Pagina's

maandag 31 januari 2022

Einde aan continu brandende rode lampen op windmolens in zicht

 

Hogere windmolens hebben ’s nachts rode lampen aan staan. Deze obstakelverlichting is wettelijk verplicht vanwege de veiligheid van het vliegverkeer. Omwonenden ervaren echter soms overlast van deze verlichting.

Daarom zijn de windsector en de overheid op zoek gegaan naar alternatieve technieken waarmee de verlichting zoveel mogelijk uitgezet kan worden. Deze technieken zijn gevonden en inmiddels zijn de eerste systemen voldoende getest voor de Nederlandse situatie door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Dat betekent dat uiteindelijk de rode lichten op windmolens uit kunnen. Het Interprovinciaal Overleg (IPO) en branchevereniging NWEA kijken nu naar de uitrol van deze technieken over heel Nederland.

Op dit moment schrijft de wet voor dat windmolens hoger dan 150 meter verplicht deze rode lampen moeten hebben. Die lampen moeten de hele nacht aan staan. Dat kan zorgen voor overlast bij omwonenden. Er bestaan verschillende technische oplossingen om deze lichthinder te verminderen die bovendien al in het buitenland (met name Duitsland) succesvol worden toegepast. NWEA pleit daarom al langer voor het wettelijk toestaan van deze oplossingen. Het zijn systemen die waarnemen of een vliegtuig een windpark nadert en in dat geval tijdig de verlichting inschakelt. Deze systemen werken op basis van (passieve) radar of transponders, de zenders die in vliegtuigen worden toegepast. 

Stedin investeert 672 miljoen euro voor het verstevigen van de energie-infrastructuur

Stedin investeert in 2022 een bedrag van 672 miljoen euro voor het verstevigen van de energie-infrastructuur. Dit is ruim 15 procent meer dan vorig jaar en zo’n 40 orocent meer ten opzichte van vijf jaar geleden. 

De investeringen zijn nodig om de explosieve groei van laadpalen, zonnepanelen, warmtepompen en de elektrificatie van de industrie – energiebesparing en vermindering van de uitstoot van CO2 – te faciliteren. 

Ook de groei van nieuwbouwwijken, datacenters en distributiehallen met een grote elektriciteitsvraag gaat onverminderd hard door en vraagt om meer transportcapaciteit op het net. Tegelijkertijd werken we aan het veilig en betrouwbaar houden van onze bestaande netten door het vervangen van honderden kilometers elektriciteitskabels en gasleidingen.

Stedin vervangt 2022 ruim 300 kilometer aan elektriciteitskabel en 250 kilometer aan gasleidingen.

Daardoor kan men 10.000 laadpalen aansluiten, waarmee circa 2,75 miljoen ‘elektrische tankbeurten’ worden gefaciliteerd. De versteviging van het elektriciteitsnet zorgt er eveneens voor dat men dit jaar ruim twee miljoen zonnepanelen duurzaam opgewekte energie kunnen terugleveren aan het net.

Met die duurzame stroom kunnen ruim 200.000 huishoudens koken, wassen et cetera. Verder bouwt Stedin de komende tien jaar via modulair bouwen dertig nieuwe transformatorstations, twee tot vier per jaar. Dit is drie keer zoveel als de afgelopen jaren, toen er gemiddeld één station per jaar werd bijgebouwd.

'Wetsvoorstel warmtetransitie gebouwde omgeving helpt verduurzamen'

Netbeheer Nederland reageert positief op de uitgangspunten van het concept-Wetsvoorstel Gemeentelijke Instrumenten Warmtetransitie (Wgiw) dat de ministeries van Binnenlandse Zaken en van Economische Zaken en Klimaat ter consultatie hebben voorgelegd.

Het is een goede volgende stap om de afspraken uit het klimaatakkoord om te zetten naar een gerichte wijkaanpak. Met dit wetsvoorstel kunnen de regionale netbeheerders samen met de gemeenten de verduurzaming van woningen in de gebouwde omgeving steeds beter vormgeven.

Wel hebben de netbeheerders nog twee aandachtspunten in het conceptwetsontwerp waarover ze graag in overleg treden met de ministeries. Het eerste punt gaat over de financiering van de toekomstige verwijderingskosten van gasleidingen. Daarnaast hebben de netbeheerders zorgen of zij in alle situaties hun wettelijk taak goed kunnen uitvoeren. Het is van belang dat de netbeheerders, bij beëindiging van het gastransport, de aansluitleidingen en meteropstelling altijd veilig buiten gebruik kunnen stellen en kunnen verwijderen.  

Vakantiepark bij Oldebroek verwarmd met biogas

Het zwembad van Landal Landgoed ’t Loo bij Oldebroek wordt voortaan verwarmd met duurzame energie dat het vakantiepark zelf opwekt. Dat gebeurt met een biovergister, die voedselresten en ander organisch afval omzet in biogas.

GFT-afval hoeft niet meer te worden opgehaald, met het biogas wordt het zwembad verwarmd en de plantenvoeding wordt gebruikt als ‘groene mest’ voor het groenonderhoud op het park.

De biovergister verwerkt dagelijks tot 50 kilogram voedselresten en organisch afval en produceert 15 kuub biogas en 50 liter hoogwaardige plantenvoeding per dag.

vrijdag 28 januari 2022

Actieteam wil structurele oplossingen voor problemen elektriciteitsnet

Een brede coalitie van 13 partijen van netbeheerders, overheden en ondernemersorganisaties heeft vandaag een plan aangeboden aan Minister Jetten van Klimaat en Energie om nog deze kabinetsperiode structurele oplossingen te vinden voor de problemen op het elektriciteitsnet.

Het actieplan is er mede op initiatief van netbeheerders, MKB-Nederland, VNO-NCW en regionale overheden gekomen. Steeds meer ondernemers lopen tegen de problemen op het electriciteitsnet aan en kunnen niet worden aangesloten, net als nieuwe woonwijken en bijvoorbeeld nieuwe zonnedaken en -parken.

Ook de industrie dreigt voor haar ‘elektrificatie’ straks in de problemen te komen. Voor de komende drie jaar staan alleen al projecten voor 10 Gigawatt aan zonnestroom en 3,7 Gigawatt aan windprojecten op de rol die zonder creatieve oplossingen niet aangesloten kunnen worden.

De coalitie, onder de naam ‘Actieteam Netcapaciteit’, vraagt minister Jetten voor Klimaat en Energie onder meer om een aantal wettelijke aanpassingen. Ook is voor een stimuleringsprogramma voor innovatieve oplossingen 200 miljoen euro per jaar nodig uit de nieuwe middelen voor klimaatbeleid. Hiermee kunnen bestaande en nieuwe marktpartijen slimme technieken in gaan zetten om lokaal problemen al te ondervangen.

Daarnaast blijven verzwaring van het net en zogeheten ‘congestiemanagement’ de structurele oplossingen waar verdere acties voor nodig zijn.

Zienswijzen op investeringsplannen van TenneT

TenneT heeft van 35 partijen zienswijzen binnengekregen op de ontwerpinvesteringsplannen 2022 - 2031. Deze komen onder meer van provincies, gemeenten en belangenverenigingen. Een groot aantal reacties gaat in op de voorgenomen planningen van de projecten en de data waarop nieuwe assets in gebruik worden genomen. Er worden onder meer zorgen uitgesproken over de haalbaarheid van eigen doelstellingen.

Bij het opstellen van de nieuwe investeringsplannen was al duidelijk dat er komende jaren een enorme opgave ligt voor de netbeheerders als gevolg van de energietransitie. TenneT verwacht daarbij nog een verdere groei van het portfolio, omdat een aantal ontwikkelingen nu nog niet – of slechts deels – kon worden meegenomen in de ontwerpinvesteringsplannen. Denk hierbij aan de extra ambities voor wind op zee (inclusief de effecten daarvan voor het net op land) en de plannen voor de verduurzaming van de industrie.

In alle provincies is TenneT de komende jaren gelijktijdig aan de slag met het uitbreiden en versterken van het hoogspanningsnet.

