Pagina's
woensdag 31 augustus 2022
Nederlandse klimaatscale-up Gradyent haalt 10 miljoen euro op
Warmtenetten draaien vaak op verouderde software en door de transformatie naar geintegreerde energiesystemen met lokale duurzame bronnen wordt het nog belangrijker over de juiste software-systemen te beschikken.
Gradyent heeft software ontwikkeld die warmtebedrijven helpt om hun warmtenetten te optimaliseren en CO2 te reduceren, zodat zij betaalbare en betrouwbare warmte kunnen blijven leveren.
Gradyent haalt nu 10 miljoen euro op in een Series-A-investering vanuit bestaande investeerders Capricorn Partners, ENERGIIQ en Helen Ventures en nieuwe investeerder Eneco.
Gradyent stelt warmtebedrijven in staat hun systemen te optimaliseren en CO2 te reduceren zodat ze betaalbare en betrouwbare warmte kunnen leveren. Gradyent, opgericht in 2019 en gevestigd in Rotterdam, heeft software ontwikkeld gebaseerd op de Digital Twin technologie. Hierbij wordt een digitale kopie van het fysieke warmtesysteem gemaakt, door geografische, weers- en sensorgegevens te combineren met fysieke modellen en AI. De Digital Twin maakt het mogelijk om het warmtesysteem real-time te optimaliseren en om simulaties te draaien van toekomstige situaties. Hierdoor helpt Gradyent warmtebedrijven, gemiddeld gezien, 20 procent warmteverlies te besparen, CO2-uitstoot met 10% te verminderen en de stookkosten met 5 tot 10% te verlagen.
Onderzoek naar technische problemen WKO-systemen
Exploitanten van WKO-systemen die door de onderzoekers benaderd zijn geven aan dat er bij twintig netten af en toe storingen voorkomen. Verder werken deze systemen naar behoren. Bij tien WKO-systemen doen zich grotere problemen voor, de meeste van deze systemen zijn vóór 2013 aangelegd.
WKO-systemen zijn systemen waarbij energie in de vorm van warmte en koude opgeslagen in de bodem gebruikt wordt om gebouwen te verwarmen en/of te koelen. De ACM heeft het onderzoek naar WKO-systemen laten uitvoeren om inzicht te krijgen in de technische oorzaken van problemen met WKO-systemen.
De ACM is al enige tijd in gesprek met groepen van gebruikers en met verschillende leveranciers van WKO-systemen om zich een beeld te vormen van de problemen. Het onderzoek maakt duidelijk waar in de aanleg en exploitatie problemen kunnen ontstaan. Deze inzichten kan de ACM gebruiken om haar toezicht waar nodig aan te scherpen. De ACM blijft er op aandringen dat leveranciers problemen zo snel mogelijk oplossen.
dinsdag 30 augustus 2022
Treinen op waterstof vervangen dieseltreinen
In Noord-Duitsland rijden sinds kort de eerste veertien waterstoftreinen op trajecten waar tot nu toe dieseltreinen reden.
Tussen de Duitse plaatsen Cuxhaven en Buxtehude, in de buurt van Hamburg, rijden voortaan waterstoftreinen. Ze hebben speciale brandstofcellen aan boord die waterstof mengen met zuurstof.
De veertien waterstoftreinen hebben een actieradius van duizend kilometer en kunnen de hele dag op een tank waterstof rijden.
Er rijden in Duitsland momenteel nog ruim vierduizend dieseltrein. Een kilogram waterstof vervangt zo'n 4,5 liter dieselbrandstof.
Gasverbruik 25 procent lager in eerste halfjaar 2022
Met name de industrie en elektriciteitscentrales gebruikten minder aardgas. De invoer van gasvormig aardgas via Duitsland daalde sterk ten opzichte van vorig jaar, terwijl de invoer van vloeibaar LNG vanuit de VS en Rusland toenam.
Met name in de aardolie- (-59 procent) en de chemische industrie (-32 procent) werd minder gas gebruikt. Ook werd er 28 procent minder gas verbruikt in elektriciteitscentrales.
De glastuinbouw verbruikte 23 procent minder aardgas voor het opwekken van elektriciteit; deze afname valt samen met het zachte voorjaar van 2022 en hogere energieprijzen. Ook huishoudens verbruikten minder aardgas, naar schatting werd ongeveer 16 procent minder aardas verbruikt.
De import van gasvormig aardgas nam met 10 procent af, maar de gasimport verschilde sterk in herkomst. Aan de ene kant kwam er twee keer zoveel gas uit België en vijf keer meer gas uit het Verenigd Koninkrijk. Aan de andere kant haalde Nederland 26 procent minder gas uit Noorwegen en 70 procent minder via Duitsland. Het is aannemelijk dat deze stroom uit Duitsland voor een belangrijk deel gaat om gas uit Rusland, maar het is moeilijk om te bepalen wat de oorsprong van het gas in deze stromen is. Tot slot kwam er aardgas de Duitse grens over direct vanuit ondergrondse opslagen bedoeld voor de Nederlandse markt; hier werd 20 procent minder gas aan onttrokken.
Waar de totale import licht steeg met 3 procent, daalde de export van aardgas met 20 procent. De uitvoer naar de gasopslagen in Duitsland was bijna drie keer groter dan in 2021. De overige export naar Duitsland bleef gelijk.
Aantall huishoudens met variabel energiecontract blijft stijgen
Het aantal huishoudens met een variabel contract voor de levering van elektriciteit en/of gas is het afgelopen half jaar gestegen van 50 naar 56 procent. Dit blijkt uit een analyse van de Autoriteit Consument & Markt (ACM).
Huishoudens met een variabel energiecontract merken een stijging van de energieprijzen snel in hun portemonnee omdat hun energieleverancier het tarief twee keer per jaar - of vaker als dat vanwege marktomstandigheden nodig is - kan aanpassen.
De grote stijging van het aantal variabele contracten (ca 400.000 huishoudens in een half jaar) komt omdat bij steeds meer huishoudens het vaste energiecontract (met vaste tarieven voor 1, 3 of 5 jaar) afloopt en leveranciers niet of nauwelijks nieuwe vaste contracten aanbieden. Energieleveranciers geven aan hiermee gestopt te zijn vanwege de sterk fluctuerende prijzen en de onrust op de energiemarkt. Hierdoor is het voor energieleveranciers duurder en risicovoller om hun inkoopprijzen voor langere tijd vast te leggen.
Energieleveranciers kiezen er daarom voor alleen nog energiecontracten met een variabel tarief aan te bieden. Het moet voor een consument wel altijd mogelijk zijn om in ieder geval een contract met variabele tarieven af te sluiten bij een leverancier (het zogenoemde ‘modelcontract’). Energieleveranciers moeten zorgen dat deze modelcontracten met de actuele tarieven herkenbaar op hun website staan.
