Pagina's
vrijdag 31 december 2021
Universiteit Twente slaat handen ineen met Nederlands consortium om emissies in maritieme sector te verminderen
De Universiteit Twente is een van de wetenschappelijke partners in LNG-ZERO, dat deel uitmaakt van het Nederlandse Masterplan Maritiem, een groot programma gericht op een emissievrije maritieme sector. Het ambitieuze onderzoeksproject heeft onlangs 4,4 miljoen euro toegekend gekregen van de Nederlandse overheid.
Nederland is van oudsher een belangrijke speler in de internationale maritieme handel. Deze sector genereert alleen al zo'n 7,7 miljard euro per jaar; 3,1 procent van het bruto binnenlands product (BBP).
Vloeibaar aardgas (LNG), dat hoofdzakelijk bestaat uit methaan, wordt beschouwd als een overgangsbrandstof in de scheepvaartindustrie. Schepen die op LNG varen hebben aanzienlijke voordelen ten opzichte van conventionele schepen die op zware brandstoffen varen, dankzij de verminderde uitstoot van deeltjes na de verbranding en de mogelijkheid om niet-hernieuwbaar LNG te vervangen door biogas. In deze schepen zal het nodig zijn koolstofafvangtechnologieën toe te passen om de CO2-uitstoot te verminderen. Tegelijk is ook de verwijdering van niet-omgezet methaan (CH4-slip) en milieuonvriendelijke NOx-emissies essentieel om bij te dragen tot de energietransitie. Technologieën om deze problemen in bestaande schepen aan te pakken, zijn essentieel op weg naar een duurzame zeevaart.
De Koperhorst benut eigen afval voor duurzame energie
Samen met Rova (regionale afvalverwerker) is men gaan kijken naar hoe men de grote afvalberg beter kond verwerken. Het afval dat herbruikbaar is, haalt Rova op aan huis. Maar al het restafval wat overblijft, brengt De Koperhorst naar de eigen ondergrondse containers.
Het afval wordt in energie omgezet in gas via een biovergister: een compacte, slimme machine die organisch afval omzet in duurzame energie en hoogwaardige plantenextract. De biovergister wordt geplaats in een container die buiten staat.
Liander gunt levering 3.300 transformatorhuisjes aan Alfen en Alberts & Kluft
De netbeheerders hebben te maken met een historisch grote opgave en werken hard aan het energienet van de toekomst. Ook Liander plaatst de komende jaren duizenden nieuwe middenspanningsruimtes, bouwt tientallen nieuwe grote elektriciteitsstations en legt duizenden kilometers extra kabel om consumenten en bedrijven in hun vraag naar elektriciteit te kunnen voorzien.
In middenspanningsruimtes wordt de middenspanning van het elektriciteitsnet in transformatoren omgezet naar laagspanning.
Consumenten en kleine ondernemers zijn op de kabels van het laagspanningsnet aangesloten.
donderdag 30 december 2021
Alliander en Hogeschool Arnhem Nijmegen slaan handen ineen met nieuwe strategische samenwerking
Waar er al samengewerkt wordt op o.a. gebied van energietechniek met het Operational Network Program, is dit de eerste samenwerking op het gebied van IT met de academie IT en Mediadesign.
Deze nieuwe strategische samenwerking tussen onderwijs, onderzoek en bedrijfsleven zal zorgen voor innovatieve ideeën en bruikbare oplossingen voor de toekomst en voor een betere aansluiting van het onderwijs en bedrijfsleven.
De invulling van deze samenwerking zal nog verder uitgewerkt worden. Hierbij valt te denken aan het samenwerken in en met alle aspecten van het curriculum van de opleidingen die onderdeel zijn van de academie IT en Mediadesign van de HAN. Ook stage- en afstudeerprojecten, minors, gastcolleges en events zullen onderdeel gaan uitmaken van de samenwerking. Het streven is om in december 2021 tot een definitieve overeenkomst te komen.
Duurzaam elektrisch deelvervoer bij het Kadehuis (Arnhem)
De deelauto’s komen op de Trans, waar al laadpalen zijn. De (bak)fietsen komen op de begane grond van het Kadehuis. De mobiliteitshub is te gebruiken door iedereen: bewoners van het Kadehuis, Arnhemmers of gasten in de stad. De mobiliteitshub is een initiatief van AM, dat daarmee deelmobiliteit bij haar kopers stimuleert als alternatief voor de (tweede) autobehoefte. De hub in het Kadehuis kon mooi gecombineerd worden met de gemeentelijke plannen voor elektrische deelauto’s op de Trans.
De bouw van het Kadehuis is vorige maand begonnen. Er komen 57 appartementen, die inmiddels allemaal verkocht zijn. Naar verwachting worden de eerste appartementen in 2023 opgeleverd. De deelauto’s staan inmiddels op de Trans, de deel(bak)fietsen volgen zodra het gebouw is opgeleverd. In Arnhem zijn al 4 mobiliteitshubs met elektrische deel(bak)fietsen en deelauto’s: bij station Arnhem Centraal, bij station Arnhem-Zuid, op bedrijventerrein Gelderse Poort en bij Gelredome. Ook bij het nieuw te bouwen Bartok Park is een mobiliteitshub voorzien.
Samenwerkingsakkoord zet licht op groen voor Warmtenet Antwerpen Noord
Om warmtenetten economisch interessant te maken, zijn afspraken met grote leveranciers en afnemers noodzakelijk. Dat laatste is nu gedekt, door de langetermijnovereenkomst die Indaver en Port of Antwerp met Boortmalt afsloten en Fluvius met Woonhaven voor de levering van warmte.
Het warmtenetwerk Antwerpen Noord kende een lange voorbereidingsfase om tot de uiteindelijke investeringsbeslissing te komen. Wanneer het leidingnet volledig is aangelegd, zal dit warmtenet goed zijn voor een jaarlijkse CO2-besparing van 80.000 ton. Dat is evenveel CO2 als 25.000 Antwerpse gezinnen op één jaar uitstoten. Wanneer Boortmalt en Woonhaven aansluiten, zal het warmtenet onmiddellijk een eerste vermindering van 35.000 ton CO2 per jaar verwezenlijken.
Niet minder dan drieduizend huishoudens, zeven scholen en meerdere openbare gebouwen krijgen hun warmte er in de toekomst via een warmtenetwerk dat gevoed wordt met restwarmte uit de industrie.
woensdag 29 december 2021
Energieneutrale reclamemasten langs de A1
Bij de reclamemasten komen zonnepanelen die genoeg elektriciteit opwekken voor de LED-schermen. De schermen worden gericht op de A1 en komen op een maximale hoogte van 40 meter te hangen. De hoogte van de hele reclamemast is maximaal 60 meter. De mast bij de Stadsentree krijgt ook een lager LED-scherm gericht op de Zutphenseweg.
Op de LED-schermen kunnen kleinere ondernemingen en instellingen ook zendtijd inkopen om hun bedrijf of waren te laten zien aan het verkeer op de A1.
Drie nieuwe windturbines in Tinlot en Clavier
De drie nieuwe turbines, met elk een maximale capaciteit van 6 MW, zullen elk jaar 21.600.000 kWh groene energie produceren, goed voor het jaarlijks energieverbruik van ongeveer 6.200 gezinnen. Hiermee wordt 8640 ton CO2 (eq.) vermeden in vergelijking met een thermische centrale. D
De drie windturbines zouden komen langs de N63 tussen Tinlot en Clavier. De locatie in kwestie heeft een groot windpotentieel, ligt ver van de omliggende woongebieden en is gemakkelijk bereikbaar.
dinsdag 28 december 2021
Budget Energie neemt klanten en personeel van FENOR over
Budget Energie neemt de klanten en het personeel over van het onlangs failliet verklaarde FENOR. Het gaat om 36.000 huishoudens en kleinzakelijke gebruikers.
