Pagina's
donderdag 30 juni 2022
TU Delft-onderzoekers ontwikkelen model voor energieonafhankelijk Europa
Op dit moment is Europa voor ruim de helft van haar energiebehoeften afhankelijk van import uit andere landen – grotendeels in de vorm van fossiele brandstoffen zoals olie en gas. Na de Russische inval in Oekraïne is nu ook duidelijk geworden dat deze afhankelijkheid niet alleen het klimaat, maar ook de Europese veiligheid in gevaar brengt.
Gebruikmakend van een modelbenadering – waarbij alternatieve technologieopties worden onderzocht en wordt nagegaan waar deze het beste kunnen worden ingezet – somt de studie meer dan 400 kosteneffectieve, koolstofvrije en zelfvoorzienende Europese energiesysteemontwerpen op.
Om de verscheidenheid aan beschikbare opties te belichten, hebben de onderzoekers een high-resolution model voor het Europese energiesysteem ontwikkeld, dat zij openlijk beschikbaar hebben gesteld. Voor verschillende sectoren en regio's brengt dit model zowel de vraag naar als het aanbod van hernieuwbare energie, geproduceerd met gevestigde en reeds commercieel beschikbare technologieën, in kaart. Over een gebied dat 35 landen bestrijkt, consolideert het model de fluctuerende stromen van elektriciteit, warmte, waterstof, synthetische koolwaterstoffen en biobrandstoffen op uurbasis over een heel jaar.
Vattenfall sluit langetermijncontract met Sunvest
Het zonnepark met een capaciteit van 49 MW wordt deze zomer gebouwd en zal in september de eerste stroom leveren. Vattenfall neemt vijf jaar lang de stroom van het park af met een optie om dat te verlengen tot 15 jaar.
De overeenkomst is de grootste power purchase agreement (PPA) die Vattenfall in Nederland tot nu toe sloot met een zonnepark. De elektriciteit zal worden ingezet voor de verduurzaming van particuliere en kleinzakelijke klanten.
Het nieuwe Sunvest project, zonnepark Zuidbroek ligt aan de A7, is 39 ha groot en zal ongeveer 100.000 zonnepanelen bevatten. De hoeveelheid stroom die het park gaat produceren is vergelijkbaar met het verbruik van 15.000 huishoudens.
Gasunie start met aanleg waterstofnetwerk Nederland
Gasunie zal het waterstofnetwerk in Nederland de komende jaren gaan aanleggen en daarna ook de rol van beheerder van het waterstofnetwerk krijgen.
Vanwege de verwachte groei van de productie van waterstof via windparken op de Noordzee, gaat de minister onderzoeken of er ook een publiek waterstofnet op zee moet komen.
De Noordzee is uitermate geschikt voor het plaatsen van windmolens en we hebben fijnmazige en efficiënte infrastructuur voor transport en opslag. Hierdoor kan Nederland ambitieus inzetten op CO2-vrije waterstof: van de grootschalige productie, het transport in binnen- en buitenland tot en met de opslag.
Het waterstofnetwerk verbindt in de komende jaren de zeehavens met de grote industriële clusters in ons land en met opslaglocaties voor waterstof. Ook worden er verbindingen met Duitsland (Ruhrgebied en Hamburg) en België gerealiseerd. Zo kan de groei van de waterstofmarkt worden gefaciliteerd.
Bij de ontwikkeling van het waterstofnetwerk worden vooral bestaande leidingen gebruikt die beschikbaar komen omdat er in de komende jaren steeds minder aardgastransport is. Circa 85% van het landelijke netwerk zal bestaan uit hergebruikte aardgasleidingen. Dat is goed voor het milieu en er zijn relatief weinig nieuwe graafwerkzaamheden nodig. Het is ook goed voor onze portemonnee, want hergebruik van bestaande infrastructuur is veel goedkoper. Gasunie levert hiermee dan ook een flinke bijdrage aan de betaalbaarheid van de energietransitie.
woensdag 29 juni 2022
TU Delft intensiveert onderzoek drijvende windturbines
Om die potentie te verzilveren, lanceert de TU Delft het Floating Renewables Lab: een labfaciliteit die alle elementen uit de drijvende windturbineketen en andere offshore hernieuwbare energiebronnen, met behulp van numerieke modellen en AI, aan elkaar knoopt.
Het unieke aan het Floating Renewables Lab is dat het een combinatie van acht bestaande faciliteiten is, die alle acht hun eigen unieke eigenschappen bezitten.
Tot nog toe zijn er maar weinig plekken in de wereld waar op deze manier – en in deze omvang – onderzoek gedaan wordt naar drijvende windturbines. Maar ook op onderwijsgebied is het Floating Renewables Lab een unieke kans.
Aandeel hernieuwbare energie daalt ondanks stijging zon- en windenergie
Ten opzichte van 2020 is er minder biomassa meegeteld voor het aandeel hernieuwbare energie en is er geen hernieuwbare energie uit het buitenland ingekocht. In 2021 nam, vergeleken met een jaar eerder, het verbruik van energie uit wind met 36 procent toe, van zonne-energie met 28 procent, zo blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS.
In 2021 is een herziene EU-Richtlijn Hernieuwbare Energie in werking getreden. Deze bevat strengere duurzaamheidscriteria voor biomassa. Het is nog onduidelijk hoe deze criteria precies moeten worden toegepast. Het totale verbruik van biomassa dat zeker voldoet aan de EU-Richtlijn was in 2021 107 petajoule (PJ), een jaar eerder was dit nog 120 PJ. Hiermee kwam het verbruik van hernieuwbare energie vorig jaar uit op 240 PJ. Dit is 12 procent van het totale bruto eindverbruik van energie. Wanneer de biomassa wordt meegeteld die onzeker is volgens de EU-richtlijn, komt het verbruik van hernieuwbare energie uit op 269 PJ. Dat is 13,4 procent van het totaal energieverbruik.
In 2020 is er 49 PJ hernieuwbare energie ingekocht van Denemarken via een zogenoemde statistische overdracht. Hiermee behaalde Nederland de bindende EU-doelstelling van 14 procent hernieuwbare energie die voor dat jaar was afgesproken. Er zijn vooralsnog geen afspraken om een dergelijke overdracht te realiseren voor 2021. Dat verklaart mede de daling van het aandeel hernieuwbare energie in 2021.
Groter energieverbruik uit windmolens op zee
Vooral het verbruik uit windmolens op zee nam fors toe doordat parken op zee heel het jaar volledig operationeel waren, meldt het CBS. Het verbruik uit windenergie op zee nam met 71 procent toe ten opzichte van 2020 en bedroeg 31 PJ. Het verbruik uit windenergie op land groeide in dezelfde tijd met 17 procent naar 38 PJ.
