Pagina's

dinsdag 31 mei 2022

Essent verhoogt prijzen variabele contracten

 

Essent gaat de variabele energietarieven met ingang van 1 juli met 25 tot 30 procent verhogen. Klanten zijn daardoor 25 tot 90 euro per maand meer kwijt aan hun energierekening, bevestigt het bedrijf na berichtgeving van de NOS.

Essent heeft ongeveer twee miljoen klanten. Daarvan heeft de helft een variabel contract.

Op 1 januari werden de tarieven ook al verhoogd. Toen moesten klanten gemiddeld 20 euro per maand meer gaan betalen.

Hoe hoog de prijsstijgingen bij de andere energiemaatschappijen zullen zijn vanaf 1 juli is nog niet bekend.

Rusland staat op het punt een deel van het Duitse gas af te sluiten

 

Rusland staat op het punt zijn aardgasleveringen aan de Duitse klanten van Shell af te sluiten. Shell heeft geen betalingen in roebels gedaan en is dat ook niet van plan.

Gazprom zegt dat Shell tot 1,2 miljard kubieke meter aan jaarlijkse gastoevoer zou verliezen - slechts een klein deel van de 95 miljard kubieke meter die het land elk jaar verbruikt, volgens het Duitse ministerie van Economische Zaken.

Toch zal de industrie de gevolgen gaan merken. Die is sterk afhankelijk van het gas van Moskou. Het land is er al in geslaagd om het aandeel van Rusland in zijn gasimport te verminderen tot 35 van 55 procent.

De aankondiging van Gazprom komt slechts een dag na het besluit om ook geen gas meer te leveren aan het Deense energiebedrijf Ørsted en het Nederlandse gashandelsbedrijf GasTerra.

RWE zoekt locaties voor windmolens in Lauwersmeergebied

Energiebedrijf RWE is in het Friese deel van het Lauwersmeergebied op zoek naar mogelijke locaties voor windmolens, zo meldt RTVNoord.

Het gaat om een locatie dichtbij de grens van de provincie Groningen. Vermoedelijk gaat het om Anjum, rond de Anjumer- en Lioessenserpolder, pal langs het Lauwersmeer.

De Waddenvereniging heeft met een brief de leden van Provinciale Staten van Groningen gewaarschuwd voor de plannen.

In de provincie Friesland geldt nu nog een provinciebreed verbod op het ontwikkelen van nieuwe windparken, maar RWE zegt voor te sorteren op wijzigingen in dat verbod.

Eerste Nederlandse Bio-LNG-installatie produceert miljoenste kilo

De eerste bio-LNG-installatie van Nederland heeft inmiddels een productiemijlpaal van één miljoen kilo bereikt, waarmee circa vier miljoen kilometer duurzaam transport met zware vrachtwagens mogelijk is gemaakt.

Voor initiatiefnemers Nordsol, Renewi en Shell is deze mijlpaal een belangrijk bewijs dat vandaag de dag duurzaam zwaar wegtransport mogelijk is.
 
De bio-LNG-installatie van Nordsol in Amsterdam werd in oktober 2021 door Koning Willem-Alexander geopend. In april 2022 werd de installatie officieel erkend door de verzekering en van Nordsol Projects- aan de Operations-organisatie overgedragen. De fabriek produceert 3,4 kiloton bio-LNG per jaar en vangt 6,3 kiloton biogene CO2 op.Als hernieuwbare vervanging voor LNG (vloeibaar aardgas) biedt bio-LNG vergelijkbare voordelen als LNG ten opzichte van diesel, waaronder een lagere kooldioxide-uitstoot, een lager motorgeluid, een lagere uitstoot van stikstofoxiden en aanzienlijk minder uitstoot van roetdeeltjes. Afhankelijk van de grondstof en de productiemethode kan de BKG-emissiebalans van bio-LNG zelfs negatief zijn.
 
Bio-LNG levert ook een belangrijk bijdrage voor de transitie naar een efficiënte, duurzame en circulaire economie. Het biogas waaruit Nordsol bio-LNG produceert, is afkomstig van organisch afval van supermarkten, ingezameld door Renewi. De recycler verwerkt het afval en zet het via anaerobe vergisting om in biogas. In de bio-LNG-installatie wordt het biogas opgewerkt tot bio-LNG.

Akkoord over gedeeltelijke olieboycot Rusland

De EU-lidstaten zijn het eens over een invoerverbod van Russische aardolie die via zee naar de EU wordt aangevoerd. Het gaat om meer dan twee derde van alle olie die Rusland naar de EU exporteert.

Europese regeringsleiders werden het gisteravond in Brussel eens tijdens de EU-top over Oekraïne.

De sanctie snijdt een grote stroom inkomsten voor de oorlogsmachine van Rusland af.

De technische details worden de komende dagen uitgewerkt. De boycot gaat eind dit jaar in.

Hongarije, Tsjechië en Slowakije zijn zeer afhankelijk van Russische olie en krijgen een 'tijdelijke uitzondering' op de olieboycot.

Sector komt met handleiding voor maatschappelijke tender voor duurzame energie projecten

Steeds meer gemeenten geven de voorkeur aan het uitschrijven van een maatschappelijke tender ter realisatie van hernieuwbare energie projecten op land.

Door de groeiende vraag naar hernieuwbare energie is het van groot belang dat deze tenders goed worden ingericht. Holland Solar, NWEA en de NVDE willen gemeenten daarbij ondersteunen door in hun position paper ‘Maatschappelijke Tenders: een concrete handreiking als basis voor een goede samenwerking bij het ontwikkelen van duurzame energieprojecten’ een framework te bieden waarmee zij hun tenders voor hernieuwbare energieprojecten in kunnen richten.

In het position paper wordt gekeken naar wat maatschappelijke tenders anders maakt dan andere manieren van vergunnen en naar de redenen voor tenderen en welke invloed dit heeft op de manier waarop een tender georganiseerd wordt.

maandag 30 mei 2022

Gazprom stopt met leveren van gas aan Nederland

Gashandelaar GasTerra heeft besloten niet in te gaan op de eenzijdige betalingseisen van de Russische leverancier Gazprom. Deze betalingseisen zijn een gevolg van een door de Russische president Poetin opgesteld decreet over de betaling van de levering van Russisch gas. De levering wordt morgen stopgezet.

In het op 31 maart sfgekondigde decreet stelt de Russische president Poetin dat Russisch gas voortaan in roebels betaald moet worden. Hiertoe moeten door de koper van het gas zowel een euro- als een roebelaccount geopend worden bij de Gazprombank in Moskou.

GasTerra gaat niet in op deze betalingseisen. Dit omdat zij een risico zijn voor schending van de door de EU opgestelde sancties, maar ook omdat er te veel financiële en operationele risico’s kleven aan de vereiste betalingsroute. Met name het openen van rekeningen in Moskou onder Russisch recht en de controle hiervan door het Russische regiem zijn een te groot risico voor het bedrijf uit Groningen.

De staking van de levering door Gazprom houdt in dat tot 1 oktober 2022, de datum waarop het contract eindigt, ongeveer 2 miljard m3 aan gecontracteerd gas niet geleverd gaat worden. GasTerra heeft hierop geanticipeerd door elders gas in te kopen.

Het is op voorhand niet te zeggen welke invloed het wegvallen van 2 miljard m3 Russisch gas heeft op de vraag-/aanbodsituatie en of de Europese markt dit wegvallende aanbod met beperkte consequenties kan opvangen.

Subsidieregeling vullen gasopslag Bergermeer van start

Om zeker te zijn dat er komende winter voldoende gas beschikbaar is kunnen energiebedrijven op 30 mei en 7 juni in twee rondes steun aanvragen voor het vullen van gasopslag Bergermeer.

Met deze subsidieregeling wordt, naast de opslagkosten, het verschil tussen de huidige gasprijzen en de mogelijk lagere gasprijzen komende winter vergoed. Er is maximaal 406 miljoen euro begroot voor de regeling.

