Pagina's
maandag 28 februari 2022
Wetsvoorstel energietoeslag lage inkomens voor advies naar Raad van State
Minister Schouten voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen heeft het wetsvoorstel dat dit regelt daarom voor advies naar de Raad van State gestuurd.
Ongeveer 800.000 huishoudens met een inkomen op of net boven het sociaal minimum ontvangen circa 200 euro om hen te helpen bij het betalen van de energierekening. Mensen met een bijstandsuitkering ontvangen straks het bedrag automatisch van hun gemeente. Andere groepen die in aanmerking komen, kunnen zich daarvoor bij hun gemeente melden. Het gaat bijvoorbeeld om AOW-gerechtigden zonder aanvullend pensioen, mensen met een IOW-uitkering en zelfstandigen en werkenden met een laag inkomen. Het kabinet heeft hier 200 miljoen euro voor vrijgemaakt.
Het kabinet trok eind vorig jaar al 3,2 miljard euro uit voor het verlagen van de energiebelasting. Huishoudens met een gemiddeld verbruik betalen daardoor ruim 400 euro minder aan energiebelasting op jaarbasis.
Aftrap Zon op Zuid met negen collectieve zonnedaken
Op dit dak worden gefaseerd circa 1.000 zonnepanelen geplaatst. Het dak betreft één van de negen coöperatieve zonnedaken die binnen twee jaar in Rotterdam Zuid moeten zijn gerealiseerd.
Om de instap voor deelname zo laagdrempelig mogelijk te houden ontwikkelde Energie van Rotterdam, een platform van samenwerkende energiecoöperaties in de stad, het Rotterdams model. Dit stelt alle Rotterdammers in staat om deel te nemen aan een zonnedak in de eigen wijk, ongeacht de dikte van de portemonnee. Zo kan elke inwoner naar eigen draagkracht bijdragen aan de verduurzaming van zijn eigen woonomgeving.
De komende twee jaar worden er vanuit Zon op Zuid 9 coöperatieve zonnedaken gerealiseerd op grote daken in Zuid. Deze daken hebben een gezamenlijk vermogen van circa 1975 kWp, goed voor de opwek van circa 1.750.000 kWh per jaar. Dat staat gelijk aan het gemiddeld jaarlijks stroomverbruik van zo’n 800 Rotterdamse huishoudens.
Ieder zonnedak is eigendom van een lokale energiecoöperatie. De duurzame stroom die het dak produceert wordt verkocht aan een groene energieleverancier. De opbrengst is voor de energiecoöperatie en daarmee voor de wijk en haar bewoners. Zij beslissen samen hoe de opbrengst wordt geïnvesteerd om hun eigen wijk duurzamer te maken. Zoals bijvoorbeeld voorlichting over energiebesparende maatregelen aan huis.
Energie-Nederland vernieuwt convenant met NVVK
De energieleveranciers werken al vele jaren samen met schuldhulpverleners. Eerst in de vorm van individuele convenanten met gemeenten en sinds 2013 in een collectief convenant met de NVVK.
Dit document was aan herziening toe, vertelt beleidsadviseur Irene Koole van de NVVK. Door de gestegen energieprijzen is het belang van het nieuwe convenant extra groot.
Financiële hulpverleners lopen de laatste maanden tegen ingewikkelde situaties aan vanwege de gestegen energietarieven. Veel hulpvragers hebben een beperkt besteedbaar inkomen wat het onmogelijk maakt de plotselinge prijsstijgingen te verwerken.
vrijdag 25 februari 2022
Gazprom en Wingas niet langer lid Vereniging Energie-Nederland
In de huidige situatie is hun deelname niet verenigbaar met de belangen van de Vereniging Energie-Nederland, zo laat de vereniging weten.
Foto Mark Freeth (cc)
College wil Energiehuis Eemsdelta in Middelstum duurzaam en aardgasvrij maken
Eerder was deze woning bekend als duurzame demowoning. Het Energiehuis is al in gebruik als informatie- en expositiecentrum. De vooroorlogse woning met winkel is in 2019 door de voormalige gemeente Loppersum gekocht om er een duurzame demowoning van te maken.
De kosten worden gedekt uit subsidies van het Nationaal Programma Groningen (160.000 euro) en het Programma Aardgasvrije Wijken (460.000).
De gemeente gaat de voorbereidende werkzaamheden na het raadsbesluit verder uitwerken om in het vierde kwartaal van dit jaar te kunnen starten. Bij de ontwikkeling van de plannen zijn direct omwonenden en belanghebbenden betrokken.
Nieuwe fabriek voor groen gas in Delfzijl
Het gezamenlijke voornemen is om een nieuwe fabriek te bouwen, die in de toekomst vanuit syngas op duurzame wijze groen gas kan produceren en distribueren. Hierdoor is er geen afhankelijkheid meer van fossiele grondstoffen.
De verwachting is dat de bouw van de fabriek in het najaar van 2022 van start gaat. Met de eerste fase van dit project is een investering gemoeid van circa 60 miljoen euro. Deze investeringsbeslissing volgt later dit jaar. De fabriek zorgt in eerste instantie voor een directe werkgelegenheid van vijftien banen.
Beide bedrijven hebben voor dit project samen het voornemen om de fabriek in het chemiecluster Delfzijl – onderdeel van Chemport Europe – te bouwen. Perpetual Next neemt hierna de verantwoordelijkheid voor het beheren en bedrijven van de installatie. Gasunie zal de distributie van de gassen verzorgen die – ondergronds – via het landelijke netwerk aan de bebouwde omgeving en industrie worden geleverd. De fabriek – die naar verwachting in 2024 in gebruik genomen gaat worden – start met een groen gas productie van 12 miljoen m3 per jaar. Mogelijk wordt dit snel opgeschaald naar 40 dan wel 120 miljoen m3 groen gas per jaar.
donderdag 24 februari 2022
Aandeel groen gas stijgt in 2021 met ruim 12 procent
Groen gas wordt geproduceerd uit organisch restmateriaal zoals slib, GFT-afval en dierlijke restproducten zoals koeienmest. Na vergisting ontstaat biogas, dat na een aantal bewerkingen (zuiveren, toevoegen van geur) als groen gas kan worden ingevoed op het reguliere gasnet. Consumenten merken geen verschil tussen aardgas en duurzaam groen gas en in huis zijn geen aanpassingen nodig.
Het aandeel groen gas is nog bescheiden, maar groeit jaarlijks. In Nederland zijn nu 65 producenten van groen gas actief, 8 meer dan in het jaar ervoor. Dit zijn bijvoorbeeld agrariërs, die via vergisting mest omzetten in duurzame energie, maar ook grote voedsel verwerkende partijen waarbij afvalresten vergist worden tot groen gas.
De netbeheerders zetten zich in om toekomstige invoeding mogelijk te maken door te innoveren, door samen te werken met marktpartijen en ruimte beschikbaar te maken (door middel van netkoppelingen, netuitbreidingen of boosters).
De Nederlandse netbeheerders zien een belangrijke rol voor duurzame gasvormige energiedragers, zoals groen gas en waterstof. De startanalyse aardgasvrije buurten van Planbureau voor de Leefomgeving en de Routekaart Groen Gas van het ministerie van EZK onderschrijven de grote behoefte aan groen gas in 2030. Onderzoek van Netbeheer Nederland laat zien dat de ambitie van 2 miljard kuub aan groen gas haalbaar is, mits er flink wordt ingezet op innovaties en ondersteunend beleid.