Klanten die overgaan naar Budget Energie krijgen in eerste instantie een variabel contract. Door afspraken met de gasleverancier ontvangen klanten met een vast contract voor gas een voordeliger gastarief dan op dit moment in de markt beschikbaar is.
Budget Energie is met 700.000 klanten de vierde energieleverancier van Nederland. Het bedrijf levert ook internet en telefonie.
Onderzoek naar ultradiepe aardwarmte in Utrecht Oost stopt
Er zijn onvoldoende zekerheden over de aanwezigheid van winbare warmte in de ondergrond van Utrecht Oost voor het verder ontwikkelen van ultradiepe geothermie (UDG). Dat blijkt uit seismisch onderzoek dat is uitgevoerd door Energie Beheer Nederland (EBN).
Op basis van deze constatering heeft het consortium van Goud (Geothermie Oost Utrecht Duurzaam) moeten besluiten het onderzoeksproject te beëindigen. Met eventuele mogelijkheden die tussen twee en drie kilometer (iets minder diep) in de bodem liggen, blijft aardwarmte als duurzame warmtebron voor het gebied nog steeds in beeld.
Vanuit een gezamenlijke duurzame energievraag en voor een klimaatneutrale toekomst in Utrecht Oost sloegen de Universiteit Utrecht, Hogeschool Utrecht, Universitair Medisch Centrum Utrecht, Stichting Kantorenpark Rijnsweerd en energiespecialist EQUANS negen jaar geleden de handen ineen. De Universiteit Utrecht heeft binnen het consortium van Goud in de afgelopen jaren de mogelijkheden onderzocht om de gebouwen en kantoren in het gebied met behulp van duurzame aardwarmte aardgasvrij te maken.
EBN gaat in de komende jaren oostelijk van Utrecht een onderzoeksboring uitvoeren naar de toepassing van aardwarmte uit aardlagen die minder diep in de bodem liggen.
'Overgrote deel restwarmte datacenter Meta onbenut'
Op dit moment denkt de gemeente 17 procent van de restwarmte te kunnen gebruiken in Zeewolde en Harderwijk, zo schrijft het college in antwoorden op technische vragen van Leefbaar Zeewolde.
Concreet is er voor zo’n 150.000 woningen restwarmte beschikbaar, maar in Zeewolde en Harderwijk zijn maar 28.000 woningen. Restwarmte verder vervoeren dan deze twee plaatsen is volgens de gemeente Zeewolde technisch en economisch niet haalbaar.
Het hergebruiken van de restwarmte is ook een voorwaarde voor de verkoop van de grond van het Rijksvastgoedbedrijf voor het datacenter.
Nieuwe stap in verduurzaming Zuid-Hollands glastuinbouwgebied
Diverse partijen maken werk van verdere ontwikkeling van het WarmteSysteemWestland, een warmtenetwerk in Oostland én aansluiting daarvan op WarmtelinQ. Dat kan in de toekomst in totaal zorgen voor een besparing van aardgasgebruik vergelijkbaar met dat van 180.000 huishoudens.
De afspraken voor Westland zijn vastgelegd in een convenant tussen Energie Transitie Partners, gemeente Westland, Gasunie, Glastuinbouw Nederland, Greenport West-Holland, de ministeries van LNV en EZK en de provincie Zuid-Holland. Ook werd een tweede convenant ondertekend, specifiek voor het Oostland. Hierin staan afspraken hoe ook in dit gebied gewerkt wordt aan de ontwikkeling van een warmtenet en hoe aansluiting op WarmtelinQ mogelijk kan zijn.
Diverse afspraken vanuit het convenant worden op dit moment al gerealiseerd of de komende periode verder uitgewerkt. De provincie spant zich in om de samenwerkingen te ondersteunen en beschikbare financieringsbronnen aan te boren. Zoals de propositie NieuweWarmteNu! die bij het nationaal groeifonds is ingediend, van waaruit concrete projecten uit Oostland en Westland gerealiseerd kunnen worden.
maandag 27 december 2021
Diergaarde Blijdorp en Eneco slaan de handen ineen voor een duurzame toekomst
De WKO wordt komend voorjaar in gebruik genomen en maakt het Oceanium, Amazonica en op den duur het nieuwe entreegebied aardgasvrij. Eneco en Diergaarde Blijdorp hebben daarnaast de handen ineengeslagen voor meer verduurzamingsprojecten. Zo ontvangt de dierentuin straks groene stroom afkomstig van Rotterdamse wind uit windpark Slufterdam. Rotterdamse wind.
Daarnaast vernieuwt men de zonnepanelen op het dak van het Oceanium en breiden we het aantal elektrische laadpalen uit.
Meerderheid Nederlanders wil af van afhankelijkheid buitenlandse energie
Veel mensen zijn daarnaast bang dat de rekening straks niet meer betaald kan worden en vinden dat we minder afhankelijk moeten worden van buitenlandse energie. Mensen weten daarnaast niet goed waar hun energie vandaan komt en kunnen niet beoordelen of hun energieleverancier echt groen is, zo blijkt uit onderzoek van Pure Energie.
81 procent van de mensen geeft aan vooral over te stappen vanwege financiële redenen. Voorbeelden van deze redenen zijn: kijken of het goedkoper kan, te hoge maandlasten en de zekerheid van vast tarief. Dit staat in groot contrast met de kleine 10 procent die overstapt vanwege een groener en duurzamer alternatief.
Op de vraag of men bereid is meer te betalen voor 100% groene stroom uit Nederland, antwoordt 33 procent bevestigend. Toch een aanzienlijke groep, gezien de huidige hoge energieprijzen.
De twijfel die de andere groep mensen heeft, zou voor een deel verklaard kunnen worden door het feit dat meer dan de helft (52%) aangeeft niet te weten waar hun stroom precies vandaan komt. Ook weten veel mensen niet of er groene of grijze stroom door de kabels de huiskamer binnenkomt.
PowerField rondt explosievenonderzoek af in Nieuwendijk
In het gebied zijn dan ook verschillende granaten en resten hiervan gevonden. Zo is er een granaat van 20 millimeter opgespoord, waar nog wat kruid in zit. Ook is een Engelse 17 ponder pantsergranaat gevonden.
Na afronding van het onderzoek naar explosieven, kan veilig worden gestart met het plaatsen van de stellages waarop de zonnepanelen komen te liggen. Vervolgens zullen deze worden voorzien van zonnepanelen.
De locatie heeft een omvang van ongeveer 2 hectare en heeft een opgesteld vermogen van zo’n 1.200 MWp. Dit staat ongeveer gelijk aan het verbruik van 350 gemiddelde Nederlandse huishoudens. Het perceel ligt grotendeels tussen een bedrijventerrein en de A27, waardoor er relatief weinig zicht op het park is vanaf de woningen in de buurt.
Keuze.nl start initiatief voor getroffen huishoudens
Nauwelijks bekend is dat alle energieleveranciers verplicht zijn om een variabel contract aan te bieden. Zowel bij de leveranciers als in bij prijsvergelijkers zijn deze contracten vrijwel niet te vinden.
Keuze.nl wil huishoudens die getroffen worden door de hoge gasprijzen helpen en is daarom een tijdelijk initiatief gestart om deze variabele contracten toch te kunnen vergelijken: een overzicht met de variabele contracten van de grootste energieleveranciers in Nederland.