Gasopslag Bergermeer bij Alkmaar is de grootste vrij toegankelijke gasopslag van West-Europa. Het vullen hiervan is een belangrijk onderdeel van de voorbereiding op komende winter.

Het vullen van de gasopslagen is voor marktpartijen momenteel niet aantrekkelijk omdat de hoge prijzen en de bijbehorende risico’s op verliezen voor veel marktpartijen te groot zijn. De regeling bestaat naast een garantie voor het afdekken van prijsrisico’s uit een vergoeding voor operationele kosten (de zogenoemde afslag). Bedrijven dienen bij de twee rondes (tenders) zelf een bedrag in voor de afslag en concurreren hiermee met elkaar bij de beoordeling. De aanvragen worden op volgorde van gevraagde afslag toegekend. Hoe minder afslag en dus subsidie een bedrijf voor een bepaald vulvolume vraagt, hoe groter de kans dat de aanvraag wordt toegewezen.

Potentieel grote CO2 besparing in Midden en West Brabant

Het bedrijfsleven in de regio Midden- en West-Brabant staat klaar om de komende jaren een forse bijdrage te leveren aan de verduurzaming van de Nederlandse economie.

Er liggen plannen klaar van zes toonaangevende bedrijven voor o.a. CO2-afvang en -benutting, elektrificatie van productieprocessen en de productie van groene waterstof. Samen kunnen deze projecten zelfs leiden tot een negatieve CO2-emissie. Voor de realisatie van deze verduurzaming is de aanleg van nieuwe infrastructuur noodzakelijk.

Die negatieve CO2-emissie kan onder meer worden bereikt door de afvang, het hergebruik en de opslag van CO2 uit biogrondstoffen. Daarnaast kan er door de bedrijven warmte worden geleverd aan omliggende gemeenten die gelijkstaat aan het verbruik van 200.000 woningen en wordt de productiecapaciteit van waterstof verhoogd. Ten slotte wordt circulair werken bij het gebruik van grondstoffen verder ontwikkeld.

De provincie Noord-Brabant en de samenwerkende bedrijven in de Industrietafel Midden- en West-Brabant – Attero, Cosun, Ennatuurlijk, RWE, SABIC en Shell – hebben op 12 mei een intentieverklaring ondertekend. Het is de gezamenlijke intentie om duurzame projecten te realiseren die de CO2-uitstoot terugdringen en de energietransitie versnellen.

De komende weken gaan de betrokken partijen in overleg met het Rijk, netbeheerders en gemeenten in de regio aan de slag om de plannen en de daarmee beoogde CO2-besparing en energietransitie de komende jaren te realiseren.

AEB komt beloftes niet na

De controversie rond het verbranden van het Spaanse hout door biomassacentrale AEB in Westpoort blijft aanhouden. Uit onderzoek van Royal HaskoningDHV (RHK) blijkt dat het AEB ook niet volledig de beloofde 'betere biomassa' gebruikt, meldt NH Nieuws.

Het AEB kwam enkele jaren geleden met de belofte alleen snoeihout te verbranden van binnen een radius van 150 kilometer rond Amsterdam. Uiteindelijk werd toch Spaans hout ingevoerd.

AEB wil in de toekomst zoveel mogelijk gebruik gaan maken van biomassa uit Nederland en is van plan om te onderzoeken of meer gebruik van duurzame biomassa gerealiseerd kan worden.

vrijdag 27 mei 2022

Fluvius trekt extra zware elektriciteitskabels naar nieuwe datacenter Interxion op industriezone Hoge Wei

In Zaventem voert netbedrijf Fluvius een spectaculaire onderboring uit, dwars onder de sporen van de hoge snelheidstrein (HST). De boring is nodig om extra zware elektriciteitskabels te trekken van het transformatorstation aan de sporthal naar het gloednieuwe datacenter dat Interxion optrekt aan industriezone Hoge Wei.

Interxion: A Digital Realty Company, de Europese leider op het vlak van carrier- en cloudneutrale datacenteroplossingen, colocation en interconnectie-oplossingen, laat momenteel een nieuw datacenter (BRU4) optrekken aan de Hoge Wei in Zaventem.

Om dit gebouw van voldoende stroom te voorzien, trekt Fluvius extra zware elektriciteitskabels van zijn transformatorstation aan de sporthal naar het nieuwe datacenter aan de Hoge Wei. De werken voor dit project, dat loopt over een totale afstand van ongeveer 4 km, startten in januari 2022. Tegen eind augustus moet de klantcabine van Interxion onder spanning staan.

De boring, die vorige week maandag van start ging, is een technisch hoogstandje waarbij over een afstand van 260 meter vier middenspanningskabels en een datakabel op een diepte van 14 tot 18 meter onder het spoor door worden getrokken.

Kabinet keert 218,5 miljoen euro eerder uit voor energiebesparende maatregelen voor huishoudens

Eind vorig jaar is 150 miljoen euro vrijgemaakt om huishoudens te helpen bij het verduurzamen van hun woning.

In maart is door het kabinet besloten daar 150 miljoen extra bovenop te doen om energiebesparende maatregelen te nemen.

Vanwege de urgente problemen die huishoudens op dit moment ervaren door de hoge energieprijzen, wil het kabinet dit geld eerder uitkeren aan gemeenten. Dat schrijft minister De Jonge voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening aan de Eerste en Tweede Kamer. Ook wordt er 68,5 miljoen van het Nationaal Isolatieprogramma uit 2021 beschikbaar gesteld voor de lokale isolatieaanpak van gemeenten.

Het CBS constateert dat voor huishoudens met een laag inkomen en variabel of aflopend energiecontract de energiekosten als aandeel van het besteedbaar inkomen veel harder stijgen. TNO rekende vorig najaar dat ongeveer 550 duizend huishoudens te maken hebben met energiearmoede: ze hebben hoge energiekosten, wonen vaak in een huis dat niet goed is geïsoleerd en hebben een laag inkomen. De omvang van deze groep is volgens het CBS door de huidige ontwikkelingen groter geworden en ook de ernst van de problematiek is met stijgende energieprijzen verder opgelopen.

TenneT roept op tot versnelling van crossborder windenergie in de Noordzee

 

TenneT CEO Manon van Beek sprak op de North Sea Wind Summit in Esbjerg, Denemarken, over de noodzaak van uitzonderlijke maatregelen in de huidige energiecrisis.

Om de nieuwe, zeer ambitieuze klimaatdoelstellingen te halen, hebben we nog meer samenwerking op de Europese energiemarkten nodig. Hernieuwbare energie, met name offshore-windenergie, bewijst haar waarde in deze tijden van crisis en verhoogt de beschikbaarheid van betaalbare elektriciteit voor Europese huishoudens.

De huidige crisis toont volgens TenneT aan hoe belangrijk het is om de uitrol van offshore-windenergie in de Noordzee te versnellen met het oog op energiezekerheid en marktstabiliteit. Het REPowerEU-pakket bevat belangrijke stappen om de vergunningsprocedures voor de uitrol van hernieuwbare energie te verkorten en te vereenvoudigen. Voor netinfrastructuurprojecten moeten dezelfde versnellingsregels gelden als voor projecten op het gebied van hernieuwbare energie.

Om deze versnelling tot stand te brengen, moeten de belangrijke elementen van het politieke kader naadloos op elkaar aansluiten: stimuli voor hernieuwbare energie opwek, marktontwerp, leveringszekerheid, de aanleg van infrastructuur en de strategie voor waterstof. Voor deze elementen hebben we een gezamenlijke strategie nodig. Alle onderdelen van het systeem beïnvloeden elkaar.

woensdag 25 mei 2022

'Bacterie kan elektriciteit opwekken uit methaan'

Elektriciteit opwekken en daarmee meteen de omgeving zuiveren van broeikasgassen: dat zou met bacteriën moeten kunnen.