Er wordt binnen de organisatie opgeschaald, zodat de komende jaren de uitvoeringscapaciteit wordt verdubbeld. Hiervoor wordt ook de samenwerking met partners steeds verder uitgebouwd. Daarnaast wordt er samen met stakeholders gewerkt aan tal van onconventionele oplossingen om in de uitvoering te versnellen.

Uitgaven Enexis hoger dan ooit

Enexis Netbeheer geeft in 2022 voor het eerst in haar geschiedenis meer dan 1 miljard euro uit aan onderhoud en uitbreiding van het elektriciteits- en gasnetwerk. De uitgaven van 1.044 miljoen euro zijn een forse stijging van 9 procent ten opzichte van 2021, en een toename van 43 procent ten opzichte van 2017. Dat blijkt uit het Jaarplan 2022 dat gepubliceerd is.

Met de uitgaven in 2022 worden de netten verder gereed gemaakt voor de energietransitie. Denk hierbij aan het aansluiten van meer zonne- en windenergie en het voldoen aan de groeiende vraag vanwege warmtepompen, elektrisch rijden en industrie die steeds meer elektrificeert. Overige werkzaamheden zijn regulier onderhoud aan het elektriciteits- en gasnetwerk en het plaatsen en onderhouden van slimme meters.

Enexis heeft als doelstelling om in 2022 minstens 1 gigawatt aan netuitbreidingen te realiseren – met de intentie om aanmerkelijk hoger uit te komen. Ter indicatie: op 1.000 megawatt kun je zo’n 3 miljoen zonnepanelen op vol vermogen aansluiten.

Enorme groei zonneprojecten mogelijk op bestaande net met slimme inzet batterijen

Veel geplande grote zonne-installaties kunnen niet aangesloten worden omdat op sommige delen van het land er geen capaciteit op het energienet is. Op dit moment liggen er in Nederland op grote daken en op land samen circa 8 gigawatt aan zonnepanelen.

Met batterijen kan op het bestaande energienet 7,5 gigawatt extra aan grote zonne-installaties worden aangesloten. Hiermee kan genoeg elektriciteit worden opgewekt voor circa 2 miljoen huishoudens.

Dat blijkt uit onderzoek van CE Delft in opdracht van TKI Urban Energy en Enexis Groep. Dit laaghangende fruit zal pas geplukt worden als de overheid hier specifieke stimuleringsmaatregelen voor maakt. Op dit moment zijn deze batterijen bij zonneprojecten namelijk niet rendabel voor ontwikkelaars.  

Met de inzet van batterijen bij zonne-installaties kan overdag opgewekte zonne-energie tijdelijk opgeslagen worden voor in de avond of als de zon niet schijnt. Er ligt een fors potentieel: met het gebruik van 5,5 gigawatt batterijen bij die parken kan binnen 1 of 2 jaar 7,5 gigawatt extra zonnepanelen aangesloten worden, zonder netverzwaring. Dit zorgt ervoor dat er jaarlijks 5 TWh duurzame energie 5 à 10 jaar eerder gerealiseerd wordt. Dat is goed voor 1,6-2,2 miljoen ton per jaar aan CO2-reductie. Een batterij van 1MWh is ongeveer zo groot als een zeecontainer en daarmee goed in te passen bij grote zonne-installaties op dak of land.

Batterijen die uitgestelde invoeding mogelijk maken bij grote zonne-installaties worden – zo blijkt uit het onderzoek – echter niet voor 2030 rendabel zonder aanvullend stimuleringsbeleid van de overheid. Het onderzoek heeft niet gekeken naar welk type stimuleringsbeleid het meest effectief of goedkoop is.

Het is een politieke keuze om batterijen bij zon wel of niet te ondersteunen, maar het staat vast dat dit beleid de energietransitie flink versnelt binnen enkele jaren. Stimuleringsbeleid voor toepassing van batterijen bij zonne-installaties biedt daarmee op korte termijn een oplossing voor vele projecten die nu in de wachtkamer zitten. In de tussentijd kunnen netbeheerders werken aan het verzwaren van het net. Dat duurt echter nog vijf tot tien jaar. Daar hoeven zonneparken, met de inzet van batterijen dus niet op te wachten.  
 
Daarnaast kunnen batterijen ook ingezet worden voor de balancering van het net maar deze leveren geen directe CO2-besparing op. Daarmee verhogen ze de leveringszekerheid en kunnen ze een deel van de kosten van netbalancering door Tennet verlagen. De vergoedingen die TenneT hiervoor biedt, zijn voldoende voor een rendabele businesscase. Dit leidt tot lagere kosten voor het energiesysteem en de netbeheerder en dus uiteindelijk de consument. Toch zal het maar zeer beperkt leiden tot CO2-reductie omdat er geen extra zonne-installaties kunnen worden aangesloten.

donderdag 27 januari 2022

Achtentwintig gemeenten ondertekenen Noord-Hollands Energiebesparingsakkoord

In Noord-Holland gaan 28 gemeenten zich hard maken voor energiebesparing bij bedrijven. Donderdag 27 januari hebben zij tijdens het eerste Energiebesparingsberaad hun handtekening gezet onder het Noord-Hollandse Energiebesparingsakkoord.

De gemeenten maken daarin samen met de provincie en de 4 omgevingsdiensten in Noord-Holland afspraken om bedrijven te stimuleren energie te besparen. De verwachting is dat nog meer gemeenten het akkoord gaan ondertekenen.

In 2050 wil Noord-Holland klimaatneutraal zijn. Energiebesparing in de industrie- en dienstensector is daarbij cruciaal. Aan het eerste Energiebesparingsberaad namen zestig wethouders en ambtenaren deel. Zij komen vanaf nu elk half jaar samen om ervaringen te delen en van elkaar te leren.

Betere naleving van de energiebesparingsplicht in Noord-Holland levert een extra besparing op van 5% van het totale energieverbruik van de industrie- en dienstensector in Noord-Holland. De Wet Milieubeheer verplicht bedrijven die veel energie verbruiken besparingsmaatregelen te nemen die zich in 5 jaar terugverdienen. Op dit moment voldoet zo’n 11% van de bedrijven in Noord-Holland volledig aan deze plicht.

Doel van het Energiebesparingsakkoord is dat voor eind 2023 alle bedrijven met energiebesparingsplicht weten hoe ze het meest effectief energie kunnen besparen. Provincie, gemeenten en omgevingsdiensten zetten om dat te bereiken in op een combinatie van stimulerend toezicht en handhaving en ondersteuning van het bedrijfsleven. Zo worden energiescans aangeboden en gaan onafhankelijke experts het bedrijfsleven ondersteunen bij aanbestedingen en subsidieaanvragen. Met deze werkwijze streven we er naar bedrijven te ontzorgen door zaken te bundelen.

ACM focust in 2022 op energie & duurzaamheid

Drie thema’s krijgen in 2022 extra aandacht van de Autoriteit Consument & Markt (ACM): energietransitie & duurzaamheid, digitale economie en woningmarkt.

De energiemarkt staat onder spanning door schaarste, geopolitieke spanningen en een grote duurzaamheidsopgave. Energiebedrijven hebben van de ACM meer financiële ruimte gekregen om te investeren in de overgang naar duurzame energie.

De ACM toetst in 2022 of die mogelijkheden ook daadwerkelijk worden gebruikt. Ook geeft de ACM de energiebedrijven meer ruimte voor experimenten met bijvoorbeeld het leveren van waterstof. De ACM gaat verder met het handhaven van misleidende duurzaamheidsclaims in de energiesector.

De ACM zorgt er ook voor dat consumenten stroom en gas blijven ontvangen als leveranciers failliet gaan, maar heeft het afgelopen halfjaar geworsteld met beperkte mogelijkheden om consumenten te beschermen tegen onder andere de financiële gevolgen. Daarom evalueert de ACM in 2022 haar inzet van toezichtinstrumenten bij faillissementen en de gevolgen daarvan.

Omgevingsverordeningen Noord-Holland maken ruimte voor duurzame energie


Gedeputeerde Staten hebben twee omgevingsverordeningen vastgesteld: de aangepaste Omgevingsverordening Noord-Holland 2020 en de nieuwe Omgevingsverordening Noord-Holland 2022.