De ACM wijst consumenten erop dat het niet verstandig is om hun termijnbedrag zomaar te verlagen. Het doel van het termijnbedrag is om de totale energierekening te spreiden over het hele jaar en zo te voorkomen dat er in de winter veel meer en in de zomer veel minder betaald hoeft te worden. Ook zorgt het betalen van het juiste termijnbedrag ervoor dat een consument bij de jaarlijkse eindafrekening niet opeens geconfronteerd wordt met een hoge openstaande rekening.
Als een consument een te laag termijnbedrag heeft betaald brengt de leverancier de kosten voor levering van gas en/of elektriciteit alsnog in rekening op de jaarlijkse eindafrekening.
Als bij de jaarlijkse eindafrekening blijkt dat een consument teveel voorschotten heeft betaald, stort de leverancier dit terug op de rekening. De ACM adviseert consumenten om het termijnbedrag ook niet onnodig te verhogen en dit niet als een ‘spaarpotje’ bij de energieleverancier te gebruiken.
Eerste thuisbatterij van Nederlandse makelij in productie
Batterijen zijn essentieel in de energietransitie. Ze slaan tijdelijk groene stroom op voor periodes dat er weinig wind of zon is.
Daarmee voorkomen ze ook netcongestie op momenten dat er teveel groene stroom aan het elektriciteitsnet wordt geleverd en de spanning te hoog oploopt. Bijna alle thuisbatterijen worden momenteel gefabriceerd in Azië of Amerika (Tesla), al werkt Europa aan een eigen batterij-industrie. Charged is daarin een voorloper.
In vergelijking met andere batterijen heeft de Sessy diverse voordelen. Hij kan werken met alle merken zonnepanelen en omvormers, terwijl de meeste batterijen alleen op omvormers van hetzelfde merk werken. Hij past in een zogeheten open ecosysteem van apparaten die via het internet met elkaar communiceren, zoals laadpalen of huishoudelijke apparatuur. Mensen met een dynamisch energiecontract kunnen dankzij de slimme energiemanager zelfs geld verdienen door stroom op te slaan als de prijzen laag zijn en terug te leveren als ze hoog zijn.
De Sessy schakelt de zonnepanelen zelfs af bij negatieve stroomprijzen, als de geleverde elektriciteit geld kost in plaats van opbrengt. Verder verhoogt de Nederlandse batterij de eigen stroomconsumptie van zonnepanelen met 30 procent: van gemiddeld 30 tot 40 naar 60 tot 80 procent.
In Nederland is de markt voor thuisbatterijen nog niet zo ontwikkeld, onder meer omdat consumenten hun overtollige zonnestroom kunnen terugleveren aan het net en van hun eigen verbruik mogen aftrekken. Deze salderingsregeling wordt echter tussen 2025 en 2031 afgebouwd . Om zijn kleine plug & play batterij op de markt te kunnen brengen, startte Charged daarom eerst een crowdfundingsactie om de animo te peilen. In drie maanden tijd werden ruim 600 Sessy’s besteld.
Eerst zullen de testbatterijen van de band rollen en in het najaar de Sessy’s voor de consument. Die worden in het eerste kwartaal van 2023 geleverd. Omdat veel consumenten tijdens de actie wel belangstelling toonden, maar toch wilden afwachten, denkt Charged snel te kunnen opschalen. Daarvoor zoekt de startup investeerders.
Het bedrijf in de Achterhoek is opgericht door Roeland Nagel en Twan Vooijs, twee techneuten die een bijdrage willen leveren aan de energietransitie.
maandag 29 augustus 2022
Dachser neemt eerste waterstofvrachtwagens in gebruik
Volgend jaar zal de logistiek dienstverlener een 27-tons Hyundai Xcient vrachtwagen op de weg zetten in Maagdenburg, Duitsland. De emissievrije vrachtwagen zal worden gebruikt voor regionale distributie en vaste lijndiensten in de nacht naar Berlijn.
Een andere waterstof-brandstofcelvrachtwagen, de 19-tons Enginius Bluepower, zal medio 2023 voor Dachser leveringen gaan verrichten in het stadscentrum van Hamburg.
In Maagdenburg zal Dachser volgens planning begin 2023 een Hyundai Xcient waterstof-brandstofcelvrachtwagen in gebruik nemen. Het voertuig, dat een totaal toelaatbaar gewicht van 27 ton heeft en 18 palletplaatsen biedt, heeft een actieradius van maximaal 400 kilometer, wat betekent dat het in een tweeploegendienst kan worden ingezet. De vrachtwagen zal worden bestuurd door professionele chauffeurs die dit jaar hun opleiding bij Dachser afronden.
Vanaf medio 2023 zal Dachser een Bluepower 1938 waterstof-brandstofcelvrachtwagen van Enginius uit Bremen - een dochteronderneming van de Faun Groep - inzetten voor leveringen in het stadscentrum van Hamburg.
Duitsland hoopt op energie uit Canada
Een dezer dagen sloten beide landen een overeenkomst over groene waterstof. Het doel is dat Canada vanaf 2025 groene waterstof levert aan Duitsland, aldus de Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Behalve vloeibaar gas en waterstof, hoopt Duitsland in de toekomst ook grondstoffen die nodig zijn voor de Duitse industrie uit Canada te kunnen importeren, zoals bijvoorbeeld nikkel en koper.
Nog geen gasleverancier gevonden voor 11 Twentse gemeenten
Het contract met de Russische leverancier Gazprom mag van de regering niet worden verlengd.
Er worden momenteel een-op-eengesprekken gevoerd met mogelijke nieuwe leveranciers, die 15 miljoen kuub gas moeten gaan leveren aan de Twentse gemeenten.
In Nederland hebben 120 gemeenten een contract met Gazprom. Gemeenten die al wel een nieuwe leverancier vonden, betalen de hoofdprijs.
vrijdag 26 augustus 2022
Subsidie voor slimme oplossingen voor netcongestie overschreven
De regeling van 1,5 miljoen euro werd door provincie Noord-Holland op 1 augustus geopend en is onder andere bedoeld voor bedrijven die gezamenlijk stroom willen delen op een bedrijventerrein. Maar ook voor bijvoorbeeld bedrijven die zonnestroom niet op het net kunnen zetten en deze direct zelf willen gebruiken of leveren aan de buren.
Nu blijkt dat er veel belangstelling is voor de regeling, is duidelijk dat de subsidieregeling in een behoefte voorziet. Er is voor maar liefst 2 miljoen aan aanvragen binnengekomen. De provincie gaat deze aanvragen nu eerst beoordelen.
Er zijn verschillende slimme oplossingen mogelijk om efficiënter of op bepaalde momenten beperkter gebruik te maken van het elektriciteitsnet. Met de subsidieregeling wil de provincie dergelijke slimme energieoplossingen stimuleren, omdat deze in veel gevallen sneller te realiseren zijn dan uitbreiding van het elektriciteitsnetwerk, waar ook op ingezet wordt.
