele jaren geleden werden er al 22 van deze laadlantaarnpalen aangelegd in Ecowijk De Kiem. Daar groeide het gebruik in één jaar tijd van 160 kWh naar 1.660 kWh per jaar. In het Uitvoeringskader Elektrisch Laden - dat in 2021 werd vastgesteld -  staat dat alle nieuwbouwwijken deze laadlantaarns krijgen.

Het aantal elektrische auto’s neemt al jaren sterk toe. In de eerste helft van 2022 was al 1 op de vijf nieuw verkochte auto’s elektrisch. Een verdubbeling ten opzichte van een jaar eerder. Dat betekent dat er ook steeds meer laadpunten nodig zijn. Traditioneel worden laadpunten achteraf op aanvraag geplaatst, zodra er in een wijk behoefte aan is. Dat betekende niet alleen meer paaltjes langs de straat, maar soms bleek het ook lastig om de laadpalen zonder problemen in de passen in het stroomnet en de openbare ruimte. Arnhem kiest er voor om bij nieuwbouwwijken al in het ontwerp de laadpunten mee te nemen. Daardoor is inpassing in het stroomnet al bij het ontwerp meegenomen.

De parkeerplaatsen bij de laadpunten worden niet gereserveerd voor elektrische auto's, omdat er altijd wel een parkeerplaats in de buurt van een laadpunt vrij is. Dat levert minder irritatie op over beschikbare parkeerplaatsen. Ook is zo'n nieuwe wijk dan voorbereid op de toename van elektrische auto's als in de komende jaren meer en meer inwoners hun benzine- of dieselauto inruilen voor een elektrische. Met de aanbesteding zijn 150 lantaarnpalen met 300 laadpunten gemoeid. Daar worden de komende jaren nog zo'n 1.200 woningen gebouwd. Later volgen er meer lantaarnpalen met laadpunten, in andere nieuwbouwwijken maar ook in bestaande wijken. De eerste laadpaal voor elektrische auto’s in Arnhem aan de Velperbuitensingel werd al in 2011 in gebruik genomen. Inmiddels staan er zo’n 600 publieke laadpunten in de stad, waarvan 22 geïntegreerd in een lantaarnpaal.

Saemen helpt 2500 gezinnen in schuldsanering aan goedkoper energiecontract

Iets wat in deze tijd bijna onmogelijk leek is toch gelukt. Dienstverlener Saemen uit Utrecht heeft in de maand november 2500 Nederlandse minimagezinnen die onder bewind staan aan een goedkoper energiecontract geholpen, dat voor een jaar vaststaat.
 
Saemen helpt inmiddels zo’n 500 kantoren van bewindvoerders, budgetbeheerders en schuldhulpverleners om gezinnen die daar cliënt zijn te besparen op hun vaste lasten. Dit jaar werd al snel duidelijk dat de energierekening voor deze gezinnen een groot probleem zou worden.

Overstappen is voor deze gezinnen geen optie, want dan zouden de tarieven vaak nog hoger worden. Hoewel bij gezinnen in de schuldsanering een bewindvoerder alle vaste lasten netjes op tijd betaalt, worden ze niet overal geaccepteerd, rekenen energiebedrijven hogere tarieven of willen ze geen vaste contracten afsluiten.

Daarom wilde Saemen in november, de maand voordat het echt koud wordt, zoveel mogelijk gezinnen die onder bewind staan aan een goedkoper energiecontract helpen. Dankzij de goede contacten die Saemen heeft met energiebedrijven als Innova Energie, is dat gelukt. Saemen heeft met de samenwerkende energieleveranciers in de maand november voor 2500 gezinnen een vast contract voor een jaar kunnen regelen, voor tarieven van tussen 2,20 en 2,50 euro per kubieke meter gas. Dat tarief betalen gezinnen alleen als ze meer dan 1200 kuub gas verbruiken. Tot dat verbruik geldt per 1 januari een prijsplafond van 1,45 euro per kuub gas, dat door de overheid is ingesteld.

Mochten de prijzen alsnog flink gaan dalen, dan gaat Saemen komend jaar voor de gezinnen opnieuw een goedkoper contract zoeken en afsluiten.

Fluvius en Tereos ontwikkelen eerste CO2-neutrale lagetemperatuur-warmtenet in Aalst

De nieuwe appartementen en wooncomplexen die verrijzen aan de kaaien in Aalst, zullen verwarmd worden met de restwarmte van glucose- en zetmeelfabrikant Tereos. Netbedrijf Fluvius en Tereos hebben, in samenwerking met de stad Aalst, hierover een 30-jarige overeenkomst gesloten.

Ook met projectontwikkelaars Odebrecht en Groep Huyzentruyt sloot Fluvius een samenwerkingsovereenkomst af voor de levering van de bij Tereos afgenomen warmte. De aanleg van het warmtenet start wellicht in het najaar van 2023 om operationeel te zijn in 2024.

De voormalige locatie van Electrabel aan de Dender, met onder andere de iconische turbinehal en de indrukwekkende schouw, ondergaat momenteel een volledige transformatie, net als het nabijgelegen tuincenter Van Gucht aan de Zeebergkaai. Op beide locaties verschijnen nieuwe appartementen en woningen.

