Pagina's

maandag 31 oktober 2022

Elektrische fiets draadloos opladen via stoeptegel

Een elektrische deelfiets opladen door hem op een speciale stoeptegel neer te zetten. Deze primeur werd in Arnhem officieel in gebruik genomen. Draadloos opladen kennen we al van de elektrische tandenborstel en de mobiele telefoon, maar voor het eerst kan dat nu ook met een elektrische fiets, via een stoeptegel.

‘Een briljant en tegelijk simpel idee’, vindt wethouder duurzame mobiliteit Nermina Kundić. ‘En het past zo goed bij Arnhem als hotspot voor duurzame energie en duurzame mobiliteit. Een prachtig voorbeeld van hoe je met creatieve innovatie zo’n praktisch concept bedenkt. We streven in Arnhem naar een schonere stad, met meer schoon en stil vervoer. Daar past dit heel goed bij.’

Draadloos opladen via de oplaadtegel gaat via inductie. Simpelweg de fiets met de standaard op de laadtegel parkeren is voldoende om de fiets op te laden. Het voordeel van inductieladen is dat er geen bewegende en uitstekende onderdelen aan het systeem zitten waardoor er minimaal onderhoud nodig is. Deze unieke, gepatenteerde technologie laadt efficiënt, veilig en is universeel. Elke e-bike kan laden op TILER’s laadtegel, mits de laadstandaard is geïnstalleerd natuurlijk.

Het idee is ontstaan vanuit een project van de TU Delft en vervolgens opgepakt door een van de oprichters, Christiaan van Nispen. Hij komt uit de wereld van autoladen, maar realiseerde zich dat het laden van elektrische auto met een onhandige kabel hopeloos verouderd is. Van Nispen: ‘De helft van de autoritten in Nederland zijn korter dan 7,5 kilometer, een afstand die heel makkelijk afgelegd kan worden met de elektrische fiets. Door het gebruik van de elektrische fiets zo makkelijk mogelijk te maken, pak je nog sneller de fiets.’

In Arnhem zijn op dit moment 5 ‘hubs’ voor elektrische deelfietsen, deelbakfietsen , deelbakfietsen en deelauto’s. In totaal rijden er daarmee 24 deelfietsen, 8 deelbakfietsen en zo’n 70 deelauto’s door de stad.

'Duurzame woningen presteren beter door energiecrisis in veranderende woningmarkt'

Woningen met een groen energielabel doen het in de huidige woningmarkt beter dan woningen met een minder groen label. Door de hard gestegen energielasten hebben ‘groene’ woningen een duidelijk voordeel. Zo is de woningwaarde van een duurzame woning ten opzichte van een minder duurzame woning hoger en neemt het verschil alleen maar verder toe.

Dit blijkt uit de analyse die NVM-dochter brainbay heeft uitgevoerd van woningen met een label volgens de nieuwe, uitgebreide berekeningsmethode. Deze methode is verplicht voor particuliere woningen vanaf 2021.

In een markt waarin het aanbod toeneemt en de concurrentie tussen huizenverkopers groter wordt, kan een goed energielabel het verschil maken. De verkoopaantallen van groene woningen lopen minder hard terug, de prijzen dalen minder hard, ze verkopen sneller en er wordt vaker en meer boven de vraagprijs betaald.

In juli 2022 heeft brainbay onderzoek naar buiten gebracht dat hoe duurzamer de woning is, hoe hoger de woningwaarde . Bij elke stap naar een beter energielabel, leidt dat tot een hogere woningwaarde. Brainbay heeft deze analyse opnieuw uitgevoerd, waarbij de methodiek is aangescherpt door de analyse te baseren op transacties die gelinkt zijn aan een NTA8800 energie-inspectie. Voor het eerst kan zo het onderscheid worden gemaakt tussen woningen met een label A en de categorie met een nog beter label, de A+ gelabelde woningen.

De meerwaarde tussen de verschillende energielabels is alleen maar groter geworden vergeleken met de analyse in juli. Een woning met label C brengt (op dit moment verkocht) gemiddeld 11,6 procent meer op dan een vergelijkbare woning met een label G. Met de huidige gemiddelde woningprijs kan het dan gaan om bijna 50.000 euro.

Nieuwe installatie wekt biogas uit restwater Papierfabriek Doetinchem

Een nieuwe biogasinstallatie bij de rioolwaterzuivering in Etten wordt donderdag 6 oktober 2022 officieel geopend. In deze industriële behandelingsinstallatie wordt biogas opgewekt uit het restwater van Papierfabriek Doetinchem.

De samenwerkende partijen Papierfabriek Doetinchem, Waterstromen en Waterschap Rijn en IJssel produceren biogas én besparen energie. Een deel van het biogas wordt terug geleverd aan de papierfabriek ter vervanging van aardgas; het andere deel wordt geleverd aan het aardgasnet.

Het restwater van Papierfabriek Doetinchem bevat veel organische stof en heeft een hoge temperatuur. Door dit restwater gescheiden te houden van het afvalwater van andere huishoudens en bedrijven, kan deze duurzamer behandeld worden en kan biogas geproduceerd worden. Op deze manier levert de reststroom van de Papierfabriek Doetinchem energie op, in plaats van dat het elektriciteit kost om die reststroom te zuiveren in de rioolwaterzuivering.

Een deel van dit biogas wordt, samen met het biogas dat Waterschap Rijn en IJssel al produceert met de slibvergisting in de rioolwaterzuivering, gebruikt ter vervanging van aardgas bij Papierfabriek Doetinchem zelf. Het overige deel wordt opgewerkt tot groen gas en geleverd aan het aardgasnet. Waterstromen is in dit project verantwoordelijk voor de realisatie en exploitatie van de industriële behandelingsinstallatie. Het project is mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van Provincie Gelderland en de Europese Unie.


vrijdag 28 oktober 2022

Delfzijlse aluminiumfabriek Aldel failliet door hoge gasprijs

Aluminiumsmelterij Aldel in Delfzijl is failliet, zo bevestigt curator Erik Eshuis. Het bedrijf had deze week uitstel van betaling aangevraagd.

De aluminiumfabriek lag al sinds begin september stil door de hoge gasprijzen.

Het is al de derde keer dat Aldel failliet gaat. Eerder zag het Groningse bedrijf zich al genoodzaakt zo'n 175 van de 200 werknemers op straat te zetten.

Eind vorig jaar moesten al zo'n 120 mensen vertrekken bij Aldel toen directeur Chris McNamee het bedrijf overnam van de Amerikaanse investeringsmaatschappij York Capital.

Stedin vervangt gasnet Schoonhoven

Stedin start eind november met de vernieuwing van het gasnet in de binnenstad van Schoonhoven. De vernieuwing is nodig om het net helemaal klaar te maken voor de toekomst. Totaal vernieuwt Stedin zes kilometer aan gasleiding in Schoonhoven. 

De klus duurt een half jaar. Het nieuwe gasnet is van modern materiaal en kan in de toekomst eventueel ook gebruikt worden voor alternatieven voor aardgas.

De gasleidingen worden vernieuwd met de techniek ‘relinen’. Hierbij krijgt de oude leiding een nieuwe binnenkant waardoor deze weer decennialang mee kan. Voordeel van deze techniek is, dat niet de hele straat open hoeft. Relinen werkt sneller en daarom duren de werkzaamheden korter: een half jaar in plaats van minimaal drie jaar. Wel staan er dagelijks (vracht)wagens en graafmachines op de plaats waar de nieuwe binnenkant in de oude leiding geschoven wordt. Deze blijven meestal een dag, soms enkele dagen op dezelfde plek staan. 

Voordat de werkzaamheden starten ontvangen de omwonenden een brief en worden ondernemers ingelicht. Gedurende de werkzaamheden blijven de winkels, de horeca en de woningen altijd (te voet) bereikbaar.

Cruciale fase warmtenet Veurne gestart

De werken voor het eerste warmtenet in de Westhoek schieten goed op. In september ging een nieuwe, belangrijke fase in: WVI, Fluvius en Noven maken de koppeling tussen de restwarmte afkomstig uit chipsoven van PepsiCo en de nieuwe woonwijk Suikerpark. Vanaf 2023 zullen alle bewoners van Suikerpark hun woning of appartement met deze restwarmte verwarmen.

Om de meer dan 500 woonentiteiten in de aardgasvrije woonwijk Suikerpark te verwarmen, werkten verschillende partners samen om tot deze investering te komen. Warmtenetten met industriële restwarmte zijn een deel van de oplossing in de energietransitie, maar de uitrol vraagt technische knowhow en financiële daadkracht van haar partners. Zo realiseerden projectontwikkelaar ION en Fluvius in een eerste fase het residentieel warmtenet voor de woonwijk, waarna WVI en Fluvius de ‘missing link’ naar de chipsfabriek van PepsiCo voorzien. Noven neemt in het Veurnse project de rol op van warmteproducent en -leverancier voor het warmtenet.

