Pagina's
woensdag 30 november 2022
Pensioenfonds PME verkoopt 286 miljoen aan fossiele beleggingen
Het gaat om 230 miljoen aan steenkool-beleggingen en 56 miljoen aan beleggingen in gas- en oliewinning. PME beloofde in 2018 al kolenvrij te zijn en zei in 2021 alle fossiele beleggingen te hebben verkocht. Maar na analyses van Pointer bleken er nog steeds bedrijven die fossiele energie winnen in de portefeuilles te zitten.
Pointer legde fossiele aandelen en obligaties van 10 grote pensioenfondsen naast een lijst met kolenbedrijven, de Global Coal Exit List van de NGO Urgewald. In deze lijst worden bedrijven opgenomen die voor een belangrijk deel in de bruin- en steenkoolindustrie zitten, bedoeld om energie mee op te wekken. Uit de analyse van Pointer blijkt dat PGB, het pensioenfonds voor de sociale sector, met 4.689 euro per pensioendeelnemer en -ontvanger het fonds is met de meeste fossiele beleggingen. ABP (4130 euro per deelnemer) en bpfBOUW (3.371 euro per deelnemer) staan op plek twee en drie.
PME staat op de zesde plek met 2.427 euro per deelnemer, terwijl het in 2018 als één van de eerste pensioenfondsen aankondigde dat het “kolenvrij” zou zijn. Maar ze investeert onder meer in Glencore, de derde grootste steenkoolproducent ter wereld. Naast PME deden ook ABP en PHENC beloftes om hun fossiele aandelen te verkopen. ABP verwacht in 2023 ‘fossielvrij’ te zijn, maar belegt nog met 4.689 euro per pensioendeelnemer en -ontvanger in fossiele industrie. De rest van de grote pensioenfondsen zien meer heil in hun rol als kritisch aandeelhouder van fossiele bedrijven.
PME reageert verrast op de bevindingen, maar had het kunnen weten. PME baseert zich namelijk op databases als die van financiële dienstverlener Bloomberg. Daarin telt een bedrijf pas als steenkoolproducent als het meer dan 50 procent van de omzet uit steenkool haalt. Door deze zogenoemde sectorindeling kan het voorkomen dat enorme mijnbouwbedrijven als Glencore, dat 9 procent van de omzet uit steenkool haalt, er tussendoor glippen, en niet worden uitgesloten. Intern beleid van PME stelt dat alleen steenkoolbedrijven worden uitgesloten die voor het grootste deel van hun activiteiten steenkool produceren of meer dan 30 procent van elektriciteit uit steenkool halen. Maar dat is niet wat het fonds destijds beloofde in Dagblad Trouw en op hun uitsluitingspagina.
Shell koopt producent biogas voor 1,9 miljard euro
Met de overname krijgt Shell de grootste Europese producent van biogas in handen.
Shell telt 1,9 miljard euro neer voor Nature Energy, dat in handen was van een aantal investeerders.
Shell laat weten dat de aankoop past binnen zijn streven om CO2-neutraal te worden. Ook kan het olie- en gasbedrijf op deze manier groeien met brandstoffen met een lage CO2-uitstoot.
Twee nieuwe kerncentrales in provincie Zeeland
De regering wil dat er twee nieuwe kerncentrales in Borssele komen. De enige werkende kerncentrale die Nederland heeft, ligt daar ook.
De bouw van de nieuwe centrales werd al aangekondigd in het regeerakkoord. Voor de eerste stappen is 5 miljard euro vrijgemaakt.
De regering wil kiezen voor twee zogenoemde generatie III+ reactoren. Daarmee moet kernenergie vanaf 2035 goed zijn voor 11 tot 15 procent van het totale aanbod aan elektriciteit.
De nieuwe centrales moeten vanaf uiterlijk 2035 draaien.
Foto Anefo
Elia stelt concept energie-eiland voor
Het Prinses Elisabeth Eiland komt zowat 45 km buiten de Belgische kust en wordt het schakelpunt tussen de offshore windparken van de tweede offshore wind zone (met een maximale capaciteit van 3,5 GW) en het hoogspanningsnet aan land.
Het energie-eiland wordt ook de eerste bouwsteen van een Europees elektriciteitsnet op zee dat als centrale hub kan dienen voor nieuwe interconnectoren met Groot-Brittannië of Denemarken. Het eiland is een innovatief hoogstandje dat België andermaal op de kaart zet als pionier in offshore energie.
dinsdag 29 november 2022
Stijging transporttarieven noodzakelijk vanwege hoge energiekosten
Netbeheerders hebben in oktober 2022 aangegeven de transporttarieven te moeten verhogen omdat zij door de hoge energieprijzen veel extra geld kwijt zijn aan het inkopen van elektriciteit en gas om de transportverliezen te compenseren. Tijdens het transport gaat namelijk een deel van het gas en de elektriciteit verloren. De netbeheerders moeten dat aanvullen door eigen inkoop die duurder is geworden.
Een tweede reden waarom de netbeheerders hun tarieven hebben moeten verhogen is dat zij in het kader van de energietransitie grote investeringen moeten doen om hun netten te verzwaren. De kosten daarvan gaan voor de baat uit en worden over meerdere jaren uitgespreid. Een deel daarvan belandt nu al in de tarieven.
De ACM stelt de tarieven van netbeheerders jaarlijks vast omdat huishoudens en bedrijven niet zelf kunnen kiezen van welk bedrijf zij transportdiensten afnemen. De ACM baseert de tarieven op de efficiënte kosten inclusief een redelijk rendement. De ACM zorgt er voor dat netbeheerders voldoende inkomsten hebben om noodzakelijke investeringen te doen. Anderzijds zorgt de ACM ervoor dat de tarieven van netbeheerders niet hoger zijn dan redelijk, en prikkelt zij netbeheerders om zo efficiënt mogelijk te werken.
Sterke groei in aantal slimme thermostaten
Steeds meer huishouders hebben een slimme thermostaat (25%). Ten opzichte van 2021 (19%) is dit een procentuele stijging van 32%. Het totale aantal slimme thermostaten komt daarmee op twee miljoen. Koopwoningen (28%) zijn vaker voorzien van een slimme thermostaat dan huurwoningen (16%).
Voor het ruime merendeel (68%) is kostenbesparing de belangrijkste motivatie voor de aanschaf van een slimme thermostaat. Andere motivaties zijn ‘inzicht’ (45%), ‘gemak en comfort’ (44%) en ‘controle’ (40%). Verder blijft de vervanging van de oude thermostaat voor ruim één op de drie consumenten (35%) een reden om een slimme thermostaat aan te schaffen.
UnitedConsumers heeft binnen de populairste energieleveranciers het hoogste percentage bezitters van slimme thermostaten (41%). Ten opzichte van een jaar geleden heeft UnitedConsumers daarmee koploper Eneco ingehaald. Eneco volgt nu op een tweede plek met 37%. Na Eneco volgen Greenchoice (30%), Vandebron (27%) en Energiedirect.nl (27%).
Kabinet draagt maximaal 50 miljoen euro bij aan privaat energienoodfonds voor kwetsbare huishoudens
Het kabinet wil het fonds eenmalig ondersteunen met maximaal 50 miljoen euro. Dat schrijft minister Carola Schouten (Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen) in een brief aan de Tweede Kamer.
