Pagina's
vrijdag 29 juli 2022
Prijs diesel blijft maar dalen
Met een prijs van 1,10 euro per liter, laat LPG Euro96 en Diesel verder achter zich.
Op 1 januari 2022 was de GLA voor LPG 1,139 euro per liter. Vergeleken met nu is dat een verschil van 0,039 euro. Na een roerige periode waarin de brandstofprijzen recordhoogtes behaalden, is de afgelopen maanden hierin een daling zichtbaar geworden.
Opvallend is dat LPG volgens de gegevens van UnitedConsumers, nu absoluut en relatief een stuk dieper de daling induikt ten opzichte van Diesel en Euro95. Op dit moment is de prijs per liter voor Diesel 2,11 euro en voor Euro95 2,27 euro. Deze brandstoffen steken met deze prijzen nog hoog boven de GLA op 1 januari 2022 uit.
De oorzaak van de dalende brandstofprijzen houdt nauw verband met de dalende olieprijs. Zorgen over een nieuwe recessie als gevolg van een afkoelende wereldeconomie, speelt een rol in de dalende olieprijs. De markt verwacht dat de vraag van olie zal afnemen.
De kans bestaat dat de daling doorzet, maar in welk tempo blijft moeilijk om te voorspellen. Een wereldeconomie waarin verschillende landen zoals de Verenigde Staten invloed hebben, zorgt dagelijks voor dynamisch en merkbaar verschil aan de pomp. Zo zorgt de duurdere Amerikaanse dollar ten opzichte van de Euro, nog altijd voor een gemiddeld hogere olieprijs dan voorheen op 1 januari 2022 het geval was.
Windmolen op zee ‘praat’ met laadpaal
Met de toename van het aanbod van flexibele energiebronnen, zoals wind en zon, en de enorme groei van elektrisch vervoer dreigt overbelasting van het elektriciteitsnet. Dat kan voorkomen worden door vraag en aanbod slimmer op elkaar af te stemmen.
Op dit moment vindt vooral ‘ongestuurd’ laden plaats: een elektrisch voertuig wordt aan een laadpaal gekoppeld en laadt meteen op maximaal vermogen zodra er verbinding met het net is. Door slim te gaan laden, vindt juist wél sturing plaats op wanneer en hoe snel elektrische voertuigen laden.
Een grootschalige innovatieproef met betrekking tot slim laden met 200 tot 400 al bestaande laadstations is daarom onderdeel van Vattenfalls bieding voor offshore windpark Hollandse Kust West (HKW). De laadstations worden aangepast volgens de innovatieve laadpaalcommunicatienorm (ISO 15118) die ‘sturing’ van auto’s via de laadpalen mogelijk maakt en rekening houdt met de hoeveelheid stroom die wordt geproduceerd door windpark HKW. Als het aanbod van windenergie van het offshore windpark groot is, kunnen auto’s sneller worden opgeladen; bij weinig wind wordt er gelijkmatiger over de dag geladen.
Het gebruik van een laadpas, die zorgt voor communicatie tussen laadpaal en auto, is dan ook niet meer nodig. De functie van de laadpas wordt verwerkt in de auto, als ware het een digitaal ‘energiecontract’ dat informatie verstuurt naar de paal.
Als de pilot succesvol verloopt, wil Vattenfall samen met toekomstige en huidige concessieverleners, zoals de provincies Noord-Brabant, Limburg, Gelderland en Overijssel, bekijken hoe de opgedane kennis ook daar kan worden ingezet.
Extra financiële middelen voor energietransitie in Drenthe
Om te kunnen versnellen in de energietransitie en te anticiperen op de stijging van de energieprijzen wil Drenthe meer inzetten op waterstofprojecten, ondersteuning bij groengas projecten en gebiedsgerichte innovaties van het elektriciteitsnetwerk.
Voor realisatie van deze plannen vraagt het college van Gedeputeerde Staten aan Provinciale Staten om 600.000 euro extra beschikbaar te stellen voor de energietransitie in Drenthe.
Drenthe wil op het gebied van waterstof verder met innovatieve oplossingen voor de industrie en mobiliteit. Hiervoor zijn aanvragen voor diverse Europese subsidies in voorbereiding, waar uiteindelijke concrete projecten uit voort dienen te komen, zoals waterstoffabrieken (elektrolysers) op basis van lokale duurzame elektriciteit. De waterstof uit deze fabrieken wordt vervolgens geleverd aan de lokale industrie en (fast fill) tankstations. Het is hierbij essentieel dat deze lokale waterstofnetwerken via de zogeheten ‘waterstofbackbone’, een waterstofnetwerk dat door heel Nederland loopt, internationaal met elkaar verbonden worden. Zo kan een echte waterstofmarkt ontstaan.
Daarnaast is er nog de wens van veel (agrarische) ondernemers om groen gas te produceren. Enerzijds als bron van hernieuwbare energie voor derden, anderzijds voor verduurzaming van het eigen bedrijf. De inzet van de provincie richt zich bij groen gas op het samenbrengen van partijen tot groen gasclusters om daarmee de business case te verbeteren. En daarnaast op het verbinden van partijen, het begeleiden van initiatiefnemers bij projectontwikkeling en het ondersteunen van onderzoek naar optimale bedrijfsvoering.
donderdag 28 juli 2022
Coöperatie Univé breidt dekking opruimingskosten- en mileuschadeverzekering uit na alarm Verbond van Verzekeraars
Hoewel zonnepanelen onmisbaar zijn voor de energietransitie en daarmee bijdragen aan de oplossing van klimaatproblemen, brengen ze in geval van brand ook een omgevingsrisico met zich mee. Wanneer glas- en metaaldeeltjes als gevolg van een brandend zonnedak soms kilometers verderop neerdalen in wateren, weilanden en woonwijken, is dit volgens Dokter gevaarlijk voor kinderen, huisdieren, natuurwild en vee.
Een zonnedak wordt vanaf 2025 verplicht voor alle nieuwe grote gebouwen en dus ook bedrijfspanden. Door de toename van het aantal zonnedaken wordt de kans groter dat bij een eventuele brand ook zonnepanelen sneuvelen, met gevolgen voor onder meer bedrijven in de omgeving. Nu staan ondernemers er zelf voor als hun bedrijf de gevolgschade van een brand in de buurt ondervindt.
Slimme thuisbatterij laat consument geld verdienen met zonnestroom
Om de kleine plug & play batterij op de markt te kunnen brengen is het bedrijf een crowdfundingactie gestart onder klanten. Als er voldoende Sessy’s zijn besteld, kan Charged de markt op.
Bij de batterij hoort een slimme lezer die de uurprijzen van elektriciteit in de gaten houdt. Die laadt de batterij op bij gunstige of zelfs negatieve stroomprijzen en levert zoveel mogelijk zonnestroom aan het net als de prijzen hoog zijn.
Overal in de wereld schaffen bezitters van zonnepanelen een thuisbatterij aan om hun overtollige energie op te slaan voor de momenten dat de zon niet schijnt. Bijvoorbeeld van bekende merken als SolarEdge of Tesla. Accu’s hebben diverse voordelen. Ze zorgen ervoor dat consumenten hun eigen zonne-energie gebruiken, zodat het overbelaste elektriciteitsnet niet nog meer overbelast raakt. Door eigen stroom op te slaan voor later gebruik hoeven CO2-uitstotende kolencentrales niet te blijven draaien tijdens periodes dat er geen wind of zon is. Ook helpen batterijen al te grote wisselingen in spanningen op het net op te vangen.