Dankzij het Europees Interreg 2 Zeeën-project LECSEA investeert WVI als grondeigenaar en publieke projectontwikkelaar van de Suikersite mee in deze ‘missing link’ voor een bedrag van € 750.000 (excl. btw). Fluvius tekende voor zijn deel van het warmtenet in op de 'Call groene warmte' van de Vlaamse overheid.

Acht waterstoftankstations in Noord-Holland

Een dekkend netwerk in Noord-Holland van minstens acht waterstoftankstations voor zware voertuigen, zoals vrachtwagens, mobiele werktuigen en landbouwvoertuigen. Plus het stimuleren van de vraag naar waterstof die zorgt voor een gezonde economische grondslag voor deze tankstations. Dat is het doel van het convenant waterstof in zware mobiliteit, dat op 27 oktober door bijna 60 partijen is ondertekend in Haarlem.

Om minder afhankelijk te zijn van fossiele brandstoffen lijkt duurzame waterstof een goed alternatief te zijn voor vrachtwagens, mobiele werktuigen, landbouwvoertuigen en binnenvaart. Doordat ondernemers nu geen stappen durven nemen, komt de ontwikkeling van waterstof onvoldoende van de grond. En hoe zit het eigenlijk met de vergunningverlening? De uitdagingen rond waterstof kunnen alleen samen worden aangegaan: de betrokken overheden samen met leveranciers van voertuigen, met transporteurs en met brandstofleveranciers.

De overstap naar waterstof biedt talloze kansen: gebruik van duurzame waterstof stoot niet alleen minder CO2 uit dan het gebruik van fossiele brandstoffen, het draagt tegelijkertijd bij aan een schonere lucht omdat het minder fijnstof en stikstof uitstoot. Dat zorgt voor een gezondere leefomgeving. Bovendien levert de overgang naar waterstof nieuwe banen op, in de techniek én in de wetenschap.

donderdag 27 oktober 2022

Infra Stedin Dunea Oasen nieuwe naam voor het samenwerkingsverband van netbeheerder en drinkwaterbedrijven

Infra Stedin Dunea Oasen is de nieuwe naam voor het samenwerkingsverband van netbeheerder Stedin en de drinkwaterbedrijven Dunea en Oasen. De drie partijen ondertekenden onlangs de raamovereenkomsten met de nieuwe aannemers: Baas, Van Vulpen, Quint & Van Ginkel en Visser Smit & Hanab.

Stedin, Dunea en Oasen gaan intensiever samenwerken bij het aanleggen en vervangen van elektriciteitskabels, gas- en drinkwaterleidingen. Dit betekent voor de omgeving dat er minder overlast is omdat werkzaamheden gezamenlijk worden uitgevoerd.

Door toename van het werk, het versneld vervangen van gas- en drinkwaterleidingen en de schaarste aan technisch personeel is het noodzakelijk om op een andere en betere manier samen te werken. Stedin, Dunea en Oasen werken al samen voor aansluitingen voor nieuwbouwwoningen. Dankzij de nieuwe raamovereenkomsten werken de drie partijen voortaan ook beter en efficiënter samen bij de vervangings- en reconstructieprojecten voor ondergrondse elektriciteitskabels en gas- en drinkwaterleidingen in het verzorgingsgebied.

De aannemers krijgen ook meer verantwoordelijkheid voor ontwerp, voorbereiding en planning van projecten, waardoor er bij de opdrachtgevers eigen engineeringscapaciteit beschikbaar komt. Hierdoor worden werkzaamheden ontdubbeld en halen we meer efficiëntie uit de beschikbare arbeidscapaciteit.

Eerste straat met koopwoningen in Groningen aangesloten op het warmtenet

Deze maand zijn 16 van de 25 koopwoningen in De Larix in Selwerd aangesloten op het warmtenet van WarmteStad. Nu er ook gekookt wordt op inductie, zijn deze woningen nu helemaal van het aardgas af. Dit is de eerste straat waar woningeigenaren aansluiten op het warmtenet.

De komende jaren krijgen meer straten en buurten deze mogelijkheid. Op vrijdag 14 oktober was er een feestelijke bijeenkomst voor alle bewoners in De Larix. E

Bij de aanleg van de hoofdleiding van het warmtenet, waarop corporatieflats en grote gebouwen worden aangesloten, bleek dat het ook mogelijk was om koopwoningen aan te sluiten. Dat gebeurt via een zogeheten buurtnet. Een buurtnet is een aftakking op de hoofdleiding van het warmtenet waarop meerdere woningen in een buurt tegelijkertijd kunnen aansluiten. De samenwerkende organisaties kozen voor een persoonlijke aanpak en informatievoorziening op maat. Bewoners zijn in het hele proces betrokken bij het tot stand komen van het aanbod dat zij kregen om aan te sluiten.

Voor de eigenaren van deze koopwoningen die aansluiten op het warmtenet zijn er, dankzij subsidie, geen kosten aan verbonden. Nu er ook gekookt wordt op inductie zijn de woningen volledig van het aardgas af. Het aardgasvrij maken van de woningen in Selwerd is onderdeel van de wijkvernieuwing Sunny Selwerd. De wijkvernieuwing is veel breder dan de aanleg van het warmtenet. Het gaat ook over het opnieuw inrichten van de straat en het toevoegen van meer groen. De vernieuwing van De Larix is een meerjarige aanpak. Dit betekent dat bewoners de komende periode nog wel af en toe overlast zullen ervaren.

Renewable Factory en Eneco openen windpark Oude Maas

Renewable Factory (REF) en Eneco hebben windpark Oude Maas geopend. Het windpark telt 5 windturbines, 3 van REF en 2 van Eneco met samen een opgesteld vermogen van 17,55 MW. De turbines kunnen jaarlijks circa 67.000 MWh aan groene stroom opwekken. Dit staat gelijk aan het stroomverbruik van circa 24.000 huishoudens.

De bouw van het windpark is in 2021 gestart en heeft ruim anderhalf jaar in beslag genomen. Oorspronkelijk zou het windpark voor de zomer gaan draaien, maar door de storm Eunice begin dit jaar liep de bouw vertraging op.

De hack bij windturbinefabrikant Nordex veroorzaakte vervolgens een extra vertraging omdat de windturbines niet konden worden aangesloten op het netwerk van de fabrikant. Inmiddels draaien de windturbines en kan het windpark een bijdrage leveren aan de klimaatdoelen van de Gemeente Hoeksche Waard en haar ambitie om in 2050 klimaatneutraal te zijn.

Eind juni 2022 is er een start gemaakt met geluidsmetingen in de omgeving, voordat de windturbines draaiden. Vanaf 8 september draaien alle turbines en worden er wederom metingen uitgevoerd. De resultaten van de meetcampagne worden begin 2023 gepresenteerd tijdens een bijeenkomst voor omwonenden.

Noord-Holland Noord geeft voorrang aan vitale functies in toekomstig energienetwerk

De provincie Noord-Holland, netbeheerders Liander en TenneT en de gemeenten in Noord-Holland Noord zetten alles op alles om ook in de toekomst voldoende energie te hebben.

Daarvoor wordt een afwegingskader gemaakt. Daarmee kunnen maatschappelijk urgente ontwikkelingen voorrang krijgen bij aansluiting op het energienetwerk. Het gaat dan niet om individuele aansluitingen, maar geografische gebieden.

Om tot zo’n afwegingskader te komen, zijn de toekomstige vraag en aanbod van energie in Noord-Holland Noord in kaart gebracht in een concept Energievisie.

De provincie, de netbeheerders en betrokken gemeenten werken in de Taskforce Energie-infrastructuur samen om de belangrijkste knelpunten in het elektriciteitsnetwerk die er nu zijn zo snel mogelijk op te lossen. Daarbij wordt als eerste gekeken naar mogelijkheden om het net te ontlasten door bijvoorbeeld energie te besparen.

In de regio Noord-Holland-Noord wordt een grote groei van de energie- en elektriciteitsvraag verwacht, op bedrijventerreinen en havens, in mobiliteit en logistiek, in de landbouw en in de gebouwde omgeving. In de pilot Programmeren Noord-Holland Noord is daarom gekeken naar de energieontwikkeling in de regio en hoe daar het best op ingespeeld kan worden. Er is niet alleen gekeken naar de vraag en het aanbod van elektriciteit, maar ook naar alternatieve energievormen, zoals waterstof en warmtebronnen.

woensdag 26 oktober 2022

Nieuwe stap in ontwikkeling LNG Terminal in Brunsbüttel

German LNG, een deelneming van Gasunie, heeft een nieuwe stap gezet in de ontwikkeling van de LNG Terminal in Brunsbüttel (Hamburg). Het bedrijf CS Gas North S.A. gaat de terminal bouwen. Als eerste klanten zijn contracten getekend met ConocoPhillips, INEOS en RWE Supply & Trading. Daarnaast is de vergunningenprocedure inmiddels van start gegaan.