Waar vroeger de stoomturbine van Zuidkaai diende om in de elektriciteitsbehoefte van de industrie in de regio te voorzien, met als voornaamste klant Tereos, zal deze laatste nu zorgen voor de warmtevoorziening van de nieuwe woongelegenheden.

dinsdag 20 december 2022

MediaMarkt gaat actief inzetten op energiebesparing

De 73 MediaMarkt winkels in de Benelux nemen maatregelen om hun energiegebruik te verminderen. Zo wordt waar mogelijk bespaard op verwarming en verlichting, worden deuren gesloten gehouden en zullen bepaalde apparaten niet meer standaard de hele dag aan blijven.

MediaMarkt verwacht dat klanten begrip zullen hebben voor de zichtbare gevolgen van de besparende maatregelen, al zal dit even wennen zijn. De winkels staan bekend om het grote assortiment aan elektronica, dat je zelf kunt ervaren in de winkels. Daaraan verandert helemaal niets. Maar niet alle apparaten zullen continue aanstaan.

Bewust met energie omgaan past bij de duurzaamheidsambities van MediaMarkt, die onder meer tot uiting komen in het duurzaamheidslogo BetterWay.

'Gebruik van data in de nutssector vereist betere regelgeving'

Nutsbedrijven worden steeds meer gedigitaliseerd. De nieuwe technologieën maken het mogelijk de toestand van de infrastructuur en het verbruik van water en elektriciteit gedetailleerder te meten. De toenemende beschikbaarheid van gegevens biedt kansen voor infrastructuurbeheerders, consumenten en bedrijven, maar gaat ook gepaard met uitdagingen op het gebied van regelgeving. Promovenda Brenda Espinosa Apráez van Tilburg University onderzocht deze uitdagingen in samenwerking met vijf Nederlandse infrastructuurbeheerders.

Infrastructuurbeheerders in de nutssector kunnen met nieuwe technologieën zoals sensoren en slimme meters zeer gedetailleerde gegevens verzamelen over de netwerken die water en elektriciteit naar onze huizen brengen. Deze gegevens kunnen worden gebruikt om het ontwerp van de infrastructuur te verbeteren, te voorspellen wanneer onderhoud nodig is en een beter inzicht te krijgen in het verbruik van elektriciteit en drinkwater.

De bestaande regelgeving van de nutssector is echter niet goed afgestemd op deze ontwikkelingen. Bovendien worden binnen en buiten de nutssector veel nieuwe regels voor gegevensuitwisseling gecreëerd, wat vragen oproept over de consistentie tussen verschillende wettelijke kaders.

De regelgeving van de nutssector zou moeten worden geactualiseerd met inachtneming van zowel de kansen als de risico’s van het gebruik van data. De verschillende reguleringskaders voor gegevensuitwisseling zouden beter op elkaar afgestemd moeten worden. De regelgeving inzake gegevensuitwisseling zou de strikte scheiding tussen de openbare en particuliere sector moeten overstijgen.

De bestaande regelgeving van de Nederlandse drinkwatersector houdt bijvoorbeeld nog geen rekening met de nieuwe mogelijkheden die de data van slimme watermeters bieden, noch met de risico's die het verzamelen van minder gedetailleerde data inhoudt voor de bescherming van persoonsgegevens en de privacy van consumenten. Om slimme watermeters in Nederland te kunnen invoeren, zouden de regelgevingskaders van de drinkwatersector moeten worden geactualiseerd. Duidelijk moet worden onder welke voorwaarden deze nieuwe technologieën door drinkwaterbedrijven kunnen worden toegepast, voor welke doeleinden de data kunnen worden gebruikt en hoe de privacy en de bescherming van persoonsgegevens van consumenten kan worden gewaarborgd.

Een voorbeeld van de noodzaak van afstemming tussen verschillende regelgevingskaders is de wisselwerking tussen de regels over het delen van consumentengegevens in de Richtlijn voor de Electriciteitsmarkt en de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van de EU. Deze wetten hebben verschillende doelstellingen, uitvoeringsniveaus en toezichthouders, daardoor is afstemming tussen beide niet vanzelfsprekend. De EU-lidstaten zouden daarom de wisselwerking tussen deze wetten moeten verduidelijken en de samenwerking tussen gegevensbescherming- en energietoezichthouders versterken.

De regulering van gegevensuitwisseling op basis van een strikt onderscheid tussen gegevens uit de openbare en de particuliere sector zou ook opnieuw moeten worden doordacht. De huidige diametraal verschillende regels voor het delen van gegevens van openbare en particuliere organisaties gaat voorbij aan de groeiende rol van particuliere bedrijven bij het genereren van data met grote sociaaleconomische relevantie. Er zijn verschillende manieren om dit te verbeteren volgens Espinosa: bijvoorbeeld door het toepassingsgebied van de Richtlijn Open Data uit te breiden naar particuliere bedrijven die actief zijn in de nutssector. Ook zou het begrip openbare gegevens opnieuw moeten worden gedefinieerd, waarbij minder wordt gekeken naar wie de eigenaar van de gegevens is en meer naar de doeleinden voor hergebruik.