In Nederland is de markt voor thuisbatterijen echter nog niet zo ontwikkeld. Volgens de consumentenbond is de aanschaf van zo’n batterij nog niet rendabel vanwege de salderingsregeling. Die stelt dat consumenten hun overtollige zonne-energie mogen terugleveren aan het net en kunnen aftrekken van hun eigen stroomverbruik. Daar verdienen ze meer aan dan aan met het zelf opslaan van stroom.
Die salderingsregeling wordt echter vanaf 2025 afgebouwd . Dan mogen bezitters van zonnepanelen nog maar 64 procent van hun eigen stroomrekening aftrekken. In 2031 is dat nul en krijgen ze van hun energieleverancier alleen nog maar een redelijke prijs voor hun opgewekte stroom.
Investeringen Alliander en Enexis nemen verder toe
In het eerste half jaar van 2022 heeft netwerkbedrijf Alliander 579 miljoen euro geïnvesteerd in met name het uitbreiden van het gas- en elektriciteitsnetwerk. Dat is 114 miljoen meer dan in het eerste half jaar van 2021. Daarmee is wederom meer werk verzet ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.
Het bedrijfsresultaat bleef stabiel en komt uit op 168 miljoen ten opzichte van 169 miljoen in de eerst helft van 2021.
Het nettoresultaat van Alliander is in het eerste halfjaar van 2022 uitgekomen op 107 miljoen en is daarmee 12 miljoen lager dan vorig jaar (2021: 119 miljoen). De bedrijfsopbrengsten over de eerste zes maanden zijn met 14 miljoen gestegen naar 1.095 miljoen (2021: 1.081 miljoen).
De totale bedrijfskosten zijn het afgelopen halfjaar met 15 miljoen opgelopen ten opzichte van dezelfde periode in 2021. Dit komt met name door hogere kosten voor netverliezen als gevolg van de stijgende energieprijzen. Ook door stijgende inkoopkosten bij TenneT liepen de bedrijfskosten op. Daar staat tegenover dat door het afschaffen van de precarioheffing, er geen precariolasten meer zijn betaald.
In het eerste halfjaar van 2022 werden 593 nieuwe transformatorhuisjes gebouwd, 77 meer dan in het eerste halfjaar van 2021 (+15%). Ook is 918 kilometer kabel gelegd, wat 131 kilometer (+17%) meer is dan in dezelfde periode vorig jaar.
In het eerste halfjaar van 2022 heeft Enexis Netbeheer 462 miljoen euro uitgegeven aan het elektriciteitsnet. Er is in deze periode maar liefst 879 megawatt (MW) aan duurzaam opgewekte energie op land aangesloten, waarmee ruim 240.000 huishoudens van stroom kunnen worden voorzien.
De voorlopige stop voor (nieuwe) grootverbruikers in Noord-Brabant en Limburg heeft grote impact voor grootzakelijke klanten van Enexis Netbeheer in deze provincies. Nieuwe bedrijven met een grote elektriciteitsvraag kunnen voorlopig geen aansluiting met transportcapaciteit krijgen. Dat geldt ook voor bestaande zakelijke klanten die fors willen uitbreiden of met nieuwe duurzame initiatieven energie willen terug leveren.
Naast dat Enexis Netbeheer onverminderd doorgaat met het uitbreiden van het elektriciteitsnet, kijkt de netbeheerder samen met haar klanten naar innovatieve oplossingen om het bestaande net zo efficiënt mogelijk in te zetten. Zo doet de netbeheerder onderzoek naar congestiemanagement en kijkt het bedrijf naar de inzet van tijdgebonden contracten met klanten, waarmee het mogelijk wordt om de beschikbare capaciteit van het elektriciteitsnet ook buiten de piekmomenten optimaal te benutten.
Stedin merkt gevolgen hoge energieprijs
Mede door de hoge energieprijzen viel het bedrijfsresultaat lager uit dan verwacht op 39 miljoen. Vanwege de oplopende energieprijzen is de verwachting dat de netverliezen nog verder oplopen in het tweede halfjaar van 2022.
Door de sterke economische groei en de oorlog in Oekraïne stegen de gas- en elektriciteitsprijzen sinds eind vorig jaar. Dit betekent ook dat de netverlieskosten, de kosten voor het verlies aan stroom door onder meer transport en energiediefstal, voor Stedin meer dan verdrievoudigd zijn ten opzichte van vorig jaar. De netverlieskosten bedroegen 89 miljoen in het eerste halfjaar, in 2021 was dit 25 miljoen.
Klanten verduurzamen steeds meer. Zo steeg het aantal uitgevoerde verzwaringen van elektriciteitsaansluitingen door Stedin in het eerste halfjaar met 70 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Dat geldt ook voor het aantal verwijderingen van gasaansluitingen voor de energietransitie. Dit steeg met 58 tot 4.578 verwijderde aansluitingen.
woensdag 27 juli 2022
Enexis en PowerField werken samen aan betere benutting capaciteit elektriciteitsnet
Door gebruik te maken van dit tijdgebonden contract kan PowerField haar bestaande zonnepark in Emmen uitbreiden door daar een tweede zonnepark op aan te sluiten, terwijl dat in de huidige situatie niet mogelijk zou zijn.
In Meppel kan PowerField haar bestaande vaste aansluiting op momenten verkleinen, waardoor er transportcapaciteit beschikbaar komt voor aanvragers die op de wachtlijst staan.
Het is voor het eerst dat Enexis Netbeheer dergelijke tijdgebonden contracten aanbiedt. Hierdoor kunnen duurzame initiatieven doorgang vinden waar in de huidige situatie geen transportcapaciteit beschikbaar voor zou zijn.
In Nederland wordt steeds meer elektriciteit verbruikt en teruggeleverd. Daardoor wordt in steeds meer delen van het Enexis-gebied de maximale belastbaarheid van het elektriciteitsnet bereikt. Om extra ruimte te creëren, moet de netcapaciteit worden uitgebreid, bijvoorbeeld door het bijbouwen of verzwaren van stations en het leggen van dikkere kabels. Dergelijke uitbreidingen duren inclusief voorbereiding en vergunningentrajecten soms wel zeven jaar.
Het bestaande zonnepark van PowerField in Emmen heeft op dit moment een capaciteit van 4,8 MW. PowerField wil een nieuw zonnepark bouwen in Valthermond en dit aansluiten op de bestaande aansluiting. Hiervoor heeft het maximaal 12 MW extra transportcapaciteit nodig. Omdat er geen reguliere transportcapaciteit meer beschikbaar is, maakt PowerField gebruik van een batterij om hierin het op piekmomenten teveel aan opgewekte stroom op te slaan. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van een tijdgebonden contract, zodat PowerField alleen tijdens vastgestelde tijdsvensters meer stroom mag terug leveren dan de 4,8 MW van de bestaande aansluiting. Op die momenten kan de batterij ingezet worden om terug te leveren aan het elektriciteitsnet.