Door het omvangrijke koopkrachtpakket van het kabinet, zoals het prijsplafond, zal het aantal huishoudens dat in de knel dreigt te komen door de hoge energienota naar verwachting beperkt kunnen worden. Toch zullen er ook huishoudens zijn die ondanks deze kabinetsmaatregelen niet in staat zullen zijn de (volledige) energienota te betalen. Het gaat dan om huishoudens met een laag of middeninkomen en een hoge energierekening, voor wie alle mogelijkheden van maatschappelijk verantwoorde incasso zijn uitgeput.
Dat betekent onder meer dat er een coulante betalingsregeling is aangeboden en dat de leverancier in contact is met de cliënt over een oplossing van de betalingsproblemen. Het fonds denkt daarbij specifiek aan het ondersteunen van huishoudens in de problemen met een inkomen tot 200% van het bruto sociaal minimum, in combinatie met een hoge energienota.
Het tijdelijk noodfonds energie bouwt voort op het actieplan energiearmoede dat een aantal energieleveranciers en maatschappelijke organisaties in maart 2022 hebben gepresenteerd. Dit actieplan, dat een initiatief is van Eneco, Vattenfall, Essent, Green Choice, SchuldenlabNL en de Nederlandse Schuldhulproute (NSR), is er gekomen om huishoudens via verschillende mogelijkheden te helpen financieel gezond te blijven. Het noodfonds loopt in principe in april volgend jaar af. Het is nog niet mogelijk om aan te melden voor het fonds. Hierover zal binnenkort nadere informatie volgen vanuit de initiatiefnemers.
maandag 28 november 2022
College stelt bijna half miljoen beschikbaar voor zonneveld Boeldershoek
Meer dan de helft van de Hengelose huishoudens maakt in 2030 gebruik van energie van windturbines en zonnepanelen. In 2050 is zelfs al de energie die in de gemeente gebruikt wordt duurzaam opgewekt. Hengelo heeft een aanpak gemaakt om duurzame energie op te wekken via zon en wind. De gemeenteraad heeft deze aanpak in februari 2022 vastgesteld in het Omgevingsprogramma Nieuwe Energie 2021-2030. De locatie tussen Nobian en Twence in de Boeldershoek is aangewezen als energiegebied om zonne-energie op te wekken.
De locatie ligt ten noorden van Twence, tussen de Boekeloseveldweg, Boekeloseweg en Bruninksweg. Het gaat om een zonneveld van 24 hectare. Twaalf hectare van de gronden is eigendom van de gemeente Hengelo. Ten zuiden hiervan gaat energieleverancier Vattenfall op circa 12 hectare particuliere grond een zonneveld aanleggen. De energiecoöperatie Energie van Hengelo gaat dit Vattenfall-zonneveld mede exploiteren. Het streven is meer dan 50% lokaal eigenaarschap. De gemeente Hengelo onderzoekt hoe dit zonneveld ontwikkeld en geëxploiteerd gaat worden. Het totale gebied wordt gezamenlijk aangepakt als één project.
Variabel tarief Eneco omlaag
Klanten van Eneco die in januari 2023 een nieuw Variabel Vrij tarief ontvangen gaan ruim 12 procent minder per maand betalen voor hun energie. Het tarief voor gas en stroom daalt voor deze klanten ondanks de stijging van de BTW. In combinatie met de invoering van het prijsplafond komt de energierekening voor hen nog lager uit.
Eneco stelt maandelijks een nieuw tarief vast voor haar klanten met een Variabel Vrij contract, dat in principe drie maanden gelijk blijft. Voor januari ligt het tarief voor gas op 2,99404 euro per kuub en voor stroom op 0,68677 per kWh. Dit is inclusief de huidige energiebelastingen en 21 procent BTW in plaats van 9 procent BTW in 2022.
Eneco koopt tot kort voor het moment van tariefbepaling in voor deze groep klanten, waardoor wij kunnen meebewegen met de huidige, dalende internationale energiemarkt. Eneco kan daarom voor de derde maand op rij een prijsvoordeel doorgeven aan haar klanten.
Het prijsplafond, dat de overheid in samenwerking met de energiebedrijven instelt, zorgt er in het nieuwe jaar voor dat klanten nog goedkoper uit zijn voor hun gas en stroom. Ongeveer tweederde van de klanten van Eneco blijft onder de verbruikslimieten (1.200 m3 gas en 2.900 kWh stroom). De nieuwe tarieven gelden alleen voor het verbruik boven deze limieten.
Essent verhoogt met ingang van 1 januari 2023 wel de tarieven voor klanten met een variabel contract. Een belangrijke oorzaak zijn volgens de leverancier de gestegen inkoopprijzen voor stroom en gas. Een andere reden is de stijging van belastingen met ingang van het nieuwe jaar.
Afgelopen jaar heeft Essent met haar inkoopstrategie stroom en gas tegen relatief gunstige prijzen kunnen inkopen. Doordat de internationale gas- en stroomprijzen aanhoudend hoger blijven, ontkomt ook Essent er niet aan om de tarieven te verhogen.
Groningers bijna kwart van inkomen kwijt aan energie, laagste energiequote in Flevoland
Ook de andere noordelijke provincies scoren hoog, terwijl Flevolanders er juist het meest genadig van afkomen. Dat blijkt uit onderzoek van energiebedrijf Zonneplan, op basis van CBS-gegevens.
Zonneplan berekende per gemeente en provincie de gemiddelde maandelijkse energiekosten en zette dat af tegen het besteedbaar inkomen per huishouden, gecorrigeerd voor verschillen in grootte en samenstelling. Waar Friesland, Drenthe en Groningen tot een energiequote van meer dan 22 procent komen, gaat het in Flevoland om ‘slechts’ 15 procent.
Ook in de overige drie Randstadprovincies valt dit getal relatief gezien nog mee. Zo houdt een Utrechter na betaling van de energierekening liefst 679 euro meer over dan iemand uit Groningen. Desondanks is het overal alle hens aan dek, want al bij een energiequote van 10 procent sprake spreken we van zogeheten ‘energiearmoede’.
Al inzoomend blijkt dat men in de Groningse gemeente Pekela het grootste deel van het inkomen kwijt is aan gas en stroom: liefst 28,3 procent. Zij houden ook in absolute zin het minst over. Na Pekela volgt De Wolden in Drenthe. Al met al komen vijftien van de 25 gemeenten met de hoogste energiequote uit Drenthe, Groningen of Friesland.
Aan de goede kant van de ranglijst vinden we onze hoofdstad. In Amsterdam is de energiequote met 13,7 procent het laagst van heel Nederland. Een combinatie van een relatief hoog gemiddeld inkomen en relatief kleine (dus energiezuinig te verwarmen) woningen is daarvoor volgens Zonneplan de voornaamste oorzaak. Na Amsterdam volgen Purmerend en Oegstgeest, waar de energiequote ook onder de 15 procent blijft. Slechts drie gemeenten in de top-25 liggen buiten de Randstad. Inwoners van Bloemendaal houden na betaling van de energierekening het meest over.