Grootste verandering is dat de afspraken uit de Regionale Energie Strategieën (RES’en) bepalend zijn als het gaat om de mogelijkheden voor windturbines op land. Noord-Holland maakt daarmee ruimte voor de energietransitie. Beide verordeningen zijn opgesteld ter voorbereiding op de inwerkingtreding van Omgevingswet.

Oorspronkelijk zou de landelijke Omgevingswet op 1 januari 2022 in werking treden. Tegelijkertijd zou de Omgevingsverordening Noord-Holland 2022 (OV NH2022) gaan gelden. Daarmee worden de provinciale regels in lijn gebracht met de Omgevingswet. Maar omdat de Omgevingswet van Rijkswege werd uitgesteld, is automatisch ook de inwerkingtreding van de OV NH2022 uitgesteld.

Om toch duidelijkheid te scheppen voor gemeenten, initiatiefnemers en bewoners over de randvoorwaarden voor het opwekken van windenergie op land, werd de Omgevingsverordening Noord-Holland 2020 (OV NH2020) gedeeltelijk aangepast. Naar aanleiding van de reacties op beide ontwerpverordeningen zijn enkele kleine aanpassingen gedaan. Daarnaast is de toelichting op de regels voor wind op land verhelderd.

woensdag 26 januari 2022

ING investeert in energie-innovator EIT InnoEnergy

ING heeft als eerste financiële instelling een aandeel genomen in EIT InnoEnergy, de Europese innovatiemotor voor duurzame energie. EIT InnoEnergy wordt ondersteunt door het Europees Instituut voor Innovatie en Technologie, onderdeel van de Europese Unie.

EIT InnoEnergy werd in 2010 opgericht en heeft sindsdien meer dan 560 miljoen euro geïnvesteerd in meer dan 380 bedrijven. Daaronder  Northvolt (fabrikant van lithium-ionbatterijen), Skeleton (leverancier van oplossingen voor energieopslag), Hardt Hyperloop (mobiliteitsoplossingen) en de geïntegreerde, digitale greenfield-staalfabriek H2 Green Steel.

ING stelt: 'De samenwerking met EIT InnoEnergy is een belangrijke kans om de energietransitie verder te steunen door middel van nieuwe en schone energiebronnen zoals batterijopslag, groene waterstof en zonne-energie.'

Project EIGEN gestart dat bijdraagt aan het versnellen van de energietransitie

Een dezer dagen is het startschot gegeven voor het vernieuwende project EIGEN: Energy hubs voor Inpassing van Grootschalige hernieuwbare ENergie.

Binnen EIGEN werkt netbeheerder Alliander met twaalf partners, waaronder Liander, Firan, Kenter en Qirion, samen aan een blauwdruk voor bedrijventerreinen om de grootschalige opwek van duurzame energie in te passen in het elektriciteitsnet. Het project richt zich op het potentieel van zogenoemde energy hubs, die het mogelijk maken om zon- en windenergie slim te benutten in bestaande en nieuwe elektriciteitsnetten.

Om de CO₂ productie in ons land te verlagen zullen we onder andere meer gebruik moeten gaan maken van ‘groene’ energie zoals wind en zon. Dat vraagt een enorme uitbreiding van het nergienet, maar ook dat we het energienet slimmer gaan gebruiken. De productie van zon- en windenergie is weersafhankelijk. Schijnt de zon fel dan is er veel opwek.

Dit vraagt ook een flexibele inzetbare transportcapaciteit bij de gebruikers en de producenten om de juiste balans ten alle tijden te kunnen realiseren. Daarbij moeten we rekening houden met de beschikbare netcapaciteit. Door bewust lokaal te balanceren ontstaat een maatschappelijk doelmatiger systeem is de verwachting van de projectpartners. Zo kunnen we garanderen dat iedereen altijd kan rekenen op energie.

De ontwikkeling van energy hubs in het algemeen – en voor bedrijventerreinen in het bijzonder – staat in de kinderschoenen. Er zijn diverse technische pilots uitgevoerd en gaande maar een integrale aanpak ontbreekt. Het is op dit moment nog vooral een (heel goed) middel voor klanten om ondanks de knelpunten op het net toch aangesloten te kunnen worden. In dit project gaan we kijken naar een duurzame toepassing van energy hubs, waarbij het voor bedrijven aantrekkelijk wordt om deel te nemen.

Belgische energieleveranciers: BTW-verlaging vanaf 1 februari onhaalbaar

Belgische energieleveranciers waarschuwen de federale regering dat het al snel drie maanden duurt om een BTW-verlaging op energie te verrekenen op de factuur.

De federale regering werkt aan een verlaging van de energiefactuur. Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) wil vanaf 1 februari de BTW op energie verlagen naar 6 procent. Dit moet huishoudens financiële ademruimte geven.

Maar de energieleveranciers waarschuwen de regering dat het praktisch onhaalbaar is om al vanaf 1 februari verlaging op energie door te voeren.

'We hebben begrip voor de noden van de klanten, maar het gaat hier niet om zomaar een cijfertje dat even aangepast moet worden', reageert Marc Van den Bosch, directeur van koepelorganisatie Febeg.

Energiebedrijf Ennatuurlijk moet aansluitkosten terugbetalen

Energiebedrijf Ennatuurlijk bracht tussen 1999 en 2014 bij haar klanten ten onrechte 100 euro per jaar in rekening voor een zogenaamde bijdrage in de aansluitkosten. De rechter heeft bepaald dat klanten het geld kunnen terugvorderen.

Het energiebedrijf voorziet binnen de gemeente Eindhoven zo'n 5.600 woningen en binnen de gemeente Tilburg zo'n 24.650 woningen van stadsverwarming. Wanneer iedereen zijn geld terugvordert, gaat het om 45 miljoen euro.

In zowel Eindhoven als Tilburg is er een stichting die opkomt voor de belangen van gebruikers van stadsverwarming. Zij stapten gezamenlijk naar de rechter.

dinsdag 25 januari 2022

ACM vervolgt actie tegen misleidende duurzaamheidsclaims in energiesector

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft onderzoek gedaan naar misleidende duurzaamheidsclaims in de energiesector. Op basis van haar bevindingen start de ACM nu vervolgonderzoek naar twee niet nader genoemde energieleveranciers.

Volgens Edwin van Houten, directeur Consumenten van de ACM, doen sommige energieleveranciers zich duurzamer voordoen dan ze daadwerkelijk zijn. Hierdoor kunnen consumenten geen onderscheid maken tussen bedrijven die veel investeren in duurzaamheid en bedrijven die dat niet doen.

In de energiesector heeft de ACM eind mei 2021 de ruim 60 energieleveranciers die aan consumenten leveren aangeschreven met het verzoek hun claims kritisch te bekijken. Ze kregen daarvoor tot half juni de tijd. Daarna heeft de ACM zelf de uitingen op het gebied van duurzaamheid van tien grote energieleveranciers gecontroleerd op de juistheid, duidelijkheid en controleerbaarheid van de informatie.

Een energieleverancier geeft aan groen gas te leveren, maar geeft bij de claim niet aan dat het gas dat hij levert maar voor een bepaald percentage uit groen gas bestaat.

Een andere energieleverancier geeft aan groen gas te leveren, maar in feite gaat het om CO2-gecompenseerd gas.

Weer een andere energieleverancier zet zich neer als ‘leider op het gebied van duurzaamheid’, maar maakt bij de claim niet duidelijk wat daarmee wordt bedoeld.

Vorig jaar heeft de ACM de Leidraad duurzaamheidsclaims gepubliceerd met vijf vuistregels voor betrouwbare duurzaamheidsclaims. Hiermee biedt de ACM houvast aan bedrijven.

Fluvius voltooit installatie voor injectie groen gas bij Verko

Bedrijvigheid troef op de bedrijfssite van Verko in Appels. Met man en macht wordt de gloednieuwe vergistingsinstallatie afgewerkt die vanaf deze zomer het groente-, fruit- en tuinafval (GFT) zal verwerken. Vanaf dan zal Verko groen gas (biomethaan), opgewekt uit het GFT, injecteren in het gasnet van Fluvius én gebruiken als brandstof voor de vuilniswagens.