Energie-Nederland moedigt maatregelen om gasconsumptie te verminderen aan
De Europese Commissie wil met de voorgestelde maatregelen het gasverbruik met 15 procent verminderen ten opzichte van het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar.
Het plan richt zich op het waarborgen van gastoevoer aan huishoudens en essentiële gebruikers, zoals ziekenhuizen.
De keteneffecten van het afschakelen van industrie zijn niet te overzien. Wanneer een schakel in de keten afschaalt (of helemaal wegvalt), heeft dat vrijwel onmiddellijk gevolgen voor de rest van de keten. Energie-Nederland vindt het daarom positief dat hier Europese criteria voor worden opgesteld.
dinsdag 26 juli 2022
'Energieprijzen Nederland veel hoger dan in rest van Europa'
Dat blijkt uit een eigen analyse van Energijvergelijk. Hiervoor is gebruik gemaakt van cijfers uit de Household Energy Price Index (HEPI) in 33 Europese landen.
We betalen in Nederland 0,2319 euro per kilowattuur (kWh) gas. Dat komt neer op een schrikbarende 2,25 euro per kubieke meter (m3), inclusief belastingen en netbeheerkosten.
Alleen in Zweden wordt er met 0,2378 euro per kWh (2,31 euro per m3) nog meer betaald voor gas, maar dat komt vooral vanwege de hoge netwerkkosten en niet zozeer vanwege de hoge leveringsprijs.
De gasprijzen worden in het overzkicht weergegeven in euro per kWh. Dat komt omdat gas in de meeste landen wordt afgerekend per kWh, in plaats van per m3. Bovendien kan de verbrandingswarmte van gas verschillen per land, wat betekent dat je met 1 m3 aardgas soms meer of minder warmte kunt opwekken.
In de staafdiagram is goed te zien dat gas in onze buurlanden beduidend goedkoper is dan bij ons. In Duitsland betaalt een huishouden ruim 14 eurocent per kWh en in België (Brussel) ruim 12 eurocent, bijna de helft van het tarief in Nederland.
In Oost-Europa is de gasprijs voor huishoudens nog veel lager. De Hongaren zitten voor een dubbeltje op de eerste rij met een kostenplaatje van 2,7 cent per kWh gas. Dat mogelijk voor een deel omdat de Hongaren hun gas feitelijk betalen in Roebels. Ook zijn er prijsplafonds.
DuurzaamInvesteren.nl haalt 35,2 miljoen aan financiering op
De groei is vooral te zien op het gebied van duurzame energie en e-mobility projecten. Ondanks de wisselende economische omstandigheden ziet DuurzaamInvesteren.nl dat er nog steeds een groeiende interesse is in het investeren in duurzame projecten.
Het platform biedt in steeds meer sectoren verschillende soorten aanbiedingen aan, zoals groeifinanciering en werkkapitaal. In het eerste halfjaar van 2022 betrof dit 26 projecten, met een focus op duurzame energie, en e-mobility. Ook zijn er projecten die zich richten op duurzame batterij-innovaties, samen goed voor een groeikapitaal van 3,9 miljoen euro. Dit is een groeiende sector voor DuurzaamInvesteren.nl, een die belangrijk is voor het versnellen van de energietransitie.
Nieuw op het platform is de serie obligatieleningen van MisterGreen Electric Lease, waarvan de eerste begin 2022 inging. Deze leaseservice van elektrische auto’s plaatst een door de AFM goedgekeurde prospectus met meerdere aanbiedingen verspreid over het jaar waar geïnteresseerden in kunnen investeren. Hierdoor krijgen meer mensen de kans om te kijken wanneer en voor hoeveel zij willen investeren.
Vlaamse compensatie voor uitvallende omvormers van zonnepanelen
Vlaams minister van Energie Zuhal Demir heeft een compensatieregeling uitgewerkt om hieraan tegemoet te komen.
Vorig jaar ontving Fluvius 2.564 klachten over uitvallende omvormers van zonnepanelen. De eerste zes maanden van dit jaar waren dat er 1.511, waarvan bij 1.305 storingen de oorzaak bij het net lag. Dat terwijl er intussen toch weer 50.000 nieuwe installaties geplaatst zijn.
Het aantal klachten ten opzichte van de bijna 650.000 zonnepaneelinstallaties in Vlaanderen blijft wel relatief beperkt. Fluvius engageert zich evenwel om de getroffen klanten zo goed mogelijk verder te helpen.
Bert Frowijn benoemd als directeur Innovatie & Projecten van Twence
Frowijn (42 jaar) wordt verantwoordelijk voor het innovatiebeleid van Twence en treedt toe tot het directieteam. De organisatie wil substantieel bijdragen aan de duurzame regionale energievoorziening. Ook heeft Twence de ambitie om meer waardedevolle grondstoffen terug te winnen uit afval en biomassa om grondstofkringlopen te sluiten.
Frowijn werkte als Commercieel Directeur bij Bilfinger Tebodin, een wereldwijd opererend advies- en ingenieursbureau. Het bedrijf is actief in markten als Olie & Gas, Infrastructuur, Industrie, Utilities & Milieu, Property en Gezondheid & Voeding. Eerder werkte hij bij dezelfde organisatie als Directeur Projecten. Zijn achtergrond in Chemical Engineering en Bestuurskunde zal van toegevoegde waarde zijn om het innovatiebeleid bij Twence een stap verder te brengen.
maandag 25 juli 2022
Gazprom halveert toevoer gas aan Duitsland
Azprom gaat vanaf woensdag nog minder gas leveren aan Duitsland via Nord Stream 1, maakte het Russische staatsbedrijf maandag bekend op zijn Telegram-kanaal.
Vanaf woensdag 7 uur 's ochtends wordt slechts 33 miljoen kubieke meter gas per dag door de pijpleiding verwacht. Dit is een aanzienlijke vermindering ten opzichte van de 40 procent die eerder was opgegeven.
33 miljoen kubieke meter gas zou neerkomen op een verdere halvering van de eerdere leveringen. Gazprom had het gasvolume al teruggebracht van 167 naar ongeveer 67 miljoen kubieke meter, als de reductie woensdag wordt doorgevoerd, zou slechts ongeveer 20 procent van de capaciteit van Nord Stream 1 worden gebruikt.
Bij de bouw van het compressorstation voor Nord Stream 1 zijn in totaal acht gasturbines geleverd, waarvan er slechts zes tegelijk nodig zijn. Twee turbines dienen als vervanging voor onderhoudstijden. Momenteel is er naar verluidt slechts één turbine onderweg van Canada naar Rusland, zeven turbines bevinden zich in Rusland.
Groningen maakt geen bezwaar tegen tweede wijziging gasbesluit
De risico's voor de veiligheid zijn vergelijkbaar met de risico's van het oorspronkelijk vaststellingsbesluit en de eerdere wijziging daarvan. De staatssecretaris wil nog steeds dat het Groningenveld in 2023 of 2024 sluit. Dat is van groot belang voor de inwoners van Groningen.