De totale capaciteit van windmolens was 7 700 MW eind 2021, 16 procent meer dan het jaar ervoor. Deze stijging is volledig te danken aan nieuwe windmolens op het land, het vermogen op zee is niet gestegen.
Toename verbruik uit zonne-energie door meer zonnepanelen
Het verbruik uit zonne-energie (elektriciteit en warmte) groeide in 2021 ten opzichte van het jaar daarvoor met 28 procent naar 42 PJ. Hiermee wordt 2,1 procent van het totale verbruik van Nederland gedekt. De belangrijkste oorzaak voor deze toename is het in gebruik nemen van nieuwe zonnepanelen.
Foto Anefo
Green Team Twente onthult raceauto op waterstof
Green Team Twente is al jaren actief in de waterstofauto-industrie. Eerdere jaren lag de focus op het maken van een efficiënte waterstofauto. Ditmaal presenteerde het team een auto met een stuk hoger vermogen. Met 687 Nm koppel en van 0 naar 100 in 6.0 seconden neemt het team afscheid van de efficiënte, maar langzame auto van voorgaande jaren.
Green Team Twente bestaat uit studenten die een jaar hun studie opzijzetten om zich volledig te kunnen focussen op het bouwen van de raceauto.
Het team is van 11 tot 15 juli met de nieuwe waterstofauto te bewonderen op het circuit van Assen. Daar vindt een race binnen de Formula Student Nederland competitie plaats. Deze zomer (15 – 21 augustus) maakt Green Team Twente ook haar opwachting op het circuit van Hockenheim, Duitsland. Daar wordt de Formula Student Germany competitie gereden.
Deze races zijn vergelijkbaar met de opzet van de Formule 1, telkens een race in een wisselend land. Tijdens de races kan het team punten verdienen op verschillende aspecten. Zo wordt er gekeken naar de acceleratiesnelheid, maar ook naar het bedrijfsplan. Daarnaast zijn er verschillende technische tests, zoals ‘uithoudingsvermogen’ van de auto een skidpad-test, waarbij getest wordt hoe goed de auto door bochten snijdt.
Provincie Utrecht wil meer zonnepanelen op schooldaken
In de provincie zijn nog niet alle schooldaken benut voor zon. Daarom heeft Stichting Schooldakrevolutie, in opdracht van de provincie Utrecht, onderzocht wat hiervoor de redenen zijn. Organisatorische belemmeringen zijn de belangrijkste oorzaak om niet door te pakken.
Provincie Utrecht gaat scholen hiermee helpen. Schoolbesturen van meerdere scholen kunnen organisatorische ondersteuning aanvragen via de provinciale subsidieregeling. Als kleine schoolbesturen hun panden helemaal willen verduurzamen, is er een energiecoach die hierin kan begeleiden.
dinsdag 28 juni 2022
Proef elektrische deelauto’s in provincie Drenthe en Groningen
De elektrische deelauto’s komen na de zomer te staan bij verschillende hubs langs de A28/N34 (zoals P+R Haren, Annen en Borger) en in dorpskernen zoals Grolloo, Zuidlaren en Eelde. Op iedere locatie komt in eerste instantie één deelauto. Het doel van de pilot is het toewerken naar een meer duurzaam en bereikbaar landelijk gebied, en in de praktijk te ondervinden hoe deelmobiliteit hier een rol in kan spelen.
Century Autogroep levert de deelauto’s. In september staat de eerste deelauto klaar bij de HUB in Gieten. Daarna volgen de overige locaties. Via de MaaS-app (Glimble) of de app Century Deelmobiliteit kan men straks een deelauto reserveren, openen, afsluiten en betalen. De deelauto kan overal mee naartoe genomen worden, maar moet uiteindelijk weer geparkeerd worden op de plaats waar hij vandaan komt.
Onderwijsgebouw Echo geeft energie
Echo is het eerste energieleverende gebouw op TU Delft Campus. Het wekt met behulp van zonnepanelen alle energie op voor het stroomgebruik van laptops, verlichting en horeca. Sterker nog: onderaan de streep blijft er energie over.
Echo is gebouwd vanwege het groeiend aantal studenten en de behoefte aan grotere, maar ook flexibelere onderwijsruimtes en verschillende typen onderwijs. Echo bestaat uit vier bouwlagen. Er komen in totaal zeven onderwijszalen die grotendeels flexibel zijn in te delen.
Nieuw zonnepark op grond van ProRail
ProRail bood de betreffende gronden in 2021 ter huur aan, en is blij met de overeenkomst met Vrijopnaam. De ontwikkeling van twee zonneparken past goed bij de duurzaamheidsambities van ProRail.
Voor de bouw van de zonneparken heeft Vrijopnaam een vergunning nodig. Die wil het energiebedrijf nog dit jaar aanvragen bij de gemeente West Betuwe. Vrijopnaam verwacht dat de zonneparken voldoende groene stroom zullen leveren om jaarlijks in de energiebehoefte van zo’n 3720 huishoudens te voorzien.
Shell opent in Emmen eerste waterstofvulpunt voor vrachtverkeer Nederland
Het waterstofvulpunt in Emmen is onderdeel van een Europees waterstofnetwerk voor het zware wegvervoer. Daarmee kan het (inter)nationale goederentransport sneller verduurzamen. Ook de waterstofbussen van Qbuzz, medegefinancierd door de provincie Drenthe, gaan tanken bij het vulpunt op het GZI-terrein.
Shell opende vorig jaar zomer al het eerste waterstofvulpunt voor regionaal busverkeer, samen met partners voor Qbuzz in Groningen. Dezelfde vervoersmaatschappij zal ook in Emmen waterstof gaan tanken, voor de tien extra bussen die door Qbuzz zijn ingekocht. Naast de bussen kunnen alle vrachtwagens op waterstof bij het vulpunt Emmen bijtanken.
maandag 27 juni 2022
Btw-verlaging energie scheelt een standaard huishouden rond de 250 euro
Pricewise keek hiervoor naar de meest voorkomende gezinssamenstellingen en verbruiken en stelde op basis daarvan vier profielen op. Vanaf 1 juli betalen consumenten in plaats van 21% nog maar 9 procent btw over energie (stroom en gas). De belastingverlaging geldt voor alle onderdelen van de energierekening, loopt tot het einde van het jaar en geldt alleen voor de kosten die in het tweede halfjaar van 2022 gemaakt worden.