Eerste woning in Stad aan ’t Haringvliet verwarmd met waterstof
Aangezien er nog geen waterstof via het bestaande aardgasnet beschikbaar is, wordt voor de ombouwproef in Stad aan ’t Haringvliet waterstof gebruikt die is opgeslagen in een container. Vanuit de waterstofcontainer gaat de waterstof via de bestaande gasleiding onder de grond naar het Inspiratiehuis. In de ombouw naar waterstof is de gasleiding zorgvuldig gecontroleerd op lekdichtheid. Door de leiding eerst te spoelen en te beproeven met stikstof en vervolgens met waterstof, is vastgesteld dat de leidingen lekdicht zijn. In het Inspiratiehuis hangen drie waterstof CV-ketels. Deze ketels zijn geïnstalleerd op de eerste verdieping in een van de kamers en uitgebreid getest. De komende twee maanden wordt de woning verwarmd met waterstof.
In het project Stad Aardgasvrij werkt Stedin samen met onder meer de gemeente Goeree-Overflakkee en inwoners van Stad aan ‘t Haringvliet om in 2025 volledig aardgasvrij te zijn. Voorwaarde is dat minimaal 70 procent van de inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties in Stad aan ’t Haringvliet al in 2025 van het aardgas af wil.
Daarom volgt er later dit jaar vanuit Stad Aardgasvrij een draagvlakmeting onder de inwoners en ondernemers in het dorp. Als alternatief voor aardgas wordt in Stad aan ’t Haringvliet naar duurzame waterstof gekeken.
Waterstof is één van de mogelijke warmteoplossingen, vooral als all-electric en warmtenetten geen goede mogelijkheid zijn. Om huizen en gebouwen te verwarmen met waterstof moeten we nu ervaring opdoen. Stad Aardgasvrij is voor Stedin een belangrijk demonstratieproject. In dit project werkt Stedin onder andere samen met de gemeente Goeree-Overflakkee, Remeha, GasTerra en Nefit-Bosch die de waterstof CV-ketels leveren, energieconsultant DNV, installateur Kievit Warmte en woningcorporatie Oost West Wonen die de woning beschikbaar heeft gesteld.
Vóór 2030 verwacht Stedin niet dat waterstof een grote rol gaat spelen in de gebouwde omgeving, maar wel een belangrijke. Om na 2030 waterstof als volwaardig alternatief in te kunnen zetten is het daarom belangrijk om kennis en ervaring op te doen en te ontdekken welke rol waterstof kan krijgen.
Nieuwe energie-aanbieder claimt transparantie
Met de tool kunnen klanten ook zien wat de prijsontwikkeling in het verleden is geweest en is het mogelijk om exact te berekenen wat hun besparing is geweest of hoeveel geld ze hadden kunnen besparen als ze bij een flexibel contract waren gebleven.
Omnia Energy biedt naast een variabel Flex-abonnement, waarbij je altijd de actuele kostprijs betaalt, ook een vaste abonnementsvorm aan, waarbij prijzen vastgezet kunnen worden op een gunstig moment. Daarnaast is er ook het Tailor Made-abonnement, een oplossing voor grootverbruikers.
Omnia Connect, dat bekend staat om hun internetinfrastructuur voor de zakelijke markt, ondersteunt in de financiering van Omnia Energy.
Holland Solar verwelkomt voorstellen CDA om netproblematiek te verlichten
Branchevereniging Holland Solar verwelkomt het plan. De uitvoering van deze twaalf punten kan een flinke bijdrage leveren aan de oplossing van de problemen rondom de netcapaciteit.
In het 12-puntenplan van het CDA valt te lezen dat er nog heel veel gedaan kan worden om netcongestie op te lossen en om het gebruik van het elektriciteitsnet slimmer in te richten.
Holland Solar is onder meer blij met de voorstellen om cablepooling uit te breiden met opslag, de tariefaanpassing voor de energie intensieve industrie, een nieuw tariefstelsel voor kleinverbruikers in te voeren en batterijen vrij te stellen van de transporttarieven. Daarnaast ondersteunt de branchevereniging van harte het invoeren van contractvormen die marktpartijen de mogelijkheid bieden om een bijdrage te leveren aan het verlichten van netcongestie, de zogenaamde ‘non-firm ATO’s’.
woensdag 23 februari 2022
In 2021 voor het eerst meer dan 10 miljoen kuub groengas in Coteq-gasnet
Het aandeel groengas in ons gasnet groeit. In 2019 ging het nog om 4,5 miljoen m3, in 2020 om 8,7 miljoen m3 en in 2021 dus om 10,3 miljoen m3. We verwachten dat het aandeel groengas de komende jaren nog verder toeneemt. Dat moet ook, want in het klimaatakkoord is afgesproken dat in 2030 2 miljard m3 groengas in het Nederlandse gasnet moet worden ingevoed.
Veel klachten over Luikse Mega
Test Aankoop registreerde in 2021 881 klachten over de leverancier. En ook de ombudsman voor Energie heeft intussen een dik dossier van maar liefst 2573 klachten voor het jaar 2021 alleen.
Mega verhoogt al sinds het najaar van 2021 systematisch de voorschotfacturen van klanten. De leverancier deed dat aanvankelijk eenzijdig, meldt de VRT.
Volgens het bedrijf zelf komt dat omdat Mega er alles aan doet om klanten te beschermen tegen een hoge eindafrekening. 'Ons doel van die verhoging is om de eindafrekening van klanten op nul te laten uitkomen.'
Provincie Limburg voorloper in terugdringen uitstoot busvervoer
De CO2-uitstoot van bussen in het Limburgse openbaar vervoer is met 90 procent gereduceerd. Ook wordt substantieel minder stikstof, roet en fijnstof uitgestoten. Recentelijk zijn de laatste bussen omgebouwd waardoor deze niet meer rijden op diesel of benzine maar op Hydrotreated Vegetable Oil (HVO).
Met de ombouw van de laatste bussen, rijden in de provincie 95 bussen op stroom en ruim 130 bussen op HVO –ook wel bestempeld als ‘tweede generatie diesel’.
Met de vergroening van de brandstof, wordt eerder dan verwacht een belangrijke stap gezet richting Zero-emissie, die de provincie aan de concessienemer heeft gesteld. Voorlopig wordt de resterende 10 % uitstoot door Arriva gecompenseerd.
Reizigers, verkeersdeelnemers en omwonenden langs de busroutes kunnen de bussen herkennen aan een sticker op de zijkant van de bussen.
dinsdag 22 februari 2022
Bussen van Arriva in Lisse rijden op frituurvet
Geen diesel meer voor bussen van Arriva in Lisse. Hydrotreated Vegetable Oil (HVO) is een duurzame brandstof (tweede generatie biodiesel) die gemaakt wordt van afvaloliën en -vetten, zoals frituurvet. Het gebruik van HVO in plaats van diesel verlaagt de uitstoot van CO2, stikstof (NOx), roet en fijnstof.