Staatssecretaris Vijlbrief wijzigde het vaststellingsbesluit al in april. Toen moest NAM 4,5 miljard kuub gas winnen, bij een gemiddelde temperatuur, in plaats van 3,9 miljard kuub. Door de tweede wijziging moet NAM 4,5 miljard kuub gas winnen. Deze hoeveelheid is niet meer afhankelijk van de temperatuur. De staatssecretaris denkt zo voldoende gas te kunnen winnen om de vertraging in de bouw van de stikstoffabriek Zuidbroek op te kunnen vangen, de gasopslagen Norg en Grijpskerk te kunnen vullen en het Groningenveld nog steeds in 2023 of in 2024 te kunnen sluiten.
Het Staatstoezicht op de Mijnen heeft bevestigd dat dit tweede wijzigingsbesluit niet leidt tot veranderingen in het veiligheidsrisico ten opzichte van het eerste wijzigingsbesluit.
'Bedrijven en laadpaalexploitanten spelen cruciale rol in de overgang naar duurzame mobiliteit'
Dit zijn enkele bevindingen uit de EVBox Mobility Monitor-editie van dit jaar, het marktonderzoek van EVBox naar de adoptie van elektrisch vervoer, dat in samenwerking met Ipsos is uitgevoerd.
Meer dan 4000 Europese burgers verdeeld over vier landen (Nederland, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk) participeerden in dit onderzoek.
In Europa zegt bijna zes op de tien potentiële EV-rijders dat een toekomstige werkgever aantrekkelijker voor hen is wanneer deze elektrische auto’s aanbiedt. Dit percentage is gestegen van 46 procent naar 57 procent in vergelijking met de cijfers uit de EVBox Mobility Monitor van 2020.
In Nederland zien we juist een daling: terwijl eerder nog 52 procent van de potentiële EV-rijders deze opvatting had (2020), is dat nu 42 procent. Huidige EV-rijders vinden een werkgever zelfs significant minder aantrekkelijk wanneer deze elektrische auto’s aanbiedt in vergelijking met 2020 (van 61 procent in 2020 naar 42 procent in 2022).
Hoewel het aanbieden van elektrische auto's werkgevers niet direct aantrekkelijker maakt, verwachten wel steeds meer Nederlanders dat bedrijven elektrische auto's aanbieden als onderdeel van hun bedrijfsauto-plan. Deze verwachting is in vergelijking met 2020 aanzienlijk gestegen bij alle respondenten onder de algemene bevolking (van 17 naar 57 procent), potentiële EV-bestuurders (van 27 naar 71 procent) en huidige EV-bestuurders (van 51 naar 62 procent).
Sportcampus Leidsche Rijn volledig aardgasvrij met waterbuffers als batterij
Met drie enorme waterbuffers die zonne-energie opslaan en werken als batterij. Wethouder Eelco Eerenberg (Vastgoed) gaf maandag de aftrap voor de aanleg van deze waterbuffers.
Energieopslag met waterbuffers heeft een groot voordeel ten opzichte van andere groene energie. Alleen gebruik maken van zonnepanelen of windmolens zorgt namelijk voor een tijdelijk piekbelasting van het energienetwerk. Als de zon niet schijnt of het niet hard waait is er juist weer een gebrek aan energie. Met deze waterbuffers daarentegen maken we het mogelijk om energie op te slaan en te gebruiken wanneer het nodig is.
De bijna 300 zonnecollectoren en 700 zonnepanelen die op het dak liggen wekken de energie op. Die energie wordt door middel van een innovatief systeem opgeslagen in de waterbuffers. De buffers hebben een afmeting van ongeveer twee wedstrijdzwembaden en zijn gevuld met zowel warm als koel water. De energie die voor de koeling nodig is komt eveneens uit de zon. De energie die bij de productie van koeling over is, wordt weer als warmte opgeslagen voor de winter. Het concept komt van een bedrijf uit Zundert, HoCoSto, dat ook de uitvoering doet.
Tips voor koele woning
Actieve koeling in woningen, bijvoorbeeld met behulp van een airco, is vaak niet nodig. Reden om met energiebesparende oplossingen te komen waarmee opwarming van de woning grotendeels voorkomen kan worden en het energiegebruik van de airco kan worden verminderd, adviseert TNO.
Door opwarming van het klimaat kunnen er vaker hete perioden voorkomen en kunnen woningen vaker onaangenaam hoge temperaturen aannemen. Bij verbeterde isolatie van woningen moet ook extra rekening worden gehouden met zonwering. Isolatie houdt de temperatuur van buiten namelijk wel tegen, maar als de zon naar binnen schijnt wordt de woning van binnenuit opgewarmd waarna de isolatie deze weer vasthoudt. Koeling kan zo een substantieel aandeel in het energiegebruik van huishoudens gaan vormen.
Er zijn twee hele effectieve manieren die hitte in de woning in veel gevallen kunnen voorkomen en die geen energie kosten:
Voorkom dat de zon de woning van binnenuit opwarmt door aan de buitenkant van de woning zonwering aan te brengen (zie het tekstkader ‘effectieve zonwering’). Zonwering aan de binnenkant werkt veel minder goed.
Ventileer de woning als het buiten kouder is dan binnen door ramen en deuren van verschillende zijden van de woning tegen elkaar open te zetten. Als het buiten warmer is dan binnen, houd ze dan gesloten! Door het windje wat ontstaat lijkt het dan wel alsof het koeler wordt, maar eigenlijk warmt de woning op. Je kan de luchtstroming versterken door een ventilator voor de raamopening aan de warme kant te zetten en deze naar buiten te laten blazen.
Dit vergt volgens TNO wel een actieve houding: zonwering naar beneden doen voordat de zon naar binnen schijnt, deuren en ramen op de juiste momenten openen en weer dicht doen. In warmere landen is dit gebruikelijk. Daar zijn woningen ook meer aangepast aan hitte met bijvoorbeeld kleine ramen en witte gevels en daken om het zonlicht te reflecteren. Zelfs in het oude Perzië gebruikte men al vernuftige koelsystemen voor hun woningen zonder energie te gebruiken.
zaterdag 23 juli 2022
Principe akkoord over verlenging Belgische kerncentrales
Men wil Doel 4 en Tihange 3, die normaal in 2025 dicht zouden gaan, tegen november 2026 weer van start laten gaan en dat voor 10 jaar. Dat alles natuurlijk enkel na goedkeuring door het FANC, de nucleaire waakhond.
De regering en Engie Electrabel zullen in de toekomst de winsten en de risico's samen delen, via een nieuw op te richten vennootschap, waarin zowel de staat als Engie de helft van de aandelen hebben.
Het is volgens de Belgische regering een cruciale stap om energiebevoorradingszekerheid te garanderen, om meer grip te krijgen op de energiesector.
vrijdag 22 juli 2022
Personenauto die tijdens het rijden meer CO₂ opvangt dan uitstoot
Het gaat om een prototype, Zem genaamd, dat de lucht zuivert via een speciaal filter. Door de afgevangen CO2 op te slaan en vervolgens af te voeren, kan Zem bijdragen aan het verminderen van de opwarming van de aarde. De studenten gaan het voertuig de komende jaren verder verbeteren,
De transportsector is een grote vervuiler en produceerde een paar jaar geleden ongeveer een kwart van de totale CO2-uitstoot van de EU. Personenauto’s zijn verantwoordelijk voor meer dan 60 procent van deze uitstoot.