Onderhandelings-akkoord over voorwaarden aandeelhouderschap Staat in regionale netwerkbedrijven

De Staat en de netwerkbedrijven Alliander, Enexis en Stedin zijn tot een onderhandelingsakkoord gekomen over de voorwaarden waaronder een kapitaalstorting en daarmee aandeelhouderschap door de Staat in de netwerkbedrijven in de toekomst mogelijk wordt.

Deze voorwaarden zijn vastgelegd in een ‘afsprakenkader’, dat de ministers Kaag (Financiën) en Jetten (Klimaat en Energie) naar de Tweede Kamer hebben gestuurd. Het afsprakenkader wordt nu ter besluitvorming voorgelegd aan de raden van commissarissen, medezeggenschapsorganen en bestaande aandeelhouders van de netbeheerders.

Het versterken van het eigen vermogen van de netwerkbedrijven is nodig om te voorkomen dat investeringen in het gas- en elektriciteitsnet verder onder druk komen te staan. Mocht de Staat in de toekomst, op verzoek van de netwerkbedrijven en in samenwerking met hun aandeelhouders, besluiten om aandeelhouder te worden, dan gebeurt dat onder bepaalde voorwaarden.

In het afsprakenkader staat beschreven om welke voorwaarden dit gaat, zoals doorlooptijden van een toetredingsverzoek en afspraken rondom governance. Het Afsprakenkader dient als basis voor een eventuele participatieovereenkomst, waarin meer gedetailleerde afspraken worden vastgelegd, op het moment dat toetreding door de Staat als aandeelhouder daadwerkelijk aan de orde is. De komende maanden wordt het afsprakenkader door elk netwerkbedrijf afzonderlijk voor interne besluitvorming voorgelegd aan de eigen raad van commissarissen, medezeggenschapsorgaan en aandeelhouders.

Start vijfjarig onderzoek naar ecologische effecten zonneparken

Op donderdag 15 december vond de officiële start plaats van een langdurig wetenschappelijk onderzoek naar de ecologische effecten van zonneparken. Het onderzoek, geïnitieerd door de Provincie Groningen en Solarfields, geeft inzicht in wat zonneparken met de bodemkwaliteit en biodiversiteit doen. Kunnen zonneparken kansen bieden, bijvoorbeeld voor de versterking van het leefgebied van akkervogels, of vormen ze een bedreiging? Biologe Sylvia de Vries – Rijksuniversiteit Groningen – brengt bij vijftien zonneparken de bodem, begroeiing, insecten, zoogdieren en vogels in kaart. De eerste resultaten zijn naar verwachting volgend jaar bekend.  
 
Het onderzoek heeft betrekking op vijftien zonneparken van verschillende eigenaren in de provincie Groningen. De onderzoekers brengen bij alle parken de biodiversiteit en de bodemkwaliteit in kaart. Daarnaast monitoren zij bij negen zonneparken de ecologische waarden voor, tijdens en na de bouw. Ook vinden bij deze parken diverse experimenten plaats op het gebied van inrichting en beheer. Denk hierbij aan de afstand tussen panelen, het beheer van de vegetatie tussen de panelen en de aankleding van de rand van het park.  
 
Zonnepark Roodehaan is één van de vijftien zonneparken uit het onderzoek en momenteel in aanbouw. Hierbij worden verschillende maatregelen genomen om positieve ecologische effecten te stimuleren. Zo worden de zonnepanelen onder andere in een meer standaardopstelling gebouwd en komt er extra ruimte tussen de panelenrijen. Het doel hiervan is om te kijken of een bepaalde inrichting effect heeft op de biodiversiteit. Jelmer Pijlman - directeur Solarfields: ‘Dit zonnepark levert straks genoeg groene stroom voor 8.680 huishoudens. Zo verbeteren we de wereld met duurzame energie. Maar dit mag natuurlijk niet ten koste gaan van diezelfde wereld. Daarom zijn we op zoek naar manieren om duurzame energie op te wekken, die ook natuurinclusief zijn: die rekening houden met lokale flora en fauna en bijdragen aan biodiversiteit.’

De provincie Groningen, Solarfields en Agricola School for Sustainable Development i.o. van de Rijksuniversiteit Groningen maken gezamenlijk dit vijfjarige onderzoek naar de effecten van de aanleg van zonneparken mogelijk.

maandag 19 december 2022

Het netwerk van KPN draait vanaf 2027 grotendeels op nieuw windpark

KPN zet een grote stap vooruit in zijn duurzaamheidsstrategie. Ruim 50 procent van de stroom die KPN vanaf 2027 verbruikt komt dan van het windpark Hollandse Kust (west) kavel VI, het nieuwe windpark op de Noordzee dat de komende jaren gebouwd wordt. Daarvoor heeft KPN een overeenkomst van 15 jaar gesloten met Eneco, dat samen met Shell in de joint venture Ecowende de aanbesteding voor het windpark heeft gewonnen.
 
