Pagina's

donderdag 31 maart 2022

Kolencentrale Onyx op Maasvlakte blijft open

De kolencentrale Onyx op de Maasvlakte gaat toch niet dicht. De eigenaar, de Amerikaanse investeerder Riverstone, heeft het sluitingsplan ingetrokken. De centrale blijft in ieder geval nog een jaar in bedrijf.

In een schriftelijke verklaring meldt het bedrijf dat nog steeds niet duidelijk is of de Europese Commissie wel akkoord gaat met de subsidie voor de sluiting. Aangezien het onduidelijk is wanneer de staatsteuntoets door de Europese Commissie kan worden afgerond, heeft Onyx Power het besluit tot vrijwillige sluiting opgeschort om noodzakelijke investeringen en onderhoudsmaatregelen te nemen om ook het belang van werkgelegenheid van haar werknemers veilig te stellen,' zegt het bedrijf.

Minister Jetten schrijft aan de Tweede Kamer dat hij zeer teleurgesteld is over het besluit van Riverstone om de centrale langer open te houden. Hij noemt het een slechte beslissing voor het klimaat. 'Er lag een goed pakket aan afspraken en een passende subsidieregeling.'

Minister Harbers geeft startsein eerste nieuwbouw binnenvaartschip op groene waterstof

Op 30 maart startte minister Harbers, van Infrastructuur en Waterstaat, officieel de bouw van het ms Antonie, het eerste binnenvaartschip in Nederland dat volledig op groene waterstof zal zijn aangedreven.

Naar verwachting zal het schip medio 2023 kunnen varen.

Het project is een samenwerking van Nedstack, Nobian, Lenten Scheepvaart, Concordia Damen, Energy TransStore en binnenvaartcoöperatie NPRC, en draagt bij aan het realiseren van een volledig uitstootvrije binnenvaart.

De aandrijving van een elektrisch binnenvaartschip op waterstof is volledig nieuw en een demoproject voor de Nederlandse binnenvaart. De bouw van de Antonie draagt dan ook bij aan de verdere ontwikkeling van de techniek aan boord van schepen. Dit geldt onder andere voor de gebruikte brandstofcellen, waarmee de waterstof kan worden omgezet in elektriciteit. De betrokken partijen willen met het project ook een versnelling aanbrengen in regelgeving om het gebruik van waterstof in de binnenvaart te stimuleren.

De kosten voor de bouw en ontwikkeling van het eerste 135m lange waterstof-elektrische binnenvaartschip zijn ongeveer 2 keer zo hoog als dat van een conventioneel schip. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat doet daarom een forse bijdrage om de extra kosten te dragen. Nobian, NPRC en Lenten scheepvaart hebben daarbij lange termijn afspraken gemaakt voor de inzet van het schip. Het ministerie ziet het project als een belangrijk onderdeel in het realiseren van het Europese doel dat de gehele binnenvaart in 2050 emissievrij moet zijn.

Realisatie Zonnepark Nieuwendijk

Aan de Bredesteeg in Nieuwendijk (Noord-Brabant) is begin februari de bouw van Zonnepark Nieuwendijk van start gegaan. De locatie bevindt zich tussen de Rijksweg A27 en een bedrijventerrein.

Tijdens de realisatie van het zonnepark speelden niet alleen duurzaamheid, maar ook participatie en betrokkenheid een belangrijke rol. De omvang van het zonnepark is bewust en naar aanleiding van ingebrachte input vanuit omwonenden ontworpen. Zo was de oorspronkelijke omvang groter, maar is het zonnepark uiteindelijk dusdanig verkleind zodat deze zich niet meer in het zicht bevindt van de woningen aan de Rijksweg. 

Daarnaast is het verzoek binnengekomen om de zonnepanelen in een lage opstelling te plaatsen, zodat zicht op de naastgelegen bedrijfspanden blijft behouden. PowerField wilde daar graag aan meewerken en om die reden is er voor een oost-west opstelling gekozen. De maximale hoogte van de zonnepanelen bedraagt dan ook 1,5 meter. 

De hoeveelheid duurzaam opgewekte energie bij zonnepark Nieuwendijk komt ongeveer overeen met het verbruik van 350 Nederlandse huishoudens. Daarnaast wordt de opgewekte energie van de zonneparken van PowerField ook onder andere gebruikt om, via dochteronderneming PowerGo, laadpalen voor elektrische auto’s te voorzien van duurzame stroom. PowerGo levert zo een belangrijke bijdrage aan de uitbreiding van het (snel)laadnetwerk van Nederland. Op deze manier zorgen PowerField en PowerGo ervoor dat vraag (laadvoorzieningen voor elektrische auto's) en aanbod (zonneparken) van duurzame energie bij elkaar komen.


Nieuwe campagne spoort Nederlanders aan minder gas te gebruiken

Nederland voert nog niet, zoals Duitsland, het zogenoemde gasnoodplan in, maar begint vanaf zaterdag wel met een campagne om huishoudens en bedrijven op te roepen minder gas te verbruiken.

Dat laat een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat aan NU.nl weten.

Er is momenteel nog geen gastekort is en die dreigt voorlopig ook niet te ontstaan.

Het ministerie bereidt op dit moment al wel maatregelen uit het zogeheten Bescherm- en Herstelplan Gas voor.

In Duitsland wordt het verbruik nog niet beperkt, maar er wordt nauwer toegezien op de bevoorrading.

'Hoge gas- en elektriciteitsprijzen kunnen bedrijfsleven circa 22 miljard euro kosten'

De explosief stijgende gas- en elektriciteitsprijzen kosten het Nederlandse bedrijfsleven in 2022 naar schatting 22 miljard euro, aldus ABN AMRO in haar sectorprognoses voor 2022.

Bij deze berekening gaat zij ervan uit dat het bedrijfsleven voor de helft van het energieverbruik variabele tarieven betaalt.

Daarnaast schat ABN AMRO dat de energietarieven dit jaar ruim vijf keer zo hoog zullen zijn als in 2019. De bank verwacht dat de tarieven door de oorlog in Oekraïne nog minstens tot het voorjaar van 2023 hoog zullen blijven. Dit betekent voor sommige bedrijven dat de winst die zij normaliter zouden maken volledig wordt tenietgedaan. Naarmate de prijzen langer hoog blijven, zullen meer bedrijven geraakt worden door hogere kosten zodra vaste contracten aflopen.

Vooral de glastuinbouw, chemie, bouwmaterialen- en voedingsmiddelenindustrie hebben te maken met hogere kosten, doordat in deze sectoren veel gas en elektriciteit nodig is. Ook datacenters zijn grootverbruikers van stroom. Als zij de kosten van energie doorberekenen, heeft dit gevolgen voor afnemers in de IT-sector - zoals hosting-bedrijven, clouddienstverleners en softwareontwikkelaars - en dus voor veel bedrijven die van deze diensten gebruikmaken.

Wat veel bedrijven extra gevoelig maakt, zijn de dunne marges. Een vervijfvoudiging van de energiekosten kan tot rode cijfers leiden, omdat het vaak lastig is voor bedrijven om hogere kosten volledig door te berekenen.

Zo verzwakken hogere prijzen de wereldwijde concurrentiepositie van internationale spelers in de industrie. Doordat bouwbedrijven vaak contractueel een vaste prijs hebben afgesproken met opdrachtgevers zoals projectontwikkelaars, is het voor ruim de helft niet of nauwelijks mogelijk kostenstijgingen door te berekenen. Ook voor de voedingsmiddelenindustrie is het lastig de hogere kosten vergoed te krijgen. Hierover wordt stevig met supermarkten onderhandeld.


Curator Welkom Energie bindt in

De curator van het failliete energiebedrijf Welkom Energie laat uitzoeken of gedupeerde klanten toch een schadevergoeding kunnen indienen en aanspraak kunnen maken op een welkomskorting. Een niet nader genoemde hoogleraar moet hierover adviseren.

Incassobureau Collect4U heeft de vorderingen voor klanten die hierop aanspraak maakten opgeschort.

Veel klanten lieten de reeds betaalde maandbedragen storneren via hun bank om zo hun gelijk te halen. De curator wees de vorderingen in eerste instantie af, maar is kennelijk van gedachten veranderd nadat gedupeerde klanten juridische bijstand hebben gezocht.