Naast het standaardgezin met kinderen (jaarverbruik: 3.500 kWh, 1.500 m3) dat 253 euro bespaart volgend halfjaar, stelde Pricewise nog drie andere profielen op. Een stel dat samenwoont (jaarverbruik: 1.800 kWh, 975 m3) is gemiddeld 150 euro goedkoper uit in het tweede halfjaar van 2022. Per maand betaalt het stel rond de 25 euro minder. Een alleenstaande (jaarverbruik: 1.350 kWh, 725 m3) betaalt het tweede halfjaar van 2022 rond de 110 euro minder, per maand komt dat uit op 18 euro. Een huishouden in een geëlektrificeerd huis (jaarverbruik: 7.500 kWh en geen gasaansluiting) heeft een voordeel van ongeveer 150 euro in het tweede half jaar. Per maand betaalt dit huishouden 30 euro minder aan energiekosten.
400.000 huishoudens willen investeren in zonnepanelen
30 procent van de Nederlandse huishoudens is van plan in 2022 de woning te verduurzamen. Dat komt neer op minimaal 2,4 miljoen woningen in Nederland. Per woning worden naar verwachting 3,2 duurzame aanpassingen gedaan. Dat betekent dat er zo’n 7,7 miljoen duurzame aanpassingen aan Nederlandse woningen worden gedaan. Ruim 400.000 huishoudens willen zonnepanelen installeren, aanpassen of vervangen.
Nederlanders verwachten 5,1 miljard euro uit te gaan geven aan het verduurzamen van hun woning. De hoogste bestedingen, €2,6 miljard, liggen binnen de categorie verwarming. Hiervan gaat €1,2 miljard naar zonnepanelen. Ook in de categorie isolatie zijn de verwachte bestedingen hoog (€2,3 miljard). Voor relatief kleine aanpassingen liggen bestedingen aanzienlijk lager. Er wordt naar verwachting €0,1 miljard uitgegeven aan waterbesparing en energiezuinige verlichting. Investeringen in ventilatie bedragen €0,04 miljard.
Slimme energiemeter van Enexis geeft geen data door
De overstap naar een nieuw systeem was volgens de netbeheerder noodzakelijk 'omdat de software van het oude systeem niet langer werd ondersteund door de softwareleverancier'.
Het gevolg van de storing is dat gebruikers de meterstanden van de slimme meter niet kunnen zien op de app of verbruiksmanager van hun energieleverancier.
vrijdag 24 juni 2022
Apparaat maakt biogas van etensresten
Het apparaat is in beheer van buurtorganisatie de Groene Hub en zet GFE-afval (groente- fruit- en etensresten) om in biogas, meldt Echt Amsterdams Nieuws.
Het apparaat kan per dag 50 kilo GFE-afval verwerken tot 15m3 biogas. Gemiddeld genomen kan een eengezinswoning daar drie dagen van worden verwarmd.
Buiten Amsterdam waren er al minivergisters, maar dan in eigendom van en op grond van specifieke bedrijven zoals Landal en de IKEA.
Ecopower betaalt eind juni de federale verwarmingspremie uit
Elk gezin met een elektriciteitscontract heeft recht op deze eenmalige toekenning, voor de officiële woonplaats. De federale verwarmingspremie geldt niet voor een tweede verblijfplaats en voor tijdelijke of professionele contracten.
In tegenstelling tot andere elektriciteitsleveranciers en de vermelding op de website van de FOD Economie, zet Ecopower de premie niet mee op de factuur. Klanten krijgen hiervoor een afzonderlijke creditnota.
'Transitie naar zero-emissie mobiliteit wordt onnodig geremd'
Door de overgang naar zero-emissie personenvervoer dalen de belastinginkomsten op fossiele brandstoffen. Doordat deze binnen het domein mobiliteit moeten worden gecompenseerd remt dat onnodig de transitie in deze sector, terwijl de sector haar klimaatdoelen niet haalt.
CE Delft heeft in opdracht van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) in kaart gebracht hoe wordt omgegaan met derving van belastinginkomsten als gevolg van een aantal klimaatmaatregelen, waaronder stimulering van elektrisch vervoer (EV). Hieruit blijkt dat alleen binnen de sector mobiliteit misgelopen belastinginkomsten gecompenseerd moeten worden met maatregelen binnen de sector.
CE Delft stelt vast dat de wijze waarop op dit moment wordt omgegaan met derving in de begroting niet consistent is. In de meeste regelingen wordt zelfs geen specifieke inschatting opgenomen van de derving.
Sanering van de voormalige elektriciteitscentrale Les Awirs in Flémalle
Envisan is de milieudivisie van Jan De Nul Group gespecialiseerd in de verwerking en recuperatie van mineraal afval en concessiehouder in de haven van Luik. De elektriciteitscentrale van Les Awirs wordt momenteel ontmanteld.
In drie maanden tijd verplaatste Envisan 220.000 ton grond: 120.000 ton werd uit het voormalige kolenpark van Les Awirs verwijderd en 100.000 ton werd terug naar de site gebracht.
Een milieu- en logistieke operatie die mogelijk werd dankzij de nabijheid van waterwegen en de fysicochemische wasinstallatie van Envisan. Ook een goed voorbeeld van circulariteit: een aanzienlijk volume van de 120.000 ton grond heeft Envisan omgezet in gewassen zand en granulaten, om opnieuw op de lokale bouwmarkt aan te wenden. Uitstekend nieuws voor de mobiliteit én het milieu in Luik.
In de loop van 2021 installeerde Envisan in Luik de eerste fysicochemische wasinstallatie van Wallonië. Deze behandelingstechniek is zeer geschikt voor de behandeling van afgegraven grond uit grote ijzer- en staalproducerende gebieden die worden gekenmerkt door een complexe verontreiniging en onvermijdelijke concentraties van zware metalen.
Met een verwerkingscapaciteit van 70 ton per uur kan deze wasinstallatie, die volgens het principe van natte grondbehandeling werkt, het gehalte aan verontreinigende stoffen zoals zware metalen, koolwaterstoffen, paks, BTEX, enz. aanzienlijk verminderen.
Het verwerkingsproces levert ook gewassen granulaten met een hoge toegevoegde waarde op: zand en een grovere fractie, beide gewassen. 1.000 ton verontreinigde grond levert 700 ton gewassen granulaten op voor de lokale bouwmaterialensector. Een goed voorbeeld van een circulair proces.
donderdag 23 juni 2022
Bouw installatie voor woningen op waterstof in Lochem van start
Er is nog weinig ervaring met het transporteren van waterstof door bestaande gasleidingen. Daarom gaat Alliander in Lochem demonstreren hoe dit werkt.