Dit is hoogst ongebruikelijk omdat prijsvergelijkers normaal een vergoeding krijgen voor het aanbrengen van nieuwe klanten. Voor deze variabele contracten geven energieleveranciers geen vergoeding. Daarom zijn deze contracten tot nu toe ook niet vindbaar in prijsvergelijkers. Keuze.nl vindt het echter belangrijk om iedereen die getroffen is te helpen en om deze winter door te komen.
De webpagina van het initiatief is keuze.nl/vrienden.
zaterdag 25 december 2021
Terugblik op een roerig energiejaar
2020 was al een jaar vol opschudding. Door de massale vraaguitval tijdens de coronalockdowns kregen met name de olie- en gasmarkten harde klappen, met prijsimplosies tot gevolg. Aan het begin van het jaar was er geen indicatie voor verdere hevige ontwikkelingen. Een gestage stabilisering lag in de lijn der verwachting.
Door CHRIS GUTH (Engie)
2021 was net zo’n achtbaan als het voorgaande jaar. Hoewel de economie en de oliemarkt een normalisatie lieten zien, was dit voor twee markten geenszins van toepassing: de gas- en CO2-markt.
Het eerste kwartaal: een roerig begin
Het jaar begon in Azië meteen al met de koudste winter in zo’n 50 jaar. Dat leidde tot aardgastekorten, waardoor de vraag explosief steeg. Voor aardgaslevering zijn Aziatische landen doorgaans afhankelijk van LNG-import. En aangezien de prijs van LNG in Azië tot wel 60 euro/MWh hoger lag dan in de VS en Europa, voerden de LNG-tankers en masse richting deze lucratieve markt. De Aziatische gasmarkt was zelfs zo erg in trek, dat LNG-tankers ‘in de file stonden’ voor het Panamakanaal.
Deze vraagpiek had natuurlijk ook zijn weerslag op Europese gasprijzen. We waren een minder aantrekkelijke bestemming voor LNG-tankers, waardoor het aanbod daalde. Daarnaast kreeg de gasindustrie in Texas - de grootste in het land - het zwaar te verduren vanwege de extreme kou in februari, waardoor veel productie stilviel. En tot slot was het hier óók relatief koud in januari, waardoor we een beroep moesten doen op Europese gasbergingen. Ook dit dreef de gasprijzen op.
Tegelijkertijd stegen in januari de prijzen van CO2-emissierechten tot het (op dat moment) hoogste niveau ooit. Veilingen van CO2-rechten waren door technische problemen een aantal weken uitgesteld, wat leidde tot prijsstijgingen. Maar ook politiek ingrijpen dreef de prijzen omhoog. Aangescherpte emissiedoelstellingen die eind 2020 werden bekendgemaakt, zorgden voor een doorlopend prijsopdrijvend effect.
Het tweede kwartaal: nog meer records sneuvelen
Hoewel het niet de koudste aprilmaand ooit was, maakten we dit jaar de koudste april mee sinds 1986. Gemiddeld was de temperatuur volgens het KNMI 6,7 graden - ruim 3 graden kouder dan ‘normaal’ en het grootste verschil met de ‘normale’ temperatuur sinds 1917. Er viel ook flink wat meer sneeuw dan gebruikelijk. Deze lage temperaturen zorgden voor een fikse stijging in gasverbruik (de vraag lag 35 procent hoger dan het april gemiddelde sinds 2018), terwijl april doorgaans de periode inluidt waarin gasbuffers worden aangevuld.
Ook schoten dit kwartaal de CO2-emissieprijzen verder omhoog. Waar de emissieprijzen in het eerste kwartaal rond de €30/ton lagen, lag het na april reeds rond de €50/ton. De stijging was grotendeels toe te schrijven aan de aangescherpte reductiedoelstellingen van 40% tot 55%, die in april wettelijk werden vastgelegd.
Het derde kwartaal: gasprijzen door het dak
Door de voornoemde ontwikkelingen waren veel landen (waaronder Nederland) niet in staat de gasbuffers tijdig aan te vullen. Voor de aanvulling van deze buffers waren we bovendien afhankelijker dan ooit van buitenlandse levering, aangezien de Nederlandse gasproductie uit het Groningenveld in rap tempo wordt afgebouwd. Maar de twee voornaamste leveranciers, Noorwegen en Rusland, draaiden de gaskraan niet open in reactie op deze krapte en hoge marktprijzen.
In het derde kwartaal werden daarom alle marktmechanismen uit de kast getrokken om de gasvraag (en prijzen) te temperen. Aangezien het aanbod niet voldoende reageerde op de gasprijs, werd bijvoorbeeld overgegaan tot vraagreductie in de vorm van ‘demand destruction’. Zo werd ondanks de torenhoge CO2-prijzen overgeschakeld op kolencentrales, omdat deze vanwege de hoge gasprijzen winstgevender waren, en in de industrie zag je dat de productie werd afgeschaald.
Het vierde kwartaal: een nationaal hoofdpijndossier
De lage gasbuffers en aanbodkrapte op de gasmarkt die al het hele jaar opliepen, leidden in het vierde kwartaal dan ook voor dusdanige prijsontwikkelingen dat het nationaal nieuws werd. Sterke prijsfluctuaties met uitschieters van ruim 60 procent per dag gaven terecht reden tot zorg.
De markt zag oplevering van Nord Stream 2 als een mogelijke oplossing voor de extreme aanbodkrapte. Over deze recent afgeronde pijpleiding, waar al het hele jaar een politieke discussie over werd gevoerd, heeft tot op heden nog niet de benodigde goedkeuring en certificering ontvangen. Sterker nog: plots werd de markt niet alleen geconfronteerd met de vraag wanneer, maar ook “of” de nieuwe pijpleiding in gebruik zal worden genomen. Dit nadat de Duitse minister van Buitenlandse Zaken bevestigde dat er met de VS een principe-akkoord was overeengekomen over de ingebruikname, waarbij toestemming zal uitblijven indien er sprake is van escalatie tussen Rusland en Oekraïne.
Ook zorgde in dit kwartaal de nieuwe Duitse coalitie voor roering op de CO2-markt, omdat ze plannen hebben een stevige CO2-bodemprijs te introduceren, die in welke vorm dan ook voor opschudding zal zorgen in het Europese handelssysteem.
Conclusie
Dit jaar zagen we een uitzonderlijk samenspel van verschillende factoren, die laten zien hoe complex de energiemarkt is. Klimaatgerelateerde, geopolitieke en economische factoren zorgden voor uitzonderlijke prijsstijgingen die vooralsnog niet kunnen worden getemperd. Nu we de winter ingaan, blijft de gasmarkt kwetsbaar door lage gasbuffers en aanbodkrapte. De CO2-prijzen blijven naar verwachting stijgen. Het resultaat: energie - en daarmee veel producten - blijft duurder worden. Op den duur lijkt een neerwaartse correctie op zijn plaats. Voorlopig behouden de prijsopdrijvende factoren ruimschoots het overwicht.
vrijdag 24 december 2021
Kwekers kassen bezorgd over gastekort
In deze AudioTopics bespreekt voorzitter Adri Bom-Lemstra de acties van Glastuinbouw Nederland richting overheid vanwege de hoge energieprijzen en het mogelijke gastekort. De toekomst van de glastuinbouw staat met de huidige situatie immers op het spel.
De Europese gasprijs is vrijdag overigens plots flink gedaald. Waarschijnlijk komt dat doordat er minstens tien en mogelijk tientallen schepen vol met Amerikaanse LNG, vloeibaar gemaakt aardgas, op weg zijn naar Europa.
