Pagina's
vrijdag 30 september 2022
Rabobank biedt klanten inzicht in eigen energieverbruik
Energie Inzicht is een functionaliteit binnen de Rabo App en staat, als hiervoor toestemming is gegeven, in verbinding met je slimme meter. Het geeft niet alleen inzicht in je huidige verbruik, maar biedt ook tips, opgesteld in samenwerking met Milieu Centraal, om te besparen.
Een kleine vijftienduizend klanten kunnen de aop nu al gebruiken. Het streven is om de functionaliteit in het begin van volgend jaar voor alle particulieren klanten beschikbaar te maken.
Het inzicht is onafhankelijk van de energieleverancier en laat niet alleen zien hoeveel energie een huishouden verbruikt, maar ook waaraan het verbruikt wordt. Je hoeft hier geen aparte apparaten voor aan te schaffen, een slimme meter is voldoende.
Rabobank heeft Energie Inzicht ontwikkeld samen met partner Net2Grid. Net2Grid zorgt voor de koppeling met het netwerk van de netbeheerders en levert de technologie om de meterstanden te vertalen naar gecategoriseerde energie-inzichten.
Het gebruik van de functionaliteit is geheel vrijblijvend. Klanten kunnen zich hier aanmelden. Om Energie Inzicht te kunnen gebruiken is het noodzakelijk om aanvullende informatie aan te leveren, zoals informatie over de woning.
Eneco laat hardnekkige houding over tarieven vallen
Ook Eneco is overstag gegaan en informeert klanten die in oktober een tariefswijziging krijgen 30 dagen van te voren. Hoewel het energiebedrijf vindt dat het conform de wet- en regelgeving gehandeld heeft, voldoet Eneco hiermee aan de recente oproep van toezichthouder ACM.
Eneco biedt hiermee duidelijkheid voor alle klanten en betreurt alle maatschappelijke ophef van de afgelopen dagen, zeker in een tijd waarin er al veel onrust is over energieprijzen.
De groep klanten die in oktober een nieuw tarief krijgt bevat twee delen:
· Van de klanten die al bericht hebben ontvangen wordt de termijn waarop het nieuwe tarief ingaat verlengd tot 30 dagen na ontvangst van de tariefcommunicatie. Dus, als de klant op 25 september een bericht van ons heeft ontvangen met een nieuw tarief, dan gaat dat tarief vanaf 25 oktober in.
· De groep klanten die nog geen bericht heeft gehad krijgt dat binnen enkele dagen, inclusief de ingangsdatum van het nieuwe tarief die 30 dagen later is.
Het nieuwe tarief van al deze klanten is onveranderd gebleven ten opzichte van de prijzen die al eerder zijn gecommuniceerd.
De groep klanten waarvan het tarief in november verandert krijgt daarover vanaf 1 oktober bericht. Dit tarief is lager dan het tarief in oktober. Ook hier wordt altijd een termijn van 30 dagen in acht genomen.
Een gevolg is dat Eneco haar inkoopstrategie van gas en stroom aanpast. De inkoop zal in het vervolg eerder moeten plaatsvinden dan tot nu toe gebruikelijk was. Afhankelijk van de marktomstandigheden kan dat ook tot gevolg hebben dat klanten minder snel van prijsveranderingen op de handelsmarkt kunnen profiteren.
Energierekening te lijf met een serious game
In zijn promotie-onderzoek laat Fijnheer zien dat een digitale serious game duurzaam gedrag kan aanleren: 'Ik ben ervan overtuigd dat een gemiddeld huishouden een derde kan besparen op de energierekening. Maar dat gaat niet vanzelf. Dat moet je leren en kost tijd.'
De Powersaver Game daagt huishoudens uit om een aantal weken te besparen op het energieverbruik met concrete besparingsactiviteiten. De slimme energiemeter van het huishouden is gekoppeld aan de game, dus deelnemers zien direct het behaalde resultaat. Fijnheer vergeleek in een aantal experimenten bijna 50 huishoudens, waarvan een deel de Powersaver Game speelde en een deel exact dezelfde informatie ontving via een energiebesparings-app, zonder spelelementen.
Uit de experimenten blijkt dat de Powersaver Game ervoor zorgt dat huishoudens tot 30 procent meer energie besparen dan huishoudens die gebruikmaken van een energiebesparings-app. Na het spelen houden ze de besparingsactiviteiten langer vol dan de gezinnen in de controlegroep. En de deelnemers zijn meer betrokken, zo bleek na het afnemen van vragenlijsten. Huishoudens die competitie speelden, besparen bovendien nog eens extra.
De komende jaren gaat Fijnheer onderzoeken of serious games verder geoptimaliseerd kunnen worden voor het aanleren van duurzaam gedrag. Bijvoorbeeld met kunstmatige intelligentie.
donderdag 29 september 2022
Energiebedrijven buigen voor boetes ACM
Volgens toezichthouder ACM waren de bedrijven te laat, omdat dergelijke verhogingen minimaal dertig dagen van tevoren aangekondigd moeten worden.
Eneco en Greenchoice zijn vooralsnog niet van plan om af te zien van een verhoging per 1 oktober, en riskeren daarmee forse boetes.
Eerste zonnepaneel gelegd voor zonneparken Pesse en Fluitenberg
De plannen voor beide zonneprojecten werden door PowerField geïnitieerd en ontwikkeld. Chint Solar nam daarna de financiering en realisatie als hoofdaannemer op zich. De bouw van de zonneparken startte in augustus.
Met het leggen van het eerste paneel wordt het startschot gegeven voor de volgende stap: het installeren van in totaal meer dan 100.000 zonnepanelen. Ook grondeigenaren Jan en Lennard Schepers waren bij de aanvang van de bouw aanwezig. De verwachting is dat de bouw van de zonneparken voor het eind van het jaar wordt afgerond, waarna ze worden aangesloten op het elektriciteitsnet.
Zonnepark Fluitenberg wordt gerealiseerd ten noordwesten van het gelijknamige Drentse dorp. De 33,5 MWp zonneweide zal circa 11.000 huishoudens voorzien van groene stroom. Er worden 61.000 zonnepanelen op het terrein geplaatst.
Zonnepark Pesse wordt gebouwd op een bijna 25 hectare groot terrein. 58.000 zonnepanelen, met een geïnstalleerd vermogen van 32,1 megawattpiek (MWp), kunnen jaarlijks ongeveer 10.000 huishoudens van duurzame energie voorzien.
De landschappelijke inpassing van beide zonneparken verschilt en is gebaseerd op kenmerken van het omliggende landschap en wensen vanuit de omgeving. In Pesse worden natuurstroken aangelegd aan de noord- en westzijde, en een haag aan de zuidzijde. In Fluitenberg wordt een losse haag rondom het zonnepark aangeplant om de panelen aan het zicht te onttrekken.
ACM wil boetes uitdelen aan energiebedrijven
Volgens de energiebedrijven is een dergelijke tariefverhoging afgedekt in de algemene voorwaarden.
Als blijkt dat de energiebedrijven niet de wettelijke termijn van dertig dagen hebben gehanteerd voor het inlichten van klanten, volgt een boete, zo laat de toezichthouder weten.
Ook branchevereniging Energie-Nederland heeft naar eigen zeggen met verbazing kennisgenomen van het standpunt van de ACM over de tariefwijzigingen van energieleveranciers en betreurt de maatschappelijke onrust die hierover is ontstaan. In de wet is vastgelegd dat voor consumenten een opzegtermijn van 30 dagen geldt. Door de ACM wordt deze 30 dagen termijn nu doorgetrokken naar de tariefswijziging, terwijl dat niet in de wet is vastgelegd. Er is dus absoluut geen sprake van wetsovertreding door energieleveranciers, stelt de vereniging.