De terminal zal naar verwachting in 2026 operationeel zijn en zal een jaarlijkse doorvoercapaciteit hebben van tenminste 8 miljard kubieke meter (bcma) aardgas met een mogelijke uitbreiding naar ten minste 10 bcma. Gasunie zal als operator de terminal gaan beheren na afronding van de bouwwerkzaamheden.

De bouw van deze LNG-terminal draagt bij aan een mindere afhankelijkheid van gas uit Rusland. Naast deze terminal heeft Gasunie een nieuwe, drijvende LNG-terminal gerealiseerd in Eemshaven en de bestaande capaciteit van de Gate terminal op de Maasvlakte in Rotterdam geoptimaliseerd,  waardoor er meer LNG gerealiseerd kan worden. Het ligt in de bedoeling om de LNG-terminal in Brunsbüttel op termijn klaar te maken voor de productie van waterstof en daarmee  een waterstofleveringscentrum voor Noord-Duitsland te worden.



Nieuwe afspraken over minder snel afsluiten

Door de wijziging van de regeling afsluitbeleid kleinverbruikers moet de leverancier een maximale inspanning leveren om in persoonlijk contact te treden met de (klein)verbruiker. Daarnaast moet de leverancier de (klein)verbruiker de mogelijkheid bieden tot het treffen van een coulante betalingsregeling en de mogelijkheden voor financiële ondersteuning bij verschillende instanties onder de aandacht brengen. 

Ten slotte moet de leverancier een betalingsregeling aanbieden aan de (klein)verbruiker die op het moment van inwerkingtreding van deze wijziging is afgesloten wegens wanbetaling, met als doel de levering en/of het transport weer te hervatten. Dat geldt ook voor de netbeheerders; zij moeten klanten die nu al zijn afgesloten wegens wanbetaling een betalingsregeling aanbieden voor openstaande rekeningen.

Met deze aanpassing wordt er gehoor gegeven aan de noodoproep van Netbeheer Nederland. In hoog tempo is er gewerkt aan een wijziging van de Regeling die eraan zal bijdragen dat er deze winter voor zo veel mogelijk huishoudens de levering van energie zal worden gewaarborgd, ook wanneer die huishoudens financieel in zwaar weer zitten. Het is goed dat kleingebruikers beter beschermd worden en de leveranciers de plicht hebben om in contact te treden met mensen die de rekening niet meer kunnen betalen.

Netbeheerders zijn wettelijk verplicht om kleingebruikers af te sluiten van gas en elektriciteit wanneer energieleveranciers een eindeleveringsbericht sturen. Door de uitzonderlijk gestegen energieprijzen, dreigen veel mensen in geldproblemen te komen, ondanks eerdere maatregelen die genomen zijn om kleinverbruikers financieel te ondersteunen.

Warmtenetten: vitale infrastructuur komt in publieke handen

Minister Jetten heeft vrijdag 21 oktober 2022 besloten om het eigendom van de infrastructuur van warmtenetten primair bij publieke organisaties te beleggen.

De minister erkent hiermee het vitale karakter van de warmtenetten en geeft aan dat hij daar publiek op wil kunnen sturen.

De publieke netwerkbedrijven, die op dit moment ook al de elektriciteits- en gasnetten beheren, bieden de minister aan om de komende jaren bij te dragen aan de versnelde aanleg van warmtenetten. Dat willen netbeheerders samen met de markt doen. Net als bij elektriciteit en gas is goede samenwerking tussen overheden, bouwaannemers, (warmte)leveranciers en warmte-coöperaties essentieel.

In de Kamerbrief geeft de minister aan dat een aantal cruciale randvoorwaarden, zoals financiering, voldoende arbeidskrachten en passende wet- en regelgeving nog georganiseerd moeten worden. Het gaat onder andere om aanpassing van wetgeving zodat netwerkbedrijven ook daadwerkelijk mee kunnen doen binnen de plannen van de minister.

Vattenfall waarschuwt voor bankpasfraude met klantdata

Uit onderzoek van de politie blijkt dat fraude is gepleegd met klantdata van Vattenfall. Oplichters hebben zich daarbij gericht op ouderen vanaf 80 jaar. Een externe inhuurkracht die werkte voor Vattenfalls klantenservice fotografeerde gegevens van klanten en deelde deze met een derde; beiden zijn opgepakt.

oor zover politie en Vattenfall nu hebben kunnen achterhalen, gaat het om gefotografeerde klantdata van 776 klanten. De vastgelegde gegevens betreffen naam, (mail)adres, telefoonnummer, geboortedatum, klantnummer en bankrekeningnummer.

Ook is op dit moment bekend dat de externe inhuurkracht breder heeft gezocht op bepaalde leeftijden en zo toegang heeft gehad tot gegevens van een grotere groep van nog eens 2.119 klanten. Het is nog niet bekend hoeveel klanten werkelijk gedupeerd zijn door deze oplichters.

Vattenfall heeft zijn procedures naar eigen zeggen verder aangescherpt. Zo is het niet langer mogelijk om op leeftijd te zoeken naar klantdata. Ook is het proces van het aannemen van nieuwe medewerkers aangescherpt. De externe inhuurkracht is niet langer werkzaam bij Vattenfall.

Vattenfall heeft de diefstal van klantdata gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens en aangifte gedaan bij de politie. De klanten van wie de klantdata is gefotografeerd zijn hierover geïnformeerd.

dinsdag 25 oktober 2022

BMW levert stroom terug aan eigen woning

Je auto gebruiken als batterij om je huis van stroom te voorzien. Dat was de inzet van een gezamenlijk experiment van Eneco en BMW.

BMW leverde een speciaal aangepaste BMW i3 en laadpaal, Eneco eMobility installeerde en testte de technische installatie bij een klant thuis. De elektrische rijder kon direct de BMW-autobatterij als energiebuffer inzetten.

Uit de proef is gebleken dat de volgeladen batterij van de BMW i3 (met een netto capaciteit van 37,9 kWh) een huis twee dagen van gebruiksstroom kan voorzien, uitgaande van een gemiddeld gebruik van 11kWh per dag. En dan houd je ook nog stroom over voor een korte rit. Door op te laden als de elektriciteit relatief goedkoop is en deze te gebruiken als de elektriciteit duurder is, kun je per jaar tot wel 850 euro besparen met bi-directioneel laden.

Een bestaand knelpunt in deze manier van elektriciteitsopslag is het rendementsverlies. De praktijk toont namelijk aan dat er sprake is van een gemiddelde efficiency van ongeveer 90 procent. Dit betekent dat elke keer wanneer je je auto oplaadt of ontlaadt, er een beetje energie verloren gaat in de uitwisseling met het huis of het elektriciteitsnet. Dat is onvermijdelijk en hangt af van de gekozen componenten in de auto en de lader. Een positief eerste resultaat is dat de efficiency van de testopstelling boven het gemiddelde van 90% ligt.


Budget Energie moet maandelijks salderen mogelijk weer terugdraaien

Budget Energie wil zich aan de nieuwe wet houden, mocht het verplicht worden om jaarlijks te salderen. Dat laat het bedrijf weten aan het consumentenprogramma Radar.

Formeel kunnen mensen met zonnepanelen jaarlijks salderen. Budget Energie biedt contracten aan waarbij de prijzen maandelijks meebewegen met de markt. Dit is volgens de energiemaatschappij de reden om ook maandelijks te salderen. 'Bij een klant met variabele tarieven wijzigen de tarieven iedere maand, waardoor wij deze klanten per maand salderen’, aldus Budget Energie tegen het programma Radar.

Deze regeling is zeer ongunstig voor huishoudens met zonnepanelen. In de zomermaanden krijg je een lage terugleververgoeding en in de winter kun je niet profiteren van in de zomer opgewekte stroom. Maar mag dit zomaar?

‘Uit de wet volgt niet expliciet over welke periode de saldering van de hoeveelheid ingevoede en onttrokken elektriciteit dient plaats te vinden, maar dit blijkt wel duidelijk uit het amendement waardoor de salderingsregeling in 2004 van kracht is geworden’, schrijft minister Jetten (EZK) als antwoord op kamervragen van Henri Bontenbal (CDA). De minister heeft de Tweede Kamer een noting van wijziging gestuurd waarmee hij expliciet wil vastleggen dat energiebedrijven jaarlijks moeten salderen.  

De ACM zegt weinig te kunnen uitrichten. ‘Ook als de wettekst is aangepast kan de ACM geen compensatie afdwingen met terugwerkende kracht. In algemene zin heeft de ACM niet de bevoegdheid om een financiële compensatie voor consumenten op te leggen bij een leverancier. Daarvoor zal de consument naar de rechter moeten stappen.'

Holland Solar ziet uit naar wijziging eisen Regeling Groenprojecten

Staatssecretaris Vivianne Heijnen heeft de Tweede Kamer een voorstel gestuurd om de eisen voor zonnepanelen in de Regeling Groenprojecten te wijzigen. Meerdere van de gestelde eisen belemmeren momenteel aanvragen van bedrijven in de zonnestroomsector.