In een nieuwe publicatie tonen microbiologen van de Radboud Universiteit aan dat het mogelijk is om een methaanetende bacterie stroom te laten opwekken in het lab.

De bacterie, Candidatus Methanoperedens, gebruikt methaan om te kunnen groeien en komt van nature voor in zoetwater, zoals sloten en meertjes. Vooral op locaties in Nederland waar het oppervlakte- en grondwater vervuild is met stikstof gedijt de bacterie goed, aangezien deze nitraat nodig heeft voor het afbreken van methaan.

In de huidige biogasinstallaties wordt methaan door microorganismen aangemaakt en vervolgens verbrand, waarmee een turbine wordt aangedreven waarmee vervolgens stroom wordt opgewekt. Slechts minder dan de helft van het biogas wordt hier omgezet in stroom, en daarmee is de maximumcapaciteit al benut.

Nijmeegse collega-microbiologen toonden al eerder aan dat het mogelijk is om elektriciteit op te wekken met anammox-bacteriën(verwijst naar een andere website), die daarbij ammonium verbruiken in plaats van methaan.

Nederland is koploper met zonne-energie

Nederland is koploper in Europa en nummer twee van de wereld in zonnecapaciteit per hoofd van de bevolking – zo bracht Solar Power Europe onlangs naar buiten.

Onderzoek door SEO Economisch Onderzoek in opdracht van Vattenfall bevestigt de belangrijke rol van zonnestroom in de energietransitie.

Tussen 2016 en 2021 is er bijna 13 gigawatt aan vermogen voor groene stroom bijgekomen in Nederland, waarvan driekwart uit zon.

Consumenten hebben daaraan een wezenlijke bijdrage geleverd: ruim een kwart van het totale nieuwe vermogen komt van zonnepanelen op consumentendaken.

Naast consumenten maken enkele grote investeerders het verschil. Vattenfall investeert netto het meest, maar ook niet-energieleveranciers investeren flink in nieuwe, duurzame opwekcapaciteit. In de lijst van netto-investeringen scoort Shell bijvoorbeeld de derde plek, en ook chemiebedrijf BASF en verzekeringsmaatschappij Allianz zien het belang van duurzaam.

Zonnepark Brinkenweg (Apeldoorn) levert stroom waar die gebruikt wordt

Het zonnepark Brinkenweg in Apeldoorn levert vanaf april 2022 stroom. Alle panelen zijn geplaatst, de kikkerpoel is gegraven en de struiken zijn geplant. De stroom die lokaal wordt opgewekt, wordt direct geleverd aan bedrijventerrein de Ecofactorij.

De gemeente Apeldoorn heeft als doel gesteld haar vastgoed te verduurzamen. Dit is ook in lijn met de doelen die er liggen voor de langere termijn, namelijk in 2050 volledig energieneutraal zijn en de energie lokaal opwekken. En dat is volgens de gemeente dan ook precies wat er gebeurt met zonnepark Brinkenweg. Het zonnepark is een gezamenlijk initiatief met energiecoöperatie deA en zet in op het lokaal opwekken van energie en die direct terug leveren aan bedrijventerrein Ecofactorij.

De zonnepanelen gaan ongeveer 2.500.000 kWh per jaar opwekken. Dat is de hoeveelheid energie voor 7.800 elektrische fietsen die de aarde (40.000 km) rond fietsen. De batterij waar de stroom wordt opgeslagen is een slim systeem. Het regelt of de energie wordt gebruikt of wordt opgeslagen totdat het nodig is.

dinsdag 24 mei 2022

Enie.nl gaat de Belgische markt op

De Nederlandse zonne-energieleverancier enie.nl is sinds kort ook actief op de Belgische markt voor zonnepanelen. Ook in België wil het bedrijf mensen laten overstappen op eigen zonne-energie. Enie.nl gaat in België wel opereren onder een andere naam: Soly.

Het aandeel zonne-energie is in België de afgelopen jaren sterk toegenomen. Na een stop op de subsidieregeling voor zonnepanelen is de groei wel iets geremd. Op dit moment stijgen echter ook in België de energieprijzen sterk waardoor het opwekken van eigen stroom een no brainer begint te worden.

Wat de Belgische situatie verder uniek maakt, is dat er geen salderingsregeling is zoals in Nederland, maar dat thuisopslag van energie voor later gebruik loont. Echter, een complete set panelen met thuisaccu kost al gauw rond de 10.000 euro – zonder subsidie een aanzienlijk bedrag. Wij willen de Belgische consument helpen, doordat mensen bij ons per maand kunnen betalen. Met onze digitale organisatie gaan we ook echt het verschil maken in het prijsaanbod.”

In eerste instantie start Soly in België vanuit een nieuw kantoor in Antwerpen alleen op de Nederlandstalige Belgische markt, dus in Vlaanderen.

Aantal overstappers voor energie is met 68 procent gedaald

De interesse in het online vergelijken van energiecontracten daalde in de periode 1 januari 2022 tot en met 17 mei 2022 in vergelijking met diezelfde periode één jaar eerder met nog geen 6 procent. De vraag en zoektocht naar nieuwe energiecontracten bleef daarmee bijna even urgent als een jaar eerder, zegt vergelijker Pricewise.

Door de energiecrisis valt er momenteel weinig te vergelijken. Waar consumenten normaal gesproken uit bijna 100 aanbiedingen konden kiezen, moesten ze het afgelopen tijd doen met geen of een handvol aanbiedingen met doorgaans een variabele prijs.

Het aantal overstappers voor energie is met 68 procent gedaald.

Toch blijft de consument gedwongen op zoek naar nieuwe aanbiedingen. Vroegere vaste één- of meerderjarige contracten lopen af en consumenten belanden door de huidige situatie automatisch in een variabel contract.

Het variabele contract dat een consument nu vaak afsluit, is altijd maandelijks opzegbaar. Mochten de energietarieven binnenkort weer bijtrekken, dan zit je als consument dus niet vast aan een hoog tarief.

Energieleveranciers bieden voorzichtig weer meer variabele prijscontracten aan en consumenten hebben hierdoor weer iets meer keuze.

Een aantal energieleveranciers biedt daarnaast ook dynamische (uur- of dagprijzen) energiecontracten aan.

Vastelastenbond: Grootste pijn op energierekening moet nog komen

De energiemarkt verkeert ruim een half jaar in een diepe crisis, maar veel consumenten gaan de échte financiële gevolgen pas halverwege het jaar merken. Per 1 juli maken energieleveranciers traditiegetrouw hun nieuwe tarieven bekend en deze vallen door de crisis een stuk hoger uit. De verwachting van de Vastelastenbond is dat veel huishoudens in grote financiële problemen komen.

De energie die nu gebruikt wordt, werd destijds relatief goedkoop ingekocht. Wanneer er nu opnieuw stroom en gas ingekocht moet worden, hebben inkopers met extreem hoge prijzen te maken. Deze tarieven liggen veel hoger dan de tarieven die begin dit jaar werden gehanteerd.

Circa 44 procent van de Nederlandse huishoudens heeft sinds 2021 een variabel tarief dat met ingang van juli explosief stijgt.

De directeur van de consumentenorganisatie verwacht voor veel huishoudens een verdere stijging van de energierekening in juli. Hoewel er geen vaste energiecontracten beschikbaar zijn, loont het de moeite om de prijzen van verschillende aanbieders goed te onderzoeken en met elkaar te vergelijken

Uit recent onderzoek van de Vastelastenbond bleek dat de verschillen in variabele tarieven kunnen oplopen tot 1500 euro. Dat is afhankelijk van het inkoopbeleid van verschillende leveranciers.

Wolfert raadt consumenten aan om onderzoek te verrichten naar de tarieven of om daarbij hulp te vragen. Ook adviseert hij consumenten om de financiële gezondheid van energieleveranciers goed te monitoren. Uit onderzoek van de Vastelastenbond dat in oktober gepubliceerd werd, bleek dat een groot aantal energiebedrijven er financieel slecht voorstond. Het afgelopen half jaar vroegen al zes energiebedrijven faillissement aan.

maandag 23 mei 2022

Consortium onderzoekt energietransitie

 

Een effectieve en rechtvaardige energietransitie in kansarme wijken stuit op gebrek aan kennis over de diversiteit aan energiepraktijken van bewoners, en over hoe bewoners te betrekken bij de renovatie van slecht geïsoleerde huizen.