De VVD en de SP willen dat de leiding van energieleveranciers volgende week naar de Tweede Kamer komt voor tekst en uitleg.
Waarom zonnepanelen niet altijd voldoen aan onze verwachtingen
Voordat mensen besluiten om zonnepanelen aan te schaffen - een uitgave die al gauw in de duizenden euro’s loopt - willen ze weten hoeveel stroom ze zullen opwekken. Een nauwkeurige schatting van de opbrengst is een goede indicatie hoeveel jaar het zal duren om hun kostbare investering terug te verdienen. Een correcte voorspelling van het rendement is ook van belang voor de fabrikanten van PV-systemen. Zij geven meestal garantie op hun product en willen niet geconfronteerd worden met een stroom aan claims van hun klanten.
In de praktijk zijn opbrengstramingen echter vaak gebaseerd op standaard-testomstandigheden, waarbij geen rekening is gehouden met de precieze situatie ter plekke. De werkelijke prestaties blijven dan ook vaak achter bij de verwachtingen, door variaties in zonnestraling, warmte-effecten, vuil, schaduw en slijtage.
Om een beter idee te krijgen van het werkelijke rendement van zonnepanelen, nam promovendus Bin Meng van de onderzoeksgroep Building Performance van de faculteit Built Environment contact op met MorgenWonen, een dochter van het Nederlandse bouwbedrijf VolkerWessels.
Morgen Wonen heeft de afgelopen jaren honderden prefab woningen door heel Nederland gebouwd, waarvan een deel is voorzien van zonnepanelen. Omdat zowel de woningen als de panelen gestandaardiseerd zijn, kreeg de onderzoeker een unieke kans om het rendement van 256 identieke residentiële PV-systemen op 19 locaties onder verschillende en gelijke omstandigheden met elkaar te vergelijken.
Liander plaatst tot 2030 wekelijks 60 nieuwe transformatorhuisjes
Elke week zo’n zestig nieuwe transformatorhuisjes, dat is tot 2030 nodig om de laagspanningsnetten uit te breiden en te verzwaren. Netbeheerder Liander komt dan ook met een nieuwe werkwijze: de buurtaanpak.
Dit betekent dat het elektriciteitsnet in een hele buurt in één keer wordt versterkt. Door meer huisjes tussen de kabels te plaatsen, worden de kabels korter en het energienet krachtiger.
In Beverwijk gaat deze werkwijze van start. Liander plaatst hier het komende jaar tien nieuwe transformatorhuisjes.
Op dit moment heeft Liander ongeveer 35.000 transformatorhuisjes. De verwachting is dat dit aantal in 2040 is verdubbeld. Door sneller, slimmer en meer samen te werken, wil de netbeheerder uiteindelijk 3500 huisjes per jaar plaatsen. Omdat Liander niet alle buurten tegelijk kan aanpakken, is het nodig verduurzamingsplannen van gemeenten, woningbouwverenigingen en consumenten goed op elkaar af te stemmen.
58,5 miljoen voor energietransitie in regio Rijnmond
De gemeente Rotterdam en de provincie Zuid-Holland hebben in samenspraak met regionale stakeholders een regionaal transitieplan opgesteld. In het plan zijn de te verwachten regionale effecten benoemd van de klimaatdoelstellingen die de Europese Unie gesteld heeft voor de periode 2030 t/m 2050.
Op 10 oktober organiseert het JTF een voorlichtingsbijeenkomst voor geïnteresseerden. Aanwezigen ontvangen informatie over het programma, de openstellingen en het aanvraagproces. Deze bijeenkomst vindt plaats in Plant One in de Botlek. Aanmelden voor de bijeenkomst in Plant One Botlek Rotterdam.
woensdag 28 september 2022
Energiebedrijven riskeren boetes met tariefswijziging
Eneco, Greenchoice en Essent kondigden vorige week forse tariefsverhogingen aan vanaf 1 oktober. Ook Vattenfall verhoogt de prijzen begin oktober, maar begon iets eerder met klanten informeren.
Een tariefswijziging zo kort van tevoren aankondigen mag niet, stelt toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM). De in de wet vastgelegde periode voor het opzeggen van een energiecontract is dertig dagen.
Klanten die met ingang van 1 oktober een nieuw tarief hebben gekregen kunnen altijd per direct en zonder opzegtermijn overstappen naar een andere leverancier, is het argument van de leveranciers.
Eneco en Greenchoice zijn van mening dat de minister en de toezichthouder de wet verkeerd uitleggen. De ACM verwijst zelf naar een uitspraak van de onafhankelijke Geschillencommissie en een arrest van het Hof van Justitie van de Europese Unie, waarin de de grens van 30 dagen voor tariefswijzigingen wordt ondersteund.
Zelfstroom neemt Atama Solar Energy over
De overname van Atama sluit aan op de strategie van Autobinck Group, de eigenaar van Zelfstroom. Die strategie richt zich ook op het versnellen van de decentrale energietransitie. Met deze overname is Zelfstroom voorbereid op de groeiende vraag naar zonnepanelen in Nederland.
Zelfstroom is honderd procent dochter van de AutoBinck Groep en maakt onderdeel uit van de energiedivisie die de duurzaamheidsfocus van Zelfstroom deelt.
Door de overname groeit het bedrijf naar 225 werknemers.
Neptune Energy sluit groot ontmantelingscontract voor putten op Nederlandse en Britse Noordzee
Neptune Energy heeft een contract afgesloten met Well-Safe Solutions ter waarde van 30 miljoen dollar voor de veilige ontmanteling van meer dan twintig putten in acht Nederlandse en Britse gasvelden op de Noordzee.
De speciale Well Safe protector jack-up rig van Well-Safe Solutions zal tenminste vier onderzeese en zeventien platformputten in de Nederlandse en Britse wateren veilig afsluiten en abandonneren.
De ‘Well Safe Protector’ jack-up rig begint in het eerste kwartaal van 2023. Dan staan direct zowel de Nederlandse en Britse putten op de planning, zoals D18A-A, G14-B, K12-S2, L10-S2 en K9C-A in Nederland en de Minke- en Orca-velden in het Britse deel van de Noordzee, waar Neptune operator van is.
Neptune heeft de optie om het één-jarige contract met nog eens twee jaar te verlengen, via acht verlengingen van drie maanden.
Ondanks vergroening blijft percentage ‘slechte’ energielabels gelijk
De Nederlandse woningvoorraad is bezig met een vergroeningsslag. Halverwege 2022 heeft al bijna 32 procent van de woningen met een geregistreerd label een energielabel A, het hoogste aandeel ooit, meldt Calcasa.
Het aantal woningen met een energielabel F of G label blijft echter al geruime tijd gelijk. Het is juist deze laatste groep woningen waarop de overheid zich richt bij het verduurzamen van de woningmarkt. Dit geldt met name in de huurmarkt, waar op dit moment bijna 11 procent van de woningen over een energielabel E, F of G beschikt. Dit heeft ook een behoorlijke invloed op de maandelijkse energierekening.
Zo liggen de energielasten voor een gemiddeld huurhuis met een oppervlakte van 100 m2 in geval van een woning met energielabel G circa 2.500 euro per jaar (ruim 40%) hoger dan in het geval van eenzelfde woning met energielabel A.