Vanaf 2027 gaat KPN op jaarbasis ruim 200 GWh (gigawatt uur) aan stroom afnemen van het nieuwe windpark dat ruim 50 km uit de Nederlandse kust wordt gebouwd ter hoogte van IJmuiden. Het unieke aan dit contract is dat Eneco de groene stroom ‘as nominated’ aan KPN levert. Dit betekent dat KPN daadwerkelijk de groene stroom productie van het windpark afneemt op de momenten dat het waait. Op de momenten dat het niet waait kunnen andere oplossingen worden ingezet zoals bijvoorbeeld opslag of zonne-energie. KPN heeft voor dit contract gekozen omdat zij het belangrijk vindt dat de stroom die zij gebruikt ook daadwerkelijk op dat moment duurzaam geproduceerd wordt.

De vaste en mobiele netwerken van KPN draaien sinds 2011 op groene stroom en sinds 2015 is KPN klimaatneutraal. Ook heeft KPN de afgelopen jaren flinke stappen gezet op de reductie van energie. Zo daalde het absolute energieverbruik van KPN sinds 2010 met 45% terwijl het dataverbruik in diezelfde periode ongeveer 24x toenam. Tot 2030 wil KPN nog eens minimaal 10% extra besparen. Tegelijkertijd heeft KPN circulaire ambities geformuleerd en een doel gesteld om de uitstoot in de hele waardeketen terug te brengen tot netto nul in 2040.

Prijsplafond zorgt voor teleurstellende resultaten op Spaanse windveiling

Spanje heeft onlangs de resultaten van de onshore windveiling van 2022 gepubliceerd. Veel windenergieprojecten hebben zich aangeboden, maar slechts 46 MW werd toegekend.

De belangrijkste reden is dat de veiling geen rekening hield met de gestegen kosten van nieuwe windenergieprojecten.

De Spanjaarden runden deze veiling met een ‘geheim’ prijsplafond. De ontwikkelaars van het windpark moesten raden wat dat was. Tegelijkertijd moesten ze ook rekening houden met de huidige inflatie, knelpunten in de toeleveringsketen en hoge grondstofkosten.

Het is nog steeds niet duidelijk wat het plafond was. Op basis van de resultaten gaat WindEurope ervanuit dat het om ongeveer 47 euro gaat. De meeste ontwikkelaars van windenergie bieden boven dit niveau. Dit is niet verwonderlijk volgens, want 47 euro dekt de huidige kosten niet.

De teleurstellende resultaten zijn een waarschuwing voor andere Europese regeringen die de realiteit van hogere kosten nog niet terug hebben gezien in hun nationale veilingen, zegt branchevereniging NWEA.

vrijdag 16 december 2022

Komend jaar ook tegemoetkoming hoge energie prijzen voor huishoudens met blokaansluiting

Minister Jetten en staatssecretaris Van Rij hebben de Tweede Kamer vandaag geïnformeerd over de uitwerking van het energieplafond voor blokaansluitingen. De regeling zal bestaan uit een vast bedrag per wooneenheid, vergelijkbaar met de gemiddelde hoogte van de tegemoetkoming van het prijsplafond. Het definitieve bedrag en de startdatum worden nog bepaald.

De regeling geldt zowel voor zelfstandige wooneenheden, zoals een appartement dat gebruik maakt van collectieve warmte via de VVE, als onzelfstandige wooneenheden, zoals een kamer in een studentenhuis of woonzorginitiatief. Naar schatting gaat het in totaal om zo’n 700.000 huishoudens. De VVE, woningcorporatie of verhuurder moet de tegemoetkoming voor de betrokken huishoudens aanvragen.

De regeling zal bestaan uit een vast bedrag per wooneenheid (zoals een appartement of studentenkamer). Dat betekent dat de hoogte van de tegemoetkoming los staat van het energieverbruik. De tegemoetkoming zal bestaan uit een vast bedrag voor collectieve externe warmte (zoals een warmtenet), of zelf geproduceerde warmte (zoals een collectieve gasketel) en/of voor collectieve elektriciteit.

Het kabinet wil voor de hoogte van de tegemoetkoming wel een onderscheid maken tussen zelfstandige- en onzelfstandige woningen. Het energieverbruik van één kamer, bijvoorbeeld in een studentenhuis, ligt gemiddeld lager dan dat van een volledige woning. Het kabinet overweegt daarbij een ondergrens voor een minimaal aantal wooneenheden (zoals studentenkamers) per aansluiting, omdat een aansluiting met een klein aantal eenheden naar verwachting voldoende wordt geholpen door het prijsplafond.

Het kabinet werkt de precieze hoogte van de tegemoetkoming momenteel uit. Deze zal zo goed mogelijk aansluiten bij de tegemoetkoming die andere huishoudens met het prijsplafond krijgen en zal per halfjaar meebewegen als de energieprijzen stijgen of dalen. De regeling zal op een later moment ingaan en met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2023 gelden.

Het bedrag voor zelfstandige wooneenheden met blokelektriciteit wordt daarnaast met 380 euro verhoogd omdat deze huishoudens geen gebruik hebben kunnen maken van de 190 euro regeling in november en december. Voor onzelfstandige eenheden komt er ook een soortgelijke tegemoetkoming op basis van het gemiddelde gebruik van deze groep.

Het kabinet verwacht regeling medio februari te publiceren. De uitvoering wordt onder regie van de Belastingdienst parallel aan de verdere uitwerking voorbereid, zodat de regeling zo snel mogelijk na de afronding van start kan gaan. De startdatum wordt later bekend gemaakt.