Dat gebeurt samen met de bewoners van 10 woningen en energiecoöperatie LochemEnergie. In de wijk Berkeloord staan veel oudere, monumentale woningen die moeilijk zijn te isoleren. De woningen van de bewoners die meedoen aan de pilot worden vanaf dit najaar verwarmd met waterstof. In de woningen wordt de bestaande cv-ketel vervangen door een ketel die geschikt is voor waterstof.
Om de proef met waterstof in Lochem mogelijk te maken, worden inmiddels verschillende voorbereidingen getroffen. Zo zijn onlangs extra leidingen aangelegd om de woningen die niet mee doen met de proef van aardgas te kunnen blijven voorzien.
De bouw van de invoedinstallatie neemt ongeveer vier maanden in beslag. In oktober van dit jaar wordt het waterstofnetwerk in Lochem in gebruik genomen.
ACM: leverancier moet duidelijk zijn over effect btw-verlaging energie
De tijdelijke btw-verlaging is bedoeld om consumenten tegemoet te komen in de gestegen energiekosten. De ACM vindt het belangrijk dat consumenten duidelijk kunnen zien wat het effect is van deze belastingverlaging.
De BTW op aardgas, elektriciteit en stadsverwarming is tussen 1 juli 2022 en 31 december 2022 tijdelijk verlaagd van 21 naar 9 procent. Deze belastingverlaging geldt voor alle onderdelen van de energierekening. Energieleveranciers moeten hun klanten duidelijk uitleggen hoe zij de verlaging in deze periode verrekenen.
De ACM wijst leveranciers er ook op dat zij de BTW-verlaging niet moeten gebruiken voor doen van tijdelijke ‘stuntaanbiedingen’. Omdat consumenten over het algemeen langer dan 6 maanden klant zijn bij een leverancier roept de ACM leveranciers op met 21 procent btw te blijven rekenen als zij een consument een aanbod voor een (nieuw) energiecontract doen.
Eerste 30 miljoen euro voor demonstratieprojecten groene waterstof
Hiervoor is 30 miljoen euro beschikbaar. Projecten kunnen ondersteuning aanvragen op het gebied van de productie van waterstof, transport en opslag van waterstof en de toepassing van waterstof. De regeling is open tot 10 januari 2023 en werkt op een ‘wie het eerst komt, het eerst maalt’ principe.
Voor de eerste pijler is in totaal 600 miljoen euro beschikbaar gesteld door het kabinet. Hiervan is in de eerste ronde van het Nationaal Groeifonds 100 miljoen beschikbaar gesteld voor kleinschalige pilot- en demonstratieprojecten. Bij de tweede ronde is in april bekendgemaakt dat het kabinet 500 miljoen euro beschikbaar stelt voor significante opschaling van groene waterstof en groene chemie. De openstelling van het DEI+-thema Waterstof en Groene Chemie geeft met een budget van bijna 30 miljoen het startschot voor de eerste pijler.
Holland Solar doet nieuw voorstel afbouw salderingsregeling
De salderingsregeling heeft de afgelopen jaren in belangrijke mate bijgedragen aan de snelle groei van zonnestroomsystemen in Nederland. Om de gestelde Nederlandse klimaatambities te realiseren moet het aantal residentiële zonnestroomsystemen de komende jaren echter nog veel verder stijgen.
Organisatie Holland Solar heeft een voorstel uitgewerkt hoe de salderingsregeling kan worden afgebouwd, zonder dat de benodigde groei van residentiële zonnestroomsystemen wordt afgeremd.
Op 10 oktober 2020 diende de Minister voor Economische Zaken en Klimaat een wetsvoorstel in waarin werd beschreven hoe de salderingsregeling zou kunnen worden afgebouwd. Sinds de publicatie van dit wetsvoorstel is de situatie echter dusdanig veranderd dat het wetsvoorstel niet meer zonder aanpassingen in stemming kan worden gebracht. Op 20 mei 2022 presenteerde de minister voor Economische Zaken en Klimaat daarom een plan om het wetsvoorstel voor de afbouw van de salderingsregeling uit 2020 te wijzigen. Dit plan is echter niet in lijn met de vooraf vastgestelde randvoorwaarden en daarom heeft Holland Solar een alternatief plan bedacht voor hoe de salderingsregeling, gezien de huidige situatie, het beste kan worden aangepast zodat wel wordt voldaan aan de gestelde randvoorwaarden.
Holland Solar pleit ervoor om de salderingsregeling in hetzelfde tijdspad af te bouwen als in het plan van het Ministerie is opgenomen (start in 2025, einde in 2031). Het door Holland Solar uitgewerkte voorstel leidt echter tot minder administratieve lasten en minder onduidelijkheid bij eindklanten, een lagere energierekening voor alle Nederlanders en minder problemen op het elektriciteitsnet omdat meer zonnestroom daadwerkelijk door de opwekker zelf wordt gebruikt.
woensdag 22 juni 2022
Nieuwe installatie haalt energie en grondstoffen uit afvalwater van 4 miljoen Vlamingen vanaf 2026
Beide bedrijven zullen met de groene energie die geproduceerd wordt, hun CO2-impact verder kunnen verlagen. Aquafin plant ook een grootschalige recuperatie van fosfor, dat onder meer in kunstmest gebruikt wordt.
De opdracht voor het ontwerp, de bouw, financiering en het onderhoud van de installatie wordt toegewezen aan het consortium BESIX/Indaver tot 2046.
Het doel van de installatie is de verwerking van de biomassa die overblijft na het zuiveren van huishoudelijk afvalwater. Die biomassa ontstaat door de aangroei van micro-organismen die het zuiverende werk doen en bevat een schat aan energie en grondstoffen.
Aquafin produceert op deze basis al volledig groene energie, onder de vorm van biogas en momenteel al op één locatie in Antwerpen ook biomethaan voor injectie in het aardgasnetwerk. De nieuwe installatie, die in 2026 operationeel moet zijn, zal de aangeleverde biomassa nog meer kunnen benutten. Doordat het om een monoverwerker gaat, wordt het slib niet verdund met andere stoffen, wat een maximale recuperatie van energie en grondstoffen mogelijk maakt.
Liander wil in Amsterdams Havengebied meer bedrijven aansluiten
Ondernemers rond elektriciteitsstation Westhaven kunnen aanbieden om tegen een vergoeding op afgesproken tijden minder elektriciteit af te nemen of juist meer elektriciteit aan het net te leveren. Dit heet congestiemanagement.