De prijs van een megawattuur gas op de Nederlandse termijnmarkt, leidinggevend voor de Europese gasprijzen, liep in de loop van de dag terug tot zo'n 126 euro.
Duurzame aanpak voor het verwarmen van huizen in Arnhem
Arnhem telt tien buurten waar kansen liggen om voor 2030, deels van het aardgas af te gaan. Dit zijn buurten die ofwel een duurzame lokale bron met restwarmte hebben (zoals oppervlaktewater of afvalwater) of geschikt zijn om de overstap te maken via een individuele warmtepompen. De mogelijkheden in de 10 kansrijke buurten zullen worden uitgewerkt in uitvoeringsplannen. Deze 10 buurten zijn:
Kronenburg, Elderveld-Noord, Hoogkamp en Plattenburg (ontwikkeling decentraal warmtenet)
Saksen Weimar, Nieuw Monnikenhuizen, Stadseiland, Plantagebuurt/Nieuwe Aa en Tuin van Elden (individuele all-electric oplossing (alles via stroom)
Immerloo (met koppelkans 't Duifje) centraal warmtenet met warmte vanuit de AVR aangevuld met een voorziening voor tapwater en koken)
Voor vijf onderzoeksgebieden zal verder onderzoek worden gedaan naar de haalbaarheid van een collectief warmtenet in combinatie met isolatie: Centrum e.o., Presikhaaf 3, Geitenkamp, Arnhem-West en Malburgen.
'Vertrouwen van Groningers in aanpak van gasproblemen zakt verder weg'
Bijna driekwart van de bewoners ziet de toekomst van het Groninger gaswinningsgebied negatief tot zeer negatief in. Een jaar geleden was dit nog 65 procent. Vier op de 10 bewoners voelt zich (enigszins) onveilig in de eigen woning.
Bijna geen van de respondenten denkt dat het gaat lukken om de versterkingsoperatie in 2028 af te ronden, zoals het huidige kabinet heeft beloofd. Ondertussen is driekwart van de Groningers ongerust dat de beloofde afbouw (en stopzetting) van de gaswinning in gevaar komt, vooral nu er sprake is van gastekorten en fors stijgende gasprijzen.
Toen de vereniging eind 2015 voor het eerst het sentiment onder Groningers peilde, was de algemene houding nog afwachtend en neutraal. Het vertrouwen verslechterde vanaf 2016 echter in snel tempo. In 2018 was 79% (zeer) negatief gestemd. De afgelopen twee jaren volgde een licht herstel, maar dit jaar is het vertrouwen in een daadkrachtige aanpak weer fors afgenomen.
Vereniging Eigen Huis heeft haar Groningse leden ook gevraagd welke boodschap zij het nieuwe kabinet willen meegeven. Het is duidelijk dat de Groningers vragen om te stoppen met eindeloze procedures en eindelijk eens echt in actie te komen bij het versterken en veilig maken van hun woningen. Het gaat boven alles om snelle duidelijkheid en een ruimhartige aanpak.
Pieter Bakhuis benoemd tot CEO van Zelfstroom
Zelfstroom is de grootse speler in Nederland op het gebied van verhuur van zonnepanelen aan consumenten en het MKB. Zelfstroom heeft als missie 'de aarde schoner door te geven aan de volgende generaties'. Bakhuis gaat deze ambitie verder vormgeven, door in te zetten op een versnelling van de groei van het bedrijf en ook het bedrijf klaar te maken voor diversificatie van producten en diensten.
Pieter Bakhuis heeft de Hoge Hotelschool Maastricht afgerond en vervulde in de daaropvolgende achttien jaar diverse managementposities binnen Sales en Marketing bij KPN op zowel de zakelijke – als consumentenmarkt. Bakhuis verliet KPN als Executive Vice President Sales & Service, verantwoordelijk voor Online & Apps, Retail, Externe Retail, Regional Sales en de distributiestrategie van de consumentenmarkt. Hiermee beschikt Bakhuis over een waardevol trackrecord op het gebied van commercie, digitalisering en het optimaliseren daarvan in twee verschillende marktsegmenten.
donderdag 23 december 2021
ACM waarschuwt warmteleveranciers tarieven niet onnodig te verhogen
In de Warmtewet is vastgelegd dat de ACM jaarlijks het maximale leveringstarief voor warmte moet vaststellen op basis van de gasprijs en met een in de wet voorgeschreven methode. Omdat de gasprijs momenteel historisch hoog is stijgen de maximumtarieven daarom automatisch mee.
De ACM heeft warmteleveranciers er dit jaar ook op aangesproken terughoudend te zijn in het verhogen van de tarieven als dat niet nodig is om de gestegen kosten te dekken. Als de hoge gasprijzen volledig doorwerken in de kosten van de warmteleveranciers kan het wel nodig zijn tarieven te verhogen tot het maximum. De ACM vindt het belangrijk dat warmteleveranciers hier transparant over zijn naar hun klanten.
De energieprijzen zijn momenteel historisch hoog. Veel consumenten moeten de afgelopen maanden daarom al veel meer betalen voor elektriciteit en gas of zullen dat vanaf 1 januari 2022 gaan doen omdat de prijzen van veel variabele energiecontracten dan worden verhoogd. Consumenten die zijn aangesloten op een warmtenet kunnen niet zelf kiezen van welk warmtebedrijf zij warmte afnemen. Daarom stelt de ACM de maximumtarieven voor warmtebedrijven jaarlijks vast op basis van het in de Warmtewet vastgelegde uitgangspunt dat de warmtetarieven gekoppeld zijn aan de gastarieven.
De ACM monitort het gemiddelde rendement van warmtebedrijven en rapporteert hier eens per 2 jaar over met de Rendementsmonitor. Uit de Rendementsmonitor over de jaren 2019 en 2020 bleek dat het gemiddelde rendement van warmtebedrijven de afgelopen jaren is gedaald en dat veel warmtebedrijven de afgelopen jaren extra hebben geïnvesteerd in de aanleg en uitbreiding van warmtenetten. Daarnaast constateert de ACM dat warmteleveranciers kosten maken voor verduurzaming in het kader van de energietransitie.
TenneT opent 2GW-programma tender voor 525 kV DC offshore kabelproductie en -installatie
Samen met marktpartijen ontwikkelt de transmissiesysteembeheerder een nieuw High Voltage Direct Current (HVDC) systeem om toekomstige windparken aan te sluiten op zowel het offshore- als het onshore-net.
De nieuwe transmissiestandaard ondersteunt de essentiële volgende stap naar grotere windparken op zee en een Europees Hub-and-Spoke-systeem voor de hele Noordzee - een combinatie van de aansluiting van windenergie, koppeling van energiemarkten via interconnectie en slimme integratie in de hoofdnetten op het vasteland.
Met deze tender gaat TenneT de volgende fase in voor de innovatieve 2 GW projecten in het windgebied IJmuiden Ver. De verwachting is dat deze opdracht begin 2023 wordt gegund. Onlangs is de engineering voor de landstations en de perrons aanbesteed. De planning is dat de eerste 2 GW IJmuiden Ver verbinding in 2028 operationeel is. Het 2 GW netconcept resulteert in minder platforms en landstations, en een gebundeld kabelontwerp. Dit is niet alleen financieel interessant, maar zorgt er ook voor dat TenneT minder emissies veroorzaakt en minder ruimtelijke en milieu-impact veroorzaakt.
Aanleg biogasinstallatie van start in Oxe
Op donderdagmiddag 16 december is de schop in de grond gegaan voor de aanleg van de Bio-HUB in Oxe. Wethouder Grijsen legde symbolisch het eerste stuk van de biogasleiding aan.