EcoFlow lanceert met RIVER 2 nieuwste serie instapmodellen van draagbare power stations

EcoFlow, specialist in schone energie-oplossingen, introduceert de RIVER 2-serie, een betaalbare serie van drie instapmodellen van draagbare power stations onder de 1kWh die de beste zijn in hun soort.

Deze serie is ontworpen met het oog op een ultralange batterijduur. Daarnaast kan de energiegenerator in slechts 48 minuten tot 80% worden opgeladen. De apparaten bieden in hun categorie de voordeligste stroomvoorziening en vormen een betrouwbare energiebron voor een mobiele levensstijl en noodstroomvoorziening thuis.
 
De drie modellen in de serie - RIVER 2, RIVER 2 Max en RIVER 2 Pro - zijn uitgerust met geavanceerde LFP-batterijen en wegen maximaal 7.8kg, waardoor draagbare stroomvoorziening gemakkelijker en veiliger is dan ooit.

De prijzen voor de apparaten uit de RIVER 2-serie beginnen bij slechts 299 euro en hebben een levensduur die 6 keer langer is dan het industriegemiddelde. De RIVER 2-serie biedt dus een nieuw niveau van waarde op lange termijn in de markt voor draagbare energie en garandeert de breedst mogelijke toegang tot de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van schone energie.

Fluvius brengt extra vermogen naar fors groeiend Agristo Wielsbeke

De voorbije weken heeft het Belgische netbedrijf Fluvius belangrijke aanlegwerken uitgevoerd ter hoogte van de West-Vlaamse producent van aardappelproducten Agristo in Wielsbeke. Er werd in totaal 35 kilometer nieuwe elektriciteitskabel aangelegd over een tracé van 2,7 kilometer.

 Vanaf het komende kerstverlof wordt het aansluitvermogen van Agristo zo bijna verdubbeld om de forse expansie van het bedrijf te ondersteunen.

​Agristo startte in Wielsbeke dit voorjaar al met een derde productielijn. Volgend jaar breidt het uit met een nieuwe aardappelvlokkenlijn en in de komende jaren komt er nog een vierde productielijn bij. Daar is heel wat extra vermogen voor nodig bovenop de vele inspanningen die Agristo vandaag al doet rond duurzame lokaal opgewerkte energie. Dat gebeurt bijvoorbeeld via een stevige installatie zonnepanelen en stoomrecuperatie van een naburige biomassacentrale.

In de week tussen Kerstmis en nieuwjaar draait Agristo niet op volle capaciteit. Dat is het enige tijdslot waarop de nieuwe aansluiting definitief in dienst kan worden genomen. Zo kan Agristo begin januari opstarten met het uitgebreide elektrische vermogen. Bij die ingreep zijn geen extra wegenwerken nodig.

Vattenfalls eerste project met snelladers voor Deense stadsbussen

Vattenfall heeft onlangs 32 snelladers geleverd aan Tide Bus in Vejle, de op vier na grootste stad van Denemarken. De oplevering van snellaadfaciliteiten voor het busdepot is Vattenfalls eerste Power-as-a-Service-project voor personenvervoer in Denemarken en betekent dat er in Vejle nu elektrische bussen rijden.

Sinds enkele weken rijden er dagelijks elektrische bussen in de straten van de Deense stad Vejle. De bussen worden geëxploiteerd door Tide Bus, één van de grootste busmaatschappijen van Denemarken. Vattenfall is verantwoordelijk voor zowel de laadoplossing als de inkoop en levering van elektriciteit. Vattenfall heeft geïnvesteerd in de elektrische infrastructuur, deze ontworpen en gebouwd en exploiteert die nu.

De laadstations zijn DC-snelladers met gelijkstroom en voorzien van slimme oplaadfuncties. De elektriciteitsvoorziening van Vattenfall voor de bussen is gebaseerd op een spotprijsmodel.

Shell en Eneco winnen tender windpark op zee Hollandse Kust (west)

Ecowende, een joint venture van Shell en Eneco is de winnaar van de vergunning van het windpark Hollandse Kust (west) kavel VI. Ecowende gaat dit windpark bouwen met oog voor de natuur en zal naar verwachting in 2026 in gebruik worden genomen.

Het windenergiegebied Hollandse Kust (west) – HKW – ligt ruim 50 km uit de Nederlandse kust ter hoogte van IJmuiden. Het windpark heeft een vermogen van 756 MW en bestaat uit 54 windturbines. Deze produceren per jaar voldoende elektriciteit om te voorzien in ongeveer 3% van de Nederlandse elektriciteitsvraag – ongeveer het verbruik van een miljoen huishoudens. Het windpark wordt zonder subsidie gerealiseerd. Nieuw aan de tenders is dat partijen een financieel bod moesten doen. Samen met de kosten voor de milieueffectrapportages en locatiestudies die door Ecowende wordt betaald, levert dit de overheid €63,5 miljoen op. Dit bedrag wordt vervolgens ingezet om nieuwe windparken goed in de omgeving te laten passen en samen te laten gaan met andere activiteiten op de Noordzee.