Een gedupeerde schrijft op Facebook: 'De schade was al bekend voordat het faillissement is uitgesproken. Dit is waterdicht en wettelijk vastgelegd en een geldige reden om een verrekening te doen en een tegenvordering in te dienen. We hebben dan misschien geen recht op de welkomstbonus via de contractuele weg, maar die welkomstbonus hebben we wel meegenomen in de jaarbegroting van ons huishouden, want zo is er mee geadverteerd en zo hebben wij het contract afgesloten. En door het intrekken van de vergunning is dat dus óók schade!'





Stichting vordert namens gedupeerden ruim 400 miljoen terug van Vattenfall

De Stichting Nuon-Claim sleept Vattenfall (het voormalige Nuon) voor de rechter, omdat de  energieleverancier stelselmatig aan Mkb’ers en non-profit organisaties een onterechte opslag in rekening heeft gebracht bij zijn energienota’s.

Naar schatting gaat het om 5000 benadeelde klanten voor wie de Stichting terugbetaling van de teveel betaalde kosten vordert. In totaal gaat het om een bedrag van ruim € 400 miljoen plus rente.  
 
In 2002 is de energiemarkt geliberaliseerd en zijn de energiebedrijven opgesplitst in netbeheerders en energieleveranciers. Het voormalige Nuon is opgesplitst in een energieleverancier - Nuon, nu Vattenfall - en een beheerder van het netwerk - Continuon, nu Liander. Klanten betalen aan de netbeheerder een vergoeding voor het transport van elektriciteit. Vóór de splitsing bracht Nuon die vergoeding in rekening. Na de splitsing bracht Continuon die vergoeding - terecht -  zelf in rekening, en betaalden de klanten dit rechtstreeks aan Continuon.  
 
Energieleverancier Vattenfall is bij een grote groep klanten echter een vergoeding voor 'gecontracteerd vermogen' in rekening blijven brengen en blijven innen. De omschrijving van deze vergoeding lijkt sterk op de omschrijving van de door Continuon in rekening gebrachte kosten voor 'gecontracteerd transportvermogen'.

Dit deed Vattenfall bij klanten met een zogenoemde grootverbruikaansluiting. Aangezien Vattenfall na de liberalisering van de energiemarkt niet meer over een eigen netwerk beschikte, heeft zij deze kosten jarenlang ten onrechte in rekening gebracht. Deze 'opslag', waar volgens de Stichting en energie-experts geen dienst van Vattenfall tegenover staat, verhoogt de elektriciteitslasten voor deze klanten met gemiddeld 80%.
 
Extra pijnlijk is, volgens de stichting, dat het een groep van benadeelden betreft die al vóór 2002 klant waren. Het gaat voornamelijk om kleine, elektriciteit-intensieve bedrijven en non-profitorganisaties zoals sportclubs, studentenverenigingen en musea. Vattenfall claimt ten onrechte dat deze klanten een passend product is aangeboden toen Nuon in 2002 werd opgesplitst.

Deze klanten vertrouwden echter op een normale prijsberekening door Vattenfall en wisten niet dat ze al jarenlang werden benadeeld. Bovendien heeft een grote groep van deze klanten nimmer een nieuw contract getekend. Aan andere klanten van Vattenfall, die bijvoorbeeld een contract afsloten via een prijsvergelijkings-site, worden deze kosten niet in rekening gebracht. Vattenfall geeft geen consistente verklaring voor het in rekening brengen van deze kosten. Ook op de website van het bedrijf staat hierover geen informatie.



woensdag 30 maart 2022

ING Onderzoek: Verduurzaming Nederlandse bedrijfsleven stagneert

 

De verduurzaming binnen het Nederlandse bedrijfsleven stagneert. Vanwege onzekerheden in de markt worden verduurzamingsinvesteringen door bedrijven uitgesteld of verkleind. Bedrijven vinden de noodzaak van verduurzaming wel steeds belangrijker, het is ook steeds meer onderdeel van de bedrijfsstrategie en beloningsstructuur. Dit blijkt uit het verduurzamingsonderzoek van ING.

Hoewel bedrijven de investeringen verkleind hebben, staat verduurzaming wel bovenaan de lijst met strategische prioriteiten, gevolgd door achtereenvolgens kosten besparen, digitaliseren en talent aantrekken en behouden. Bij 61 procent is het een belangrijk onderdeel van de bedrijfsstrategie, een stijging vergeleken met de 52% van drie jaar geleden. Verduurzamingsdoelstellingen worden nu vaker gekoppeld aan managementbeloningen: gemiddeld 50 tegenover 35 procent vorig jaar, bij het grootbedrijf is dit zelfs 70 procent.

De financiële situatie speelt op dit moment een grotere rol bij verduurzaming dan de afgelopen jaren, zowel bij middelgrote als grotere bedrijven. Ook de stijgende energieprijzen spelen mee, door de hogere energiekosten worden duurzaamheidsinvesteringen door ondernemingen uitgesteld, maar 37 procent geeft juist aan dat dit een reden is om sneller te verduurzamen.

Eerste schop de grond in voor warmteleiding van Twence naar brouwerij Grolsch

 

Automobilisten op de A35 kunnen er straks niet meer omheen: de aanleg van de ondergrondse leiding van Twence die bierbrouwer Grolsch gaat voorzien van duurzame warmte is officieel begonnen.

Dinsdag zetten beide directeuren en gedeputeerde van de provincie Overijssel Tijs de Bree de eerste schop de grond in. Vanaf eind 2022 kan de warmte door Grolsch worden ingezet. Hierdoor wordt haar CO₂-emissie met 72 procent gereduceerd: zo’n 5.500 ton per jaar.

De komende maanden wordt er hard gewerkt aan het aanleggen van de ondergrondse leiding. Naar verwachting zijn de bouwwerkzaamheden in het derde kwartaal afgerond. Vanaf oktober wordt er proefgedraaid en getest, waarna de duurzame warmte vanaf december 2022 door de brouwer gebruikt kan gaan worden voor het opwarmen van spoelmachines en pasteurs en voor het verwarmen van de gebouwen.

Tennet: Technische opwaardering Diemen Lelystad is klaar

 

TenneT heeft de hoogspanningsverbinding tussen Diemen en Lelystad opgewaardeerd tot 4000A en combineert deze werkzaamheden met het groot onderhoud.  

Zo is er meer dan 1000 kilometer aan geleiders en bliksemdraden vervangen. Nu hoeven alleen bepaalde mastfundaties nog maar verzwaard te worden en moeten er nog een aantal aanpassingen bij Prorail worden gedaan . Dan is de verbinding klaar voor de toekomst en kan dan 4000A vervoeren.

De capaciteit van de 380kV-hoogspanningsverbinding  was niet meer voldoende om alle stroom die aangeboden wordt te transporteren. Dit heeft onder meer te maken met het toenemende aantal wind- en zonneparken.

In plaats van de verbinding af te breken en te vervangen is ervoor gekozen de 52 kilometer lange bestaande verbinding ‘beter te benutten’. Hierbij is gebruik gemaakt van een nieuw soort geleiders, die meer stroom kunnen vervoeren. Een voordeel van deze nieuwe geleiders is dat ze qua gewicht en formaat vergelijkbaar zijn met de oude geleider. Hierdoor hoeven minder masten verstevigd te worden. De komende maanden verzwaart aannemer Dura Vermeer nog een aantal masten en de past de fundaties aan.

'Minister laat zwembaden in de kou staan door enorme gasprijzen'

 

De oorlog in Oekraïne gaat richting zijn zesde week en laat zijn diepe sporen na, waaronder een enorme prijsstijging op gas en stroom voor onder andere zwembaden. De noodopties als dalen van temperatuur op prijsstijging liggen op de plank en bedreigen de bedrijfsvoering.

Het is de beurt aan minister Kuipers om zich een ware minister van VWS te tonen om te zorgen dat er geen mensen buitengesloten gaan worden door deze nieuwe crisis voor de zwembranche. Die kampt namelijk met torenhoge stookkosten.

Dat zegt Shiva de Winter van de Nederlandse Stichting Water- & Zwemveiligheid.

De stookkosten die nodig zijn om een zwembad op temperatuur te houden, zijn een van de belangrijkste dingen van de bedrijfsvoering. Warm water is voor het zwembad het visitekaartje en voor veel mensen die zwemmen heel belangrijk. Neem problemen met botten en spieren, reuma, parkinson of andere lichamelijke klachten. Hier is in veel gevallen extra warm water (32 graden) noodzakelijk. En juist dat staat nu op de tocht.