Naar verwachting kunnen de eerste afnemers Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) en veevoederonderneming For Farmers medio 2022 het eerste biogas gaan gebruiken.
In de BV Oxe Geeft Gas (OGG), werken vijf melkveehouders en drie lokale leveranciers in een ‘Bio-HUB’ samen aan de productie van biogas op de boerderij. De melkveehouders vergisten rundveemest van hun eigen boerderij. Bij deze vergisting ontstaat biogas, een duurzaam alternatief voor aardgas. Dat wordt vanaf de boerderijen via een biogasleiding vervoerd naar de afnemers.
Akkoord over sluiting kerncentrales België
De zogenoemde 'kernuitstap' staat in het regeerakkoord van de regering-De Croo en is in 2003 wettelijk vastgelegd.
Regeringspartij Mouvement Réformateur wil op de eerdere beslissing kunnen terugkomen. Daarom dringt de partij aan op een onderzoek naar de verlenging van de levensduur van de kerncentrales.
Op 18 maart wordt een definitief besluit genomen over de bouw van gascentrales.
Verlenging van de Belgische kerncentrales wordt niet verstandig geacht: de centrales zijn in slechte staat. Er zitten scheurtjes in de stalen wanden van de reactorvaten van Tihange 2 en Doel 3.
Ook Naked Energy redt het niet
Naked Energy, met zo'n 2000 klanten, is in financile problemen gekomen omdat het de inkoop van energie uit liet voeren door het bedrijf Energie I&V B.V (destijds onderdeel van Anode) dat op drie december 2021 failliet is verklaard.
De curator van Naked Energy krijgt tot en met 5 januari 2022 de tijd om een andere energieleverancier bereid te vinden de klanten (consumenten en kleinzakelijke afnemers) over te nemen. Lukt dit niet, dan worden deze klanten vanaf 9 januari 2022 verdeeld over alle andere energieleveranciers.
Boeren Koekange leveren met monovergister biogas
Een lokale melkveehouder heeft met twaalf andere boeren in de omgeving een coöperatie opgezet. De boeren vergisten op hun eigen bedrijf de verse mest van hun vee. Het gas gaat naar een gedeelde gasverrijker die het opwaardeert.
De aanpassingen aan hun bedrijven betalen de boeren zelf, maar voor de leidingen en het opwaardeerstation hopen ze op zo'n anderhalf miljoen aan subsidie.
Rotterdam stapt over op slimme laadpaal
Met slimme laadpalen kunnen elektrische auto’s een bijdrage leveren aan het stabiliseren van het elektriciteitsnet. Woensdag onthulde wethouder Arno Bonte (Duurzaamheid) een eerste slimme laadpaal aan de Olympiaweg op Rotterdam Zuid.
De nieuwe laadpalen worden voorzien van slimme laadtechnieken als Smart Charging en Vehicle to Grid. Met deze technieken kunnen elektrische auto’s een overschot aan duurzaam opgewekte stroom opslaan en vervolgens terug leveren aan het net op piekmomenten.
Stabiel netwerk
Nog niet alle elektrische auto’s zijn geschikt voor slim laden. De gemeente gaat met twee technieken experimenteren: Smart Charging en Vehicle to Grid. Met Smart Charging worden de laadsessies van elektrische voertuigen op afstand aangestuurd. Door op specifieke momenten langzamer of sneller te laden, worden pieken in elektriciteitsvraag voorkomen en beschikbare duurzame stroom beter verdeeld. Ook kan de laadsnelheid precies op het juiste moment worden aangepast waarmee de beschikbare netcapaciteit optimaal wordt ingezet, zonder dat de elektrische rijder daar last van heeft.
Met Vehicle to Grid wordt duurzame stroom tijdelijk opgeslagen in de accu’s van elektrische auto’s. Op het moment dat er veel vraag naar stroom is, kan de opgeslagen stroom via de nieuwe laadpalen teruggegeven worden aan het elektriciteitsnet. In de toekomst zullen steeds meer elektrische auto’s van deze software worden voorzien. Door nu te investeren in deze innovatie bereidt de gemeente Rotterdam zich voor op de toekomst waarin elektrisch rijden de norm is.
woensdag 22 december 2021
Klanten SEPA Green Energy naar Innova
De ACM kondigde op 9 december 2021 al aan de vergunningen van SEPA Green Energy in te gaan trekken omdat het bedrijf in financiële problemen was gekomen als gevolg van de hoge energieprijzen.
Alle circa 21.000 consumenten en kleinverbruikers die klant waren van SEPA Green Energy krijgen dus een nieuw energiecontract van Innova Energie en kunnen zelf kiezen of zij klant blijven bij Innova Energie of – na een opzegtermijn van maximaal 30 dagen – overstappen naar een andere leverancier.
Vattenfall geeft groen licht voor bouw Symbizon
Doel van het zogeheten Symbizon-project is om te laten zien dat akkerbouw en zonnepanelen goed kunnen samengaan. Een slimme combinatie van zonnepanelen en strokenteelt houdt het land in stand voor voedselproductie, verbetert de ecologische eigenschappen en levert tegelijkertijd een positieve businesscase op voor Vattenfall en de agrariër.
Het zonnepark komt aan de Kievitsweg in Almere, gelegen in de oksel van de snelwegen A6 en A27. De ondergrond wordt door het Rijksvastgoedbedrijf voor dit doel uitgegeven voor de duur van het project. De bouw start in mei en zal naar verwachting in de zomer worden afgerond.
Tijdens het vierjarige pilotproject ontwikkelt TNO in samenwerking met Vattenfall en Aeres Hogeschool een zonvolg-algoritme dat verschillende factoren bijhoudt, zoals de gewasopbrengst, de energieopbrengst en de effecten van kruidenstroken, weersvoorspellingen, energieprijzen en de bodemgesteldheid. Aeres Hogeschool, ERF BV en Hemus monitoren het effect van het zonvolgsysteem op de gewasopbrengst, de ziekten en het gebruiksgemak voor de boer. Deze partijen hebben al ruime ervaring opgedaan in strokenteeltlandbouw.
Kabinet legt uitstoot kolencentrales fors aan banden
De productiebeperking voor de drie kolencentrales in Nederland levert een belangrijke bijdrage aan de uitvoering van het Urgenda-vonnis. Naar verwachting is de CO2-uitstoot in de jaren daarna namelijk voldoende gereduceerd. De eigenaren van de kolencentrales worden door de overheid financieel gecompenseerd voor de verloren inkomsten van de gereduceerde elektriciteitsproductie tot en met 2024. De hoogte hiervan wordt bepaald conform de rekenregels in de Algemene Maatregel van Bestuur en uiteindelijk getoetst door de Europese Commissie in verband met staatssteun.
Eneco levert 100% groene stroom aan NS en ProRail op de stations
Het contract zorgt ervoor dat de elektriciteit groen is, loopt vijf jaar en omvat 225 gigawattuur per jaar. Vergelijkbaar met het verbruik van 65.000 – 70.000 huishoudens. Het contract gaat in op 1 januari 2022.
Onderdeel van het contract is een pilot voor het zogenaamde ‘uurmatching’ bij het station in Eindhoven. Een belangrijke manier om nog duurzamer te worden. Dit betekent dat NS de momenten waarop NS stroom verbruiken, zoveel mogelijk gelijk laten lopen met het moment waarop zon- of windenergie wordt opgewekt.
Verzekeraars blij met nieuwe gedragscode zonnepanelen op grote daken
Het Verbond van Verzekeraars is blij met de nieuwe gedragscode voor de installatie van zonnepanelen.