Met de extra ruimte die daarmee op het net ontstaat kan Liander ondernemers op de wachtlijst de gewenste hoeveelheid extra elektrisch vermogen geven.
De netbeheerder werkt, onder meer via de Taskforce Amsterdam, aan een scala van slimme oplossingen om het net efficiënter te gebruiken. Zo wil Liander meer ondernemers sneller de gewenste extra capaciteit te geven. Congestiemanagement is zo’n slimme oplossing.
Tweede editie New Energy Forum in Groningen
Praat en denk mee over de uitdagingen die we tegenkomen om de energietransitie daadwerkelijk te realiseren. Hoe komen we in een tijd waar actie nu vereist is, tot snellere besluitvorming en nieuw beleid? Hoe lossen we het gebrek aan vakmensen in korte tijd op? En hoe halen we zowel sociaal als economisch ‘winst’ uit de transitie?
Key-note sprekers
De dag is voor een hele grote groep professionals interessant, de sprekers zijn namelijk zeer divers (van economen en juristen tot journalisten, hoogleraren, onderzoekers, technici en nog veel meer). Een selectie van de keynote sprekers:
Sander Heijne – onderzoeksjournalist en auteur Fantoomgroei
Marjan Minnesma – directeur Urgenda (dé klimaatzaak tegen de staat)
Auke Hoekstra – Hoogleraar duurzame energie en mobiliteit TU Eindhoven
Bas Haring – volksfilosoof en hoogleraar Universiteit Leiden
Kate Raworth (online) – Econoom en auteur donuteconomie
Daisy Tempelman, Carina Wiekens, Jan Jaap Aué, Marten van der Laan, Bert de Jonge lectoren EnTranCe | Centre of Expertise Energy
Het event is gratis toegankelijk voor iedereen, dus stuur deze uitnodiging door naar al je collega’s en netwerk!
Praktische informatie
Datum: donderdag 23 juni 2022 12:30 – 17:30
Locatie: EnTranCe – Centre of Expertise Energy, Zernikelaan 17, 9747 AA Groningen.
Aanmelden: meld je aan en ontvang je gratis ticket voor het New Energy Forum via de volgende link https://www.newenergyforum.nl/aanmelden/
Tijdschema: het programma bekijk je op https://www.newenergyforum.nl/tijdschema/
dinsdag 21 juni 2022
Liander volgt wens Friese overheden bij prioriteren uitbreiding elektriciteitsnet
Liander staat door de explosieve vraag naar elektriciteit en grootschalige regionale productie van groene stroom voor het grootste werkpakket in zijn bestaan. Gemeenten en provincies trekken steeds vaker bij Liander aan de bel om hun zorgen te delen dat maatschappelijke projecten geen tijdige doorgang kunnen vinden.
De provincie Fryslân, de Friese gemeenten en het waterschap Wetterskip Fryslân - verenigd in de Regionale energiestrategie (RES) - hebben eind maart een afwegingskader gemaakt voor Liander. In het Afwegingskader geven de overheden hun wensen aan voor de volgorde van de uitvoering van 22 geplande uitbreidingsprojecten van het provinciale middenspanningsnet, onderdeel van project NuLelie. Het is voor het eerst dat overheden een afwegingskader opstellen om de netbeheerder te helpen met het prioriteren van netverzwaringen.
Miniwindmolen op dak provincie Noord-Holland
Op het dak van het kantoor van de provincie Noord-Holland aan het Houtplein staat sinds kort een microwindturbine. Hij staat er in elk geval voor 1 jaar, om te testen hoe microwindenergie kan bijdragen aan de energietransitie.
Windenergie kan ook opgewekt worden als de zon niet of minder schijnt: in de avond en de nacht, en in de herfst en de winter.
Onder ideale omstandigheden bedraagt de energieopbrengst zo’n 2.500 kWh per jaar. Zo kan maximaal 600 Watt aan het elektriciteitsnet geleverd worden, die we meteen in ons kantoor kunnen gebruiken. De turbine is stil, heeft geen slagschaduw en de materialen zijn volledig opnieuw te gebruiken.
maandag 20 juni 2022
Kabinet neemt maatregelen voor energiezekerheid, kolencentrales mogen weer volop draaien
Het kabinet heeft vandaag besloten het eerste niveau van een gascrisis af te kondigen: de ‘vroegtijdige waarschuwing’. Daarmee treedt het Bescherm en Herstelplan Gas in werking.
Omdat het risico op gastekorten groter is geworden heeft het kabinet vandaag besloten per direct de productiebeperking voor kolencentrales voor 2022 tot en met 2024 in te trekken. Dat betekent dat de kolencentrales weer op vol vermogen mogen produceren, waardoor er minder gas nodig is voor de productie van elektriciteit door gascentrales.
Hiermee wordt het risico op gastekorten kleiner en kan het makkelijker worden om de gasopslagen in Nederland en Europa te vullen. Het doel is daarbij om de gasopslagen in Nederland dit jaar verder te vullen dan Europees is afgesproken.
Het kabinet komt binnenkort met aanvullende maatregelen om de extra CO2-uitstoot van de kolencentrales te compenseren. En werkt op korte termijn een tijdelijke gasbesparingstender uit waarmee grote gasverbruikers een financiële prikkel krijgen om hun gasverbruik te verminderen.
Rusland levert momenteel veel minder gas aan Europa dan afgesproken waardoor het risico op gastekorten in Europa toeneemt. Er is op dit moment geen sprake van een gastekort in Nederland.
Het kabinet neemt deze stap om Nederland zo goed mogelijk voor te bereiden op de winterperiode. Met de inwerkingtreding van het Bescherm en Herstelplan moeten gasbedrijven dagelijks gedetailleerde informatie over gasleveringen met de overheid delen. Daardoor kan het kabinet de gasmarkt nog strakker monitoren en aanvullende maatregelen nemen wanneer de situatie daarom vraagt.
De urgentie om energie te besparen is door de teruglopende leveringen van Russisch gas nog verder toegenomen. Het kabinet doet daarom een dringende oproep aan bedrijven en huishoudens om zoveel mogelijk energie te (blijven) besparen, ook in de zomer.
Op 4 juli gaat de Energiebesparingscampagne ‘Zet ook de knop om’ verder met nieuwe besparingsadviezen voor bedrijven en huishoudens die zijn gericht op de zomerperiode. Onderdeel van de campagne voor bedrijven is een tool voor het MKB waarmee ondernemers direct kunnen zien welke energiebesparings- en verduurzamingsmaatregelen zij in hun bedrijf kunnen nemen en welke subsidies daarvoor beschikbaar zijn. Het kabinet scherpt daarnaast de energiebesparingsplicht voor bedrijven aan en zal een nationaal doel voor energiebesparing uitwerken.