De regeling Groenprojecten is bedoeld om duurzame en innovatieve projecten te financieren. Hier vallen ook grootschalige zonne-energieprojecten onder.
 
In de zienswijze die Holland Solar indiende bij de aangekondigde wijzigingen van de regeling, waarschuwde Holland Solar al voor de onmogelijkheid van het uitvoeren van verschillende eisen. De branchevereniging is daarom blij dat de minister hier nu mee aan de slag gaat.

In de voorwaarden van de Regeling Groenprojecten voor het kalenderjaar 2022 is een eis opgenomen dat bij het opwekken van energie door middel van ‘fotovoltaïsche cellen’ de energieopbrengst van de zonnepanelen berekend moet worden volgens de norm IEC 61853-3. Deze eis is in de Regeling Groenprojecten 2022 opgenomen, omdat hiermee volgens de Staatssecretaris de energieopbrengst van de verschillende zonnepanelen beter vergeleken zou kunnen worden.

maandag 24 oktober 2022

ACM start consultatie nieuwe regels voor opzegvergoedingen vaste contracten

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) is van plan de regels aan te passen voor opzegvergoedingen van energiecontracten met een vaste prijs en een vaste looptijd.

De aanpassing moet er voor zorgen dat het voor consumenten en kleine ondernemers weer mogelijk wordt om een vast contract af te sluiten. Zeker in tijden van sterk wisselende en hoge prijzen is het belangrijk dat consumenten kunnen kiezen voor de zekerheid van een contract met een vaste looptijd en een vaste prijs.

De ACM vraagt energieleveranciers, consumentenorganisaties en andere betrokkenen te reageren op de voorgestelde nieuwe regels voor opzegvergoedingen en heeft het ontwerp van de ‘Beleidsregel Redelijke opzegvergoedingen vergunninghouders 2022’ ter consultatie op de website gepubliceerd.

Consumenten en kleine ondernemers die hun vaste contract vóór het einde van de looptijd opzeggen betalen nu een vaste opzegvergoeding. Bijvoorbeeld 50 euro als een contract nog minder dan anderhalf jaar loopt. Leveranciers zijn bezorgd dat afnemers met een vast contract vanwege de lage opzegvergoeding snel zullen overstappen zodra energieprijzen dalen. De leveranciers blijven dan zitten met de duur ingekochte energie die de afnemers beloofd hadden af te nemen. Daarom zeggen ze gestopt te zijn met het aanbieden van vaste contracten.

In het voorstel van de ACM voor een nieuwe regeling mogen leveranciers variabele opzegvergoedingen hanteren. De hoogte van die vergoeding is afhankelijk van het moment waarop het vaste contract tussentijds wordt beëindigd en het verlies dat de leverancier hierdoor lijdt. De leverancier is verplicht duidelijk uit te leggen hoe hoog de opzegvergoeding is vóórdat de afnemer het contract opzegt. Hoewel het door de wijziging voor afnemers duurder zal worden om een vast contract tussentijds op te zeggen, hoopt de ACM dat leveranciers hierdoor weer vaste contracten zullen gaan aanbieden.

De ACM geeft tot en met 4 november 2022 de gelegenheid te reageren op het ontwerp van de beleidsregel. Daarna zal de ACM de beleidsregel vaststellen, zodat deze op 1 januari 2023 ingaat.

Hoe maken we windenergie veilig voor dieren in en boven zee?

In 2030 moeten offshore windparken voor zo’n 8,5 procent van de energie in Nederland zorgen. Dat is vijf keer zoveel als nu. Die groei brengt grote veranderingen met zich mee voor de Noordzee en haar bewoners. Wageningen Marine Research onderzoekt welke gevolgen die schaalvergroting kan hebben. Met meer kennis kunnen de overheid en de windenergiesector betere beslissingen nemen, bijvoorbeeld over de locaties van windparken of in welk seizoen er het beste gebouwd kan worden.

RVO ondersteunt zonnestroom installateurs met handreiking over opslagsystemen

De druk op het elektriciteitsnet neemt toe. Dit vraagt om betere netinpassing van zonnestroomsystemen. Verwacht wordt dat installateurs steeds vaker door de consument gevraagd zullen worden wat zij hieraan kunnen doen.

RVO Nederland heeft daarom door ISSO een handreiking voor installateurs op laten stellen waarin oplossingen worden geboden om de opgewekte stroom en het elektriciteitsnet zo goed en economisch mogelijk te benutten. Een belangrijk onderdeel hiervan is het bieden van handvatten voor hoe je een opslag systeem installeert. Holland Solar was onderdeel van de groep die input mocht leveren voor de handreiking. We zijn blij met het resultaat.

Netinpassing betekent het op een zo efficiënt en veilig mogelijke manier ontwerpen en aansluiten van de pv-installatie op het elektriciteitsnet. Door onvoldoende beschikbaarheid en capaciteit van het elektriciteitsnet is de netinpassing steeds vaker een complexe zaak.

Als zonne-energie opgewekt wordt, dan moet het op dat zelfde moment gebruikt worden, anders wordt het terug geleverd aan het net. Vaak wordt meer opgewekt dan op dat moment wordt verbruikt. Dit zorgt voor piekmomenten op de netten. Op zonnige dagen kunnen zonnepaneleneigenaren te maken krijgen met uitvallende omvormers om het net te ontlasten. Hierdoor kan veel kostbare duurzame energie verloren raken.

vrijdag 21 oktober 2022

Fluvius zet 119 miljoen euro aan reserves in om nettarieven 2023 onder controle te houden

De Vlaamse steden en gemeenten, als aandeelhouders van de Vlaamse distributienetbeheerders en Fluvius, hebben besloten om 119 miljoen euro aan financiële reserves van het netbedrijf in te zetten om de impact van de torenhoge inflatie op de distributienettarieven voor 2023 onder controle te houden.

De inspanning komt bovenop het al lopende besparingstraject dat bij de start van Fluvius in 2018 werd opgestart.

De energiecrisis heeft ook op Fluvius een stevige impact: door de inflatie is de kostprijs van materialen die nodig zijn voor het aanleggen en beheren van de gas- en elektriciteitsnetten de voorbije maanden sterk gestegen. Zonder extra inspanning zou de impact van die inflatie zich bijzonder sterk laten voelen in de distributienettarieven op de energiefactuur van 2023.

De 119 miljoen euro in 2023 komt bovenop het al lopende besparingsplan van Fluvius. Bij de start van het eengemaakte netbedrijf in 2018 deed Fluvius de belofte om richting 2022 toe te werken naar een jaarlijks weerkerende besparing in de werkingsmiddelen van 120 miljoen euro. Richting 2024 wordt die besparingsoefening nog doorgetrokken richting recurrent 150 miljoen euro per jaar. Het effect van dat besparingsplan was de voorbije jaren al duidelijk voelbaar in de nettarieven: op Vlaams niveau zijn die de voorbije vijf jaar duidelijk gedaald.

100 jaar oude kazerne heeft 100% gasloze stadsverwarming

Fort Isabella, met haar rijke geschiedenis als verdedigingswerk van ’s-Hertogenbosch en als kazerne, gaat over op een volledig nieuw gasloos verwarmings- en koelsysteem. Op vrijdag 21 oktober wordt dit bijzonder moment gevierd en het nieuwe systeem geactiveerd.

Op Fort Isabella wordt meer dan 400 jaar geschiedenis op één plek beleefd. Alles wat er is, is geworteld in de historie, alle toevoegingen zijn helemaal ‘van nu’ en daarmee toekomstbestendig en duurzaam.

Samen met OVVIA en Van Hout Installateurs en adviseurs heeft de Isabella Groep enkele jaren geleden een heldere 2-staps strategie bedacht om het gasloze verwarmings- en koelingssysteem te realiseren. Ten eerste zijn alle bestaande (deels monumentale, meer dan honderd jaar oude) gebouwen geïsoleerd naar energielabel A of hoger. Daarnaast is op het terrein een netwerk van warmte en koude leidingen aangelegd die alle gebouwen verbindt met de (elektrisch aangedreven) energiecentrale. Hierdoor werkt het terrein als een warmte-batterij; in de zomer wordt overtollige warmte van de gebouwen opgeslagen in de grond en in de winter wordt dit opnieuw gebruikt.

In de tussenseizoenen kan overtollige energie op de ene plek direct worden hergebruikt op een andere locatie. Door het ontwerp van het systeem kan dit zeer efficiënt gebeuren. De benodigde elektriciteit voor het systeem en het terrein wordt grotendeels geleverd door meer dan 1800 PV-panelen. Overige energie wordt groen ingekocht.