Koning bezoekt Noordzee voor de toekomst van energie: wind, zon en groene waterstof op zee
De energietransitie moet ervoor zorgen dat ons energiesysteem in 2050 vrijwel volledig CO2 neutraal is. De Noordzee speelt hierin een belangrijke rol, aangezien op zee een groot deel van de Nederlandse energie opgewekt kan worden. Nederland verkeert in de bijzondere positie dat er, naast de aanwezigheid van een uitgebreide infrastructuur voor gas, tevens op het Nederlandse deel van de Noordzee grote hoeveelheden windenergie geoogst kunnen worden.
De systeemintegratie van offshore energie vraagt om een constructieve samenwerking van alle partijen en leidt tot een versnelling van de energietransitie; tegen zo laag mogelijk maatschappelijke kosten en een efficiëntere benutting van de ruimte op zee. Door simultaan gebruik van reeds bestaande infrastructuur en aanlandingen, wordt de druk op kwetsbare natuurgebieden, zoals Natura 2000, duingebieden en de Waddenzee, beperkt.
Het werkbezoek begon langs het Q13a-A platform van Neptune Energy, waar de groene waterstofpilot PosHYdon in voorbereiding is. Hier wordt op een bestaand platform offshore wind, offshore gas en groen waterstofproductie uit zeewater geïntegreerd. De groene waterstof wordt via een bestaande pijpleiding naar land getransporteerd. TNO is hierbij betrokken als kennispartner en voert het testprogramma uit. De lessen die hier worden geleerd, kunnen gebruikt worden in de verdere uitrol en opschaling van offshore waterstofproductie uit offshore wind op de Noordzee.
Vervolgens bezocht de Koning één van TenneT’s transformatorplatformen van het Net op Zee project Hollandse Kust Zuid (HKZ). Dit zogenaamde stopcontact op zee transporteert de in het gelijknamige windpark opgewekte stroom via een kabel in de zeebodem naar land. Het HKZ-windpark, dat op dit moment wordt gebouwd door Vattenfall en eigendom is van Vattenfall, BASF en Allianz, werd daarna ook aangedaan. Dit is het eerste windpark dat zonder subsidie wordt gebouwd; het is recent gestart met het leveren van groene stroom.
Niet ver van het Q13a-A platform lag de volgende stop, waar Oceans of Energy drijvende zonnepanelen test. Dit offshore solar farm systeem is de eerste en enige in de wereld en doorstaat hier al meerdere jaren achtereen zware winterstormen met hoge golven.
Curator Welkom Energie staakt strijd om GasTerra-miljoenen
Bijna een jaar geleden kwam Welkom Energie in de problemen toen de gasprijzen door het dak gingen. Het faillissement volgde november 2021.
De klanten hadden 20 miljoen aan voorschotten betaald.
Welkom Energie had leveringscontracten afgesloten met GasTerra die, op basis daarvan, alvast gas had ingekocht voor de toekomst. En dat gas was flink meer waard.
Nu, na maanden werk, moet Van Raaijen tegenover Quote bekennen dat hij, juridisch gezien, geen poot heeft om op te staan.
donderdag 25 augustus 2022
Ruim 200 boeren openen Windpark Zeewolde
Ruim tweehonderd huishoudens in het projectgebied van 300 km2 hebben samen het initiatief genomen en investeerden een half miljard in de ontwikkeling en realisering van het windpark. Met 320 MW opgesteld vermogen, produceert het windpark duurzame elektriciteit voor omgerekend zo’n 300.000 huishoudens.
Windpark Zeewolde is het grootste windpark op land in Nederland. En ter wereld zelfs het grootste windpark dat volledig in handen is van direct omwonenden. Directeur Sjoerd Sieburgh Sjoerdsma: “
Windpark Zeewolde is binnen de geplande tijd en budget gebouwd. De eerste schop ging op 17 oktober 2019 de grond in. In het gebied staan al 220 kleinere windturbines, die worden uiterlijk eind 2026 gesaneerd.
10 jaar na de aardbeving bij Huizinge
In de 10 jaren na ‘Huizinge' komen er nog veel aardbevingen voor. De gevolgen en invloed van deze aardbevingen op bewoners, maar misschien nog meer de persoonlijke gevolgen van de trage schadeafhandeling en versterking van woningen, is aanzienlijk.
De NAM was eerst verantwoordelijk voor de schadeafhandeling van deze bevingen en handelt deze in de eerste jaren zelf af.
In het voorjaar van 2018 nam de overheid de taak van de NAM op het gebied van schadeafhandeling over. De NAM en Centrum Veilig Wonen hebben in de voorgaande jaren dan zo’n 80.000 schademeldingen afgehandeld.
In recentere jaren worden alle aardbevingsgerelateerde regelingen ook overgedragen aan de overheid, net als de Hazard and Risk assesment (HRA) – die aangeeft wat de veiligheidsrisico’s zijn op enig moment van aardbevingen op gebouwen - aan TNO. Daarmee staat de NAM echt op afstand van de uitvoering en betaalt de NAM de rekening voor aardbevingsgerelateerde schade zoals met de overheid is afgesproken.
Het is lastig om na 10 jaar een objectieve balans op te maken rond de zeer ingewikkelde situatie in Groningen, stelt de NAM, Het is een feit dat veel problemen zijn aangepakt door alle betrokken partijen, maar ook dat nog veel problemen niet zijn opgelost.
Foto Anefo
Econic moet maximum koudetarieven naleven
Ook is zó onduidelijk gecommuniceerd dat Econic is aangesloten bij de Geschillencommissie Energie, dat klanten niet wisten waar ze een geschil aanhangig konden maken.
Op deze twee onderdelen overtreedt Econic de Warmtewet. Daarom legt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) Econic een bindende aanwijzing op.
Bewoners van een wooncomplex in Alkmaar hadden een handhavingsverzoek tegen Econic ingediend. Ze klaagden onder meer over een overschrijding van het maximale koudetarief. Veel van de klagers hebben een leveringsovereenkomst gesloten voor 1 januari 2020. Voor die gevallen hoeft Econic zich niet aan het maximumtarief te houden vanwege het overgangsrecht dat in de Warmtewet is opgenomen.
De bewoners hadden de ACM ook gevraagd om een rendementstoets uit te voeren om te bepalen of Econic een excessief exploitatierendement behaalt na het verhogen van het warmtetarief. De ACM kan de rendementstoets nu niet uitvoeren omdat de noodzakelijke voorbereidingen nog niet zijn afgerond. De ACM heeft de beleidsregel voor de rendementstoets warmte in juli 2022 ter consultatie op haar website gepubliceerd en verwacht de definitieve beleidsregel voor het einde van dit jaar te publiceren.
woensdag 24 augustus 2022
Raad van State: Staatssecretaris mocht instemmen met gaswinning in Groningen voor het jaar 2021-2022
Dat blijkt uit een uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van vandaag (24 augustus 2022) naar aanleiding van bezwaren van de Groninger Bodem Beweging en enkele inwoners van de provincie Groningen.