Een consortium van onderzoekers onder leiding van de Universiteit van Amsterdam gaat nu de noodzakelijke kennis en oplossingen ontwikkelen om deze energietransitie te ondersteunen. Zij ontvingen hiervoor een NWO-subsidie van bijna 2.5 miljoen euro.

JUST PREPARE (Putting REsident Practices And REsidential areas at the center of a JUST and effective energy transition in underprivileged neighbourhoods) wordt geleid door John Grin en Imrat Verhoeven van de Universiteit van Amsterdam, met ook deelname van UvA onderzoekers Floris Vermeulen en Mendel Giezen.

Met dit project krijgt ook de samenwerking tussen UvA en HvA, bevorderd door het Center for Urban Studies, een impuls. Naast deze twee nemen aan dit consortium de volgende kennisinstellingen deel: Radboud Universiteit, TU Delft, Technische Universiteit Eindhoven, en de Hogeschool Arnhem/Nijmegen. Ook zijn in het project ruim 40 praktijkpartners als (mede)financierende partners betrokken, zoals provincies, gemeenten, woningbouwcorporaties, energiebedrijven en adviseurs.

Technische branche: doelstellingen Klimaatakkoord onhaalbaar door personeelstekort

Als er niets gebeurt om het technicitekort op te lossen, is het volgens de meerderheid van de technici (56%) en HR-beslissers (52%) onmogelijk om de energietransitie binnen de gestelde tijd van het Klimaatakkoord te verwezenlijken.

Dit blijkt uit de TechBarometer 2022 van technisch opleider ROVC, een onderzoek onder ruim 1.000 HR-beslissers in de technische branche, 2.500 technici en 1.000 potentiële zij-instromers.

Zo vindt bijna de helft van de technici (44 procent) en HR-beslissers (46%) het onhaalbaar dat in 2030 27 procent van de energie uit duurzame bronnen komt. Ditzelfde geldt voor de doelstelling dat energie in 2050 bijna helemaal duurzaam moet zijn.

De vertraging van de noodzakelijke verduurzaming in Nederland (39%) is volgens de respondenten een belangrijk maatschappelijk gevolg van het technicitekort. Ook komen er economische gevolgen naar voren uit de TechBarometer. Zo zegt driekwart (73%) van de HR-beslissers dat het de concurrentiepositie van Nederland negatief beïnvloedt. Daarnaast remt het technicitekort innovatie (45%) en maakt het Nederland minder aantrekkelijk als vestigingsplaats voor productiebedrijven (38%).

Toch biedt de energietransitie ook mogelijkheden. Zo vinden zes op de tien (58%) HR-beslissers dat het stoppen met fossiele projecten, waardoor personeel uit steenkool-, olie en gasprojecten beschikbaar komt, kansen biedt voor omscholing naar de techniek. Ook heeft de energietransitie een positief effect op potentiële zij-instromers. De helft vindt dat de energietransitie de techniek een aantrekkelijk vak maakt. Bovendien maakt het groeiende belang van duurzaamheid de technieksector voor twee derde van de potentiële zij-instromers aantrekkelijker.

Tweede leven voor bladen van windmolens Irene Vorrink

 

Bladen van de windmolens van windpark Irene Vorrink worden hergebruikt als sportartikelen, bouwmaterialen en onderdelen voor zonneparken.

Voor de bladen van het windpark Irene Vorrink heeft Vattenfall afspraken gemaakt met twee bedrijven, Gjenkraft uit Noorwegen en LIFE CarbonGreen uit Nederland. Twee bladen worden gereserveerd voor het ROC van Amsterdam - Flevoland, dat ze zal gebruiken om monteurs op te leiden.

Hoewel turbinebladen moeilijk te recyclen zijn, heeft Vattenfall zich ten doel gesteld om in 2030 de bladen volledig te kunnen hergebruiken. Irene Vorrink is het eerste windpark dat wordt ontmanteld sinds Vattenfall  de doelen heeft aangescherpt en Vattenfall is verschillende samenwerkingen aangegaan om circulaire oplossingen te vinden voor de bladen.

Meer dan 90 procent van een windmolen kan al worden gerecycled. De meeste onderdelen van de turbine, zoals de fundering, de toren, onderdelen van de tandwielkast en de generator, kunnen worden hergebruikt. Alleen de bladen blijven lastig, omdat de composieten (kunststoffen versterkt met vezels) waar de bladen van zijn gemaakt te veel met elkaar zijn versmolten.  

Er bestaan op dit moment geen grootschalige oplossingen om deze uitdagingen aan te gaan. Daarom gaat Vattenfall zich bezighouden met onderzoek en met initiatieven die verdere technologische innovatie en het testen van geavanceerde recyclingtechnologieën stimuleren.

vrijdag 20 mei 2022

Vanaf 2025 verplicht zonnepanelen op grote daken

Vanaf 2025 wordt het verplicht om op daken van nieuwe gebouwen zonnepanelen te installeren. De verplichting moet gaan gelden voor alle nieuwe gebouwen, behalve woonhuizen, met een dak waarvan het oppervlak groter is dan 250 vierkante meter.

Ook voor daken van nieuwe woningen en voor kleinere daken van bedrijven worden de regels in 2025 mogelijk aangescherpt.

Ook ten aanzien van bestaande gebouwen gaat er wat veranderen, maar dat is moeilijker omdat er sprake is van een bestaand eigendom.

Minister Jetten wil het onder allerlei voorwaarden vanaf 2024 makkelijker maken voor gemeenten om zonnepanelen in bestaande bedrijfsgebouwen te verplichten.

Het kabinet kondigt ook aan dat de 'salderingsregeling' voor zonnepanelen langer van kracht blijft.

Sharp lanceert 540W bifacial PV-zonnepaneel met glas aan beide zijden

Sharp voegt een nieuw monokristallijn silicium fotovoltaïsch (PV) zonnepaneel met een vermogen van 540 watt toe aan zijn assortiment half-cut-cellen: de NB-JD540.

De nieuwe module is ontworpen voor op commerciële en utiliteitsschaal in het open veld en biedt klanten een lagere LCOE (levelized cost of electricity) en een hogere return on investment. Afhankelijk van de omstandigheden ter plaatse kan de bifacial-technologie het vermogen van het paneel zelfs tot 25% verhogen.

Het NB-JD540-paneel heeft een efficiëntie van 20,9% en is uitgerust met 144 halve cellen van M10 wafer-grootte. De module is ontworpen voor een systeemspanning tot 1.500 volt en om de lichtabsorptie te verhogen zijn op het achterste glas witte reflectoren aangebracht in de openingen tussen de cellen.   
 
Een lage temperatuurcoëfficiënt van -0,349%/°C voor de energieopbrengst garandeert goede prestaties bij hoge omgevingstemperaturen, wat vanwege klimaatverandering en daardoor stijgende temperaturen steeds belangrijker wordt.

De veiligheid, kwaliteit en duurzaamheid van het nieuwe paneel werd erkend met IEC-certificatie (IEC61215 en IEC61730). Ook bewijst het feilloos doorstaan van internationaal vastgelegde tests op ammoniak, zoutnevel, zand en PID-bestendigheid, dat het gaat om een robuust productontwerp.  
 
De afmetingen van de NB-JD540 zijn 2278 bij 1134 mm, met een aluminium frame van 30 mm. De glaslagen aan de voor- en achterzijde zijn elk 2 mm dik en het paneel weegt in totaal 32,5 kg.  
 