In totaal rijden er nu 48 van de 222 Arriva bussen in het vervoergebied Zuid-Holland Noord, waarvan de provincie opdrachtgever is. Reizigers merken geen veranderingen van de nieuwe brandstof. Zij herkennen de HVO-bussen wel aan de stickers op de zijkant. Zo weten reizigers én de omgeving van deze duurzame ontwikkeling.
RENDO: 'We zijn de goedkoopste van Nederland'
Een gemiddeld huishouden met zowel een gas- als elektriciteitsaansluiting van RENDO betaald in 2022 33,60 euro per maand. Dit zijn volgens het energiebedrijf de laagste kosten in Nederland. De exacte hoogte van de tarieven is afhankelijk van de specifieke situatie, zoals de capaciteit van de aansluiting. De energieleverancier brengt de netbeheerderstarieven bij huishoudens in rekening.
De toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM) stelt jaarlijks de maximum tarieven voor netbeheerders vast. Voor de periode 2022-2016 heeft ACM nieuwe methodebesluiten vastgesteld, waardoor in Nederland de transporttarieven gemiddeld genomen stijgen als gevolg van de energietransitie. Klanten van RENDO hebben hier in 2022 nog niet mee te maken.
maandag 21 februari 2022
Stedin: Groei energietransitie afgelopen jaar
De netbeheerder legde 2791 nieuwe aansluitingen voor de laadinfrastructuur aan, een groei van 39 procent ten opzichte van 2020.
En om het opwekken van stroom met zonnepanelen en elektrisch koken mogelijk te maken ziet Stedin een toename van 23 procent in het verzwaren van de aansluitingen.
Negentig procent van de klanten heeft Stedin op tijd of conform wensdatum kunnen aansluiten. Het vermogen van zonnepanelen van consumenten in Stedin’s verzorgingsgebied groeide met 25,4% tot 1.177 megawattpiek (2020: 939 megawattpiek).
Stedin Groep investeerde in 2021 687 miljoen in het beheren en onderhouden van haar gas- en elektriciteitsnetten. In 2020 was dat nog 620 miljoen.
Hoewel dit voor Stedin een investeringsrecord is, is verdere versnelling van de energietransitie nodig om de klimaatambities en economische groei bij te benen.
Samenwerking voor innovatieve energie-infrastructuur CLIC
Ontwikkelaar Intospace, Essent Energy Infrastructure Solutions (EIS) en netbeheerder Liander zullen voor de campus een Hybrid Energy Community System (HECS) gaan inrichten.
In een HECS worden op lokaal niveau vraag en aanbod maximaal gebalanceerd zodat er minimale piekbelasting op het regionale en nationale elektriciteitsnet plaatsheeft. Op deze manier leidt de synergie op lokaal niveau tot betere prijsvorming voor de afnemers en vormt het systeem als geheel deels een oplossing voor regionale netwerkcongestie.
CLIC is gericht op zero-emissie stadslogistiek, die in belangrijke mate bepaald wordt door de vloot (kleinschalige) elektrische voertuigen die alle bestellingen tot aan de voordeur brengen, de zogenaamde ‘last mile logistics’. Dus de beschikbaarheid en het optimaal gebruik van elektriciteit zijn van groot belang voor CLIC.
Weinig problemen met zonnepanelen en warmtepompen na storm
Techniek Nederland is de ondernemersvereniging van de sector techniek en vertegenwoordigt ruim 6.300 bedrijven in de installatiebranche en de technische detailhandel.
De storm richtte aan woningen en gebouwen aanzienlijke schade aan. Loodgieters en dakdekkers krijgen sinds vrijdag veel meldingen van kapotte daken, dakgoten en regenpijpen. Ook zijn er veel lekkages door afgewaaide of verschoven dakpannen.
RENDO maakt plannen bekend voor de komende vijf jaar
Al eerder heeft RENDO de ambitie uitgesproken om in 2030 al het fossiele gas in haar werkgebied in Drenthe en Overijssel te vervangen door duurzaam gas (groen gas of groene waterstof). Inmiddels stroomt er gemiddeld al ruim 10 procent duurzaam gas door de netten van RENDO met momenten van 30 procent.
RENDO heeft een relatief klein elektriciteitsnet (ruim 30.000 aansluitingen) in de gemeenten Hoogeveen en Steenwijkerland. Met name in Hoogeveen is het belangrijk dat er snel een nieuw Elektriciteitsonderstation wordt gerealiseerd, zodat duurzaam opgewekte elektriciteit kan worden teruggeleverd aan het net.
RENDO onderschrijft het voornemen van het kabinet om de Crisis en Herstel Wet in te zetten om tempo in de energietransitie te krijgen. Netautomatisering en innovaties als bijvoorbeeld de opslag van elektriciteit, zijn ook onderdelen van het moderniseren van het Elektriciteitsnet. RENDO zet zich maximaal in om de realisatietermijn van het onderstation verder te verkorten.
zondag 20 februari 2022
PVV wil belastingverlaging op energierekening
De BTW op energie moet volgens het voorstel tijdelijk van 21 naar 0 procent, zoals veel andere Europese landen hebben gedaan. Daarna moet het op 9 procent blijven.
Ook wil Wilders eenmalig 600 in plaats van 200 euro voor lage inkomens via de gemeente.
Het kan niet zo zijn dat het kabinet 60 miljard extra reserveert voor stikstof en klimaat, maar de mensen thuis letterlijk in de kou laat staan, aldus Wilders.
vrijdag 18 februari 2022
GasTerra zet alle zeilen bij in 'uitzonderlijke marktomstandigheden'
Gashandelaar GasTerra heeft in 2021 door de uitzonderlijke marktontwikkelingen meer gas verhandeld, met een aanzienlijke hogere waarde, zo vermeldt de onderneming in het vandaag gepubliceerde jaarverslag.
GasTerra heeft eraan bijgedragen dat de winning uit het Groningenveld in het gasjaar 2020-2021 verder is gedaald van 8,6 miljard naar 7,8 miljard kubieke meter.
De afbouw van de Groningenproductie én de GasTerra-organisatie, het omgaan met het Coronavirus en ongekend heftige prijsbewegingen: 2021 kan voor GasTerra door deze combinatie van omstandigheden met recht een uitzonderlijk jaar worden genoemd.
Na de zomer ontstond een geheel nieuwe realiteit, met een ongekend hoog prijsniveau. Dit heeft de gehele energiesector voor enorme uitdagingen geplaatst. De marktsituatie heeft in GasTerra’s portefeuille tot toegenomen prijs-, krediet- en liquiditeitsrisico’s geleid.
De omzet steeg door de hoge prijzen weliswaar naar ruim 13 miljard euro, maar daar staat tegenover dat de inkoopkosten minstens net zo hard zijn gestegen. De hoge prijzen maakten dat vragen werden gesteld over de leveringszekerheid en de vulgraad van de bergingen.
Curator Welkom Energie creëert met incassobureau kastje-muur
Zeker 70.000 klanten hebben meer aan voorschot betaald dan ze aan energie hebben afgenomen. Gemiddeld hebben deze klanten zo'n 285 euro te veel betaald. Opgeteld gaat het om een bedrag van 20 miljoen euro.