Circa een derde van de woningen met een geregistreerd label heeft een energielabel A, het grootste aandeel ooit. Wat echter opvalt is dat deze groei met name het gevolg is van de verbetering van het energielabel van woningen die voorheen beschikten over een energielabel B, C of D. Het aantal woningen met een F en G label blijft nagenoeg gelijk.
Het is echter juist deze groep woningen waar de overheid zich op richt bij het verduurzamen. Zo heeft minister de Jonge plannen gedeeld om vanaf 2030 geen woningen meer te laten verhuren met een energielabel E, F, of G. Om dit te bewerkstelligen zal nog veel werk moeten worden verricht. De groep woningen met een energielabel E, F of G vertegenwoordigt op dit moment namelijk nog 15% van de woningen met geregistreerde labels. Het aantal woningen met een energielabel G zit al sinds 2017 op hetzelfde niveau, waarmee kan worden geconcludeerd dat hier nog weinig verbetering in zit. Onderstaande figuur laat de ontwikkeling van de energielabels zien in de afgelopen 12 jaar.
Luminus publiceert energiebarometer
De studie toont aan dat 80 procent van de Belgen de voorbije 24 maanden maatregelen heeft genomen om het energieverbruik te verminderen, en dat de meest genomen maatregelen (bijvoorbeeld het licht uitdoen, voor 65 procent) vooral betrekking hebben op het elektriciteitsverbruik.
Maatregelen met de grootste impact op het gasverbruik worden door maximaal 50 procent van de Belgen genomen (50 procent gebruikt minder warm water, 47 procent zet de verwarming enkele graden lager). Er is dus nog veel potentieel om nog meer energie te besparen: elke Belg past gemiddeld 4,3 maatregelen van de 12 meest aangehaalde maatregelen toe.
Bijna de helft van de Belgen heeft zijn maandelijkse energievoorschot verhoogd. De meeste Belgen hebben hun voorschot op eigen initiatief aangepast. Anderen deden dat na een voorstel van hun energieleverancier en automatisch bij de jaarafrekening.
71 procent van de Belgen zegt relatief goed op de hoogte te zijn van de verschillende manieren om hun energieverbruik op te volgen (zoals het invoeren van hun verbruiksgegevens via de klantenzones van de leveranciers). In Henegouwen is dat zelfs 79 procent.
De Belgen vertrouwen erop dat hun energieleverancier hen informeert over hoe ze energie kunnen besparen (62% van de Belgen neemt hierover contact op met hun leverancier). Hun andere meest geconsulteerde bronnen zijn vrienden/familie (60%) of de pers (55%). 32 procent van de Belgen die moeite hebben om hun facturen te betalen, hebben de leveranciers om hulp gevraagd en hebben een afbetalingsplan gekregen.
dinsdag 27 september 2022
Action neemt 12.700 zonnepanelen in gebruik op bedrijventerrein Zwaagdijk
Het zonnedak bestaat uit bijna 13.000 panelen. Het dak kan voorzien in 85% van de energiebehoefte van het distributiecentrum en het hoofdkantoor en betekent een grote stap dichter bij CO2-neutraliteit.
De verduurzaming van bedrijventerreinen is een actueel onderwerp, waarbij samenwerking en kennisdeling van belang zijn. De ingebruikname van het zonnedak vormde dan ook de aftrap van een duurzaamheidsbijeenkomst voor ondernemers op bedrijventerrein WFO in Zwaagdijk.
Action investeert in verduurzaming van alle huidige en toekomstige distributiecentra in Europa. Het eerste distributiecentrum van Action in Zwaagdijk-Oost is gedurende de afgelopen jaren al aangepast op het gebied van efficiënte verwarming en ledverlichting van de 104.000 vierkante meter die het centrum beslaat. Daar werd eerder al groene stroom voor gebruikt, en vanaf nu wekken de zonnepanelen deze grotendeels op. Een volgende stap die hierbij onderzocht wordt, is de lokale opslag van opgewekte energie.
Vandebron lanceert nieuwe EV campagne
Het aantal elektrische auto’s én laadpalen in Nederland groeit hard. Elk jaar worden er meer elektrische varianten verkocht dan het jaar ervoor. Uit prijsoverweging, maar voornamelijk vanuit duurzame motieven. Toch weten de meeste EV-rijders niet wat voor stroom er uit hun laadpaal komt en of deze duurzaam is opgewekt.
Met de campagne – ontwikkeld in samenwerking met Wefilm – wil het duurzame energieplatform consumenten bewust maken van rijden op groene energie, afkomstig uit wind- of zonne-energie van Nederlandse bodem.
In de nieuwe campagne, die ontwikkeld is in samenwerking met Wefilm, heeft de Nederlandse windenergie de hoofdrol. De wind staat centraal als meest duurzame energiebron waar je écht groene stroom mee kunt laden.
Agressieve verkoper van energiecontracten start eigen energiemaatschappij
Inmiddels betaalt de veehouder 2700 euro per maand. Het contract heeft een looptijd van vijf jaar, dus als de boer wil opzeggen krijgt hij een boete van 24.000 euro.
Het wemelt klachten over HEM, zo gaf een woordvoerder van de ACM toe in de uitzending van Radar. Hij wilde niet vertellen of er een onderzoek loopt.
De mensen achter HEM zijn geen onbekenden. Volgens de gegevens van de Kamer van Koophandel heeft het overkoepelende bedrijf Allround Hollands Energie twee eigenaren: Ouail Naamar en Tarik Azaaj. Radar besteedde eerder aandacht aan de agressieve verkooppraktijken van hun bedrijf Global Marketing Bridge (GMB), die voor diverse energiemaatschappijen werkte. Nogal wat energiemaatschappijen hebben de samenwerking met het bedrijf opgezegd.
GMB kon daarna alleen nog de maatschappijen verkopen die met hen bleven werken; oud-werknemers noemden met name maatschappijen als DGB en HollandsStroom. De Belastingdienst deed in juni 2020 een inval bij een vestiging van GMB in Hoofddorp.
Een andere manier waarop HEM klanten verzamelt is de overname van de klanten uit het failliete Allure. Volgens de curator in de zaak van Allure had HEM het hoogste bod en de minste eisen.
Volgens Ties Joosten van Follow the Money wekt HEM zelf geen energie op, maar kopen ze alles in bij Essent. Essent bevestigt dat er een leveringscontract is en laat weten de signalen serieus te nemen en in gesprek te gaan met de betreffende partij.
Gaskraan Groningen op waakvlam
Als de geopolitieke situatie het toelaat, wil het kabinet de gaswinning uit het Groningenveld stoppen in het najaar van 2023, uiterlijk 2024.
In de eerste helft van het gasjaar blijven alle huidige elf productielocaties open. Voor 1 april 2023 besluit staatssecretaris Vijlbrief of er vanaf april 2023 zes van de elf productielocaties gesloten kunnen worden. Of dat kan is afhankelijk van de geopolitieke situatie op dat moment.
De waakvlam is de minimale hoeveelheid gas die wordt gewonnen om de bestaande locaties en infrastructuur draaiende te houden. Als het minder zou worden, dan kan de put waaruit het gas stroomt niet open blijven. Op deze manier is het Groningenveld een reservemiddel voor uitzonderlijke situaties, zoals bij zeer koude omstandigheden en technische storingen.
Vanwege de impact van de aardbevingen op Groningers en hun huizen, wil het kabinet de gaswinning zo snel mogelijk stoppen. Het aantal aardbevingen daalt sinds 2014 en die daling heeft ook de afgelopen maanden doorgezet. Tegelijkertijd geeft Staatstoezicht op de Mijnen aan dat er meer aardbevingen zijn dan verwacht.