De Afdeling bestuursrechtspraak is van oordeel dat de staatssecretaris na afweging van alle betrokken belangen “redelijkerwijs het winningsniveau heeft kunnen vaststellen op het niveau dat nodig is voor de leveringszekerheid.”
In 2018 besloot het kabinet dat de gaswinning in Groningen wordt beëindigd vanwege de veiligheid van de inwoners van de provincie Groningen. Daarom wordt de gaswinning in het Groningenveld afgebouwd. Aanvankelijk was de gasproductie voor het jaar 2021-2022 vastgesteld op 3,9 miljard kubieke meter gas. In april is dit vanwege enkele tegenvallers verhoogd naar 4,5 miljard.
De staatssecretaris heeft in zijn besluit een belangenafweging gemaakt. Aan de ene kant de belangen van de Groningers bij een zo spoedig mogelijke beëindiging van de gaswinning en aan de andere kant de belangen van de eindafnemers van het gas om bedrijfsactiviteiten voort te zetten en woningen in de winter te kunnen blijven verwarmen.
De staatssecretaris heeft naar het oordeel van de Afdeling bestuursrechtspraak voldoende concreet uiteengezet welke maatregelen worden genomen om de situatie van de Groningers te verbeteren, waaronder het zo snel mogelijk afbouwen van de gaswinning naar nul. Die afbouw verloopt sneller dan voorspeld, ondanks de tussentijdse verhoging van het winningsniveau dit jaar met 0,6 miljard kubieke meter gas.
De staatssecretaris constateerde dat er tegenvallers waren bij de maatregelen die worden genomen om de gaswinning zo snel mogelijk te beëindigen. Om de leveringszekerheid te kunnen borgen, moest volgens hem meer gas worden gewonnen. Hij moet oog hebben voor het maatschappelijke belang bij leveringszekerheid en de veiligheidsrisico’s als er gastekorten ontstaan.
De staatssecretaris heeft de aardbevingsrisico’s door de gaswinning beoordeeld aan de hand van risicoanalyses van TNO en adviezen van onder meer het Staatstoezicht op de Mijnen.
Over een aantal uitgangspunten in de risicoanalyses is geen wetenschappelijke overeenstemming. Die uitgangspunten hebben gevolgen voor het aantal gebouwen dat niet aan de veiligheidsnorm voldoet en (mogelijk) moet worden versterkt. Naar het oordeel van de Afdeling bestuursrechtspraak heeft de staatssecretaris voldoende rekening gehouden met de kritiek op deze uitgangspunten. Alle gebouwen die (mogelijk) niet aan de veiligheidsnorm voldoen, staan in het versterkingsprogramma. Het versterkingsprogramma schiet in bepaalde gevallen tekort. Dat heeft geleid tot schrijnende situaties. In zijn algemeenheid is het tempo van de versterking van de gebouwen echter niet zo traag dat de staatssecretaris daarom niet zou mogen instemmen met de winning van 4,5 miljard kubieke meter gas. De meerderheid van de schadevergoedingsverzoeken over fysieke schade aan gebouwen wordt binnen de streeftermijn van een half jaar afgehandeld. Dat dit niet in alle gevallen lukt, maakt nog niet dat de schadeafhandeling zo traag verloopt dat de staatssecretaris daarom tot een ander besluit had moeten komen over het niveau van gaswinning.
Consumentenbond wil snel nieuw minimum terugleververgoeding voor zonnestroom
De terugleververgoedingen van de verschillende leveranciers lopen uiteen van een kleine 5 cent tot 56 cent per kWh. Vergelijken loont dus, want voor wie jaarlijks 1000 kWh ‘over’ heeft scheelt dat meer dan 500 euro. Een leverancier die een lager levertarief heeft en dus goedkoper lijkt, kan voor zonnepaneelbezitters daardoor juist duurder uitpakken.
In eerdere beleidsregels stelde de Autoriteit Consument & Markt (ACM) dat die vergoeding minimaal 70 procent van het kale leveringstarief moet zijn. Maar in afwachting van een nieuwe Energiewet geldt die leidraad niet meer. En daar maken energiebedrijven handig gebruik van door consumenten een lagere vergoeding te betalen.
De bond roept de minister daarom op om zo snel mogelijk aan te geven wat de ondergrens precies wordt, zodat de ACM energieleveranciers hieraan kan houden.
Onderstel voor ‘stopcontact op zee’ van TenneT voor kust Egmond aan Zee
Op een drijvend ponton werd de jacket vervolgens naar zijn plek op zo’n 50 kilometer voor de kust van Egmond aan Zee gebracht. Via dit ‘stopcontact op zee’ brengt TenneT vanaf 2024 duurzame windenergie aan land.
Op de vier hoekpunten werd de jacket met behulp van heipalen, die tot meer dan 50 meter in de zeebodem zijn geheid, vastgezet. De heipalen werden geleid door grote buizen van 10 meter die verbonden zijn met de voeten van het onderstel.
De komende jaren sluit TenneT de windparken op zee aan op het elektriciteitsnet op land, zodat de opgewekte energie kan worden gebruikt. Op het onderstel voor het platform Hollandse Kust (west Alpha) wordt volgend jaar de kant-en-klare bovenbouw geplaatst. Vanaf 2024 is het platform gereed en brengt TenneT met dit ‘stopcontact op zee’ 700 megawatt duurzame windenergie aan land.
Eneco snoeit drastisch in terugleververgoeding
Het besluit leidt tot een storm van protest van klanten die veel zonnepanelen.
Ongeveer een kwart van de 1,8 miljoen Nederlandse huishoudens met zonnepanelen wekt op jaarbasis gemiddeld 900 kWh méér op dan ze zelf nodig hebben.
Van honderden euro’s gaat de vergoeding terug naar 81 euro.
Vattenfall kondigde vorige week aan per 1 september het tarief juist te verhogen van 7 naar 17 cent per kWh.
dinsdag 23 augustus 2022
Delftse Solar Team lanceert Solar Powered Sneakers
De witte schoen licht op in de kleuren van Nuna 11s, de zonneauto van het Brunel Solar Team, als de schoen in aanraking komt met zonlicht.
Het exclusieve design op de schoen is gemaakt en handbeschilderd door CustomKicksNL.
De truc van de schoen zit hem in het gebruik van photochromic paint. De speciale verf verandert van kleur als deze in aanraking komt met zonlicht. Een mooie link met de Nuna 11s, de zonneauto van het Brunel Solar Team, die rijdt op zonne-energie. Niet alleen het innovatieve zonnepaneel steelt dit jaar de show, ook de wrap van de auto is bijzonder. Voor het eerst is gekozen voor een matte afwerking die geleidelijk verandert van kleur. De kleuren zijn geïnspireerd op de ondergaande zon in Zuid-Afrika. Dit bracht CustomKicksNL op het idee voor het design van de schoen. In de schoen komen de kleuren van de Nuna 11s op dezelfde vlammende manier naar voren, alleen zijn deze kleuren alleen zichtbaar als de zon schijnt.