In totaal staat Welkom Energie bij huisbank Rabobank inmiddels bijna 9,5 miljoen euro in de min door storneringen van boze klanten. Mensen die incasso's ten onrechte hebben teruggeboekt en nog een bedrag aan Welkom Energie schuldig zijn, hebben een mail van het incassobureau gekregen.
Maar dat bureau geeft niet thuis als er vragen zijn. Telefonisch is het bedrijf niet bereikbaar, en mailvragen worden afgepoeierd met een gestandaardiseerde mail.
Zo'n 20.000 klanten, die door het faillissement op kosten zijn gejaagd, krijgen nog een rekening van de curator. Ze hebben te weinig voorschot betaald ten opzichte van de hoeveelheid gas en elektra die ze hebben afgenomen. Gemiddeld komt dat neer op 250 euro per klant.
Welkom Energie is tot 1 november 2021 niet tekort geschoten in de nakoming van verbintenissen die voor erkenning in het faillissement in aanmerking kunnen komen en Welkom Energie is ook na 1 november niet tekort geschoten in de nakoming van zulke verbintenissen, zo schrijft de curator in het faillissementsverslag.
Prijs van energie 86 procent hoger
Met de energieprijzen van januari 2022 betaalt een huishouden met een gemiddeld energieverbruik 2800 euro aan energie per jaar. Dat is 1321 euro (86 procent) meer dan een jaar eerder.
De stijging van de energierekening komt met name door hogere leveringstarieven van gas en elektriciteit. Belastingmaatregelen compenseren de hogere leveringstarieven gedeeltelijk.
De prijs van energie steeg vooral door de hogere variabele leveringstarieven die de consument per kubieke meter gas of kilowattuur elektriciteit betaalt. Deze tarieven stegen in een jaar tijd met bijna 350 procent en dat kost een huishouden met een gemiddeld verbruik op jaarbasis ruim 1 700 euro meer, bijna 1 100 euro meer voor gas en 625 euro meer voor elektriciteit.
Daar staat tegenover dat huishoudens in 2022 minder energiebelasting betalen als tegemoetkoming voor de hogere leveringstarieven. Een huishouden met een gemiddeld jaarverbruik betaalt in 2022 417 euro minder belasting dan een jaar eerder. Huishoudens krijgen 266 euro meer terug via de heffingskorting en de lagere energiebelasting op elektriciteit zorgt voor een voordeel van gemiddeld 176 euro. De opslag duurzame energie (ODE) op gas en elektriciteit gaat licht omhoog, net als de energiebelasting op gas.
Nederlandse opbrengst verkoop CO2-rechten meer dan verdubbeld
Een van de manieren voor bedrijven om aan emissierechten te komen is door ze te kopen op de veiling.
De opbrengst van deze veilingen is vergeleken met 2020 meer dan verdubbeld. In 2020 leverde de verkoop van emissierechten Nederland 441 miljoen euro op. De verdubbeling van de opbrengst komt door de sterk gestegen veilingprijs, van 31 euro in december 2020 naar 85 euro in december 2021.
De industrie en de elektriciteitsproducenten in Europa moeten jaarlijks emissierechten inleveren om hun CO2-uitstoot te compenseren. Een deel van de rechten wordt gratis verstrekt aan de industrie en een deel wordt geveild door Europese overheden. Elektriciteitsproducenten moeten sinds 2013 al hun rechten kopen.
Het totaal aantal beschikbare rechten is gemaximeerd en neemt ook jaarlijks af. Bedrijven kunnen emissierechten kopen op veilingen of van elkaar. De opbrengsten van de veilingen gaan naar de Nederlandse schatkist. De prijs van emissierechten heeft in februari 2022 met meer dan 96 euro een nieuw record bereikt.
Aanvraag voor aardgasvrije proeftuin Aalderinkshoek
Uniek is dat men een zogenaamd Zeer Lage Temperatuur-bronnet wil gaan toepassen door de nabijgelegen rioolwaterzuiveringsinstallatie te gebruiken als bron van lauw water. Het water in het gesloten bronnet wordt hierdoor verwarmd en gaat naar de afnemers. Daar wordt het door een warmtepomp omgezet naar warmte. Begin 2022 wordt bekend of de Aalderinkshoek mag rekenen op een Rijkssubsidie van ongeveer 4 miljoen euro.
Iedere proeftuingemeente ontvangt een financiële bijdrage vanuit het Rijk om bestaande woningen en andere gebouwen aardgasvrij of aardgasvrij-ready te maken. In 2018 startte het Rijk met de eerste 27 proeftuinen. In 2020 kwamen daar 23 nieuwe proeftuinen bij. Almelo dingt nu mee naar één van de 12 plekken in de derde ronde. Basis voor de aanvraag is de vorig jaar door de gemeenteraad vastgestelde Almelose Warmtevisie, die haalbaarheid én betaalbaarheid voorop stelt.
donderdag 17 februari 2022
Curator Welkom Energie eist geld van 20.000 gedupeerden Welkom Energie
Curator Sjakko van Raaijen heeft, aanvankelijk zonder enige uitleg, incassobureau Collect4U ingeschakeld nadat duizenden gedupeerden dankzij een slimmigheid eerder aan Welkom Energie betaalde energierekeningen wisten terug te boeken. Dat kon via een zogenaamde Melding Onterechte Incasso (MOI) bij de eigen bank.
Sommige klanten lieten beduidend meer geld terugboeken dan de bedoeling was. Een deel rekent compensatie voor de torenhoge tarieven die zij bij hun nieuwe leverancier moesten betalen.
Bij de curator van Welkom Energie liggen er nu overigens 20 miljoen euro aan toegekende vorderingen.
Energy Kick Start Week bij Hanze
Ruim 110 Hanze studenten worden deze week tijdens de Energy Kick Start Week ondergedompeld in het hoe en wat van de energietransitie. De week dient als voorbereiding op het komende half jaar waarin de studenten een master, minor of afstudeeropdracht op het gebied van duurzame energie volgen.Tijdens de Energy Kickstart Week in de Energy Barn en op EnTranCe wordt de studenten van 's ochtends vroeg tot laat in de middag een afwisselend programma aangeboden. De studenten worden geïnspireerd door boeiende verhalen over de energietransitie en gaan ze zelf aan de slag met diverse workshops en werken samen aan een groepsopdracht. Doel van de Energy Kickstart Week is de studenten een stevige basiskennis meegeven over duurzame energie en het waarom van de energietransitie.
Belgische ondernemers en academici tegen kernuitstap
Op de groenen na lijken alle partijen de deur alvast op een kier te zetten voor uitstel.
Werkgeversfederaties zijn bezorgd over de energiebevoorrading en hoge prijzen en roepen de regering op om de kernuitstap uit te stellen.
'België koerst met open ogen af op een ecologische mislukking, het reduceren van de koopkracht en het uitwissen van onze economische slagkracht', klinkt het.
Volgens de ondertekenaars is de context helemaal veranderd sinds de beslissing van de kernuitstap in 2003 en het sluiten van het regeerakkoord in 2020.
Eemshaven heeft wereldprimeur in windmolenrecycling
Ze worden gestort, ze worden begraven in mijnen, ze zorgen voor hoofdbrekens. De vooral uit composiet vervaardigde windmolenbladen die overal in de wereld energie opwekken, vormen na hun werkend leven een dilemma. Met de bladen lijkt niets meer te beginnen.