Foto Anefo
maandag 26 september 2022
Energiecoöperaties uit Loenen, Lochem en Homerus Energiek uit Apeldoorn presenteren hun initiatieven
De energiecoöperaties en Homerus Energiek experimenteren in hun straat of wijk met virtuele energiecentrales. Daarmee zetten ze de eerste stappen om via een energiemanagementsysteem lokale vraag en aanbod van energie op elkaar af te stemmen. Niet alleen thuis, maar met de hele straat of wijk.
De bijeenkomst duurt van 19.30 tot 21.30 uur en is gratis toegankelijk, zowel op het stadhuis als online. Naast de presentaties is er veel ruimte voor vragen. Na afloop is er een borrel om contacten te leggen en ideeën uit te wisselen.
De bijeenkomst is bedoeld voor iedereen uit de regio die meer wil leren over slim gezamenlijk energiemanagement en het organiseren van een virtuele energiecentrale. Dat kunnen geïnteresseerde burgers en bedrijven zijn, maar ook energiecoöperaties en beleidsmakers.
Duurzaam groen gas in opkomst
Nu is hét moment om de juiste keuzes te maken voor de optimale inzet van het schaarse groen gas – daar waar het maatschappelijk gezien de meeste meerwaarde oplevert. Dat is nodig om onze ambities uit het Klimaatakkoord tegen zo laag mogelijke maatschappelijke kosten én beperktere stijging van de energierekening voor huishoudens en bedrijven te realiseren.
Een dezer dagen verscheen daarover een artikel in het economen-vakblad ESB van Annet Jantien Smit, onderzoeker van Hanzehogeschool Groningen en Ruud Paap van New Energy Coalition.
Nu we, met de afkeer van Russische leveringen nog sneller dan gedacht ‘van het (aard)gas af’ gaan, wordt er naarstig gezocht naar alternatieven, en die zijn lang niet altijd duurzaam. Nood breekt wet, zeker op de korte termijn. Nederland is nog erg afhankelijk van fossiel gas. Het huidige aardgasgebruik in Nederland is 40 miljard kubieke meter. Sinds er minder Gronings gas wordt gewonnen, importeert ook Nederland aardgas.
De Nederlandse gasmarkt is deel van de open geïntegreerde Europese gasmarkt. De Europese Unie betrok tot voor kort jaarlijks 142 miljard kubieke meter aardgas uit Rusland. De reductie van gas uit Rusland zorgt voor grote veranderingen in de internationale gasmarkt. Dat zal doorwerken in heel Europa: de gasmarkt wordt nog krapper, de prijzen volatieler en mogelijk op langere termijn ongekend hoog.
Een duurzaam alternatief voor aardgas is groen gas. Groen gas wordt geproduceerd door vergisting van reststromen, zoals GFT-afval, mest, bermgras of zuiveringsslib. Bacteriën zetten reststromen om in biogas - opgewerkt tot aardgas-kwaliteit heet het groen gas. Dat is gelijkwaardig aan aardgas en kan direct worden geïnjecteerd in het aardgasnet en zonder aanpassingen gebruikt worden in alle installaties die nu aardgas gebruiken, zoals industriële ovens en boilers, en cv-ketels, gasfornuizen, en hybride warmtepompen in de gebouwde omgeving (bedrijfsgebouwen, woonhuizen).
Groen gas kan ook vervloeid worden voor gebruik als duurzame transportbrandstof: BioLNG (Bio Liquefied Natural Gas) en is dan zeer geschikt voor zwaar transport zoals vrachtwagens en schepen. Het kan verder onder hoge druk gecomprimeerd worden en zo worden gebruikt als transportbrandstof voor bijvoorbeeld auto’s, dan wordt het BioCNG (Bio Compressed Natural Gas) genoemd. Deze toepassing wordt gestimuleerd door een bijmengverplichting voor duurzame transportbrandstoffen. De grote vraag naar groen gas vraagt snelle opschaling van de groengasproductie – zeker gezien de actuele perikelen op de gasmarkt.
Gegeven de kloof tussen vraag en aanbod is de logische vraag waar de toepassing van groen gas het meest kosteneffectief is vergeleken met andere duurzame alternatieven zoals (toekomstige) groene waterstof, elektrificatie of geothermie. Hoewel het verdienmodel voor BioLNG voor de transportsector momenteel aantrekkelijker is dan het verdienmodel voor groen gas voor de industrie en gebouwde omgeving, is de maatschappelijke waarde van groen gas niet bij iedere toepassing even hoog. Door het gebruik van groen gas te stimuleren zonder te kijken waar het de meeste maatschappelijke waarde genereert, is er risico op suboptimale inzet van groen gas.
Wat meetelt in de definitie van maatschappelijke waarde is niet alleen de productiekosten per vermeden ton CO2, maar ook de additionele ketenkosten (infrastructuur, netverzwaring, aanpassingen aan het aardgasnetwerk voor waterstof) en draagvlak voor bijvoorbeeld de kosten voor eindgebruikers zoals nieuwe verwarmingsketels. Op basis van deze definitie van maatschappelijke waarde creëert de toepassing van groen gas voor verwarming van oude binnensteden meer maatschappelijke waarde dan voor industriële proceswarmte of zeescheepvaart.
Moet op basis van deze conclusie de voor Nederland beoogde 2 miljard kubieke meter groengas-productie in 2030 volledig in oude binnensteden worden toegepast? Dat is voorbarig op basis van één studie. Wel lijkt er nu geen garantie dat het groen gas daar wordt ingezet waar het de meeste meerwaarde heeft.
De onlangs aangekondigde bijmengverplichting voor de gebouwde omgeving zal zorgen voor een flinke groei van het groen gasvolume maar er zijn ook andere effecten te verwachten. Zo lang er voldoende groen gas is om aan beide verplichtingen (bestaande bijmengverplichting voor transport, en nieuwe verplichting voor gebouwde omgeving) te voldoen, zal het nog niet zoveel uitmaken. Dan zal de verplichting waarbinnen het meeste betaald wordt als eerste bevoorraad worden en de rest zal dan gebruikt worden om aan de andere verplichting te voldoen. Lastiger wordt het als door schaarste een keuze gemaakt moet worden voor één van de twee, dan gaan beide verplichtingen met elkaar concurreren wat de prijs zal opdrijven. Gelet op de volumes die nodig zijn om aan beide verplichtingen te voldoen is dit geen onwaarschijnlijk scenario.
Uiteindelijk zal dan de verplichting voor de gebouwde omgeving wel prevaleren omdat er binnen die verplichting geen alternatief is en binnen transport wel. Daar kan immers ook biodiesel, bio-ethanol etc. ingezet worden. Groen gas zal dus uiteindelijk bij de gebouwde omgeving belanden, maar wel tegen een prijs.
2000 thuisbatterijen houden het Belgische elektriciteitssysteem mee in evenwicht
Het laadpatroon van hun thuisbatterij wordt ingezet om de opgewekte zonne-energie te maximaliseren en in te zetten in de balanceringsmarkt van Elia. Dat is niet alleen goed voor een stabiel elektriciteitsnet maar ook voor de consument die voor zijn aangeboden flexibiliteit een vergoeding krijgt, zonder aan comfort in te boeten.