Via een speciaal filter kan de auto bij 20.000 reiskilometers paar jaar 2 kilogram CO2 afvangen. Dat wil zeggen dat tien auto’s net zoveel koolstofdioxide kunnen opslaan als een gemiddelde boom. Dat lijkt misschien niet veel, maar de totale opbrengst is aanzienlijk als je het straks op grote schaal in elke personenauto zou toepassen, stelt het team. Er rijden immers meer dan een miljard personenauto’s op aarde rond, die op deze manier tijdens het rijden netto CO2 kunnen afvangen in plaats van uitstoten.
Verkoop hout- en pelletkachels groeit
Strengere regels voor haarden en kachels, het invoeren van Ecodesign, de verminderde behoefte aan verwarming door het stijgen van temperaturen en betere isolatie van woningen en het ontbreken van rookkanalen in nieuwbouwwoningen. Gezamenlijk zorgden deze trends ervoor dat het houtverbruik in (open) haarden en kachels voor gebruik binnenshuis tot medio 2021 dalende was. Voor pelletkachels kwam de markt door een subsidieregeling tussen 2016-2019 op.
Na het stopzetten van de subsidie viel de markt direct terug met 50 procent. De zomer van 2021 bracht een kentering in die dalende markt in beeld; vermoedelijke oorzaken zijn de aardgasprijzen en de leveringsonzekerheid van aardgas.
De sterke consumentenvraag houdt aan. Tegelijk is de productiecapaciteit bij de fabrikanten beperkt en dat geldt ook voor de installatiecapaciteit van toestellen door installateurs. Er zijn leverproblemen door een algemeen gebrek aan onderdelen (staal, elektronica, glas, etc.) en opschalen is – ook in deze branche – door personeelsgebrek niet mogelijk.
ACM stelt kader op om pilotprojecten met waterstof mogelijk te maken
Daarom staat de ACM pilotprojecten met waterstof in de gebouwde omgeving toe als bedrijven de veiligheid van projecten goed borgen en zich houden aan de regels voor consumentenbescherming uit het Tijdelijk kader waterstofpilots. Het kader biedt ruimte voor de duur van vijf jaar, of het moment dat de nieuwe wetgeving gereed is.
De ACM heeft het ministerie van Economische Zaken en Klimaat(EZK) er in 2021 op gewezen dat er geen wetgeving bestaat voor de levering van waterstof aan consumenten. Ook bestaat er geen wettelijke basis voor netbeheerders om deel te nemen aan experimenten met waterstof. Omdat het in het kader van de energietransitie belangrijk is om ervaring op te doen met het gebruik van waterstof zorgt de ACM er nu voor dat netbeheerders en energieleveranciers niet hoeven te wachten op nieuwe wetgeving.
Consumentenbond wil minimum terugleververgoeding voor zonnestroom
Consumenten die met hun zonnepanelen jaarlijks meer stroom opwekken dan ze gebruiken, geven die overtollige stroom terug aan het net. Daarvoor krijgen ze van hun energieleverancier een terugleververgoeding.
In eerdere beleidsregels stelde de Autoriteit Consument & Markt (ACM) dat die vergoeding minimaal 70 procent van het kale leveringstarief moet zijn. Maar, in afwachting van een nieuwe Energiewet, geldt die leidraad niet meer. En daar maken energiebedrijven volgens de bond handig gebruik van door consumenten een lagere vergoeding te betalen.
Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat de helft van alle energieleveranciers een (veel) te lage vergoeding biedt voor teruggeleverde zonnestroom. Vijf leveranciers betalen zelfs minder dan 15 procent van het kale leveringstarief. Dat zijn: Energiedirect.nl, Essent, Mega, Vattenfall en Vrijopnaam.
donderdag 21 juli 2022
Vastelastenbond waarschuwt voor veel te hoge energieprijzen
Consumenten merken deze stijging nog niet direct maar gaan de pijn zeker voelen, stelt consumentenorganisatie de Vastelastenbond. Directeur Dirk-Jan Wolfert luidt de noodklok: 'Dat zulke prijsstijgingen al in de rustige zomerperiode plaatsvinden, is zeer verontrustend. Dit voorspelt weinig goeds voor de komende koude maanden waarin de vraag naar energie stijgt.'
Door de aanhoudende oorlog in Oekraïne zijn de prijzen voor gas explosief gestegen, blijkt uit de gegevens van de Title Transfer Facility (TTF). De TTF is een virtuele locatie voor aardgas in Nederland. In deze omgeving kunnen erkende programmaverantwoordelijken en handelaren aardgas overdragen binnen het gastransportnet van Gasunie Transport Services.
In week 26 stond de TTF voor een jaarblok gas nog op 97,18 euro, terwijl deze in week 29 op 128,37 euro stond. Dat is een verschil van 31,19 wat bijna een derde van de inkoopprijzen van week 26 is.
Jaarcontracten zijn momenteel amper beschikbaar en het zal nog enige tijd duren voordat het geval is, voorspelt Wolfert. Door het gebrek aan jaarcontracten zijn veel mensen overgegaan op een variabel tarief. Ondertussen beschikt de helft van de Nederlandse huishoudens over een variabel tarief. Deze tarieven zijn marktafhankelijk wat betekent dat stijgende inkoopprijzen sneller doorberekend kunnen worden. Al deze mensen krijgen vroeg of laat met een flink hogere energierekening te maken.
'Minder aardgas via Nord Stream 1'
Volgens actuele cijfers van de werkmaatschappij worden gasleveringen via de Nord Stream 1-pijpleiding voor donderdag aangekondigd als ongeveer net zo groot als voor het onderhoud.
Er wordt iets minder dan 30 miljoen kilowattuur per uur aangekondigd en dus zo'n 700 gigawattuur per dag. De informatie is onder voorbehoud van wijzigingen.
Volgens het hoofd van het federale netwerk agentschap heeft Gazprom het leveringsvolume echter verminderd. Volgens de aankondigingen zou er nu donderdag zo'n 530 gigawattuur worden geleverd. Volgens hem zou dat ongeveer 30 procent capaciteitsbenutting zijn.
TenneT rondt onderzoek netcongestie in september af
TenneT heeft afgelopen jaar congestieonderzoeken aangekondigd voor Brabant-Limburg, Friesland en Flevoland-Gelderland-Utrecht. Door de snelle groei van met name duurzame productie zijn in verschillende regio’s knelpunten ontstaan.
De netbeheerder start dan een onderzoek naar de mogelijkheden om congestiemanagement toe te passen. Met congestiemanagement, waarbij flexibiliteit een belangrijke rol speelt, kan het bestaande net beter worden benut en ontstaat er ruimte voor nieuwe initiatieven. Het toepassen van congestiemanagement is een tijdelijke maatregel op weg naar structurele netversterkingen.
De onderzoeken zijn volop in uitvoering. Daarbij wordt onder meer gekeken in hoeverre het netwerk geschikt is om het systeem toe te passen. Verder wordt er een uitgebreide marktverkenning gedaan in de verschillende gebieden, waarbij wordt gekeken naar partijen die flexibel vermogen kunnen aanbieden.