Ruim 18 miljoen voor extra energiebesparende maatregelen voor Rotterdamse minima
De Rijksuitkering is bedoeld voor zowel huurders als voor woningeigenaren met een laag inkomen. Omdat de urgentie groot is, zijn de energieklussers vorige maand al gestart. Zij geven advies en brengen direct energiebesparende maatregelen aan in de woning. De aanvragen voor energieklussers gaan erg hard, zij voorzien in een behoefte.
Vanaf december kunnen huurders van particuliere eigenaren of huiseigenaren gebruik maken van ‘Waterzijdig inregelen’. Dit is het instellen van radiatoren waardoor er precies genoeg warm water door de radiatoren gaat om de woning goed te verwarmen. Dit bespaart kosten. Ketelbinken en Wijk Energie Werkt voeren het uit, zij werken met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
De Energiebank organiseert vanaf december informatiebijeenkomsten voor groepen bewoners over energiebesparing; energiecoaching. Bewoners wisselen tips uit en krijgen kleine energiebesparende producten. Opzoomer Mee gaat dit najaar als proef in vijf straten in Feijenoord met buurtbewoners in gesprek over energiebesparing. Ze werken hierin ook samen met de Energiebank. De komende maanden volgen nog meer maatregelen waar Rotterdammers met een laag inkomen gebruik van kunnen maken.
vrijdag 25 november 2022
Rademakers Gieterij uit Klazienaveen ontvangt bijdrage voor warmte-terugwininstallatie
Het bedrijf wil met behulp van de subsidie een warmte-terugwininstallatie installeren. Hiermee kan de restwarmte van de gietoven gebruikt worden voor de verwarming van het bedrijfspand en jaarlijks substantieel 200.000 kubieke meter aardgas worden bespaard.
Het bedrijf, dat recent is overgenomen wil haar gehele productieproces opnieuw inrichten op basis van gebruik van hernieuwbare energie. Hiervoor heeft het bedrijf een energiebesparingsplan uitgewerkt.
De provincie wil industriële bedrijven zoveel mogelijk stimuleren om het gasverbruik te verlagen en energiebesparende maatregelen te treffen. Om de warmte -terugwininstallatie te kunnen installeren maakt Rademakers naast de incidentele subsidie ook gebruik van een lening van het Energiefonds Drenthe.
Aanbesteding voor vier nieuwe waterstoftreinen van start
De planning is dat reizigers vanaf eind 2027 met de waterstoftreinen kunnen reizen op het Groningse regionale spoor. De treinen worden ingezet op de bestaande trajecten Delfzijl-Groningen-Veendam en incidenteel ook op de andere spoorlijnen in Groningen en richting Leer. De provincie en Arriva willen de treinen ook inzetten bij toekomstige uitbreiding of aanpassing van het spoor in Groningen. Als de aanleg van het spoortraject Veendam - Stadskanaal doorgaat, dan gaan ook hier de waterstoftreinen rijden.
De provincie Groningen, ProRail, het Rijk en Arriva hebben als doel om de treinen in Noord-Nederland zonder uitstoot en op duurzaam geproduceerde brandstof te laten rijden. Voor de regionale treindiensten in Groningen kan dit het beste met groene waterstof. Bovendien zijn deze treinen stiller dan de huidige dieseltreinen. In 2020 deden provincie en Arriva al verschillende testen gedaan met rijden en tanken van een waterstoftrein. De resultaten hiervan waren veelbelovend. Voor de reizigers en omwonenden zijn de waterstoftreinen een schonere en stillere manier van openbaar vervoer.
WarmteMarkt in Middelburg
Alle bewoners van de wijk Dauwendaele zijn op 26 november welkom in Bowlingcentrum De Kruitmolen. Tussen 9.00 en 13.00 uur zijn de deuren geopend voor iedereen die meer informatie wil over het mogelijke Warmtenet in Dauwendaele, het besparen van energie binnenshuis of maatregelen die daaraan bijdragen. Op deze WarmteMarkt ontmoet u alle partners van het project Warmtenet Dauwendaele, uitvoerders van de actie Winst uit je Woning, Energiek Zeeland, de klimaatburgemeester en veel meer.
De WarmteMarkt wordt georganiseerd door de gemeente Middelburg en haar partners, omdat er veel vragen zijn over de energietransitie. We ervaren allemaal de gevolgen van de stijgende prijzen en horen veel over de problemen van de toekomst. De overheid heeft voor deze winter de zorgen iets verzacht door enkele financiële bijdragen, maar samen kunnen we zorgen voor oplossingen die ook daarna nog een positief effect hebben op uw portemonnee en het klimaat.
donderdag 24 november 2022
Overijssel en Gelderland zetten eerste stap naar duurzame laadinfrastructuur voor ondernemers
Een samenwerkingsverband tussen Arcadis, Panteia, CE Delft, Over Morgen en FutureProof gaat hiermee aan de slag in opdracht van de provincies Gelderland en Overijssel.
Laadinfrastructuur voor de logistieke sector vraagt om een eigen aanpak. Deze eerste stap laat zien welke en hoeveel laadinfrastructuur waar en wanneer nodig is, of dat ook in het elektriciteitsnet past en hoeveel ruimte dit vraagt. Zowel op eigen terrein als op openbare locaties. Dit onderzoek richt zich op 528 bedrijventerreinen in Gelderland en 100 bedrijventerreinen in Overijssel.
Alle informatie wordt verwerkt in kaarten en duidelijk inzichtelijk gemaakt op bedrijventerreinniveau. Deze plankaarten geven inzicht in de behoefte aan laadinfrastructuur, het ruimtegebruik en de netcapaciteit. Met deze inzichten kunnen gemeenten, netbeheerders en bedrijven vervolgens de uitvoering slim voorbereiden. Dit is gezien het beslag op de infrastructuur van het elektriciteitsnetwerk, het ruimtebeslag en het verduurzamen van de mobiliteit een ingewikkelde puzzel. De plankaarten worden eind 2023 opgeleverd.
Het aantal elektrische voertuigen in Oost-Nederland neemt snel toe, ook het aantal elektrische bestelwagens en vrachtwagens. De komst van zero emissie zones zorgt voor een versnelling. Landelijk zijn hiervoor door ElaadNL, het kennis- en innovatiecentrum van de netbeheerders, prognoses opgesteld. Uit deze zogenoemde ElaadNL Outlook(verwijst naar een andere website) blijkt dat de stroomvraag op bedrijventerreinen voor opladen elektrische voertuigen de komende jaren fors gaat toenemen.
'3x efficiënter dan zonnecellen'
Tot nu toe kon deze techniek alleen zeer grootschalig toegepast worden in centrales van honderden megawatt en gigantische investeringen. Bakkerijen, kassen, voedselverwerkingsfabrieken, zwembaden en wijken (stadsverwarming) krijgen hiermee toegang tot deze technologie. De Utrechtse start-up heeft recentelijk twee miljoen euro groeigeld opgehaald en is klaar om de eerste installaties te produceren.
De doorbraak van Suncom maakt het toepassen van CSP nu ook mogelijk op kleinere schaal bij dezelfde hoge temperaturen. Met parabolische spiegels van slechts twee meter breed kan Suncom’s technologie dezelfde hoge temperaturen bereiken die nodig zijn voor veel warmtetoepassingen en het opwekken van elektriciteit. De ontwikkeling naar kleinere installaties voor veel lagere financiële lasten maakt CSP aantrekkelijk voor een veel bredere markt.