De technologie van Smart E Grid/Opteco brengt al ongeveer 2000 thuisbatterijen samen in 1 project. Ze vormen op dit moment één van de grootste virtuele energiecentrales op batterijen.
zaterdag 24 september 2022
Ontslagen bij Aldel wegens energierekening
Een groepje van tien tot vijftien medewerkers blijft in dienst om het bedrijf voor te bereiden op een mogelijke doorstart, meldt RTV Noord.
Er is geen sprake van een faillissement, zegt Klaas Pijper van de ondernemingsraad (OR). ‘Het is de volgende stap in een triest verhaal door een falende overheid. De energie-intensieve industrie krijgt onvoldoende steun. En de kans dat het definitief ophoudt is steeds groter.’
Eerste Belgische kernreactor definitief stilgelegd
Al in 2003 besloot de Belgische regering om het gebruik van kernenergie af te bouwen, maar het tijdspad voor de sluiting van de zeven reactoren wijzigde nogal eens.
Doel 3 was in gebruik sinds 1982 en was een van de vier reactoren van een kerncentralepark aan de oever van de Schelde.
Het duurt nog jaren voordat kan worden begonnen met de sloop van het gebouw.
Foto Wwuyts - Eigen werk
vrijdag 23 september 2022
Zonnepark Puttershoek met 67.000 panelen officieel onthuld
De zonneweide naast de specialiteitenfabriek van Cosun Beet Company werd vorig jaar al in gebruik genomen, maar vanwege de coronamaatregelen van destijds is de officiële onthulling uitgesteld tot vandaag.
Het solar park bestaat uit een grote zonneweide van bijna zeven hectare, en zes kleinere zonneweides van samen in totaal meer dan tien hectare. Alle zonneweides zijn gerealiseerd door KiesZon, onderdeel van de Greenchoice Groep en vooroploper in de realisatie en de exploitatie van grootschalige zonnestroomprojecten op daken of in veldopstelling.
De grote zonneweide, die door Cosun Beet Company wordt geëxploiteerd, is rechtstreeks aangesloten op de netaansluiting van de suikerspecialiteitenfabriek. Deze zonnepanelen leveren aan de fabriek én aan het net. Via de netaansluiting wordt ook de specialiteitenfabriek van Cosun Beet Company in Roosendaal voorzien van groene stroom.
De zes kleinere weides, die door Klimaatfonds Nederland werden gerealiseerd, zijn rechtstreeks aangesloten op het elektriciteitsnet. In totaal produceert het zonnepark groene stroom voor omgerekend zo’n 8.200 huishoudens. Zo wordt maar liefst 14 miljoen kilo CO2 per jaar bespaard.
Hoewel het zonnepark al een jaar lang elektriciteit opwekt, wilden de eigenaars en betrokkenen toch graag stilstaan bij het bijzondere project en de betekenis ervan voor Puttershoek en de omwonenden. Daarom zijn zij ook uitgenodigd voor de opening en een seminar op vrijdagmiddag 23 september. Na de officiële onthulling van het park kreeg iedereen de gelegenheid om de zonneweides vanaf een speciale stellage op de dijk van bovenaf te bekijken.
ACM: groen licht voor investeringsplannen hoogspanningsnetten op land
TenneT heeft de investeringsplannen voor de hoogspanningsnetten op land voldoende aangepast. TenneT en Liander (de eigenaar van het door TenneT beheerde hoogspanningsnet in de regio Randmeren) kunnen deze investeringsplannen nu vaststellen. Dat concludeert de Autoriteit Consument & Markt (ACM) na het toetsen van de aangepaste investeringsplannen van de door TenneT beheerde hoogspanningsnetten op land.
Sinds 2020 toetst de ACM de investeringsplannen die netbeheerders elke twee jaar moeten maken. In de investeringsplannen van netbeheerders staat welke investeringen in de netwerken de komende tien jaar nodig zijn om te voldoen aan de sterk groeiende vraag naar capaciteit van consumenten en bedrijven.
In maart 2022 liet de ACM weten dat uit de investeringsplannen van netbeheerders bleek dat er scherpe keuzes nodig zijn om de doelen van de energietransitie te halen. Ook legde de ACM aan TenneT en de regionale netbeheerder Liander (als eigenaar van het door TenneT beheerde hoogspanningsnet in de regio Randmeren) een zogenoemde bindende gedragslijn op.
TenneT en Liander moesten hun investeringsplannen aanpassen omdat uit de investeringsplannen voor de hoogspanningsnetten onder andere niet duidelijk bleek hoe de netbeheerder bepaalt welke knelpunten eerst en welke knelpunten later opgelost worden. De ACM heeft de aangepaste investeringsplannen nu getoetst en vindt dat de investeringsplannen voldoende zijn aangepast. TenneT en Liander kunnen deze investeringsplannen nu ook vaststellen.
De ACM concludeert dat netbeheerders met hun investeringsplannen ten opzichte van 2020 in 2022 flinke verbeteringen hebben doorgevoerd. Toch ziet de ACM voor de investeringsplannen voor 2024 nog ruimte voor verbetering. Zo kunnen de netbeheerders de betrokkenheid van stakeholders bij de voorbereiding van investeringsplannen verbeteren en verwacht de ACM van een aantal netbeheerders dat ze hun afwegingen nog inzichtelijker maken, bijvoorbeeld op het vlak van oorzaak en gevolg van vertragingen en de onderbouwing van de prioritering.
Ennatuurlijk investeert verder in aardwarmte door overname van ECW Geoholding
ECW Geoholding noemt zich koploper op het gebied van aardwarmte in Nederland. Door ECW Geoholding over te nemen, zet Ennatuurlijk een flinke stap richting het realiseren van haar ambitie om aardwarmte op meer plekken in Nederland in te zetten als duurzame energiebron.
Aardwarmte is duurzame warmte uit diepere aardlagen en biedt enorme potentie als duurzame energiebron. Met een goede aardwarmtebron kunnen al snel 10.000 woningen van het gas af. Ook voor de glastuinbouw kan aardwarmte veel van het huidige aardgasverbruik vervangen. Daarvoor is de juiste kennis en kunde nodig. Daarom is Ennatuurlijk op zoek gegaan naar
Ennatuurlijk en ECW Geoholding B.V. hebben op 19 september 2022 de voorlopige koopovereenkomst getekend voor de overname van de aandelen, activiteiten en medewerkers van ECW Geoholding B.V. De medewerkers van ECW Netwerk B.V., voor de geoactiviteiten, en enkele staffunctionarissen komen in dienst van ECW Geoholding B.V. Na de overname zal de eerste prioriteit zijn om ECW Geoholding B.V. als zelfstandige organisatie te laten opereren met een sterke focus op haar bestaande projecten en ontwikkelingen. Later volgt mogelijk een verdere integratie waarbij aardwarmteplannen van Ennatuurlijk en ECW Geoholding B.V. meer verweven worden.
donderdag 22 september 2022
Gas en stroom bij Essent weer fors duurder
Het huidige stroomtarief bij Essent bedraagt 0,294 euro per kilowattuur. Vanaf volgende maand wordt dit 0,444 euro. Het tarief voor gas gaat van 1,513 euro per kubieke meter naar 1,994 euro.
'De energieprijzen stijgen nog steeds erg snel. Helaas gaan je variabele leveringstarieven daardoor per 1 oktober 2022 omhoog', schreef Essent donderdag in een mail aan klanten. De nieuwe tarieven zijn inclusief onder meer de energiebelasting en 9 procent btw.
Klanten zullen nog even moeten doorbijten voordat de per november een prijsplafond gaat gelden, al zijn details daarover nog niet duidelijk.