Het terrein gaat hiermee van meer dan 1.800.000 m3 gas verbruik per jaar in het verleden (2004) naar een volledig elektrisch systeem dat grotendeels gevoed wordt door eigen PV-panelen. Zeker in deze uitdagende tijd waarin de energietransitie versneld moet worden blijkt de gemaakte gewaagde sprong een verstandige keuze en een voorbeeld van hoe energietransitie kan worden vormgegeven. Voor zover bekend is Fort Isabella het eerste gecombineerde renovatie- en nieuwbouwproject dat overgaat op een volledig gasvrij systeem. De combinatie van de bijzondere geschiedenis van deze locatie en de moderne toepassingen maken dit project uniek in Nederland.

Netbeheerders: Aansluittermijnen zorgen voor duidelijkheid, niet voor versnelling

Afgelopen zomer is de ACM een consultatie gestart over de duur van aansluittermijnen. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) wil groot- en kleinverbruikers zoveel mogelijk duidelijkheid geven over de termijn waarbinnen zij door netbeheerders aangesloten worden op het elektriciteitsnet.

Netbeheer Nederland heeft gereageerd op de consultatie: duidelijkheid is goed, maar het vaststellen van maximale termijnen draagt niet bij aan snellere verzwaarde of nieuwe aansluitingen.

In de plannen die de ACM heeft voorgelegd moet een netbeheerder een grootverbruiker (tot 10 MVA) binnen 40 weken aansluiten, mits er voldoende transportcapaciteit beschikbaar is. Voor kleinverbruikers (tot maximaal 3x80 Ampère) geldt een maximumtermijn van 18 weken. Het wijzigen van een bestaande aansluiting in huis, bijvoorbeeld voor een laadpaal, warmtepomp of zonnepanelen indien hier geen grondwerkzaamheden voor nodig zijn, moet straks binnen 12 weken geregeld zijn.

Het hanteren van rigide aansluittermijnen die geen rekening houden met het grote tekort aan personeel en materialen zal ten koste zal gaan van het inzetten van de beschikbare middelen voor het realiseren van netuitbreidingen. Het effect is daarmee averechts. Geplande en nog te plannen netverzwaringen en netuitbreidingen zullen een langere doorlooptijd krijgen omdat door de rigide termijnen netbeheerders de schaarse capaciteit eerst moeten inzetten op het realiseren van klantaansluitingen. Dat zorgt voor grotere toekomstige capaciteitsproblemen en meer congestie. Dat is in de ogen van de netbeheerders niet gewenst. Het is beter om de pijn van de tekortschietende middelen gelijkmatiger te verdelen over de bestaande en toekomstige klanten.

donderdag 20 oktober 2022

Gemeenten met Gazprom-contract krijgen meer tijd voor overstap

Gemeenten met een energiecontract bij Gazprom Energy krijgen tot eind maart de tijd om over te stappen naar een andere leverancier.

Minister Jetten van Klimaat en Energie verlengt de periode waarin gemeenten een andere aanbieder kunnen zoeken met nog eens drie maanden, zo schrijft hij aan de Tweede Kamer.

Aanvankelijk wilde de minister gemeenten en waterschappen verplichtenom binnen een half jaar over te stappen. Maar gemeenten die hun contract opzegden, moesten opnieuw gas inkopen op de Europese markt. De gasmix die daar beschikbaar is, is nog altijd deels Russisch.

De Europese tak van het voormalige Gazprom opereerde vanuit Duitsland. De Duitse overheid heeft de controle over dat bedrijf, dat nu SEFE (Securing Energy For Europe) heet, inmiddels overgenomen.

OM eist achttien maanden gevangenisstraf voor oplichting zonnepanelen

Een 37-jarige man uit Groningen heeft een twaalftal personen opgelicht door hen te bewegen vooraf het volledige bedrag te betalen voor aanschaf en plaatsing van zonnepanelen, en vervolgens niets te leveren. 

De rode draad in de aangiftes is als volgt. De aangevers zijn geïnteresseerd in het aanschaffen van zonnepanelen en doen daartoe onderzoek op internet. Via een adviessite op internet vragen ze meerdere offertes op. Zo komt men in contact met OpNaarGroen en verdachte. Verdachte gaat vervolgens op bezoek bij de aangevers voor een adviesgesprek, en brengt een offerte uit. 

Die offertes zijn in grote lijnen hetzelfde, zelfs de typfouten zijn identiek en ogen professioneel. Zo prijken onder aan de offertes logo’s en certificaten van gecertificeerde onderaannemers.

In de offertes staat vermeld dat bij volledige betaling vooraf 100 euro korting wordt verleend. De meeste aangevers verklaren ook dat verdachte daarop aandrong in het gesprek.

Bij akkoord met de offerte volgt vrij snel een factuur, met de toezegging dat binnen vier weken na betaling zal worden geleverd en geïnstalleerd. In enkele gevallen legt aangever regelmatig contact over de betaling.

Het OM stelt vast dat verdachte nooit de intentie had om tot levering van de zonnepanelen over te gaan. Uit analyse van politie blijkt dat de geldbedragen van de aangevers niet zijn gebruikt om zonnepanelen in te kopen of onderaannemers in te schakelen. 

De officier eist 18 maanden gevangenisstraf en de openbaarmaking van de uitspraak. Verder adviseert de officier de rechtbank de schadevergoedingsmaatregel toe te wijzen voor de benadeelden die zich in dit strafdossier hebben gesteld.

PowerField neemt zonnepark over van GroenLeven

In 2017 is PowerField gestart met de ontwikkeling van een zonnepark in het Drentse Hollandscheveld. Gedurende de ontwikkelingsfase kwam naar voren dat GroenLeven grenzend aan dit gebied ook een initiatief voor een zonnepark had; zonnepark Johannes Poststraat in Nieuwlande. Onlangs heeft PowerField dit zonnepark overgenomen van GroenLeven.
 
De gemeente Hoogeveen heeft ambities op het gebied van duurzaamheid en draagt onder andere bij aan de energietransitie door zonneparken te realiseren. Hierop namen projectontwikkelaars PowerField en GroenLeven het initiatief om de mogelijkheden voor de ontwikkeling van duurzame energie verder te ontwikkelen. Tijdens de ontwikkelingsfase zijn er gesprekken gevoerd met Stichting Het Drentse Landschap en Waterschap Vechtstromen. Ook hebben de ontwikkelaars samen een informatieavond georganiseerd. Hierop volgend zijn de twee zonneparken qua ontwerp op elkaar afgestemd.

Niet in het gehele plangebied zullen zonnepanelen worden geplaatst. Er is ruimte voor onderhoudspaden en ruimtes tussen de panelen. Daarnaast worden de zonneparken voorzien van een gedegen landschappelijke inpassing. Zo is samen met Stichting Het Drentse Landschap een plan voor een dassenakker uitgewerkt. Ook wordt in overleg met Waterschap Vechtstromen een bestaande watergang voorzien van een natuurvriendelijke oever. De landschappelijke inpassing is samen met aanwonenden bedacht. Deze bestaat uit lage groensingels die het zicht op de zonnepanelen camoufleren en het weidse uitzicht zoveel mogelijk intact laten.

Meer zon- en windprojecren waarbij omgeving meeprofiteert

NVDE, Holland Solar, NWEA en Energie Samen zien dat het klimaatakkoord resultaten oplevert in de praktijk. De brancheverenigingen zien veel mooie samenwerkingen en voorbeelden in de duurzame energiesector, onder andere tussen projectontwikkelaars en energiecoöperaties.

Veel van deze projecten zijn nog niet gebouwd en zijn daarom nog niet zichtbaar in de participatiemonitor 2021, maar zitten wel in de pijplijn. Dat blijkt uit een inventarisatie onder hun leden en wordt ook erkend door Minister Jetten in de Kamerbrief over de monitor.
Wind- en zonneprojecten worden steeds vaker samen met energiecoöperaties opgezet. De afgelopen jaren zijn er tientallen projecten gestart waarin een vorm van lokaal eigendom voorkomt. Vaak gaat het om een samenwerking tussen een ontwikkelaar en een lokale coöperatie, maar er komen ook andere samenwerkingsverbanden voor

Voorbeelden van projecten die gebouwd gaan worden zijn:

Windpark Beuningen: samenwerking tussen Eneco, Falck Renewables en een lokale coöperatie (50 procent).
Windpark Elzenburg – De Geer, samenwerking tussen Pure Energie en lokale coöperatie (50 procent)
Zonnepark Koudekerke II: samenwerking tussen coöperatie Zeeuwind (50 procent) en een lokale coöperatie (50 procent)
Zonnepark Bijvanck: Samenwerking met Pure Energie en een Energie coöperatie (50 procent)
Onder ander door het streven naar lokaal eigendom, groeit de coöperatieve sector en de mate waarin inkomsten vanuit wind- en zonne-energie bij de lokale omgeving terechtkomt. Uit de lokale energiemonitor 2021 bleek dat Nederland in 2021:

Totaal 667 energiecoöperaties kent (dit waren er 587 in 2019).
Er zijn nu 927 collectieve zonprojecten, opgeteld 217 MW.
Coöperaties hebben samen nu 296 MW windvermogen op land gerealiseerd, waarvan 77 MW in 2021.