Flevoland brengt energie in balans dankzij REF

Op 19 mei is officieel de Renewable Energy Hub Flevoland (REF) gelanceerd. Dit werd gedaan door Bas Pulles, directeur Realisatie Energietransitie van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat en Jop Fackeldey, gedeputeerde van de provincie Flevoland.

Renewable Energy Hub Flevoland GIGA-Storage, EQUANS, Circul8 Energy, Smartgrid Flevoland, Solarvation, ACRRES en Wageningen University & Research gaan samen een groene energie-HUB realiseren met als doel om in 2030 één Gigawatt aan duurzame energie te leveren aan de BV Nederland. In de HUB worden wind, zon, batterijen en waterstof gecombineerd. Dit alles wordt in een smart grid met elkaar verbonden.

Flevoland wil dé proeftuin van Nederland worden op het gebied van energie en opslag! Om de uitstoot van broeikasgassen flink te verminderen en verdere opwarming van de aarde te voorkomen, is meer duurzame energie nodig.

Brochure: Zo dragen zonneparken bij aan de ecologie van Nederland

 

Holland Solar heeft de brochure ‘Zo dragen zonneparken bij aan de ecologie van Nederland’ uitgegeven. In deze brochure staan voorbeelden van verschillende zonneparken in Nederland die meerwaarde opleveren voor insecten, de bodem, vogels en kleine zoogdieren.

Door zonneparken goed te ontwerpen en beheren kan de biodiversiteit flinke sprongen vooruit maken. Dit vraagt van initiatiefnemers een gedegen afweging van hun ontwerp en beheermethoden. Vaak werken deze partijen daarom samen met lokale en nationale natuurorganisaties.

Alle leden van Holland Solar die zonneparken ontwikkelen, hebben op het gebied van ecologie toegezegd om de ecologische waarde van het gebied waar zij een zonnepark ontwikkelen te verhogen ten opzichte van de oude situatie voordat het zonnepark er was. Dit hebben ze gedaan door de Gedragscode Zon op Land te onderschrijven. Daarnaast zijn Holland Solar en haar leden ook aangesloten bij het EcoCertified project waar gedurende vier jaar wetenschappelijk onderzoek wordt gedaan naar impact van een zonnepark op de ecologie in een zonnepark en welke activiteiten deze waarde kunnen verbeteren.

Groningse delegatie naar Zweden en Finland in kader van energie, waterstof en mobiliteit

Een delegatie van de provincie, gemeente Groningen, kennisinstellingen en bedrijven is half mei afgereisd naar Zweden voor een zogeheten innovatiemissie. Het doel van de reis is om kennis te delen, inspiratie op te doen en de samenwerking te verkennen rond de thema's energie, waterstof, duurzame mobiliteit, onderwijs en innovatie.

De delegatie van bijna 50 personen vertrok 15 mei vanaf Groninger Airport Eelde naar het Zweedse Göteborg. Daar bezocht ze de haven van de stad en een fabriek van Volvo. In Stockholm ging de afvaardiging langs diverse energieprojecten en gaf gedeputeerde Van Hoorn op de Nederlandse ambassade een presentatie over de rol van waterstof bij ons toekomstige energiesysteem. In Noord-Zweden stond er een bezoek gepland aan de groene staalfabriek van Vattenfall en de technische universiteit van Lulea.

In Finland deed de delegatie de Finse energiehub in Vaasa aan. Dat bezoek stond in het teken van waterstof, grote batterijfabrieken, energieopslag en elektrisch vliegen.

 Eind oktober staat er een innovatiemissie naar Noorwegen en Denemarken gepland. De Scandinavische landen zijn ver in hun kennis en ervaring als het gaat om energie, waterstof en duurzame mobiliteit, themas's waar wij als provincie volop werk van willen maken de komende jaren. Met de beide missies hopen we naast kennisuitwisseling ook netwerken op te bouwen die voor Groningen interessant zijn.

donderdag 19 mei 2022

Metalot Future Energy Lab en het Waterstof Fieldlab vandaag geopend

Vandaag wordt het het Metalot Future Energy Lab en het Waterstof Fieldlab van Metalot geopend in aanwezigheid van genodigden. Oprichters Jan Vlassak en Philip de Goey nemen de aanwezigen mee in de visie en ambitie voor de komende jaren.

In het Future Energy Lab op bedrijventerrein Airpark in Budel vindt de doorontwikkeling plaats van initiatieven die de laboratoriumfase ontgroeid zijn.

Sinds medio 2020 is het Future Energy Lab in gebruik, maar door coronamaatregelen is er nog niet eerder gelegenheid geweest officieel stil te staan bij deze nieuwe mijlpaal.

Het fysieke lab voorziet in faciliteiten voor versnelde opschaling van veelbelovende energietechnologieën, zoals bij Metal Power. Tijdens de opening is voor het eerst het nieuwe prototype van de Metal Power brander te zien. Na de test bij Bavaria eind 202o met de kleinere brander is er met consortiumpartners TU/e, SOLID, EM Group en Heat Power gewerkt aan een verbeterde en krachtigere brander die in de laatste testfase zit voor uiteindelijke duurtesten in een industriële omgeving in 2023.  Een primeur voor de genodigden op 19 mei om deze te bewonderen.

De mogelijkheid om technologie prototypes door te ontwikkelen en te testen in het Metalot Future Energy Lab is uitgebreid met het zogenaamde Waterstof Fieldlab. Dit is een testfaciliteit die gerealiseerd is om veilig en verantwoord te experimenteren met waterstofgas. Waterstof is een belangrijke energiedrager en bouwsteen voor verdere verduurzaming van de samenleving.

Nederland en Noordzee-buurlanden gaan voor 150 gigawatt productie windenergie op zee in 2050

Op de North Sea Summit in Denemarken maakten Minister-president Rutte en Minister Jetten woensdag samen met Duitsland, België en Denemarken bekend de productie van windenergie op de Noordzee flink op te schroeven en nauwer te gaan samenwerken.

In de verklaring die zij tekenden staat ook dat de landen samen gaan werken aan ‘energiehubs’ op zee die meerdere landen verbinden.

Een energiehub maakt het mogelijk om opgewekte elektriciteit op zee te verzamelen, dit om te zetten naar bijvoorbeeld waterstof en te coördineren waar de energie naartoe moet gaan.

Het kabinet heeft recent aangekondigd dat de totale geplande capaciteit voor windenergie op zee in Nederland wordt verdubbeld tot ongeveer 21 gigawatt rond 2030. Voor het einde van dit jaar stuurt de minister voor Klimaat en Energie een kamerbrief met de ambitie voor windenergie op zee productie tot 2050.

'Rijk ondermijnt klimaatdoelen met havenplannen'

Het Rijk houdt bij de aanleg van infrastructuur geen rekening met de uitvoering van de Parijse klimaatdoelen. Gloednieuwe sluizen en vaarwegen zouden nodig zijn voor de doorvoer van grote hoeveelheden kolen en olie, terwijl die fossiele energiebronnen internationaal in de ban gaan voor het klimaat.

Bij een geslaagde energietransitie is het nut van miljardenprojecten rond de havens onzeker, zo blijkt uit onderzoek van platform Investico voor Trouw en De Groene Amsterdammer.

Volgens Ad van Wijk, hoogleraar duurzame energiesystemen aan de TU Delft, is dat niet uit te leggen. 'Dit rijmt helemaal niet met de Green Deal in Europa, dan wel met klimaatbeleid dat we in Nederland voor ogen hebben'.

In de financiële onderbouwing van de Zeesluis Terneuzen, Zeesluis IJmuiden en de Tweede Maasvlakte wordt gerekend op de doorvoer van grote hoeveelheden kolen en olie tot 2040.

'Essent op weg om grootste leverancier van groene waterstof in Nederland te worden'

E.ON (het moederbedrijf van Essent) heeft een Memorandum of Understanding (MoU) getekend met het Australische energiebedrijf Fortescue Future Industries (FFI) om al in 2024 200.000 ton hernieuwbare groene waterstof (GH2) naar Duitsland en Nederland te halen.