Toch blijken er er grote verschillen per energie-aanbieder. Eneco en Greenchoice zijn de enige twee die met hun gasprijs ver boven de drie euro zitten, meldt de NOS op basis van gegevens van
Warmtepomp door prijsplafond bijna 900 euro duurder dan cv-ketel
Dat vermoedt vergelijkingssite Slimster, na berekend te hebben wat de maatregel betekent voor huishoudens met enerzijds een cv-ketel of anderzijds een (hybride) warmtepomp. Waar zo’n warmtepomp tot meer dan 2000 euro per jaar kon besparen, zijn huishoudens met een cv-ketel in de nieuwe situatie juist tot bijna 900 euro goedkoper uit.
Slimster rekende uit wat de energiekosten voor een gemiddeld huishouden met een cv-ketel, hybride warmtepomp of all-electric warmtepomp zijn in de huidige en in de nieuwe situatie. Het gebruikte daarvoor de gemiddelde tarieven die de drie grootste energieleveranciers in hun modelcontracten hanteren als uitgangspunt en ging uit van het gemiddelde verbruik dat Milieu Centraal noemt. Daaruit blijkt dat huishoudens met een cv-ketel hun energierekening ruimschoots gehalveerd zien worden. Met een hybride warmtepomp bespaar je zo’n 31 procent, terwijl de rekening met een volledig elektrische warmtepomp met slechts 10 procent afneemt.
In de huidige situatie bespaart een gezin met een hybride warmtepomp tot 1417 euro per jaar ten opzichte van een cv-ketel. Wie een all-electric warmtepomp heeft en dus volledig ‘van het gas af’ is, ziet de kosten met 2361 euro per jaar afnemen. Maar wanneer straks het prijsplafond is ingevoerd zijn een hybride en volledig elektrische warmtepomp juist respectievelijk 524 tot 871 euro per jaar duurder dan een gasgestookte cv-ketel.
De reden voor deze opmerkelijke verschillen is het feit dat het plafond op de gasprijs veel lager ligt dan de ‘cap’ op de stroomprijs. Waar het verschil tussen een modelcontract en het plafondtarief van de overheid wat betreft stroom slechts 24 procent bedraagt, gaat het bij gas om een afname van liefst 65 procent. Voorheen lag de prijs voor een kilowattuur stroom zo’n vier keer lager dan de prijs voor een kuub gas. Nu is dat verschil nog maar een factor twee. Ook bijvoorbeeld elektrisch koken wordt om deze reden oninteressant zolang het prijsplafond geldt.
De uitzondering geldt uiteraard voor huishoudens met zonnepanelen, die het gros van hun huidige elektriciteitsverbruik kunnen wegstrepen. Volgens Slimster tonen zonnepaneleneigenaren de laatste tijd bovendien veel interesse in airco’s. Niet alleen om ‘s zomers te kunnen koelen, maar ook om ‘s winters te kunnen bijverwarmen. De thermostaat kan dan omlaag en de airco verwarmt bijvoorbeeld de woonkamer - de ruimte waar je doorgaans het meest bent - bij tot een aangename temperatuur. Zolang je dit niet de hele dag doet, kan de combi van zonnepanelen en een airco aanzienlijk schelen in de energiekosten.
Snikheet - een voorstelling over de energiestransitie
Noord wil zo snel mogelijk ‘van het gas’ af. Daar hebben de bewoners wel wat over te zeggen! Via verhitte discussies, ontroerende hartenkreten en indrukwekkende levensverhalen leren we een aantal Noorderlingen kennen: opstandige bewoners uit de volkswijken, een idealistische nieuwkomer van een groene eco-wijk, gedreven klimaatactivisten en ambitieuze bestuurders. En krijgen we mee hoe verschillend zij geraakt worden door de klimaatverandering en de energiecrisis.
Het belooft opnieuw een meeslepende optelsom te worden van rauwe, documentaire bekentenissen en met sjeu gespeelde fictieve scènes. Met een lach en een traan vertelt SNIKHEET over ‘isolatie-armoede’, over de kloof tussen welgestelde Noordbewoners en zij die elke cent moeten omdraaien, over de koude winters van vroeger, klimaatzorgen en Groene Daken van Hoop.
Er wordt gespeeld op drie locaties in Noord. We nodigen jullie van harte uit om dit nieuwe spektakel van Parels voor de Zwijnen te komen meemaken.
De try-outs zijn vanaf 4 oktober, de première is op vrijdag 14 oktober in het wijkgebouw het Antoniushuis in Amsterdam Noord. Daarna speelt SNIKHEET t/m 30 oktober in ’t Zonnehuis en de Modestraat.
Hieronder meer informatie over de voorstelling, data en locaties.
Alliander geeft groene obligatielening uit
Afgelopen jaren heeft het netwerkbedrijf al drie groene obligatieleningen uitgegeven. Het totaal aan uitgegeven groene obligaties door Alliander bedraagt nu 1,7 miljard euro.
Met de uitgifte van de nieuwe Green Bond heeft het netwerkbedrijf opnieuw duurzame investeerders aan zich kunnen binden. De obligatielening van 500 miljoen euro heeft een looptijd van 5 jaar en een couponrente van 2,625 procent.
Alliander investeert de komende jaren meer dan 1,2 miljard per jaar om het energiesysteem toekomstbestendig te maken. Dat is nodig omdat het aanbod van energie verandert en steeds meer bestaat uit duurzame bronnen, zoals windmolens en zonnepanelen. Bovendien stijgt de vraag naar elektriciteit door onder andere de groeiende industrie en agrarische sector. Ook neemt het aandeel elektrisch vervoer toe en worden steeds meer duurzame woonwijken en bedrijventerreinen gebouwd.
Voor het plaatsen van groene obligatieleningen heeft Alliander een Green Finance Framework opgezet. Onder dit raamwerk kan Alliander ook andere vormen van duurzame financiering plaatsen, zoals geldmarktpapier en onderhandse leningen. Het raamwerk heeft een opinie van ISS-ESG verkregen. De nieuwe Green Bond wordt genoteerd aan Euronext Amsterdam (ISIN code: XS2531420730).
Grootverbruikers van elektriciteit in Noord-Brabant en Limburg kunnen vanaf nu weer worden aangesloten
Daarnaast kan een aantal wind- en zonneparken worden aangesloten. Dat zijn de conclusies van een onderzoek dat de landelijke netbeheerder TenneT de afgelopen maanden heeft uitgevoerd.
In Limburg en Noord-Brabant was in juni een voorlopige pauze ingelast voor nieuwe bedrijven die om een aansluiting vroegen op het elektriciteitsnet, zowel voor grootschalige afname als opwek van elektriciteit. Ook verzoeken van bestaande bedrijven die hun aansluiting wilden verzwaren voor hun verduurzamingsplannen, konden niet meteen worden gehonoreerd.
Het hoogspanningsnet in beide provincies bereikte de grenzen van de aanwezige capaciteit. Dit wordt veroorzaakt door een grote toename aan aanvragen van de industriële partijen om te elektrificeren, initiatiefnemers van batterijen en producenten van duurzame energie. Daarbij is er ook sprake van een groei van het aantal laadpalen en warmtepompen.
woensdag 21 september 2022
Heden en verleden van de elektriciteitsrevolutie in Stroomopwaarts
De elektriciteitsrevolutie die 130 jaar geleden in Nederland begon is nog altijd niet ten einde. We zitten midden in de volgende en tot nu toe veruit grootste energietransitie. Windmolens, zonnepanelen, zonneparken en elektrische auto’s zijn al alom zichtbaar, en de belofte van groene kernenergie, groene waterstof en waterkracht staat voor de deur.
