Pagina's
vrijdag 29 april 2022
Slimme laadpleinen in Eemsdelta, Het Hogeland en Westerkwartier klaar voor gebruik
Op slimme laadpleinen laden elektrische auto’s niet alleen de accu op, maar kunnen ze ook elektriciteit teruggeven aan het elektriciteitsnet. Daarmee worden pieken in vraag en aanbod van elektriciteit opgevangen. Zo helpen deze slimme laadpleinen mee om meer ruimte op het elektriciteitsnet te krijgen. Meer ruimte op het net betekent meer ruimte voor duurzame energie.
Wanneer inwoners verder dan 250 meter van een openbaar laadpunt wonen is het mogelijk zelf een laadpaal aan te vragen.
CO2-uitstoot Amsterdam daalt
Er wordt nu een vermindering van uitstoot in 2030 van 42 procent verwacht; vorig jaar was de verwachting nog 37 procent. Maar om het doel van 55 procent in 2030 te halen heeft Amsterdam hulp van het Rijk nodig. Amsterdam wil bijdragen aan de landelijke afspraken om de CO2-uitstoot te verminderen. Ondanks de goede resultaten in 2021, zoals het gestegen totale vermogen van zonnepanelen met 30 procent in een jaar, is een versnelling noodzakelijk.
Er zijn in 2021 stappen gezet in het aardgasvrij maken van woningen: sinds vorig jaar is de gemeente 50 procent aandeelhouder in warmtebedrijf Westpoort Warmte en zijn er afspraken gemaakt over maximale prijsstijgingen. Er zijn overeenkomsten gesloten om 10.000 woningen voor eind 2026 en 110.000 woningen voor 2040 aan te sluiten op stadswarmte. Door duurzame tenders en de nieuwe regels voor Bijna Energieneutrale Gebouwen is er in 80 procent van de tenders ingeschreven met energieneutrale of energieopwekkende gebouwen. Amsterdammers, ondernemers en maatschappelijke instellingen zijn ondersteund met energieadvies, vouchers of leningen om hun huizen of panden te verduurzamen.
Het belang van de energietransitie wordt door steeds meer Amsterdammers gezien: de steun voor de overstap naar duurzame energie is gegroeid van 78 naar 85 procent.
Mogelijk toch biogas in Gemert-Bakel
De biogasplannen zijn onderdeel van de Transitievisie Warmte, waarin het gemeentebestuur wegen schetst om over te stappen van aardgas naar duurzamere vormen van energie.
Burgemeester en wethouders gaan voorbij aan protesten van de stichting Mens, Dier en Peel. Volgens deze stichting wordt met het plaatsen van mestvergisters het mestoverschot kunstmatig in leven gehouden.
donderdag 28 april 2022
Zutphen blijft alert op opties om eerder te stoppen met gascontract
Dit gebeurt onder de naam Energie Collectief. Het contract van Energie Collectief met Gazprom loopt eind 2023 af. De gemeente Zutphen heeft de keuze gemaakt om dit contract op dit moment niet te verbreken.
Het Energie Collectief blijft alert of er juridische mogelijkheden zijn om het contract alsnog eerder te ontbinden.
Wethouder Eva Boswinkel heeft naar eigen zeggen letterlijk buikpijn van het besluit om het contract niet per direct stop te zetten. 'Want het voelt niet goed, kiezen tussen twee kwaden. Het per direct stoppen met ons contract leidt tot extra betalingen aan Gazprom die rechtstreeks naar de oorlog kunnen vloeien.'
File op elektriciteitsnet brengt energietransitie Noordzeekanaalgebied in gevaar
Bedrijven in het Noordzeekanaalgebied, samen verantwoordelijk voor bijna 70 procent van de CO2-reductie, hebben zoveel last van de netcongestie (file op het elektriciteitsnet) dat het industriecluster Noordzeekanaalgebied waarschijnlijk niet haar CO2-reductiedoel van 55 procent in 2030 gaat halen.
Dit schrijft Edward Stigter, voorzitter van het Bestuursplatform Energietransitie Noorzeekanaalgebied, aan de Tweede Kamer.
In de brief, die is opgesteld door de samenwerkende partijen rond het Noordzeekanaal, krijgen Kamerleden verschillende oplossingen aangeboden om toch op tijd de gewenste reductie te bereiken.
De havengebieden in het Noordzeekanaal zijn gestart met de ontwikkeling richting belangrijke internationale knooppunten voor import, verwerking, opslag, doorvoer en export van waterstof en daarvan afgeleide duurzame brandstoffen als synthetische kerosine. De ligging aan de Noordzee maakt dat in het gebied de elektriciteit van windvelden op zee makkelijk aan land kan komen en omgezet kan worden in waterstof. Woensdag 13 april debatteert de Tweede Kamer over waterstof.
woensdag 27 april 2022
Drijvende LNG-installatie begin augustus verwacht in Groningse Eemshaven
Voordat het aardgas per schip op transport gaat, wordt het geschikt gemaakt voor de reis. Het gas wordt vloeibaar (Liquefied) gemaakt. Bij aankomst moet het vervolgens ook weer vluchtig worden gemaakt, zodat het geschikt is voor het transport in het Nederlands gasnetwerk.
In de Eemshaven komen installaties waar de drijvende LNG-installatie - de S188 van de Belgische firma Exmar - aan kan landen. Vervolgens vindt er een omzetting van vloeibaar naar gasvormig plaats, waarmee het gas gereed is voor transport in het Nederlandse leidingnetwerk. De drijvende LNG installatie maakt het mogelijk om vloeibaar aardgas per schip naar de Eemshaven te brengen om daar door de installatie weer omgezet te worden naar gas.
Marktpartijen kopen het LNG-gas in en gebruiken de nieuwe drijvende terminal om al deze winter vloeibaar aardgas naar Nederland te kunnen brengen. Vanuit de Eemshaven draagt Gasunie dan verder zorg voor het verdere transport van gas in Nederland via het landelijke gasleidingnetwerk. In de toekomst zou een nieuwe terminal kunnen dienen voor de inzet van groene waterstof. Waterstof is een speerpunt in de strategie van Gasunie en een pijler onder de toekomstige economische ontwikkeling van Noord-Nederland.
Medio maart maakte Minister Jetten van Energie en Klimaat bekend dat het Nederlandse kabinet samen met Gasunie onderzoekt hoe de importcapaciteit voor LNG in Nederland op korte termijn kan worden vergroot. De import van LNG kan bijdragen aan minder afhankelijkheid van gas uit Rusland. Gasunie is hierover al enige tijd intensief met het kabinet in overleg.