De coöperaties hebben nu in totaal ongeveer 112.000 leden en/of deelnemers aan projecten, dat is een groei van 15 procent. De stijging van vorig jaar betekent dat het aantal leden van energiecoöperaties in vijf jaar meer dan verdubbeld is.

Bio-LNG uit organische reststromen

In het Amsterdamse havengebied maakt Renewi de kringloop rond. Inzamelwagens rijden er af en aan. Een aantal op Bio-LNG, geproduceerd uit organische resten die ze zelf aanvoeren.

De Bio-LNG-installatie is een innovatieve primeur van eigen bodem: de eerste in Europa, in oktober 2021 geopend door koning Willem-Alexander. De installatie werkt uitstekend, laat Erik Goldberg, Manager Organics van Renewi Organics, weten. 'Inmiddels hebben we uit organische reststromen al meer dan een miljoen kilogram Bio-LNG kunnen produceren, goed voor vier miljoen kilometer duurzaam transport.'

Met Bio-LNG zet Renewi een circulaire stap vooruit. Het vergisten van organische resten doet het bedrijf al langer. Door het omzetten van dit biogas voorziet Organics in de regio zo’n 15.000 huishoudens van warmte en elektriciteit.

Het leveren van biogas voor de productie van Bio-LNG is naar de toekomst een interessante investering door de lopende subsidieregelingen, aldus Goldberg. De energiewereld staat te springen om Bio-LNG als alternatief voor diesel. De brandstof is met name geschikt voor vrachtwagens en touringcars die langere afstanden rijden en voor scheepvaart.

woensdag 19 oktober 2022

Gridio lanceert app om piekbelasting stroom te beperken

In de laatste investeringsronde van Gridio, een techbedrijf uit Estland, heeft The Sharing Group samen met Link Capital en Specialist VC één miljoen euro in het bedrijf geïnvesteerd. De investering wordt gebruikt voor de lancering van de app van Gridio in Europa. De app van Gridio, die nu ook volledig beschikbaar is voor de Nederlandse markt, geeft inzichten in het beste moment om elektriciteit te gebruiken. Consumenten kunnen hierdoor eenvoudig geld besparen en bijdragen aan het aanpakken van de huidige energiecrisis.  

Gridio’s primaire product is een oplossing voor slim laden. De oplossing maakt het mogelijk om zonder extra hardware elektrische voertuigen, van bijvoorbeeld Tesla, Volkswagen, Skoda en andere merken, automatisch op te laden met de goedkoopste en schoonste elektriciteit, thuis of op kantoor. Gemiddeld besparen eigenaren van elektrische voertuigen met Gridio zo’n 30% aan kosten op de energierekening in combinatie met een dynamisch energiecontract.

Het bedrijf merkte vervolgens op dat mensen die geen elektrische auto bezitten of nog geen dynamische energiecontract hebben, toch de app gebruiken om hun energieverbruik thuis aan te passen. Wanneer gezinnen thuiskomen van werk en school en ze bijvoorbeeld de wasmachine of vaatwasser willen aanzetten, openen zij de app om te checken of er op dat moment piekuren zijn.

De beste momenten om energie te gebruiken zijn meestal laat op de avond en tijdens de nacht, niet rondom etenstijd wanneer de meeste mensen thuis zijn en actief elektriciteit gebruiken. Deze piekuren oplossing heeft Gridio de bijnaam ‘Ursula Mode’ gegeven - vernoemd naar Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, die aan de frontlinie staat van het gevecht van de EU tegen de huidige energiecrisis en de doelstelling heeft opgesteld van 5 procent energie piekbelasting reductie voor aankomende winter. Het afvlakken van de piekbelasting draagt bij aan een verminderd verbruik van stroom en gas wat weer een positieve bijdrage kan leveren aan de algehele inkoopprijs voor stroom en gas. 

Tado°’s Energy IQ-functie is nu beschikbaar voor alle gebruikers

Terwijl Europa zich voorbereidt op het duurste stookseizoen tot nu toe introduceert tado° zijn Energy IQ-functie voor alle huishoudens met tado° Slimme Thermostaten, ook voor radiator- of vloerverwarming. Gebruikers worden zelf de energiemanager en hebben de controle over hun verwarmingskosten.

Met tado°’s Energy IQ-functie ontvangen gebruikers voorspellingen over de energierekening van de aankomende maand en kunnen ze de kosten vergelijken met die van voorgaande maanden en jaren. Energy IQ was al beschikbaar voor huizen met Slimme Thermostaten, maar nu is het ook beschikbaar voor alle tado°-gebruikers met vloerverwarming of Slimme Radiator Thermostaten in combinatie met een Auto-Assist-abonnement. Dit betekent dat meer huishoudens de controle hebben over hun energieverbruik.

Wanneer huiseigenaren hun meterstanden invoeren in de tado°-app zien ze de daadwerkelijke gebruikspatronen in hun energieverbruik. Doordat ze begrijpen hoe hun energieverbruik eruit ziet en welke ruimtes meer verwarming nodig hebben dan andere, kunnen ze hun energierekeningen in toom houden.

Ook biedt tado° een maandelijks energiebesparingsrapport, waarin gebruikers hun procentuele besparing van de voorgaande maand zien, en een berekening die laat zien hoeveel uur aan kostbare energie de functies van de Slimme Thermostaat hebben geholpen om te besparen.

----

TU/e-onderzoekers verhogen efficiëntie van zonnecellen

TNO, TU Eindhoven, imec en TU Delft, partners in Solliance, hebben de krachten gebundeld om de conversie-efficiëntie van tandemzonnecellen verder te verhogen tot voorbij de grenzen van de huidige commerciële fotovoltaïsche (pv) modules.

Voor het eerst doorbreken perovskiet/silicium-tandems met vier terminals met gecertificeerde topcel de barrière van 30%. Zo'n hoog rendement maakt het mogelijk om meer vermogen per m2 en minder kosten per kWh te realiseren.

Het realiseren van een hoge-vermogensdichtheid zal meer kansen creëren om deze zonnecellen te integreren in constructie- en bouwelementen, zodat meer bestaande oppervlakken kunnen worden bedekt met pv-modules. Het doorbreken van de 30%-barrière is dan ook een grote stap in het versnellen van de energietransitie en het verbeteren van de energiezekerheid, omdat we zo minder afhankelijk worden van fossiele brandstoffen.

Met tandems kunnen hogere rendementen worden bereikt dan met enkelvoudige zonnecellen omdat het zonnespectrum beter wordt benut. De momenteel in opkomst zijnde tandems combineren commerciële siliciumtechnologie voor de onderste module met daar bovenop liggende perovskiet technologie: deze laatste biedt een zeer efficiënte conversie van ultraviolet en zichtbaar licht en een uitstekende transparantie voor nabij-infraroodlicht.

In tandems met vier terminals (4T: vier elektrische contacten) werken de bovenste en onderste cellen onafhankelijk van elkaar, waardoor het mogelijk is om in dit soort modules verschillende onderste cellen toe te passen. Zowel commerciële PERC-technologie als hoogwaardige technologieën zoals heterojunctie-, TOPCon- of dunnefilm technologie zoals CIGS kunnen in een 4T-tandem worden toegepast zonder noemenswaardige wijzigingen aan de zonnecellen. Bovendien maakt de architectuur met vier terminals het eenvoudig om bifaciale (tweezijdig licht invangende) tandems te implementeren, die de energieopbrengst verder verhogen.

dinsdag 18 oktober 2022

Liander: Ondernemers maken massaal plannen voor snelle elektrificatie bedrijfsvoering

 

De industrie en grote bedrijven maken massaal plannen voor de elektrificatie van hun bedrijfsvoering, zo blijkt uit de jaarlijkse inventarisatie door Liander.

Liander roept overheden op ruimtelijke inpassing voor nieuwe elektriciteitsstations te versnellen. En benadrukt dat ondernemers een deel van de oplossing kunnen bieden door hun bedrijfsprocessen flexibeler te maken en meer elektriciteit af te nemen in de daluren. Daardoor kunnen meer ondernemers aangesloten worden op het elektricteitsnet.

Dachten ondernemers in 2021 nog de komende 10 jaar structureel 30 procent meer elektriciteit nodig te hebben, in de uitvraag van Liander van 2022 is dat al opgelopen tot 50 procent ten opzichte van het huidige verbruik.

Elektriciteit is voor ondernemers op dit moment vrijwel overal het enige alternatief voor aardgas. Liander houdt bij de grootschalige uitbreidingen van het elektricteitsnet rekening met de enorme extra vraag naar (groene) elektriciteit door grootverbruikers, maar ziet ook dat de vraag van ondernemers door geopolitieke ontwikkelingen veel sneller komt dan verwacht.

Naast aanhoudende productiegroei noemen de ondernemers de omschakeling van gas naar elektriciteit en elektrisch laden van voertuigen als belangrijkste reden voor hun verwachte extra vraag. De grootste ‘groeiers’ zijn de industrie, gevolgd door datacenters, zakelijk vastgoed en de glastuinbouw.