Het is dit voorjaar nog even flink doorwerken aan de nieuwe installatie die Verko bouwt op de bedrijfssite in Appels en dan kan er vanaf deze zomer worden gestart met de vergisting van het groente-, fruit- en tuinafval (GFT). Maar voor het zo ver is, staat er nog een reeks testen en technische ingrepen op de planning. Netbedrijf Fluvius plaatste alvast een injectiecabine voor groen gas (biomethaan) dat Verko zal halen uit het GFT.

Een vierde van het opgewekte biogas zal dienen als brandstof voor onze CNG-vuilniswagens. Indien er geen vraag is naar biomethaan in het CNG-tankstation, wordt het gas geïnjecteerd in het gasnet van Fluvius. Het grootste deel van het biogas is bedoeld voor omzetting naar warmte en elektriciteit voor zowel eigen gebruik als het stroomnet.

Stroomstoring in Haarlem

De huishoudens binnen postcodes 2013 en 2014 in Haarlem kampten maandag met een stroomstoring, meldt Liander. De storing is inmiddels verholpen.

Het betrof de wijk rondom de Koepelkathedraal in Haarlem, een wijk met veel oudere bewoners en jonge gezinnen.

Liander heeft geen oorzaak genoemd.

maandag 24 januari 2022

Nieuw bordspel over energietransitie

Er is een nieuw bordspel ontwikkeld Gigawatt dat bewustzijn over de energietransitie wil creëren. Het spel doet denken aan Monopoly, Risk of Catan.

De mechanismen en regels zijn zoveel mogelijk gebaseerd op de werkelijkheid, met een aantal simplificaties om het speelbaar te houden.

De focus ligt op elektriciteit, niet op warmte, maar er is wil aandacht voor de acceleratie van de elektrificatie, geografische verschillen tussen bronnen, en kostendaling van (met name) zon en wind over tijd.

Onderlinge tariefverschillen energie ongekend groot

Na pieken in de energieprijzen op de groothandelsmarkt tot wel 180 euro per MWh, lijkt de energiemarkt ondertussen met prijzen rond de 70 euro per MWh in enigszins rustiger vaarwater te zitten.

Ondanks deze relatief lagere inkoopprijzen vergeleken met een aantal weken terug, zijn deze prijzen nog altijd extreem hoog vergeleken met een jaar geleden. De verkoopprijzen van het actuele aanbod zijn nog altijd zeer hoog. De gemiddelde variabele prijs voor stroom ligt nu maar liefst 565 procent hoger dan een jaar geleden en ook voor gas zien we een stijging van het gemiddeld variabel tarief van 550 procent ten opzichte van een jaar terug.

Is het moment nu weer aangebroken om een overstap voor één jaar vast te overwegen, zeker nu daarbij weer hoge kortingen in het verschiet liggen? De kale tarieven die op deze contracten gelden, variëren voor stroom tussen de 0,2535 en 0,4106 euro per kWh met een gemiddeld tarief van 0,3251 per kWh. Dit komt overeen met een prijs inclusief overheidsheffingen van 0,48 per kWh, zoals de klant dat uiteindelijk betaalt. Dat is ruim twee keer zo veel (116 procent) als een jaar geleden, toen de energiebelasting nog bijna twee keer zo hoog was.

De gastarieven behorend bij de éénjarige aanbiedingen liggen tussen de 0,9800 en de 1,7050 euro per m3 (exclusief overheidsheffingen). Het gemiddelde gastarief voor één jaar vast bedraagt momenteel  1,1863 euro per m3. Inclusief overheidsheffingen is dit 1,98 euro per m3, het bedrag dat de klant uiteindelijk betaalt. Dit is – inclusief belastingen - maar liefst 150 procent hoger dan exact een jaar geleden.

Variabele tarieven bij veel energieleveranciers onvindbaar

Bijna een derde van de energieleveranciers verstopt de tarieven van zijn zogeheten modelcontract. Dat constateert de Consumentenbond, die de websites van 27 aanbieders tegen het licht hield. Energieleveranciers zijn verplicht zo'n maandelijks opzegbaar contract makkelijk vindbaar op hun site te plaatsen.

Vandebron en Clean Energy hebben helemaal geen maandelijks opzegbaar contract op hun site staan. Consumenten kunnen die alleen telefonisch of per mail opvragen.

Zes andere leveranciers (Coolblue Energie, Energie Direct, Engie, Essent, United Consumers en Vattenfall) bieden wel een modelcontract, maar consumenten zien de tarieven pas als zij hun gegevens invullen.

De bond vindt dat onwenselijk. Tarieven zijn niet afhankelijk van je postcode. Ook op deze manier is het moeilijk te controleren of de gehanteerde prijzen altijd hetzelfde zijn. Bovendien weet je niet wat er met je gegevens gebeurt.

In november 2021 tikte de Autoriteit Consument & Markt (ACM) een aantal energieleveranciers op de vingers wegens het niet aanbieden van een modelcontract. Toch houden sommige leveranciers zich nog steeds niet aan de regels.

vrijdag 21 januari 2022

Energiesubsidie voor woningeigenaren en huurders in Hoorn

Sinds kort kunnen woningeigenaren en huurders in Hoorn een subsidieaanvraag indienen om energiebesparende maatregelen te nemen.

Met de energiesubsidie van de gemeente Hoorn krijgt men voor bijvoorbeeld dak- of vloerisolatie, HR++ glas, koken op inductie, zonnepanelen en groene daken maximaal 500 euro subsidie. In totaal stelt de gemeente 100.000 euro beschikbaar.

Per 1 januari 2022 zijn de subsidiebedragen bij de Rijksoverheid voor isolatiemaatregelen en warmtepompen verhoogd.

Bezwaren VEMW en Energie Samen tegen Tarieven Stedin verworpen

De Vereniging Energie, Milieu en Water (VEMW) en de Coöperatie Energie Samen (Energie Samen) hebben bezwaar ingediend tegen de tarieven die Stedin in rekening brengt voor de eenmalige aansluitvergoeding meerlengte bij aansluitingen met een capaciteit van 1000 tot 10.000 kVA. Volgens VEMW en Energie Samen zouden deze tarieven niet de werkelijke kosten voor de dienst reflecteren, zoals artikel 41b, eerste lid, van de Elektriciteitswet vereist.

De ACM heeft deze bezwaren afgelopen december ongegrond verklaard. Stedin heeft een aantal oorzaken gegeven voor de stijging van haar tarieven voor deze dienst. Zowel in het tarievenbesluit als in bezwaar heeft de ACM de onderbouwing van Stedin onder de loep genomen.

De ACM concludeert dat de onderbouwing die Stedin geeft consistent is met de aangeleverde cijfermatige kostenonderbouwing. De aangevoerde kostensoorten zijn volgens de ACM ook noodzakelijk voor het realiseren van een aansluiting.

Meer woonwijken krijgen batterij om zonne-energie op te slaan als warmte

36 huishouden die 's zomers met hun gezamenlijke zonnepanelen een blok beton van 400 kuub opwarmen waarmee ze de hele winter warm zitten. Het gebeurt in Boekel.

Het bedrijf Nice Developments denkt goud in handen te hebben met de batterij die zij bedachten om duurzame energie op te slaan, meldt EenVandaag.

De batterij is een geïsoleerde zeecontainer met basaltstenen erin, eigenlijk puin. In dat puin zitten stroomdraden die bloedheet worden door de stroom van de zonnepanelen. Door de isolatie blijft die hitte bewaard en in de winter kan deze warme lucht een vat water verwarmen, waardoor bijvoorbeeld vloerverwarming wordt verwarmd. Eén zeecontainer is genoeg voor ongeveer voor 2 tot 3 kleine woningen.

donderdag 20 januari 2022

‘Vlaamse producenten van hernieuwbare energie maken geen woekerwinsten’

Producenten van hernieuwbare energie maken geen woekerwinsten. Dat stelt de Vlaamse organisatie voor duurzame energie ODE na de nodige ophef hierover.

'De Vlaamse media staan op het ogenblik bol van berichten over zogenaamde woekerwinsten voor hernieuwbare-energieproducenten, graag duiden we deze niet-correcte berichtgeving’, aldus algemeen directeur Dirk Van Evercooren.

Hij stelt dat de sterk gestegen elektriciteitsprijzen niet veroorzaakt zijn door hernieuwbare energie, maar door sterk gestegen vraag naar elektriciteit, geopolitieke spanningen en de daardoor enorm gestegen aardgasprijzen.