CSP is ontwikkeld om de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Daarnaast biedt het een betaalbaar alternatief tegen exploderende energietarieven. De technologie van Suncom maakt gebruik van parabolische spiegels met een breedte van slechts 2 meter, significant kleiner dan traditionele CSP-technologie. De crux zit ‘m in de speciale buis in het brandpunt van de spiegels, de zogenaamde receiver. Hierdoor wordt vloeistof gepompt, welke verhit wordt door de geconcentreerde zon. Door het speciale ontwerp van de receiver kunnen temperaturen tot wel 500 graden Celsius worden bereikt. De hete vloeistof kan tussentijds worden opgeslagen in een warmtebatterij. Oorspronkelijk ontwikkeld als schaalmodel door oprichter Henk Arntz op zijn eigen zolder, is de CSP-technologie van Suncom nu in staat goedkoop groene energie te leveren door de kracht van de zon meer dan 100 keer te vermenigvuldigen.
Nieuwe app voor stoken op hout
Dat de gasprijzen enorm zijn gestegen is aan niemand voorbijgegaan. Na uitbraak van de oorlog in Oekraïne ging de gasprijs als een raket omhoog. Maar hoe zit dat met de houtprijs?
Ook de verkoop van kachels, hout en alles rondom hout of pellet stook zit in de lift. De houtprijzen bewegen vertraagd met de gasprijs mee en zijn inmiddels torenhoog. Voor mensen die een nieuw gascontract voorgeschoteld kregen was het al snel aantrekkelijk om op hout/pellets bij te stoken. In de zomer bereikte de dag gasprijs een hoogtepunt van ruim 4 Euro/m3. Sindsdien is de prijs weer sterk gedaald, naar ca. 1 Euro/m3 en nu rond de 1,5 Euro/m3. De houtprijs zakt maar langzaam mee, waardoor hout-stook weer wat inboet.
Of hout stoken interessant is hangt van veel factoren af. Er moet natuurlijk een haard zijn. Maar de ene haard is de andere niet. Hetzelfde geld voor het type hout, de prijs die betaald wordt voor welk soort hout en het gascontract. Allemaal factoren waar de app rekening mee houdt.
woensdag 23 november 2022
Haarlemmermeer oordeelt negatief over projectplan Polderwarmte in Zwanenburg
Haarlemmermeer oordeelt negatief omdat een aantal onderdelen van het plan onvoldoende is uitgewerkt of niet voldoet aan het beleid van de gemeente.
Het initiatief van Polderwarmte voor een warmtenet in Zwanenburg wordt niet omarmd. De gemeente gaat niet tot samenwerking over met Polderwarmte. De belangrijkste onderdelen die onvoldoende zijn uitgewerkt of niet voldoen aan ons beleid zijn:
Er is geen concreet zicht op het tijdig beschikbaar komen van de in het projectplan genoemde warmtebronnen. De overige warmtebronnen die worden genoemd, zijn voor zover wij weten nog niet zeker. Uit het projectplan kunnen wij niet opmaken of er wel al zekerheid bestaat.
De investering voor gebouweigenaren van 7250 euro exclusief BTW en exclusief elektrisch koken is fors. Uit het projectplan wordt niet duidelijk hoe Polderwarmte verwacht dat de Zwanenburger die wil aansluiten op het warmtenet dit gaat financieren.
Elektrisch koken is geen standaard onderdeel van het aanbod
In het beleidskader wordt omschreven dat een initiatief in de warmtetransitie een concreet plan is met als doel het realiseren van een CO2-arme en aardgasvrije bebouwde omgeving. Verder wordt gevraagd om een beoogd eindjaar van aardgaslevering.
·
De gemeente waardeert de tijd en moeite die Polderwarmte in het initiatief gestoken heeft. Echter hebben de vele gesprekken die de gemeente met Polderwarmte gevoerd heeft, niet geleid tot een passend initiatief voor Zwanenburg.
14 particuliere woningen in Rivierenwijk-Zuid op warmtenet
Het is groots aangepakt, zowel boven als onder de grond. In de grond ligt een nieuwe riolering, drainage en de leidingen van het warmtenet. Daarnaast is er nieuwe bestrating en groen aangelegd in de wijk. Zo zie je er uiteindelijk niets meer van. En lopen de bewoners letterlijk over het warmtenet.
In september vorig jaar organiseerden de gemeente en HVC een gezamenlijk webinar waarin de Pionierssubsidie voor particuliere woningeigenaren in de Rivierenwijk-Zuid werd aangekondigd.
Na het webinar en een huis-aan-huis-actie meldden zich 23 woningeigenaren voor een woningopname. Op basis van deze woningopname ontvingen zij een rapport waarin stond wat er nodig was om hun woning aan te sluiten op het warmtenet en de aardgasaansluiting vaarwel te zeggen.
John Cockerill ontwerpt 's werelds grootste warmterecuperatieketel voor de centrale van Flémalle
Uitbater ENGIE vertrouwde John Cockerill het ontwerp en de levering van de warmterecuperatieketel toe. Het gaat om de grootste en een van de meest efficiënte ketels in zijn soort die ooit in de wereld zijn geïnstalleerd.
De nieuwe gascentrale van Flémalle zal midden 2025 in gebruik worden genomen. De site, waarop sinds de jaren 1970 de grootste thermische centrale van Wallonië gevestigd is, bevindt zich in de deconstructiefase. Ze wordt heropgewaardeerd om er een gloednieuwe elektriciteitscentrale te bouwen. Met een capaciteit van 875 MW zal deze staat zijn elektriciteit te leveren aan bijna 700.000 huishoudens. De centrale zal een rendement van meer dan 63% bereiken, een van de hoogste ter wereld voor een stoom- en gasturbine, en dit door de ketel van John Cockerill, die een derde van de energie van de centrale zal produceren.
ENGIE koos voor dit type apparatuur om op een verantwoorde manier energie te produceren en om de uitstoot van stokstofoxiden sterk terug te dringen. De ketel van John Cockerill wint de restwarmte van de gasturbine terug, zet deze om in stoom en injecteert deze vervolgens in een stoomturbine om elektriciteit op te wekken. Een geïntegreerde katalysator vermindert de uitstoot van stikstofoxide met 86%. Deze ketel wordt de grootste en meest efficiënte die John Cockerill ooit heeft ontworpen.
dinsdag 22 november 2022
Noord Holland investeert 3 miljoen euro in waterstof
Met het geld wil de provincie bedrijven in de industrie, havens, gemeenten en samenwerkingsverbanden die bezig zijn met de opzet en uitrol van waterstofprojecten ondersteunen om hun plannen daadwerkelijk uit te kunnen voeren.
De subsidieregeling Waterstofprojecten Noord-Holland 2022 moet met name de productie, opslag, transport en toepassing van waterstof een impuls geven.
Omdat de productie en het gebruik van waterstof nog in de kinderschoenen staan, blijkt het vaak lastig om projecten van de grond te krijgen. Voor de eerste verkenningen en voor de daadwerkelijke uitvoering van de projecten is subsidie beschikbaar vanuit het Rijk en de Europese Unie. Maar juist in de fase daartussenin, waarin onder meer de financiële kosten-batenberekeningen en vergunningenscans worden gemaakt, blijven veel plannen hangen. De provincie springt in dit gat om ervoor te zorgen dat de plannen vervolgens uitgevoerd kunnen worden.