De eerste reactie die landelijk speelt, is de temperatuur verlagen. Dit zou een oplossing kunnen zijn voor nu maar catastrofaal voor die mensen die het zo hard nodig hebben. Daar waar wij ons hard hebben gemaakt dat kinderen en mensen die het nodig hebben (senioren etc.) kunnen bewegen in water tijdens de lockdowns, zou het nu weer ter discussie staat. Bovendien zal het babyzwemmen waar minimaal 32 graden voor nodig is dan bijna onmogelijk worden.

Ook wordt er gesproken om de temperatuur van de douche te verlagen. Wat er dan ontstaat, is het overslaan van het douchen voor het zwemmen. Hierdoor komt er meer lichaamsvuil in het water en gaat de waterkwaliteit naar beneden wat weer voor hogere kosten zal leiden om dit op peil te houden.

dinsdag 29 maart 2022

In 2021 voor 111 miljoen kWh energiediefstal door hennepkwekerijen opgespoord

 

In 2021 werd energiediefstal ontdekt bij ruim 1800 hennepkwekerijen, dat is evenveel als in 2020.

In 2021 hebben de maatregelen rond het coronavirus wederom een grote impact gehad op de resultaten. De netbeheerders, de politie, het Openbaar Ministerie en overheden konden vanwege corona minder gezamenlijke opsporingsacties organiseren.

Vermoedelijk wordt maar een klein deel van de hennepkwekerijen in Nederland ontdekt. Naar schatting zijn er in totaal zo’n 30.000 hennepkwekerijen in Nederland, met een gemiddeld jaarverbruik van 35.000 kWh, waardoor er elk jaar bijna 1 miljard kilowattuur aan elektriciteit wordt gestolen. Dat is meer dan alle huishoudens in Rotterdam in een jaar verbruiken.

ACM: Scherpere keuzes nodig bij uitbreiding elektriciteitsnet

Netbeheerders doen veel moeite om het probleem van transportschaarste (congestie) op elektriciteitsnetten op te lossen. Toch zullen zij er onder andere vanwege personeelsschaarste, lange vergunningprocedures en materieeltekorten niet in slagen alle geplande projecten op tijd af te ronden. Dat concludeert de Autoriteit Consument & Markt (ACM) na het beoordelen van de investeringsplannen van netbeheerders.

De elektriciteitsnetten van netbeheerders TenneT, Liander, Enexis en Stedin kunnen de vraag naar transportcapaciteit nu al niet aan. De ACM pleit daarom voor een gezamenlijke aanpak samen met de minister voor Klimaat en Energie, decentrale overheden, netbeheerders en marktpartijen.
 
De ACM roept de minister voor Klimaat en Energie op een algemeen prioriteringskader op te stellen aan de hand waarvan netbeheerders projecten voor de energietransitie voorrang kunnen geven. Ook de netbeheerders (verenigd in Netbeheer Nederland) hebben de minister onlangs opgeroepen om zo snel mogelijk met een kader te komen.

Als de minister niet met een prioriteringskader komt, zullen netbeheerders - binnen de randvoorwaarden die de wetgeving stelt - zelf moeten blijven kiezen welke netuitbreidingen en -verzwaringen zij eerst en welke zij later uitvoeren op basis van hun publieke taak.

Ultradunne laag maakt grote verbetering batterijen mogelijk

De prestaties en levensduur van lithium-ion batterijen kunnen worden verbeterd dankzij het toevoegen van een beschermlaagje op de elektrodes van enkele atoomlagen dik.

Conventionele oplaadbare lithium-ion (Li-ion) batterijen bestaan uit twee metalen contacten (de plus- en min-pool) met daartussen twee elektroden en een vloeibare zoutoplossing (elektrolyt) in het midden. Daarin kunnen lithium-ionen tussen de twee elektroden heen en weer stromen, legt promovenda Norah Hornsveld uit.

De Li-ion batterijen hebben een relatief hoge energie- en vermogensdichtheid, maar gezien de grote maatschappelijke vraag is dat voor veel toepassingen nog niet hoog genoeg. Een ander probleem is de veiligheid. De elektrolyt-vloeistof is brandbaar en kan onder bepaalde omstandigheden zelfs ontploffen.

Volgens onderzoekster Norah Hornsveld ontstaan de meeste problemen op het grensvlak van de elektrode en het vloeibare elektrolyt. Wanneer een batterij voor het eerst oplaadt, ontstaat daar een tussenfase door de chemische reacties. Die kan heel dik en poreus worden en actieve Li-ionen consumeren. Dat is niet goed voor de prestatie en levensduur van de batterij.

Daarom deed Hornsveld onderzoek naar het maken van nanometer dunne lagen die je op dat grensvlak kunt aanbrengen om zo de elektrode te beschermen.

Hornsveld gebruikte Atomic Layer Deposition (ALD) om haar dunne films te maken. Daardoor kan men in een reactor een film van één of meerdere atoomlagen laten groeien.

'Snel aanpassing verouderde subsidies en wetten om elektriciteitsnet efficiënter te gebruiken'

 

Netbeheerders roepen de Rijksoverheid en toezichthouders op om versneld nieuwe spelregels te introduceren om het elektriciteitsnet slimmer en dus efficiënter te gebruiken.

Zo kunnen de netbeheerders meer bedrijven aansluiten en meer groene stroom transporteren.

Op dit moment staan er enkele duizenden producenten van groene stroom en bedrijven op de wachtlijsten van netbeheerders. Onderzoeksbureau CE Delft heeft in opdracht van Netbeheer Nederland mogelijke beleidsmaatregelen op een rij gezet.

Het Nederlandse elektriciteitsnet vormt de basis voor de verduurzaming en economische ontwikkeling van ons land. Maar door de in korte tijd zeer snel toegenomen vraag naar elektriciteit en snelle opkomst van zonneparken, raakt het net op steeds meer plekken vol. Netbeheerders werken overal aan de verzwaring en uitbreiding van het elektriciteitsnet, maar dit gaat niet snel genoeg om alle ontwikkelingen bij te houden. Het is van het grootste belang – zowel in economisch opzicht als voor de verdere verduurzaming van onze energiehuishouding – om op korte termijn de grootste knelpunten op het elektriciteitsnet aan te pakken.

Alliander en GroenLeven maken waterstof van zonnestralen

Vorige week openden netwerkbedrijf Alliander en hernieuwbare energieontwikkelaar GroenLeven in Oosterwolde (Friesland) de allereerste binnenlandse waterstoffabriek naast een zonnepark in Nederland.

Op deze locatie wordt met zonnepanelen opgewekte elektriciteit omgezet naar waterstof. Alliander en GroenLeven gaan hier onderzoeken op welke manier waterstof een rol kan spelen in gebieden waar de capaciteit van het elektriciteitsnet niet voldoende is om grootschalige opgewekte zonne-energie terug te leveren.

In Oosterwolde onderzoeken Alliander en GroenLeven de komende vijf jaar gezamenlijk op welke manier waterstof kan bijdragen aan het efficiënt gebruiken van het elektriciteitsnet. In het onderzoek kijkt Alliander of filevorming op het elektriciteitsnet kan worden verminderd of voorkomen en of waterstof een oplossing is om uitbreiding van het net te voorkomen.

Voor de pilot heeft Alliander direct naast een zonnepark van GroenLeven een waterstofinstallatie gebouwd. Met deze installatie gaat GroenLeven met de elektriciteit uit haar zonnepark water omzetten naar waterstof. Deze 100% groene waterstof wordt vervolgens afgenomen door het lokale taxibedrijf Kort en brandstofleverancier OrangeGas uit Heerenveen. Naar verwachting kan jaarlijks 100.000 kilogram waterstof worden geproduceerd. Goed voor ongeveer 10 miljoen schone kilometer aan autoritten met een personenauto.

maandag 28 maart 2022

'Plafond op zon en wind in SDE++ frustreert verduurzaming'

 

Een dezer dagen is een brief naar de Kamer gestuurd over de openstelling van de SDE++ voor 2022. In de brief wordt een plafond voor hernieuwbare elektriciteit uit zon en wind op land en dak genoemd.