Met de nieuwe gedragscode wil branchevereniging Holland Solar duidelijkheid verschaffen over hoe een goed en veilig zonnestroomsysteem kan worden aangelegd op grote (bedrijfs)daken.
De gedragscode staat voor een zorgvuldig ontwikkel- en realisatieproces, en een professionele exploitatie van een zonnestroomsysteem.
Samen met Brandweer Nederland maakte het Verbond eerder al het position paper ‘Duurzaam? Veilig!’, waarin de organisaties pleiten voor eenduidige veiligheidsstandaarden en wet- en regelgeving zodat brandveiligheid het uitgangspunt wordt en niet vluchtveiligheid. Dat is belangrijk omdat verzekeraars zien dat brand in een pand niet alleen impactvol voor eigenaar of ondernemer is, maar ook een grote impact heeft op de omgeving.
Kwart Nederlanders wil woning verduurzamen
26 procent van de Nederlanders heeft plannen om de woning in de komende twaalf maanden te verduurzamen. Men denkt daarbij voornamelijk aan de installatie van LED-verlichting of het plaatsen van zonnepanelen. Nederlanders gaan naar verwachting bijna 4 miljard euro besteden aan woningverduurzaming, zo blijkt uit Duurzaam Wonen, een grootschalig onderzoek van Multiscope onder ruim 4.000 Nederlanders.
Ruim een kwart van de Nederlanders geeft aan dat ze de woning ergens in de komende twaalf maanden duurzaam gaan aanpassen. Dat betekent dat 2,1 miljoen woningen verduurzaamd gaan worden. De meest geplande investeringen zijn daarbij in de categorieën isolatie (12%), verwarming (10%) en energiezuinige verlichting (9%). Aanpassingen op het gebied van waterbesparing (6%) en verduurzaming van de ventilatie (3%) zijn het minst gepland.
23% van de Nederlanders die de woning wil verduurzamen, gaat LED-verlichting installeren of vervangen. Zonnepanelen staan bij bijna één op de vijf huishoudens die gaan verduurzamen op de planning. 14 procent is van plan LED-dimmers of een waterbesparende douchekop te installeren. 13 procent wil de isolatie van de woning verbeteren door het aanbrengen van spouwmuurisolatie, dakisolatie of hoogrendementsglas. 11% is van plan om aanpassingen te doen aan de CV- of HR(e)-ketel.
dinsdag 21 december 2021
Zo compenseert de Rijksoverheid de stijgende energiekosten
Om deze kostenstijging te compenseren om energiearmoede tegen te gaan en te verminderen, voert het kabinet vanaf 2022 een aantal maatregelen in. Naar verwachting dalen deze tarieven vanaf april. Al kunnen de tarieven dan nog altijd relatief hoog zijn.
In 2022 betalen huishoudens minder energiebelasting. Een huishouden met een gemiddeld energieverbruik bespaart hierdoor zo’n 427 euro per jaar. Met een gemiddeld verbruik bedoelt de Rijksoverheid een jaarverbruik van 1.170 m3 gas en 2.348 kWh stroom. Dat is het gemiddelde energieverbruik van een tweepersoonshuishouden. De belasting op gas stijgt komend jaar wel met zo’n 2 cent per m3 (kuub) gas, exclusief btw. Dat komt neer op 23,40 euro per jaar met bovenstaand gasverbruik.
De energiebelasting die minder wordt betaald, komt als volgt tot stand:
• De vermindering energiebelasting stijgt. Dit is het bedrag dat al wordt verrekend op de stroomrekening, maar dat de overheid voor huishoudens betaalt. In 2021 was dit bijna 559 euro. In 2022 is dat bijna 825 euro. Dit bedrag is voor elke stroomaansluiting gelijk.
• De belasting op stroom daalt met 6,9 cent per kWh, exclusief btw. Hoeveel huishoudens daarmee besparen, hangt af het aantal kWh’s dat wordt verbruikt. Bij het gemiddelde verbruik dat het kabinet hanteert, is deze besparing op jaarbasis 162 euro
Boven op de vermindering energiebelasting, is er voor huishoudens met een inkomen op of net boven het sociaal minimum vanuit de gemeente eenmalig een tegemoetkoming van 200 euro beschikbaar ter ondersteuning van het betalen van de energierekening. Mensen in de bijstand krijgen dit bedrag automatisch op hun rekening in (waarschijnlijk) het eerste kwartaal van 2022. Andere mensen uit deze groep kunnen zich ervoor aanmelden. Er is een tegemoetkoming voor maximaal 800.000 huishoudens.
Naast bovenstaande maatregelen, reserveert het kabinet 150 miljoen voor het nemen van energiebesparende maatregelen in slecht geïsoleerde woningen van huishoudens met lage inkomens.
Gemeenten mogen het geld van het kabinet inzetten om deze huishoudens te helpen bij energiebesparing. De gemeente bepaalt, in overleg met woningcorporaties, waar zij het bedrag voor inzet. Denk daarbij aan het uitdelen van vouchers voor aanschaf van energiebesparende producten, energieboxen en aanbieden van energieadvies. Welke maatregelen er zijn, hangt dus van de gemeente af. Naast dit aanbod, zijn er nog andere financiële mogelijkheden voor het verduurzamen van woningen. Daarnaast zorgt zelf letten op het energieverbruik, met name het gasverbruik, flink voor kostendrukking. Dat laatste hebben huishoudens zelf in de hand. Pricewise geeft tips over besparen op de gaskosten.
Voorbereidingen voor stroomkabels nieuwe windparken in Noordzee
Het gaat onder meer om nieuwe stroomkabels vanuit de nog te bouwen windparken in IJmuiden Ver Noord, Windenergiegebieden 1 en 2 naar Borssele, Geertruidenberg en de Maasvlakte, deels langs kabels die er al liggen.
De eerder al gestarte procedure voor een kabelaansluiting door de Waddenzee wordt opgenomen in een nieuw ruimtelijk programma. Hierin worden opties voor een kabel van het al geplande windenergiegebied Ten Noorden van de Waddeneilanden bekeken in samenhang met een kabel vanaf het nieuwe windenergiegebied 5-Oost. De bedoeling is dat beide in Eemshaven uitkomen. Hierbij worden ook de meer oostelijk gelegen routeopties in de Waddenzee verder onderzocht. Ook wordt gekeken of er na 2031 nog ruimte is voor een eventuele extra stroomkabel en een leiding om op zee geproduceerde waterstof aan te voeren naar Eemshaven.
Ideta, Ipalle en Luminus bundelen de krachten ten dienste van de windenergie in Picardisch Wallonië
Sinds enkele jaren werken de intercommunale IPALLE, het Agentschap voor Territoriale Ontwikkeling IDETA en Luminus samen aan de ontwikkeling van hernieuwbare energie in Picardisch Wallonië. De drie partners hebben beslist om nog een stap verder te gaan en hun windenergieactiva te consolideren in een gemeenschappelijk filiaal: Eol'Wapi. Op lange termijn wordt gestreefd naar een participatie van 51 procent voor Luminus en een gelijke participatie van 49 procent voor IPALLE en IDETA.
Eol'Wapi zal straks over minstens 31 windturbines beschikken met een vermogen van 76 MW, waarmee hernieuwbare elektriciteit zal worden geproduceerd voor bijna 50.000 gezinnen.
maandag 20 december 2021
Regeling Aardgasvrij Wonen voor woningeigenaren voormalige gemeente Loppersum stopt
De Regeling Aardgasvrij Wonen voor woningeigenaren van de voormalige gemeente Loppersum stopt per 31 december 2021. De regeling bestaat uit een subsidiebedrag en eventueel een renteloze lening om een woning aardgasvrij te maken. Vanaf deze datum worden geen nieuwe aanvragen meer in behandeling genomen. Aanmeldingen die in december binnenkomen, worden in volgorde van binnenkomst afgehandeld. Of deelname nog mogelijk is, hangt af van het dan nog beschikbare budget dat vanuit het Programma Aardgasvrije Wijken is gereserveerd.