Onderdeel van de marktverkenning zijn de recent gepubliceerde consultaties. In de lopende onderzoeken worden verder ook de laatste inzichten meegenomen uit de nieuwe Netcode, die afgelopen week door de ACM is gepubliceerd. Deze nieuwe code geeft meer ruimte voor het toepassen van congestiemanagement. Netbeheerders krijgen hierbij zes maanden de tijd om dit te implementeren.
woensdag 20 juli 2022
EU presenteert noodplan om minder gas te gebruiken
Eurocommissaris Frans Timmermans presenteerde woensdag, namens de Europese Commissie, een noodplan waarmee Europa de komende winter door moet komen als Rusland, zoals wordt verwacht, de gasexport naar de Europese Unie terugdraait of in zijn geheel stopt.
Landen krijgen tot eind september de tijd om een nationaal noodplan op te stellen en dat naar de Commissie te sturen.
Dit voorjaar presenteerde de Commissie al plannen om minder afhankelijk te worden van Russisch gas. Daarbij werd afgesproken dat de gasvoorraden in de EU per 1 oktober 80 procent gevuld moeten zijn.
De Commissie vraagt alle EU-burgers minder energie te gaan verbruiken, door bijvoorbeeld de airco minder koud af te stellen en in de winter de verwarming minder hoog te zetten.
Foto EU/ Georges Boulougouris
Groengasproducent Agradu verder onder de naam BioValue
Het bedrijf is in 2008 ontstaan vanuit de agrarische sector. Toen lag de focus op het produceren van groen gas en duurzame elektriciteit vanuit mest en restproducten. De biogasinstallaties stonden destijds vooral bij veehouders of akkerbouwers op het erf.
Nu werkt BioValue ook aan projecten buiten de agrarische sector. Groengas productie is ook interessant voor investeerders en voorstanders van een duurzamere wereld. BioValue wil de CO2 uitstoot ten opzichte van fossiel aardgas met 79% reduceren en zoveel mogelijk duurzame energie en brandstoffen genereren.
De naam BioValue is op te delen in Bio en Value. Bio voor het duurzame aspect en Value voor de waarde die het levert in vorm van groene, schone energie. Dit is straks ook terug te zien in het logo, de kleuren en de website. De reden dat het woord ‘Group’ is terug te vinden in de nieuwe naam is omdat de onderneming meerdere biogasinstallaties onder zich heeft. BioValue verwacht dat de groei doorzet. De prognose voor dit jaar is 38 miljoen kuub geproduceerde biogas en ze verwachten dat dit in 2023 zelfs verdubbeld naar 76 miljoen.
Sector: goed dat wetsvoorstel Wet collectieve warmtevoorziening dit najaar naar Raad van State gaat
Om de klimaatdoelen te kunnen halen en in 2030 de beoogde 500.000 nieuwe aansluitingen op warmtenetten te kunnen realiseren is de Wcw snel nodig. Die moet een warmtemarkt stimuleren, waarin alle typen bedrijven – publiek, privaat, publiek-private-combinatie en lokale energiecoöperaties – uitgedaagd worden om de beste, meest innovatieve en kosteneffectieve oplossingen te bieden.
Energie-Nederland heeft de afgelopen jaren actief meegedacht over het concept wetsvoorstel en steunt de doelen ervan: mogelijk maken van groei van warmtenetten; waarborgen verduurzaming; waarborgen betaalbaarheid, met een transparante tariefstelling die niet meer gebaseerd is op de gasprijs; aanscherpen van de vereisten voor leveringszekerheid. Meer publieke regie dan in de huidige Warmtewet is daarvoor nodig, zoals voor het definiëren van warmtekavels door gemeenten.
Om de warmtetransitie te kunnen versnellen is het goed als de Wcw snel van kracht wordt. Energie-Nederland blijft constructief bijdragen aan de stappen die hiervoor nog gezet moeten worden. Een gelijk speelveld voor alle spelers die collectieve warmteoplossingen willen bieden, is daarbij voor ons een vanzelfsprekende voorwaarde.
Gasunie: Stabiel halfjaarresultaat ondanks turbulente tijden
De omzetstijging hangt samen met de veranderde gasstromen in Europa sinds de Russische inval in Oekraïne. Hierdoor was er meer vraag naar capaciteit bij Gasunie Transport Services (GTS) en Gasunie Deutschland (GUD).
Door de veranderde gasstromen namen ook de inkomsten van dochter BBL Company toe. Het bedrijfsresultaat van Gasunie steeg met 3 procent naar 474 miljoen. Door de opgelopen energieprijzen zijn de kosten van kwaliteitsconversie en gastransport sterk gestegen. Ook de gestegen kosten voor materiaalinkoop zijn zichtbaar in het bedrijfsresultaat.
Gasunie vervoerde in de eerste helft van 2022 573 TWh aardgas; 3 procent minder dan in dezelfde periode een jaar eerder. In Nederland werd door GTS 15 procent minder getransporteerd. Door aanzienlijk hogere gasprijzen en warmer weer namen industrieën, elektriciteitscentrales en regionale netbeheerders minder gas af.
De transportvolumes naar de gasopslagen en naar Duitsland lagen juist hoger. In Duitsland vervoerde GUD 38 procent meer aardgas, met name door gestegen importstromen uit Noorwegen. De inkomsten van GTS en GUD worden niet bepaald door de getransporteerde volumes, maar door de toezichthouders en zijn afhankelijk van de hoeveelheid transportcapaciteit die zij aan marktpartijen verkopen.
dinsdag 19 juli 2022
Kabinet trekt extra 1,3 miljard uit voor waterstofprojecten
Nederland wil deze subsidie te verlenen binnen de Europese IPCEI 1 waterstof (Important Projects of Common European Interest). Voor de tweede golf is 785 miljoen beschikbaar, verspreid over de jaren 2023 tot en met 2026.
Voor de derde golf gaat het om 600 miljoen, verspreid over de jaren 2023 tot en met 2027. De subsidieregeling voor de derde golf wordt later dit jaar gepubliceerd.
Eerder dit jaar hebben projecten al subsidie kunnen aanvragen voor de eerste golf die gaat over technologie. Een dezer dagen is de eerste grote mijlpaal in IPCEI-waterstof bereikt: de projecten in de eerste IPCEI-golf zijn genotificeerd. Dit betekent dat de deelnemende lidstaten de door hun aangemelde projecten steun mogen verlenen.
Vooronderzoek uitbreiding hoogspanningsnet Noord Holland openbaar
Netbeheerder TenneT heeft de provincie Noord-Holland en het ministerie van Economische Zaken (EZK) daarom gevraagd om meer inzicht te geven in toekomstige ontwikkelingen die van invloed zijn op het hoogspanningsnet in Noord-Holland Noord.
Op basis daarvan kan TenneT verschillende varianten van de benodigde nieuwe hoogspanningsinfrastructuur beoordelen. TenneT is wettelijk verplicht zo’n beslissing met onderzoek te onderbouwen.
Onderzoeksbureau Arcadis heeft de ontwikkelingen geïnventariseerd en een aantal gebieden in kaart gebracht waar de hoogspanningsinfrastructuur mogelijk zouden kunnen komen. De inventarisatie van de gebiedscorridors geeft inzicht in de mogelijke kosten die gemoeid zijn met een hoogspanningsverbinding. De corridors zijn slechts indicatief en staan niet vast. Dit zijn dus nog niet de zoekgebieden voor de uiteindelijke uitbreiding van het hoogspanningsnet.