De oplossing van dat probleem komt aanzienlijk naderbij nu verschillende bedrijven, onderwijsinstellingen en organisaties de handen ineenslaan en recycling tóch mogelijk maken. Daarmee heeft de Eemshaven de wereldprimeur.
Decom North heet het consortium. De aangesloten bedrijven vormen samen een complete waardeketen van ontmanteling tot nieuw product. Zij ontmantelen de afgeschreven windmolens en vervoeren de rotorbladen naar de recyclingfabriek in of bij de Eemshaven. Daar worden de bladen in stappen verkleind tot er uiteindelijk korrels overblijven. Die vormen de grondstof van nieuwe producten, zoals oeverbeschoeiingen, mallen, bruggen, kraanmatten en meer.
woensdag 16 februari 2022
Financiering voor ontwikkeling lokale duurzame energie-initiatieven in Friesland
Om de ontwikkeling van lokale duurzame energieproductie te stimuleren, heeft de provincie de ontwikkelfinanciering LEI-Fryslân (Lokale Energie Initiatieven) opgezet. Hiermee kunnen energiecoöperaties in de ontwikkelfase van hun project ondersteuning krijgen.
Het gaat om projecten op het gebied van zonne- en windenergie, opslag, biomassa, warmte of een combinatie hiervan die hun directe omgeving laten meeprofiteren van de opbrengsten.
Voor de financiering is in totaal drie miljoen euro beschikbaar en financiering loopt via het Fûns Skjinne Fryske Enerzjy (FSFE).
Ús Koöperaasje is de koepel van Friese, lokale energiecoöperaties en verbindt al zo’n zestig energiecoöperaties in Fryslân met elkaar. Ús Koöperaasje kan lokale initiatieven signaleren en deze begeleiden in het proces om te komen tot haalbare en voor de omgeving renderende energieprojecten. Het Fûns Skjinne Fryske Enerzjy (FSFE) verstrekt risicodragend kapitaal voor energieprojecten en kan bij gebleken haalbaarheid de ontwikkeling van projecten meefinancieren.
Procedure voor vergunningen voor zonneparken in Drimmelen niet objectief verlopen
Het gemeentebestuur besloot in 2019 een vergunning te verlenen aan Zonnepark De Bergen in Terheijden en vier andere aanvragen af te wijzen voor zonneparken in Wagenberg, Hooge Zwaluwe en Lage Zwaluwe.
Naar het oordeel van de Afdeling bestuursrechtspraak heeft het er de schijn van dat de gemeente daarbij Zonnepark De Bergen heeft bevoordeeld. De gemeente moet de procedure nu overdoen en daarbij alle vergunningaanvragen op een objectieve en gelijke wijze beoordelen.
Dachser breidt emissievrij wagenpark uit
Tegen het einde van 2023 zal het familiebedrijf minstens vijftig extra elektrische vrachtwagens op Europese routes introduceren. Ook zullen er ongeveer duizend elektrische bedrijfsauto’s worden toegevoegd aan het wagenpark. Daarnaast gaat de logistiek dienstverlener door met een reeks proefprojecten voor het testen en ontwikkelen van vrachtwagens op waterstof, welke zijn uitgerust met brandstofceltechnologie. Het streven is om begin 2023 waterstofvoertuigen van verschillende fabrikanten in het netwerk te hebben rijden.
Op dit moment zet Dachser elektrische voertuigen vooral in voor stadsleveringen binnen zijn netwerk. Naast de elektrisch ondersteunde bakfietsen zijn elektrische voertuigen met een brutogewicht tot 7,5 ton tot op heden de belangrijkste voertuigen die dagelijks door Dachser in Europa worden gebruikt. Volledig elektrische vrachtwagens in hogere gewichtsklassen zijn tot dusver nauwelijks op de markt verkrijgbaar. Momenteel maakt Dachser gebruik van een prototype van de 19 ton wegende eActros in Stuttgart als onderdeel van een innovatiepartnerschap met Daimler. In de komende twee jaar zal Dachser zelf ten minste vijftig extra emissievrije vrachtwagens aanschaffen, waaronder zware batterij-elektrische motorvoertuigen en trekkers van verschillende fabrikanten, zowel door directe aankoop of in samenwerking met transportpartners.
Transformator van 170 ton voor zonnepanelen en windmolens Vlissingen-Oost
Na aankomst is de transformator door twee kranen van het schip getild en op een dieplader gezet. Hiermee wordt het op zijn plek – 700 meter verderop in het verdeelstation van Vlissingen-Oost – gereden. Stedin bouwt hier het verdeelstation uit vanwege de komst van nieuwe zon- en windenergieprojecten van bedrijven.
Vorig jaar boorde Stedin al nieuwe elektriciteitskabels van anderhalve kilometer op een diepte van 50 meter onder de haven van Vlissingen door.
In maart komt een tweede transformator. De transformatoren zetten de duurzame elektriciteit van de zonnepanelen en windmolens in de haven om van twintig duizend Volt naar 150,000 Volt. Daarna wordt de stroom verder het hoogspanningsnet op getransporteerd.
De zon- en windparken van de ondernemers in de haven leveren straks evenveel duurzame elektriciteit als ongeveer 36.000 huishoudens in een jaar verbruiken, dat is twee keer Vlissingen.
dinsdag 15 februari 2022
RWE en Neptune Energy stappen samen in consortium voor groene waterstofproductie op de Nederlandse Noordzee
H2opZee is een demonstratieproject gericht op de bouw van 300-500 megawatt (MW) elektrolyzer capaciteit ver op de Noordzee, voor de productie van groene waterstof met offshore wind. Deze waterstof zal vervolgens door een bestaande pijpleiding naar land worden getransporteerd.
De pijpleiding kent een capaciteit van 10-12 gigawatt (GW) en is daarmee al geschikt voor de verdere uitrol van groene waterstofproductie naar gigawatt-schaal op de Noordzee. De intentie is om in het tweede kwartaal van dit jaar de haalbaarheidsstudie te starten. Dit project is een initiatief van TKI Wind op Zee.
H2opZee bestaat uit twee fases. In de eerste fase wordt een haalbaarheidsstudie uitgevoerd en wordt een toegankelijk kennisplatform opgezet. Het doel hiervan is om de uitrol van waterstof op zee in Nederland op te starten. In de tweede fase wordt het project na een nog nader te definiëren tendermethodologie daadwerkelijk gerealiseerd.
Zelf energie opwekken, opslaan en omzetten in waterstof
Denen gaan biogas maken in Nederland
De werkwijze van Nature Energy is om vloeibare mest en biomassa te verzamelen en de ontgaste biomassa – digestaat – terug te leveren aan de landbouw als hoogwaardige meststof.
Het bedrijf wil de komende tijd tien centrales bouwen. De eerste gesprekken met eigenaren van Nederlandse locaties vorderen.
Nature Energy opende zijn eerste biogasinstallatie pas in 2015 in het Deense Hølsted.
maandag 14 februari 2022
Provincie Limburg voorloper in terugdringen uitstoot busvervoer
De CO2-uitstoot van bussen in het Limburgse openbaar vervoer is met 90 procent gereduceerd. Ook wordt substantieel minder stikstof, roet en fijnstof uitgestoten. Recentelijk zijn de laatste bussen omgebouwd waardoor deze niet meer rijden op diesel of benzine maar op Hydrotreated Vegetable Oil (HVO).