Huiseigenaren vragen massaal subsidie aan door stijgende energieprijzen
De Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) wordt vanuit de overheid beschikbaar gesteld om huizen op een duurzame manier te verwarmen en het gasverbruik te verminderen. Woningeigenaren kunnen met deze regeling subsidie aanvragen voor warmtepompen en zonneboilers, isolatie en aansluiting op het warmtenet. De ISDE loopt tot 2030. Het subsidiebedrag wordt per jaar vastgesteld.
Om gebruik te kunnen maken van de ISDE is het nodig om minimaal twee maatregelen te treffen rondom verduurzaming van de woning. Dat mag isolatie zijn, maar ook het installeren van een warmtepomp of zonneboiler of aansluiting op het warmtenet. Tot en met 31 december 2023 biedt de ISDE ook subsidie voor zakelijke installatie voor kleinschalige energieopwekking met zonnepanelen en windturbines.
In 2022 is er in totaal 228 miljoen euro beschikbaar voor zonneboilers, warmtepompen, isolatie en aansluiting op het warmtenet. Voor zonnepanelen en kleinschalige windturbines is er 30 miljoen euro beschikbaar.
In het eerste kwartaal van 2022 zijn er 17.064 aanvragen ingediend voor 37.360 maatregelen en/of apparaten. Dit is een forse stijging ten opzichte van vorig jaar; in 2021 werden er in dezelfde periode slechts een kleine 6.500 aanvragen gedaan.
In januari, februari en maart 2022 is er zo’n 52,6 miljoen aan subsidie geclaimd, waarvan ongeveer 40 miljoen door particulieren.
Isolatiemaatregelen waren onder huiseigenaren het populairst, hiervoor werd 26,1 miljoen geclaimd. Daarnaast werd subsidie aangevraagd voor warmtepompen (12,7 miljoen), zonneboilers (1,1 miljoen) en aansluiting op het warmtenet (<0,1 miljoen).
VvE’s kunnen ook subsidie aanvragen voor isolatie. De overheid stelt hiervoor de Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) beschikbaar. De SEEH is alleen beschikbaar voor VvE’s met koop- en huurwoningen en loopt tot en met 2023.
De SEEH voor VvE’s heeft in 2021 en 2022 een totaalbudget van 31 miljoen euro voor energiebesparende maatregelen. Op 31 maart 2022 was hiervan nog ruim 7,6 miljoen beschikbaar. Van de 2 miljoen euro die in 2021 en 2022 beschikbaar is voor energieadvies, procesbegeleiding en een meerjarenonderhoudsplan is er nog 896.294 euro beschikbaar.
Met de Subsidieregeling aardgasvrije huurwoningen (SAH) wil de overheid verhuurders én gemengde VvE’s stimuleren om zich aan te sluiten op het warmtenet en zich af te sluiten van aardgas. Het aansluiten van sociale en particuliere huurwoningen op het warmtenet kost de verhuurder veel geld. Een groot deel van de subsidie is bedoeld voor de kosten voor de aansluiting op het warmtenet en om de woningen geheel aardgasvrij te maken. De subsidie is maximaal 5.000 euro per huurwoning, waarvan maximaal 1200 euro voor inpandige woningkosten en maximaal 3.800 euro voor aansluitingskosten op het warmtenet. Het aanvragen van de subsidie SAH kan tot en met 31 december 2023.
In totaal is er voor aanvragen tussen begin 2020 en eind 2023 195 miljoen beschikbaar aan subsidie. Er is nog 107 miljoen beschikbaar.
VvE’s die hernieuwbare stroom uit zonne-energie, windenergie of waterkracht willen opwekken, kunnen een beroep doen op de Subsidieregeling coöperatieve energieopwekking (SCE). Sinds 1 april 2021 vervangt de SCE de fiscale regeling verlaagd tarief, ook wel postcoderegeling genoemd. Leden én de installatie moeten zich binnen de aangevraagde postcoderoos bevinden. De regeling loopt tot 1 april 2026 en het budget wordt elk jaar opnieuw opgesteld. Voor 2022 is er een budget van 150 miljoen euro beschikbaar. Sinds 1 maart 2022 tot en met 1 december 2022 kunnen VvE’s hun aanvraag indienen.
dinsdag 26 april 2022
Electric Superblike onthult elektrische motoren
De motoren waarmee het Electric Superbike Twente (EST) team dit jaar de racebaan op gaat zijn de Apex-RS en de Delta-XE. Het derde EST-team startte twee jaar geleden met de ontwikkeling van de eerste van de twee motoren, de Apex-RS. Met 120 pk haalt de Apex een topsnelheid van 250 km/h. Het vierde EST-team startte vorig jaar met de ontwikkeling van de Delta-XE. De specificaties van deze motor gaan nog een stapje verder. Deze motor haalt de 220 pk en daarmee een snelheid van ruim 300 km/h.
Onder andere het batterijpakket van de Delta-XE kreeg een upgrade, verving het huidige team alle hoog voltage kabels en connectoren in de motoren en implementeerden zij daarnaast bij beide motoren een Vehicle Status Indicator Light (VSIL). Op het gebied van chassis, het mechanische gedeelte van de motor, hield dit onder andere een verbetering van de cooling loops van beide motoren in en daarbij de implementatie van stuurdempers. Het uiterlijk van beide motoren veranderde compleet met een gloednieuwe livery.
Electric Superbike Twente participeert dit jaar in vier races. Twee van deze races zijn onderdeel van het International Road Racing Championship (IRRC) en vinden plaats op de Varsselring in Hengelo en het Imatra Circuit in Finland. De andere twee races zijn onderdeel van het International Dutch Championship en worden beide gereden op het TT-Circuit van Assen. Naast de races is het EST-team aanwezig bij het evenement Jack's Racing Day.
'Verschil tussen duurste en goedkoopste gascontract ruim 1.500 euro'
Directeur Dirk-Jan Wolfert van de consumentenorganisatie Vastelastenbond vraagt zich hardop af waarom er zo’n grote prijsverschillen tussen aanbieders bestaan:
De Vastelastenbond onderzocht de variabele gastarieven van zeventien energieaanbieders en schrok van de immense verschillen tussen verschillende leveranciers. Sommige energiebedrijven vragen 46 procent meer voor dezelfde kuub gas. Tussen het goedkoopste en het duurste tarief zit een verschil van 88 eurocent per kuub. Bij een gemiddeld gasverbruik van 1.600 kuub scheelt dat ruim 1500 euro op jaarbasis.
Het loont volgens de consumentenorganisatie om de variabele tarieven goed onder de loep te nemen.
De tendens in de energiemarkt is om momenteel niet over te stappen. Er zijn weinig tot geen overstappers vanwege een gebrek aan jaarcontracten.
Consumenten zagen het afgelopen half jaar hun energierekening bijna verdrievoudigen door de crisis in de energiemarkt. De grote verschillen in prijs zijn lastig te verklaren en voor consumenten moeilijk te verteren.