Ruim 10% van de respondenten verwacht de komende jaren dusdanig meer elektriciteit te gaan verbruiken en dat ze daarvoor een grotere elektriciteitsaansluiting nodig hebben. Als dit percentage representatief is voor alle grootverbruikers van Liander, dan betekent dit dat de netbeheerder de komende jaren ruim 3.000 opdrachten voor het verzwaren van aansluitingen gaat krijgen, waar dat er nu nog maar 150 à 200 per jaar zijn. Voor een verzwaring van de aansluiting moeten technici van Liander diverse werkzaamheden op locatie verrichten. Doordat Liander, net als de rest van Nederland, kampt met een groot tekort aan technici zullen de wachttijden hierdoor nog veel meer oplopen. Dit betekent dat ondernemers, die momenteel al gemiddeld 1,5 jaar op een aansluiting of verzwaring van hun aansluiting wachten, nog langer zullen moeten wachten.

Hernieuwde ‘Zet ook de knop om’ campagne biedt tips om energiezuinig de winter door te komen

Maandag is de campagne ‘Zet ook de knop om’ met nieuwe energiebesparingstips gestart. Ook beoogt de ampagne het bewustzijn te verhogen om meer energie te besparen. De energieprijzen zijn nog steeds hoog, en hoewel het prijsplafond veel mensen en ondernemingen flink helpt de kosten te verlagen, is het voor velen nog steeds belangrijk om de energiekosten te drukken.

De campagne zal nóg vaker te zien zijn met advertenties op radio en tv, in dagbladen, op websites en op social media. Besparingstips richten zich nu op energie besparen in de wintermaanden, zoals:

Thermostaat op maximaal 19 graden overdag en 15 graden in de avond. Maximaal 5 minuten douchen
Ledverlichting installeren, Voor bedrijven deuren sluiten om warmte binnen te houden en de klimaatinstallatie zuiniger instellen.

Begin april is de campagne gestart om mensen bewust te maken van de noodzaak energie te besparen door de stijgende energiekosten en energieschaarste als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Een meerderheid van de mensen zegt al energiebesparende maatregelen genomen te hebben of is dit van plan, zowel voor de korte termijn (79%) als voor de lange termijn (60%). Energie besparen vermindert niet alleen de kosten, het reduceert ook de vraag wat zal helpen om de energiemarkt tot rust te laten komen.
 

62 miljoen euro extra voor isolatie en warmtepompen

Het budget van de ISDE, de subsidieregeling voor isolatiemaatregelen, (hybride) warmtepompen, zonneboilers en aansluitingen op een warmtenet wordt in verband met het grote aantal aanvragen dit jaar met 62 miljoen euro verhoogd. Daarmee is er in totaal 290 miljoen euro beschikbaar in 2022. De ophoging van de subsidie is per 18 oktober beschikbaar.

De Rijkdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), die de regeling uitvoert, voorziet dat het aantal ISDE-aanvragen in 2022 verdubbelt ten opzichte van vorig jaar naar ruim 80.000 aanvragen. De ISDE-subsidie wordt jaarlijks beschikbaar gesteld en loopt door tot 2030. Zowel huiseigenaren, VvE’s als bedrijven kunnen in aanmerking komen voor de regeling. De hoogte van het subsidiebedrag hangt af van het soort zonneboiler, warmtepomp of isolatiemaatregel.

Dit jaar werden door huishoudens al ruim 64.000 aanvragen gedaan. Er werd ruim 98 miljoen euro aangevraagd voor isolerende maatregelen en bijna 56 miljoen euro voor de installatie van (hybride) warmtepompen. Na de verhoging van het budget is er tot en met eind dit jaar nog bijna 90 miljoen euro beschikbaar voor huishoudens en zakelijke gebruikers. Daarnaast is er binnen de ISDE specifiek voor zakelijke gebruikers in 2022 30 miljoen euro beschikbaar voor kleinschalige windturbines en zonnepanelen. Aanvragen kan via de website van RVO.

maandag 17 oktober 2022

Nederlandse start-up ontwikkelt systeem voor draadloos en contactloos laden

Mego Mobility ontwikkelde naar eigen zeggen een revolutionair draadloos en contactloos laadsysteem voor licht elektrische voertuigen. Het laden start eenvoudig zodra de gebruiker het voertuig boven de lader parkeert. 

Deze primeur is binnenkort te bewonderen op de ‘World of eMobility’ in de Expo Haarlemmermeer, 27-29 oktober.

Terence Carter, oprichter van Mego Mobility, zocht naar een universele laadoplossing voor de elektrische vloot van zijn KlusHubs – waarover later meer. Deze oplossing bleek er nog niet te zijn. De al bestaande laadtegels zijn voornamelijk geschikt voor de lagere vermogensoverdrachten, bijvoorbeeld een elektrische fiets. Maar deze systemen zijn niet universeel en de vermogensoverdracht is niet toereikend voor grotere voertuigen zoals brommobielen.

Daarom besloot Carter, die deelnemer was aan het start-up-programma Mobility Lab in 2021, zelf een laadoplossing te ontwikkelen, in samenwerking met elektrotechnici van de T.U. Delft. Het resultaat: de Swell Electric. Dit laadsysteem kan draadloos en contactloos voertuigen opladen, tot over een afstand van tien centimeter – de Airgap – en tot een energiebehoefte van maar liefst 1 Kilowatt. Het laden start eenvoudig zodra de gebruiker het voertuig boven de lader parkeert.

Het bijzindere van Swell Electric is dat hij licht elektrische voertuigen (LEV’s) met verschillende vermogensbehoeften kan laden: van bijvoorbeeld een bakfiets, met een relatief lage batterijcapaciteit, tot een brommobiel. De zender in de lader herkent het voertuig en past het benodigde vermogen daarop aan. Het vermogen wordt opgewekt in de vorm van een elektromagnetisch veld (inductie). Dit veld wordt opgevangen door een spoel, die is bevestigd aan de onderzijde van het voertuig. Door middel van de zelf ontwikkelde elektronica wordt het vermogen omgezet in de juiste vorm voor het betreffende voertuig/de batterij.

De gebruiker kan de voortgang van het laden bijhouden via twee ledstrips aan de voorzijde van de oplader. Wanneer de batterij voldoende is opgeladen, of wanneer het voertuig wordt verplaatst, stopt het laden automatisch. 

De elektronica is dus universeel, maar moet wel eerst per voertuigtype getest worden om optimaal te werken. In deze eerste fase heeft Mego Mobility de Swell Electric geoptimaliseerd voor de elektrische scooter van het Chinese merk Niu. Terence Carter legt uit waarom: “Deze scooter wordt veel gebruikt in deelsystemen. Een draadloze laadoplossing voor deze scooter bestaat nog niet en momenteel moeten fleet-operators de batterijen steeds verwisselen. Dit is een kostbaar onderdeel van de operationele kosten.
Swell Electric biedt dus kansen voor deelmobiliteit-aanbieders, en ook voor pakketbezorgdiensten die momenteel in de transitie zitten van bestelbus naar een combinatie van LEV’s voor bezorging in de binnenstad. “Daarom zijn wij nu op zoek naar partijen die de lader willen testen in de vorm van een pilot en zo bijdragen aan de transitie naar licht elektrisch vervoer. Ook zoeken we investeerders die willen bijdragen aan de financiering van deze transitie.”

In de volgende fase wil Carter de lader stapsgewijs testen en optimaliseren voor andere voertuigen, om te beginnen met de Birò. Deze brommobiel kan – behalve via een kleine, uitneembare batterij of via een normale stekker – niet gemakkelijk opgeladen worden in de stad. “De gemeente Amsterdam heeft aangegeven dat dit voertuig niet aangesloten mag worden op laadpalen bestemd voor auto’s. Tegelijkertijd groeit het aanbod aan LEV’s snel, doordat steden autoluw en emissievrij worden, er is dus zeker behoefte aan dit systeem”, aldus Carter.
 
Zelf gaat Carter de Swell Electric gebruiken voor het laden van de LEV’s die hij verhuurt op zijn KlusHubs. Op overstaplocaties rondom grote steden kunnen vakmensen deze voertuigen per dagdeel huren: een elektrisch ondersteunde bakfiets, een elektrische scooter of een elektrische brommobiel, de Birò. Klanten parkeren hun auto of bus op de Hub en rijden emissieloos, zonder files of parkeerproblemen de stad in. Met de verhuurde vervoermiddelen richt Mego Mobility zich o.a. op vakmensen in de bouw-, onderhouds- en installatiesector. De eerste KlusHubs zijn inmiddels gerealiseerd rondom Amsterdam en Rotterdam.

Meer laadpalen en snelladers in Utrecht de komende jaren

De gemeente Utrecht gaat versneld honderden laadpalen en snelladers plaatsen in woonwijken, bij sportvelden en winkelcentra. Deze zijn bedoeld voor personenauto's, taxi's en bestelauto's. Utrecht doet dat omdat steeds meer mensen elektrisch gaan rijden. Naar verwachting is in 2030 een vijfde van de personenauto’s in Utrecht elektrisch.