Essent en Solinoor bouwen waterstoffabriek in Nederland
De start van de bouw staat gepland eind 2023. Het gaat om een elektrolyse-installatie van 4MW die duurzaam opgewekte elektriciteit omzet in waterstof en restwarmte.
De waterstoffabriek werkt voor 25 procent op lokaal geproduceerde zonne-energie. De andere 75 procent komt van zon- en windenergie uit Nederland, aangeleverd via het elektriciteitsnet.
In het zandwinningsgebied van IJzendoorn komen drijvende zonnepanelen. Die gaan 10,5 MWp aan zonne-energie leveren. Een elektrolyse-installatie van 4MW zet de zonne-energie om in waterstof en restwarmte. Om optimaal van de lokale zonne-energie gebruik te maken, en alleen te draaien op momenten dat er werkelijke wind en zonnestroom wordt opgewekt, komt er een batterij die tijdelijk de elektriciteit opslaat.
Essent en Solinoor werken ook samen aan oplossingen om de geproduceerde waterstof te leveren aan lokale afnemers. Dit kan bijvoorbeeld via wegtransport of een directe pijpleiding. De waterstoffabriek levert straks duurzame energie aan verschillende sectoren in de regio. Denk aan de haven met bijvoorbeeld een waterstof-tankstation voor schepen en de regionale industrie zoals steenfabrieken. Daarnaast zijn er grote distributiecentra bij Tiel die er gebruik van kunnen maken voor het verduurzamen van hun transport.
Gazprom kan levering gas niet meer garanderen
Onder meer het Duitse gasimporteur Uniper, en RWE lijken zonder gas te komen zitten.
De Nord Stream 1-pijpleiding ligt op dit moment stil vanwege onderhoud. Er werd al rekening mee gehouden dat Rusland dit onderhoud zou aangrijpen om de gastoevoer naar Europa verder te beperken of volledig te stoppen.
Het beroep op overmacht is een uitweg in contracten om in uitzonderlijke omstandigheden verplichtingen niet te hoeven na te komen.
Fractieleider Dröge van de Duitse Groenen pleit intussen voor een verder steunpakket met het oog op de hoge energieprijzen. In het debat over verdere verlichting pleitte de woordvoerster van de SPD-fractie, Nina Scheer, voor een beloningssysteem voor energiebesparing.
maandag 18 juli 2022
Versnelling gaswinning op de Noordzee
Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat versnelt zoveel mogelijk haar vergunningsprocedures voor lopende en nieuwe vergunningen, zonder de voorwaarden te versoepelen. Meer gaswinning in de Noordzee is een onderdeel van het bredere kabinetsbeleid, samen met energiebesparing en het versneld ontwikkelen van duurzaam opgewekte energie.
Het ministerie van EZK verwacht dat op de korte termijn (1 tot 3 jaar) al circa 1 miljard m3 gas extra per jaar geproduceerd kan worden. Op de langere termijn (over 5 jaar) kan het zorgen voor een extra productie van 2 tot 4 miljard m3 per jaar. Dit zijn substantiële hoeveelheden. Vooral als je je realiseert dat in 2021 in Nederland 40 miljard m3 per jaar werd gebruikt en 12,7 miljard m3 uit de kleine velden geproduceerd (dat is exclusief productie uit het Groningenveld).
De voorwaarden waaraan een vergunning moet voldoen worden niet versoepeld, alleen het proces wordt efficiënter. Voorop blijft staan dat gaswinning veilig en verantwoord moet plaatsvinden voor mens, natuur en milieu.
SDE++ 2021: Holland Solar ziet positieve ontwikkelingen
Met de SDE++ is er in 2021 voor 3.790 megawattpiek aan zonnestroom-, 5 megawattpiek aan zonthermie- en 4 megawattpiek aan zon-PVT met warmtepomp projecten goedgekeurd.
Indien de elektriciteitsprijs ergens de komende 15 jaar stevig zou dalen dan wordt aan deze projecten subsidie uitgekeerd. Hierdoor biedt de overheid de zekerheid dat zonne-energie projecten rendabel ontwikkeld kunnen worden in Nederland, schrijft branchevereniging Holland Solar.
Met het positief beschikken van 3.790 megawattpiek aan projecten komen we een stap dichter in de buurt van 55% CO2- reductie in 2030. Echter, zijn we er nog lang niet. De vraag naar elektriciteit zal tot 2030 naar verwachting bijna verdubbelen. De zonne-energiesector staat klaar om die vraag op een maatschappelijk betrokken manier in te vullen.
Holland Solar vindt het positief om te zien dat er over de hele linie, van kleine tot grote projecten veel aandacht is voor het betrekken van de lokale omgeving. Solarmagazine stelde een top 10 op van zonneprojecten uit de SDE++ die gaan zorgen voor het grootste aantal megawattpiek. De top-10 van Solarmagazine maakt inzichtelijk dat ook bij deze grote zonnestroom projecten de omgeving nadrukkelijk betrokken wordt. In de projecten wordt onder andere veel samengewerkt met lokale agrariërs en andere omwonenden. Door de omgeving te betrekken bij de inrichting van het zonnepark ontstaat er meer draagvlak voor de ontwikkeling ervan.
Delftse windenergie startup klaar voor de volgende stap
De mobiele windmolens van Kitepower spreken tot de verbeelding. Een soort scheerlijn verbindt een zeecontainer met de kite, de vlieger cirkelt in achtjes waardoor energie wordt opgewekt. Eén container zal in de toekomst tot wel 150 huishoudens van elektriciteit voorzien.
Kitepower zet hiermee het nalatenschap van Wubbo Ockels voort die zeer nauw betrokken was bij het ontstaan van Kitepower.Dze had al in 1993 het idee om via vliegers energie op te wekken. Na drie succesvolle pilots - waaronder een pilot met defensie - en negen versies van het Kitepower systeem is de Delftse startup naar eigen zeggen klaar voor de volgende fase: het op de markt brengen van het eerste mobile airborne windsysteem (AWES).
Kitepower wil uitgroeien tot een alternatief voor windmolens. Afgelopen twee decennia is de geïnstalleerde capaciteit van windmolens wereldwijd met 14% per jaar gegroeid. De levensduur van deze windmolens is 30-40 jaar, wat betekent dat het grootste deel rond 2050 vervangen moet worden. Het doel is om dat te doen met een groener alternatief. Het DDelftse systeem bestaat uit 90-95% minder materiaal dan vergelijkbare windmolens, de levensduur is langer en reparaties zijn goedkoper.
DNB: Hogere energiekosten krijgen beperkt vat op bedrijfswinsten
Slechts enkele sectoren, zoals de metaal en de chemie, worden relatief hard geraakt.
De groothandelsprijzen voor gas en elektra zijn sinds juli vorig jaar met respectievelijk 300 en 200 procent gestegen. Deze hogere groothandelsprijzen leiden ook tot hogere energieprijzen voor ondernemingen (de zogenoemde transactieprijs), zij het in mindere mate. Een deel van het energieverbruik is namelijk vastgelegd in langer lopende contracten en bovendien berekenen energieleveranciers prijsstijgingen niet altijd direct door. Daarom stijgen de transactieprijzen (die bedrijven betalen voor gas en elektra) trager dan de groothandelsprijzen.