Foto Anefo
Groningenveld in oktober op de waakvlam
Het kabinet wil het Groningenveld in 2023 kunnen sluiten want dit is de enige manier om de veiligheid in Groningen te herstellen en om onzekerheid voor omwonenden op termijn weg te nemen.
Vanwege de onzekere geopolitieke ontwikkelingen heeft Vijlbrief er voor gekozen om dit jaar nog geen putten definitief te sluiten. Dit betekent dat het voorlopige winningsniveau van de waakvlam uitkomt op circa 2,8 miljard Nm3.
De gaswinning uit het Groningenveld is in de periode tussen 1 april en vandaag lager uitgevallen dan verwacht. De oorzaak hiervan is onder andere een lager daadwerkelijk verbruik, mede vanwege warm weer, en een hogere inzet van de bestaande stikstofinstallaties. Dit betekent dat het winningsniveau aan het eind van het gasjaar lager uit kan komen dan de op 1 april verwachte 4,5 miljard Nm3. Dit creëert de mogelijkheid om de tegenvaller door de vertraging in de bouw van de stikstofinstallatie Zuidbroek op te vangen en de gaswinning te handhaven op het eerder vastgestelde niveau van 4,5 miljard Nm³. Zo gaat de vertraging in Zuidbroek niet ten koste van vulling van gasopslagen.
Foto Anefo
Eindhoven onderzoekt oprichting eigen energiebedrijf
De nieuwe coalitie van GroenLinks, CDA, PvdA en D66 laat onderzoeken of het warmtebedrijf van de gemeente kan worden uitgebreid tot een (regionaal) energiebedrijf, zo meldt het Eindhovens Dagblad.
Opbrengsten uit lucratieve projecten kunnen volgens de nieuwe coalitie gebruikt worden om wijken met slecht geïsoleerde huizen en bewoners met lage inkomens te helpen.
Grootgebruikers willen eigen plan voor afschakelen gas
In het huidige plan, het Bescherm- en Herstelplan gas, staat dat de overheid volledig bepaalt welke bedrijven afgesloten moeten worden wanneer er een gastekort ontstaat.
De roep om maatregelen neemt toe. Duitsland zint al op noodmaatregelen nu Rusland fors minder gas levert. Sinds afgelopen week levert de Nord Stream 1-pijpleiding nog maar 40 procent van de normale hoeveelheid.
Rusland zegt dat de leveringen achterblijven om technische redenen. Maar het draait volgens Duitse bondskanselier Scholz allemaal om de sancties die de EU heeft ingesteld.
Planning windenergie op zee 2030 gereed
Samen met de al eerder geplande 11 gigawatt leveren windmolens op zee rond 2030 ongeveer 21 gigawatt aan energie, dit is ongeveer 75% van het huidige elektriciteitsverbruik van ons land. TenneT krijgt de opdracht om voor de extra windparken de netaansluitingen naar land aan te leggen.
De aanleg van de extra verbindingen voor het elektriciteitsnet op zee vergt een investering van ongeveer 16 miljard euro. Om de aanleg volgens planning te realiseren gaat TenneT contracten voor de fabricage van de platforms, kabels en apparatuur gunnen vóórdat de definitieve vergunningen zijn verkregen.
Onlangs hebben Nederland, Denemarken, Duitsland en België afgesproken om voor 2050 windparken met een totaal vermogen van 150 gigawatt in de Noordzee te bouwen, met een doel van 65 gigawatt voor 2030. Nederland neemt 21 gigawatt hiervan voor haar rekening.
Gemeente is positief over aanleg warmtenet Loppersum
De planning is dat eind 2023 het warmtenet operationeel te hebben. Het project kost 4,2 miljoen euro. Dit bedrag wordt volledig gedekt door diverse subsidies van het rijk: Nationaal Programma Groningen, Programma Aardgasvrije Wijken en Nationaal Coördinator Groningen. De gemeenteraad krijgt het voorstel om deze subsidies ook daadwerkelijk beschikbaar te stellen.
Deelnemers betalen minimaal 5 jaar een tarief dat minstens 5 procent ligt onder de kosten van aardgas. Daarna gelden ten hoogste de tarieven van de Autoriteit Consument en Markt die naar verwachting niet hoger zijn dan de kosten van aardgas.
De exploitatiekosten van het warmtenet worden vooral bepaald door de prijzen voor elektriciteit. De verwachting is dat die kosten minder stijgen dan de kosten voor aardgas. Dat is gunstig voor de portemonnee van de gebruikers.
vrijdag 17 juni 2022
Energiepark Koningspleij officieel geopend
De windmolens en zonnepanelen langs de Pleijroute wekken samen 36.000 megawattuur stroom per jaar op. Dit staat gelijk aan het energieverbruik van bijna 15.0000 huishoudens.
De stroom gaat onder andere naar de 18 gemeenten in de regio Arnhem-Nijmegen. Zij gebruiken het voor openbare gebouwen en straatverlichting. Energiepark Koningspleij is eigendom van Rijn en IJssel Energiecoöperatie (REIJE), Prowind en Sunvest.
Aantal energieleveranciers verrekent lager BTW-tarief toch in maandbedrag
Vanaf 1 juli tot en met 31 december 2022 geldt een BTW-tarief van 9 procent op energie. Normaal is dat 21 procent. Het kabinet neemt deze maatregel om consumenten tegemoet te komen in de hoog oplopende energiekosten.
Maar uit onderzoek van de Consumentenbond bleek dat bijna alle leveranciers het BTW-voordeel pas in de jaarnota zouden verrekenen. Consumenten zouden daardoor nog maanden tot een jaar moeten wachten op het financiële voordeel. Alleen Essent beloofde het lagere btw-tarief direct in de maandtermijnen te verrekenen. I
Greenchoice past de voorschotten niet automatisch aan. Klanten van deze leverancier krijgen de komende weken een persoonlijk advies over hun nieuwe termijnbedrag. Daarin is het nieuwe variabele tarief per 1 juli verrekend. Inclusief het verlaagde BTW-tarief op energie. Consumenten kunnen daarna zelf kiezen of ze het maandbedrag willen wijzigen.