De partijen streven naar een samenwerking op lange termijn en verwachten in 2030 op een jaarlijkse levering van 5 miljoen ton uit te komen. Essent zal door deze ‘brug’ de grootste leverancier worden van groene waterstof in Nederland. E.ON, en dus ook Essent nemen hiermee het voortouw bij het koolstofarm maken van Europa en het versterken van de groene energievoorziening in de toekomst. Dit maakt Europa in de nabije toekomst al minder afhankelijk van fossiele brandstoffen uit Rusland.

In eerste instantie zal de groene waterstof worden gebruikt om duizenden middelgrote ondernemingen koolstofvrij te maken. De grote hoeveelheden groene, hernieuwbare waterstof gaan aanzienlijk bijdragen tot het koolstofvrij maken van grote gasverbruikers zoals de industrie en de tuinbouwsector.

woensdag 18 mei 2022

Bijna helft huizenbezitters wil woning verduurzamen, maar ziet geen mogelijkheden

Hoewel 44 procent van de Nederlandse woningbezitters van plan is zijn woning in de komende twee jaar te verduurzamen, geeft tevens bijna de helft aan dat hiervoor de mogelijkheden ontbreken.

Voor veel Nederlanders zouden te hoge kosten de belangrijkste reden zijn om ervan af te zien. Bijna drie op de tien woningbezitters geven daarnaast aan de kat uit de boom te kijken, in afwachting van subsidies die het verduurzamen van de woning betaalbaarder maken. Tegelijkertijd zijn veel Nederlanders wel doordrongen van de urgentie van verduurzaming, mede doordat de energiekosten sterk zijn gestegen, blijkt uit een onderzoek dat PanelWizard in opdracht van ABN AMRO heeft verricht onder ruim 1800 Nederlanders.
 
Veruit de meeste huizenbezitters zijn zich bewust van het belang van duurzaamheid en hebben de intentie om hun huis milieuvriendelijker te maken. Zo geeft 42 procent van de huizenbezitters aan dat ze de eigen woning graag volledig gasloos willen maken en 35 procent dat zij zonnepanelen willen installeren. Bijna de helft erkent dat zij door de oplopende energiekosten hiertoe nu ook eerder zijn geneigd.

Maar liefst 54 procent van woningeigenaren zegt daarnaast bij de aankoop van een nieuwe woning beter te zullen letten op het energielabel. Zeven op de tien huiseigenaren vinden het belangrijk dat de huidige woning een hoog energielabel met laag energieverbruik heeft. Opvallend is dat bijna de helft van de starters en doorstromers bij de zoektocht naar een nieuwe woning een duidelijke voorkeur heeft voor een nieuwbouwwoning. Voor 40 procent van de huizenbezitters zou een doorslaggevende reden om een nieuwbouwwoning te kopen zijn dat het energieverbruik lager is dan bij bestaande bouw.

TU Delft's Control Room of the Future maakt elektriciteitsnet digitaal weerbaar

De toenemende digitalisering van het elektriciteitsnet brengt cyberdreigingen en -risico's met zich mee. In de Control Room of the Future (CRoF) van de TU Delft wordt het elektriciteitsnet digitaal weerbaar gemaakt.

De CRoF is eigenlijk een proeftuin waarin allerlei soorten verstoringen tegen het licht worden gehouden, waaronder cyberaanvallen.

In de controlekamer worden nieuwe operationele technologieën getest, variërend van bijvoorbeeld innovatieve energiebeheersystemen die aan de universiteit zelf zijn ontwikkeld tot hard- en softwareoplossingen die bij industriële partners zijn ontwikkeld.

Kunstmatige intelligentie en machine learning spelen eveneens een belangrijke rol bij het vormgeven van ons toekomstige elektriciteitsnet. Naarmate de werking van het elektriciteitsnet complexer wordt, heb je meer automatisering en intelligentie nodig.

Op dit moment is de werking van het energiesysteem nog steeds een zuiver manueel proces. Daarom willen de onderzoekers AI ontwikkelen die systeemoperators kan ondersteunen op de manier zoals een automatische piloot dat doet, zodat operators als supervisors zullen optreden.

Start boorwerkzaamheden aardwarmte Maasdijk

Met het stukslaan van de champagnefles is de boorkop voor Aardwarmte Maasdijk traditioneel ingewijd. De boring van de eerste put tot een diepte van 2,9 kilometer start in de week van 16 mei.

De afgelopen weken is aan de Lange Kruisweg in Maasdijk de boortoren opgebouwd. HVC realiseert hier samen met warmtecoöperatie Maasdijk een aardwarmteproject. Tachtig glastuinbouwondernemers worden bij een positief boorresultaat over anderhalf jaar op duurzame aardwarmte aangesloten. Het gaat om zo’n vijfhonderd hectare aan kassen met groenten, planten en bloemen. Dat is vergelijkbaar met de oppervlakte van 333 voetbalvelden en staat gelijk aan het gasverbruik van meer dan vijftigduizend huishoudens.

In totaal worden zes putten (drie doubletten) achter elkaar geboord. Daarbij bevinden de putten zich bovengronds enkele meters naast elkaar. De putten worden schuin geboord waardoor ondergronds op diepte een grote afstand is tussen de putten onderling (1,5 tot 2 kilometer). Geologisch onderzoek toont aan dat in deze ondergrond de Alblasserdam aardlaag geschikt is voor de winning van aardwarmte, de boringen leveren het bewijs in welke mate de ondergrond geschikt is. De boring neemt per put ongeveer een maand in beslag, is de verwachting. Dus voor zes putten in totaal een halfjaar.

Als de eerste twee boringen zijn gedaan, volgt een well test. Dit is om te kijken of de temperatuur en opbrengst het verwachte vermogen opleveren. De prognose is dat de drie doubletten gezamenlijke ongeveer 50 MWth warmte kunnen produceren. Ruim voldoende voor de tachtig telers. Daarnaast wordt onderzocht of ook woonwijken, zoals Waelpolder, kunnen aansluiten.

dinsdag 17 mei 2022

Tweede Open Energiedag

Duurzame energieprojecten in heel Nederland openen dit najaar de deuren om mensen kennis te laten maken met de mensen en de technieken achter de energietransitie. Een rondleiding bij een zonne- of windpark in de buurt. Ontmoet de mensen achter een biomassacentrale; voel de warmte van bodemenergie.

De Open Energiedag is onderdeel van de ‘Daar krijg je energie van’ campagne die vereniging NVDE gestart is in samenwerking met brancheverenigingen NWEA, Holland Solar, Energie Samen, Bodemenergie Nederland en Vereniging Warmtepompen.

Bij de eerste editie in 2021 waren 50 mooie projecten te bezoeken tijdens de Open Energiedag. Uiteenlopende energieprojecten, zoals zon- en windparken, biomassacentrales, aquathermie-, bio-energie- en bodemenergieprojecten. We hopen zoveel mogelijk projecten te werven, zodat overal in Nederland mogelijkheden zijn om een locatie in de buurt te bezoeken.

Hybride warmtepomp de nieuwe standaard vanaf 2026

 

Vanaf 2026 worden hybride warmtepompen de standaard voor het verwarmen van woningen.

Dat betekent dat bij vervanging van de cv-installaties mensen moeten overstappen op een duurzamer alternatief. In veel gevallen is dit een hybride warmtepomp, maar ook alternatieven zoals de volledig elektrische warmtepomp of een aansluiting op een warmtenet zijn mogelijk.

Het kabinet wil hiermee voor leveranciers, installateurs en woning- en gebouweigenaren duidelijkheid bieden en wijzigt hiervoor het besluit bouwwerken leefomgeving, ook wel bouwbesluit genoemd.