Ongeveer 150 woningeigenaren in de voormalige gemeente Loppersum konden door de regeling hun woning aardgasvrij maken of gaan dit op korte termijn nog doen. In de Demowoning Duurzaamheid aan de Heerestraat 17 in Middelstum hangt een twintigtal posters met ervaringen van bewoners die hun woning aardgasvrij hebben gemaakt.
Advies ‘Meer dan zon en wind alleen’ over ruimte, landschap en de regionale energie strategie
Daarin gaat hij in op de vraag hoe ruimtelijke en landschappelijk onderwerpen geborgd kunnen worden in het proces van regionale energie strategieën (RES 1.0).
Gedeputeerde Staten van Zuid Holland hebben het advies aangeboden aan Provinciale Staten en zullen later komen met een inhoudelijke reactie. Tevens wordt het advies betrokken bij de uitwerking van de module energie van het omgevingsbeleid. Het advies is te zien op de pagina van de PARK(verwijst naar een andere website).
De PARK is een onafhankelijk adviseur die gevraagd en ongevraagd advies geeft over landschap en leefomgeving bij ruimtelijke ontwikkelingen op regionale en provinciale schaal. In ‘Meer dan zon en wind alleen’ komt Van Dooren met vijf adviezen aan de provincie.
Ronse krijgt ‘future proof’ elektriciteitsnet
De belangrijkste knooppunten in het elektriciteitsnet van Ronse en omstreken waren aan vernieuwing toe en zaten op piekmomenten dicht bij hun capaciteitslimieten. Het bestaande transformatorstation van Ronse, één van de 250 belangrijkste elektrische knooppunten in Vlaanderen, moest dan ook worden gemoderniseerd en uitgebreid met extra capaciteit en aansluitingsmogelijkheden.
Daarom startten Fluvius en transportnetbeheerder Elia, de bouwheer van het transformatorstation, met een belangrijk vernieuwingsproject. Het transformatorstation werd grondig vernieuwd en voorzien van alle moderne standaarden en technieken, ook voor monitoring en aansturing op afstand.
Tegelijk bouwde Fluvius twee nieuwe schakelposten in Ronse: Schakelpost Gas en Schakelpost Vierwegen. Dat zijn grote nieuwe elektriciteitsposten die worden gevoed door het transformatorstation en telkens een ruime regio kunnen voorzien van elektriciteit. Samen met de aanleg van nieuwe elektriciteitskabels vormen ze het kloppende hart van het nieuwe ‘future proof’ elektriciteitsnetwerk van de streek.
vrijdag 17 december 2021
Twee nieuwe kerncentrales? Krankzinnig onverantwoord vindt WISE
De kans dat de nieuwe kerncentrales daadwerkelijk gebouwd worden is vrijwel nihil. 'Er is geen draagvlak en geen businesscase. Het enige dat dit plan oplevert is verspilling van 5 miljard euro belastinggeld en vertraging van de energietransitie.'
WISE kiest voor een grote inzet op energiebesparing, meer zon en wind en investeringen in opslagtechnieken. Kerncentrales gebruiken voor de productie van waterstof, zoals in het regeerakkoord wordt voorgesteld, is eerder al door de bureau’s Berenschot en Kalavasta bestudeerd en beoordeeld als onnodig kostbaar.
Een elektriciteitssysteem waar dat zou gebeuren leidt tot jaarlijkse meerkosten van 4 miljard. Een investering van 5 miljard, die leidt tot jaarlijkse meerkosten van 4 miljard is geld over de balk smijten. Dat geld kan volgens WISE beter gebruikt worden voor een duurzame energietransitie.
Duizenden woningen versneld van het gas af
De gemeente heeft een overeenkomst getekend met de woningcorporaties en warmtebedrijven Vattenfall en Westpoort Warmte. Daarin staan afspraken over het aansluiten van ongeveer 110.000 woningen. Dat zijn woningen die op minder dan 200 meter van het warmtenet liggen. De gemeente heeft 50 miljoen euro uitgetrokken voor de eerste uitbreiding van de warmtenetten. Hierop kunnen 10.000 woningen worden aangesloten in de periode tot 2027.
In de overeenkomst is vastgelegd dat de kosten voor een warm huis en warm water hetzelfde blijven als bij aardgas. Buurtbewoners met een koopwoning kunnen profiteren van dezelfde aansluitprijs op het warmtenet en van de bijbehorende subsidie. Of zij kunnen verder nadenken over een ander alternatief voor aardgas, bijvoorbeeld in een collectief met andere woningeigenaren in de straat.
De meest kansrijke buurten om mee te starten, zijn de Confuciusbuurt en Wildemanbuurt in Nieuw-West en de buurten Hakfort/Huigenbos en K-buurt Midden in Zuidoost. In drie van de vier buurten zijn betrokken partijen al in gesprek over hoe de buurt aardgasvrij kan worden.
In deze 4 wijken staan vooral corporatiewoningen. Daarom zijn er ook gesprekken met de Federatie Amsterdamse Huurderskoepels. In die gesprekken komen de gevolgen voor de huurders bij de overgang naar een warmtenet en de inspraakmogelijkheden uitgebreid aan bod.
Ook FENOR Energie failliet
Weer moet een energiebedrijf het faillissement aanvragen. Omdat FENOR Energie niet langer in staat is om op een betrouwbare manier energie te leveren aan circa 36.000 klanten (consumenten en kleinzakelijke afnemers), trekt de ACM de vergunningen in.
FENOR Energie is in financiële problemen gekomen als gevolg van de hoge energieprijzen.
Het bedrijf is actief op de markt sinds 2012, eerst vooral in de zakelijke markt, de laatste jaren steeds meer in de consumentenmarkt. Afgelopen jaar is er met diverse partijen onderhandeld over overname.
De pensioengerechtigde eigenaar van het bedrijf heeft geen opvolging voor FENOR en dus was verkoop het enige alternatief.
In de zomer leek de overdracht zo goed als rond. Maar de plotseling extreem oplopende marktprijzen van gas en van elektriciteit maakten het voor de potentiële overname kandidaat niet meer aantrekkelijk.
Tijdens de overgangsperiode, die maximaal tot 13 januari 2022 duurt, kunnen deze consumenten en kleinzakelijke afnemers niet zelf overstappen. Zij krijgen vanzelf bericht van de nieuwe leverancier over hun energiecontract. Daarna kunnen zij zelf besluiten of ze bij die leverancier blijven of dat ze alsnog overstappen naar een andere leverancier. Hun nieuwe leverancier mag hierbij een opzegtermijn van maximaal 30 dagen hanteren.
Drijvend zonnepark bij Krammersluizen
De coöperaties Zeeuwind en Deltawind willen een drijvend zonnepark langs de Philipsdam aanleggen. Het park zou moeten komen in twee omdijkte bekkens bij de Krammersluizen.
Het zonnepark voor de Krammersluizen wordt 25 tot 30 hectare groot, goed voor het stroomverbruik van 10.000 huishoudens. Het zou om het eerste drijvende zonnepark gaan op zout water.
Er is veel maatschappelijk verzet tegen zonneparken op landbouwgrond. Op deze locatie heeft niemand er last van, zeggen de iniatiefnemers.