Consument besteedt 8,6 miljard euro aan duurzamere woning
In 2021 heeft 52 procent van de Nederlandse huishoudens minimaal één duurzame aanpassing aan de woning gedaan. Dat komt neer op 4,2 miljoen huishoudens. Gemiddeld werden 4,1 duurzame aanpassingen per huishouden gerealiseerd. In de meeste gevallen voerde men de aanpassing zelf uit (52%). 28 procent is tegen betaling uitgevoerd en 18 procent werd door de verhuurder gedaan. 2 procent werd door de Vereniging van Eigenaren (VvE) geïnitieerd.
Twee op de vijf huishoudens hebben in 2021 energiezuinige verlichting in de woning aangebracht. Daarmee is dit veruit de meest toegepaste woningverduurzaming. Daarnaast heeft 19 procent van de huishoudens energiebesparende maatregelen op het gebied van verwarming genomen. 17 procent paste de isolatie van de woning aan en 12 procent nam waterbesparende maatregelen. 7 procent verduurzaamde de ventilatie van de woning.
Gemiddeld wordt er per aanpassing 649 euro uitgegeven. Nederlanders besteden het meest aan het verduurzamen van de verwarming (gemiddeld 1.800 euro per aanpassing). Ook de investering in isolatiemaatregelen ligt met 1.000 euro per aanpassing hoger dan gemiddeld. De gemiddelde bestedingen aan duurzame aanpassingen van de ventilatie (€189), waterbesparing (€100) en energiezuinige verlichting (€87) liggen veel lager.
ACM: energiemarkt instabiel maar nu geen acute risico’s op faillissementen
Omdat de energiemarkt naar verwachting instabiel zal blijven zijn financiële problemen van leveranciers nooit uit te sluiten. Daarom blijft de ACM controles uitvoeren om te kijken of leveranciers die een vergunning hebben om gas en/of elektriciteit te leveren aan consumenten blijven voldoen aan de eisen voor leveringszekerheid.
De ACM voor het nieuwe stookseizoen op 1 oktober 2022 extra eisen stellen aan leveranciers om hen weerbaarder te maken tegen plotselinge inkoopprijsstijgingen op de energiemarkt. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) heeft maatregelen aangekondigd om de beschikbaarheid van voldoende gas de komende winter zeker te stellen. Onder andere door gasopslagen zoveel mogelijk te laten vullen.
De ACM ziet dat het voor leveranciers duurder en daardoor lastiger is hun inkoopprijzen voor langere tijd vast te leggen omdat de prijzen op de energiemarkt erg fluctueren. Het voor langere tijd vastleggen van inkoopprijzen kan ook risicovol zijn als energieprijzen sterk zouden dalen. Bij een dalende prijs zijn klanten sneller geneigd om over te stappen omdat zij bij een andere leverancier een lager tarief kunnen betalen. De energie die de leverancier dan teveel heeft ingekocht moet hij voor een lagere prijs verkopen. Leveranciers kiezen er daarom steeds vaker voor om inkoopprijzen voor kortere periodes vast te leggen en alleen nog nieuwe energiecontracten aan te bieden waarbij het tarief tussentijds kan worden aangepast. Sommige leveranciers nemen zelfs nauwelijks nog nieuwe klanten aan. Zij kiezen er bijvoorbeeld voor om niet meer op vergelijkingssites zichtbaar te zijn.
Het moet voor consumenten wel altijd mogelijk zijn een energiecontract af te sluiten. Energieleveranciers moeten consumenten daarom altijd in elk geval het zogenoemde ‘modelcontract’ aanbieden. Het modelcontract heeft bij alle leveranciers dezelfde voorwaarden zodat deze onderling vergelijkbaar zijn. Het is een contract voor onbepaalde tijd met variabele tarieven. Het modelcontract hoeft niet het voordeligste contract te zijn dat leveranciers aanbieden.
Omdat de ACM via het consumentenloket ACM ConsuWijzer regelmatig vragen en klachten over modelcontracten krijgt heeft zij energieleveranciers per brief gewezen op de regels voor het modelcontract. Consumenten die moeite hebben een modelcontract af te sluiten of de tarieven niet kunnen vinden op de website van een leverancier kunnen dit melden via ACM ConsuWijzer. De ACM zal het bedrijf hier dan op aanspreken en zal als het nodig is handhavend optreden.
De ACM roept consumenten ook op een aanbod van een energieleverancier voor een nieuw contract of aangepaste tarieven altijd goed te bestuderen. Adviezen voor het kiezen van een nieuwe energieleverancier staan op ACM ConsuWijzer.
maandag 25 april 2022
'Steeds minder laadpunten per elektrische auto'
Het aantal openbare laadpunten is wel gestegen naar 70.000, bijna zes keer zoveel als in 2015, maar over dezelfde periode is het aantal EV's gestegen van 7000 naar 243.662, bijna 35 keer zo veel.
De provincie Zuid-Holland heeft de meeste openbare laadpunten voor elektrische auto's per huishouden. In Limburg staan de minste openbare laadpunten per huishouden.
Zuid-Holland heeft 9,3 openbare laadpunten per 1000 huishoudens, 0,2 meer dan Noord-Holland en 0,7 meer dan de provincie Utrecht. Op de vierde plaats staat de provincie Flevoland, met 7,2 laadpunten per 1000 huishoudens. De Randstad kent dus de hoogste dichtheid van openbare laadpunten.
Waterstof tanken kan dadelijk ook in de Kop van Noord-Holland
Het ‘tanken van de toekomst’ komt naar het kleine Kolhorn, een dorp met zo’n 900 inwoners in de gemeente Hollands Kroon. Het duurt alleen nog een paar weken voordat de installatie er staat.
De provincie Noord Holland wil flink meters maken met slimme en schone mobiliteit. In 2025 wil men acht waterstoftankstations voor vrachtverkeer hebben in de provincie, zodat een eerste basisnetwerk gerealiseerd is.
Verder ondersteunt Noord-Holland de transitie door bedrijven bij elkaar te brengen, projecten samen te voegen tot sluitende business cases en hulp te bieden bij regelgeving.
Eneco neemt Energie in Huis over
Energie in Huis heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot één van de marktleiders van Nederland in duurzame energieoplossingen voor thuis, zowel onder het eigen label als onder het label ‘Eneco Duurzaam Wonen’. Binnen deze samenwerking, had Eneco al een minderheidsbelang in het bedrijf. Energie in Huis is nu volledig overgenomen. Dit past bij Eneco’s ambitie om klanten te helpen met het energiezuinig maken van hun woning; van advies tot installatie en onderhoud.