Alle winst opbrengsten gaan naar het Mission Aviation Fellowship South Africa, die door het installeren van zonnepanelen bij health centers helpen bij het terugdringen van moedersterfte in Zuid-Afrika.
Open Energiedag op 17 september
Avri Solar BV en Betuwewind nodigen u uit om het zonnepark en de windmolens van dichtbij te komen bekijken, van 11.00 tot 15.00 uur op de Avri-locatie in Geldermalsen.
Er zijn mensen aanwezig die u er graag alles over vertellen en ook voor een goede kop koffie met iets lekkers erbij wordt gezorgd. Meer details volgen begin september.
Voor alle duidelijkheid: het is geen open dag van Avri afvalinzameling.
maandag 22 augustus 2022
Grolsch produceert nu groen gas uit eigen afvalwater
Het groen gas, een duurzame vervanger van fossiel aardgas, wordt bijgemengd in het bestaande aardgasnet. De technologie is geleverd door bio-energiebedrijf en plaatsgenoot HoSt Groep, die in deze ‘Energy as a Service'-samenwerking eigenaar en beheerder is van de installatie.
Vanaf december gaat Twence duurzame warmte leveren via de nieuw aangelegde warmteleiding tussen Twence en Grolsch. Het biogas uit de waterzuivering van Grolsch werd eerst gebruikt voor verwarmen, maar krijgt nu als bestemming het produceren van groen gas. HoSt, die wereldwijd deze groen gassystemen bouwt, neemt het biogas af en zet dit om naar groen gas in de geplaatste biogasopwerker.
Biogas is vanwege het lagere methaangehalte niet geschikt voor het aardgasnet. Biogasopwerking met membraantechnologie is een bewezen techniek voor het produceren van groen gas. De membranen scheiden, door middel van een drukverschil in het membraan, het methaan van het CO2 en andere componenten. Het resultaat is twee gasstromen, waaronder het productgas met een hoge methaanwaarde die naar het gewenste methaangehalte van 89% wordt gebracht. Ter plekke wordt het groen gas met dezelfde eigenschappen als aardgas, inclusief de bekende gasgeur (THT), aan het gasnet geleverd.
Delft gaat voor gelijkspanning
Met dank aan The Green Village. Daar heeft CityTec met een proefopstelling de overgang van wisselstroom naar gelijkstroom kunnen testen. Deze innovatie met gelijkspanning krijgt nu een vervolg in Delft. Want het bleek uit testen bij The Green Village dat het mogelijk is om tegelijk wissel- en gelijkstroom door één kabel te leiden.
Ook kon men met een even dikke kabel véél meer capaciteit veilig over een langere afstand sturen. Daarmee kan men het aantal schakelkasten met ruim 50 procent terugbrengen. En er is 75 procent minder kostbaar koper aan grondstof voor de bekabeling nodig. Minder materiaal, minder storingen, eenvoudige in onderhoud, een betere elektronische beveiliging.
Eind deze maand gaat de verlichting in de Kuyperwijk over op gelijkspanning en LED verlichting. Het gaat om het gebied tussen de van Foreestweg en de van der Dussenweg,
Belgische stroomprijzen naar nieuw record
Oorzaken zijn de recordprijzen voor aardgas, uitval van verscheidene Franse kerncentrales en lage waterstanden. Daarbij komt nog eens een gebrek aan wind in continentaal Europa en temperaturen die de komende dagen opnieuw richting 30 graden gaan.
Voor elektriciteit gaat de geschatte gemiddelde jaarfactuur naar 2.154,58 euro, voor aardgas naar 3.791,10 euro.
Impact van warmtenetten en energietransitie op drinkwater in het leidingnet
Aanleg van een warmtenet is voor gemeenten en provincies een duurzame oplossing in de energietransitie. Er komen er steeds meer leidingen en kabels in de ondergrond vlakbij de drinkwaterleidingen te liggen die warmte uitstralen. Dat heeft nadelige effecten op het drinkwater in het leidingnet.
In deze video leggen de waterbedrijven uit wat de impact is van een warmere ondergrond op het drinkwater en de drinkwaterinfrastructuur.
vrijdag 19 augustus 2022
Liander en GIGA Storage starten pilots grootschalige batterijopslag bij knelpunten op het elektriciteitsnet
Dankzij deze slimme oplossing kan de onbenutte ruimte op het elektriciteitsnet tijdens de dalmomenten ingezet worden om meer ondernemers aan te sluiten, ook op plaatsen waar het net zijn maximale capaciteit heeft bereikt.
Ook ondernemers met grote batterijen zoals GIGA Storage zijn volgens de huidige wet- en regelgeving verplicht om capaciteit op het elektriciteitsnet 24/7 te contracteren, voor zowel verbruik (opladen) als teruglevering aan het net (ontladen).
Omdat er steeds meer grootschalige batterijen geplaatst worden, dragen zij nu vaak bij aan het bereiken van de maximale capaciteit van het net. Terwijl zij juist een van de oplossingen kunnen zijn om het net efficiënter te gebruiken. In de nieuwe Energiewet ontstaan mogelijkheden om dit anders te regelen.
Liander gaat nu met GIGA Storage onderzoeken hoe tijdsgebonden contracten voor klanten met grootschalige batterijopslag kunnen bijdragen aan een efficiënter gebruik van het elektriciteitsnet. Liander biedt GIGA Storage binnen de pilots de mogelijkheid om de restruimte van het net te benutten om hun batterijen op te laden en te ontladen. Dat betekent dat GIGA Storage alleen toegang krijgt tot het elektriciteitsnet op de momenten dat onbenutte ruimte beschikbaar is.
Liander start met GIGA Storage drie pilots in zijn verzorgingsgebied. Het gaat om de inzet van batterijen in Amsterdam, Alkmaar en Lelystad. In delen van Amsterdam en Alkmaar heeft het elektriciteitsnet de maximale capaciteit bereikt voor de levering van elektriciteit. Hier willen de partijen met de inzet van batterijen extra capaciteit voor de levering van elektriciteit creëren.
Oprichting belangenvereniging VvDE vergroot inzet op dynamische energietarieven
De VvDE is een aanvulling op branchevereniging Energie Nederland. De vereniging richt zich op een aantal specifieke thema’s om de belangen van aanbieders van dynamische energiecontracten extra kracht bij te zetten en bouwt met haar inspanningen aan een groener, efficiënter en stabiel energiesysteem.
Dynamische energietarieven zijn de motor van de energietransitie omdat ze eindgebruikers stimuleren zo slim mogelijk om te gaan met hun energieverbruik. Anders dan met vaste tarieven, betalen eindgebruikers met een dynamisch energiecontract tarieven voor hun elektriciteit en gas, respectievelijk uur- en dagtarieven. Dit stelt de consument in staat om bewuster om te gaan met energie en energie te gebruiken op momenten dat het gunstig is voor de rekening en het energiesysteem.