De ODE-directeur benadrukt verder dat de financiële steun voor hernieuwbare energie steeds verder afneemt. Zo krijgen windparken van voor 2012 bijvoorbeeld al geen steun meer.

Lokale hernieuwbare energie zorgt juist voor minder afhankelijkheid van ingevoerde fossiele brandstoffen, tempert dus de elektriciteitsprijs en draagt juist bij tot het dempen van de prijsschokken die de internationale aardgasmarkt veroorzaakt.

Enexis legt in Eindhoven stroomkabel aan voor delven bitcoins

Netbeheerder Enexis legt voor een woonhuis in Eindhoven rechtstreekse stroomkabels aan. Volgens het Eindhovens Dagblad in verband met het delven van bitcoins. Omwonenden zouden regelmatig last hebben van knipperende lampen.

Er lopen er twee rechtstreekse stroomkabels tussen het stroomstation van netbeheerder Enexis aan het Bretagnehof en het woonhuis in dezelfde buurt. De kabels zijn goed voor de levering van zo'n 600 ampère stroom.

Een woordvoerder van Enexis wil niet bevestigen dat de kabels worden aangelegd voor een particulier die cryptomunten verwerft op internet.

Audi en RWE slaan energie op in second life EV-accu’s

Energiemaatschappij RWE heeft recent een innovatieve opslagfaciliteit geopend die is gebaseerd op gebruikte hoogspanningsaccu’s van elektrische Audi’s.

De installatie, die staat op het terrein van de waterkrachtcentrale van RWE aan een stuwmeer bij Herdecke in Duitsland, kan in totaal zo’n 4,5 megawattuur aan elektriciteit opslaan.

De ‘second life’ accu’s van de installatie zijn afkomstig van e-tron ontwikkelingsauto’s. Na hun eerste leven tijdens de testfases in de auto hebben ze nog een restcapaciteit van meer dan 80 procent. Dit maakt deze gebruikte accu’s perfect voor toepassing in stationaire energieopslagsystemen. Afhankelijk van het gebruik hebben ze nog een levensduur van maximaal tien jaar. Bovendien zijn ze beduidend goedkoper dan compleet nieuwe accu’s.

SSE Renewables wil innovatieve windparken in zee bouwen

SSE Renewables (SSER) neemt deel aan de komende twee aanbestedingen door de Nederlandse overheid voor de 1,4 GW Hollandse Kust (west) Windpark Zone in Nederland.

De aanbestedingen hebben een duidelijke focus op innovatie. Het biedt SSER de kans haar expertise op het gebied van ecologie en systeemintegratie te gebruiken om innovatieve oplossingen te ontwikkelen voor de huidige maar ook toekomstige uitdagingen voor de Nederlandse offshore windsector. SSER bouwt op dit moment het grootste offshore-windmolenpark ter wereld op de Doggersbank in het midden van de Noordzee, waarbij veel aandacht is voor ecologisch verantwoord bouwen.

SSE is een van oorsprong Brits energiebedrijf dat zich met volle overgave richt op de duurzame energietransitie. Een belangrijk onderdeel van het bedrijf is SSE Renewables dat windparken op zee bouwt om 100% duurzaam opgewekte elektriciteit te produceren.

SSER wil dit voor de lange termijn graag voor Nederland gaan doen om zo bij te dragen aan de Nederlandse energietransitie. Om dit goed en verantwoord te kunnen doen heeft SSER alle kennis en bewezen ervaring met vergelijkbare projecten in huis.

SSE Renewables bouwt meer offshore windenergie dan enig ander bedrijf in de wereld op dit moment. Het bouwt momenteel het grootste offshore-windmolenpark ter wereld, het Dogger Bank Wind Farm van 3,6 GW in de Britse Noordzee en het grootste offshore-windmolenpark van Schotland, het Seagreen Offshore Wind Farm van 1,1 GW in de Firth of Forth. De capaciteiten van SSE Renewables op het gebied van de ontwikkeling, bouw en exploitatie van offshore-windenergie wordt ook internationaal uitgerold.

woensdag 19 januari 2022

EQUANS nieuwe eigenaar van vier WKO assets

Na een lange periode van voorbereiding is het nu officieel: EQUANS is met terugwerkende kracht vanaf 1 juli 2021 eigenaar en beheerder van de warmtekoude-opwekinstallaties (WKO) in Amsterdam, Drachten, Harderwijk en Putten.

Cogas heeft tot de verkoop van deze vier wko-installaties besloten, omdat deze assets buiten het verzorgingsgebied in de provincie Overijssel liggen. Na een zorgvuldige selectie is de verkoop gegund aan EQUANS.

Voor de klanten verandert er niets: EQUANS neemt alle contracten ongewijzigd over van Cogas.

CO2-voetafdruk van Bitcoin-netwerk steeg in 2020 met ongeveer 25 procent

De totale CO2-voetafdruk van het Bitcoin-netwerk steeg in 2020 met ongeveer 25 procent, terwijl het aantal transacties daalde met 6 procent. Dit komt neer op een klimaatimpact van ongeveer 402 kg CO2 per transactie in 2020, zo blijkt uit de eerste resultaten van een door DNB ontwikkelde methode om de CO2-voetafdruk van Bitcoin te meten.

Dit is vergelijkbaar met twee derde van de maandelijkse uitstoot van een gemiddeld Nederlands huishouden (611 kg CO2 per maand).

De stijging van de klimaatimpact per transactie kan worden toegeschreven aan een forse toename van het totale energieverbruik van het Bitcoin-netwerk. De totale CO2-uitstoot steeg in 2020 met 25 procent van 36 naar 45 Megaton, terwijl het aantal transacties met 6 procent daalde van 119 naar 112 miljoen.

Aangezien de elektriciteitsmix tussen hernieuwbare en fossiele brandstoffen redelijk constant bleef in deze periode, kan de stijging van de CO2-uitstoot bijna volledig worden toegeschreven aan de groei van benodigde rekenkracht van het Bitcoin-netwerk.

Verdere groei van het energieverbruik is sterk afhankelijk van de Bitcoin-prijs. Als de waarde van crypto-activa zoals Bitcoin stijgt, trekt dat meer miners aan, die vervolgens meer elektriciteit verbruiken om crypto’s te delven.

Niet alle crypto’s zijn gebaseerd op een energie-intensief algoritme. Het algoritme van onder andere Bitcoin en Ethereum heeft het grootste energieverbruik per transactie in vergelijking met andere technologieën met vergelijkbare functionaliteit die momenteel beschikbaar zijn. Dit is dan ook een van de redenen waarom bijvoorbeeld de Zweedse financiële toezichthouder zich recent heeft uitgesproken voor een EU-verbod op crypto’s die gebruik maken van deze energie-intensieve methode.

Internationale afhankelijkheid leveringszekerheid elektriciteit vraagt om meer grensoverschrijdende afstemming

 

De verdere afname van vermogen van gas- en kolencentrales resulteert op de middellange tot lange termijn (2025-2030) in een grotere wederzijdse afhankelijkheid van Noordwest-Europese landen om aan hun leveringszekerheid te kunnen voldoen. Ook voor Nederland ontstaan daarmee grotere risico’s voor de leveringszekerheid.

Dit blijkt uit het rapport 'Monitoring Leveringszekerheid 2021', een analyse die TenneT jaarlijks in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat uitvoert.

In dit rapport analyseert TenneT of er voldoende productiecapaciteit in Nederland beschikbaar is om aan de nationale elektriciteitsvraag te kunnen voldoen op de korte, middellange en lange termijn. Na 2025 nemen de onzekerheden toe en neemt de leveringszekerheid af.

Tot 2025 is in Nederland voldoende binnenlandse productiecapaciteit aanwezig om de nationale elektriciteitsvraag te dekken. Na 2025 nemen de onzekerheden toe en neemt de leveringszekerheid af. Sterke elektrificatie van de samenleving, afname van het operationeel vermogen van gas- en kolencentrales en toename van bronnen met variabele productie maken het systeem in toenemende mate weers- en importafhankelijk.