Subsidie voor zeven Rotterdamse innovaties die bijdragen aan schoon en slim energiesysteem
Rotterdam maakt in dit decennium de switch van het gebruik van steenkool, aardgas en olie als primaire energiebronnen naar het gebruik van zonne-energie, windenergie en waterstof. De energietransitie zal de vorm waarin energie geleverd wordt sterk doen veranderen.
De zeven geselecteerde projecten zijn erg uiteenlopend: van energieopslag en elektrificatie van havenkranen tot de ontwikkeling van rijdende waterstofaggregaten.
Om de energietransitie succesvol te voltooien is energieopslag onmisbaar. Het innovatieve Kinext-vliegwiel speelt daar handig op in. Met een doorsnede van 2,5 meter, slaat het grote hoeveelheden energie op efficiënte wijze op en levert deze bij piekbelasting razendsnel terug. Met behulp van de financiële bijdrage wordt het vliegwiel voor het eerst toegepast in de Eemhaven voor het elektrificeren van een kadekraan. Dat levert een CO2 besparing van zo’n 500 ton per jaar op.
Een ander project dat subsidie heeft ontvangen is het all-in-one zonne-energiesysteem van Wattlab dat bestaat uit lichtgewicht zonnepanelen en elektronica geïntegreerd in scheepsluiken. Dankzij de opwek van energie uit zonnepanelen kan de dieselgenerator aan boord vaker uit. Hiermee kan zo’n 50 ton CO2-uitstoot wordt gereduceerd per schip per jaar. Na een succesvolle toepassing voor binnenvaartschepen is de volgende stap dat het systeem wordt ingezet voor zeeschepen.
De zeven geselecteerde initiatieven zijn:
KINEXT-vliegwiel van S4 Energy
Dit innovatieve vliegwiel met een doorsnede van 2,5 meter slaat grote hoeveelheden (rem)energie efficiënt op en levert bij piekbelasting razendsnel terug. Deze duurzame vorm van energieopslag wordt bijvoorbeeld toegepast voor netstabilisatie, maar in de Eemhave voor het eerst ook om een kadekraan te elektrificeren.
Solar Flatrack van Wattlab
Na een succesvolle toepassing in de binnenvaart wordt dit all-in one zonne-energiesysteem nu ook ontwikkeld voor zeeschepen. Dankzij de opwek van energie uit zonnepanelen kan de generator vaker uit en wordt de energie opgewekt daar waar het gebruikt wordt. Dat betekent minder CO2-uitstoot en een verbeterde luchtkwaliteit.
Skoon software voor schone mobiele energie
Mobiele batterijen en waterstofgeneratoren met software van Skoon kunnen flexibel en voor verschillende doeleinden worden ingezet, zoals voor elektrisch varen. Met deze subsidie is een uitbreiding van het bestaande Skoon softwaresysteem mogelijk.
Rijdende waterstofaggregaat van Powertruck
Het rijdende waterstofaggregaat wordt ontwikkeld als alternatief voor dieselaggregaten. De innovatie speelt in op de behoefte aan systemen die langdurig hoge vermogens kunnen leveren én flexibel inzetbaar zijn.
Flow batterij Elestor en Vopak
Een flow batterij is een innovatief energieopslagsysteem op basis van waterstof en broom. Door deze te koppelen aan de waterstofinfrastructuur in de Rotterdamse haven kunnen de kosten voor de batterij omlaag, waardoor de kostprijs voor elektriciteitsopslag verder kan dalen.
Circulaire slibbehandeling van C-Green
C-Green heeft een innovatieve technologie ontwikkeld om nat afval her te gebruiken.
Hiermee wordt voorkomen dat zo’n 90% van deze afvalstroom in de afvalverbrander verdwijnt. De toepassing van deze innovatie bij Reym en opschalingskansen in Rotterdam worden met behulp van de subsidie voorbereid.
Initiatief van het consortium Enertrans, Unisun, TNO, stichting RHIA voor doorontwikkeling en toepassing van het Energieplatform (TNO) bij koppeling tussen energiesystemen voor warmte en elektriciteit in Schiebroek – Zestienhoven.
In 2022 krijgt het Smart Energy Systems programma een vervolg. De subsidieregeling wordt opnieuw opengesteld voor innovaties die niet alleen bijdragen aan het schoner, slimmer en zuiniger maken van het energiesysteem, maar die ook zorgen voor een impuls voor nieuwe bedrijvigheid en werkgelegenheid in Rotterdam.
donderdag 16 december 2021
Windsector staat klaar om duurzame ambities nieuwe regering te helpen verwezenlijken
De windsector staat klaar om de uitrol op zee te versnellen, ook ten behoeve van de productie van groene waterstof. Dat zegt de Nederlandse WindEnergie Associatie (NWEA) naar aanleiding van de kabinetsplannen. De sector kijkt uit naar de concrete planning en uitwerking hiervan zoals aangekondigd in het coalitieakkoord. Aanlanding van deze nieuwe hoeveelheden energie is en blijft een aandachtspunt. De coalitie laat zien te willen investeren in opwek, infrastructuur en groene industrie. Dat brengt aanbod, transport en vraag samen. Deze integrale kijk juicht de windsector toe.
Tenslotte meldt het coalitieakkoord dat ze op land willen gaan werken met afstandsnormen voor windmolens. NWEA is en blijft voorstander van geluidsnormen (ongeacht de bron) in plaats van afstandsnormen omdat deze eerlijker zijn voor alle betrokkenen en meer maatwerk leveren. We gaan graag met de nieuwe bewindspersoon in gesprek hoe deze afstandsnormen uitgewerkt worden.
Het coalitieakkoord benadrukt het belang van (financiële) participatie van omwonenden. In elk windproject wat op dit moment wordt uitgevoerd zijn we in gesprek met omwonenden hierover. De windsector ondersteunt dit belang.
Branchevereniging Holland Solar verwelkomt de keuze voor een ambitieus klimaatbeleid, zoals verwoord in het coalitieakkoord voor Rutte IV. Het is goed dat het CO2-reductie doel van 55 procent voor 2030 wordt vastgelegd, met een doorkijk naar hogere doelen voor de jaren daarna. Holland Solar is ook blij met de erkenning van zonne-energie als bron om ook de komende jaren fors op in te zetten.
Verder is de verschuiving in de energiebelasting van ruim 5 cent van elektra naar gas zeer welkom. Dit versterkt de elektrificatie van onze gebouwde omgeving en de industrie.
Ook is Holland Solar blij met de aandacht voor het versterken van de energie-infrastructuur vanuit een nieuw klimaatfonds.
Het is goed dat ‘zon op dak’ expliciet als belangrijke groeisector voor energieproductie wordt gezien. De eis dat nieuwe zonneparken op land multifunctioneel ruimtegebruik moeten hebben is voor onze sector een eis waar we in de meeste gevallen al aan voldoen. Veel zonneparken vervullen immers eveneens een functie voor landbouw, waterberging, recreatie, en/of het versterken van de biodiversiteit.
Het akkoord geeft ook reden tot zorg op bepaalde punten. Deze zorgen zitten met name in het steunen van specifieke technieken, in plaats van het uitdagen van de markt om met de beste oplossingen voor het klimaatprobleem te komen.
De aandacht voor regelbare flexibele productie is begrijpelijk. Om vraag en aanbod flexibel te matchen zijn er immers vele technische oplossingen, waaronder batterijen op zonneparken, overproductie aan zon en wind met curtailment, en sturing via de vraagkant. Echter, de keuze om €1 miljard te reserveren voor enkel regelbaar vermogen uit CO2-vrije gascentrales werkt marktverstorend. Mogelijk goedkopere oplossingen worden zo op achterstand gezet.