Met warmtepompen, zonnepanelen en zonneboilers kunnen woningeigenaren investeren in het verduurzamen van de woning waarbij tegelijkertijd de energiekosten dalen. Een warmtepomp biedt woningeigenaren bijvoorbeeld een goede optie om minder gas te verbruiken of (op termijn) zelfs helemaal van het gas af te gaan. Eneco biedt deze oplossingen vanaf nu volledig zelf aan.
Kabinet wil klimaatneutrale glastuinbouw 2040
Met dit pakket ondersteunt het kabinet een versnelling ten opzichte van de afspraken uit het coalitieakkoord en de miljoenennota 2021. De voorlopige doelstelling voor de glastuinbouw in 2030 komt daarmee op een bandbreedte van 4,3 tot 4,8 Mton CO2-equivalenten.
De subsidieregelingen Marktintroductie Energie Innovaties glastuinbouw (MEI) en Energie-efficiëntie glastuinbouw (EG) zijn er specifiek op gericht om innovatie en investeringen in energiebesparing in kassen te stimuleren. Deze regelingen gaat dit jaar opnieuw open voor respectievelijk een bedrag van 7 miljoen euro voor de MEI en 25 miljoen euro voor EG.
In de glastuinbouwsector ziet het kabinet veel potentie om koploper te zijn in energiezuinige en circulaire productie van hoogwaardige groenten, bloemen en planten. Daarvoor is een versnelling van de energietransitie nodig. Dat is geen eenvoudige opgave voor de sector, ook gezien de hoge gasprijzen van dit moment en onzekerheden door geopolitieke ontwikkelingen.
De brancheorganisatie Glastuinbouw Nederland heeft afgelopen week een investeringsplan gepresenteerd om de afhankelijkheid van (Russisch) aardgas versneld te verminderen.
Universiteit Utrecht zet de verwarming lager
Directe aanleiding hiervoor is de oproep van de Nederlandse overheid richting burgers, bedrijven en instellingen om de afhankelijkheid van Russisch gas te verkleinen. De verlaging draagt bij aan de klimaatdoelstellingen van de universiteit.
De temperatuurverlaging wordt doorgevoerd in stappen van één graad Celsius. Deze week gaat de temperatuur van 21 naar 20 graden Celsius. Begin mei gaat de thermostaat naar de uiteindelijke temperatuur van 19 graden.
De wijziging geldt in ieder geval voor alle onderwijs- en kantoorruimten. De komende tijd zoekt de UU uit welke onderzoeksruimten ook meegenomen kunnen worden in de temperatuurverlaging. Het kan zijn dat besloten wordt de temperatuur per onderzoeksruimte wel of niet aan te passen. Bijvoorbeeld als de verlaging anders verstorend zou kunnen werken op onderzoeksprocessen.
vrijdag 22 april 2022
Fluvius onderzoekt snellaadinfrastructuur op eigen parkeerplaats
Voor de concrete uitwerking daarvan doet het netbedrijf een oproep bij zogeheten 'Charge Point Operators' (CPO’s) die voorstellen mogen indienen. Fluvius mikt op laadinfrastructuur die zowel toegankelijk is voor het grote publiek als voor de medewerkers en bezoekers van de sites.
Drenthe wil ondernemers met afnameschaarste van elektriciteit ondersteunen
Om ondernemers te kunnen ondersteunen wordt de Drentse aanpak voor netcongestie, nu gericht op bedrijven die problemen ondervinden bij het terug leveren van stroom, uitgebreid met mogelijke oplossingen bij afnameschaarste.
Deze afnameschaarste kan ontstaan wanneer het totaal van alle vraag naar elektriciteit groter is dan de totale netcapaciteit.
Daarnaast pleit Drenthe voor regionale regie op de uitbreiding van het elektriciteitsnetwerk en verandering in wet- en regelgeving, omdat de netwerkbedrijven niet meer in staat zijn om de benodigde uitbreidingen op tijd gereed te hebben. De extra woningbouwopgaven en de versnelling van de energietransitie vragen om meer regionale regie en mogelijkheden om anticiperend te kunnen werken aan het elektriciteitsnet.
Brabantse energietransitie in cijfers
Maar hoe verloopt de voortgang van de Brabantse energietransitie? Dat houdt de provincie bij met monitoring.
Om dit te monitoren heeft de provincie een Energiemonitor ontwikkeld waarbij de gekozen indicatoren en de wijze van presentatie landelijk als voorbeeld worden gezien.
De cijfers uit de infographic zijn zoveel mogelijk gebaseerd op data die al door diverse organisaties (zoals CBS, RVO en Enexis) worden verzameld. De cijfers zijn door het gebruik van landelijke definities te vergelijken met andere provincies en het Rijk.
donderdag 21 april 2022
Energie-en afvalbedrijf HVC maant rijkt tot sturing
'Onze inspanningen op het gebied van hergebruik hadden een grotere impact kunnen en moeten hebben. Het is hard nodig dat producenten, afvalverwerkende sector, wetenschap en rijksoverheid écht gaan samenwerken. Alleen die laatste partij ontbreekt vrijwel geheel. Dat is jammer, want er is veel meer beleid, aandacht en sturing nodig.'
HVC noteerde een recordproductie aan groen gas en compost, nam een tweede aardwarmtebron in productie, droeg eraan bij dat meer woningen aardgasvrij werden, en telde minder restafval dankzij het recycle-tarief.
Inwoners bieden de laatste jaren steeds meer gescheiden gft en etensresten aan. In 2021 maakte HVC daarvan 4,2 miljoen kuub groen gas, goed voor het gasverbruik van 3.390 huishoudens. Daarnaast produceerde HVC 91,1 kton compost.
In de regio’s Alkmaar en Dordrecht heeft HVC 1.821 huishoudens aangesloten op het warmtenet. Ook sloot het 5.385 nieuwe contracten af voor toekomstige warmteaansluitingen. In de gemeente Westland nam HVC een tweede aardwarmtebron van Trias Westland in gebruik. Deze gaat uiteindelijk 54 glastuinbouwbedrijven, een bloemenveiling en 345 woningen voorzien van duurzame warmte.
E-campus elektrische luchtvaart Teuge krijgt steun in de rug uit Europa
De E-campus ontvangt steun vanuit de gelden uit de Europese Unie. Een groene impuls voor de Oost-Nederlandse economie na de gevolgen van de COVID-pandemie.
De E-Campus bestaat uit gedeelde onderzoeksfaciliteiten voor elektrische vliegtuigtechnologie en het elektrificeren van de luchthaveninfrastructuur en andere activiteiten op de grond. Daarmee kunnen MKB-bedrijven met kennis en onderwijsinstellingen gericht werken aan allerlei schone elektrische luchtvaarttoepassingen. Denk hierbij aan nieuwe elektrische aandrijflijnen en batterij technologie. Maar zeker ook activiteiten en ontwikkeling speciaal gericht op het onderhoud van elektrische vliegtuigen.