De leveringszekerheid in Nederland is nog altijd zeer hoog. De beschikbaarheid van de hoogspanningsnetten in Nederland was afgelopen jaar 99,9999 procent, maar het energiesysteem en de elektriciteitsmarkt zijn volop in beweging. Klimaatdoelen op weg naar 2030 worden aangescherpt in coalitieakkoorden. Het gebruik van kolen voor de productie van elektriciteit in Nederland is per 2030 niet meer mogelijk. Decentrale opwek neemt snel in omvang toe.

dinsdag 18 januari 2022

In 2021 ruim 30 procent meer zonnepanelen aangesloten door Liander

Liander heeft het afgelopen jaar omgerekend zo’n 1700 voetbalvelden vol nieuwe zonnepanelen van ondernemers en consumenten aangesloten op het elektriciteitsnet in Friesland, Noord-Holland, Flevoland, Gelderland en een deel van Zuid-Holland.

Ondanks dat op steeds meer plaatsen de maximale capaciteit van het elektriciteitsnet wordt bereikt door het grote aanbod van zonnestroom heeft Liander in 2021 33 procent meer nieuwe zonnepanelen aangesloten dan in het voorgaande jaar.

De nieuwe panelen hebben samen een capaciteit van 1.169 megawatt (MW). Het totale vermogen van de zonnepanelen die groene stroom leveren aan het stroomnet van Liander komt daarmee op 4,7 gigawatt (GW). Zo’n 20 procent van de consumenten en ondernemers in het verzorgingsgebied van Liander heeft nu zonnepanelen.

In 2021 kwamen er in het verzorgingsgebied van Liander 1.203 grote zonnedaken en zonneweiden bij (+663 MW), in 2020 waren dat er nog 1.765 (+580,9 MW). Het gemiddelde vermogen van een zonneweide of zonnedak groeide daarmee van 329 kW in 2020 naar 551 kW in 2021. De groei van het vermogen van panelen bij producenten van grootschalige zonnestroom neemt dus af. In 2020 was de groei 59 procent ten opzichte van het jaar er voor, in 2021 was dit 42 procent ten opzichte van 2020.

Belangrijke aanjager van de populariteit van zonnepanelen onder woningbezitters is de salderingsregeling. Deze wordt de komende jaren geleidelijk afgebouwd. De salderingsregeling is de afgelopen jaren effectief geweest in het stimuleren van zonnepanelen op woningdaken. De opmars heeft echter ook nadelen. Netbeheerders hebben op zonnige dagen moeite de piekopbrengst zonnestroom op te vangen en consumenten en bedrijven worden niet gestimuleerd om de energie die zij opwekken daadwerkelijk zelf te gebruiken.

Nog deze week overleg met Duitsland over aardgas

Staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) wil nog deze week met zijn Duitse collega praten over de toegenomen vraag naar Gronings gas. Vanwege een nog lopend contract moet Nederland in het gasjaar 2022 mogelijk bijna twee keer zoveel gas winnen.

De Duitsers hebben ongeveer 1,1 miljard kubieke meter extra gas nodig. Daardoor wordt in 2022 mogelijk maximaal 7,6 miljard kuub gewonnen, in plaats van de 3,9 miljard kuub die eerst voor het gasjaar 2022 was verwacht.

Voor 1 april moet het kabinet besluiten hoeveel er maximaal uit het Groningenveld kan worden gehaald.

Volgend gasjaar wordt het Groningenveld met rust gelaten, tenzij extreme kou of uitval van installaties het kabinet tot maatregelen dwingen.

Opening eerste testlocatie voor waterstoftechniek

Op dinsdag 18 januari wordt het eerste testnetwerk voor waterstof in Nederland geopend, in Groningen. Met dit gloednieuwe Waterstof Innovatie Netwerk Groningen (WING) kan het midden- en kleinbedrijf (zoals netwerkbeheerders, installateurs en andere technische organisaties) trainingen met waterstof voor hun personeel organiseren, fysieke tests uitvoeren en hun technologie demonsteren. Het testnetwerk is te vinden in de energietransitie-proeftuin van EnTranCe - Centre of Expertise Energy van de Hanzehogeschool Groningen.

Het Waterstof Innovatie Netwerk Groningen is een aanvulling op het reeds bestaande netwerk Energie Transitie Brug (ETB) van EnTranCe. Dit netwerk kon al warmte, koude, aardgas en elektriciteit leveren.
Het consortiumproject de Groene Waterstof Booster is uitgebreid met een waterstofvoorziening, om zo te voldoen aan de vraag naar experimenteerruimte voor groene waterstof. Het testnetwerk is voorzien van meerdere waterstofaansluitingen van 30 mbarg tot 8 barg en zelfs een aansluiting met hogere druk is mogelijk. Zo kunnen verschillende partijen nog sneller demonstreren, innoveren en samenwerken aan de inzet van deze energiedrager.

maandag 17 januari 2022

Utrechters en Nieuwegeiners meer kwijt voor stadsverwarming

 

Door de gestegen energiekosten gaat de rekening van Eneco dit jaar fors omhoog. Voor stadsverwarming zijn de inwoners van Utrecht en Nieuwegein dit jaar ongeveer 23 euro per maand extra kwijt, volgens wethouder Lot van Hooijdonk (GroenLinks).

Van Hooijdonk benadrukt dat zij de huidige koppeling tussen stadsverwarming en de gasprijs niet gelukkig vindt. Maar die onvrede is er volgens de wethouder bij veel meer bestuurders. 'Ik denk dat er nagenoeg niemand te vinden is in Nederland die niet vindt dat die regulering op basis van de aardgasprijs verlaten moet worden'.

De gemeente wil de komende tijd extra gaan inzetten op energiebesparing, zodat de rekening van huishoudens omlaag gaat. Daarvoor wordt onder andere een 'energiebox' uitgedeeld aan de inwoners van de stad.

VEH: Huiseigenaren isoleren sneller door hoge energieprijzen

Bijna driekwart van de huiseigenaren maakt zich zorgen over de gestegen gasprijzen en bijna 20 procent gaat hierdoor zijn huis versneld verduurzamen, zo blijkt uit representatief onderzoek van Vereniging Eigen Huis onder 1.750 leden.

Hoewel de meeste huishoudens zeggen nu nog geen last hebben van de gestegen gasprijzen, maken veel mensen zich hierover zorgen. Vooral eigenaren van slecht geïsoleerde woningen, mensen met een inkomen beneden modaal of met een energiecontract dat binnenkort afloopt zijn erg bezorgd. Ruim twee derde van de respondenten, bij wie de energierekening al omhoog is gegaan, betaalt iedere maand ruim 75 euro méér voor gas en elektra.

De helft van de respondenten die al te maken hebben met hogere energielasten wil het huis duurzamer maken. Vooral een (hybride) warmtepomp is hiervoor populair; 40% overweegt deze aanschaf. Dit is een flinke toename; voordat de energieprijzen sterk stegen overwoog een derde van de huiseigenaren om een dergelijke installatie aan te schaffen.

Om de stijgende energiekosten enigszins te compenseren kondigde het kabinet vorig jaar een korting aan op de energierekening. Huiseigenaren reageren hierop positief: een ruime meerderheid denkt dat het helpt om de energierekening betaalbaar te houden. Vooral mensen die wonen in een woning met energielabel E zijn hier blij mee.

Strategische samenwerking HvA/UvA en Vattenfall van start

Duurzame energie voor alle gebouwen van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) en de Universiteit van Amsterdam (UvA), en de ontwikkeling van kennis en expertise voor een fossielvrije samenleving. Dat is het doel van de strategische samenwerking die de HvA/UvA en energieleverancier Vattenfall voor tien jaar met elkaar aangaan. Het initiatief gaat begin januari 2022 officieel van start met de levering van 53 GWh per jaar aan windenergie uit Nederland.

De partners hebben ook afspraken gemaakt over additionaliteit: uiterlijk 2024 is alle energie die Vattenfall aan de HvA/UvA levert afkomstig uit een nieuw park.

Vattenfall werkt in de volle breedte aan de energietransitie. De aanleg en het beheer van stadswarmtenetten, het bevorderen van elektrische vervoer en het ontwikkelen van parken met windmolens en zonnepanelen zijn slechts een paar voorbeelden. Het leidt tot vraagstukken waarbij een stevige link met onderzoek en onderwijs iets kan toevoegen.