Holland Solar en de De Nederlandse WindEnergie Associatie (NWEA) vinden het instellen van dit plafond voor hernieuwbare elektriciteit uit zon en wind op land en dak in het licht van de klimaatdoelstellingen en de situatie in Oekraïne een 'onbegrijpelijke beslissing'.

Om de klimaatdoelen te halen, hebben we voor 2030 heel veel extra duurzame elektriciteit nodig. Er zijn de komende tien jaar, naast zonnestroom en windenergie, niet echt substantiële CO2-vrije bronnen hiervoor beschikbaar. Terwijl het elektriciteitsverbruik van de huidige 110 TWh zal toenemen tot ongeveer 200 TWh in 2030. Dit door elektrificatie van de industrie, toename van elektrische vervoersmiddelen, de verduurzaming van de gebouwde omgeving en met name de omzetting van grijze naar groene waterstof voor mobiliteit en de industrie. Tijdens het opstellen van het Klimaatakkoord was deze extra vraag nog niet voorzien. De extra volumes wind op zee zijn voor deze hoeveelheid elektriciteit onvoldoende.

Zonnestroom is niet alleen een belangrijke optie voor de transitie naar duurzame energie, maar ook een oplossing om op een snelle manier van grote hoeveelheden Russisch gas af te komen. Zon op dak kan na subsidie al binnen twee jaar worden gerealiseerd en zo aardgas-gestookte cetrales vervangen. Zon op land al binnen vier jaar.  Dat is veel sneller dan opties als kernenergie of elektrificatie van de industrie, die de Minister van Klimaat en Energie noemt in zijn Kamerbrief.

Provincie biedt gemeente helpende hand bij verduurzamen warmtebronnen

De provincie Noord Holland helpt gemeenten bij het zoeken naar nieuwe warmtebronnen om woningen en andere gebouwen mee te verwarmen. In 2050 is Nederland van het aardgas af. We maken dan alleen nog gebruik van betaalbare, duurzame warmte om onze huizen, kantoren en kassen te verwarmen en de industrie draaiend te houden.

Gemeenten hebben een sleutelrol in het beantwoorden van de vraag welke warmteoplossing in hun stad of dorp het meest geschikt is. Duurzaam verwarmen kan op allerlei manieren. Dat maakt het een complexe opgave. Wat de verstandigste keuze is, hangt af van veel factoren, zoals de aanwezigheid van duurzame warmtebronnen, de samenstelling van wijken en het soort woningen dat er staat.

Warmte voor woningen en gebouwen kan bijvoorbeeld via warmtenetten worden geleverd. Die trekken zich vaak weinig aan van gemeentegrenzen. En in sommige gevallen kunnen oplossingen in de ene gemeente nadelige gevolgen hebben voor aangrenzende wijken in een andere gemeente.

Om een eerste indruk van de toekomstige warmtevoorziening op wijkniveau hebben zij in 2021 Transitievisies Warmte opgesteld. Omdat de overgang van aardgas naar elektriciteit nieuw is, is dat nog een hele zoektocht voor veel van hen. Wij ondersteunen hen bij deze stappen graag met kennis en subsidies. Het Service Punt Duurzame Energie speelt hierbij een belangrijke rol.

De hoge gasprijs onderstreept de noodzaak om over te schakelen op duurzame energiebronnen en draagt er aan bij dat deze overstap voor burgers en bedrijven aantrekkelijker wordt. Daarnaast stabiliseren hierdoor de energieprijzen op termijn doordat gebruik wordt gemaakt van ‘gratis’ duurzame bronnen zoals zon, wind of bodem en omdat we minder afhankelijk worden van levering uit het buitenland.

Minister Lies (Nedersaksen) op bezoek vanwege samenwerkingsmogelijkheden energietransitie

Op vrijdag 25 maart bracht Olaf Lies, minister van milieu, bouwen, energie en klimaatbeheersing in de deelstaat Nedersaksen (Duitsland) een bezoek aan Assen. Hij sprak in het provinciehuis met gedeputeerde Tjisse Stelpstra onder andere over het Interreg project Smart Energy Region (SEREH) de waterstofplannen uit het Investeringsplan Waterstof Noord-Nederland en samenwerkingsmogelijkheden.

Het bezoek is een vervolg op het werkbezoek van gedeputeerde Stelpstra op 16 maart 2022 aan Lingen. Daar sprak hij met Birgit Honé, minister voor Federale en Europese Zaken en Regionale Ontwikkeling Nedersaksen over grensoverschrijdende samenwerking in waterstofprojecten en het oprichten van Europa’s eerste grensoverschrijdende Hydrogen Valley.

Als afsluiting van het bezoek aan Assen bezocht de minister samen met de gedeputeerde Resato in Assen. Daar kreeg de minister een korte rondleiding, uitleg over de werkzaamheden van het bedrijf en werd een waterstofauto getankt bij het waterstofvulpunt dat mede mogelijk is gemaakt door de provincie.

Vuilstort Braambergen in Almere krijgt groot zonnepark

 

HVC en Afvalzorg gaan samen een zonnepark aanleggen op de voormalige vuilstort Braambergen in Almere. Het zonnepark krijgt bijna 26.000 zonnepanelen en wordt tien hectare groot.

De partijen hebben gezamenlijk al zonneparken aangelegd in Dordrecht, Middenmeer en Alkmaar. De partijen werken hiervoor samen onder de naam 'Energiezorg'.

De gemeente neemt de komende vijftien jaar de stroom van het park af voor eigen gebruik. Het opwekvermogen van de panelen op Braambergen is veertien megawattpiek. Omgerekend zou dat voldoende zijn voor de levering van stroom aan 4.500 huishoudens.

Nederland versterkt samenwerking op waterstof met Verenigde Arabische Emiraten en Oman

Nederland gaat nauwer samenwerken met de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) en Oman op het gebied van schone waterstof.

Minister Schreinemacher (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) en minister Al Mazrouei (Energie) van de Emiraten hebben hierover dinsdag een overeenkomst ondertekend in Dubai.

De samenwerking richt zich onder meer op het opzetten van transportroutes van waterstof naar Nederland als toegangspoort tot Europa en het ontwikkelen van technologieën en standaarden. Woensdag heeft minister Schreinemacher in Oman gesproken over soortgelijke afspraken voor samenwerking.

De VAE en Oman hebben allebei de ambitie om meer duurzame energie op te wekken. De afgelopen jaren is er door beide landen veel geïnvesteerd in de lokale waterstofsector. Voor Nederland zijn de afspraken een stap richting een CO2-arme economie.

vrijdag 25 maart 2022

Provincie helpt Drenten om minder energie te gebruiken

Van 25 maart tot en met 11 mei worden in Drenthe gratis douchetimers uitgedeeld aan inwoners. Met deze handige gadget wil de provincie Drenten helpen om minder warm water te gebruiken.

Door minder warm water te gebruiken, stoten inwoners minder CO2 uit én besparen ze geld op de energierekening.

De actie start vrijdag 25 maart in het centrum van Beilen en is onderdeel van de campagne ‘Drenthe op weg naar energieneutraal, Gewoon zo!’. Een campagne van de provincie Drenthe die Drenten stimuleert om minder energie te verbruiken.

Lang douchen is voor veel mensen een gewoonte geworden. En gewoontes zijn soms lastig te doorbreken. Douchetimers zijn goede geheugensteuntjes om te helpen om op tijd de kraan dicht te draaien. Dit is niet alleen goed voor het klimaat, maar ook voor de portemonnee. Gemiddeld kan een gezin op jaarbasis meer dan 15.000 liter water en 60m3 gas besparen. Dit komt neer op ongeveer 90 euro besparing per jaar. Daarom staat het uitdeelteam van Gewoon zo! op woensdagmiddagen, vrijdagen en zaterdagen in de winkelstraten en op stations van Drentse steden en dorpen douchetimers uit te delen. Het uitdeelteam gaat ook het gesprek aan met de voorbijgangers, om zo het belang van korter douchen uit te leggen.

Action winkels eind 2024 van het gas af

Retailbedrijf Action wil flinke stappen zetten op het gebied van duurzaamheid. Zo moeten eind 2024 alle winkels van het gas af zijn, meldt de discountketen bij de bekendmaking van de jaarresultaten.

Eind vorig jaar waren al 1593 winkels aardgasvrij. Dit jaar schakelen nog eens 115 winkels over op elektriciteit, weet Retailnews.