Met de ombouw van de laatste bussen, rijden in de provincie 95 bussen op stroom en ruim 130 bussen op HVO –ook wel bestempeld als ‘tweede generatie diesel’.
Met de vergroening van de brandstof, wordt eerder dan verwacht een belangrijke stap gezet richting Zero-emissie, die de provincie aan de concessienemer heeft gesteld. Voorlopig wordt de resterende 10 % uitstoot door Arriva gecompenseerd.
Reizigers, verkeersdeelnemers en omwonenden langs de busroutes kunnen de bussen herkennen aan een sticker op de zijkant van de bussen.
Laatste stukje bovengronds elektriciteitsnet van Liander omgevallen
Een dezer dagen is plotseling een einde gekomen aan het allerlaatste bovengrondse elektriciteitsnet van netbeheerder Liander.
Storm Corrie blies vorige week in Zevenhuizen (Zuid-Holland) een aantal houten palen omver waardoor de laatste 500 meter van dit unieke stukje net verloren is gegaan. Het bovengrondse elektriciteitsnet wordt nu vervangen door kabels onder de grond.
Veel huishoudens in de rest van Nederland zijn al lang geleden aangesloten op een ondergronds elektriciteitsnetwerk. Een aantal inwoners van Zevenhuizen kreeg hun elektriciteit nog via een stroomnetwerk op palen. Bij een bovengronds netwerk worden de elektriciteitskabels voor het laagspanningsnet met houten palen in de lucht gehouden. Iets wat vroeger heel normaal was, omdat het netwerk daarmee snel kon worden aangelegd en makkelijk kon worden onderhouden.
Het laatste stukje bovengrondse elektriciteitsnetwerk van Liander zou in de loop van dit jaar vervangen worden voor ondergrondse kabels.
Een vluchtstrook voor het hoogspanningsnet
Bij het station in de gemeente Emmen zijn technische aanpassingen gedaan, zodat een zonnepark en een gecombineerd wind- en zonnepark veilig gebruik kunnen gaan maken van deze vluchtstrook. De vluchtstrook moet de komende jaren op veel meer plaatsen in Nederland extra ruimte bieden voor klanten die elektriciteit willen invoeden in het net.
De vluchtstrook op het hoogspanningsnet wordt het merendeel van de tijd niet gebruikt. Begin vorig jaar is de wet- en regelgeving op verzoek van de netbeheerders zodanig aangepast, dat netbeheerders de reservecapaciteit mogen gebruiken voor het transport van duurzaam opgewekte elektriciteit.
Snellaadinnovatie zorgt voor oplossing bij overbelast stroomnet
Het aantal elektrische personenauto’s zal de komende jaren naar verwachting enorm groeien. Om de EV-revolutie te laten slagen, is een meer dan evenredige groei van het aantal oplaadpunten nodig. Volgens de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) zijn er in Nederland op dit moment zo'n 202.000 particuliere en 83.000 openbare oplaadpunten voor elektrische auto's, waarvan meer dan 1.250 oplaadpunten met een laadsnelheid van 100 kW of meer.
Het aantal oplaadpunten de komende negen jaar dan ook worden verhoogd tot 1,7 miljoen. Ondanks dat de vraag naar elektriciteit de komende jaren flink zal groeien, heeft het Nederlandse elektriciteitsnet op veel plaatsen al de maximale capaciteit bereikt.
Het ChargeBox ultrasnellaadsysteem van ADS-TEC Energy maakt, met een beperkt inputvermogen, snelladen mogelijk. Waarbij één auto met een laadsnelheid van 320 kW of twee auto’s tegelijkertijd met een laadsnelheid van 160 kW kunnen laden. In 10 minuten kan tot wel 250 kilometer bereik worden geladen.
Het eerste Nederlandse ChargeBox ultrasnellaadsysteem wordt binnenkort op één van de NXT Mobility tankstations in gebruik genomen.
vrijdag 11 februari 2022
Praat mee met ‘Brabant praat’ over betaalbaarheid van energie in de toekomst
Onderwerp van de Brabant Praat gesprekken is ‘wat is nog betaalbaar als we overstappen op duurzame energie’ en ‘welke keuzes willen inwoners en wat mag keuzevrijheid kosten’. In 2050 stopt Nederland met aardgas als energiebron voor verwarming, de douche of om te koken. Om hierop zo goed mogelijk voor te bereiden en te weten hoe inwoners hierover denken, organiseert de energieregio West-Brabant bijeenkomsten.
In totaal krijgen in twee rondes, ruim 20.000 West-Brabantse inwoners een uitnodiging. Deelname is alleen mogelijk op basis van de uitnodiging. Na het aanmelden volgt een loting.
In februari en maart zijn de bijeenkomsten met 40 tot 50 deelnemers per sessie. Het resultaat van de bijeenkomsten gaat als advies naar de politiek en wordt betrokken bij de volgende stap van de West-Brabantse energiestrategie (versie 2.0).
Fluvius plaatst krachtige stekker voor surfbad van AllWaves in Knokke-Heist
Twee krachtige elektriciteitscabines zullen de golftechnologie in beweging zetten. Het proefbad zal in de loop van de lente helemaal afgewerkt zijn om aansluitend de golven te testen.
‘Wave-pools’ zijn indrukwekkende zwembaden met kunstmatige golven voor surfers. Momenteel zijn al enkele spelers binnen deze wereldwijd groeiende markt actief met zogenaamde ‘eerste generatie’-technologieën. Maar die verbruiken heel wat energie, zorgen niet altijd voor de beste golven, zijn minder goed te regelen én hebben een visuele impact met constructies boven water die ver staan van de natuurlijke beleving van het surfen.
Daarom ontwikkelde AllWaves een volledig nieuw technologisch concept in samenwerking met Lakeside Paradise (Knokke-Heist), Vydraulics Group (Dadizele), Sioen Industries Group (Ardooie) en met wetenschappelijke ondersteuning van het Coastal Ocean Bassin (een consortium van UGent, KULeuven en het Waterbouwkundig Laboratorium Vlaanderen) en met financiële steun van de Vlaamse overheid en de Provincie West-Vlaanderen. Dat biedt perfecte surfgolven die uit het niets rijzen, is veiliger én verbruikt tien keer minder elektriciteit ten opzichte van bestaande systemen op basis van luchtdruk.
Groen gas bij Grolsch
Het Enschedese bio-energiebedrijf HoSt neemt het biogas van de Grolsch afvalwaterzuivering af en plaatst een biogasopwerker die jaarlijks ruim 1 miljoen Nm3 groen gas gaat produceren uit dit biogas.
Aan het eind van dit jaar wordt meer dan twee derde van de warmtevraag van Grolsch ingevuld door duurzame warmte van Twence, dat via een nieuwe ondergrondse leiding wordt geleverd. Door deze warmtelevering kan niet al het biogas van Grolsch meer direct worden ingezet voor de eigen warmtevraag. Daarom wordt het geproduceerde biogas opgewerkt naar groen gas in het nieuw te bouwen systeem op het terrein van de brouwerij.