Op macroniveau lijken de gevolgen van de energieprijsstijgingen beperkt. Zelfs in het ernstigste scenario neemt het aandeel verlieslatende bedrijven slechts met 5,6 procentpunt toe. Ter vergelijking, in 2009, ten tijde van de kredietcrisis, bedroeg het percentage verlieslatende bedrijven 34,6 procent.
Energietransitie gaat volgende stap in door samenwerking Adviesbureau Energie Inspectie en Essent
Door de krachtenbundeling kunnen Energie Inspectie en Essent hun rol en ambities binnen het verduurzamen van Nederland nog sneller verstevigen en bestendigen.
De missie die Essent en Energie Inspectie delen is eenvoudig: Samen de energietransitie in Nederland versnellen. Dat doen we stap voor stap; vele stappen maken één grote. En energieadvies is een belangrijk aspect om klanten mee te nemen in de energietransitie.
vrijdag 15 juli 2022
Zonnepanelen op dak ijsbaan de Westfries
Schaatsen wordt op deze manier in Hoorn een stukje duurzamer. Beheerder Optisport heeft meegeholpen bij het realiseren en profiteert daarom mee in de energiebesparing.
Wethouder Arthur Helling stely: 'Als gemeente werken we hard aan het verduurzamen van onze gebouwen. We hebben zelf al ruim 2.050 zonnepanelen laten plaatsen en 23 van onze gebouwen hebben inmiddels een energielabel A. Zo dragen we als gemeente bij aan het doel om in 2040 een energieneutrale stad te zijn.'
Rotterdam steunt duurzame, slimme innovaties
Met de subsidie ondersteunt de gemeente Rotterdam bedrijven bij de doorontwikkeling van hun innovatie. Denk aan een haalbaarheidsonderzoek gericht op een vervolg investering, een experiment of een combinatie daarvan. De gemeente wil hiermee het aantal innovaties dat de volgende stap succesvol neemt opschalen.
Deze zeven nieuwe duurzame innovaties ontvangen de SES-subsidie:
Proton Ventures
Werkt aan de technische en economische haalbaarheid van een grootschalige ammoniakkraker. Met deze innovatie wil Proton Ventures ammoniak voor het transport van waterstof aantrekkelijker maken.
Battolyser
Ontwikkelt een pilotfabriek voor de productie van een batterij en ‘elektrolyser’ (chemische reactie) in één.
Iron Fuel Technology
Ontwikkelt een commerciële toepassing van het opslaan van energie in en het vrijmaken van energie uit ijzerpoeder.
Hysilabs
Test de haalbaarheid van infrastructuur voor ‘hydrosil’ als waterstofdrager.
Blockchain Fieldlab TILISA
Test de haalbaarheid van op blockchain (nieuw digitaal netwerk) gebaseerd platform dat de gewenste participatie van burgers, bedrijven en maatschappelijke partijen in duurzame energie projecten zoals zon en wind toegankelijk maakt.
Hydrozine aggregaat
Doet een haalbaarheidsstudie naar een ‘hydrozine’ (mierenzuur) aggregaat als duurzame vervanger van dieselaggregaten.
Data Safe House
Ontwikkelt een onafhankelijke digitale ‘kluis’ voor het veilig en vertrouwelijk delen van publieke en private gegevens voor het maken van investeringsbeslissingen in het kader van de energietransitie.
Oplossingen om productie groen gas te verhogen
Daarom daagt Alliander ondernemers, uitvinders en vernieuwers uit met innovatieve oplossingen te komen.
Tijdens de zomermaanden wordt namelijk meer groen gas geproduceerd dan dat er verbruikt wordt. Hierdoor worden producenten van groen gas in hun productie beperkt.
Alliander heeft de zogenoemde ‘innovatie challenge’ gepubliceerd op het platform Starthubs, waarop duizenden startups, scale-ups en mkb-bedrijven meedenken over uitdagingen van bedrijven.
Groen gas is een duurzaam alternatief voor aardgas en heeft daarom een belangrijke rol in de energietransitie. Het wordt schoon geproduceerd uit onder andere GFT-afval, rioolwater en mest en heeft dezelfde kwaliteit als aardgas.
In Nederland wordt per jaar ongeveer 200 miljoen kubieke meter groen gas ingevoerd in het bestaande aardgasnet. De komende jaren moet deze hoeveelheid worden vertienvoudigd. In het klimaatakkoord is afgesproken dat in 2030 2 miljard kubieke meter groen gas wordt geproduceerd.
donderdag 14 juli 2022
Conflict tussen aannemers bijgelegd Bouw stikstofinstallatie Zuidbroek in versnelling
Extra personeel is aangetrokken om de fabriek - die voor ongeveer 90 procent gereed is - verder af te bouwen. De verwachting is dat de bouw van de fabriek eind augustus gereed is.
De eerste stikstofproductie vindt dan in oktober plaats. De aangepaste planning heeft geen gevolgen voor de benodigde gaswinning uit het Groningenveld.
De effecten op de benodigde gaswinning in het Groningenveld voor het volgende gas-jaar (oktober 2022- oktober 2023) zijn er niet omdat de marktvraag naar aardgas ondertussen aanzienlijk is teruggelopen. Daarnaast is vanuit het ministerie onlangs het besluit genomen om - vanwege de geopolitieke situatie - nog geen productielocaties van het Groningenveld definitief te sluiten, maar op een zogenaamde minimum-flow te houden. De andere bestaande stikstofinstallaties van Gasunie kunnen hierdoor voldoende productie leveren.
Gasunie: Deze winter geen tekort in Nederland bij wegvallen Russisch aardgas
Een eventuele uitval van de leveringen van Russisch aardgas aan Europa kan voor Nederlandse gebruikers voldoende worden opgevangen in de aankomende winter.
Belangrijke redenen voor dit optimisme: de huidige circa 20 procent lagere marktvraag vanwege de hoge gasprijzen houdt aan. Er is verder geen capaciteitsbegrenzing op de Nederlandse kolencentrales. De Nederlandse LNG-capaciteit wordt bovendien verdubbeld door de uitbreiding van Gate Terminal en de nieuwe EemsEnergy Terminal die door Gasunie wordt ontwikkeld;. De LNG-terminals in Nederland, België en het Verenigd Koninkrijk blijven, zoals nu, volledig benut.
De import van aardgas door Duitsland vanuit Nederland is maximaal 35 miljard m3. Meer kan het Duitse gasnetwerk van west naar oost niet transporteren.
GTS maakt wel een aantal voorbehouden. Bij een koude winter of tegenvallers in het LNG-aanbod kan de praktijk straks sterk afwijken van de cijfers waarmee is gerekend. Om de gasopslagen voor het daaropvolgende stookseizoen (vanaf oktober 2023) tot het dan gewenste niveau van 90 procent te vullen zijn aanvullende maatregelen nodig.
Gasunie heeft de afgelopen maanden hard gewerkt aan alternatieven voor Russisch aardgas. Nog dit kalenderjaar verdubbelt de LNG-importcapaciteit van Nederland via Gate Terminal en de nieuwe EemsEnergy Terminal van circa 12 miljard m3 naar 24 miljard m3. Daarnaast is er regelmatig overleg met omringende netbeheerders om operationele optimalisaties door te voeren zodat de transportflow van west naar oost nog verder uitgebreid kan worden.
Foto Anrefo