Door het bijeenbrengen van die kennis met expertise en faciliteiten kunnen slimme ondernemers werken aan schone oplossingen voor luchtvaart. Luchthaven Teuge en de gedeelde faciliteit E-Campus worden daardoor een belangrijk innovatief centrum én een interessante vestigingsplaats voor het versnellen van de transitie naar elektrisch vliegen. Daarmee krijgt de regionale economie een groene impuls. Luchtvaart zorgt voor een grote uitstoot van broeikasgassen, met name koolstofdioxide, stikstof en fijnstof.
ACM onderzoekt met netbeheerders mogelijkheden om gevolgen personeelstekort te verkleinen
Vooral bij grote netbeheerders (TenneT, Liander, Enexis en Stedin) leidt dit tot vertraging in de uitvoering van projecten, waardoor nieuwe aansluitingen later worden aangelegd of verzwaringen minder snel worden uitgevoerd.
Uit de gesprekken die de ACM in de tweede helft van 2021 ten behoeve van de verkenning heeft gevoerd werd bevestigd dat de vraag naar personeel en het aanbod uit de markt niet in evenwicht zijn en dat dit een structureel probleem is.
De vraag naar technisch geschoold personeel is sterk gestegen omdat het werkpakket voor netbeheerders en andere bedrijven in de energiesector veel groter is geworden vanwege de energietransitie. Deze groeiende vraag naar personeel leidt nog niet tot meer aanbod van technisch geschoold personeel omdat de uitstroom vanuit opleidingen (nog) niet meegroeit met deze vraag.
De ACM vindt het belangrijk dat netbeheerders transparant zijn over de gevolgen van personeelsschaarste. Daarom gaat de ACM de aanpak van het probleem van personeelsschaarste regelmatig met de netbeheerders bespreken. De ACM zal hierbij de sturing en aanpak van netbeheerders aan de orde stellen om te kijken welke mogelijkheden er zijn om het probleem te verkleinen, en welke rol de netbeheerders en andere spelers - waaronder de ACM als toezichthouder - daarin kunnen spelen.
Netbeheerders: Waterstof onontbeerlijk om klimaatdoelen te halen
De netbeheerders hebben in gezamenlijke studies geconcludeerd dat waterstof een noodzakelijk onderdeel is van het duurzame, flexibele en betrouwbare energiesysteem van de toekomst. Om ervoor te zorgen dat waterstof al voor 2030 kan bijdragen aan de verduurzaming van onze samenleving, moet de overheid nu de juiste beleidsmaatregelen nemen.
Het huidige doel van 3-4 GW elektrolyse lijkt ontoereikend om de Europese en Nederlandse klimaatdoelen te halen.
Ophoging van dit doel ligt voor de hand;
Zorg voor versnelling van investeringen in de waterstofketen met publieke regie op vraag en aanbod, adviseren de netbeheerder.
Kortom, actie van de landelijke politiek is nodig om waterstof als duurzame energiedrager in te kunnen zetten in de industrie, mobiliteit en gebouwde omgeving. Op deze manier kan waterstof een forse bijdrage leveren om de klimaatdoelen te halen in 2030.
Biogascentrale Bunschoten moet stoppen
Dat heeft de voorzieningenrechter woensdag bepaald.
De vergunningen van het bedrijf waren al ingetrokken, maar de centrale draaide nadien alsnog door.
Het bedrijf achter de centrale pleegde mestfraude. De leidinggevenden kregen daar taakstraffen voor en tienduizenden euro’s boete.
Gezamenlijk plan van aanpak uitbreiding elektriciteitsnet Amsterdam
Zowel ondergronds als bovengronds is de ruimte beperkt. Daarom hebben de gemeente Amsterdam en netbeheerders TenneT en Liander een plan van aanpak gemaakt, het ‘Ontwikkelingskader Elektriciteitsvoorziening Amsterdam 2035’.
Om in Amsterdam aan de vraag naar elektriciteit te kunnen blijven voldoen, zijn er tot 2035 29 nieuwe elektriciteitsstations nodig en moeten er 12 bestaande stations worden uitgebreid. TenneT en Liander investeren gezamenlijk zo’n 1,4 miljard euro om de geplande uitbreiding te realiseren. De meeste werkzaamheden vinden plaats tussen 2023 en 2028.
De opgave die er ligt is noodzakelijk voor de toekomst van de stad en iedere Amsterdammer gaat er vroeg of laat iets merken. Dat kan zijn door de bouw van een elektriciteitsstation in de buurt, het openbreken van de straat voor extra kabels of het plaatsen van transformatorhuisjes in de wijken.
woensdag 20 april 2022
Arval België en Luminus slaan handen in elkaar
In de eerste twee maanden van 2022 zette Arval België al 3.654 nieuwe bedrijfswagens op de Belgische wegen. Bijna 1 op de 5 (18 procent) daarvan is een 100 procent elektrisch voertuig.
Vanaf 2023 worden de fiscale voordelen voor nieuwe bedrijfswagens verder afgebouwd als ze niet 100% elektrisch zijn. Sterker nog: vanaf 1 januari 2026 vallen die voordelen volledig weg voor nieuwe contracten. Daarom verwacht Arval België dat nog meer bestuurders de komende maanden en jaren kiezen voor een full elektrische of hybride wagen.
Dit blijkt ook uit de bestellingen in de eerste twee maanden van 2022: 43 procent van de bestellingen zijn geëlektrificeerd (BEV en PHEV) en ruim 21% is 100% elektrisch. Uit recent onderzoek blijkt ook dat bijna 1 op de 4 werknemers in de privésector over een bedrijfswagen beschikt. Deze twee factoren zullen ervoor zorgen dat de vraag naar oplaadmogelijkheden voor deze wagens, dus laadpalen op de openbare weg, maar ook bij particulieren thuis, de komende jaren zal blijven stijgen.
Straks geen BTW meer bij installatie zonnepanelen
Op dit moment geldt nog een BTW-tarief van 21 procent.
Het voornemen staat in een wetswijziging die vandaag is voorgelegd. Het kplan is nog wel afhankelijk en onder voorbehoud van budgettaire haalbaarheid.
Sinds eind vorig jaar is het EU-lidstaten toegestaan om een BTW-nultarief toe te passen op de levering en installatie van zonnepanelen.
Fossielvrij staal krijgt steun van het EU-Innovatiefonds
Het HYBRIT-initiatief van staalbedrijf SSAB, mijnbedrijf LKAB en Vattenfall heeft officieel steun gekregen van de Europese Unie, als een van de zeven innovatieve projecten in het kader van het EU-Innovatiefonds.