Waterstofprojecten kunnen vanaf 15 januari 2023 subsidie aanvragen via het subsidieloket van de provincie. Het subsidiebedrag per aanvraag kan variëren tussen 10.000 euro en 250.000 euro. De regeling loopt in principe tot eind 2024.
ACM houdt extra toezicht op warmteleverancier Eteck vanwege nieuwe vergunning
Eteck moet vóór 1 februari 2023 aan de Autoriteit Consument & Markt (ACM) laten zien dat zij aan alle vergunningsvoorschriften van de nieuwe vergunning voldoet. Deze voorschriften houden onder andere in dat Eteck er voor moet zorgen dat zij controle kan uitoefenen op onderhoudsbedrijven die namens Eteck werkzaamheden uitvoeren. Zo kan Eteck beter monitoren of de warmtesystemen goed werken en of er onderhoud gepleegd moet worden. Verder moet Eteck een zogenoemde compliance-tool en gedragscode voor medewerkers invoeren, en aanpassingen doen in haar IT-systemen.
De ACM stelt de extra voorwaarden omdat Eteck een nieuwe vergunning voor het leveren van warmte heeft aangevraagd. Het bedrijf heeft een nieuwe vergunning nodig omdat het alle activiteiten in één onderneming onder wil brengen. Vier b.v.’s van Eteck hadden al een vergunning, en veel andere b.v.’s van Eteck hadden geen vergunning nodig. Nu komen alle activiteiten voor het leveren van warmte onder de nieuwe vergunning te vallen.
Uit onderzoek van de ACM blijkt dat Eteck al de nodige stappen heeft gezet om aan alle vergunningsvoorwaarden te voldoen. Door een voorlopige vergunning af te geven en aan de definitieve vergunning duidelijke voorschriften te verbinden houdt de ACM in de gaten of Eteck Warmte Holding B.V. haar wettelijke taken als warmteleverancier goed uitvoert.
Zeker vier energieleveranciers hebben geen financiële buffers
Op basis van de jaarcijfers van 2021 zijn er vier bedrijven met een negatieve solvabiliteit te noteren. Het gaat om DGB, Gulf Gas and Power, Mega Energie en Budget Energie. De solvabiliteit van Mega Energie was van alle onderzochte partijen in 2021 het laagst. Deze nieuwkomer, die sinds eind vorig jaar in Nederland actief is, levert ook energie in Frankrijk en België.
Bij het beoordelen van de solvabiliteit heeft de consumentenorganisatie gekeken naar de jaarcijfers die energieleveranciers hebben gedeponeerd. Vijf energieleveranciers hebben een positieve, maar lage solvabiliteit. Elf energiebedrijven beschikken over een goede solvabiliteit. Dit zijn onder andere Eneco, Pure Energie, Greenchoice, Vattenfall, Powerpeers, Delta en Essent. Met een percentage tussen de twintig en zestig procent scoren deze energiebedrijven het hoogst op solvabiliteit.
De aflossing en rentekosten drukken zwaar op de financiën. Een negatieve solvabiliteit houdt in dat bedrijven weinig financiële klappen kunnen opvangen. Daarnaast is het lastiger om geld te lenen of krediet te krijgen wanneer de solvabiliteit laag is. Daarom kan een klein verlies er al voor zorgen dat een energieleverancier failliet gaat. Wanneer een energieleverancier failliet gaat, blijft de leveringszekerheid gegarandeerd. Klanten komen dus niet zonder stroom of gas te zitten.
De huidige situatie in de energiemarkt is amper te vergelijken met hoe de markt zich vorig jaar ontwikkelde. Er zijn geen vaste contracten meer en de extra kosten die energiebedrijven maken, kunnen ze doorrekenen aan hun klanten aan de hand van variabele tarieven.
800 ondernemers krijgen bespaartips
Naast handige bespaartips biedt de gemeente samen met Centrummanagement Utrecht ook een deurbordje aan. Met dit bordje kan een ondernemer aangeven dat de zaak open is, maar dat de deur dicht is om energie te besparen.
Met het oog op de hoge energieprijzen en de naderende winter proberen horeca en winkels al van alles te doen om de energierekening omlaag te brengen. Een makkelijke, maar zeer effectieve manier om energie te besparen is de deur zoveel mogelijk dicht houden. Ook lampen of reclameverlichting uit doen na sluitingstijd of de terrasverwarming vervangen door dekens of (elektrische) kussens scheelt op de energierekening.
Met de bezoekjes in de binnenstad wil de gemeente Utrecht zo veel mogelijk ondernemers stimuleren om ook andere energiebesparende maatregelen te treffen. Denk aan het vervangen van de verlichting door led, isolatie of het duurzaam inregelen van de verwarming of installaties. Ondernemers kunnen hiervoor het energieloket van de gemeente gratis om hulp vragen voor advies op maat, handige hulpmiddelen en financiering.
maandag 21 november 2022
PowerGo wint aanbestedingen in Denemarken
In Vejle zullen 40 AC-laadpunten van 22 kilowatt worden geplaatst. Ook in gemeente Gladsaxe zullen 54 van deze laadpunten worden geïnstalleerd, samen met twee snelladers van 400 kilowatt. In de gemeente Vejen komen 84 AC-laadpunten van 22 kilowatt. Naar verwachting zal de realisatie van de ruim 178 oplaadpunten in 2023 worden voltooid. Dit zijn de eerste projecten die PowerGo in Denemarken gaat opstarten.
Charge Point Operator PowerGo zal de oplaadpunten beheren met behulp van het EV-laadplatform van Spirii. De laders worden geïnstalleerd door installateurs Gilbarco Veeder-Root en Kemp & Lauritzen. Spirii zal ook de oplaad- en betalingsapp leveren voor alle EV-rijders om gemakkelijk toegang te krijgen tot de opladers.
Stedin roept bedrijven op: zet flexibel elektriciteitsvermogen in voor Dordtse Kil
De energietransitie heeft enorme gevolgen voor het elektriciteitsnet. De toename van lokaal opgewekte duurzame zonne- en windenergie aan de ene kant en de stijgende vraag naar elektriciteit aan de andere kant, vraagt steeds meer capaciteit van het net. Op sommige piekmomenten – bijvoorbeeld als de zon veel schijnt en als het waait – kan het elektriciteitsnet tijdelijk overbelast raken en dat moet worden voorkomen. Hier kunnen (lokale) ondernemers bij helpen.
Sinds september 2021 geldt voor DistriPark Dordrecht congestie, filevorming op het elektriciteitsnet, wat betreft teruglevering van energie aan het net. Dit heeft tot gevolg dat nieuwe duurzame projecten van bedrijven op bedrijventerreinen Dordtse Kil III en IV de door hun opgewekte energie niet kunnen terugleveren aan het net. Dat is onwenselijk. Stedin gaat daarom de capaciteit van het lokale net uitbreiden door een nieuw transformatorstation te bouwen op Dordtse Kil III, maar deze extra capaciteit is niet eerder dan 2025 gerealiseerd.