Bij de beoordeling van de aanvragen is ‘ecologie’ als extra criterium opgenomen. Het behouden van een gezond ecosysteem en de biodiversiteit op de Noordzee is van groot belang. Het doel is een windpark op zee te bouwen met een gezond ecosysteem en met zo min mogelijk impact op natuur en milieu.

Alle geplande windparken op zee samen zullen rond 2030 voorzien in circa 75% van de huidige elektriciteitsbehoefte. Het kabinet heeft de ambitie voor windenergie op zee dit jaar verhoogd naar ongeveer 21 GW rond 2030. Momenteel is ongeveer 2,5 GW windenergie op zee volledig in bedrijf genomen en is een aantal windparken in aanbouw of vergund. In de routekaart Windenergie op Zee 2030 staat voor de periode 2024 – 2031 beschreven hoe en wanneer de aangewezen windenergiegebieden worden ontwikkeld.

donderdag 15 december 2022

Meer laadpalen voor Arnhem

Arnhem krijgt er vanaf 2023 zo’n 150 laadlantaarnpalen bij. Alle nieuwe buurten van Schuytgraaf, het Stadhouderskwartier en de Blauwe Golven, krijgen standaard laadpunten voor elektrische auto’s, die in een lantaarnpaal geïntegreerd zijn. De aanbesteding voor de aanleg van de circa 150 laadlantaarnpalen wordt gegund aan een consortium van Dutch Charge, Heijmans Emobility en Primevest Capital Partners.

Steeds meer inwoners kiezen voor emmissievrij vervoer. Het is aan ons om ervoor te zorgen dat ze op voldoende plekken hun elektrische auto kunnen laden. Door de combinatie van laadpunt en straatlantaarn, levert het ook minder straatmeubilair op. Bovendien is de stroom voor de laadpalen ‘donkergroen’: die komt van het zonnepark langs de Pleyroute.

Enkele jaren geleden werden er al 22 van deze laadlantaarnpalen aangelegd in Ecowijk De Kiem. Daar groeide het gebruik in één jaar tijd van 160 naar 1.660 per jaar. In het Uitvoeringskader Elektrisch Laden - dat in 2021 werd vastgesteld -  staat dat alle nieuwbouwwijken deze laadlantaarns krijgen.

Plaatsing batterij bij zonnepark en windturbine betekent primeur

Grid-ON heeft onlangs een batterij geplaatst op een aansluiting die al zonnepanelen en een windturbine combineerde. De batterij stroom levert stroom in de dalmomenten en laadt deze zichzelf op bij een overschot aan elektriciteit. Dit stabiliseert het net. Bovendien kent deze combinatie van drie energiebronnen een interessant verdienmodel. Het is een van de eerste projecten van deze omvang en kan door de uitbreiding 10 miljoen kWh leveren. Dit staat gelijk aan het jaarverbruik van ongeveer 3.000 huishoudens.

Het project is een verrijking van cable pooling. Dit omvat het combineren van twee energiebronnen op dezelfde aansluiting. Cable pooling optimaliseert het gebruik van het energienet. Wind en zon vullen elkaar aan en wisselen elkaar vaak af. In de zomer zijn er meer zonuren en in de winter waait het vaak harder. De toevoeging van de batterij zorgt daarbij voor balanshandhaving op het bestaande stroomnet. Overtollige duurzame energie wordt bij piekmomenten opgeslagen en terug geleverd aan het stroomnet bij een tekort.

Het project wordt mogelijk gemaakt door een geavanceerd energie- en powermanagementsysteem. Dit systeem controleert of er voldoende ruimte is op de aansluiting en bepaalt welke bron – wind, zon of batterij – voorrang krijgt. Het systeem verzorgt tevens de communicatie met energiemaatschappij Scholt Energy. Deze neemt de energie af en zet de batterij op afstand in op de verschillende energiemarkten, zoals de onbalansmarkt. De batterij wordt ook ingezet voor balanceerdiensten voor het net. Dit creëert een interessant verdienmodel voor ondernemers.

Vanaf 16 december wordt de geplaatste batterij in gebruik genomen door internationale bloembollenexporteur Fluwel. Met de plaatsing van de batterij naast de windturbine en het zonnepark levert Fluwel naast 10 miljoen kWh duurzame energie per jaar ook een bijdrage aan balanshandhaving op het elektriciteitsnet.

ACM: Energieleveranciers houden zich nu goed aan 30-dagentermijn

 

Energieleveranciers houden zich sinds 1 oktober 2022 goed aan de minimumtermijn van 30 dagen voor het doorgeven van tariefswijzigingen. Dat blijkt uit onderzoek van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). De ACM vindt het belangrijk dat leveranciers tariefswijzigingen op tijd doorgeven aan hun klanten zodat die zich zo goed mogelijk kunnen voorbereiden op een aanpassing van hun maandelijkse kosten voor gas en elektriciteit.

De ACM heeft op 27 september 2022 een brief aan alle energieleveranciers gestuurd om de communicatietermijn van 30 dagen onder hun aandacht te brengen. Aanleiding hiervoor waren tariefsverhogingen van een aantal leveranciers die te kort vóór de ingangsdatum van 1 oktober aan klanten waren doorgegeven.