Action heeft inmiddels iets meer dan tweeduizend winkels, in tien verschillende landen.

Derde ronde innovatieprogramma Energie & Klimaat van start

Bedrijven uit Zuid Holland met oplossingen op het gebied van duurzame innovatie kunnen tussen 21 maart en 18 april 2022 weer subsidie aanvragen bij het innovatieprogramma Energie & Klimaat.

Het gaat om vouchers met een waarde tot 100.000 euro. De vouchers zijn te gebruiken voor uren en materialen tijdens een haalbaarheidsonderzoek of het testen van een innovatie in een fieldlab of de praktijk.

Met deze regeling stimuleert het programma bedrijven samen te werken met fieldlabs en toepassingen door te ontwikkelen waar in de regio op dit moment de grootste behoefte aan is.  

In totaal heeft de provincie Zuid-Holland deze ronde 1,25 miljoen euro beschikbaar gesteld voor Energie & Klimaat, waarvan 790.000 euro in de vorm van vouchers voor innovatieprojecten.

Consumentenbond blij met strenger toezicht energiebranche

De Consumentenbond is blij dat de Autoriteit Consument & Markt (ACM) het toezicht op energieleveranciers aanscherpt. De Consumentenbond dringt al langer aan op steviger toezicht en praat graag mee over uitbreiding van wettelijke eisen.

De ACM liet onderzoek doen naar de mogelijkheden om het toezicht dit jaar nog aan te scherpen. De onderzoekers concluderen dat de toezichthouder strengere eisen kan stellen aan energieleveranciers. Daarmee kan het consumenten beter beschermen tegen mogelijke financiële problemen van leveranciers.

De focus ligt daarbij op strenger toezicht op de bedrijfsvoering en het risicomanagement van leveranciers. Zo kan de ACM meekijken of een leverancier geen onverantwoorde inkooprisico’s loopt waardoor hij in de problemen kan komen bij plotselinge prijsschokken.

Ook een andere lang gekoesterde wens van de Consumentenbond gaat in vervulling. De ACM gaat samen met het Ministerie van Economische Zaken bekijken hoe kwetsbare consumenten beter kunnen worden beschermd tegen de financiële gevolgen van een faillissement.

De ACM zal voor de zomer een concept voor deze beleidsregels ter consultatie voorleggen. Op die manier kan die aan het begin van het nieuwe stookseizoen, op 1 oktober 2022, ingaan.

Bedrijven willen sterke impuls geven aan energietransitie, maar infrastructuur ontbreekt

Donderdag hebben brancheverenigingen FNLI en VNP namens negen industriële sectoren de Cluster Energie Strategie (CES) van ‘Cluster 6’ aangeboden aan minister Rob Jetten voor Klimaat en Energie. Dit rapport beschrijft hoe deze sectoren de uitstoot van CO2 verder willen verminderen en wat daarvoor nodig is.

Bedrijven willen verder verduurzamen, maar de huidige randvoorwaarden daarvoor sluiten onvoldoende aan op de ambities van de bedrijven. Zo is een forse en tijdige uitbreiding van de benodigde infrastructuur essentieel om een betaalbare en haalbare energietransitie te realiseren.

De blik van netbeheerders en provincies moet ook op bedrijven uit Cluster 6 gericht zijn. Deze bedrijven, buiten de grote vijf industrieclusters, hebben toegang nodig tot nieuwe duurzame energie-infrastructuur die is berekend op grote opgaven zoals elektrificatie.

Naast de infrastructuur zelf is ook coördinatie over de regio’s en provincies heen noodzakelijk. Veel van de mogelijke oplossingen van de knelpunten liggen op regionaal of provinciaal niveau. Dilemma’s rondom de infrastructuur zijn onder andere de vergunningsprocedures en de afweging en bepaling van welk verzoek van een bedrijf wanneer wordt uitgevoerd. Bijvoorbeeld voor een verzwaring van de aansluiting op het elektriciteitsnet.

De Cluster Energie Strategie is opgesteld met inbreng van alle negen sectoren die deel uitmaken van Cluster 6. Water & Energy Solutions heeft de benodigde data verzameld bij circa 150 productielocaties en verwerkt. De sectoren worden vertegenwoordigd door de volgende brancheorganisaties:

FNLI: Voedingsmiddelenindustrie

FME en Metaal Nederland: Metaalindustrie

KNB: Keramische industrie

NLDigital: ICT-sector

NOGEPA: Olie- gas exploratie bedrijven

VA: Afval- en recyclingsector

VNCI: Chemische industrie

VNG: Glasindustrie

VNP: Karton- en papierindustrie

Duurzame energiecontracten stijgen in populariteit ondanks onstuimige energiemarkt

Meer Nederlanders kozen voor een duurzame energieleverancier in 2021. Dit blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van vergelijkingssite Easyswitch.nl naar het overstapgedrag van Nederlandse huishoudens op het gebied van energie(contracten).

Sinds vorig jaar staat de energiemarkt onder druk met ongekend hoge energietarieven, daarom is het opmerkelijk dat Nederlanders toch kiezen voor een duurzaam – en over het algemeen duurder – energiecontract.

Uit de data van Easyswitch.nl blijkt dat Utrecht de meest duurzame provincie is, hier kozen de meeste overstappers voor een duurzame energieleverancier (39%). Noord-Holland (37%) staat op de tweede plaats van duurzaamste provincies van Nederland. De top drie wordt afgesloten door nieuwkomer Flevoland, hier koos 34 procent van de overstappers voor een duurzaam energiecontract. In 2021 zijn Zeeland (28%), Drenthe (29%) en Friesland (30%) de provincies met de minst duurzame overstappers.

donderdag 24 maart 2022

ING: Consument past tankgedrag aan

Hoge brandstofprijzen zorgen er voor dat consumenten hun tankgedrag hebben aangepast. Uit een analyse van transactiedata door ING Research blijkt namelijk dat de pin-omzet bij tankstations het afgelopen half jaar minder hard is opgelopen dan de gemiddelde brandstofprijs. Door naar goedkopere locaties te gaan of minder liters te tanken verzachten huishoudens de pijn in hun portemonnee.  

Niet eerder kostte een liter euro95 of diesel aan de pomp zoveel als deze maand. Ten opzichte van een half jaar geleden ligt de gemiddelde brandstofprijs ruim 30 procent hoger.

Dit soort prijsstijgingen van goederen en diensten die we hoofdzakelijk uit het buitenland halen (importen), pakken ongunstig uit voor de Nederlandse economie: het bedrag dat huishoudens extra kwijt zijn aan brandstof vloeit dan namelijk grotendeels weg naar het buitenland en kan dus niet binnenlands worden besteed aan iets anders, bijvoorbeeld aan een restaurantbezoek of een uitje in het weekend. Hoe hard dit effect de economie uiteindelijk raakt, hangt af van hoe huishoudens reageren op de flink hogere brandstofprijzen.

Uit een analyse van transactiedata door ING Research blijkt dat de pin-omzet bij tankstations in Nederland het afgelopen half jaar veel minder hard is opgelopen dan de gemiddelde brandstofprijs. De totale waarde van pinbetalingen bij tankstations steeg met zo’n 15 procent. Dat is de helft van de toename van de gemiddelde brandstofprijs . Dat de pinuitgaven veel minder hard zijn stegen dan de brandstofprijs betekent dat autobezitters de pijn in hun portemonnee hebben verzacht door hun tankgedrag aan te passen.

Consumenten hebben vooral geprobeerd de pijn van de dure brandstof te verzachten door de kosten per tankbeurt te drukken, niet door minder vaak dan normaal naar de pomp te gaan. Het aantal pintransacties ligt nog altijd rond het niveau van een half jaar geleden. 

Foto Anefo

Energiepark Haringvliet plukt voordelen van zon én wind

Energiepark Haringvliet Zuid is officieel geopend. Het energiepark combineert wind, zon en batterij-opslag. Daarmee wordt productie van energie goedkoper, wordt de beschikbare netcapaciteit beter gebruikt en is er minder impact op de omgeving. Een nieuwe ontwikkeling die zeker navolging krijgt. Landschapsarchitecten zorgden voor een voorbeeldige ruimtelijke inpassing.