In de tussentijd bieden de nieuwe spelregels van toezichthouder ACM en de nieuwe Netcode Elektriciteit, netbeheerders meer mogelijkheden voor congestiemanagement; het efficiënter benutten van ruimte op het elektriciteitsnet. Eerder waren die mogelijkheden er niet.
vrijdag 18 november 2022
Kabinet treft maatregelen voor mogelijke olietekorten
Vorig jaar kwam in Nederland nog zo’n 33 procent ruwe aardolie uit Rusland. Sinds de aankondiging van de sancties is de markt bezig om te schakelen naar import van niet-Russische olie.
Vanaf 5 februari 2023 geldt een totaalverbod op Russische aardolieproducten. Mede als gevolg hiervan wordt verwacht dat mondiale olieprijzen voorlopig hoog blijven en mogelijk stijgen. Er worden geen acute tekorten voor diesel of olie verwacht.
Nederland gebruikt Russische olie onder meer voor de productie van diesel en kerosine. Omdat de consequenties van de sancties op de wereldmarkt moeilijk te voorspellen zijn, heeft het kabinet het Centraal Orgaan voor de Voorraadvorming van Aardolieproducten (COVA) deze zomer uit voorzorg de opdracht gegeven de strategische dieselvoorraad te verhogen.
Naast de verhoging van de olievoorraad wordt het crisisplan voor olie geactualiseerd. Het huidige crisisplan olie is in 2016 opgesteld en treedt in werking als er onverhoopt toch tekorten ontstaan. Dit plan richt zich op het beheersen van olie- of dieseltekorten bij vitale processen en geeft inzicht in de ketenrisico’s en in de maatschappelijke effecten. In het plan worden scenario’s uitgewerkt en richting gegeven wat gedaan kan worden per scenario.
Nieuwste innovatie voor herstel oesterriffen geïnstalleerd in windpark Luchterduinen
De oestertafels hebben een innovatief ontwerp, waar vier jaar onderzoek aan vooraf ging. Dit ontwerp werd nog nooit eerder ingezet. Daarmee heeft het windpark een wereldwijde primeur.
Tot zo’n 200 jaar geleden kwam op 20% van de Nederlandse Noordzee grootschalige oesterriffen voor. Nu zijn er nauwelijks meer wilde oesterbanken te vinden in de Noordzee.
Het nieuwe design van de oestertafels is speciaal gemaakt voor omstandigheden zoals heersend in windpark Luchterduinen, waar sprake is van hoge stroomsnelheden en veel zand. De nieuwe tafels, die meer dan drieduizend kilo wegen, zijn extra stabiel door het gewicht aan de onderkant. De oestertafels worden daarnaast op de steenbestorting rondom de windmolen geplaatst. Hiermee wordt voorkomen dat de tafels wegzakken in de zanderige zeebodem. De levende oesters worden bij het nieuwe ontwerp voor het eerst op verticale palen gelijmd, in plaats van in mandjes geplaatst. Hierdoor krijgen zij voldoende vers water en zuurstof om te overleven en zich voort te planten.
Winstgevendheid offshore wind in 2030 niet vanzelfsprekend
In het streven naar een CO2-vrij elektriciteitssysteem in 2050 is windenergie op zee de belangrijkste bron van groene stroom in Nederland. In 2030 moet het vermogen op zee verzevenvoudigd zijn tot 21,5 GW. Door de huidige markttrends – zoals uitbreiding van de opwekcapaciteit voor duurzame energie, elektrificatie van de industrie, oplopende gas- en CO2-prijzen, behoefte aan netverzwaringen – wordt de elektriciteitsmarkt volatieler. Samen met de geleidelijke afschaffing van subsidies zorgen deze trends ervoor dat de risico’s voor de offshore windenergiesector toenemen.
Aan de hand van twee scenario’s bracht TNO de economische risico’s in kaart. Daarbij gingen de onderzoekers in één scenario uit van een lage elektrificatie in 2030, gebaseerd op de Klimaat- en Energie Verkenning 2021 en het Klimaatakkoord.
In dat scenario is er aan de vraagkant geen concreet doel voor industriële elektrificatie en aan de aanbodkant is er sprake van volledige inzet van de geplande 21,5 GW aan offshore windenergie. De studie wijst uit dat offshore windenergie onder deze omstandigheden in 2030 niet winstgevend is. Door overaanbod op de elektriciteitsmarkt is er dan, zelfs bij export, 13% inperking van offshore windenergie-productie waardoor niet het totale vermogen aan windenergie wordt gebruikt. De businesscase is, zo berekende TNO, slechts 30% van de tijd positief voor de exploitanten van wind op zee.
In de studie doet TNO aanbevelingen om tot een winstgevend model te komen. De offshore wind-sector moet zich op andere typen bedrijfsmodellen oriënteren door de samenwerking te zoeken met de industrie. Het combineren van investeringen en het maken van rechtstreekse afspraken over stroomlevering door middel van Power Purchase Agreements (PPA) kan het effectieve rendement van een dergelijk geïntegreerd businessmodel met 5%-33% doen toenemen.
donderdag 17 november 2022
VinES gaat samen met Li-Cycle batterijen recyclen
ugwinnen van lithium-ion batterijen en de toonaangevende recycler van lithium-ion batterijen in Noord-Amerika, kondigen de lancering aan van een wereldwijde samenwerking voor het recyclen van batterijen.
In het kader van de nieuwe samenwerking onderzoeken de bedrijven wereldwijde recyclingoplossingen voor VinES en VinFast, EV-fabrikant die deel uitmaakt van Vingroup. Het nieuwe partnerschap zal VinES en VinFast ondersteunen bij het creëren van een gesloten toeleveringsketen voor batterijen om hun milieudoelstellingen te verbeteren en bij te dragen aan de wereldwijde elektrische revolutie met groene mobiliteitsoplossingen. Het zal ook wederzijds gunstige wereldwijde samenwerkingen tot stand brengen met alle partijen en de relatie van Li-Cycle met toonaangevende fabrikanten van batterijen en elektrische voertuigen (EV) versterken.
Naast een aanzienlijk productiecomplex in Vietnam, heeft VinFast in maart 2022 plannen aangekondigd om een grote EV-productiefaciliteit in North Carolina te bouwen. VinFast kreeg een stimuleringspakket van $ 1,2 miljard van de staat North Carolina en verwacht $ 2 miljard te investeren in de eerste fase van de bouw van het project. De fabriek heeft een capaciteit van 150.000 voertuigen per jaar. VinES verwacht zijn huidige capaciteiten voor batterijproductie in Vietnam te blijven uitbreiden en onderzoekt uitbreiding naar internationale markten.
Raamfolie helpt energiearmoede te bestrijden
In grote steden heeft nog zo’n 20 procent van de woningvoorraad enkelglas. Maar ook op andere plekken in het land staan nog veel huizen, gebouwd vóór 1960, met dit type ramen. Ze laten veel van de warmte naar buiten ontsnappen, waardoor bewoners in de winter fors moeten stoken. Woningcorporaties zijn al tijden bezig huizen uit te rusten met geïsoleerde gevels en modern isolatieglas. Maar dat kost tijd.
Een voorzetraam van houten latjes en raamfolie maakt dat enkelglasramen tot wel 35 procent minder warmte doorlaten.
En er is direct effect. Wie de voorzetramen gebruikt, merkt meteen dat het binnen aangenamer aanvoelt. De koudetrek die je bij enkelglas hebt, wordt een stuk minder.