Journalist Jan Libbenga bestudeerde verleden, heden en toekomst van de elektriciteit in Nederland. Nooit eerder zijn de ontwikkelingen zo uitgebreid beschreven.
Het boek is te bestellen via Uitgeverij De Kring.
Stedin: zet flexibel elektriciteitsvermogen in voor Middelharnis
Aanleiding is de nieuwe Netcode Elektriciteit die meer mogelijkheden biedt voor congestiemanagement. Zodoende is de netbeheerder op dinsdag 13 september gestart met een ‘heronderzoek congestiemanagement’ rondom Middelharnis.
Doel is te kijken of er meer ruimte beschikbaar is op het huidige elektriciteitsnet, zodat klanten op de wachtlijst eerder kunnen worden aangesloten.
Sinds april 2021 kunnen door congestie – filevorming op het elektriciteitsnet – nieuwe duurzame projecten van bedrijven op Goeree-Overflakkee hun opgewekte energie niet terugleveren aan het elektriciteitsstation in Middelharnis. Dat is niet wenselijk. Stedin gaat daarom de capaciteit van het lokale net uitbreiden door twee nieuwe transformatoren te plaatsen in het verdeelstation Middelharnis, maar deze extra capaciteit is niet eerder dan begin 2024 gerealiseerd.
PMT investeert 600 miljoen euro extra in hernieuwbare energie
Uit het recentste IPCC-rapport van de Verenigde Naties blijkt dat een opwarming van de aarde van boven de 1,5 graden desastreuze gevolgen heeft voor zowel milieu als maatschappij. PMT ziet dat een ommezwaai van fossiele energie naar schone energie cruciaal is voor een duurzame economie. Deze energietransitie vraagt om inspanningen van alle kanten: het bedrijfsleven, de overheid, consumenten en ook van grote beleggers zoals PMT.
PMT investeert daarom nog eens 600 miljoen euro, bovenop de eerdere 382 miljoen euro die al was belegd in infrastructuurprojecten die direct bijdragen aan de energietransitie. In totaal belegt PMT nu dus bijna een miljard euro direct in schone energie.
PMT belegt het kapitaal via Glennmont Partners, een vermogensbeheerder die gespecialiseerd is in duurzame energie. De investeringsopdracht is in samenwerking met Glennmont op maat gemaakt voor PMT en sluit daardoor volledig aan bij PMT’s strategie. Het moederbedrijf van Glennmont, TIAA, investeert zelf ook 100 miljoen euro in het mandaat dat later zal worden opengesteld voor andere investeerders.
NextEra Energy Transmission MidAtlantic (USA) en WindGrid (Elia Group) tekenen samenwerkingsovereenkomst
WindGrid en het moederbedrijf Elia Group zijn naar eigen zeggen leiders in het ontwikkelen, bouwen en beheren van offshore elektriciteitstransmissie projecten.
'Wij geloven dat wij ons in een uitstekende positie bevinden om New Jersey te helpen zijn doelstellingen voor hernieuwbare energie te bereiken en wij kijken ernaar uit om met alle betrokkenen samen te werken om dit belangrijke project tot een succes te maken.'
Miljoenennota: energietransitie urgenter dan ooit
Voorzitter Doekle Terpstra vindt het een belangrijk signaal dat het kabinet blijft investeren in verduurzaming. De hoge uitgaven om de koopkrachtdaling te dempen zijn logisch en terecht, zegt Terpstra, maar het mag de aandacht niet afleiden van de noodzaak om steeds meer vaart te maken met de energietransitie.
Zowel in de Miljoenennota als in de samenleving is volop aandacht voor verduurzaming van woningen en gebouwen. Techniek Nederland waarschuwt dat het tekort aan technische vakme
De voorzitter van Techniek Nederland vindt de verhoging van het minimumloon met 10%, een slecht idee. Terpstra: ‘Er zijn veel ondernemers voor wie zo’n verhoging heel slecht uitpakt. Met name onze elektronica-retailers zijn nog aan het herstellen van de coronacrisis. Voor hen kan deze verhoging van het minimumloon de genadeklap betekenen.’ Techniek Nederland is teleurgesteld over het uitblijven van compenserende maatregelen, die het kabinet in het vooruitzicht stelde.
In het algemeen is Techniek Nederland niet te spreken over de lastenverzwaring voor werkgevers, in de vorm van hogere premies en een verhoging van de vennootschapsbelasting. In een tijd waarin alle kosten sterk toenemen, zetten hogere belastingtarieven de winstgevendheid van bedrijven nog verder onder druk.
De torenhoge energierekeningen vallen niet alleen bij huishoudens op de mat. Ook veel ondernemers dreigen in financiële problemen te komen door de stijgende prijzen van gas, elektriciteit en brandstof. Volgens Terpstra betalen veel bedrijven nu onevenredig veel voor hun energie. Hij vindt het dan ook belangrijk dat het kabinet extra geld uittrekt voor financiering en ondersteuning van verduurzaming en bedrijven tegemoetkomt in de energiekosten.
De Nederlandse infrastructuur is dringend aan modernisering toe. Techniek Nederland dringt er daarom bij het kabinet op aan om de opdrachtenstroom vanuit de overheid op peil te houden.
dinsdag 20 september 2022
Prinsjesdag: Prijsplafond energie moet huishoudens zekerheid bieden
Het kabinet stelt een prijsplafond in voor energie. Het betreft een tijdelijke maatregel die op 1 januari 2023 moet ingaan en tot het einde van het jaar doorloopt.
Het kabinet wil alle huishoudens helpen. Daarbij is de inzet dat minimaal de helft van de huishoudens volledig onder het prijsplafond valt als zij blijvend energie besparen. Er wordt een volumegrens voorgesteld van 1200m3 voor gas en 2400KWh voor elektra.
Wat betreft prijs wordt gedacht aan een prijsplafond van maximaal 1,50 euro voor gas en 70 cent voor elektra. Mocht de ontwikkeling van de prijs uiteindelijk meevallen voor vaststelling van het plafond later deze maand, dan kunnen de plafonds nog worden verlaagd. Voor gas geldt dat het plafond maximaal verlaagd wordt tot 1,20 euro per kuub. De korting die een gemiddeld huishouden krijgt, omgeven met onzekerheden, is 2280 euro op jaarbasis.
Iedereen die meer betaalt dan het prijsplafond profiteert van een vastgesteld tarief. Door de volumegrens blijft de prikkel om energie te besparen aanwezig. Dat blijft belangrijk omdat er nog steeds minder gas beschikbaar is in Europa dan in voorgaande jaren. Voor een verbruik dat hoger is dan het plafond afdekt, moet wel de geldende marktprijs worden betaald.
Een voor volgend jaar voorgestelde verlaging van de energiebelasting gaat niet door wanneer het prijsplafond een feit is. Voordeel van een plafond is dat consumenten duidelijkheid hebben wat zij kwijt zijn aan hun energierekening bij een normaal of gemiddeld verbruik.
eHt verder uitwerken van de precieze details van een prijsplafond heeft de hoogste prioriteit van het kabinet en daarvoor is het in overleg met onder andere energiebedrijven en sociale partners.
Vereniging Eigen Huis waarschuwt er voor specifieke groepen niet over het hoofd te zien. Zo hebben veel appartementen één gezamenlijke energieaansluiting via hun VvE. Ook woningen die zijn aangesloten op een warmtenet moeten in aanmerking komen voor het prijsplafond.