Het energiepark op Goeree-Overflakkee bestaat uit zes windmolens, 115.000 zonnepanelen en een grote batterij, verdeeld over 12 zeecontainers vol accu’s. Alle drie technieken delen gezamenlijk dezelfde netaansluiting. Verwacht wordt dat het park jaarlijks ongeveer 140 GWh stroom gaat produceren, een hoeveelheid die overeenkomt met het verbruik van 40.000 huishoudens.

De omgeving werd nauw betrokken bij de totstandkoming van het park. Via gebiedsateliers met omwonenden, belangenorganisaties, gemeente, provincie en netbeheerder, werd input opgehaald voor het uiteindelijke parkontwerp. Ook werd rekening gehouden met de wensen van mensen die in het gebied fietsen en wandelen: zij mochten ideeën aandragen voor de aanleg van een fietspad en een uitkijkheuvel. Ook komen de zonnepanelen niet hoger dan 1,5 meter, zodat passanten er overheen kunnen kijken. Vattenfall plaatste er bovendien bijenkorven.

Om omwonenden financieel mee te laten profiteren in de inkomsten werd samen met andere initiatiefnemers van windprojecten het Windfonds Goeree-Overflakkee opgericht. Eigenaren van windparken die na 2016 gebouwd zijn of worden, dragen jaarlijks af aan het Windfonds. Bewoners en organisaties kunnen beroep doen op het Windfonds voor ondersteuning van lokale projecten.

Geothermie in de startblokken voor sterke groei

Geothermie Nederland is blij met de grote politieke steun die spreekt uit het coalitieakkoord. Nu moet dit worden omgezet in daden.

Het huidige aantal van 28 geothermieprojecten kan de komende jaren worden uitgebreid tot bijna 100 projecten. Dit blijkt uit een inventarisatie van Geothermie Nederland onder haar leden. Er zitten zo’n 70 geothermieprojecten in de pijplijn. Deze projecten gaan zorgen voor duurzame warmte voor de gebouwde omgeving én kassen en zijn daarmee een grote, noodzakelijke leverancier voor de warmtetransitie.

Voor 2022 staan er 22 projecten klaar die al een SDE subsidie-beschikking hebben maar die door vertraagde vergunningverlening of door complexiteit van de warmtevraag in de gebouwde omgeving niet binnen de gestelde termijn van de SDE gerealiseerd kunnen worden. Voor deze én toekomstige projecten is het nodig om de realisatietermijn van 4 jaar op te rekken naar 6 jaar. Daarmee kan heel snel veel duurzame warmte beschikbaar komen.

Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) en Geothermie Nederland voeren al een aantal jaren overleg om de nieuwe onderdelen van de Mijnbouwwet die van toepassing zijn op geothermie goed te laten aansluiten op de -toekomstige- praktijk van de sector. Geothermie Nederland vraagt in dit stadium speciale aandacht voor een aantal noodzakelijke wijzigingen die voorkomen dat de nieuwe wet onnodige problemen veroorzaakt. Cruciaal daarbij is aandacht voor een betere overgangsregeling, maar ook andere zaken zoals heldere kaders, duidelijkheid bij zoekgebied startvergunning, zoekgebied warmteafzet, regeling rond concurrerende aanvragen en criteria vervolgvergunning t.o.v startvergunning moeten beter.  

Foto Anefo

Rotterdamse VvE’s profiteren van maatwerkadvies voor laadpalen

Rotterdamse VvE’s zijn gebaat bij maatwerkadvies voor het plaatsen van laadpalen op eigen terrein. Dat blijkt uit een proef van de gemeente Rotterdam bestaande uit professionele adviestrajecten voor deze doelgroep. 

In totaal zijn er 24 adviestrajecten bij VvE’s in gang gezet. Daarvan staat zo’n 70% van de VvE leden positief tegenover de realisatie van eigen (slimme) laadpunten. Waar nu nog 17% van de VvE leden over een elektrische auto beschikken, geeft 54% aan bij de aanschaf van een volgende auto de voorkeur aan elektrisch te geven. Dat vraagt niet alleen om meer laadpunten, maar ook om deskundig advies.

VvE’s staan in de praktijk voor verschillende uitdagingen voordat zij over kunnen gaan tot het plaatsen van laadpalen op eigen terrein. Dat varieert van technische mogelijkheden in parkeergarages, tot vraagstukken over veiligheid en van betaalbaarheid tot constructies voor een eerlijke kostenverdeling voor VvE-eigenaren.

VvE’s kunnen sinds kort ook een landelijke subsidie krijgen voor een advies van een deskundige. Via de SEEH-regeling kunnen zij 75 procent van de kosten terugkrijgen, met een maximum van 1500 euro. Aanvragen kunnen worden ingediend, met terugwerkende kracht naar 6 oktober 2021. De subsidiepot bedraagt in totaal 900.000 euro en sluit op 30 september 2023.



Aanbesteding laadpalen Oost-Nederland naar Vattenfall InCharge

 

De aanbesteding voor laadpalen in de openbare ruimte in Oost Nederland gaat naar Vattenfall InCharge. Nieuw is het pro-actief plaatsen van laadpalen, het plaatsen van laadpalen voor bestel- en buurtbusjes en datagestuurd plaatsen.

Met deze aanbesteding ondersteunen provincies Gelderland en Overijssel gemeenten bij de aanleg van voldoende laadpalen om de groei van het aantal e-auto’s bij te houden. De volgende stap is het ondertekenen van de concessieovereenkomst.

67 van in totaal 77 gemeenten uit beide provincies doen mee, inclusief gemeente Veenendaal.

Vattenfall InCharge is inmiddels gestart met de voorbereidingen en e-rijders kunnen vanaf 15 maart al een aanvraag indienen. Het gaat om een concessie voor een termijn van 10 jaar, waar Vattenfall InCharge de eerste 3 jaar exclusief mag plaatsen.

woensdag 23 maart 2022

Groep huishoudens die energiecompensatie krijgen wordt niet uitgebreid

De groep huishoudens die 800 euro energiecompensatie krijgen wordt niet uitgebreid.

Het kabinet heeft besloten iedereen die rond moet komen van maximaal 120 procent van het sociaal minimum 800 euro te geven om het leed van de stijgende energierekening te verzachten. Dat geld krijgen ze via hun gemeente.

Uitbreiden van de groep zal fors meer geld kosten, en daar is momenteel geen dekking voor.

Naar verwachting vallen zo'n 850.000 huishoudens onder de compensatieregeling.

Om de stijgende energieprijzen enigszins te compenseren presenteerde het kabinet eerder deze maand een miljardenpakket met tijdelijke maatregelen. Zo gaan per 1 april de accijnzen op benzine en diesel met respectievelijk 17 en 11 cent per liter omlaag.

Gemeenten in Groene Metropoolregio kopen 100 procent lokaal opgewekte groene stroom in


Zestien gemeenten uit de Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen maken vanaf nu voor 100 procent gebruik van groene elektriciteit. En dat kopen zij van hun eigen inwoners.

Na vijf jaar is het de gemeenten in de Groene Metropoolregio, samen met Greenchoice en Wiek-II gelukt dat alle gemeentelijke gebouwen en voorzieningen.

Bij de start van de samenwerking werd 20 procent van de stroom lokaal geproduceerd. Dit kwam van wind- en zonneparken, met lokale energie-initiatieven, van Wiek-II. De overige 80 procent van de stroom bestond uit groene stroom van Greenchoice, van Nederlandse bodem.

De ambitie van de gemeenten in de Groene Metropoolregio ging verder: namelijk om alle stroom die de gemeenten verbruiken binnen vijf jaar uit 100 procent lokale duurzame bronnen te laten komen met nieuwe lokale projecten. De gemeenten verbruiken zo’n 80 GWh per jaar, voor onder andere de gemeentehuizen, wijkcentra, sport­accommodaties, verkeerslichten en lantarenpalen.

Samen met onder meer Wiek-II zijn verschillende wind- en zonneparken en zonnedaken gerealiseerd om de gemeenten in de Groene Metropoolregio van lokale groene stroom te voorzien. Onder andere via Windpark en Zonnepark Koningspleij, Solarpark Lingewal, Windpark Nijmegen-Betuwe, Drijvend zonnepark Lingewaard en zonnedaken in Berg en Dal.

Greenchoice koopt deze lokale groene stroom in en is uiteindelijke de stroomleverancier van de gemeenten. De projecten die lokale energie leveren zijn meestal in eigendom van lokale energie-coöperaties.