Het project krijgt steun van het EU-Innovatiefonds vanwege zijn potentieel om bij te dragen aan de transitie van de Zweedse industrie en de mogelijkheid om de klimaatverandering te verminderen.
Voor het rechtstreeks reduceren van ijzererts gebruikt HYBRIT fossielvrije waterstof. Verschillende demonstraties moeten de technische en commerciële levensvatbaarheid van de HYBRIT-waardeketen aantonen, waaronder een demonstratie van het proces van directe reductie op basis van waterstof, inclusief fossielvrije waterstofproductie in Gällivare, Zweden, een demonstratie van het elektrisch smelten van op waterstof gebaseerd direct gereduceerd ijzer en een demonstratie van fossielvrije productie van direct gereduceerde pellets voor het waterstofreductieproces.
NieuweWarmteNu! krijgt voorwaardelijke toekenning uit Groeifonds voor collectieve warmtesystemen
In het consortium NWN! werken overheden, (warmte) bedrijven, netbeheerders, energiecooperaties en kennisinstellingen samen om een versnelling te geven aan de inzet van duurzame collectieve warmte systemen.
Afhankelijk van de snelheid van het vervolgtraject kunnen de eerste projecten al in 2023 met de bouw starten.
Het project heeft een looptijd van vier jaar vanaf toekenning. NWN! kan voor een impuls zorgen in de energietransitie en in het afbouwen van aardgasgebruik, tegen lage maatschappelijke kosten.
dinsdag 19 april 2022
Fluvius zorgt voor spoedaansluiting nooddorpen Mechelen en Antwerpen
De oorlog in Oekraïne heeft een enorme vluchtelingenstroom op gang gebracht, ook naar Belgie. Om al deze mensen snel te kunnen opvangen, worden op enkele plaatsen in Vlaanderen nooddorpen gebouwd, onder meer in Mechelen en Antwerpen. De eerste stap in de totstandkoming van die nooddorpen is de aanleg van nutsvoorzieningen, die op deze locaties vaak niet aanwezig zijn. Netbedrijf Fluvius zet alles in het werk om de elektriciteitsaansluiting van de dorpen met spoed te realiseren.
Voor het nooddorp van 200 wooncontainers tegenover de Nekkerhal voorzag de stad Mechelen een nieuwe distributiecabine met een vermogen van 800 kVA.
Eerste bedrijven Schiphol Trade Park aangesloten op virtueel stroomnet
Donderdag 14 april is tijdens een bijeenkomst in Hoofddorp het Energie Collectief Schiphol Trade Park gelanceerd waarbij van de huidige zes leden de eerste vier bedrijven live op het netwerk werden aangesloten.
Het virtuele net is de oplossing voor het tijdelijke tekort aan stroomtransportcapaciteit in de regio Schiphol.
Tijdens piekmomenten wordt de beschikbare netcapaciteit aangevuld met (zonne)energie uit batterijen en - indien het echt niet anders kan - met generatoren. Het smart-grid platform van Spectral zorgt ervoor dat er maximaal gebruik wordt gemaakt van de beschikbare netcapaciteit door middel van real time metingen en slimme sturing.
Nederlands vliegwind-bedrijf in surseance
Het bedrijf Ampyx Power heeft uitstel van betaling aangevraagd. De startup richt zich op de zogeheten airborne-windenergie, oftewel energieopwekking in de lucht.
Ampyx heeft al twee generaties vliegtuigjes getest in de Noordoostpolder. De derde generatie AP3 was nog geavanceerder, vertelde commercieel directeur Pim Breukelman van Ampyx Power een aantal jaren geleden.
Het bedrijf richtte zich op twee markten, ten eerste het vervangen van de eerste generatie offshore windturbines, de tweede markt zijn drijvende offshore installaties.
De oorzaak van de surseance is nog niet toegelicht.
Daling CO2-uitstoot grote bedrijven komt tot stilstand in 2021
In 2020 ging het nog om een daling van 11,5% CO2-uitstoot ten opzichte van 2019. De CO2 emissies in 2021 zijn met 74,1 miljoen ton (Mton) nog wel lager dan de 83,7 Mton in 2019, voordat de coronacrisis begon.
De 343 bedrijven die onder het ETS vallen, zijn samen verantwoordelijk voor ongeveer de helft van de totale CO2-uitstoot in Nederland.
De CO2-uitstoot van de vier kolencentrales is in 2021 met 69 procent toegenomen in vergelijking met 2020. De uitstoot van de grootste kolencentrale van Nederland, de RWE centrale in Eemshaven, is zelfs meer dan verdubbeld: van 2,5 Mton CO2 in 2020 naar 5,3 Mton in 2021. In totaal stootten de kolencentrales 11,6 Mton CO2 uit in 2021 en waren daarmee verantwoordelijk voor 7% van de totale Nederlandse CO2-uitstoot.
De uitstoot van veel gascentrales daalde juist aanzienlijk waardoor de uitstoot van de energiesector nagenoeg gelijk bleef ten opzichte van 2020.
zondag 17 april 2022
Mogelijk claims voor energiebedrijven na uitspraak Geschillencommissie
Pure Energie stuurde klanten met een variabel contract op 23 september vorig jaar een mail over die verhoging.
Pure Energie heeft de klager inmiddels gecompenseerd. energiedirect zoekt ook een oplossing met de klant.
Energieadvocaat Marie-Claire Willenborg verwacht nu dat er meer claims gaan volgen.
Het inmiddels failliete Enstroga lichtte zijn klanten maar een week van tevoren in over de stijgende tarieven.
vrijdag 15 april 2022
Minister Dermagne bezoekt het Arcadis Ost-platform in Aalborg
Dit platform is het gezamenlijke werk van 50Hertz (Elia Group) en Parkwind en wordt gebouwd voor een optimale integratie van de elektriciteit die vanaf 2023 zal worden geproduceerd op het toekomstige windpark Arcadis Ost in de Baltische Zee.
Arcadis Ost is een offshore windpark in de Baltische Zee op 19 km van de Duitse kust. Het windpark heeft een geïnstalleerd vermogen van 247 MW. Daarmee kan groene stroom worden opgewekt voor het jaarverbruik van ca. 290.000 huishoudens. Het Arcadis Ost-windpark zal in het eerste kwartaal van 2023 operationeel zijn.
Flevolandse windmolens in het buitenland
Wist je dat Flevolandse windmolens straks in o.a. Italië, Georgië of Ierland duurzame energie opwekken? In Flevoland maken oude windmolens ruimte voor nieuwe en efficiëntere windmolens. Bij het afbreken van een windmolen wordt het milieu zo min mogelijk belast met afval.