Een hybride warmtepomp is een combinatie van een warmtepomp en een cv-ketel. Doordat de cv-ketel op koude dagen bijspringt is de hybride warmtepomp voor veel woningen geschikt, en kan zowel op korte als lange termijn (in combinatie met een duurzaam gas) bijdragen aan de verduurzaming van de gebouwde omgeving. Dit leidt tot gemiddeld 60 procent besparing op het aardgasverbruik. In goed geïsoleerde woningen kan ook direct worden overgestapt naar een volledig elektrische warmtepomp, deze gebruikt helemaal geen aardgas. In een deel van Nederland is of komt een warmtenet beschikbaar, ook dat is een duurzame manier om de woning te verwarmen.

Het kabinet bereidt normering voor zodat deze in 2026 in kan gaan. Met de normering worden eisen gesteld aan de efficiëntie van de verwarmingsinstallatie. Dat betekent dat bij vervanging van de huidige cv-ketel mensen moeten overstappen op een duurzamer alternatief. Voor woningen die niet geschikt zijn, of op korte termijn op een ander alternatief voor aardgas worden aangesloten (bijvoorbeeld een warmtenet), is er een uitzonderingsmogelijkheid.

Om de ontwikkeling van deze techniek te ondersteunen, biedt het rijk subsidie op de aanschaf van een (hybride) warmtepomp. Deze subsidie is vanaf dit jaar verhoogd naar gemiddeld 30%. Tot en met 2030 heeft het kabinet €150 mln. per jaar gereserveerd om woningeigenaren te blijven ondersteunen bij de aanschaf van een (hybride) warmtepomp. Daarnaast is er financiering via het Nationaal Warmtefonds, met een rentetarief van 0 procent voor lage- en middeninkomens, beschikbaar.

Amsterdamse projecten combineren warmte-koudeopslag met stadswarmte

Westpoort Warmte (WPW, een samenwerkingsverband tussen de gemeente Amsterdam en Vattenfall) heeft al vier overeenkomsten getekend voor de levering van stadswarmte in combinatie met koude voor stadsontwikkelingsprojecten in Amsterdam.

In dit nieuwe concept koppelt WPW een lage temperatuur WarmteKoudeOpslag-systeem (WKO) aan hoge temperatuur stadswarmte. De combinatie biedt bewoners een duurzame en betrouwbare warmte- én koudelevering. Het is voor het eerst dat WPW dit concept toepast in Amsterdam.

De projecten liggen in Elzenhagen Zuid, Sluisbuurt en twee zijn er gesitueerd in Buiksloterham. In totaal worden bijna 4000 woningen, diverse commerciële ruimten en enkele kantoren en horeca van 40 MWth warmte en 13,5 MWth koude voorzien.

De combinatie van WKO en stadswarmte, ook wel hybride WKO genoemd, is vooral een uitkomst voor nieuwbouwprojecten. Met hybride WKO zijn er geen extra warmtepompen in de woningen nodig. Het is een all-inoplossing die slim gebruikmaakt van de combinatie van twee duurzame technieken.

Het lagetemperatuursysteem van de warmte-/koudeopslag levert de koeling voor de warme dagen en een belangrijk deel van de ruimteverwarming op koudere dagen. Dit wordt aangevuld met robuuste warmtelevering vanuit het stadswarmtenet wanneer hogere temperaturen nodig zijn voor het veilig produceren van warm tapwater voor bijvoorbeeld de douche en extra ruimteverwarming op de echt koude dagen.

maandag 16 mei 2022

ENGIE huldigt zijn 200ste windturbine in

Op 11 mei 2022 huldigde Philippe Henry, Waals minister van Klimaat, Energie, Infrastructuur en Mobiliteit, de 200ste windturbine van ENGIE in op de site van Unilin Insulation in Seneffe.

Het is een van de twee nieuwe windturbines, die er sinds eind april operationeel zijn. Samen dekken ze meer dan 70 procent van het elektriciteitsverbruik en maken ze de isolatiematerialen van Unilin Insulation nog duurzamer.

Het project draagt bij tot de doelstelling van de Unilin Groep, het bedrijf waarvan Unilin Insulation deel uitmaakt, om zijn CO2-uitstoot tegen 2030 met 42 procent te verminderen.

Met dit nieuwe windpark beschikt ENGIE nu over 894 MW geïnstalleerd hernieuwbaar vermogen, waarvan 511 MW aan onshore wind.

ENGIE wil het tempo opvoeren en de geïnstalleerde windenergiecapaciteit van de afgelopen 20 jaar verdubbelen tot 1000 MW tegen 2030.

Tekort aan materialen raakt ook klanten van Liander

Klanten van Liander krijgen vaker te maken met langere wachttijden voor een nieuwe aansluiting op het elektriciteitsnet of de verzwaring van een bestaande aansluiting.

Het wereldwijde tekort aan grondstoffen en materialen zorgt ervoor dat sommige werkzaamheden moeten worden uitgesteld. Onder andere elektriciteitsmeters, kabels en transformatoren zijn niet altijd meer voldoende op voorraad.

Mensen die elektrisch willen gaan koken of een warmtepomp of laadpaal willen installeren merken het als eerste. De specifieke meters die daarvoor nodig zijn, zijn nog maar beperkt beschikbaar. Ook verschillende woningbouwprojecten lopen vertraging op omdat elektriciteitskabels die nodig zijn om woningen aan te sluiten maar beperkt leverbaar zijn.

Voor sommige bedrijven komen de vertragingen door materiaaltekorten bovenop de al oplopende wachttijden voor een aansluiting op het elektriciteitsnet of de verzwaring hiervan. Deze oplopende wachttijden ontstaan door een combinatie van de enorme hoeveelheid werk, het tekort aan technisch personeel en de soms beperkte plaats in de openbare ruimte.

Eneco verhoogt efficiency windpark met hybride energieopslagsysteem

In Heerhugowaard is S4 Energy een pilot gestart met een hybride energieopslagsysteem om een constante energiestroom te kunnen realiseren bij Windpark Luna.

Het innovatieve systeem bestaat uit een combinatie van batterijen en KINEXT vliegwielen.

Naast een verbeterde energiestroom van het windpark zorgt het systeem voor stabiliteit van de frequentie van het netwerk op 50 Hz, ook wanneer de wind even niet waait.

De combinatie van een batterij met de KINEXT vliegwielen maakt het mogelijk dat direct wordt gereageerd op variaties in de netfrequentie met voldoende vermogen. De KINEXT vliegwielen zorgen daarnaast ook voor een langere levensduur van de batterijen. De vliegwielen kunnen in korte tijd grote vermogens leveren of onttrekken aan het netwerk, waardoor de belasting van de batterijen sterk vermindert en de laadstatus van de batterijen rond de 50% blijft. Dit vergroot de levensduur van het batterijsysteem.

vrijdag 13 mei 2022

LEAP24 heeft zijn eerste snellaadstation in Nederland geopend

LEAP24 heeft zijn eerste snellaadstation in Nederland geopend. Het nieuwe station ligt op het bedrijventerrein Almere Gooisekant. Het snellaadstation van LEAP24 in Almere telt vier snelladers. Hiermee kunnen elektrische auto’s tot 120 kW per uur opladen. Dat is bijna 10 keer sneller dan bij een openbare laadpaal aan de straat.

Met het oog op bestel- en vrachtwagens zijn de laadplekken extra ruim. Een voertuig van 11 meter lang en 3 meter breed kan makkelijk in één van de vier parkeervakken terecht. Dit laadstation is openbaar toegankelijk en ook personenvoertuigen kunnen in Gooisekant razendsnel opgeladen worden.

Naast het snellaadstation in Almere wordt er in Geleen en Rotterdam gebouwd aan stations van LEAP24. Het aantal laadpunten voor grote en kleine voertuigen wordt komende jaren flink uitgebreid. In 2026 wil het bedrijf zo’n tweehonderd locaties in Nederland hebben. Zo kunnen niet alleen personenvoertuigen snel weer de weg op, maar straks ook de grotere ‘veelrijdende’ bestelbussen en vrachtwagens.