Een deel van de opbrengst komt via een Omgevingsfonds ten goede aan de omgeving van de projecten. Ook het onderhoud van de wind- en zonneparken is zoveel mogelijk lokaal uitbesteed. Op deze manier profiteren inwoners en lokale partijen zoveel mogelijk. Nu de doelstelling is gehaald, hebben de gemeenten de samenwerking met Greenchoice verlengd met nog eens vijftien jaar.

Nieuwe wetgeving stelt extra eisen aan energieleveranciers

 Energieleveranciers die gas of elektriciteit leveren aan consumenten of dit willen gaan doen, krijgen te maken met extra eisen van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) op het gebied van hun financiële, organisatorische en technische kwaliteiten. De ACM zal in overleg treden met de minister voor Klimaat en Energie over hoe deze eisen ook in de nieuwe Energiewet een plek kunnen krijgen.

Energiebedrijven zullen onder meer hun financiële continuïteit en de houdbaarheid van hun bedrijfsplan beter moeten onderbouwen. Daarnaast moeten ze aantonen dat zij beschikken over adequaat risicomanagement. Ook de eisen voor deskundigheid gaan omhoog. Hiermee volgt de ACM de aanbevelingen op naar aanleiding van een extern onderzoek naar het toezicht op energieleveranciers.

De extra eisen moeten energieleveranciers weerbaarder maken tegen plotselinge inkoopprijsstijgingen op de energiemarkt. De eisen bieden geen garantie tegen faillissementen maar kunnen de kans daarop wel verkleinen. Daarom gaat de ACM samen met de wetgever ook kijken hoe kwetsbare consumenten beter beschermd kunnen worden tegen de financiële gevolgen van een faillissement.

De ACM zal de huidige wettelijke eisen op het gebied van financiële, organisatorische en technische kwaliteiten verder uitwerken in beleidsregels, op basis van onder meer gesprekken met de sector, beleidsmakers, consumentenorganisaties en experts. De ACM zal voor de zomer een concept voor deze beleidsregels ter consultatie voorleggen, zodat zij in kunnen gaan aan het begin van het nieuwe stookseizoen op 1 oktober 2022.

Solide resultaten Eneco in ongekende omstandigheden

 

Het jaar 2021 was ongekend in de energiewereld, vooral door de prijsstijgingen en de schommelingen op de gas- en elektriciteitsmarkten aan het eind van het jaar. Daarbij had 2021 een koud voorjaar, een warm najaar en waaide het minder. Toch kijkt Eneco tevreden terug op 2021.

Het totaal aantal klantcontracten groeide van 5,558 miljoen naar 5,617 miljoen.

Aan consumenten en zakelijk klanten werd minder verdiend dan in 2020. Door de hogere en meer volatiele inkoopprijzen daalde de winstgevendheid van dit deel van resultaten ten opzichte van 2020 met 7 procent.

De omzet steeg met 26 procent tot 5,2 miljoen euro (2020: €4.148 miljoen). De stijging werd vooral veroorzaakt door de prijsstijgingen. Andere positieve invloeden waren de overname van klanten in Duitsland (E.On Heizstrom in 2020, telde nu het hele jaar mee) en Nederland (Essent midzakelijk en Welkom Energie).

De winst na belastingen eindigde dit jaar op 209 miljoen euro, een verbetering met 77 procent ten opzichte van vorig jaar (2021: €118 miljoen).

Grote vraag naar LPG installaties

 Garagebedrijven in Overijssel krijgen veel aanmeldingen van autobezitters die een LPG installatie willen.

RTV Oost had contact met meerdere garagebedrijven en daaruit blijkt dat er meerdere problemen zijn waardoor de wachttijd voor het plaatsen van LPG installaties oploopt. Het staal van de gastanks komt vaak uit Rusland en de onderdelen uit Polen.

LPG installaties zijn computergestuurd. De chips voor deze installaties zijn beperkt verkrijgbaar.

Beloftevolle stap in perovskietzonnecellen

Onderzoekers van imo-imomec (UHasselt/imec) zijn er binnen de samenwerking EnergyVille in geslaagd om organische bouwstenen in perovskietzonnecellen te integreren, waardoor zowel de thermische- als de vochtstabiliteit van het materiaal aanzienlijk verbetert.

Perovskiet is een heel beloftevol materiaal voor dunne, goedkope en zeer efficiënte zonnecellen, maar het is ook heel onstabiel.

In 2009 werd perovskiet voor het eerst gebruikt als zonnecel. Toen behaalde het een energieopbrengst van amper 3,9 procent. Enkele jaren later was dat al bijna 26 procent. Daarmee behaalde het materiaal dezelfde efficiëntie als de siliciumzonnecellen die nu standaard op onze daken liggen. En dat terwijl perovskietzonnecellen honderden keren dunner  zijn dan siliciumzonnecellen en daardoor dus veel goedkoper en duurzamer.

Alleen is er één groot probleem: perovskietzonnecellen zijn onstabiel. Begin je aan een efficiëntie van 26 procent, dan daalt die efficiëntie niet veel later naar nul.

Perovskieten zijn zouten, bij contact met vocht nemen ze dus water op en vallen ze gemiddeld na 1 tot drie dagen uit elkaar als we de perovskiet niet inkapselen in een beschermlaag. Al vele jaren werkt de onderzoeksgroep Hybrid Materials Design van imo-imomec, het geïntegreerd onderzoeksinstituut van de Universiteit Hasselt en imec, binnen de samenwerking EnergyVille, aan manieren om perovskieten stabieler te maken zodat ze effectief breed kunnen ingezet worden als zonnecel of in andere toepassingen zoals LED’s, fotodetectoren of transistoren. Ze ontwikkelen hiervoor organische bouwstenen die ze inbouwen in de structuur.

Vooraleer perovskieten breed kunnen worden gebruikt in allerlei toepassingen is er nog heel wat onderzoek nodig.

dinsdag 22 maart 2022

Vlaamse gezinnen verlagen gasverbruik

 

De voorbije twee maanden verlaagden de Vlaamse gezinnen duidelijk hun gasverbruik, wellicht door de hoge energieprijzen.

Vergeleken met januari en februari 2021 verbruikten ze respectievelijk 5 en 16 procent minder. Dat blijkt uit een data-analyse van netbedrijf Fluvius met de anonieme gegevens van 100.000 digitale gasmeters.

In de vergelijking werd rekening gehouden met de temperatuurverschillen tussen beide jaren.

In absolute cijfers - dus niet uitgevlakt volgens temperatuurverschillen - daalde het gasverbruik voor januari van gemiddeld 95 naar 80 kilowattuur per dag en in februari van gemiddeld 82,5 naar 67,5 kilowattuur per dag. De daling in het gasverbruik is vast te stellen bij elk type klant: zowel gezinnen met een nieuwbouw als mensen met een oudere woning of beschermde klanten duwden hun gasverbruik flink lager.

'Nederland moet verantwoordelijkheid nemen en voor eigen aardgas gaan'

Nederland moet intensiever kijken naar energiebesparing. Maar ondertussen kunnen we nog niet zonder aardgas. We moeten daarom verantwoordelijkheid nemen en ons eigen aardgas uit kleine velden produceren waar dat veilig kan. Als we nú keuzes maken, kunnen we er in ieder geval voor zorgen dat we de komende winters minder zorgen hebben over of we ons land wel warm kunnen houden, op een betaalbare manier. Dat zegt Menno Snel van NOGEPA (Netherlands Oil and Gas Exploration and Production Association) tegen het ANP.

Als land produceren we nu zo’n 12 miljard kubieke meter uit de kleine velden. Nederland gebruikt momenteel circa 40 miljard kubieke meter per jaar.

Uit een rondgang bij de leden van NOGEPA blijkt dat er in de periode 2022-2024 projecten gestart kunnen worden die in totaal zo’n 6 miljard kubieke meter extra opleveren. In de jaren daarna kan men nieuwe projecten starten met een opbrengst van zo’n 80 miljard kubieke meter extra gas. Het gaat daarbij om projecten die gemiddeld ongeveer 15 jaar lang gas produceren. Naast alle andere vormen van energie, is dit een significante bijdrage aan de leveringszekerheid voor de Nederlandse vraag.

Door Nederlands aardgas te gebruiken, verminderen we ten eerste onze afhankelijkheid van het buitenland. Daarnaast heeft Nederlands aardgas ook een 30 procent kleinere CO2-voetafdruk dan importgas. 