Praktijktest bewijst potentie van waterstof voor bestaande woningen
Waterstof speelt momenteel nog slechts een zeer beperkte rol in de gebouwde omgeving. Dat gaat wat het H2@Home1 consortium2 betreft veranderen. Acht maanden lang testte zij een waterstofinstallatie in het DreamHûs, een replica jaren-70 woning die aangesloten was op een ondergronds waterstofnet.
Afgelopen zomer werd de installatie losgekoppeld en onlangs werden de resultaten van de proefopstelling op The Green Village van de TU Delft bekend. Waterstof is inderdaad een veelbelovend alternatief voor aardgas in de gebouwde omgeving.
De proef toont aan dat het zeer goed mogelijk is om een binnenhuisinstallatie, vergelijkbaar met een aardgasinstallatie, via een H2-net met waterstof te voeden en in een H2-ketel te verbranden. Dat is voor het consortium van netbeheerders, fabrikanten en andere partijen het belangrijkste resultaat. Te meer omdat de veiligheid van de bewoners nooit in gevaar is geweest en zij zich altijd veilig en comfortabel hebben gevoeld. Je kunt met bestaande materialen en een H2-ketel een veilige installatie realiseren en aansluiten op een buiteninstallatie; de gebruikte materialen geven geen problemen met lekkage of anderszins.
Nagenoeg alle mogelijke storingen van een ‘normaal’ gebruik zijn gesimuleerd. Daarbij leverde het gebruik van nieuwe onderdelen en de extra veiligheidsmaatregelen waardevolle inzichten op, zowel voor de keuze en afstelling van componenten als voor de hele installatie.
Een van de aanbevelingen van het H2@Home-project is om de hele keten erbij te betrekken: producenten, netbeheerders, een installateur, een ketelproducent alsmede bewoners en een certificerende instantie (Kiwa). Niet alleen om een vergunning te verkrijgen, maar bijvoorbeeld ook om van elkaar te leren en goede afspraken te maken over de verantwoordelijkheden van de betrokken partijen.
Een andere aanbeveling is om te onderzoeken wie op welke manier het spoelen van de gasleidingen, ter voorkoming van een (brandbaar) waterstofgas/lucht-mengsel, moet uitvoeren. Voor de pilot werd een speciale spoelinrichting voor de binnenhuisinstallatie ontwikkeld en toegepast. Op deze manier spoelen is echter tijdrovend en dus kostbaar. Ook vereist het specifieke kennis en vaardigheden van monteurs. Voor het grootschalig toepassen van H2 zijn naast goede apparatuur en procedures ook de scholing en eventuele certificering van installateurs aandachtspunten.
In het H2@Home-project zijn geen concessies aan de veiligheid gedaan. Door de onbekendheid met het gebruik van waterstof in een binnenhuisinstallatie zag het H2@Home-consortium zich verplicht om elk mogelijk risico weg te nemen of de gevolgen te minimaliseren. Zo zijn er extra veiligheidsmaatregelen getroffen die je bij geodoriseerd gas (waterstof heeft geen geur) achterwege kunt laten.
Het installeren van de H2@Home-installatie werd uitgevoerd conform de geldende wet- en regelgeving en richtlijnen voor aardgasinstallaties in woningen. Meerdere malen is echter gebleken dat die niet afdoende is voor waterstofinstallaties. Zo ontbreken richtlijnen voor het testen van lekdichtheid.
Binnen het H2@Home-project zijn vele onderzoeken uitgevoerd, vooral op het gebied van techniek en veiligheid. De resultaten verschaffen inzicht om op een betrouwbare en controleerbare manier een waterstofnetwerk in en uit bedrijf te nemen en deze op een veilige manier te beheren. Er zijn daarnaast voldoende aspecten om met praktijk- en laboratoriumtesten te onderzoeken.
De ervaringen uit het H2@Home-project en de WaterstofStraat vormen de basis voor verschillende pilotprojecten van de netbeheerders. Daarin worden de gasnetten in reguliere woonwijken, en later ook steden, overgezet van aardgas op waterstof. De kennis en kunde van H2@home is daarbij zeer waardevol. Zowel voor het beheer als voor het comfort en vertrouwen van andere stakeholders, waaronder de bewoners. Daarom worden de ervaringen binnen Netbeheer Nederland en met de netwerkbedrijven, de installatiesector en andere belanghebbenden gedeeld.
woensdag 16 november 2022
Provincie Utrecht geeft gratis advies en begeleiding bij verduurzaming scholen
De duurzaamheidscoach helpt daarbij en brengt met de scholen de wensen en (financiële) mogelijkheden in kaart. De coach laat eerst een energiescan opstellen met mogelijke verduurzamingsmaatregelen en de kosten en baten. Op basis van de scan en de wensen van de scholen stelt de coach verschillende scenario’s op en brengt de financieringsmogelijkheden in beeld. Als de school aan de slag gaat met de verduurzaming, dan helpt de coach met het vinden van een installateur of aannemer die de maatregelen uitvoert.
Schoolbesturen in het basis- en voortgezet onderwijs in de provincie Utrecht met maximaal tien (basisonderwijs) of vijf (voortgezet onderwijs) eigen panden kunnen deelnemen aan het programma. Vanaf 1 januari 2023 wordt dit aantal uitgebreid naar 15 respectievelijk 10 eigen gebouwen.
100e aggregaat Volta Energy deze week geplaatst
Dankzij de energiecrisis en de hoge dieselprijzen is de vraag naar betaalbare energie groter dan ooit en groeit Volta Energy letterlijk uit haar voegen.
Momenteel worden er - zonder vertragingen - vier aggregaten per week, 18 stuks per maand geproduceerd. Vanaf januari 2023 is de prognose 5 aggregaten per week, en moeten er in het hele jaar 274 aggregaten van de band rollen. Nadat de 100e zon-aggregaat in gebruik is genomen, worden er dit jaar nog zo’n 26 bijgemaakt, waarmee er in 2022 in totaal 126 op de teller staan. Het huidige assortiment bestaat uit 6 kVA, 15 kVA, 45 kVA en 120 kVA aggregaten, die allemaal voor verschillende doeleinden worden ingezet. Dankzij 4 miljoen euro groeigeld kan Volta Energy zo’n snelle expansie realiseren.
Voor het nieuwe jaar staat dus een verdubbeling van 200% van de aggregaten productie op de planning. Daarvan zal de helft het 15 kVA model betreffen, waardoor nog meer zonne-energie kan worden ingezet op mobiele locaties.
Windpark gaat energie opslaan op de zeebodem
De Groningse startup Ocean Grazer gaat grote batterijen op de zeebodem bij het park leggen voor de eigenaar van het windpark, het Duitse energiebedrijf RWE.
De batterij is meer een grote zak met water op de bodem van de zee die onder grote druk wordt volgepompt als er te veel windenergie is. En die vervolgens leeg wordt gelaten op dagen of uren met geen of weinig wind.
De grote 'batterijen' krijgen een omvang van 100 meter lang en 15 meter breed.
dinsdag 15 november 2022
Nederlandse gemeenten gered door Duitse nationalisatie Gazprom-dochter
Duitsland heeft de Europese tak van het Russische staatsgasbedrijf genationaliseerd. Daarmee valt ook de Nederlandse dochteronderneming niet meer onder de Europese sancties.