Essent meldde op 30 mei 2022 dat het de BTW-verlaging automatisch zou verrekenen in de maandbedragen van zijn klanten. Daar komt het nu van terug. Op de website meldt het bedrijf ook dat klanten een advies krijgen. Vergelijkbaar met Greenchoice moeten klanten zelf in actie komen om het nieuwe tarief te krijgen. Dat geldt ook voor klanten van dochteronderneming EnergieDirect.
Ben Voorhorst benoemd tot speciaal coördinator aanpak vol elektriciteitsnet Noord-Brabant en Limburg
Voorhorst zal zich als coördinator gezamenlijk met de netbeheerders TenneT en Enexis, de provincies, gemeenten, bedrijfsleven en de Rijksoverheid inzetten om zo snel mogelijk meer ruimte op het elektriciteitsnet te creëren. Onder meer door gezamenlijk te onderzoeken welke maatregelen versneld of vervroegd kunnen worden en door slimmer gebruik te maken van het elektriciteitsnet.
Voorhorst was voorzitter van de systeemtafel van het Klimaatakkoord. Tot 2021 was Voorhorst operationeel directeur (COO) bij landelijk netbeheerder TenneT. Daarnaast was hij president van ENTSO-E, het Europese netwerk van netbeheerders.
donderdag 16 juni 2022
De energietransitie versnellen tijdens Recharge Earth 2022
Dit jaar groeit Recharge Earth verder, met een uitgebreider programma en de toevoeging van een internationale programmalijn.
De Nederlandse haven- en industriecomplexen leveren een enorme bijdrage aan de economie, maar ook aan de CO2-uitstoot. Daarnaast moeten miljoenen woningen en gebouwen, die nu nog afhankelijk zijn van aardgas, op een andere manier worden verwarmd. Ook kan het energieverbruik omlaag, onder andere door beter te isoleren en efficiënter om te gaan met energie.
Tijdens de eerste editie van Recharge Earth in september 2021 kwamen meer dan 500 energieprofessionals samen om zich te verdiepen in onder meer urgentie, beleid en betaalbaarheid.
30 procent vertrouwt energieleverancier
Bijna 20 procent van de gebruikers van gas en elektriciteit geven aan (zeer) veel vertrouwen te hebben in hun energieleverancier, in 2021 was dit 19 procent. 23 procent van de gebruikers van gas en elektriciteit heeft (zeer) weinig vertrouwen in hun energieleverancier, in 2021 was dit 29 procent.
Dit blijkt uit de Energiemonitor 2022 van de Autoriteit Consument & Markt (ACM).
Gebruikers van gas en elektriciteit hebben iets meer vertrouwen in hun energieleverancier dan mensen die zijn aangesloten op een warmtenet (29% vs 23%). Ook is de tevredenheid hoger op de punten totale dienstverlening, facturering, prijs, afhandeling van vragen/klachten, klantvriendelijkheid en inzicht in gebruik. Een kwart van de warmtegebruikers zou overstappen naar een andere warmteleverancier als dat mogelijk was.
Helft Nederlanders heeft variabel contract
Deze consumenten merken een verhoging van de energieprijzen dus snel in hun portemonnee. De andere helft van de consumenten heeft een contract waarbij tarieven voor 1 jaar of langer vastgelegd zijn. Zij moeten waarschijnlijk een hoger tarief gaan betalen als hun vaste contract afloopt. Dit blijkt uit de Energiemonitor 2022 van de Autoriteit Consument & Markt (ACM).
Tot en met 2021 daalde het aantal consumenten met een variabel contract jaarlijks (44 procent in 2021). De toename van het aantal consumenten met een variabel contract dit jaar komt vooral omdat energieleveranciers nauwelijks nog contracten met vaste tarieven aanbieden. Vanwege de sterk fluctuerende prijzen op de energiemarkt is het voor leveranciers duurder en daardoor lastiger om hun inkoopprijzen voor langere tijd vast te leggen. Uit gesprekken met panels van consumenten blijkt dat een meerderheid van de consumenten als dat kan wel weer een contract met een vaste prijs af wil sluiten. Maar er zijn ook consumenten die vanwege de onrust op de energiemarkt voorkeur hebben voor een variabel contract.
Solarwatt gaat netcongestie te lijf met Nederlandse batterijomvormers
REConvert en Solarwatt-dochter Solarwatt Innovation werken al enkele jaren nauw samen bij de ontwikkeling van thuisbatterijen voor zonne-energieopslag.
Zo heeft REConvert ook meegewerkt aan de Solarwatt Battery Flex, die Solarwatt vorig jaar introduceerde.
woensdag 15 juni 2022
Meer consumenten nemen maatregelen om energiegebruik te verminderen
Dit blijkt uit de Energiemonitor 2022 van de Autoriteit Consument & Markt (ACM).
De meest voorkomende maatregelen zijn een slimme meter (60%), inzicht in het energieverbruik (39%), spouwmuurisolatie (38%), dakisolatie (38%), HR++ glas (36%) en zonnepanelen op het dak (31%).
Het isoleren van een woning is voor consumenten een belangrijke stap om hun huis te verduurzamen en om op hun energierekening te besparen. Consumenten geven ook aan dat zelf energie opwekken met zonnepanelen vanwege de hoge prijzen interessanter is geworden omdat de investering snel terugverdiend wordt.
Uitstoot broeikasgassen 11 procent lager
In de elektriciteitssector, de landbouwsector, de industrie en de gebouwde omgeving verminderden de CO2-emissies. De hoge aardgasprijzen speelden een rol, maar ook was het eerste kwartaal van 2022 relatief warmer dan hetzelfde kwartaal in 2021. Dit laatste heeft vooral een dempend effect op het aardgasverbruik in de gebouwde omgeving.
De elektriciteitssector heeft door een productiedaling 14 procent minder broeikasgassen uitgestoten. Ondanks het feit dat er meer steenkolen zijn verstookt in plaats van aardgas. Ook de toename van de productie uit hernieuwbare bronnen droeg bij aan de lagere uitstoot. De lagere elektriciteitsproductie ging gepaard met minder elektriciteitsverbruik, dat onder andere veroorzaakt werd door de hogere energieprijzen.
De transportsector vormt de grootste uitzondering. Deze sector heeft 13,5 procent meer CO2 uitgestoten dan een jaar eerder, de toegevoegde waarde groeide met 15,7 procent. De toename van de emissies is vooral toe te schrijven aan het gedeeltelijke herstel van de luchtvaart. De CO2-emissies van de Nederlandse luchtvaart waren 49 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Ook de emissies door de binnenvaart waren hoger, ruim 13 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van 2021. De zeevaart stootte in het eerste kwartaal minder uit dan een jaar eerder.