'Afbouw saldering vanaf 2025: zonnepanelen blijven gunstig'
Mensen die in 2023 een set van 10 zonnepanelen kopen, hebben een gemiddelde opbrengst van 510 euro per jaar gedurende de levensduur van 25 jaar. De eerste jaren is de opbrengst groter, daarna neemt deze af als ook de salderingsregeling afgebouwd wordt.
Een set van 10 zonnepanelen gericht op het zuiden kost 4.500 euro (prijspeil 2021) en levert 3.200 kWh per jaar. De aanschaf van zonnepanelen geeft daarmee een rendement dat is te vergelijken met een rente op een spaarrekening van 4,3 procent. De terugverdientijd is 7 jaar.
Milieu Centraal rekent hierbij met een lange termijn stroomprijs van 22 cent per kWh en een teruglevergoeding van 9 cent. Voor veel huishoudens is de stroomprijs nu hoger. Dan is ook de terugverdientijd korter.
Zou de salderingsregeling niet worden afgebouwd, dan is de opbrengst van 10 zonnepanelen over de levensduur gemiddeld zo’n 770 euro per jaar en de terugverdientijd zo’n 6 jaar.
De huidige salderingsregeling houdt in dat de zonnestroom die een huishouden aan het net levert, wordt weggestreept tegen de stroom die op een ander moment van het net wordt afgenomen. Dat levert een gunstig tarief op voor het terugleveren van stroom, namelijk dezelfde prijs als een consument voor zijn stroom betaalt. Op dit moment varieert dat van 15 tot zo’n 40 cent per kWh.
De overheid wil de salderingsregeling gaan afbouwen vanaf 2025, twee jaar later dan eerder het plan was. Hierdoor kunnen eigenaren van zonnepanelen twee extra jaren voor de volle 100 procent salderen. Vanaf 2025 kunnen huishoudens nog maar 64% salderen. Vanaf 2027 gaat het in stappen verder naar beneden. Vanaf 2031 is salderen niet meer mogelijk en ontvangt een huishouden voor alle teruggeleverde stroom een terugleververgoeding. Ieder energiebedrijf stelt zelf de hoogte vast, volgens het overheidsvoorstel moet dit echter wel minimaal 80% van de leveringskosten per kWh, zonder belasting of heffingen (‘kale stroomprijs’), zijn.
EnergyZero en Last Mile Solutions starten nieuwe samenwerking
Onder het merk ‘powered by EnergyZero’ brengt EnergyZero de nieuwe totaalfactuur op de markt voor hun klanten, onder andere leasemaatschappijen en autodealers. Dankzij de factuur krijgen elektrische rijders niet langer losse facturen, zoals de energierekening van de energieleverancier, de laadsessies bij de eigen provider, en het slim laden van hun autofabrikant. Al deze energie gerelateerde diensten staan op één factuur.
Steeds meer partijen leveren energiediensten. De elektrische rijder neemt daardoor verschillende diensten af van verschillende partijen. Zo betaalt hij bij bedrijf A het energiecontract, bedrijf B voor het laden van de auto op de goedkoopste tijdstippen en bedrijf C voor de laadpas en laadkosten. Dit betekent drie overeenkomsten tekenen, drie facturen betalen en met drie verschillende klantenservices contact hebben.
Via haar energieplatform biedt EnergyZero haar business partners al vier jaar verschillende energiediensten op basis van dynamische energietarieven. Last Mile Solutions is Europa’s grootste leverancier van Software as a Service (SaaS) platforms voor het managen van laadpalen en -diensten.
Studenten vliegtuigonderhoud krijgen stageplaats als windmolenmonteur
De opleiding Vliegtuigonderhoud van MBO College Airport van het ROC van Amsterdam-Flevoland (ROCvA-F) zocht daarom naar passende alternatieven om de studenten met hun kostbare technische kennis en vaardigheden hun opleiding te kunnen laten afronden.
Gebleken is dat onderhoud aan windturbines en vliegtuigen een grote overlap kent in competenties. MBO College Airport van het ROC van Amsterdam-Flevoland start daarom na de zomer met een keuzedeel ‘Onderhoud aan Windturbines’, voor haar mbo-niveau 3 & 4 studenten vliegtuigonderhoud.
Vereniging NWEA is blij met deze ontwikkeling en ondersteunt de wens van het ROCvA-F om uiteindelijk toe te groeien naar een volledige opleiding windtechnicus.
Met dit extra keuzedeel krijgen monteurs en technici in opleiding een verdieping op specifieke en specialistische kennis en vaardigheden die komen kijken bij windturbineonderhoud. Het aantal grote windprojecten op zee en op land groeit de komende jaren. Zo groeit ook de behoefte aan technici die kunnen worden ingezet bij de installatie en onderhoud van windturbines.
donderdag 18 augustus 2022
Bedrijf in zonnepanelen actief onder naam gemeente Den Bosch
Dit bedrijf vermeldt daarbij samen te werken met de gemeente en/of namens de gemeente te bellen.
De gemeent waatschuwt geen samenwerkingsverband met deze partij hebben en dat er ook geen actie voor zonnepanelen via de gemeente loopt. Daarnaast verstrekt gemeente ’s-Hertogenbosch nooit telefoonnummers van bewoners aan derden voor dergelijke acties.
'Aanvullen gasvoorraad op schema'
De Tweede Kamer wil dat de opslagplaatsen verder worden gevuld en ziet het Europese doel van 80 procent als minimum.
Europa en Nederland zouden er goed in zijn geslaagd om veel gas aan te trekken, vooral vloeibaar gas uit Azië en Noors gas. Ook is er met name in de industrie behoorlijk wat gas bespaard.
Groothandelaar GasTerra stopte onlangs met het vullen van de ondergrondse opslag bij Norg in Drenthe. Het bedrijf zegt dat de hoge gasprijzen tot te grote financiële risico's leiden om nog meer gas op te slaan.
Klant krijgt inzicht in terugleverproblemen op huisadres
Met deze online tool kunnen consumenten controleren of er in hun wijk problemen bekend zijn met het terugleveren van zonnestroom en wat de geplande oplossing is.
Als een klant zijn postcode en huisnummer intoetst in de Postcodechecker-zonnepanelen, zijn twee uitkomsten mogelijk: er zijn geen terugleverproblemen bekend.
woensdag 17 augustus 2022
Onderzoek naar snellere energietransitie in Utrecht
Provinciale Staten willen dat de provincie onderzoek doet naar het versnellen van de energietransitie. Dat staat in een aangenomen initiatiefvoorstel externe linkvan Statenleden Dop van Ulzen en Vincent Janssen. Het onderzoek gaat over hoe de provincie met een miljoenenbedrag meer plannen voor minder CO2-uitstoot kan maken en ondersteunen. “Een initiatiefvoorstel is een prachtig middel om te laten merken dat wij dit als Provinciale Staten belangrijk vinden.”