Uit de controles van de ACM blijkt dat deze leveranciers hun tariefsverhogingen hebben uitgesteld tot minimaal 30 dagen na de bekendmaking en dat alle leveranciers zich sinds 1 oktober 2022 goed houden aan de termijn van 30 dagen. De ACM heeft na 1 oktober geen overtredingen van de 30-dagentermijn geconstateerd.

Ondanks het feit dat leveranciers zich goed houden aan de communicatietermijn van 30 dagen is het voor consumenten in de praktijk vaak niet mogelijk om over te stappen naar een andere leverancier vóórdat het nieuwe tarief ingaat. Dit komt omdat consumenten een wettelijke opzegtermijn van 30 dagen hebben.

De ACM roept de wetgever daarom op om het voor consumenten mogelijk te maken een contract binnen 14 dagen op te zeggen en de communicatietermijn van 30 dagen expliciet in de wet op te nemen. Hiermee wordt bereikt dat consumenten altijd minimaal 30 dagen van te voren worden geïnformeerd over hun nieuwe tarief en dan nog ongeveer 2 weken de tijd hebben om te besluiten of ze hiermee akkoord gaan of willen overstappen naar een andere energieleverancier.

woensdag 14 december 2022

Fracties Delft: ‘Snellere overstap aardgasvrij'

Verschillende fracties van de gemeente Delft hebben in de commissie Ruimte en Verkeer gepleit voor meer vaart in de overgang naar aardgasvrije wijken. Dat gebeurde bij de bespreking van de keuze van het college voor de Multatulibuurt. Die buurt komt volgens het college van B&W als eerste in aanmerking voor een warmte-uitvoeringsplan, zo blijkt uit onderzoek.

De buurt heeft 659 woningen en kent zowel laagbouw als hoogbouw, met een mix van eigen woning bezit, VvE’s en sociale huur. De woningcorporaties steunen volgens het college de keuze om te starten met de Multatulibuurt.

Ook in de commissie werd overwegend positief op deze keuze gereageerd. Maar vooral het proces en het tempo waarin de dertien Delftse buurten van het aardgas af gaan, riepen vragen op. In 2030 wil de gemeente Delft dat 20% van de woningen aardgasvrij verwarmd worden.

Pijnlijke misser voor Oxxio, moet duizenden klanten compenseren

Van mei tot en met september 2022 hebben Oxxio-klanten die vanuit een vast product automatisch overgingen naar het variabel product LosVast te maken gehad met tariefaanpassingen die niet voor hen bestemd waren.

Klanten waarvan de vaste looptijd afloopt, gaan automatisch over naar het variabele product LosVast van Oxxio. Voor klanten met een vast contract dat voor 1 januari 2022 was afgesloten, geldt dat zij bij overgang naar het variabele product LosVast een tarief ontvangen dat het eerste jaar gelijk blijft.

Toch heeft een deel van deze klanten in de periode tussen mei en september 2022 te maken gehad met een tariefaanpassing. Oxxio gaat dit nu corrigeren voor de betrokken klanten.

Een aanpassing op het systeem heeft al plaatsgevonden, zodat er volgens het bedrijf geen herhaling meer kan plaatsvinden. Tevens is er melding gemaakt bij de ACM van dit voorval.

De fout is ontdekt door Rob de Haan. Die is zelf geen klant, maar zijn moeder wel. 'Ik was de meterstanden aan het invoeren voor mijn moeder. Toen viel mijn oog op een mail van Oxxio uit augustus waarin stond dat haar tarief per 1 september omhoog zou gaan. Ik wist dat ze een contract met een vast tarief had en dat dit dus niet kon kloppen.'

'Onzichtbare kosten van het Nationaal Warmtefonds'

Het Nationaal Warmtefonds is een instrument bij het verduurzamen van woningen. Tot eind 2021 heeft het Warmtefonds (eerst bekend als Nationaal Energiebespaarfonds) bijna 650 miljoen euro geleend aan huiseigenaren voor bijvoorbeeld zonneboilers of een warmtepomp. Uit onderzoek van de Rekenkamer blijkt echter dat het Warmtefonds minder bijdraagt aan de verduurzaming van woningen dan subsidies met een vergelijkbaar doel. Daarnaast zijn er aan het fonds kosten verbonden die niet blijken uit de begroting die het parlement goedkeurt.

Vergeleken met twee subsidieregelingen die hetzelfde doel nastreven, de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) en de Subsidieregeling energiebesparing eigen huis (SEEH), is het aantal woningeigenaren dat het Warmtefonds bereikt, beperkt.

Het Warmtefonds draagt dus minder bij aan de vermindering van CO2-uitstoot dan de ISDE en SEEH. Echter, de kosten voor het Rijk per vermeden ton CO2 zijn bij het Warmtefonds wel lager. Het is mogelijk voor huiseigenaren om tegelijk én een lening uit het Warmtefonds én een subsidie aan te vragen. Opvallend is dat de kosten voor het Rijk per vermeden ton CO2 in dat geval boven de in de regeling Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie vastgelegde grens van € 300,- kunnen komen.
 