Het ontwikkelen en bouwen van groen gasinstallaties draagt bij aan de energietransitie waar HoSt een aanjager van is. In deze regionale samenwerking levert Grolsch het biogas aan HoSt en HoSt levert het systeem dat in eigendom en beheer blijft van HoSt.
Groen gas produceren uit biogas wordt gedaan door middel van membraantechnologie. In een aantal efficiënte stappen wordt in membranen het methaan van het CO2 en andere aanwezige componenten gescheiden. Het methaangehalte van het biogas wordt naar het gewenste methaangehalte gebracht, waarna groen gas ofwel biomethaan ontstaat. Een duurzaam gas met dezelfde eigenschappen als aardgas. Ter plekke wordt het groen gas, inclusief de bekende gasgeur (THT), aan het bestaande (aard)gasnet geleverd. Het gasnet dat wordt geproduceerd heeft een methaangehalte van 89 procent.
donderdag 10 februari 2022
AEB heeft tegen afspraak in snoeihout uit buitenland gestookt
Men had geen andere keuze omdat het 'door marktomstandigheden te weinig biomassa van voldoende kwaliteit aangeleverd kreeg'.
Opvallend is dat de AEB het stadsbestuur niet in dit besluit betrokken heeft: volgens de centrale omdat het om een 'operationeel besluit was'.
Energie duurder ondanks verlaging energiebelasting
CBS. De bijdrage van energie aan de totale inflatie van 6,4 procent in januari was ruim 3 procentpunt.
Het kabinet heeft maatregelen genomen om de stijging van de energierekening te verminderen. Het betreft tijdelijke maatregelen voor 2022. De heffingskorting op de energierekening is verhoogd en het belastingtarief op elektriciteit werd verlaagd.
Op 18 februari publiceert het CBS een uitgebreid artikel over de energierekening. Ondanks de verlaging van de energiebelasting nam de prijsstijging op jaarbasis van energie toe. Dit komt doordat de variabele leveringstarieven van energie in januari verder stegen.
Veranderingen subsidies Rijksoverheid verduurzamen woning 2022
Voor het moment waarop de gasprijzen flink stegen, deed Pricewise onderzoek naar woningverduurzaming onder 1.000 respondenten, in samenwerking met onafhankelijk veldwerkbureau Panel Inzicht. Hieruit bleek dat 18% van de Nederlanders met een koopwoning niet aan verduurzaming heeft gedaan en dit ook niet van plan is. Financiële redenen (41%) zijn voor hen de voornaamste reden om een woning niet te verduurzamen. Daarnaast was vier op de tien Nederlanders niet op de hoogte van de duurzaamheidsregelingen die er zijn. Of die cijfers door de hoge gasprijzen zijn veranderd, is niet onderzocht. Om verduurzaming toegankelijker en aantrekkelijker te maken, stelt de overheid meerdere subsidies en leningen beschikbaar voor particuliere woningeigenaren, VvE’s en verhuurders.
Leningen en subsidies vanuit de overheid in 2022
In 2022 biedt de Rijksoverheid de volgende subsidies en lening aan voor particuliere woningeigenaren, VvE’s en verhuurders die hun woning willen verduurzamen:
- Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE);
- Subsidie energiebesparing eigen huis voor VvE’s (SEEH);
- Subsidieregeling aardgasvrije huurwoningen (SAH);
- Subsidieregeling coöperatieve energieopwekking (SCE);
- Energiebespaarlening via Nationaal Warmtefonds.
Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE)
De Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) wordt vanuit de overheid beschikbaar gesteld om huizen op een duurzame manier te verwarmen en het gasverbruik te verminderen. Woningeigenaren kunnen met deze regeling subsidie aanvragen voor warmtepompen en zonneboilers, isolatie en aansluiting op het warmtenet. De ISDE loopt tot 2030. Het subsidiebedrag wordt per jaar vastgesteld. Om gebruik te kunnen maken van de ISDE is het nodig om twee maatregelen te treffen rondom verduurzaming van de woning. Dat mag isolatie zijn, maar ook het installeren van een warmtepomp of zonneboiler of aansluiting op het warmtenet. Tot 2024, en dus tot en met 31 december 2023, biedt de ISDE ook subsidie voor zakelijke installatie voor kleinschalige energieopwekking met zonnepanelen en windturbines.
Wijzigingen 2022 ISDE: Per 1 januari 2022 is de ISDE-subsidie voor isolatiemaatregelen en warmtepompen met een vermogen groter dan 1 kW, van 20% van de investeringskosten naar 30% verhoogd. Deze hogere subsidie geldt alleen voor maatregelen die zijn uitgevoerd in 2022.
Loopt tot: 2030. De zakelijke subsidie voor kleinschalige energieopwekking) stopt eerder en loopt tot en met 31 december 2023. Het aanvragen van deze subsidie is tot en met deze datum mogelijk.
Subsidie ISDE 2021 en 2022: In 2021 bedroeg de particuliere en zakelijke subsidie in totaal 124 miljoen euro. In totaal is daar afgelopen jaar naar schatting 95,7 miljoen euro van geclaimd. Vooral door particuliere aanvragen. In 2022 is er in totaal 228 miljoen euro beschikbaar voor zonneboilers, warmtepompen, isolatie en aansluiting op het warmtenet. Voor zonnepanelen en kleinschalige windturbines is er 30 miljoen euro beschikbaar.
Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) voor VvE’s
Isolatie van de woning draagt bij aan een energie- en daarmee CO2-besparing. De overheid draagt daarom graag bij aan de financiering van een beter geïsoleerd huis en stelt hiervoor de Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) beschikbaar. De SEEH is beschikbaar voor VvE’s met koop- en huurwoningen.
Wijzigingen 2022 SEEH: Er zijn geen wijzigingen.
Loopt tot: 2023, en dus tot en met 31 december 2022. Het aanvragen van deze subsidie is tot en met deze datum mogelijk.
Status subsidie SEEH: De SEEH voor VvE’s heeft in 2021 en 2022 een totaalbudget van € 31.496.000,- voor energiebesparende maatregelen. Op 31 december 2021 was hiervan nog € 12.271.237 beschikbaar en iets meer dan 19 miljoen euro verstrekt. Van de 1 miljoen euro die beschikbaar is voor energieadvies, procesbegeleiding en een meerjarenonderhoudsplan is er nog iets minder dan een halve ton beschikbaar.
Subsidieregeling aardgasvrije huurwoningen (SAH)
Met de Subsidieregeling aardgasvrije huurwoningen (SAH) wil de overheid verhuurders én gemengde VvE’s stimuleren om zich aan te sluiten op het warmtenet en zich af te sluiten van aardgas. Het aansluiten van sociale en particuliere huurwoningen op het warmtenet kost de verhuurder veel geld. Een groot deel van de subsidie is bedoeld voor de kosten voor de aansluiting op het warmtenet en om de woningen geheel aardgasvrij te maken. De subsidie is maximaal € 5.000,- per huurwoning, waarvan maximaal € 1.200,- voor inpandige woningkosten en maximaal € 3.800,- voor aansluitingskosten op het warmtenet.