TenneT in zee met DutchSail en Wageningen Marine Research voor onderzoek biodiversiteit
De partijen willen weten welke effecten haar onderzeese kabelkruisingen hebben op de biodiversiteit, én wil dit op een duurzame manier doen.
TenneT heeft met de zeilschepen van DutchSail een bijzonder duurzame partner gevonden als alternatief voor reguliere onderzoeksschepen. De zeilschepen gebruiken geen fossiele brandstoffen en zijn toch al op zee, omdat de zeilers trainen voor wedstrijden. Onderzoekers van Wageningen Marine Research coördineren het veldwerk, analyseren de data en rapporteren de resultaten.
Zeezeilers van DutchSail worden geïnstrueerd door wetenschappers van Wageningen Marine Research om tijdens trainingen zeeleven op de kabelkruisingen te filmen en watersamples te nemen. Vervolgens gaat dit materiaal naar het laboratorium. Om een beeld van het leven onder de zeespiegel te krijgen en het effect van de aanwezigheid van hoogspanningskabels te onderzoeken, wordt naar de biodiversiteit boven de kabelkruisingen gekeken. De pilot is onlangs opgestart en vindt deze zomer plaats.
Zwaar verlies Uniper vanwege Russisch gas
In het afgelopen halfjaar werd een verlies geboekt van 12,4 miljard euro tegen een verlies van 20 miljoen euro een jaar eerder.
Uniper moest elders gas inslaan tegen veel hogere tarieven om aan zijn leveringsverplichting te voldoen.
Uniper wil geen nieuwe outlook afgeven, maar waarschuwde woensdag wel dat het dit jaar verlies zal lijden.
dinsdag 16 augustus 2022
Onderzoek naar geur bij waterstof
In dit onderzoek ‘Het identificeren van drie zwavelvrije geurstoffen en hun geschiktheid voor waterstof in het gasnet’, dat samen met onderzoeksbureau DNV is uitgevoerd, zijn drie geuren geselecteerd op basis van belangrijke kenmerken, zoals unieke en alarmerende geurbeleving en ruikbaar vanaf kleine concentraties.
De drie geuren zijn getest in een brandstofcel, een toepassing die waterstof omzet in elektriciteit. Alle drie de geuren slaagden in de test. Uit geurproeven die Stedin heeft uitgevoerd op ruim 600 medewerkers is 2-hexyne de favoriet gebleken. 2-hexyne is een moeilijk te omschrijven geur, dat is goed en belangrijk voor de herkenbaarheid. Stedin trekt samen met GRDF op in het vervolgtraject om verder onderzoek te doen naar deze geurstof.
Maatwerkbedrijf Blankedale vermijdt ieder jaar 130 ton CO2 dankzij 1200 zonnepanelen van Luminus
Blankedale werk aan meer dan achthonderd personen, waarvan 85 procent werknemers met een beperking. Op 20 september 1965 stichtte Raymond Lauwyck, de toenmalige voorzitter van de plaatselijke afdeling van de Nationale Vereniging voor Hulp aan Verstandelijk Gehandicapten, de werkplaats Blankedale vzw. Na verloop van jaren ontstonden er onder andere een schrijnwerkerij, boekbinderij, groendienst en afdelingen voor verpakking.
De zonne-installatie heeft een capaciteit van 540 KWp en zal ieder jaar 560 MWh groene energie produceren. Hiermee wordt 130 ton CO2-uitstoot per jaar vermeden in vergelijking met de Belgische energiemix, hetzij het equivalent van de uitstoot van ongeveer 1000 vluchten Brussel-Parijs.
Windpark Nij Hiddum-Houw levert eerste groene stroom
Bij Windpark Nij-Hiddum Houw worden 16 oude windmolens vervangen door negen krachtigere exemplaren. Vier van de negen windmolens zijn voor Vattenfall, de overige vijf voor Gooyum-Houw BV, een samenwerkingsverband van 45 particulieren en bedrijven uit de omgeving. Daarmee komt de meerderheid van het park in lokaal eigendom. Met een opgesteld vermogen van bijna 42MW produceren de 9 Enercon windmolens traks160.000 MWhper jaar.
De stroom is beschikbaar voor mens en bedrijf, maar de productie komt overeen met de hoeveelheid stroom die 46.000 huishoudens jaarlijks verbruiken.
Hergebruik afgedankte batterij uit elektrische auto stijgt
Het aandeel elektrische en hybride auto’s neemt toe. Autoproducenten en -importeurs zijn verplicht om de aandrijfbatterijen aan het eind van de rit weer terug te nemen. In Nederland heeft een groot aantal auto-importeurs die opdracht neergelegd bij ARN (Auto Recycling Nederland). ARN brengt jaarlijks verslag uit aan de overheid over het aantal ingezamelde batterijen en de recyclingprestatie daarvan.
In 2021 is via ARN 127.537 kilogram aan lithium-ion batterijen ingezameld en gerecycled (121.020 kg in 2020). Hiervan is bijna de helft (59.465 kilogram) via batterij recyclingbedrijven voor 67% gerecycled. De overige 68.072 kilogram is in aanmerking gekomen voor second use toepassingen, in de vorm van bijvoorbeeld stationaire energieopslag. Bij deze route zijn de batterijen voor 97 procent hergebruikt. Met een gewogen gemiddelde over de beide routes komt het behaalde percentage hergebruik van afgedankte aandrijfbatterijen uit elektrische auto’s op 83 procent.
maandag 15 augustus 2022
Duizenden woningen versneld van het aardgas in Groningen
In totaal ontvangen 12 warmteprojecten in heel Nederland gezamenlijk 200 miljoen van het Nationaal Groeifonds, een initiatief van de ministeries van Economische Zaken en Klimaat en Financiën. Welk bedrag daarvan naar Groningen gaat wordt later bekendgemaakt.
Selwerd, Vinkhuizen en Paddepoel zijn de drie wijken die voor 2030 van het aardgas gaan en op het warmtenet worden aangesloten. Al bijna 6000 woningen en gebouwen zijn of worden binnenkort aangesloten.
Het Groningse warmtenet wordt zoveel mogelijk gevoed door lokale en duurzame warmtebronnen, zoals restwarmte van datacenters. Ook wordt gekeken naar de mogelijkheden rond zonnewarmte. Hierbij wordt intensief de samenwerking met innovatiepartners gezocht.
Het warmtenetwerk wordt in fases aangelegd. Dit betekent dat naast bedrijven en huizen van huurders, ook steeds meer woningen van eigenaren in Paddepoel, Selwerd en Vinkhuizen worden aangesloten. Op dit moment zijn dat koopwoningen in De Larix en kunnen bewoners van Selwerd-Zuid nu ook kiezen om over te stappen op het warmtenet.