Hoewel het lijkt alsof het geld dat het Rijk in het Warmtefonds investeert weer terugkeert, is er toch sprake van waardeverlies. Dit komt door inflatie. Geld dat het Rijk aan het Warmtefonds leent en dat na tientallen jaren wordt terugbetaald, is door inflatie minder waard geworden. Zo heeft de Rekenkamer berekend dat de eerste leningen aan het fonds, tegen de tijd dat deze terugkeren naar de schatkist, nog maar ongeveer de helft waard zijn. Deze waardevermindering ziet de Rekenkamer niet terug in de informatie die het parlement over de kosten van het Warmtefonds ontvangt.
 
Het Warmtefonds is voor sommigen een noodzaak, zoals woningeigenaren die geen ‘gewone’ lening bij een bank krijgen. Veel andere woningeigenaren kunnen echter wel bij een bank lenen, maar zullen toch naar het Warmtefonds gaan, omdat het Warmtefonds (bijna altijd) de meest aantrekkelijke voorwaarden heeft. Daarmee is het Warmtefonds naast een aanvulling op de markt ook een concurrent voor marktpartijen. Tijdens de instelling van het Warmtefonds heeft de minister geschreven dat het fonds voor sommige woningeigenaren niet meer nodig is wanneer banken voldoende aantrekkelijke leningen bieden. Onduidelijk is echter wat de minister verstaat onder ‘voldoende aantrekkelijk’.

Het Warmtefonds is een zogenaamd revolverend fonds. Deze publieke middelen op afstand het van Rijk en parlement zijn in opmars bij de Rijksoverheid, concludeerde de Rekenkamer al eerder. Geld van dit soort fondsen wordt in de vorm van bijvoorbeeld leningen of garanties verstrekt aan bedrijven, burgers of (semi) overheden, en vloeit (na afbetaling) weer terug in het fonds. Zo kan het geld, anders dan bij een subsidie, meerdere keren worden uitgeven. Dat klinkt aantrekkelijk en het lijkt alsof belastinggeld ‘gratis’ kan worden ingezet. In 2017 zat er een bedrag van 3,6 miljard euro aan belastinggeld in dit soort fondsen.

Het parlement heeft echter niet altijd zicht op de resultaten, en ook niet op de onzichtbare kosten van revolverende fondsen, bleek ook al uit eerder onderzoek van de Rekenkamer.

Waddenfonds en provincie Groningen investeren ruim €1,9 miljoen in Waterstofhub Delfzijl

Het Waddenfonds en de provincie Groningen trekken ruim 1,9 miljoen euro uit voor de ontwikkeling van een waterstofhub nabij Chemie Park Delfzijl. De bijdrage van Groningen komt voort uit het provinciaal programma van Nationaal Programma Groningen.

De waterstofhub voorziet bedrijven in en rond Delfzijl van groene waterstof. Zo kunnen zij in de toekomst makkelijker overstappen op deze duurzame energiedrager en zijn ze minder afhankelijk van fossiele brandstoffen. In 2023 start de realisatie. Als de hub aanslaat, wordt de opgedane kennis en ervaring in Delfzijl ook in andere Waddenzeehavens toegepast.

Op de waterstofhub wordt groene waterstof samengeperst en tijdelijk opgeslagen. In waterstoftransporttrailers wordt deze samengeperste waterstof vervolgens over de weg verspreid onder afnemers. De hub is er voor zowel de grote bedrijven als het midden- en kleinbedrijf. Het doel is dat bedrijven in de nabije toekomst 24 uur per dag over deze milieuvriendelijke energiedrager kunnen beschikken. Voor veel bedrijven is dat een belangrijke voorwaarde om definitief over te stappen op groene waterstof. De waterstofhub draagt bij aan vermindering van CO2-uitstoot en daarmee aan een
schonere leefomgeving. De locatie nabij het Chemie Park Delfzijl is bij uitstek geschikt voor dit waterstofproject, omdat hier al waterstof geproduceerd wordt en er zicht is op meer waterstofproductie in de toekomst.

dinsdag 13 december 2022

Grootste aanbesteding ooit voor werkzaamheden elektriciteitsnet Gelderland en Noord-Holland Noord

In Gelderland en Noord-Holland Noord moet het elektriciteitsnet uitgebreid en verzwaard worden. Netbeheerder Liander, dochteronderneming van Alliander, gaat de komende jaren in deze regio's 4500 kilometer nieuwe kabels leggen en vervangen, en zo’n 1600 transformatorhuisjes plaatsen.

Liander kan het extra werk in Gelderland (exclusief de Veluwe) en Noord-Holland Noord niet allemaal zelf realiseren. Daarom gaat Liander de werkzaamheden uitbesteden aan maximaal zes aannemers voor een minimale contractduur van zes jaar. De aannemers kunnen zich vanaf nu inschrijven, de planning is dat in juni 2023 de definitieve gunning van de werkzaamheden plaats zal vinden.

In de aanbesteding vraagt Liander aannemers te helpen bij het ontwerpen en realiseren van middenspanningskabels en het plaatsen van nieuwe transformatorhuisjes. Hierbij wordt ook rekening gehouden met de leefomgeving van bewoners, dieren en vegetatie. De werkzaamheden van de aannemers bestaan onder meer uit het grondwerk (graven van sleuven) en het leggen en aansluiten van elektriciteitskabels.