Eind april dwong het ministerie van Economische Zaken en Klimaat meer dan driehonderd gemeenten, waterschappen, scholen en zwembaden om hun meerjarige gascontracten met Gazprom Energy op te zeggen.
Hierdoor werden gemeenten geconfronteerd met zeer hoge prijzen. De gemeente Dordrecht is 3,3 miljoen euro extra kwijt, voor Utrecht is het prijskaartje maar liefst 11 miljoen euro.
De gemeenten kochten hun gas in op de Europese gasmarkt, die nog steeds deels werd bevoorraad door Rusland.
Mogelijk energielabel voor digitale diensten
Zo veel als er gesproken wordt over het energieverbruik van vliegen of autorijden, zo weinig wordt er gesproken over het energieverbruik van onze digitale infrastructuur en diensten, zoals datacenters en cloud computing. Naar verwachting zal in 2030 maar liefst 21 procent van het wereldwijde energieverbruik nodig zijn voor alle IT-toepassingen ter wereld.
Aan het Instituut voor Informatica van de UvA werken onderzoekers aan energielabels voor digitale diensten, vergelijkbaar met de energielabels die verplicht zijn voor huishoudelijke apparaten als koelkasten en wasmachines.
Wanneer je een YouTube-video op je telefoon bekijkt, gaat de informatie langs verschillende tussenstations: van het datacentrum dat de YouTube-video opslaat tot tussenliggende servers en uiteindelijk tot je telefoon.
De onderzoekers willen voortaan de CO2-voetafdruk van een digitale dienst uitrekenen en toevoegen aan het label.
Het Energy Labels-project is in april van dit jaar gestart. De onderzoekers willen wiskundige modellen ontwikkelen, deze verifiëren met simulaties en uiteindelijk ook metingen doen in een nagebootste omgeving.
Een digitale dienst zou dus een energielabel kunnen krijgen dat varieert van groen, voor een laag energieverbruik, tot rood, voor een hoog energieverbruik.
Powercrumbs helpt Alliander productie groen gas te verhogen
Eind juni heeft Alliander ondernemers, uitvinders en vernieuwers op het online platform Starthubs uitgedaagd om oplossingen te bedenken om het seizoensprobleem met groen gas op te lossen. Tijdens de zomermaanden kan er namelijk meer groen gas geproduceerd worden dan dat er verbruikt wordt. Hierdoor blijven producenten van groen gas ’s zomers met een overschot zitten en worden zij beperkt in hun productie. Daarnaast beperkt het seizoensprobleem ook het gebruik van groen gas en daarmee de verduurzaming van het gasgebruik.
Met de innovatie challenge zocht Alliander een oplossing om in de zomer toch het overschot van groen gas in te kunnen zetten. Het netwerkbedrijf ontving 17 inzendingen, waarvan vier ideeën zijn gepresenteerd aan een team van specialisten.
Powercrumbs wil het seizoensprobleem oplossen met een virtuele pijplijn tussen de producent en bouwplaatsen. Dit doen zij door het overschot aan groen gas bij de producent onder hoge druk op te slaan in mobiele opslagcontainers. Deze containers worden vervolgens met vrachtwagens naar bouwprojecten in de omgeving gebracht. Hier wordt het groene gas gebruikt als duurzame brandstof voor aggregaten. En zorgt zo voor grote milieuvoordelen door lage uitstoot van stikstof, fijnstof en broeikasgassen.
500 meldingen over valse webshops die brandhout aanbieden
Met de stijgende energieprijzen, vinden veel mensen heil in brandhout. Als dat dan ook nog eens spotgoedkoop wordt aangeboden en aan huis geleverd, lijkt het helemaal om een mooie deal te gaan.
De voorbije vier maanden kreeg de FOD Economie maar liefst 568 meldingen binnen over malafide webwinkels die brandhout aanbieden. Mensen die ook daadwerkelijk hout op zulke sites dachten te kopen, zijn gemiddeld 414 euro kwijt, zo meldt de FOD Economie.
maandag 14 november 2022
P+R Gieten is de eerste locatie voor elektrische deelauto’s in provincie Drenthe en Groningen
De eerste deelautolocatie op P+R Gieten is feestelijk geopend op donderdag 27 oktober. Op iedere locatie komt in eerste instantie één deelauto.
Op donderdag 27 oktober werd officieel de eerste volledig elektrische deelauto op locatie P+R Gieten onthuld door wethouder Ivo Berghuis van gemeente Aa en Hunze. De auto is nu ook te gebruiken voor reizigers en inwoners van de omliggende dorpen.
De betrokken partijen zetten zich gezamenlijk in om toe te werken naar een meer duurzaam en bereikbaar landelijk gebied. Het doel van de pilot is dan ook te ondervinden hoe deelmobiliteit hierin een rol kan spelen. Volgens de partijen zijn de deelauto’s een belangrijke toevoeging op het mobiliteitsaanbod van beide provincies. Zo kan de deelauto een overstap naar elektrisch rijden gemakkelijker maken en zijn de tarieven gunstig doordat de deelauto door meerdere bestuurders kan worden ingezet.
Vattenfall wordt 30 euro per maand duurder
Vattenfall knalt de prijzen per 1 januari voor klanten met een variabel contract omhoog. Klanten betalen dertig euro per maand meer.
Door de extreem hoge energieprijzen op de groothandelsmarkt, met name in augustus en september, is Vattenfall nu naar eigen zeggen genoodzaakt per 1 januari de variabele tarieven te verhogen. Hoewel de prijzen op de gasmarkt op dit moment weer dalen, weegt die daling niet op tegen de hoge inkoopprijzen van eerder dit jaar.
Dankzij de financiële overheidssteun van het prijsplafond blijft die stijging voor de meeste klanten beperkt.
'We waarschuwden dit voorjaar al voor de gevolgen van de snel stijgende prijzen op de inkoopmarkt. En we hebben ons hard gemaakt voor ondersteuning door de overheid om onze klanten te beschermen voor nog verder oplopende prijzen en om ze zekerheid te bieden. Het door de overheid aangekondigde prijsplafond dat per 1 januari moet ingaan, gaat hierbij helpen.'
Waterschap Rijn en IJssel start met bouw windturbines in Duiven
De turbines komen op het terrein van de rioolwaterzuivering op het bedrijventerrein Innofase in Duiven.
De voorbereidende werkzaamheden beginnen met het leggen van de fundering. Op maandag 14 november wordt gestart met het heien van de palen voor de fundering. Mogelijk zal dit enige geluidshinder veroorzaken voor direct omwonenden en omliggende bedrijven. In het voorjaar van 2023 begint de (op)bouw van de windturbines. Medio 2023 zijn de windturbines klaar voor gebruik.
De twee windturbines (‘Enercon EP-3 138 ep2’) hebben een totale hoogte van 200 meter. De rotordiameter is 138 meter en de bladen zijn ongeveer 68 meter lang. Iedere turbine heeft een vermogen van 4,2 megawatt. Met de turbines produceert het waterschap 60% van haar energieverbruik.
vrijdag 11 november 2022
Storing TenneT treft het Gooi
Volgens netbeheerder Liander gaat het om een storing op het hoogspanningsnet van TenneT.
De storing zou inmiddels alleen nog merkbaar zijn in delen van Hilversum.