Telenet investeert in June Energy
June biedt bovendien de mogelijkheid om andere bedrijven te helpen hun klanten persoonlijk en gericht advies te geven over energietarieven -en verbruik.
Telenet investeert drie miljoen euro in June Energy.
Telenet wil naar eigen zeggen een meer centrale rol spelen in het digitale leven van de consument. In dat kader kijkt het bedrijf voortdurend uit naar samenwerkingen rond digitale toepassingen die maatschappelijke problemen oplossen en het leven van de consument vergemakkelijken.
Productie biobrandstof kan efficiënter in combinatie met waterstof
Dat zegt een nieuwe internationale studie die de productie van biobrandstoffen op basis van suikerriet in Brazilië onder de loep nam.
Door de productie van ethanol uit suikerriet te combineren met waterstof, zou de CO2 die bij de productie van ethanol vrijkomt kunnen worden omgezet in methanol. In deze tijden van energieschaarste kan deze manier van het produceren van biobrandstof een hoopvol alternatief bieden.
Ethanol is een biobrandstof op basis van suikerriet die in Brazilië al meer dan 50 jaar verkocht wordt als autobrandstof."Momenteel genereert de ethanolproductie grote overschotten aan CO2 tijdens de fermentatie. Door deze CO2 te combineren met waterstof dat is verkregen met behulp van zonne- en windenergie, kun je methanol maken. Opnieuw een brandstof, verklaart Luis Ramirez Camargo, wetenschapper aan de Universiteit Utrecht en hoofdauteur van het onderzoek.
Methanol wordt momenteel vooral in de chemische industrie gebruikt, maar kan in de toekomst ook worden gebruikt in bijvoorbeeld scheepsmotoren.
vrijdag 12 augustus 2022
Intospace en Sunrock sluiten strategisch partnerschap
De twee partijen willen met hun samenwerking zo efficiënt en duurzaam mogelijke energiesystemen realiseren voor ontwikkelingen van Intospace.
Vanwege de energietransitie en de bijkomende overbelasting van het publieke elektriciteitsnet op het moment is het noodzakelijk dat er wordt gewerkt aan lokale oplossingen voor het opwekken en alloceren van groene stroom. Sunrock gaat zijn expertise inzetten om de gebouwen van Intospace en de huurders te voorzien van energie, door middel van zonnedaken, slimme energiesystemen en bijvoorbeeld batterijoplossingen.
De samenwerking met Sunrock sluit aan op de visie van Intospace om logistieke gebouwen een prominente rol te geven binnen de energietransitie.
Budget energiebesparende maatregelen glastuinbouwsector opgehoogd naar 60 miljoen
Glastuinbouwbedrijven konden dit jaar weer subsidie aanvragen voor de toepassing van technieken die bewezen energie besparen. Door de ophoging worden meer bedrijven in staat gesteld om te investeren in energiebesparende maatregelen, zoals bijvoorbeeld het plaatsen van LED belichting,
Glastuinbouwbedrijven vroegen voor bijna 80 miljoen euro aan subsidie aan. Een hoger openstellingsbudget van de subsidieregeling EG draagt niet alleen bij aan verduurzaming van de glastuinbouw en het verminderen van de vraag naar gas in die sector, maar ook aan lagere vraag naar elektriciteit in Nederland als geheel en vermindering van druk op de elektriciteitsnetten.
De glastuinbouwsector heeft als ambitie om in 2040 klimaatneutraal te zijn. Deze ambitie is opgenomen in het Klimaatakkoord, waarin ook een belangrijke rol voor de subsidieregeling EG is benoemd. In de glastuinbouwsector is veel potentie om koploper te zijn in energiezuinige en circulaire productie van hoogwaardige groenten, bloemen en planten. De hoge gasprijzen versterken de urgentie om verder door te pakken en investeringen in deze transitie te versnellen.
donderdag 11 augustus 2022
Het nieuwe normaal: voor een kuub gas betalen we in 2023 4 euro
Een tarief van 4 euro voor een kuub gas wordt het nieuwe normaal stelt Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond. De directeur van de consumentenorganisatie roept de overheid én burgers op om goed na te denken over het verminderen van het energieverbruik.
Wolfert luidt de noodklok en stelt dat er vanuit de overheid meer actie ondernomen moet worden. Als er niet ingegrepen wordt, gaat dat volgens hem tot een economische crisis leiden die zijn weerga niet kent: 'Onze energierekening gaat verdrievoudigen en er moet echt wat gebeuren willen burgers het hoofd nog boven water kunnen houden. Nu komt de overheid consumenten tegemoet door de btw op de energiebelasting te verlagen van 21 naar 9 procent, maar dat is niet genoeg. Door de btw volledig weg te halen, worden de kosten gedrukt. Dat helpt.'
De Vastelastenbond vergeleek de variabele tarieven van acht energieleveranciers en kwam tot schrikbarende conclusies. Op 1 januari was de gemiddelde prijs voor stroom 0,52 uur per kWh en was 2,12 euro het gemiddelde tarief voor een kuub gas. In 1 juli was dat tarief – ondanks de overheidssteun in de vorm van een btw-verlaging van 12 procent - gestegen naar 0,55 euro voor 1 kWh stroom en voor 1 kuub gas betaalde men 2,29 euro. Dat was een stijging van respectievelijk 6 en 8 procent.
Op 8 augustus bedroeg het gemiddelde tarief voor stroom 0,66 euro per kWh en voor gas was dat 3 euro per kuub. Dit jaar stegen de tarieven van stroom 26 procent en is gas 42 procent duurder geworden.
Wolfert stelt dat consumenten hun borst mogen natmaken met de koude wintermaanden op komst. Energiebedrijven kiezen er namelijk steeds vaker voor om hun variabele tarieven frequenter aan te passen om de hoge inkoopprijzen op te kunnen vangen en aan de klant door te berekenen. Sommige leveranciers voeren zelf al maandelijks tariefwijzigingen door. Dat betekent dat consumenten met een stijgende energierekening te maken hebben en met de koude maanden en de heersende gasschaarste in het vooruitzicht is dat een akelige gedachte.
Voor bijna de helft van de Nederlanders lastig de energierekening te betalen
Op datzelfde moment gaf nog maar 3 op de 10 Nederlanders aan dat 10 procent van het inkomen naar de energierekening gaat, nu geldt dat voor bijna vijf op de tien Nederlanders, zo blijkt uit onderzoek van online vergelijker Pricewise onder 1000 Nederlanders.
Deze cijfers zijn niet onverwacht: ten opzichte van juli 2021 zijn de prijzen van nieuwe energiecontracten fors gestegen. Het tarief voor stroom in een éénjarig energiecontract steeg gemiddeld met 538 procent, voor een variabel contract is dat 623 procent. De gasprijs in een éénjarig energiecontract steeg met 249 procent, in een variabel contract komt die stijging neer op 662 procent.
Inmiddels is de stijging van de energiekosten voor sommige huishoudens duizenden euro's per jaar.