NRB, Luminus en Sogepa onthullen windturbine van NRB
Deze installatie is de verdienste van de nv Demainvest (partnership tussen Luminus (51%) en Sogepa (49%)), die tot doel heeft bedrijven te ondersteunen bij hun energietransitie.
De 185 meter hoge windturbine van NRB heeft een maximaal vermogen van 2,99 MW en produceert jaarlijks 7322 MWh. NRB zal 90 procent van de geproduceerde energie zelf verbruiken; de overige 10% zal in het net geïnjecteerd worden. Dankzij de installatie van deze windturbine van Enercon (type E115) zal NRB jaarlijks 3.097 ton CO2 kunnen besparen en minstens 50 procent van de elektriciteitsbehoefte van de vestiging van NRB in Herstal kunnen dekken.
ACM legt boete op aan PZEM Energy voor overtreding regels groothandelsmarkt energie
PZEM is eigenaar van enkele elektriciteitscentrales en wist dus wanneer deze centrales bijvoorbeeld moesten worden stilgezet. Deze informatie kan invloed hebben op de prijs die in de groothandelsmarkt voor energie tot stand komt.
Uit onderzoek van de ACM is gebleken dat het bedrijf de regels over het tijdig en juist openbaar maken van voorwetenschap heeft overtreden. Hierdoor had PZEM een kennisvoorsprong ten opzichte van andere marktdeelnemers. Het bedrijf heeft aangegeven dat zij inmiddels veranderingen in haar organisatie heeft doorgevoerd om de naleving te verbeteren.
Om te zorgen dat op de groothandelsmarkt voor energie eerlijke en op concurrentie gebaseerde prijzen voor consumenten en bedrijven tot stand komen, is handel met voorkennis en marktmanipulatie verboden. Alle marktdeelnemers in alle Europese landen moeten zich aan dezelfde regels houden. Deze regels worden REMIT genoemd (Regulation on wholesale Energy Market Integrity and Transparency). Eén van de verplichtingen is dat marktdeelnemers belangrijke informatie openbaar moeten maken.
dinsdag 14 juni 2022
’s Werelds eerste commerciële waterstofvliegtuig is made-in-Holland
Een grote Nederlandse samenwerking bouwt een waterstofsysteem voor vliegtuigen, helemaal groen, van brandstof tot aandrijving. Het systeem is opschaalbaar naar grotere vliegtuigen. En is vollédig van Nederlandse bodem.
Hydrogen Aircraft Powertrain and Storage System (HAPSS) is een volledig Nederlandse publiek-private samenwerking, opgezet door Unified International en InnovationQuarter met 17 bedrijven, waaronder Fokker, TU Delft, Rijksoverheid en het Koninklijk Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum. Vanuit het Nationaal Groeifonds werd 383 miljoen euro toegekend aan het programma Luchtvaart in Transitie, waarvan het HAPSS-project het grootste onderdeel is. Het systeem is in 2025 al op labschaal gereed.
Nederland heeft volgens de initiatiefnemers al 100 jaar ervaring in de luchtvaart. Maar met het wegvallen van Fokker als Original Equiptment Manufacturer (OEM) in 1996 kwam er een einde aan de vraag naar componenten voor vliegtuigen van Nederlandse makelij. Het ecosysteem is in de tussentijd slechts nog gebruikt voor vliegtuigplatformen als Airbus, Boeing, en Lockheed Martin (F35). Daar komt nu verandering in.
Fastned haalt 23 miljoen op voor verdere groei
Van 10 mei tot en met 12 juni konden investeerders inschrijven op de obligaties met een rente van 5 procent en looptijd van 4,5 jaar. Aan de houders van Fastned-obligaties die voor april 2019 zijn aangekocht, is de mogelijkheid geboden om hun investering te verlengen door deze obligaties in te wisselen voor obligaties in de nieuwe uitgifte. Inclusief eerdere verlengingen heeft dit de aflossingsverplichting voor Fastned in 2022 teruggebracht met bijna 10 miljoen.
Fastned ontwikkelt sinds 2012 snellaadinfrastructuur voor elektrische voertuigen in Europa.
'Klimaatdoelstellingen coalitieakkoord in 2030 niet haalbaar zonder krachtig ingrijpen van de overheid'
Dat is de conclusie die de netbeheerders trekken in de ‘Quickscan Coalitieakkoord Energiesysteem’ die zij op verzoek van minister Rob Jetten hebben opgesteld.
De netbeheerders doen er alles aan om de netten te verzwaren. Ook presenteerde een brede coalitie van 14 partijen – ondernemers, overheden en netbeheerders – aan minister Jetten eerder dit jaar het Actieplan ‘Samen sneller het net op’ waarin structurele oplossingen staan om de huidige knelpunten op het elektriciteitsnet aan te pakken.
En toch is dit alles niet genoeg. Er moet meer gebeuren en daarbij is haast geboden.
Bovendien kunnen de klimaatdoelen alleen gehaald worden als er goed wordt samengewerkt door de overheid, netbeheerders, marktpartijen en burgers. Iedereen wordt medeverantwoordelijk voor efficiënt gebruik van het energiesysteem. Juist dan kan er een stevig fundament gelegd worden om in een recordtempo aan de slag te gaan, de energiehuishouding aan te passen en forse investeringen te doen in het net. We hebben daarom spelregels nodig die iedereen prikkelt goed om te gaan met het net, zoals het afschaffen van de salderingsregeling, anders blijven we het net onnodig extra belasten en als gratis batterij gebruiken.
maandag 13 juni 2022
Aannemers en netbeheerders werken samen voor slim gelijktijdig aansluiten van gas, water en licht
Door onder andere de stevige woningbouwopgave neemt de vraag naar aansluitingen op het elektriciteits- en waternet flink toe. Niet alleen moeten alle woningen en bedrijven worden aangesloten op het elektriciteitsnet en de waterleiding, door de toenemende vraag moeten ook de onderliggende netten worden aangepakt.
Combi SION gaat op jaarbasis circa 23.000 nieuwe combi-aanvragen en circa 1.200 projecten aan hoofdleidingen realiseren, waaronder het aanleggen van het bijbehorende distributienetwerk en het vervangen van een deel van de bestaande ondergrondse infrastructuur.
Hiervoor hebben de aannemers in hun plannen de nadruk gelegd op slim samenwerken, hoge klanttevredenheid en op stevige duurzaamheidsambities. Om deze ambities te realiseren werken de netbeheerders en aannemers in SION-gebied samen als strategisch partners: in gezamenlijkheid, transparant, besluitvaardig en toekomstgericht.