CO2 Prestatieladder geeft inzicht in footprint gemeente Haarlem

De Haarlemse gemeentelijke organisatie wil in 2025 35 procent minder CO2 uitstoten in vergelijking met 2018. Om dit te bereiken neemt de gemeente verschillende maatregelen, zoals inkoop van groene stroom, het verduurzamen van het gemeentelijk vastgoed en het vervangen van openbare verlichting voor LED-verlichting.

Begin 2022 heeft de gemeente opnieuw het certificaat van niveau 3 op de CO2-Prestatieladder gehaald. De CO2-Prestatieladder is in Nederland het instrument voor duurzaamheid dat bedrijven en overheden helpt om hun CO2-uitstoot en de kosten te verlagen. De Stichting klimaatvriendelijk Aanbesteden en Ondernemen (SKAO) is eigenaar van dit duurzame initiatief.

De gemeente heeft gekeken naar de CO2-uitstoot van de eigen organisatie en heeft onderzoek gedaan naar het wagenpark, zakelijk vervoer, de openbare verlichting, gemeentelijk vastgoed en gemeentelijke huisvesting. Het gasverbruik blijkt de grootste rol in de CO2-uitstoot te spelen. 

Komend jaar wordt het energiemanagementsysteem verbeterd met extra slimme meters. De gemeente heeft als doel gesteld om tussen 2022 en 2024 20 procent van de gebouwvoorraad geheel of deels te verduurzamen. Benieuwd naar de voortgang van de CO2-uitstoot? Bekijk dan de footprint over 2020 en het eerste half jaar van 2021.

maandag 21 maart 2022

13 miljard euro beschikbaar voor duurzame projecten met SDE++

Vanaf 28 juni wordt de Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++) voor dit jaar opengesteld. Door de hoge CO2-prijs en het extra budget dat het vorige kabinet op Prinsjesdag heeft aangekondigd is een openstellingsbudget van 13 miljard euro beschikbaar. De regeling wordt voor een aantal nieuwe categorieën opengesteld, waaronder waterstof gekoppeld aan een wind- of zonnepark.

Het budget van de SDE++ is fors hoger dan voorgaande jaren. Door de verwachting dat de Europese CO2-prijs (ETS) hoger uitvalt is er minder subsidie nodig dan verwacht voor eerder goedgekeurde projecten en is eenmalig € 2 miljard extra budget beschikbaar.

Daarnaast heeft het kabinet tijdens Prinsjesdag 2021 besloten om extra budget vrij te maken waardoor het openstellingsbudget eenmalig met 6 miljard kan worden verhoogd. Door het hogere openstellingsbudget komen meer technologieën en projecten in aanmerking en kan de CO2-uitstoot in Nederland sneller omlaag.

De SDE++-regeling staat sinds 2020 naast hernieuwbare energieproductie ook open voor andere CO2-reducerende technieken. Dit jaar wordt de regeling voor een aantal nieuwe categorieën opengesteld zoals waterstofinstallaties die direct aan wind- of zonneparken gekoppeld zijn en elektrificatie in de industrie door middel van hybride glasovens.

Vangrails op zee

Maritiem Research Instituut Nederland (MARIN) testte een dezer dagen drie innovatieve barrières om aanvaringen tussen schepen en windturbines te voorkomen.

Directe aanleiding voor dit onderzoek was het incident met de Julietta D op 31 januari 2022. Dit schip op drift raakte eerst een tanker en daarna een transformatorplatform en windturbinefundatie van het windpark in aanbouw Hollandse Kust Zuid.

Tot 2030 worden er op de Noordzee ongeveer 2500 windturbines geplaatst. MARIN-onderzoek voor de Nederlandse overheid heeft laten zien dat hierdoor mogelijk 1,5 tot 2,5 keer per jaar een schip tegen een windturbine aanvaart of aandrijft,

Er zijn diverse mogelijkheden om ongelukken te voorkomen. Allereerst kunnen driftende schepen hun eigen ankers gebruiken, maar dit vraagt wel om actief ingrijpen van de bemanning in vaak moeilijke omstandigheden. Daarnaast kunnen Emergency Towing Vessels (ETV’s) worden ingezet om driftende schepen weg te slepen. Ook kan het toezicht op de scheepvaart worden uitgebreid tot een vorm van verkeersbegeleiding (Vessel Traffic Management).

Dag Tegen Gas

Zondag 27 maart is de eerste landelijke Dag Tegen Gas. Dit is een initiatief van verschillende experts uit de energiewereld en wordt ondersteund door een brede coalitie van partijen waaronder Urgenda, de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie (NVDE), De Nieuwe Gevers en de Natuur en Milieufederaties.

Dag Tegen Gas is een steunbetuiging voor Oekraïne en heeft als doel extra bewustzijn te creëren voor de rol van (fossiele) energie in de samenleving en hoe door het gebruik ervan geldstromen richting Rusland in stand worden gehouden. Zoveel mogelijk huishoudens, bedrijven, overheden, organisaties en gemeenschappen worden gestimuleerd om met grote of kleine initiatieven hun fossiele energieverbruik te verminderen.   

Dag Tegen Gas biedt zowel voor de individu, als op bedrijfs- en overheidsniveau, handvatten voor hoe structureel gebruik van fossiele energie gereduceerd kan worden. Alle initiatieven en deelnemende organisaties worden verzameld op het online platform.

Horecaondernemingen worden gestimuleerd om op zondag de buitenverwarming uit te zetten en bezoekers met alternatieven te verwarmen. Kantoor- en winkelpanden worden opgeroepen om hun verwarming lager te zetten en verlichting buiten kantoortijden uit te zetten. In verschillende gemeenten starten wijkinitiatieven om energie te besparen waarbij bijvoorbeeld energiecoaches samen met bewoners radiatorfolie plakken en bespaardouches uitdelen. Daarnaast organiseert Dag Tegen Gas op 27 maart landelijk ook verschillende activiteiten om meer bewustwording te creëren en mensen thuis te helpen met het reduceren van hun energie gebruik.

Amsterdam gaat versneld gas besparen

Vorige week kwamen Amsterdam in Circl op de Zuidas ruim zestig bedrijven, ondernemers en organisaties op uitnodiging van het college van B en W bij elkaar om na te denken hoe zo snel mogelijk energie bespaard kan worden in de stad.

De oorlog in Oekraïne heeft laten zien hoe groot de afhankelijkheid van Russisch gas is en de huidige energieprijzen vragen om drastische maatregelen.

Samsom rekende de zaal voor dat als heel Europa naar 18 graden zou gaan er 10 miljard kubieke meter gas bespaard zou worden, en dat zou een flinke stap zijn in de richting: in heel Europa is de ambitie om 100 miljard m3 te besparen en daagde daarom de zaal uit om met ideeën te komen. Dat deed ook Marjan Minnesma, directeur van Urgenda die met veel praktische oplossingen kwam om snel energie te besparen.

Uit de sessie met de aanwezigen kwamen meer dan 100 voorstellen en maatregelen. Er is afgesproken om meer groepen burgers, bedrijven en organisaties te activeren en samen te komen op 8 april om verdere plannen uit te werken. Amsterdam gaat het project coördineren om vaart te maken met de oplossingen die zijn aangedragen. Van bedrijven en organisaties werden al diverse commitments verkregen om energiebesparing te versnellen: ABN Amro bood aan kennis te delen over duurzaam bouwen, Schiphol zet de thermostaat lager en woningbouwcorporatie Rochdale gaat actiever hun huurders ondersteunen.

zaterdag 19 maart 2022

België houdt twee kernreactoren open

 

Twee kernreactoren van de Belgische centrales Doel en Tihange blijven tien jaar langer open. Dat heeft de Belgische regering vrijdag bekendgemaakt.

In december werd nog besloten dat de twee kerncentrales in België in 2025 moeten sluiten, maar onder druk van de hoge gasprijzen en de oorlog in Oekraïne worden die plannen opgeschort.

Versneld onze energieafhankelijkheid afbouwen is een zaak van nationale veiligheid geworden, zo stelt de regering.

Vanwege de leveringszekerheid komen er twee gascentrales bij in België. Verder wordt de productie van duurzame energie gestimuleerd. Hiervoor trekt de regering meer dan 1 miljard euro uit. 

Foto Hullie