De volledige windmolen (de mast, het machinehuis en de wieken) wordt in de fabriek van de producent opgeknapt en opgebouwd in andere gebieden. Ook het fundament, beton en de kabels worden volledig gerecyled!
Jop Fackelydey en Edward van de Heuvel van Business in Wind vertellen je in deze video alles over het saneren van windmolens in Flevoland.
Panasonic introduceert de duurzame en kostenbesparende Hybrid+ warmtepomp
Doordat de warmtepomp op stroom werkt, daalt de CO2-uitstoot met zo’n 20 procent en gaan de energiekosten omlaag. Tevens komt de hybride warmtepomp in aanmerking voor de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE). Dat kan voor een Aquarea Hybrid+ warmtepomp oplopen tot 4350 euro.
Om de woning op de gewenste temperatuur te brengen haalt de warmtepomp zijn warmte uit de buitenlucht. Het verwarmt een groot deel van het jaar de woning. De cv-ketel springt alleen tijdens extreem koude dagen bij en zorgt voor warm water in de badkamer en keuken.
De gebruiker hoeft dus niet direct op een volledig elektrische oplossing over te stappen. Dat kan ook later met dezelfde warmtepomp, want de Hybrid+ is hier volledig op voorbereid. In vijf stappen kan de warmtepomp steeds meer functies van de cv-ketel overnemen. Uiteindelijk kan deze zelfs verwijderd worden en zorgt de warmtepomp volledig voor de verwarming en warm tapwater.
De Panasonic Aquarea Hybrid+ serie biedt twee opties voor de plaatsing van de warmtepomp. Bij een Bi-bloc wordt binnen, vlakbij de cv-ketel, de condensor geplaats en buiten de verdamper. In het geval van een Mono-bloc gaat het om één complete buitenunit met beide functies.
Het geluid van de buitenunit is vergelijkbaar met een koelkast en alleen te horen als de verwarming aan staat. De binnenunit van de Bi-bloc is zeer compact en past moeiteloos in iedere berging of cv-ruimte. Daarnaast is met de Aquarea Smart Cloud app de warmtepomp eenvoudig met een mobiele telefoon te bedienen. Het programma werkt intuïtief en leert van de instellingen van de gebruiker. Hierdoor lever de warmtepomp een nog beter rendement.
Duits-Nederlands onderzoek: gemeenschappelijke waterstofmarkt en -infrastructuur leveren kansen op
Dat schrijven de drie organisaties in een zojuist afgeronde studie naar de haalbaarheid van een transnationale waardeketen voor groene waterstof tussen 2025 en 2050. De belangrijkste conclusie is dat een Nederlands-Duitse samenwerking voor het ontwikkelen van een gemeenschappelijke waterstofmarkt en -infrastructuur veel kansen oplevert voor het realiseren van een CO2-vrije economie in de regio.
In dit HY3-project namen TNO en partners de verschillende facetten van de waterstof waarde -ketens onder de loep om te kijken hoe de waterstofproductie op zee en aan de Nederlandse en Duitse Noordzeekust kan worden verbonden met vraagcentra in zowel Nederland als Duitsland, en dan met name Noordrijn-Westfalen.
Tussen nu en 2050 kan een gemeenschappelijke Duits-Nederlandse waterstofmarkt uitgroeien tot zeven maal de huidige omvang. In het scenario van Forschungzentrum Jülich, Dena en TNO worden vraagcentra in zowel Nederland als Noordrijn-Westfalen (NRW) via een backbone van ruim 5000 km aaneengesloten leidingen voorzien van maximaal 7,1 miljoen ton waterstof geproduceerd met offshore windenergie. Om vraag en aanbod gedurende het jaar in evenwicht te houden, zal er echter ook waterstof geïmporteerd moeten worden en zijn er bijna 60 zoutcavernes nodig voor ondergrondse opslag. Zo zou een transnationale waterstofeconomie er volgens hen in 2050 uit kunnen zien als de belangrijkste maatregelen worden genomen.
Eerste mobiele zonnepark ter wereld
De provincie Zuid-Holland is één van de subsidiegevers aan het project.
Het akkerbouwbedrijf Dogterom wil in zijn eigen energie voorzien. Het beweegbare en opvouwbare zonnepark levert daar een bijdrage aan. De installatie beweegt langzaam over de akkers, naar verwachting zonder dat de tijdelijke schaduw de groei van de gewassen in de weg zit. Bovendien is een voordeel dat als het land wordt bewerkt of de gewassen verzorging krijgen, de zonnepanelen plaats kunnen maken voor landbouwwerktuigen.
Het zonnepark levert elektriciteit en speelt een rol in de productie van waterstof.’
donderdag 14 april 2022
Bolt en Shell starten samenwerking op gebied van elektrisch rijden
Bolt chauffeurs kunnen vanaf nu tegen een gunstig tarief hun elektrische voertuigen opladen bij een van de Shell Recharge laadpunten in heel Nederland.
Het netwerk aan Shell laadpunten telt inmiddels meer dan 200 snelladers. De 175 kW-snelladers zorgen ervoor dat chauffeurs binnen 20 minuten weer onderweg zijn. Door de landelijke dekking is er altijd een laadplek in de buurt.
Woonwijk de Glind wordt proeftuin Aardgasvrije Wijk
De woonwijk ontvangt 1,9 miljoen euro van het Rijk om de wijk aardgasvrij te maken. Dit is de achtste Gelderse wijk in het landelijke programma. Met de vijf Gelderse proeftuinwijken zijn er daarmee nu 13 wijken in Gelderland een Proeftuin Aardgasvrije Wijk.
Tegen 2030 moeten zeker 500.000 huizen worden verduurzaamd in Gelderland. Dat betekent dat huizen niet meer verwarmd worden door boilers op aardgas, maar door warmtenetten, warmtepompen of infrarood-panelen. Provincie Gelderland ondersteunt de Gelderse gemeenten bij de energietransitie van de gebouwde omgeving.
Subsidie voor verduurzamen wijk Aalderinkshoek
Met dit programma ondersteunt het Rijk de gemeente in het aardgasvrij maken van woningen en gebouwen.
Van de 47 inzendingen in deze derde proeftuinronde kende het ministerie 14 proeftuinaanvragen toe, voor in totaal een bedrag van ruim 50 miljoen euro. Almelo diende samen met de woningbouwcorporaties Beter Wonen, Sint Joseph en Woonzorg Nederland, Waterschap Vechtstromen en Cogas een aanvraag in. Basis hiervoor is de eerder door de gemeenteraad vastgestelde Almelose Warmtevisie, die haalbaarheid én betaalbaarheid voorop stelt.
woensdag 13 april 2022
Hybride warmtepomp nog onbekend
Het kabinet zet de komende jaren groots in op de hybride warmtepomp, met subsidie en communicatie. Volgens voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal is er werk aan winkel om woningeigenaren bekender te maken met de techniek.