HvA Centre of Expertise Urban Technology en Vattenfall werkten de afgelopen jaren al in diverse onderzoeksprojecten samen. Een voorbeeld is het onderzoek dat draaide om het voorspellen van de plekken waar laadpunten moeten komen. Vattenfall heeft 5.062 laadpunten in Amsterdam en 366 in Utrecht.

Ook in Flexpower 3 (2021-2022) en Future Charging (2019-2023) trekken de partners samen op. In het eerste project kijken ze of de laadsnelheid van elektrische voertuigen door de dag heen te variëren is, afhankelijk van de hoeveelheid energie die beschikbaar is in het net. In het tweede project brengen de onderzoekers de laadbehoefte in 2030 in kaart, en worden toekomstscenario’s ontwikkeld met snelladers en laadpleinen.

vrijdag 14 januari 2022

Kabinet trekt 250 miljoen extra uit voor subsidieregeling Groningen

Er komt voldoende budget zodat alle Groningers die in aanmerking komen voor de 10.000 euro-subsidie om hun woning te verbeteren of te verduurzamen, deze kunnen aanvragen. Dat schrijft staatssecretaris Mijnbouw Hans Vijlbrief aan de Tweede Kamer. Het kabinet trekt hiervoor 250 miljoen euro extra uit.

Maandag 10 januari was er zoveel belangstelling voor de regeling, dat in de loop van de avond het subsidieplafond van ruim 220 miljoen euro al was bereikt. Hierdoor dreigden zo’n 25.000 huishoudens achter het net te vissen.

De regeling komt voort uit bestuurlijke afspraken tussen Rijk en regio over versterkingsopgave. De subsidieregeling is bedoeld voor Groningers die in bepaalde postcodegebieden in het aardbevingsgebied wonen maar geen onderdeel zijn van het versterkingsprogramma van nationaal Coördinator Groningen.

Omdat het voor hen lange tijd onduidelijk is geweest of zij zouden worden opgenomen in het versterkingsprogramma, hebben zij vaak weinig tot geen onderhoud aan de woningen gepleegd. De subsidie van het Rijk is bedoeld als kwaliteitsimpuls. Bij het aanvragen van de subsidie moet wel aan een aantal voorwaarden worden voldaan, zoals het indienen van een prijsoverzicht van voorgenomen maatregelen.

Het is nog niet bekend wanneer ook deze groep hun aanvraag kan indienen. Staatssecretaris Vijlbrief wil zich ervoor inspannen dat dit zo spoedig mogelijk maar ook zorgvuldig gebeurt.

Luminus klanten met elektrische wagen snel weer onderweg na lege batterij

Luminus klanten kunnen voortaan rekenen op snelle bijstand van Touring wanneer zij onderweg te kampen krijgen met een lege batterij van hun elektrische wagen. Touring laadt hun wagen ter plaatse gratis op met een mobiele booster, zodat zij snel hun weg kunnen verderzetten.

Rijden met een elektrische auto vereist een verandering van gewoontes. Zo moet je bijvoorbeeld rekening houden met het rijbereik van je batterij. Wie al met een elektrische wagen gereden heeft, kent het gevoel: laadangst. Ook dat is nieuw. Bang zijn voor een lege batterij en stil te komen staan langs de kant van de weg.

Om deze bezorgdheid weg te nemen sloot Luminus een partnership met Touring. Voortaan kunnen Luminus klanten met het tarief Luminus Comfy Plugin (pro), een formule exclusief voor eigenaars van elektrische wagens, rekenen op snelle bijstand van Touring wanneer hun batterij onderweg leeg raakt. Touring komt dan ter plaatse met zijn mobiele booster, een toestel waarmee de wegenwachter ter plaatse de batterij oplaadt met die paar kW die nodig zijn om thuis te geraken of verder te rijden tot de volgende laadpaal.

Eddy Zoëy onderzoekt hoe Gasvrij Nederland is in nieuwe video-serie

Nederland staat voor een grote uitdaging: in 2050 zijn álle Nederlandse huizen vrij van aardgas.

Verwarmen en koken gebeurt dan niet meer met aardgas, maar met elektriciteit of duurzame warmte. Om uit te zoeken hoe het op dit moment gesteld is met de gasvrijheid in Nederland, heeft Natuur & Milieu presentator Eddy Zoëy ingeschakeld. Zoëy gaat op huisbezoek door het hele land, van Giethoorn tot Oostzaan en van Amsterdam tot Amersfoort. In een achtdelige videoserie zien we ook een aantal bekende gezichten, zoals Froukje de Both, Hugo Kennis, Eva Cleven en Patrick Martens.

‘Hoe gasvrij is Nederland?’ is geïnspireerd op het programma ‘Nu we er toch zijn’, een televisieprogramma van BNN waarin Eddy Zoëy de gastvrijheid van Nederland testte. Dit keer onderzoekt hij niet de gastvrijheid, maar de gasvrijheid. Hoe zijn onze huizen geïsoleerd? Hoe worden ze verwarmd? Hoe wordt er gekookt? Oftewel: hoe afhankelijk is Nederland nog van aardgas? De online videoserie geeft een persoonlijk inkijkje in de levens, huizen en duurzame lifestyle van bekende en onbekende Nederlanders. Zo ontdekken kijkers van de online serie wat Eddy Zoëy doet onder de douche bij Froukje de Both, waarom tv-kok Hugo Kennis 25 cavia’s los in de tuin heeft lopen, waarom er koeien stonden in de woonkamer van presentatrice en Maestro-deelnemer Eva Cleven en hoe gasvrij de winnaar van ‘Het Perfecte Plaatje’ Patrick Martens is.

Hoe gasvrij is Nederland? is vanaf 11 januari te zien via YouTube en op hoegasvrijbenjij.nl .


TU Delft bouwt lokaal, CO2-vrij energiesysteem voor gebouwde omgeving

Op The Green Village – het fieldlab voor duurzame innovatie op TU Delft Campus – start vrijdag 14 januari een uniek project dat de energietransitie in de gebouwde omgeving moet gaan versnellen: het 24/7 Energy Lab.

Een buurt met een lokaal energiesysteem, zonder uitstoot van CO2 en zonder belasting van het landelijke energienetwerk. Het klinkt als verre toekomstmuziek, maar de voorbereidingen zijn al in volle gang op het terrein van de TU Delft.

De grote technische uitdaging ligt in het aan elkaar knopen van allerlei componenten, en de aansturing daarvan. Elektriciteit, gas en warmte stromen nu nog apart van elkaar door de straat, maar dat gaat veranderen. Een stabiel, duurzaam energiesysteem vraagt om conversies tussen elektriciteit, waterstof en warmte, met elk zijn eigen buffermogelijkheden. Ook heb je bijvoorbeeld omvormers nodig om zonnepanelen, die gelijkstroom leveren, te kunnen aansluiten op een netwerk van wisselstroom.

Het 24/7 Energy Lab is het tweede laboratorium dat de TU Delft in korte tijd opent. Om het elektriciteitsnet klaar te stomen voor de toekomst werd op 1 oktober 2021 het Electrical Sustainable Power Lab (ESP Lab) in gebruik genomen. De grote ambities en uitdagingen op het gebied van de energietransitie in de stedelijke omgeving komen allemaal samen in het 24/7 Energy Lab. Mocht het slagen, dan profiteert iedere wijk in Nederland er straks van.

donderdag 13 januari 2022

Energietransitie in Apeldoorn

Apeldoorn wil voor 2050 energieneutraal zijn. In de afgelopen weken hebben alle leden van de Cleantech Regio ‘ja’ gezegd tegen de Regionale Energiestrategie (RES) 1.0. Hierin staat beschreven hoe de Cleantech Regio in 2030 meer duurzame energie kan opwekken.

‘Een geweldige stap in de goede richting’, zegt Renske Helmer-Englebert, burgemeester van Voorst en voorzitter van de stuurgroep RES hierover. ‘Ik denk dat veel inwoners in onze regio vóór het opwekken van duurzame energie zijn. Maar waar en hoe dat moet gebeuren, dat levert natuurlijk discussie op.'