Wijzigingen 2022 SAH: Sinds oktober 2021 is de regeling niet alleen meer beschikbaar voor verhuurders, maar ook voor gemengde VvE’s. Ook zijn voorwaarden voor aanvragen na die datum gewijzigd. Daarnaast mag er sinds oktober ook een combinatieaanvraag worden gedaan voor een individuele en centrale aansluiting. En in sommige gevallen mogen de kosten voor inpandige leidingstelsels worden opgevoerd als aansluitkosten in plaats van inpandige woningkosten.
Loopt tot: 2024, dus tot en met 31 december 2023. Het aanvragen van deze subsidie is tot en met deze datum mogelijk.
Status subsidie SAH: In totaal is er voor aanvragen tussen begin 2020 en eind 2023 € 195.300.000,- beschikbaar aan subsidie. Op 1 december 2021 was er nog € 112.596.606,- beschikbaar.
Subsidieregeling coöperatieve energieopwekking (SCE)
VvE’s die hernieuwbare stroom uit zonne-energie, windenergie of waterkracht willen opwekken, kunnen een beroep doen op de Subsidieregeling coöperatieve energieopwekking (SCE). Leden én de installatie moeten zich binnen de aangevraagde postcoderoos bevinden. Vanaf 1 maart 2022 tot en met 1 december 2022 kunnen VvE’s hun aanvraag indienen. Voor 2022 is er een budget van 150 miljoen euro. Het budget wordt tot 1 april 2026 elk jaar opnieuw opgesteld.
Wijzigingen: Sinds 1 april 2021 vervangt de SCE de fiscale regeling verlaagd tarief (ook wel postcoderegeling).
Loopt tot: 1 april 2026.
Status subsidie: In 2022 is er een budget van 150 miljoen euro beschikbaar, welke vanaf 1 maart aan te vragen is.
Energiebespaarlening via het Nationaal Warmtefonds
Het Nationaal Warmtefonds biedt leningen aan tegen zeer lage rentes en financieringsmogelijkheden voor verduurzaming voor particuliere woningeigenaren, VvE’s en scholen. Het Nationaal Warmtefonds opereert in opdracht van de Rijksoverheid. Ook introduceert het Nationaal Warmtefonds de energiebespaarhypotheek, maar deze is nog altijd alleen beschikbaar voor woningen in proeftuinwijken binnen het Programma Aardgasvrije Wijken.
Regels, bedragen en percentages particulieren
Particulieren kunnen maximaal € 25.000,- lenen óf € 65.000,- bij ZEP+/Nul op de Meter. Vergoedingsvrij vervroegd aflossen is mogelijk en de rente is minimaal 1,5% en maximaal 1,9%. Het rentepercentage hangt af van de aflostermijn die en het leenbedrag dat wordt gekozen. De aflostermijn is 7, 10, 15 of 20 jaar.
Regels, bedragen en percentages VvE’s
Om de Energiebespaarlening met een VvE te kunnen gebruiken, moeten er minimaal acht appartementsrechten meedoen. Het rentepercentage dat VvE’s betalen is wat hoger, net als de maximale en minimale leensommen: maximaal 2,5 miljoen euro en minimaal 1 ton. De maximale rente is 2,6% en de minimale 1,8%. De aflostermijn is 10, 15, 20 of 30 jaar.
Regionale leningen en subsidies
Wanneer er geen landelijke subsidie of lening beschikbaar is, zijn er soms regionale of gemeentelijke regelingen om een beroep op te doen. Zo biedt een groot deel van de gemeenten een Duurzaamheidslening of een Stimuleringslening aan en ook provincies hebben toereikende financiële middelen beschikbaar. Alle energiebesparende subsidies hebben, net zoals de leningen en subsidies van de Rijksoverheid, gunstige voorwaarden. Om te ontdekken wat de gemeente kan betekenen, is de energiesubsidiewijzer te raadplegen.
Noord Holland investeert in zonnepanelen op parkeerterreinen
Met de in 2020 ontwikkelde tool Park the Sun kan iedereen zien welke parkeerterreinen in Noord-Holland geschikt zijn voor het opwekken van zonne-energie. Parkeerplaatsen overkapt met zonnepanelen, de ‘solar carports’, zijn nu nog een innovatieve en soms kostbare toepassing van zonne-energie.
Ook kan subsidie aangevraagd worden voor het realiseren van de Solar Carport zelf. In vergelijking met traditionele toepassingen van zonne-energie op daken en velden, is een solar carport nu duurder. De daarvoor nodige draagconstructie en eventueel benodigde versteviging van de fundering kan flink drukken op het budget van een initiatiefnemer, waardoor die het niet altijd aandurft.
Als een initiatiefnemer tijdelijke opslag van elektriciteit in de carport wil realiseren, bijvoorbeeld met een batterij, dan komt die ook in aanmerking voor subsidie.
Aardgasloze nieuwbouw in 2021 groeit naar 89 procent
In het Klimaatakkoord is afgesproken dat Nederland in 2050 aardgasvrij is. Dat geldt voor zowel bestaande woningen (die op een alternatief zullen moeten overstappen) als voor nieuwbouwwoningen (die zonder aardgasaansluiting worden opgeleverd). Sinds 1 juli 2018 worden nieuwbouwprojecten in principe niet meer op aardgas aangesloten.
Het gevolg hiervan is dat het elektriciteitsverbruik toeneemt en er daardoor steeds vaker knelpunten ontstaan op het elektriciteitsnet. Liander werkt naar eigen zeggen hard aan het uitbreiden van het net. Daarnaast bedenken we innovaties om het net slimmer en efficiënter te gebruiken. Ook kijkt Liander naar andere warmte-oplossingen voor de toekomst, zoals een systeem waarin naast elektriciteit ook warmtenetten en andere energiedragers (als groen gas en waterstof) een rol spelen.
woensdag 9 februari 2022
Onderzoek extra netcapaciteit Lelystad zuid afgerond
Onderzocht is of levering van stroom voor nieuwe bedrijven tijdelijk alsnog mogelijk is. Uit de resultaten van dit onderzoek is gebleken dat dit niet het geval is.
Liander startte het onderzoek in november 2021, omdat voor zuidelijk Lelystad de maximale capaciteit is bereikt voor het afnemen van elektriciteit door grootverbruikers.
De Taskforce, bestaande uit gemeente Lelystad, gemeente Dronten, de provincie Flevoland en de netbeheerders Liander en TenneT, zoekt verder naar andere tijdelijke innovatieve oplossingen. En werkt intensief samen om het proces om te komen tot een nieuw elektriciteitsstation zo snel mogelijk te doorlopen.
De Taskforce gaat op korte termijn bedrijven en instellingen stimuleren om energie te besparen en hun energieverbruik te verspreiden, zodat er minder energie wordt gebruikt op drukke momenten. Met Lelystad Airport Businesspark is Liander al in gesprek over onder andere de mogelijkheid voor een apart regelstation en andere innovatieve oplossingen.
De netbeperking geldt alleen voor nieuwe bedrijven in zuidelijk Lelystad die een zogenaamde groot aansluiting willen (3x80A) en nog geen contract hebben afgesloten met Liander én voor grootverbruikers in dit gebied die extra capaciteit willen. Voor de bestaande bedrijven in Lelystad verandert er niets onder hun huidige contract.