Hoeveel laadpalen er precies bij komen, hangt af van de vraag. We plaatsen pas laadpalen bij op het moment dat bestaande laadpalen te vaak bezet zijn. Zodat gebruikers hun auto kunnen opladen als dat nodig is.

Om de komende jaren aan de vraag te voldoen, zal het plaatsingstempo naar schatting van circa 20 naar 30 laadpalen per maand gaan. Het gaat naar schatting om ongeveer 1.300 openbare laadpalen die er tot 2030 bij komen. Aan elke paal kunnen tegelijkertijd twee auto's laden.

Daarnaast worden er de komende jaren 460 snelladers geplaatst bij 19 winkelcentra en sportvoorzieningen.  Bij deze snelladers kunnen auto's in 30 minuten worden volgeladen. Voor taxi's worden snelladers geplaatst rondom het station. Langs de snelwegring komen zo'n 60 snelladers. 

vrijdag 14 oktober 2022

Kabinet vergoedt vanaf 1 november kosten energie-intensief MKB

MKB ondernemingen bij wie de energiekosten overeenkomen met minimaal 12,5 procent van de omzet, ontvangen een vergoeding van maximaal 160.000 euro via de regeling Tegemoetkoming Energiekosten (TEK).

Deze energie-intensieve mkb’ers krijgen een compensatie van 50 procent van de energiekostenstijging boven een vastgestelde zogenoemde drempelprijs.

Minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) heeft vandaag de Tweede Kamer geïnformeerd over de uitwerking van de TEK die voor de periode november 2022 tot en met december 2023 gaat gelden. De verwachte kosten van de TEK kunnen oplopen tot circa 3,1 miljard euro.

Het kabinet verwacht dat enkele tienduizenden bedrijven gebruik kunnen maken van de TEK waaronder bakkers en productielocaties/werkplaatsen. Ook landbouwbedrijven zoals tuinders vallen onder de TEK, maar voor hen geldt in lijn met Europese staatsteunregels een lager maximum bedrag per onderneming (62.000 in plaats van 160.000 euro). Het eerder aangekondigde prijsplafond voor kleinverbruikers (huishoudens, zzp’ers en kleinere kantoren) ondersteunt bovendien tenminste 250.000 bedrijven bij de gestegen energiekosten.

'Eneco mag terugleververgoeding bij vaste contracten niet verlagen'

Eneco mag de vergoeding voor teruggeleverde stroom van zonnepanelen niet verlagen bij klanten die een vast energiecontract hebben. De Consumentenbond sommeerde de energiemaatschappij dan ook in een brief om de verlaging voor deze klanten terug te draaien.

Naar aanleiding van de brief van de Consumentenbond, draait Eneco de verlaging van de terugleververgoeding voor klanten met een vast contract terug. Deze klanten krijgen, als ze meer terugleveren dan ze zelf verbruiken, gewoon dezelfde vergoeding als eerder in het contract was afgesproken. Eneco informeert zijn klanten hierover persoonlijk.


Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond: ‘We zijn heel blij dat Eneco zo snel reageert en de fout ongedaan maakt. Wij gaan ervan uit dat dit ook geldt voor de klanten van Oxxio en WoonEnergie. En dat klanten die al een jaarafrekening hebben ontvangen met de lagere vergoeding, zo snel mogelijk gecompenseerd worden.

Op 5 september 2022 verlaagde Eneco zijn royale terugleververgoeding van 0,56 per kWh naar 0,09 euro per kWh. Ook voor klanten met een vast contract. In de algemene voorwaarden van Energie Nederland staat dat wanneer iemand een overeenkomst met vaste leveringstarieven heeft, de aanbieder deze tarieven niet tussentijds mag wijzigen. 

Alle AB InBev bieren in West-Europa gebrouwen met 100% hernieuwbare elektriciteit

Door de officiële opening van het 161 hectare Pinos Puente Solar Park, in samenwerking met BayWa r.e. en VERBUND, worden alle AB InBev bieren zoals Leffe en Jupiler in West-Europa vanaf oktober gebrouwen met 100% hernieuwbare elektriciteit.

Het zonnepark met een geplande capaciteit van 147,6 megawattpiek (MWp) maakt deel uit van een van de grootste zonne-energie deals in Europa. In Nederland gaat het over de twee brouwerijen van AB InBev: in Dommelen en Arcen.

De opening van dit zonnepark is het resultaat van een 10-jarige Virtual Power Purchase Agreement (VPPA) afgesloten met BayWa r.e. in 2020, een van de grootste pan-Europese zakelijke deals voor zonne-energie in de geschiedenis. De overeenkomst omvat meer dan 250 gigawattuur (GWh) hernieuwbare stroom per jaar voor AB InBev, die afkomstig zal zijn van het VERBUND zonnepark en een tweede park die naar verwachting eind oktober op het net zal worden aangesloten. Dit is genoeg elektriciteit om meer dan 10 miljard glazen bier te brouwen, 100.000 voetbalstadions van stroom te voorzien of 670.000 gezinnen te bevoorraden met elektriciteit, waarbij jaarlijks ongeveer 188.200 ton CO2 wordt bespaard.

De zonne-energie deal die 14 AB InBev-brouwerijen en meer dan 50 merken omvat, zal een belangrijke rol spelen bij de ondersteuning van de bredere duurzaamheidsdoelstellingen van de brouwer, waaronder het bereiken van Net Zero in haar volledige waardeketen tegen 2040 en Net Zero brouwerij operaties in 2028.

Met smart home grip op de energierekening

Voor 44 procent van de huishoudens is energiebesparing na gemak, de belangrijkste reden om Smart Home producten aan te schaffen. Dit blijkt uit cijfers van de GfK Smart Home Monitor 2022.

Door de aanschaf van slimme verwarming, verlichting, beveiliging of huishoudelijke apparaten kunnen consumenten hun huis makkelijker energiezuiniger maken en de energierekening ermee omlaag krijgen. Meer dan de helft van de consumenten is zelfs bereid om tot 20 procent extra te betalen voor slimme producten.

De bekendheid met de term 'Smart Home' is in de afgelopen 7 jaar toegenomen van 32 naar 72 procent. Het aantal consumenten dat (erg) geïnteresseerd is in ‘Smart Home’ producten groeit mee en is in 2022m met 10 procent toegenomen tot 4,6 miljoen consumenten.

Nederlandse huishoudens bezitten nu gemiddeld 5,4 slimme apparaten. 71 procent van de consumenten geeft zelfs aan bewust voor Smart-technologie te kiezen. Afgelopen jaar was er een grote toename in interesse voor gezondheidsproducten zoals slimme bloeddrukmeters en luchtreinigers en alles voor het inrichten van een thuiswerkplek.

Consumenten zijn niet alleen bezig met het besparen van energie. Ook op het gebied van beveiliging is een sterke groei te zien: slimme deurbellen, IP camera’s en slimme rookmelders laten dubbele groeicijfers zien in de GfK Retail data Deze toename in rookmelders wordt uiteraard deels gestimuleerd, omdat het vanaf 1 juli verplicht is op iedere verdieping in huis een rookmelder te hebben.

Onderzoek naar potentie van zonne-energie in Nederland

Hoeveel ruimte is er nodig voor de Nederlandse zonnestroom ambities voor 2050? Dit is wat Wijnand van Hooff, algemeen directeur van Holland Solar, samen met Marc Londo (NVDE en Universiteit Utrecht), Robin Quax (TKI Urban Energy), Taco Kuijers (Generation Energy), Jaap Witte (Generation Energy), Wilfried van Sark (Universiteit Utrecht) en Wim Sinke (Universiteit van Amsterdam en TNO) heeft onderzocht.

Uit het onderzoek blijkt dat er genoeg ruimte is voor zonne-energie om een hele grote bijdrage te leveren aan de energievoorziening van Nederland. Met het oog op ruimtelijke kwaliteit zouden daken de voorkeur kunnen krijgen, maar voor de gewenste snelheid van implementatie zal gekozen moeten worden om ook op andere oppervlakken in Nederland zonnestroomsystemen te installeren.  

De systemen kunnen op verschillende ondergronden of manieren geplaatst worden. Denk bijvoorbeeld aan: op daken, langs snelwegen, op water of in combinatie met landbouw. Door de grote schaal en hoge implementatiesnelheid van grootschalige zonnestroom-projecten in de infrastructuur, op land en op water kunnen zij een belangrijke bijdrage leveren aan het tijdig behalen van de klimaatdoelstellingen.

Het potentieel wordt nog groter als zonnestroomsystemen efficiënter worden. Efficiëntere zonnepanelen betekent dat er in totaal minder van nodig zijn dan van panelen met de huidige efficiëntie. Daarom is het van belang om ook op onderzoek en ontwikkeling van zonnestroomsystemen in te zetten.