Mensen met een slecht geïsoleerde woning, een bescheiden inkomen en een hoge energierekening kunnen isolatiemaatregelen vaak niet betalen. Vereniging Eigen Huis pleit voor een versnelde aanpak zodat deze eigenaren nog deze winter hun verbruik zo snel mogelijk kunnen verminderen. Met bijvoorbeeld een isolatievoucher kunnen zij wel snel laagdrempelige maatregelen nemen. Vereniging Eigen Huis deed hiervoor al een oproep aan het kabinet.
Prinsjesdag 2022: stijging energiekosten dempen en investeren in toekomst
Tegelijkertijd is het voor het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) essentieel om óók actief te investeren in de toekomst door extra in te zetten op groei via innovatie, verduurzaming en digitalisering.
Het kabinet wil vanaf 1 januari 2023 een tijdelijk prijsplafond invoeren voor gas en elektriciteit. Vanaf 1 november kan het termijnbedrag door middel van een tussenoplossing al omlaag. De verlaging van de accijns op brandstof wordt verlengd tot juli 2023, hier wordt totaal 1,2 miljard euro voor voor uitgetrokken. Voor de meest kwetsbare huishoudens wordt wederom een energietoeslag uitgekeerd en voor een grotere groep huishoudens worden toeslagen verhoogd en belastingen verlaagd.
Door de hoge gasprijzen maken veel gaswinningbedrijven hoge winsten. Het kabinet is het erover eens dat deze winsten ten goede moeten komen van consumenten en bedrijven. Bedrijven die aardgas winnen in Nederland gaan over dat deel van de omzet dat is behaald doordat de gasprijs zo hoog is, daarom extra belasting (cijns) betalen. Dit brengt 2,8 miljard euro op, verspreid over 2023 en 2024. Bedrijven dragen niet alle winst af die komt door de hoge gasprijzen. Eén van de maatregelen om onafhankelijk te worden van aardgas uit Rusland, is het versnellen van gaswinning op de Noordzee. Op deze manier blijft het nog steeds aantrekkelijk voor bedrijven om hierin te investeren.
De komende 10 jaar zijn volgens het kabinet grote investeringen nodig voor de energietransitie, zoals energie-infrastructuur, de verduurzaming van de industrie en de bouw van nieuwe kerncentrales. Om deze investeringen te financieren wil het kabinet uiterlijk op 1 juli 2023 de Wet Klimaatfonds in werking te laten treden. In 2023 zal het kabinet al een aantal urgente uitgaven doen. Dit gaat onder andere om uitgaven gericht op de opschaling van waterstofprojecten, de uitrol van windparken op de Noordzee, het stimuleren van warmtenetten en energiebesparende maatregelen.
Eerste gasmonteurs Liander geslaagd voor werken met waterstof
De monteurs van Liander werken dagelijks aan het onderhoud van het elektriciteits- en gasnet van de netbeheerder. Nu er steeds meer partijen pilots doen om te onderzoeken hoe waterstof kan worden toegepast als alternatieve energiedrager, is het belangrijk dat de monteurs ook daarop worden voorbereid.
In Apeldoorn opende Alliander – het moederbedrijf van Liander – vorig jaar samen met Kiwa het waterstofhuis. Dit is een demonstratie- en opleidingslocatie waar monteurs van netbeheerders en installateurs worden opgeleid voor het werken met waterstof. Afgelopen tijd hebben 25 monteurs van Liander de opleiding gevolgd. De eerste groep is inmiddels met vlag en wimpel voor hun examen geslaagd. De overige deelnemers ronden hun opleiding in de komende weken af.
Het werken met waterstof lijkt in eerste instantie veel op het werk dat de monteurs dagelijks uitvoeren aan het aardgasnet. Ondanks dat het net bestaat uit dezelfde onderdelen, vraagt het werken met waterstof om andere en extra handelingen. Veilig werken is net als bij het werk aan het gas- en elektriciteitsnet het belangrijkste onderdeel in deze opleiding.
Vanaf november energierekening omlaag
Onduidelijk is nog wel bij welk energieverbruik de grens komt te liggen. En ook over de hoogte van het tarief is het laatste woord niet gezegd.
Afhankelijk van de keuze die het kabinet maakt, kost invoering van een prijsplafond tussen de 6 en 11 miljard euro. Een deel van dat geld wordt gevonden door de voorgenomen verlaging van de energiebelasting voor 2023 te schrappen. Dat levert alleen al ruim vijf miljard euro op.
Stikstoffabriek Zuidbroek weer vertraagd
Dat schrijft staatssecretaris Vijlbrief van Economische Zaken en Klimaat in een brief aan de Tweede Kamer.
De stikstoffabriek in Zuidbroek zou in eerste instantie afgelopen april worden opgeleverd. Dat werd 1 juli en vervolgens september. Nu wordt het wederom vier weken later.
Vijlbrief hoopy dat men zich tot het uiterste zal inspannen om de installatie zo snel mogelijk volledig in gebruik te kunnen nemen.
Youfone gaat energie aanbieden
De ACM vindt dat Youfone Energie B.V. heeft aangetoond te voldoen aan de wettelijke vereisten die om energie aan kleinverbruikers te leveren.
Om de financiële weerbaarheid van energieleveranciers te vergroten gaat de ACM verscherpt toezicht houden op bedrijven die elektriciteit of gas leveren aan consumenten. In een nieuwe beleidsregel legt de ACM vast hoe zij dit toezicht vorm geeft. Deze beleidsregel zal vanaf 1 oktober 2022 van kracht worden.
maandag 19 september 2022
PreZero maakt start met ophalen afval met waterstofwagen in Arnhem
Samen met de gemeente Arnhem neemt PreZero deel aan een Europees project waarbij gemeenten, afvalinzamelaars en leveranciers in verschillende landen samenwerken om ervaring op te doen met het rijden op waterstof.
Binnen dit project zet PreZero in de gemeente Arnhem een elektrisch voertuig in dat volledig rijdt op waterstof en geen schadelijke uitstoot heeft. De inzamelwagen gaat half september de weg op. Een mijlpaal op de weg naar een CO2-vrije afvalinzameling.
Voor de inzameling van huishoudelijk afval geldt dat Europese milieueisen voorschrijven dat de CO2-uitstoot en fijnstofemissies zo veel mogelijk moeten worden teruggebracht. Om aan deze EU-richtlijn te kunnen voldoen, hebben Arnhem en PreZero zich verbonden aan het project HECTOR, wat staat voor Hydrogen Waste Collection Vehicles in North West Europe1. Dit Europese project heeft tot doel CO2-emissies te verlagen door inzamelwagens in te zetten die rijden op waterstof. De ervaringen die dit oplevert, moeten antwoord geven op de vraag hoe de uitstoot van schadelijke stoffen in het wegvervoer aanzienlijk kan worden verminderd. Fabrikant E-Trucks Europe heeft de innovatieve waterstofwagen die hierbij wordt ingezet, ontwikkeld.
De waterstofwagen in Arnhem is volledig nieuw en wordt ingezet voor de inzameling van ondergrondse containers. Tanken gebeurt bij het waterstoftankstation op de Westervoortsedijk in Arnhem. Het voertuig kan maximaal vijftien kilo waterstof tanken en daarmee twee dagen afval inzamelen. De inzet van de inzamelwagen zal een schat aan informatie opleveren die een rol gaat spelen bij besluitvorming over hoe afval in Nederland CO2-vrij kan worden ingezameld. HAN Automotive Research uit Arnhem is verantwoordelijk voor data-analyse en de verwerking van al deze gegevens in het HECTOR-project.