Nu gebruiken veel woningen en gebouwen nog aardgas. Dit is een fossiele brandstof, er komt CO₂ vrij als je het verbrandt en dat de voorraad op kan raken. De overstap naar duurzame warmte – de warmtetransitie – is dus nodig en belangrijk. Een stap hiervoor was het maken van een Transitievisie Warmte (TVW). Deze is door de gemeenteraad in december 2021 vastgesteld. De TVW vertelt hoe de stad de overgang – de ‘transitie’ – naar duurzaam verwarmen in grote lijnen voor ons zien. Dit is geschreven met partners; de Woonmensen, Ons Huis, De Goede Woning, Mooiland, Veluwonen, Liander, energiecoöperatie deA en met inwoners.

De gemeente gaat voor elke buurt mogelijke oplossingen onderzoeken. De ene keer is dat een oplossing voor een woning, zoals een warmtepomp. De andere keer is het een oplossing voor de hele buurt, bijvoorbeeld een warmtenet. 

'Meer nodig dan verlaging BTW op energie'

De mogelijke BTW-verlaging van 21 naar 6 procent in Vlaanderen voor elektriciteit en gas is geen fundamentele oplossing voor het steeds toenemende aantal mensen dat de energiefactuur niet of nauwelijks kan betalen. Dat zegt professor fiscaal recht Michel Maus. 

Maus pleit al langer voor een lager btw-tarief voor energie. Tegen de VRT zegt hij: 'Als je puur kijkt naar de opbouw van de BTW, dan is het zo dat de BTW  een algemeen tarief heeft van 21 procent. Daarnaast zijn er de verlaagde tarieven van 12, 6 en 0 procent die bedoeld zijn voor basisproducten en basisdiensten. Energie is duidelijk een basisproduct. Het is absurd dat het al die tijd al op 21 procent belast wordt op BTW'.

Het Netwerk Tegen Armoede pleit voor het behoud van het sociaal tarief voor mensen met een verhoogde tegemoetkoming. Op dit ogenblik geniet bijna twintig procent van de mensen met de laagste inkomens van die regeling, maar op 1 april vervalt die.

Stad Sint-Niklaas bespaart dankzij Luminus 39 procent op haar energieverbruik

De stad Sint-Niklaas wil haar steentje bijdragen in de strijd tegen de klimaatopwarming en tekende daarom een innovatief energieprestatiecontract (EPC) met Luminus Solutions, dochteronderneming van Luminus, om de energie-efficiëntie van haar gemeentelijke gebouwen te verbeteren. Hierdoor kan de stad 39 procent besparen op de energiekost van haar grootste gebouwen en haar CO2-uitstoot met 2600 ton terugschroeven.

Bij de ontwikkeling van het project, dat de steun kreeg van Vlaanderen Circulair, liet de stad zich begeleiden door Factor4. De facilitator ontwikkelde een innovatief energieprestatiecontract (EPC) dat werd afgesloten met Luminus Solutions.

Het project omvat de verbetering van de energieprestaties en het beheer van de technische installaties op negen locaties: de twee stedelijke basisscholen Gavertje Vier en De Droomballon, de gemeentelijke sporthallen De Witte Molen en De Mispelaer, de Stedelijke Academies (SASK & SAMWD) en ook de Stadsschouwburg, het SteM en het welzijns- en politiehuis.

In de komende jaren zullen verschillende grote en kleinere energiebesparende aanpassingen uitgevoerd worden aan de gebouwen van de stad, zowel aan de gebouwen zelf als aan de technische installaties. Dit gaat van het vernieuwen van daken en buitenschrijnwerk tot het renoveren van verwarmingsinstallaties en ventilatie, het verbeteren van de verlichting, het optimaliseren van regelingen en het voorzien van een eigen energieproductie met PV-panelen op verschillende locaties.

In de Stadsschouwburg bijvoorbeeld worden de daken en ramen vernieuwd. Ook wordt een nieuwe stookplaats geïnstalleerd en worden de luchtgroepen in De Foyer vervangen.

Pelletprijzen stijgen ook

De productiekosten van de houtpellets zijn het afgelopen half jaar sterk gestegen. Het Belgische Ecopower is dan ook genoodzaakt deze door te rekenen in de verkoopsprijs.

De kost voor hout is meer dan verdubbeld ten opzichte van de eerste helft van 2021. Deze prijsstijging heeft een aantal oorzaken:

Ook de energiekosten voor de pelletfabriek en de kostprijs voor verpakkingsmateriaal zijn hoger dan enkele maanden geleden.

Blijven pellets dan een goed alternatief om te verwarmen? Economisch gezien wel, want de prijzen van gas en stookolie zijn proportioneel sterker gestegen dan pelletprijzen. Ook vanuit ecologisch standpunt blijven de lokaal geproduceerde pellets van Ecopower een goede keuze.

Provinciale Staten willen extra gaswinning Groningen terugdraaien

De Provinciale Staten van Groningen willen dat het kabinet het besluit om meer gas omhoog te pompen uit het Groningenveld terugdraait.

Anders moet de opbrengst van de extra gaswinning terugvloeien naar de Groningers in het aardbevingsgebied.

PS eisen dat er een wettelijk vastgelegde einddatum komt voor het definitief dichtdraaien van de Groningse gaskraan.

De afgelopen jaren werd de gaswinning vanwege de aardbevingen die daardoor werden veroorzaakt stapsgewijs teruggeschroefd. In 2023 zou het Groningenveld definitief dicht moeten gaan.

woensdag 12 januari 2022

115.000 Vlaamse gezinnen online aan de slag met energiegebruik

Almaar meer gezinnen met digitale energiemeters maken actief gebruik van het online klantenportaal mijn.fluvius.be. Daarop kunnen ze gratis hun digitale verbruiksinfo raadplegen. Dat blijkt uit een interne studie van Fluvius, bijna twee jaar na de lancering van het portaal.

Eind 2021 waren er al 115.000 gezinnen op actief. Opvallend: liefst 67 procent van die gebruikers beschikt over zonnepanelen en in 25 procent van de gevallen geven externe energiedienstverleners advies op maat.

Om de energietransitie in Vlaanderen te kunnen realiseren, moeten we allemaal zuiniger, slimmer en groener omgaan met ons energiegebruik. Dat is ook de kernboodschap van de brede communicatiecampagne ‘Mee met de stroom’ van de Vlaamse overheid in samenwerking met Fluvius. De campagne werd afgetrapt op 21 oktober 2021.

Ongeveer 20 procent van de gezinnen in Vlaanderen heeft vandaag al digitale energiemeters, goed voor 1,2 miljoen geplaatste digitale meters eind 2021. De digitale meters zijn op alle vlakken cruciaal voor de energietransitie. Ze helpen gezinnen scherp zicht te krijgen op hun energiegebruik: de eerste stap om ermee aan de slag te gaan. Daarnaast bieden ze mogelijkheden om je energiegebruik beter te spreiden en te verschuiven, bijvoorbeeld naar momenten waarop je zonnepanelen stroom opwekken of wanneer energie goedkoper is.

De verbruiksdata op het klantenportaal van Fluvius zijn strikt persoonlijk. Ze zijn enkel toegankelijk voor de persoon op wiens naam het energiecontract van de woning staat, of door derden na expliciete goedkeuring.

iwell en Eneco voegen opslagcapaciteit toe aan elektriciteitscentrale

Iwell en Eneco hebben een samenwerkingscontract ondertekend voor de opslag van stroom bij de Eneco elektriciteitscentrale Lage weide.

Met de ontwikkeling en plaatsing van de iwell Mega Cubes ontstaat er een opslagcapaciteit van 7 MW en 14 MWh. Het systeem zal per jaar een hoeveelheid elektriciteit opslaan vergelijkbaar met het verbruik van zo’n 2200 huishoudens.

Het opstarten van een energiecentrale vraagt om elektriciteit en het opvangen van piekmomenten in de energiebehoefte zorgt voor een hogere inzet van de energiecentrale. Door gebruik te maken van een iwells batterij, kan deze tijdelijke hogere vraag naar stroom goed worden opgevangen. Met een 15-jarige samenwerking zetten de partners zich samen in om op efficiënte wijze de stroomvoorziening in deze situaties in balans te brengen.

De komende maanden werkt iwell verder aan de ontwikkeling van de Mega Cubes.