TNO en partners werken aan nieuwe generatie elektrolysers

TNO gaat samenwerken met een drietal partners bij het ontwikkelen van een nieuwe generatie elektrolysers.

Samen met het Belgische bedrijf Bekaert, Johnson Matthey uit Engeland en het Duitse Schaeffler wordt hiermee een grote stap gemaakt in de verbetering van de elektrolyser efficiëntie.

De belangrijkste drijfveer om te werken aan de volgende generatie elektrolyser technologie is om de totale kosten van groene waterstofproductie omlaag te brengen en de energie-efficiëntie sterk te verhogen. Het gezamenlijk onderzoek heeft een minimum looptijd van drie jaar.

Het consortium wil de ontwikkeling van de Proton Exchange Membrane (PEM) elektrolysetechnologie versnellen door te werken aan verbetering en integratie van de verschillende componenten in de elektrolyser-stack, het technische ‘hart’ van de elektrolyser. Dit zal uiteindelijk leiden tot een nieuwe generatie PEM elektrolysers met een lager elektriciteitsverbruik, lagere kosten voor de waterstof en een compacter systeem.

Ook vrachtwagens op de schone toer

Ondernemers kunnen vanaf 9 mei subsidie krijgen bij aanschaf van een vrachtwagen die schoon rijdt; elektrisch of op waterstof. Daarmee zet Nederland een volgende stap op weg naar een volledig schoon wagenpark in 2050. S

De hoogte van de subsidie hangt af van het soort vrachtwagen en de grootte van het bedrijf. Grote bedrijven kunnen in totaal (subsidie en belastingvoordeel) tot 40 procent van de meerkosten ten opzichte van een dieselvrachtwagen vergoed krijgen. Heijnen wil MKB’ers een beetje extra tegemoet komen.

Voor de kleinste bedrijven, met minder dan 10 werknemers, loopt dat op tot 60 procent. Het gaat dan om de meerkosten bij aanschaf, die liggen voor elektrische vrachtwagens hoger dan voor dieselvrachtwagens. Elektrische vrachtwagens zijn wel goedkoper in gebruik en onderhoud.

De subsidieregeling loopt tot begin 2027. Momenteel is de pot in totaal gevuld met ruim 40 miljoen euro, die tot en met 2024 beschikbaar komt. Waarvan 13,5 miljoen dit jaar. Het kabinet werkt momenteel aan de vormgeving van het budget na 2024, in lijn met de wens daartoe vanuit de Tweede Kamer en de sector.

donderdag 12 mei 2022

Rotterdam The Hague Airport rijdt op 100% duurzame brandstof

Rotterdam The Hague Airport (RTHA) zet naar eigen zeggen een belangrijke stap om de luchthavenoperatie emissievrij te maken. De luchthaven start met een pilot voor duurzame diesel. Alle fossiele diesel op de gehele luchthaven wordt voorlopig geweerd.

Minister van Infrastructuur en Waterstaat Mark Harbers (I&W) heeft de pilot op feestelijke wijze geopend door als eerste een speciaal brandweervoertuig, de zogeheten crashtender, te tanken met de duurzame diesel GoodFuels HVO100.

HVO100 (Hydrotreated Vegetable Oil) is een duurzame diesel op basis van waterstof behandelde plantaardige en dierlijke afval- en reststromen. Het wordt op kunstmatige wijze geproduceerd zonder gebruik te maken van fossiele grondstoffen.

Het grootste voordeel van het gebruik van HVO100 brandstof is de CO2 reductie tot maar liefst 89% in vergelijking met gewone dieselolie. Daarnaast vermindert het ook de uitstoot van overige emissies zoals stikstof met 9% en fijnstof met 33 procent, wat bijdraagt aan de verbetering van de lokale luchtkwaliteit.

RTHA heeft zich gecommitteerd om zich maximaal in te spannen voor het reduceren van grondgebonden emissies met als doel om in 2030 geen emissies meer uit te stoten. Waar mogelijk worden alle voortuigen vervangen door bijvoorbeeld elektrische voertuigen en in de toekomst wellicht waterstofvoertuigen.

Enexis wil dochter Fudura verkopen

Enexis overweegt om dochtermaatschappij Fudura te verkopen aan een consortium bestaande uit DIF Capital Partners en PGGM. Daarover hebben Enexis, DIF Capital Partners en PGGM overeenstemming bereikt.

Het streven is om eind tweede kwartaal of begin derde kwartaal de transactie te finaliseren, na afronding van de gebruikelijke advies- en goedkeuringstrajecten met de medezeggenschap, mededingingsautoriteiten en de aandeelhouders van Enexis.

De energietransitie leidt tot een enorme toename van het werkpakket van Enexis. Op dit moment kan de netbeheerder haar klanten niet overal of niet op tijd aansluiten en de verwachting is dat dit de komende jaren een uitdaging zal blijven.

Daarom focust Enexis zich in de nieuwe strategie op haar kerntaken: zorgen dat de energievoorziening veilig en betrouwbaar blijft, het overal en tijdig aansluiten van haar klanten en het mede-ontwerpen, realiseren en beheren van het duurzame energiesysteem van de toekomst in haar verzorgingsgebied. Enexis maakt daarin keuzes en zoekt naar een goede balans in de schaarse tijd, geld en capaciteit. Taken die niet bijdragen aan de kerntaken van Enexis, worden afgebouwd of anders georganiseerd. Daarom heeft de Raad van Bestuur van Enexis besloten het commerciële bedrijfsonderdeel Fudura te verkopen.

Jumbo en PowerGo plaatsen snellaadpunten bij winkels in Nederland en België en bij La Place restaurants

Dit jaar start Jumbo met de plaatsing van snellaadpalen voor elektrische auto’s bij Jumbo winkels in Nederland en België en bij La Place restaurants.

Klanten kunnen dan een winkel- of restaurantbezoek combineren met het opladen van hun elektrische auto. Bovendien sparen klanten Jumbo Extra’s punten tijdens het opladen.

In samenwerking met PowerGo plaatst Jumbo dit jaar nog zo’n 150 laadpunten. Op termijn zal een groot deel van de Jumbo en La Place locaties voorzien zijn van laadpunten. Jumbo levert met de plaatsing van de laadpalen een belangrijke bijdrage aan de energietransitie van Nederland.

PowerGo plaatst voor Jumbo de palen met aansluitingen voor minimaal twee elektrische auto’s door heel Nederland en België.

Tijdens het laden sparen Jumbo klanten voor Jumbo Extra’s punten. Deze punten kunnen klanten inwisselen voor korting op boodschappen, abonnementen en dagjes uit. Ook handig: de oplaadtijd is precies gelijk aan de gemiddelde tijd die de klant in de Jumbo winkel verblijft. Hierdoor is in veel gevallen de auto opgeladen, zodra de boodschappen zijn gedaan.

woensdag 11 mei 2022

Frans Timmermans ontvangt propositie waterstof

Havenbedrijf Rotterdam heeft dinsdag de waterstofpropositie aangeboden aan Frans Timmermans, vicevoorzitter van de Europese Commissie. Het havenbedrijf deed dit namens zo’n 70 bedrijven en instellingen, waaronder de provincie Zuid-Holland.

Het doel van de propositie is om de ontwikkeling van de Zuid-Hollandse waterstofeconomie te versnellen. Daarnaast zal schone (groene) waterstof goedkoper moeten worden of ten minste evenveel moeten kosten als fossiele brandstoffen.

Volgens de 70 partijen die het aanbod onderschrijven zijn twee randvoorwaarden cruciaal om de waterstofeconomie snel op gang te krijgen. De eerste is de certificering van waterstof: van buiten Europa geïmporteerde groene waterstof moet hier als groen erkend worden. De tweede is het dichten van het financiële gat tussen het gebruik van grijze en het gebruik van groene energie en waterstof. Want zolang van fossiele grondstoffen gemaakte energie goedkoper is dan duurzame, krijgen de productie en het gebruik van groene waterstof niet de vaart die nodig is om de Europese doelstellingen te halen.