Uit het onderzoek blijkt ook dat maar drie van de tien woningeigenaren weten dat er een subsidie beschikbaar is voor hybride warmtepompen. Een vijfde denkt van niet, en de helft weet het niet. Bij de huiseigenaren met een lagere opleiding is de bekendheid nog lager, 14 procent denkt niet dat er subsidie is en 70 procent weet het niet.
Een hybride warmtepomp werkt op stroom en haalt warmte uit de buitenlucht. Je koppelt hem aan je cv-ketel. De warmtepomp zorgt voor een groot deel van de warmte in huis. De cv-ketel springt bij als het buiten te koud is of te lang duurt om het huis warm te krijgen, en zorgt voor het warme water in de badkamer en keuken. Zo vervang je ongeveer 60 procent van het aardgas dat nodig is voor de verwarming van je huis en word je minder afhankelijk van aardgas. Je gaat wel meer stroom verbruiken. Je bespaart op de energiekosten en de uitstoot van CO2, zeker nu de stroom in Nederland stap voor stap groener wordt.
Een hybride warmtepomp kost gemiddeld 5000 euro. Je krijgt daar ongeveer 2500 euro subsidie voor. Met een besparing van 400 euro per jaar op je energierekening, uitgaande van 1 euro per kubieke meter gas, verdien je de aanschafkosten ruim binnen de levensduur van 15 jaar terug en ben je meteen duurzamer bezig. Combineer je de aanschaf van een hybride warmtepomp met een isolatiemaatregel dan krijg je voor de isolatie ook nog eens 30% subsidie. Dat is een mooie kans om tegelijk de isolatie van je huis te verbeteren”, zegt Van Meegeren.
Klanten energiebedrijven hebben steeds meer moeite met betalen
Duizenden klanten bij Vattenfall hebben ten minste twee opeenvolgende maanden aan betalingen gemist. Het gemiddelde bedrag dat openstaat is bovendien met tien procent gegroeid.
Ook Eneco en Essent zien de betalingsproblemen langzaam toenemen. Het komt vaker voor dat er geen saldo beschikbaar is bij klanten met automatische afschrijving, weet Eneco.
De gevolgen voor de eigen financiële stabiliteit blijven beperkt, zeggen de drie grootste energieleveranciers van Nederland.
Hebben we straks allemaal een SolarFreezer?
Met zonnepanelen voor warmte en elektriciteit op het dak en een bufferzak in de kruipruimte is het mogelijk goed geïsoleerde huizen of bijvoorbeeld kantoorruimtes duurzaam te verwarmen met de SolarFreezer.
Het systeem maakt het hele jaar efficiënt gebruik van zonne-energie. Overtollige warmte wordt in warme periodes richting een grote waterbuffer geleid. Daalt de buitentemperatuur, dan wordt deze warmte samen met de stollingswarmte van het water gebruikt door de warmtepomp. Die voorziet het huis in de winter van energie.
De techniek is bewezen, het systeem werkt en is al toegepast in meer dan honderd bouwprojecten in Nederland.
Toch zocht SolarFreezer BV contact met het Saxion-lectoraat Duurzame Energievoorziening van de Saxon Hogeschool.
Uit een eerder onderzoek naar het systeem kwamen een aantal uitdagingen naar voren, die met name de werking van de bufferzak kunnen verbeteren. In de periode 2020-2023 doet het lectoraat, samen met Saxion-studenten van verschillende opleidingen, onderzoek naar technische oplossingen om de SolarFreezer te optimaliseren.
Nieuwbouw provinciehuis in 2023 naar A++
De nieuwbouw zal verbeterd worden van energielabel C naar A++. Tegelijk start de provincie onderzoek naar de verduurzamings-mogelijkheden van het hoofdgebouw.
De nieuwbouw is 25 jaar oud en toe aan groot onderhoud. Daarbij is onderzocht wat de meerkosten zouden zijn om de nieuwbouw naar label A++ te brengen. Dat bleek 700.000 euro te zijn, wat bij de oude gasprijzen binnen 20 jaar terugverdiend is.
Als de energieprijzen zo hoog blijven als nu het geval is, is die termijn veel korter.
Bovendien neemt de waarde van de nieuwbouw meer toe dan de extra kosten van label A++.
Het verduurzamen van het monumentale hoofdgebouw (37.500 m2) vergt onderzoek. Hierbij wordt onder andere gekeken naar de mogelijkheden van aquathermie van de naastgelegen vijver, het verbeteren van de energie-efficiënte van de huidige installaties, warmteterugwinning in het ventilatiesysteem, het optimaliseren van de bestaande warme-koude-opslag en aanvullende duurzame energieopwekking rond provinciehuis (zoals solar-carports en wind-wokkels).
dinsdag 12 april 2022
Temperatuur UvA gebouwen wordt geleidelijk verlaagd
De thermostaat in de gebouwen van de Rijksoverheid gaat permanent naar 19 graden. De UvA steunt de campagne en heeft besloten de overheid te volgen en de thermostaat ook lager te zetten.
Omdat de klimaatbeheersing per locatie verschilt en wij studenten en medewerkers ook willen laten wennen gaan we de temperatuur geleidelijk verlagen. Door deze verlaging besparen we uiteindelijk 15% warmteverbruik. Voor degenen die 21 graden gewend zijn en die temperatuur waarderen zal het minder comfortabel zijn.
Gasunie, HES International en Vopak bundelen krachten voor ontwikkeling import terminal voor waterstofdrager in de haven van Rotterdam

De bedrijven hebben hiertoe een samenwerkingsovereenkomst getekend.
Het streven is dat de terminal op de Maasvlakte, die de naam ACE Terminal zal gaan krijgen, vanaf 2026 operationeel zal zijn.
Groene waterstof wordt gezien als een essentieel onderdeel van de toekomstige duurzame energiemix. De vraag ernaar groeit vanuit de energiesector, de transportsector en de petrochemische industrie in zowel Nederland als Duitsland.
Naast de productie van groene waterstof in Nederland, zal er in Noordwest Europa ook behoefte zijn aan grootschalige import van groene waterstof om aan alle toekomstige vraag te kunnen voldoen. Groene ammoniak als waterstofdrager zal hierin een belangrijke rol spelen. Waterstof kan na verbinding met stikstof in de vorm van ammoniak eenvoudiger en veilig in grotere hoeveelheden worden getransporteerd, opgeslagen en weer worden omgezet naar groene waterstof. Daarnaast is groene ammoniak ook direct toepasbaar als CO2-vrije brandstof voor bijvoorbeeld de scheepvaart of als grondstof voor bijvoorbeeld de productie van kunstmest.